165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

2095

Ημερομηνία έκδοσης: 

Παρασκευή, 26 Μάρτιος, 2021

Παρασκευή 26 Μαρτίου σήμερα και η Εκκλησία μας τη σύναξη του αρχαγγέλου Γαβριήλ. τη μνήμη των εν Γοτθία 26 αγίων ιερομαρτύρων Βαθούση και Ουίρκα και των δυο αυτού  υιών και τριών θυγατέρων και των συν αυτοίς δεκατεσσάρων ανδρών και 7 γυναικών.

Τη μνήμη των Αγίων μαρτύρων Κοδράτου, Θεοδοσίου, Μανουήλ και ετέρων Τεσσαράκοντα των εν τη Ανατολή καιθώς και τη μνήμη του Οσίου Βασιλείου  του εν τω Λάτρω και του Αγίου Γεωργίου εκ Βουλγαρίας.

Επίσης σήμερα η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Οσίου Στεφάνου, Ηγουμένου Τριγλίας, του ομολογητού.

Ας δούμε τους τίτλους του σημερινού μας δελτίου

 (*)Σε πανηγυρικό κλίμα και με αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας εορτάσθηκε χθες η διπλή Εορτή της πίστης και της πατρίδος στην καρδιά της Ρούμελης, την ηρωοτόκο Λαμία. Το εορταστικό κλίμα στον πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό λαμπρύνθηκε έτι περισσότερο με την εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του π. Ηρωδίωνος Ρίζου.

(*) «Εύχομαι αυτό το ματωμένο Ευαγγέλιο να ευλογεί όλους τους πονεμένους ανθρώπους, να εμπνέει τους Έλληνες του σήμερα και κυρίως τους Έλληνες του αύριο». Τόνισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χθες κρατώντας το μικρό Ευαγγέλιο, αντίγραφο του Ευαγγελίου, του  Επισκόπου Σαλώνων Ησαΐα μετά  την Πανηγυρική Δοξολογία που τέλεσε παρουσία των επισήμων.

(*) Την ευγνωμοσύνη της τοπικής Εκκλησίας στον Εθνοϊερομάρτυρα, Αθανάσιο Διάκο και όλους τους ήρωες κληρικούς και λαϊκούς της λεβεντογέννας Ρούμελης κατέθεσε χθες ο Ποιμενάρχης μας στο κενοτάφιο του Αθανασίου Διάκου και στον Ανδριάντα του στην ομώνυμη πλατεία της πόλεως παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου.

(*)Προγραμματική Σύμβαση συνυπέγραψαν χθες ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας  και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος για την εκτέλεση έργου με στόχο την παρουσίαση του μεγάλου ιστορικού, πολιτιστικού, θρησκευτικού αποθέματος της ευρύτερης περιοχής της Φθιώτιδας.

(*) Με την χείρα του Αγίου Λουκά πολιούχου Λαμίας του ιατρού περιοδεύει και λιτανεύει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας από χθες την ελπίδα και την αγάπη στην πληγωμένη από τον κορωνοϊό και πενθυφορούσα Λοκρίδα.

(*) Το Πνευματικό Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς μας Μητροπόλεως επισκέφθηκε την Τετάρτη το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης κ Ιωήλ. Στο τέλος της συναντήσεώς του με τον Ποιμενάρχη μας δήλωσε μεταξύ άλλων « Εύχομαι ο Θεός να του δίνει χρόνια πολλά για να καρποφορεί πλουσίως και εσείς εδώ στη Φθιώτιδα να τον χαίρεστε».

 ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΆ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

(*) Κεκλεισμένων των θυρών τελέσθηκε την Τετάρτη το βράδυ και εφέτος o Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός   της διπλής Εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής επετείου από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 στην καρδιά της λεβεντογέννας και αιματοβαμμένης Ρούμελης, τη Λαμία.

