165

Σεβασμιώτατος: «Ευκαιρία να δούμε ποια είναι η δική μας αποστολή στο σήμερα»

Εκτυπώσιμη μορφή

Ημερομηνία: 

Πέμπτη, 30 Ιούνιος, 2022 - 22:00

Στο μικρό χωριό των μετρημένων στα δάχτυλα μονίμων κατοίκων, στην Κουτσούφλιανη, στον ορεινό όγκο της πανέμορφης Δυτικής Φθιώτιδος, το οποίο για πολλά χρόνια στερείται εφημερίου ιερούργησε σήμερα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών για την εορτή της Συνάξεως των 12 Αποστόλων.

          Στον πανηγρίζοντα Ναό των Αγίων Αποστόλων τον κ. Συμεών στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία πλαισίωσαν οι Αρχιμ. της Δυτικής Φθιώτιδος π. Θεόκτιστος Κόρακας και π. Κύριλλος Πάρης, καθώς και οι Ιεροδιάκονοι π. Νικόλαος Πολυζώης και π. Σωφρόνιος Σπανός.

          Οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και από διαδικτύου.

          Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος στους λιγοστούς κατοίκους του χωριού, τους ευλαβείς επισκέπτες και στους αναρίθμητες ακροατές του Ραδιοφωνικού Σταθμού αναφέρθηκε στην έννοια της αποστολής του κάθε ανθρώπου μέσα στον κόσμο και χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε:

          «Εορτάζουμε σήμερα εδώ σε αυτόν τον πανέμορφο τόπο την Σύναξη των 12 Αποστόλων και είναι ευκαιρία να δούμε το νόημα αυτής της εορτής για να γιορτάσει μαζί τους και η καρδιά μας.

          Απόστολος σημαίνει απεσταλμένος. Οι Άγιοι Απόστολοι έλαβαν εντολή αποστολής από τον Κύριο μας: «πορευθέντες οὖν μαθητεύσατε πάντα τὰ ἔθνη…». Η αποστολή των Αγίων Αποστόλων ήταν να «ευαγγελίζονται», να φανερώνουν και να αποκαλύπτουν με κάθε τρόπο την ζωή της αγάπης, της διακονίας και της προσφοράς μέσα στον κόσμο, δηλαδή την ζωή του Χριστού. Αυτή την αποστολή την έφεραν σε πέρας και αυτή τους η ανταπόκριση δίνει σε όλους εμάς σήμερα την δυνατότητα να είμαστε όλοι μας εδώ και να εορτάζουμε, να υμνούμε, να δοξάζουμε και να παρακαλούμε τον Θεό μας.

          Η εορτή μας δίνει την ευκαιρία να σκεφτούμε: ποια είναι η δική μας αποστολή μέσα στον κόσμο; Καθημερινά γεννούνται πολλές αποστολές μέσα στην ζωή μας και καλούμαστε να μάθουμε και στα παιδιά μας τι σημαίνει αποστολή. Όταν κάνουμε την αυτοκριτική μας και σκεπτόμαστε αν είμαστε άξιοι της αποστολής μας, τότε βαδίζουμε στην πρόοδο και αλλάζει η ζωή μας. Όταν ένας άνθρωπος είναι αυτάρκης και νομίζει ότι τα κάνει όλα καλά, τότε αυτός ο άνθρωπος οδηγεί και την ζωή του και την κοινωνία βήματα πίσω. Κάθε μέρα, κάθε στιγμή της ζωής μας οφείλουμε να γινόμαστε καλύτεροι και να αγωνιζόμαστε γι΄αυτό. Εμείς καλούμεθα να διακονήσουμε με κάθε τρόπο τον κόσμο στον οποίο ζούμε και τότε θα είμαστε άξιοι μαθητές και ακόλουθοί τους. Ευκαιρία λοιπόν να δούμε ποιά είναι η δική μας αποστολή στο σήμερα.

          Τα πάντα στην ζωή μας είναι ένα δώρο της αγάπης του Θεού. Σήμερα σε αυτό το μικρό χωριό είναι εδώ όλη η οικουμένη, γιατί είναι εδώ ο Θεός.

          Μεγάλη η πρόσκληση και πρόκληση του Χριστού να κατανοήσουμε την αποστολή μας και να φανούμε αντάξιοι της. Συνέχεια μας δίνονται δώρα, συνέχεια μας χαρίζονται δυνατότητες και από εμάς απομένει να τις αξιοποιήσουμε. Οι Απόστολοι αξιοποίησαν την αποστολή τους και τις δυνατότητες τους στο έπακρο. Ο Χριστός έριξε μία σπίθα στους Αποστόλους και αυτοί πλημμύρισαν με λάβα όλη την οικουμένη. Εμείς που παίρνουμε τόσο δαδιά, τόσους φωτεινούς πυρσούς, θα αρνηθούμε την σκυταλοδρομία ή θα τρέξουμε και θα μεταδώσουμε φως για να φωτιστεί η ζωή μας και ο κόσμος μας;».

          Προ της απολύσεως ο πολιός διδάσκαλος και τ. Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Μακρακώμης κ. Κωνσταντίνος Βασιλείου,  ο οποίος κατάγεται από το χωριό, εκ μέρους όλων των κατοίκων και των μονίμων αλλά και των αποδημούντων σε πολλά μέρη της Ελλάδος και των παρισταμένων τοπικών αρχόντων καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο στο μικρό χωριό και τον ευχαρίστησε για την ευλογητή παρουσία του στο χωριό.

          «Η χαρά μας σήμερα είναι μεγάλη γιατί έχουμε την βεβαιότητα ότι υποδεχόμαστε σήμερα τον ακούραστο Ποιμενάρχη μας, ο οποίος με το μεγάλο του έργο του και τον χαρισματικό του λόγο ενθαρρύνει ηθικά και πνευματικά όλα τα τέκνα της Φθιώτιδος.

          Βρισκόμαστε σε έναν τόπο που έχει πάνω από 2 αιώνες ζωή και αποτελεί κομμάτι του μεγάλου Μητροπολιτικού χωριού του Γαρδικίου Ομιλαίων.

          Το μεγαλείο της μεταξύ μας ενότητος, των κατοίκων του χωριού το καθαγιάζετε από μία ωραία ομιλία, σαν αυτή που ακούσαμε από εσάς. Σεβασμιώτατε, τότε δίδεται η αίσθηση της πληρότητος.

          Ο λόγος σας Σεβασμιώτατε είναι μεγάλη συνεισφορά εθνικής και κοινωνικής σημασίας. Σας νιώθουμε Σεβασμιώτατε ένα με εμάς, οικογένειά μας και κομμάτι δικό μας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ Κωνσταντίνος Βασιλείου.

          Ο Σεβασμιώτατος τέλος, είχε την ευκαιρία μιας όμορφης και ουσιαστικής επικοινωνίας με όλους τους παρισταμένους κατά το παραδοσιακό γλέντι το οποίο ακολούθησε στο προαύλιο της Εκκλησίας στην σκιά των δέντρων και στην δροσιά των τρεχούμενων νερών.

          Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Μακρακώμης κ. Γεώργιος Χαντζής, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Κωνσταντίνος Καραγιάννης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδος Υποστράτηγος Σπυρίδων Σκλάβος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδος Δημήτριος Φούρλας, τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων Απανταχού Γαρδικιωτών και Γαρδικιωτών Λαμίας καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...
randomness