165

Σεβασμιώτατος προς ιερείς: «Το άθλημα των σχέσεων προϋποθέτει αυτογνωσία».

Εκτυπώσιμη μορφή

Ημερομηνία: 

Παρασκευή, 4 Μάρτιος, 2022 - 15:00

Μήνυμα ενότητος, αγάπης, συναλληλίας και φιλαδελφείας απέστειλαν σήμερα οι Κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος από το Αμφιθέατρο του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου στο 3ο Ιερατικό Συνέδριο Κληρικών, το οποίο πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία και με την τήρηση όλων των προβλεπομένων πρωτοκόλλων της υγείας.

          Μετά την καθιερωμένη προσευχή, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών καλωσόρισε τους Ιερείς και Διακόνους της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος εξέφρασε την χαρά του για την συνάντηση τους, ενώ  τους ευχαρίστησε εγκαρδίως για την αποδοχή της προσκλήσεως του, καθώς και για την ιερατική και θυσιαστική τους διακονία στις Ενορίες της Μητροπολιτικής Περιφέρειας, αλλά και για το ποιμαντικό έργο που επιτελούν σε αυτές.

          Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος προσεκάλεσε στο βήμα τον κεντρικό ομιλητή του Συνεδρίου, όπου ήταν ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου π. Εφραίμ Τριανραφυλλόπουλος, ο οποίος και ανέπτυξε επίκαιρη πνευματική εισήγηση με θέμα: «Οι διαπροσωπικές σχέσεις των Κληρικών», επί της οποίας αναπτύχθηκε ευρύς και ουσιαστικός διάλογος μεταξύ των Ιερέων και του Σεβασμιωτάτου.

(Για την ομιλία του π. Εφραίμ πατήστε εδώ).

          Στο δεύτερο μέρος του Συνεδρίου, ο Σεβασμιώτατος με αφορμή την πολύ ενδιαφέρουσα, επιστημονική, αγιολογικά τεκμηριωμένη και εμπειρικά εμπεριστατωμένη εισήγηση του Αγίου Πρωτοσυγκέλλου,      χαρακτηριστικά υπογράμμισε:

          «Ο π. Εφραίμ έθεσε τις βάσεις των υγιών διαπροσωπικών σχέσεων, όχι μόνο μεταξύ των ιερέων, αλλά όλων των ανθρώπων. Όλοι οι άνθρωποι, σε κάθε επίπεδο, έχουν να πολεμήσουν στην ζωή τους ανάμεσα στο υγιές και στο άρρωστο. Η δυνατότητα της επιλογής μας, καταξιώνει και την πραγματική ελευθερία μας. Η λύση για υγιής διαπροσωπικές σχέσεις είναι η εν Χριστώ αγάπη. Αγάπη μεταξύ μας, ως Ιερείς, αγάπη μέσα στην οικογένειά μας ,αγάπη μέσα στην Ενορία μας, αγάπη μέσα στην Εκκλησία μας  και εν τέλει μέσα στην κοινωνία, την οποία ζούμε.

            Εύκολα κατακρίνουμε τους ανωτέρους μας για κατάλυση της δημοκρατίας, για αυταρχισμό και κατάργηση της προσωπικής μας ελευθερίας, αλλά δυστυχώς δεν κοιτάζουμε τον εαυτό μας και τις δικές μας πράξεις και συμπεριφορές, το πως φερόμαστε στα παιδιά μας, στους συνεργάτες μας, στους ανθρώπους της δικής μας ευθύνης.  Είναι δύσκολο το άθλημα των σχέσεων, γιατί προϋποθέτει αυτογνωσία.  Δύσκολο το δέον να το κάνεις πράξη. Η καθημερινότητα και κυρίως τα δύσκολα της ζωής δοκιμάζουν τις σχέσεις των ανθρώπων.