          Στον πανηγυρίζοντα και λαμπροφορούντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, ο οποίος αποτελεί το τάμα του Ρουμελιώτικου λαού προς την Παναγία, ως απόδοση ευχαριστηρίου  για την απελευθέρωση, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, πλαισιούμενος από Ιερείς και διακόνους της πόλεως, χοροστάτησε στον Εσπερινό, ο οποίος μεταδόθηκε απευθείας μέσω του τηλεοπτικού Σταθμού «Star Κεντρικής Ελλάδος», μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 fm) , με τον οποίο ήταν συνδεδεμένοι και άλλοι Ραδιοφωνικοί Σταθμοί της πόλεως και μέσω διαδικτύου.

          Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος ευχόμενος για την μεγάλη Εορτή προσέφερε την διακονία του Θείου Λόγου στον Άγιο Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελο Ανθόπουλο.  Ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος ωμίλησε με θέμα: «Η Παναγία ως πρότυπο αληθινής ελευθερίας», μια ομιλία η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως για την επέτειο των διακοσίων ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

          Ο π. Άγγελος μεταξύ των άλλων ετόνισε: 

         «Κινείται στα όρια, ως ανθρωπίνως κρινόμενος, του τριπλού παραλογισμού ο λόγος του Θεόσταλτου Αρχαγγέλου. Πότε ξανακούστηκε Παρθένος να γεννήσει και μάλιστα το παιδί του Θεού, του οποίου μάλιστα η Βασιλεία θα είναι αδιάδοχη! Καρπός πίστης η εν ελευθερία απάντηση της Παναγίας. Καρπός πίστης ο «παραλογισμός» του Γένους να τα βάλει με μια Αυτοκρατορία, όπως τότε η δούλη Κυρίου, τώρα οι δούλοι Κυρίου, μια χούφτα αδούλωτοι Έλληνες, αφήνονται με εμπιστοσύνη στο θέλημα του Θεού».

(*)Σε πανηγυρικό κλίμα και με αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας εορτάσθηκε χθες η διπλή Εορτή της πίστης και της πατρίδος στην καρδιά της Ρούμελης, την ηρωοτόκο Λαμία.

          Στον Εορτάζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, στην καθέδρα της Μητροπόλεως,  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών ετέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, εναποθέτοντας πάνω στην Αγία Τράπεζα και βαστώντας ενίοτε αγιαστικά στο χέρι του, αντίγραφο του αιματοβαμμένου Ευαγγελίου του μάρτυρα της πίστεως και ήρωα της πατρίδος, Επισκόπου Σαλώνων Ησαΐα, ο οποίος έχυσε το αίμα του στην Χαλκωμάτα, στους πρόποδες της Μονής Δαμάστας κατά την Επανάσταση του 1821.

          Κατά την διάρκεια της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος ετέλεσε την εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του Ιεροδιακόνου π. Ηρωδίωνος Ρίζου, δίδοντας έτι περισσότερο πανηγυρικό κλίμα σε αυτή την τόσο σπουδαία και ιστορική ημέρα.

          Ο π. Ηρωδίων στον λόγο του συσχέτισε την εν ελευθερία απόκριση της Παναγίας στο θέλημα του Θεού, με την απόκριση ενός εκάστου των προσερχομένων στην ιερωσύνη, υπογραμμίζοντας ότι όλοι οι νεομάρτυρες της πίστεως και οι ήρωες της πατρίδος,  αποτελούν αγιασμένες μορφές – οδοδείκτες για τους σύγχρονους ιερείς, οι οποίοι καλούνται και σήμερα σε μαρτυρία πίστεως.

          Κλείνοντας τον λόγο του ο π. Ηρωδίων ευχαρίστησε υιικώς τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών, τον και πνευματικό του Πατέρα και καθοδηγητή για την σπάνια  αγάπη του, αλλά και την έμπνευση, την οποία παρέχει σ’ αυτή την νέα ιερατική του πορεία και ζωή.

          Ο Σεβασμιώτατος αντιφωνώντας τον λόγο του π. Ηρωδίωνος, τον συμβούλεψε ότι αν θέλει να είναι μιμητής των Αγίων μαρτύρων της πίστεως  και των ενδόξων ηρώων της πατρίδος, καθημερινά να αντλεί δύναμη και έμπνευση για την διακονία του από όλες αυτές τις αγιασμένες μορφές που εμνημόνευσε κατά τους λόγους τόσο από την εις διάκονον, όσο και από την εις πρεσβύτερον χειροτονία του.

