165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

2094

Ημερομηνία έκδοσης: 

Τετάρτη, 24 Μάρτιος, 2021

Τετάρτη 24 Μαρτίου σήμερα και η Εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη τα προεόρτια της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. τη μνήμη των Αγίων ιερομαρτύρων Αρτέμονος πρεσβυτέρου Λαοδικείας και Παρθενίου του οικουμενικού Πατριάρχου ο οποίος μαρτύρησε το έτος 1657. Τη μνήμη των εν καισαρεία Παλαιστίνης οκτώ μαρτύρων και των Οσίων πατέρων ημών Αβραάμ, Αρτέμονος επισκόπου Σελευκείας, Ζαχαρίου του εν Χαρσικίω, Μαρτίνου του Θηβαίου και Στεφάνου του Ξυλινίτου.

Ας δούμε τους τίτλους του σημερινού μας δελτίου

(*) Στολισμένη με σημαίες και μυρτιές θα εορτάσει η πόλη της Λαμίας τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την Εθνική εορτή της παλιγγενεσίας με επίκεντρο τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και τον τόπο μαρτυρίου του Αθανασίου Διάκου. Λόγω των περιοριστικών μέτρων με μικρή συμμετοχή επισήμων και πιστών.

(*) Πλήθος λατρευτικών και εορταστικών εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν στη Λαμία έως τις 30 Μαρτίου στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821και της εορτής της 25ης Μαρτίου.

 (*)Ο Σεβασμιώτατος Mητροπολίτης μας καλεσμένος στο Ράδιο Θεσσαλονίκη χθες μίλησε για την κατάσταση στην Μαλεσίνα.

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΆ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

(*) Την Μεγάλη Διπλή - Εκκλησιαστική και Εθνική - Εορτή της 25ης Μαρτίου, κατά την οποία «γιορτάζει η Υπεραγία Θεοτόκος και η Πατρίδα» θα εορτάσουμε αύριο με επίκεντρο του εορτασμού τον μεγαλοπρεπή, πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.   Σύμφωνα με το πρόγραμμα εορτασμού σήμερα Τετάρτη 24 Μαρτίου, ώρα 6 μ.μ., θα τελεσθεί πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Συμεών.

Επίσης θα πραγματοποιηθεί εορταστική ομιλία με θέμα: «Η Παναγία ως πρότυπο αληθινής ελευθερίας», από τον Άγιο Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Άγγελο Ανθόπουλο.

Αύριο κυριώνυμο ημέρα θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας ιερουργούντος του  Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών. Κατά τη διάρκεια του εορτασμού ο Σεβασμιώτατος θα τελέσει την εις πρεσβύτερον χειροτονία του διακόνου πατρός Ηρωδίωνος. Επίσης θα εκφωνηθεί Μήνυμα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, επί τη εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και τη συμπληρώσει διακοσίων ετών από της Ελληνικής Επαναστάσεως της 25ης Μαρτίου 1821. Θα ακολουθήσει Πανηγυρική Δοξολογία επί τη Εθνική Εορτή.

          Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος θα μεταβεί στο κενοτάφιο του Εθνομάρτυρα Αγωνιστή Αθανασίου Διάκου στην πόλη της Λαμίας, όπου θα υποκλίνει γόνυ σεβασμού και θα τελέσει Επιμνημόσυνη Δέηση και κατόπιν θα αποτίσει φόρο τιμής στον ανδριάντα του Αθανασίου Διάκου στην ομώνυμη πλατεία της Λαμίας.

Ας δούμε τώρα ποιες είναι οι λοιπές εορταστικές εκδηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821την Εβδομάδα εορτασμού 25ης Μαρτίου στη Λαμία.

Αύριο στις 6 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί εορταστική μουσική εκδήλωση στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος στη Λαμία από τους καθηγητές και μαθητές του Ωδείου της Μητροπόλεώς μας «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ», παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί από το κανάλι της Ιεράς Μητροπόλεως στο Youtube.

