165

Σεβασμιώτατος: «Πως χιλιάδες ενωμένες με τον Χριστό καρδιές είναι πάντα χορτασμένες»

Εκτυπώσιμη μορφή

Ημερομηνία: 

Κυριακή, 7 Αύγουστος, 2022 - 16:15

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, στο όμορφο χωριό Φιλιαδώνα Δομοκού, ιερούργησε σήμερα Κυριακή μετά την Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.

          Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.

          Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στα ιερά αναγνώσματα της σημερινής Κυριακής υπογραμμίζοντας το κάλεσμα της ενότητας, που μας δίνει τόσο ο Απόστολος Παύλος, όσο και ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός μέσα από το θαύμα του πολλαπλασιασμού των άρτων και χαρακτηριστικά σημείωσε:

«Τα ιερά αναγνώσματα σήμερα μας φέρνουν δύο διαφορετικές εικόνες μπροστά μας, οι οποίες συγκλίνουν στο ίδιο νόημα, στο ίδιο αποτέλεσμα και στον ίδιο πνευματικό σκοπό. 

Ο Απόστολος των Εθνών Παύλος έρχεται να επισημάνει τον κίνδυνο της διάσπασης της ενότητος, της διαίρεσης, της διχόνοιας. Όλες ανεξαιρέτως οι κοινωνίες και οι κοινότητες από αυτό το οποίο κινδυνεύουν δεν είναι τόσο οι εξωτερικοί εχθροί, όσο οι εσωτερικοί, όταν χαθεί η εσωτερική ενότητα, τότε έρχονται μύρια όσα κακά. Οι άνθρωποι που μας οδηγούν μέσα στην Εκκλησία είναι οδηγοί μας, νυμφαγωγοί εις Χριστόν. Όποιος σε οποιαδήποτε διακονία προβάλλει τον εαυτό του, τότε ο άνθρωπος αυτός είναι επικίνδυνος για την κοινωνία και την ενότητα. 

Άραγε δεν υπάρχουν καθημερινά γύρω μας κίνδυνοι που διασαλεύουν την ενότητα της κοινωνίας μας, της οικογένειάς μας και των σχέσεων μας; Χρειάζεται εγρήγορση, να διακρίνουμε και ιεραρχήσουμε τα πράγματα και την ζωή μας και με πολλή προσευχή να είμαστε διάκονοι και εκφραστές της συνοχής και της ενότητος.

          Έχουμε και την άλλη εικόνα , την εικόνα του Χριστού, ο οποίος βρίσκεται στο όρος, όπου έχει καταφύγει με τους μαθητές του μετά τον αποκεφαλισμό του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και διδάσκει επί ώρες πολλές τους μαθητές του και τους χιλιάδες ανθρώπους που ήταν εκεί. 

          Βλέπουμε το θαύμα του χορτασμού των χιλιάδων ανθρώπων. Αυτό είναι το θαύμα της ενότητας γύρω από το πρόσωπο του Κυρίου. Σε άλλες περιπτώσεις η φτώχεια και η έλλειψη των αναγκαίων αγαθών φέρνει διχόνοια, φέρνει ένταση, ενώ στην περίπτωση αυτή, την οποία μας φανερώνει ο Χριστός, όπου υπάρχει αγάπη, όπου υπάρχει ενότητα γύρω από ένα πρόσωπο, το όντως Πρόσωπο, τον Αρχηγό της Ζωής, την Οδό και την Αλήθεια, που είναι  ο Χριστός, βλέπουμε μόλις πέντε ψωμιά και δύο ψάρια να χορταίνουν χιλιάδες ενωμένες καρδιές γύρω από τον Χριστό, βλέπουμε δηλαδή πως χιλιάδες ενωμένες με τον Χριστό καρδιές είναι πάντα χορτασμένες.

          Αυτά τα δύο ψάρια και τα πέντε ψωμιά χόρτασαν την καρδιά των χιλιάδων, γιατί ήταν χορτασμένη η καρδιά τους από αγάπη και ενότητα. Αυτές οι εικόνες μας διδάσκουν ότι πρέπει να βάλουμε προτεραιότητες στην ζωή μας. Να έχουμε ενότητα ειρήνη, αγάπη και συνεργασία στην κοινωνία μας, στις σχέσεις μας, στις φιλίες μας, στην οικογένειά μας, στην πατρίδα μας και κυρίως να αξιποιούμε την δυνατότητα που έχουμε να μοιραζόμαστε. Να εκτιμούμε μεν τα πολλά, αλλά πρώτιστα να μπορούμε να ζούμε και με τα λίγα. 

           Με την γκρίνια και την μιζέρια δεν μπορούμε να ζήσουμε. Ενότητα χωρίς αγάπη, χωρίς σεβασμό και αναγνώριση του άλλου δεν μπορεί να υπάρξει».

          Προ της απολύσεως τον Σεβασμιώτατο προσεφώνησε εγκαρδίως και με υιικά αισθήματα αγάπης και σεβασμού τον καλωσόρισε στην Φιλιαδώνα ο Εφημέριος της Ενορίας Πρωτ. π. Ανδρέας Κολοβός και εκπρόσωποι του χωριού.

          Ο Σεβασμιώτατος συνοδευόμενος από τον π. Ανδρέα και τον Δήμαρχο Δομοκού κ. Χαράλαμπο Λιόλιο, καθώς και τους τα πρώτα φέροντας του χωριού επισκέφθηκε το παλαιό σχολείο της Φιλιαδώνας, το οποίο κάποτε έσφυζε από ζωή και παιδικές φωνές.

          Ο κ. Συμεών ευρισκόμενος στην Φιλιαδώνα είχε την ευκαιρία για μια πνευματική και γόνιμη επικοινωνία με όλους τους κατοίκους του χωριού, καθώς και τους παραθεριστές, τους εγκαταβιούντες στις μεγάλες πόλεις,  οι οποίοι αυτό το διάστημα έχουν ως προορισμό ξεκούρασης και ανάπαυσης τις πατρογονικές τους εστίες, το όμορφο χωριό τους. 

          Τέλος ο Σεβασμιώτατος μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία επισκέφθηκε και έλαβε την ευχή του εφησυχάζοντος ιερέως της Μητροπόλεως Φθιώτιδος π. Αθανασίου Καστανά, ο οποίος διανύει την δέκατη δεκαετία της ζωής του, με τον οποίο είχε για αρκετή ώρα μία πολύ όμορφη επικοινωνία. 

          Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταξύ των πιστών παραβρέθηκαν: οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς και  κ. Θεμιστοκλής Χειμάρας, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος, ο Δήμαρχος Δομοκού κ. Χαράλαμπος Λιόλιος με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων της Δημοτικής Ενότητος Δομοκού.

Ο κ. Συμεών μάλιστα ανακοίνωσε ότι την επόμενη Κυριακή, προεόρτια της Μεγάλης Θεομητορικής Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, θα ιερουργήσει και πάλι στον Δήμο Δομοκού, αυτήν την φορά σε ένα ακόμη μικρότερο χωριό, το χωριό Παναγιά.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...