          Ο Σεβασμιώτατος απένειμε στον π. Ηρωδίωνα και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου της Φθιωτικής Εκκλησίας.

          Προ της απολύσεως, ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος ανέγνωσε το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος επί τη εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την συμπλήρωση διακοσίων ετών από την Ελληνική Επανάσταση της 25ης Μαρτίου 1821.

          Ακολούθως και σύμφωνα με το πρόγραμμα, τελέσθηκε η Πανηγυρική Δοξολογία, παρουσία του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ιωάννη Οικονόμου, του Βουλευτή Φθιώτιδος κ. Γεωργίου Κοτρωνιά, ως εκπροσώπου της Βουλής των Ελλήνων, των Βουλευτών του Νομού Φθιώτιδος, του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος, του Δημάρχου Λαμιέων και σύσσωμης της στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου.

          Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος με εμφανή τη συγκίνηση, ευχήθηκε για την ημέρα της διπλής εορτής και της ιστορικής αυτής επετείου, η οποία εορτάζεται σε πρωτόγνωρες συνθήκες και καταστάσεις και απευθύνθηκε σε όλους τους πιστούς, οι οποίοι μένουν με υπομονή και καρτερία στο σπίτι.  Με δάκρυα στα μάτια απέστειλε τις πατρικές του ευχές και σε όλους εκείνους τους δοκιμαζομένους αδελφούς ασθενείς που βρίσκονται στα νοσοκομεία και στο κρεβάτι του πόνου και χαρακτηριστικά ανέφερε:

        «Aδελφοί μου αγαπημένοι και ιδιαίτερα όλοι εσείς, που βρίσκεστε στο σπίτι τούτες τις μέρες του εγκλεισμού, που η καρδιά σας είναι εδώ, που μπορεί τα καθίσματα του Ναού και των Ναών να  είναι άδεια αλλά είναι γεμάτα με την παρουσία σας και τα χαρτάκια, με τα οποία μνημονεύουν ιερείς τα ονόματά σας στην Αγία Πρόθεση, πάνω στην Αγία Τράπεζα είναι γεμάτα με σας, με τις οικογένειές σας, με τον βιό σας, με τις αγωνίες σας, με τις ασθένειες, αλλά και με τα όνειρα και τα οράματα, γιατί αυτή η μέρα δεν είναι μόνο ημέρα μνήμης, δεν είναι μόνο ημέρα θύμησης,  αλλά είναι μέρα οραματισμού,  είναι μέρα που το βλέμμα μας καλείται να στραφεί στο μέλλον και πάντοτε ο λαός μας έστρεφε το βλέμμα του στο μέλλον μέσα από  αίμα και δάκρυα,  μέσα από δυσκολίες και δοκιμασίες. Και σήμερα βρισκόμαστε σε δοκιμασία και δυσκολία, στην δοκιμασία της πανδημίας, και σήμερα έχουμε αποχαιρετήσει χιλιάδες αδελφούς μας για την αιωνιότητα μέσα από αυτήν την ασύμμετρη απειλή του κορωνοϊού και σήμερα υπάρχουν αδερφοί μας και τούτη την ώρα - και τους στέλνω τις πατρικές μου ευχές και ευλογίες - που βρίσκονται στα κρεβάτια του νοσοκομείου αλλά και στην κλίνη της ασθένειας και παρηγορούνται από τη φωνή του Θεού και από την αγάπη της Εκκλησίας. Και σήμερα όμως αξίζει και πρέπει και έχουμε χρέος να κοιτάξουμε μπροστά ενωμένοι και αγαπημένοι και να οραματιστούμε το αύριο».

