165

Σχολή Κατηχήσεως Ἐνηλίκων καί Ἀλλοδαπῶν

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Ποιμαντική πορεία με υπευθυνότητα
"στο πρώτο Μυστήριο της εκκλησιαστικής ζωής του πιστού"

Σκοπός

Η Σχολή Κατηχήσεως υπάρχει για να προετοιμάζει όσους επιθυμούν να προσέλ­θουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία και συνεπώς να λάβουν το άγιο Βάπτισμα και Χρίσμα, σε κάθε ηλικία. 

Προϋποθέσεις

Μόνη προϋπόθεση για τον υποψήφιο Χριστιανό είναι να επιθυμεί ειλικρινά το άγιο Βάπτισμα και την είσοδό του στην Εκκλησία τού αναστημένου Κυρίου και φυσικά να μην έχει βαπτισθεί Χριστιανός Ορθόδοξος στο παρελθόν.

Ιστορικό

Τον Μάρτιο του 2001 τελέστηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ.κ. ΝΙΚΟΛΑΟ, μέσα σε κλίμα πρωτοχριστιανικής συγκίνησης και λειτουργικού ανα­βα­πτισμού η πρώτη οργανωμένη Βάπτιση Ενηλίκων και Αλλοδαπών στο νεόκτιστο Βαπτιστήριο Ενηλίκων της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, σε χώρο του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Λαμίας.

Για τους 15 εκείνους Νεοφώτιστους ήταν η ευλογημένη κατάληξη μίας περιόδου οργανωμένης Κατηχήσεως. Τον Ιανουάριο του ίδιου έτους, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κκ. Νικολάου, λειτούργησε ο πρώτος κύκλος της Σχολής Κατηχήσεως. Θεολόγοι, κληρικοί και λαϊκοί, είχαν αφιερώσει σε συστηματική βάση, εθελοντικά, τον χρόνο τους, ώστε, υπό την καθοδήγηση της Διευθύνσεως τής Σχολής, να φέρουν τους κατηχούμενους όσο γινόταν πιο κοντά στη θεολογία της Εκκλησίας μας αλλά και να τους εδραιώσουν τη συνείδηση σε αυτό που εκουσίως είχαν αποφασίσει να πράξουν. Να βαπτισθούν, δηλαδή, Χριστιανοί Ορθόδοξοι.

Από τότε έχουν περάσει έντεκα χρόνια και έχουν πραγματοποιηθεί 17 κύκλοι μαθημάτων. Διδάσκονται κατά βάση τα μαθήματα: Εισαγωγή και Ερμηνεία Αγίας Γραφής, τα Ιερά Μυστήρια, οι Άγιοι και οι Εορτές της Εκκλησίας, Το Σύμβολο της Πίστεως και συνοπτική Εκκλησιαστική Ιστορία. 

  1. Λειτουργική - Ιερά Μυστήρια.
  2. Αγιολογία -  Εορτολογία.
  3. Ερμηνεία Αγίων Γραφών και Συμβόλου τής Πίστεως.
  4. Χριστιανική Ηθική.
  5. Εκκλησιαστική Ιστορία.
 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...