Την Κυριακή 28 Μαρτίου, ώρα 6 μ.μ., Κατανυκτικός Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών και ομιλία από τον διακεκριμένο Αγιορείτη Ιερομόναχο π. Αρτέμιο Γρηγοριάτη με θέμα: «Το κίνημα των Κολλυβάδων».

Την Τρίτη 30 Μαρτίου, ώρα 9 π.μ.,  το Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο-Λύκειο Λαμίας θα πραγματοποιήσει Εορταστική Εκδήλωση, με θέμα: « Η Ιερατική Εκπαίδευση στα χρόνια της Τουρκοκρατίας», η οποία εντάσσεται και στο πλαίσιο εορτασμού της εβδομάδος των Ιερατικών Κλήσεων, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών.

(*)Η Μαλεσίνα της Φθιώτιδας μετράει τις πληγές της έπειτα από την έκρηξη κρουσμάτων κορωναϊού και τον θάνατο 13 συνανθρώπων μας.
          Η Μαλεσίνα μετά τις 28 Φεβρουαρίου 2021 μπήκε σε αυστηρό lockdown έπειτα από υψηλό αριθμό κρουσμάτων στην περιοχή με δεκάδες άτομα να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της περιοχής και άλλοι να βρίσκονται σε κατοίκων νοσηλεία, ενώ 13 άτομα έχουν χάσει την ζωή τους από τα συμπτώματα της covid -19.
          Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Λοκρών, Αθανάσιο Ζακεντέ, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και την εκπομπή της Claudia Eggers, oι αιτίες είναι η κόπωση που οδήγησε στην χαλάρωση των μέτρων, οι αρνητές της νόσου και η καθυστέρηση των εμβολιασμών.
          «Αυτή την στιγμή στη Μαλεσίνα έχουμε φτάσει τις 13 απώλειες ανθρώπων οι οποίες προέρχονται από μια έξαρση η οποία ξεκίνησε μετά τις 22 Φεβρουαρίου.
Οι αιτίες είναι αφενός η κόπωση που οδήγησε στην χαλάρωση των μέτρων, αφετέρου οι αρνητές της νόσου και η καθυστέρηση των εμβολιασμών.
          Τότε ο δήμος έφτασε στο μέγιστο αριθμό των 240 μολύνσεων και οι περισσότερες στην Μαλεσίνα. Υπήρξαν φήμες ότι τα καφενεία ήταν ανοιχτά».
          Ο δήμαρχος Λοκρών υπογραμμίζει ότι υπάρχουν οικογένειες που έχασαν περισσότερα από ένα άτομο.
«Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμούμε την ενδοοικογενειακή μετάδοση. Στη Μαλεσίνα ολόκληρες οικογένειες μολύνθηκαν και ασθένησαν. Πιθανότατα πρόκειται για την βρετανική μετάλλαξη και σε αυτό να οφείλεται η ραγδαία εξάπλωση και οι θάνατοι. Αυτή την στιγμή 56 άτομα νοσηλεύονται και 51 αναρρώνουν στο σπίτι.
Πρόκειται κυρίως για ηλικιωμένους οι οποίοι νοσηλεύονται και μεταξύ αυτών και άτομα 26 ετών».
          Για συναθροίσεις στα καφενεία λόγω χαλάρωσης των μέτρων αλλά και η παρουσία 200 ατόμων σε γάμο πυροδότησαν την έκρηξη κρουσμάτων υποστηρίζει στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος, Συμεών.
          «Υπήρξαν απροσεξίες, μια χαλάρωση και οι μεταλλάξεις. Υπήρξαν αναφορές ότι δεν τηρούνταν τα μέτρα. Μαζεύτηκαν οι άνθρωποι σε καφενεία για να παρακολουθήσουν αγώνες διότι δεν έχουν όλοι συνδρομητική τηλεόραση. Έγινε και ένας γάμος στο οποίο υπήρξε συνωστισμός έξω από την εκκλησία στον αύλιο χώρο.
Έτσι ξέφυγε η κατάσταση και μετράμε πληγές».
          Υπήρξε χαλάρωση και εφησυχασμός προσθέτει ο σεβασμιότατος τονίζοντας ότι τα μέτρα δεν είναι σκληρά όπως το να φορούμε μια μάσκα.
          «Υπάρχει μια κορωνοφοβία απεριόριστη. Άτομα το οποία έχουν συμπτώματα δεν πάνε να κάνουν τεστ, δεν δηλώνουν ότι είναι φορείς για να μην υποστούν κοινωνική απομόνωση. Οι κρίσεις δεν αντιμετωπίζονται με αλληλοκατηγορίες».
          Οι ναοί θα πρέπει να είναι ανοιχτοί υποστηρίζει ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Φθιώτιδος.
          «Το θέμα του εορτασμού του Πάσχα και γενικώς της διαχείρισης αυτής της κρίσης,  είναι ένα θέμα που θέλει πολύ εξέταση.