            Κρατώντας το αιματοβαμμένο Ευαγγέλιο στο χέρι ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε:

          «Το Ευαγγέλιο που κρατώ στα χέρια μου, αυτό το μικρό Ευαγγέλιο, είναι το αντίγραφο του Ευαγγελίου, το οποίο είχε πάνω στην καρδιά του, πάνω στον κόρφο του ο Σαλώνων Ησαΐας, όταν εφονεύθη στην Χαλκωμάτα, εδώ στα Άγια μέρη της Ρούμελης. Φυλάσσεται το πρωτότυπο στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά στο Δίστομο της Βοιωτίας και σήμερα θέλησα να λειτουργήσω με αυτό το Ευαγγέλιο που είναι βαμμένο με το αίμα Ηρώων και Μαρτύρων, οι οποίοι αγωνίστηκαν υπέρ Πίστεως και Πατρίδος. 

              Εύχομαι αυτό το ματωμένο Ευαγγέλιο να ευλογεί όλους τους πονεμένους ανθρώπους, εύχομαι αυτό το ματωμένο Ευαγγέλιο να εμπνέει τους Έλληνες του σήμερα και κυρίως τους Έλληνες του αύριο,  εύχομαι μέσα από την καρδιά μου αυτό το ματωμένο Ευαγγέλιο που έχει πάνω του γραμμένη τη λέξη Ελλάδα να εμπνέει τα παιδιά του αύριο και την πατρίδα του αύριο. Δεν μπορούμε να πορευτούμε δίχως αυτό. Όσοι  θέλησαν ή πρότειναν κάτι τέτοιο έπεσαν στα βράχια και έσπασαν τα μούτρα τους και έμειναν στο περιθώριο της ιστορίας. Και γιατί δεν μπορούμε; Γιατί  αυτό το Ευαγγέλιο είναι το Ευαγγέλιο της ειρήνης, είναι το Ευαγγέλιο της αγάπης, είναι το Ευαγγέλιο της δικαιοσύνης, είναι το Ευαγγέλιο που συγχωρεί, είναι το Ευαγγέλιο που ξέρει να διαλέγεται, είναι το Ευαγγέλιο που ξέρει να υπερβαίνει, είναι το Ευαγγέλιο της πραότητος, είναι το Ευαγγέλιο της καλοσύνης, δεν είναι το Ευαγγέλιο του επεκτατισμού, δεν είναι το Ευαγγέλιο της αλλοφροσύνης, δεν είναι το Ευαγγέλιο της κερδοφορίας, δεν είναι το Ευαγγέλιο της πλεονεξίας, είναι το Ευαγγέλιο της ισότητας και το Ευαγγέλιο της ανάπτυξης, είναι το Ευαγγέλιο της αληθινής και όντως ζωής.

              Αυτό το Ευαγγέλιο εύχομαι να ευλογεί όλους σας και να μας αξιώνει ο Θεός, έστω κι αν φέτος δεν γιορτάσαμε όπως θα θέλαμε την επέτειο των 200 ετών από την επανάσταση,  να τη γιορτάζουμε κάθε χρόνο και του χρόνου και του παραχρόνου και όσο θα έχουμε μάτια και ζωή και θα είμαστε πολίτες αυτού του τόπου και αυτής της πατρίδας μέχρι να βρεθούμε στην ουράνια πατρίδα». 

                Τέλος ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών αποστέλλοντας για ακόμη μία φορά ένα μήνυμα ενότητος προς πάσα κατεύθυνση ανέφερε: 