          Το κυριότερο είναι ο πόθος της ενότητας και της σχέσης μας τους συνανθρώπους μας, ο πόθος της συναντήσεως με τον αδελφό μας,  με τον Επίσκοπο εν προκειμένω, με τους αδελφούς μας Ιερείς, με τους συνεργάτες μας και με τους ενορίτες μας. Ο τόπος της διακονίας μας είναι το διοικητικό κάπου, αλλά ο τρόπος είναι το Τριαδικό καθώς και αυτός ο τρόπος πραγματώνεται παντού, γιατί ο Χριστός είναι παντού.

           Καλούμεθα εμείς να γινόμαστε ένα διαρκές παράδειγμα φανερώσεως της ενότητος και της αγάπης του Χριστού μας μέσα στον κόσμο και τουλάχιστον να δείχνουμε την προσπάθειά μας γι’ αυτό, γιατί έτσι ενισχύονται οι άνθρωποι και έτσι σκορπάμε αγάπη και ειρήνη μέσα στην κοινωνία.

          Νήφετε και γρηγορείτε αδελφοί μου. Η Εκκλησία μας δυστυχώς βάλεται και βάλεται όχι μόνο από τους φανερούς εχθρούς αλλά και από τους ευσεβοφανείς δήθεν χριστιανούς.

         Ο πραγματικός εχθρός και ο πιο φοβερός είναι ο ίδιος μας ο εαυτός. Να ελαχιστοποιήσουμε ο,τιδήποτε μολύνει τις σχέσεις μας με τους αδελφούς μας και να ενδυναμώσουμε την αγάπη, την ενότητα, την συναλληλία και την φιλαδελφεία. Το Σώμα και το Αίμα του Χριστού μας και το πρόσωπο του αδελφού μας είναι η ζωογόνος τροφή της καρδιάς μας για πραγματικά υγιείς σχέσεις».

          Στο τελευταίο μέρος του Συνεδρίου, μετά τον διάλογο που έγινε και τις τοποθετήσεις των ιερέων, ο κ. Συμεών ενημέρωσε τους Ιερείς για διάφορά τρέχοντα ποιμαντικά και διοικητικά θέματα, καθώς επίσης και για το πλούσιο εορταστικό και λατρευτικό πρόγραμμα των επικείμενων Εορτών των Αγίων Θεοδώρων με επίκεντρο την πρωτεύουσα των Λοκρών, την πόλη της Αταλάντης, και τον ομώνυμο Ιστορικό Ναό, της Συνάξεως των Φθιωτών Αγίων, του Ευαγγελισμού και των Αρχιερατικών Κατανυκτικών Εσπερινών, οι οποίοι θα τελούνται τις Κυριακές της Μ. Τεσσαρακοστής στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας με λογίους κάθε φορά Κληρικούς ομιλητές.

          (Δείτε εδώ το Λατρευτικό Πρόγραμμα των Κατανυκτικών Εσπερινών, των ομιλιών και των Ιερών Πανηγύρεων)

          Πριν την ολοκλήρωση του Συνεδρίου, ο κ. Συμεών επέδωσε χρηματικές ευλογίες στους αμίσθους Κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως ενισχύοντας πατρικά τις ανάγκες τους, αλλά  και ως ένας  έπαινος της τοπικής Εκκλησίας για την ανιδιοτελή διακονία τους. Τόνισε μάλιστα χαρακτηριστικά: «Φυλάξτε καλά τον φάκελο, διότι είναι παχύς…».

          Οι εργασίες του 3ου Ιερατικού Συνεδρίου Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος ολοκληρώθηκαν με ανταλλαγή ευχών μεταξύ των ιερέων και του Σεβασμιωτάτου κ. Συμεών για το πνευματικό στάδιο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, που ξεκινά σε λίγες μέρες, ενώ άπαντες οι Κληρικοί μαζί με την ευχή του Ποιμενάρχου τους, έλαβαν ως ευλογία και ένα ωφέλιμο Κυριακοδρόμιο του Αγίου Πρωτοσυγκέλλου π. Εφραίμ με τίτλο «Όλες οι Κυριακές του χρόνου».

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...
randomness