          Αποδείχθηκε ότι η χειρότερη διασπορά είναι η ενδοοικογενειακή διασπορά, έστω και αν δεν θέλουν να το ομολογήσουν κάποιοι οι οποίοι την επέβαλαν και κατά καιρούς αλλάζουν απόψεις και γνώμες.
          Αν πιστεύετε ότι τα κορωνοπάρτι στην Θεσσαλονίκη γίνονται με μάσκες και με μέτρα, τότε κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας.
Δεν είναι σωστό να τιμωρείται όλος ο λαός για κάποιους που δεν τηρούν τα μέτρα».
 
          Σχετικά με τους εμβολιασμούς, ο σεβασμιότατος τονίζει ότι οι  μισοί υγειονομικοί δεν έχουν εμβολιαστεί και αναρωτιέται πως θα πείσουν τον λαό να εμβολιαστεί.
«Αυτές οι εικόνες και συμπεριφορές δημοσίων προσώπων δεν βοηθούν τον κόσμο να τηρήσει τα μέτρα. Ο κόσμος δεν βλέπει τηλεόραση; Πώς ο άλλος δεν θα βγει στην πλατεία να δει την νύφη όταν σε άλλες πλατείες συγκεντρώνεται για να διαδηλώσει;»

(*) Στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως δημοσιευεται το άρθρο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας με τίτλο «γενηθήτω σοι ως θέλεις» το οποίο αναφέρεται στις τρεις Κυριακές του Τριωδίου και μιλά για την κοινωνία, τις σχέσεις, το διαφορετικό και δημοσιεύεται στο περιοδικό «ΓΕΡΦΥΡΑ» του Οικοτροφείου «ΓΛΑΥΚΟΣ» και της Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος. Μεταξύ άλλων τόνισε.. Απάντηση και μήνυμα δίνει ο Χριστός για μας τους ανθρώπους του σήμερα. Για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, τόσο στο μικρόκοσμο όσο και στο μεγαλόκοσμο, που μας περιβάλλει. Η ποιότητα μιας κοινωνίας, μικρής ή μεγάλης, το πολιτιστικό της επίπεδο, η κουλτούρα της και κυρίως η δυνατότητα της να έχει μέλλον αποκαλύπτεται από το πως μπολιάζει και προσλαμβάνει τη διαφορετικότητα μέσα στην ενότητα της. Άλλωστε αυτό είναι το μυστήριο της Εκκλησίας, η ενότητα μέσα στην ετερότητα. Αυτό είναι το μυστήριο της Αγίας Τριάδος, αυτό είναι το μυστήριο της Πεντηκοστής, αυτό είναι το μυστήριο της Βασιλείας του Θεού.

        Αυτό το μήνυμα αξίζει να το στέλνουμε με κάθε τρόπο παντού: μήνυμα ενότητας και αγάπης, ανοιχτωσιάς και ευρυχωρίας, μιας μεγάλης αγκαλιάς, μιας μεγάλης γέφυρας, ενός ανοιχτού πνεύματος, μιας ανοιχτής Εκκλησίας, μιας ανοιχτής κοινωνίας, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς διακρίσεις, αλλά με ίσες δυνατότητες και ευκαιρίες για όλους.

 Αυτές ήταν για σήμερα οι ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...