           «Με αυτό το Ευαγγέλιο λοιπόν ευλογώ τους άρχοντες μας, ευλογώ στο αξιωματικούς μας ευλογώ όλους σας ανεξαιρέτως, και με αυτό το Ευαγγέλιο σήμερα, θα μου επιτρέψετε, γιατί αυτό αισθάνεται η καρδιά μου ως Επίσκοπος και Πατέρας και Ποιμένας μιας οικογένειας, της Φθιώτιδας, μετά το πέρας των επισήμων εκδηλώσεων, η καρδιά μου δεν αντέχει να μην λάβει το Ευαγγέλιο στα χέρια και το λείψανο του Αγίου Ευαγγελιστού Λουκά του Ιατρού, για να μεταβώ σήμερα στη Μαλεσίνα, στο Κοιμητήριο της Μαλεσίνας, μέσα στην πόλη, που αποχαιρέτησε δεκάδες αδελφούς μας, που είναι βυθισμένη στο πένθος. Εμείς μπορεί να έχουμε γιορτή, αλλά πενθούμε συγχρόνως, γιατί έχουμε αποχαιρετήσει αδερφούς μας πολλούς. Θα βρίσκομαι στη Λοκρίδα σήμερα του Ευαγγελισμού και αύριο, κοντά σου πονεμένους και θλιμμένους αδελφούς μου, και στο Καλαπόδι πού και εκεί έφυγαν τέσσερις συνάνθρωποί μας, για να στείλουμε το μήνυμα της παρηγορίας και της αγάπης και πάνω από όλα της ενότητας, διότι μόνο ενωμένοι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε και την υγειονομική κρίση και την οποιαδήποτε άλλη κρίση. Να είστε ευλογημένοι».

           Τέλος τον Πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε η MeD Διευθύντρια του 3ουΔημοτικού Σχολείου Λαμίας και παραγωγός του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Αναστασία Ευαγγελοπούλου- Τσελή.

        Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος και οι επίσημοι, τηρουμένων των μέτρων προστασίας, μετέβη στο κενοτάφιο του Αθανασίου Διάκου στα γραφικά στενά της πόλεως, όπου ετέλεσε γονυπετής επιμνημόσυνη δέηση καταθέτοντας συγχρόνως και την ευγνωμοσύνη της τοπικής Εκκλησίας στον Εθνοϊερομάρτυρα, Αθανάσιο Διάκο και όλους τους ήρωες κληρικούς και λαϊκούς της λεβεντογέννας Ρούμελης.

         Στην συνέχεια, στον Ανδριάντα του Αθανασίου Διάκου στην ομώνυμη πλατεία της πόλεως, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου πραγματοποίησε κατάθεση στεφάνων, υπό τον ήχο του Εθνικού μας Ύμνου.

(*)Προγραμματική Σύμβαση συνυπέγραψαν ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας  κ. Φάνης Σπανός και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, για την εκτέλεση έργου προϋπολογισμού 2.450.000 € με στόχο την παρουσίαση του μεγάλου ιστορικού, πολιτιστικού, θρησκευτικού αποθέματος της ευρύτερης περιοχής της Φθιώτιδας.

     Αντικείμενο της προγραμματικής σύμβασης είναι η υλοποίηση του έργου µε τίτλο: «ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ» με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

     Σκοπός του έργου είναι η ίδρυση του Μουσείου Εκκλησιαστικού Πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Φθιώτιδας, το οποίο θα αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα εκκλησιαστικά και πολιτιστικά κέντρα, θα συμβάλλει στη διατήρηση της Ορθόδοξης παράδοσης, αλλά και στην εκπαίδευση πάνω στον Εκκλησιαστικό Πολιτισμό και την Χριστιανική Τέχνη.

       Το νέο κτίριο προβλέπεται να γίνει διώροφο, ωφέλιμου εμβαδού 993,17 τμ. Με υπόγειο και βοηθητικούς χώρους εμβαδού 451,46 τμ. Αναλυτικά:

  • Η στάθμη του υπογείου, θα περιλαμβάνει αίθουσα έκθεσης - συντήρησης – τεκμηρίωσης και αίθουσα εργαστηρίων.
  • Η στάθμη του ισογείου θα περιλαμβάνει αίθουσα μόνιμης έκθεσης , αίθουσα περιοδικών εκθέσεων και το γραφείο προσωπικού.
  • Η στάθμη του α’ ορόφου θα περιλαμβάνει τη βιβλιοθήκη και θα επικοινωνεί οπτικά και λειτουργικά με πατάρι εμβαδού 123,77 τμ., στο οποίο έχει προβλεφθεί αίθουσα διαλέξεων – ομιλιών – σεμιναρίων.

    Μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός δήλωσε.: «Συμπράττουμε με τη Μητρόπολη Φθιώτιδας για την κατασκευή ενός έργου Ιστορίας, πίστης, γνώσης και πολιτισμού.

     »Προχωρούμε μαζί με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Συμεών στη δημιουργία του Μουσείου Εκκλησιαστικού Πολιτισμού, μέσα από το οποίο οι συμπολίτες και οι επισκέπτες μας θα γνωρίσουν τον σπάνιο εκκλησιαστικό «θησαυρό» της Μητρόπολης Φθιώτιδας.

       »Στην ξεχωριστή ημέρα του Ελληνισμού, στη 200στη επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης, επιλέξαμε να προσδώσουμε συμβολικά και ουσιαστικά την ελάχιστη τιμή σε όσα προσέφεραν - διακόσια χρόνια πριν- ο Σαλώνων Ησαΐας, ο Ταλαντίου Νεόφυτος, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ο Παπαφλέσσας και αναρίθμητοι αγωνιστές κληρικοί, που άναψαν το φιτίλι της Εθνεγερσίας, γράφοντας τις δικές τους χρυσές σελίδες στο κορυφαίο κεφάλαιο της ελληνικής Ιστορίας».

       Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών δήλωσε: «Η σημερινή μέρα της γιορτής για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία, η ημέρα της εμβληματικής για το Γένος μας επετείου των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, είναι συγχρόνως και η ημέρα που μας προσκαλεί όλους μας να επενδύσουμε αυτό το ιστορικό και πολιτιστικό μας απόθεμα, ώστε να διαμορφώσουμε δρόμους για το μέλλον μας.

      »Ένα τέτοιο φωτεινό δρόμο ανοίγουμε σήμερα, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος, με την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης γι’ αυτό το σπουδαίο και εμβληματικό έργο, η υλοποίηση του οποίου, μέσα σε μόλις 15 μήνες από την ενθρόνισή μου στην ευλογημένη γη της Φθίας, με την διακριτή συναλληλία Πολιτείας και Εκκλησίας, είναι ήδη πραγματικότητα!

       »Μαζί με τον αγαπητό μου κ. Περιφερειάρχη, τον κ. Φάνη Σπανό, σήμερα δεν υπογράφουμε απλώς μία σύμβαση, αλλά ανάβουμε ένα κερί ευγνωμοσύνης για τον επώνυμο και ανώνυμο λαό της Φθιωτικής γης, που μας χάρισε αυτήν την πλούσια εκκλησιαστική πολιτιστική κληρονομιά, αλλά συγχρόνως ανάβουμε και ένα πυρσό ελπίδας και δημιουργίας για τις επόμενες γενιές».

(*) Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η κεντρική μουσική επετειακή εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος για την επέτειο της  25ης Μαρτίου.

          Η εν λόγω εκδήλωση ήταν σχεδιασμένη για να αποτελέσει μια όμορφη παραδοσιακή γιορτή για όλη την Φθιώτιδα, όμως λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των ισχυόντων υγειονομικών μέτρων, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, από τηλεοράσεως και ραδιοφώνου και μεταδόθηκε από το επίσημο κανάλι της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος στο Youtube, από τον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και από τον τηλεοπτικό σταθμό «Star Κεντρικής Ελλάδος».

          Χαιρετισμό από τον Ανδριάντα του Εθνοϊερομάρτυρος Αθανασίου Διάκου από την ομώνυμη πλατεία της πόλεως, απηύθυνε ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος.

          Καθηγητές και μαθητές του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» και ενώ υπεβλήθησαν σε τέστ ταχείας ανιχνεύσεως του covid- 19 (rapid test), από το Αμφιθέατρο της Ιεράς Μητροπόλεως έψαλλαν επίκαιρους ύμνους για την Θεομητορική Εορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου και τραγούδησαν παραδοσιακά ρουμελιώτικά  τραγούδια και άλλα τραγούδια από διάφορα μέρη της πατρίδος μας, υμνώντας τους αγώνες και τις θυσίες των μαρτύρων της πίστεως και των ηρών της πατρίδος.

