165

Σεβασμιώτατος: «Η δημοκρατία της Εκκλησίας είναι μία αταξική δημοκρατία»

Εκτυπώσιμη μορφή

Ημερομηνία: 

Κυριακή, 26 Ιούνιος, 2022 - 15:15

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στον Έξαρχο Λοκρίδος τέλεσε σήμερα Κυριακή Β’ Ματθαίου 26 Ιουνίου 2022 την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.

          Στον Σεβασμιώτατο οι ευσεβείς κάτοικοι του Εξάρχου επεφύλαξαν θερμή υποδοχή, εκφράζοντας την χαρά τους για την παρουσία του για τρίτη φορά στο χωριό τους.

           Τον Σεβασμιώτατο στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία πλαισίωσε και ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αταλάντης και Ιεροκήρυξ Λοκρίδος Αρχιμ. π. Δημήτριος Ζελιαναίος, ενω το Ιερό Αναλόγιο διηκόνισε ο Πρωτοψάλτης κ. Ευστράτιος Νίκας πολιός διδάσκαλος και καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών.

         Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.

          Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος με αφορμή το Ευαγγέλιο της κλήσεως των πρώτων μαθητών του Κυρίου αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των Αγίων Αποστόλων και μεταξύ άλλων σημείωσε:

          «Ξεκινά σήμερα η Εκκλησία μας τον κύκλο των Κυριακών όλου του χρόνου με το Ευαγγέλιο της κλήσεως των πρώτων μαθητών, όχι τυχαία. Είναι πολύ σημαντικό το ότι μας παρουσιάζει σήμερα η Αγία μας Εκκλησία την κλήση των πρώτων μαθητών, γιατί δεν τελείωσε ούτε με την Πεντηκοστή του έργο του Χριστού, το έργο του Αγίου Πνεύματος ούτε φυσικά σταματά στην εορτή των Αγίων Πάντων. Δεν ολοκληρώνεται με την αγιότητα κάποιων ανθρώπων μέσα στον χρόνο, αλλά η Εκκλησία συνεχίζει το έργο της με τους Αποστόλους και τους διαδόχους αυτών. Αυτή είναι η Αποστολική διαδοχή, η οποία συγκροτεί τον θεσμό της Εκκλησίας, η οποία διασφαλίζει την ενότητα μεταξύ των Εκκλησιών, η οποία διασφαλίζει την ενότητα μεταξύ των χριστιανών.

          Ο Χριστός δεν διαλέγει ως πρώτους συνεργάτες του, ως πρώτους αποστόλους ρήτορες και πρόσωπα που έχουν κάποια κοσμική βαρύτητα εκείνη την εποχή, δεν προσκαλεί την οικονομική ή πνευματική ελίτ της εποχής, αλλά πηγαίνει μέσα στην βιοπάλη, μέσα στον κόπο, στον μόχθο, μέσα στον ιδρώτα της ζωής και προσκαλεί ψαράδες, ανθρώπους της καθημερινής μάχης της ζωής.

          Για να είναι κανείς απόστολος του Χριστού, δεν είναι απαραίτητο να ανήκει σε κάποια ιδιαίτερη κοινωνική τάξη. Είναι άλλωστε και διευκολυντικό να ξεκινά κανείς από το μηδέν, να ξεκινά ελεύθερος, αυτοδημιούργητος, να βαδίζει στα ίχνη του ιδρώτα του κόπου του και είναι επίσης σημαντικό με κάθε τρόπο να φανερώνεται ότι τα πρόσωπα μέσα στην Εκκλησία καταξιώνονται με την Χάρη του Αγίου Πνεύματος.

           Η Χάρις του Αγίου Πνεύματος οδηγεί τα πράγματα μέσα στην Εκκλησία και η Χάρις του Αγίου Πνεύματος αναπαύεται στην απλότητα, στην καλοσύνη και στην αγάπη.

          Τα πρόσωπα των Αποστόλων επίσης διαπνέονται από ένα πνεύμα συνεργασίας. Η πρώτη επιλογή των Αποστόλων γίνεται μέσα από μία ομάδα εργασίας. Δεν πρόκειται απλως για χαρισματικές προσωπικότητες αλλά πρόκειται για πρόσωπα που ξέρουν να συνεργάζονται. Μεγάλο πράγμα η κουλτούρα συνεργασίας και συνδημιουργίας. Η Εκκλησία μέσα στο χρόνο το φανερώνει αυτό. Μέσα από το συνοδικό της πολίτευμα αποδεικνύει και αναδεικνύει την ανάγκη της σύνθεσης, της συνεργασίας, της συνοδοιπορίας. Αυτό είναι σύνοδος. Συν-οδεύουμε όλοι μαζί ο καθένας με το δικό του χάρισμα και την δική του δύναμη, αλλά όλοι μαζί».

          Συνεχίζοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

          «Ένα ακόμη χαρακτηριστικό που βλέπουμε στους Αγίους Αποστόλους είναι η λέξη «ευθέως». «οἱ δὲ εὐθέως….ἠκολούθησαν αὐτῷ». Πόσα πράγματα κρύβει και πόσα πράγματα φανερώνει αυτή η λέξη!

          Οι Απόστολοι είχαν αποφασιστικότητα. Είναι μεγάλο πράγμα για έναν ηγέτη η αποφασιστικότητα. Λάθη δεν κάνουν μόνο όσοι είναι στο κοιμητήριο. Λάθη κάνουμε όλοι όσοι είμαστε στην πάλη της ζωής. Χαρακτηριστικά πολύτιμα που τα έχουμε ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε μας φανερώνει η κλήση των πρώτων μαθητών. Σε μια εποχή που μας επιβάλλει μοντέλα ανθρώπων, πρόσωπα, ονόματα και καταστάσεις, ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής, είναι αναγκαίο να διακηρύξουμε και να διατρανώσουμε ότι εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι στην γνησιότητα, στην αποφασιστικότητα, στην συνεργασία με τους ανθρώπους που μπορεί να κάνουν και λάθη. Αυτοί όμως οι άνθρωποι διασώζουν τον ανδρισμό, την παλικαριά, την ντομπροσύνη, την γνησιότητα. Αυτοί είναι που διασώζουν την οικογένεια, την κοινωνία, την πόλη. Αυτοί οι άνθρωποι είναι που διασώζουν ό,τι πολυτιμότερο έχει αναδείξει ο αρχαίος πολιτισμός μας, την δημοκρατία και το οποίο η παράδοση της Εκκλησίας μας στην κυριολεξία το έκανε κοινοκτημοσύνη, κοινόβιο, ζωή έμπρακτης αγάπης. Οι Απόστολοι, οι απλοί αλιείς που έγινα Απόστολοι φανερώνουν την δημοκρατία του Χριστού και αποκαλύπτουν την δημοκρατία της Εκκλησίας, που είναι μία αταξική δημοκρατία, μία δημοκρατία χωρίς διακρίσεις, χωρίς οικονομικά μεγέθη, είναι μία δημοκρατία που μετράει το μέγεθος της καρδιάς και της διάθεσης. Οι Απόστολοι μας καλούν και εμάς να πούμε χωρίς δισταγμό: «Ναι, Χριστέ μου. Σε ακολουθώ και έρχομαι πίσω σου». Αυτό σημαίνει αρπάζω την ζωή, την δυνατότητα, την ευκαιρία, εξωτερικεύω τον εσωτερικό μου κόσμο, αναπτύσσω τα χαρίσματά μου και δεν μένω αμέτοχος στον καναπέ περιμένοντας κάποιους ψευτοσωτήρες, αλλά σηκώνομαι από τον καναπέ και μπαίνω μέσα στην ζωή και παίρνω την ζωή στα χέρια μου, την τύχη του χωριού μου και του κόσμου όλου».

          Προ της απολύσεως ο Προϊστάμενος της Ενορίας π. Δημήτριος Χύτος και ο Πρόεδρος του χωριού κ. Αθανάσιος Σανιδάς εκ μέρους όλων των κατοίκων του Εξάρχου καλωσόρισαν τον Σεβασμιώτατο στο χωριό τους και τον ευχαρίστησαν για την αγιαστική και τιμητική παρουσία του στο χωριό, ευχόμενοι υγεία, δύναμη και παντοτινή ευλογία στην ποιμαντορία του.

          Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος είχε την ευκαιρία μιας πνευματικής και όμορφης επικοινωνίας με τους παρισταμένους άρχοντες, καθώς και με όλους τους κατοίκους του χωριού.

          Ο κ. Συμεών συνοδευόμενος από τον π. Δημήτριο Χύτο και τον Πρόεδρο του χωριού επισκέφθηκε προσκυνηματικώς δύο ιστορικά παρεκκλήσια της Ενορίας , του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταξύ των πιστών παραβρέθηκαν: οι Βουλευτές Νοτίου Τομέα Β’ Αθηνών κ. Τόνια Αντωνίου, Φθιώτιδος κ. Θεμιστοκλής Χειμάρας και κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζεκεντές με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας κ. Φανή Παπαθωμά, ο Πρόεδρος του Δ.Δ. Εξάρχου κ. Αθανάσιος Σανιδάς, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λιβαδειάς κ. Γεώργιος Ανέστης, ο Επιχειρηματίας κ. Νικόλαος Αγγελούσης, η κ. Γεωργία Παράσχου, Ιδρύτρια του Humanity Greece και Διευθύντρια Πολιτισμού & Νεολαίας στον Όμιλο UNESCO Πειραιώς και Νήσων, ο τ. Βουλευτής ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Ιατρός κ. Νικόλαος Τσώνης,  καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

 

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...
randomness