         Την εκδήλωση έκλεισε με τον πατρικό του λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, ΣΟΣ από το κενοτάφιο του Αθανασίου Διάκου, ο οποίος και χαρακτηριστικά ανέφερε:

           «Εκλεκτοί άρχοντες του τόπου μας, αγαπητοί μου αδελφοί, αδέλφια μου αγαπημένα, παιδιά της Ρούμελης, σήμερα γιορτάζει όλη η Ορθοδοξία, γιορτάζει όλος ο Ελληνισμός, γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό του Γένους, γιορτάζουμε μία λαμπρή επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, όταν οι πρόγονοι μας οι δουλωμένοι, υπόδουλοι, σκλαβωμένοι Έλληνες με την ευχή της Παναγίας και του Χριστού, για του Χριστού την πίστη την αγία και της Πατρίδος την ελευθερία αποφάσισαν να δώσουν το αίμα τους για να ξαναγεννηθεί το Γένος μας, για την Εθνική μας Παλιγγενεσία.

                Είναι μέρα ευγνωμοσύνης για όλους μας, καταθέτουμε την ευγνωμοσύνη μας, καταθέτουμε την καρδιά μας, καταθέτουμε την ψυχή μας σ’ όλους αυτούς τους επώνυμους και ανώνυμους, οι οποίοι έγραψαν και υπέγραψαν με το αίμα τους την ελευθερία. Ασφαλώς για εμάς τα παιδιά της Ρούμελης ο Αθανάσιος Διάκος αποτελεί όχι απλώς τον ήρωα μας, αποτελεί όχι απλώς ένα σύμβολο για όλους εμάς, αλλά είναι ένας διαχρονικός ηγέτης, ένας κληρικός, ένας μάρτυρας της πατρίδας, κι ένας ήρωας της πίστεως, ένας ήρωας της πίστεως κι ένας μάρτυρας της πίστεως, ένα πρόσωπο το οποίο υπέγραψε με το αίμα του τον Ευαγγελισμό της πατρίδας, την πίστη στον Χριστό, την αγάπη του στο Γένος.

                  Αλλά για μας τους Έλληνες του σήμερα οι προκλήσεις είναι μεγάλες, ασφαλώς δεν μπορούμε να γιορτάσουμε αυτή την γιορτή, όπως θα θέλαμε, οι υγειονομικές συνθήκες και η πανδημία δεν μας το επιτρέπουν. Μπορούμε όμως να γιορτάζουμε το μέλλον μας εφόσον ακολουθήσουμε στα χνάρια, που μας χάραξαν οι ήρωες και οι ηρωίδες του 1821, εφόσον πορευθούμε πάντα με του Χριστού την πίστη και με την αγάπη για την ελευθερία της πατρίδος. Αυτά τα δύο μπορούν να αποτελούν την πυξίδα μας κι οφείλουν να αποτελούν την πυξίδα μας για να έχουμε μέλλον, όχι ένα μέλλον μιας απλής επιβίωσης, αλλά ένα λαμπρό μέλλον για την πατρίδα μας για τον καθένα ξεχωριστά.

                  Εύχομαι σε όλους τους συμπατριώτες μου, σε όλους εσάς εύχομαι χρόνια πολλά και ευλογημένα! Η Παναγία μας να σκεπάζει όλους σας! Και ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου όλους όσους συντελούν στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων μας, επώνυμους και ανώνυμους, τους άρχοντες μας και τον λαό μας, αλλά και όσους και σήμερα στην επετειακή μας εκδήλωση θα ψάλλετε μαζί μας, θα τραγουδήσετε μαζί μας, θα συγκινηθείτε μαζί μας, θα ταξιδέψετε μαζί μας όχι στο παρελθόν το ένδοξο, αλλά στο μέλλον, που εύχομαι να μην είναι απλώς ένδοξο, να είναι ενδοξώτατο! Χρόνια πολλά!»

 (*)Λίγες ώρες πριν τον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό της Εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, την πόλη της Λαμίας και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών επισκέφθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.

          Ο κ. Ιωήλ επισκέφθηκε τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών στο γραφείο του, στις εγκαταστάσεις του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου της Μητροπόλεως και μεταξύ άλλων του ευχήθηκε και με αφορμή την Πανήγυρη του Μητροπολιτικού Ναού, της Καθέδρας της Ιεράς Μητροπόλεως, ο οποίος τιμάται στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, αλλά και για την προλαβούσα εορτή των Φθιωτών Αγίων.

          Τον κ. Ιωήλ και την συνοδεία του υπεδέχθη εγκαρδίως ο ίδιος ο κ. Συμεών στο προαύλιο του Ιερού Ναού του Αγίου Εφραίμ, εκφράζοντας την αγάπη του και τον σεβασμό του προς το πρόσωπο του σεβαστού Ποιμενάρχου της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και τις ευχαριστίες του για την αγιαστική και ευλογητική του επίσκεψη. 

          Για λίγη ώρα οι δύο Αρχιερείς είχαν την ευκαιρία πνευματικής και ωφέλιμης επικοινωνίας, ενώ τον κ. Ιωήλ ξενάγησε σε κάποιες από τις νέες εγκαταστάσεις των προσφάτως δημιουργηθέντων έργων της Μητροπόλεως ο κ. Συμεών.

          Πριν την αναχώρησή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ παρεχώρησε την παρακάτω δήλωση στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Μητροπόλεως: Ας ακούσουμε τη δήλωση του Σεβασμιωτάτου…

          «Ήρθα για μία ακόμη φορά στο Πνευματικό Κέντρο της Μητροπόλεως με το νέο σας Μητροπολίτη, τον πατέρα Συμεών, ο οποίος είναι νέος και έχει και μία ευρύτητα και στο μυαλό του πνευματική και από πλευράς διοικητικής έχει κατορθώσει να συλλέξει πολλούς και καλούς συνεργάτες και έμεινα κατάπληκτος από την οργάνωση που έχει κάνει στο Πνευματικό Κέντρο με τη μουσική για τα παιδιά που έρχονται εδώ και φιλοξενούνται λίγες ώρες,  μακριά από το σπίτι τους,  για τη λειτουργική του αναγέννηση και προπαντός για την πρόθεσή του να εξυπηρετήσει τον άνθρωπο που είναι εικόνα του Θεού. Άλλωστε οι Πατέρες της Εκκλησίας λένε: "είδα τον αδελφόν μου, είδα Κύριον τον Θεόν μου".  Νομίζω έτσι και αυτός κάνει, στο πρόσωπο κάθε ανθρώπου βλέπει τον ίδιο το Θεό και τον εξυπηρετεί όπως θα εξυπηρετούσε τον Δημιουργό μας.

      Του εξέφρασα τα συγχαρητήριά μου για όλη αυτή την εργασία που έχει κάνει αλλά και στους συνεργάτες του και για να χρησιμοποιήσω και ένα ρήμα που χρησιμοποιώ, προοιωνίζομαι  για αυτόν λαμπρή επιτυχία και εύχομαι ο Θεός να τον στηρίζει σε όλα του. Έχω ακούσει πολύ καλά σχόλια από μικρούς και από μεγάλους για την εγγύτητα που έχει με τον κόσμο, διότι δεν μένει απομονωμένος, όπως ένας μοναχός όποιος ενδιαφέρεται μόνο για τη σωτηρία του και τίποτα άλλο. Αυτός έχει αγάπη για όλο τον κόσμο και έλκει όλες τις ηλικίες, μικρούς και μεγάλους. Εύχομαι ο Θεός να του δίνει χρόνια πολλά για να καρποφορεί πλουσίως και εσείς εδώ στη Φθιώτιδα να τον χαίρεστε».

(*) Με την χείρα του Αγίου Λουκά πολιούχου Λαμίας του ιατρού περιοδεύει και λιτανεύει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας από χθες την ελπίδα και την αγάπη στην πληγωμένη από τον κορωνοϊό και πενθοφορούσα Λοκρίδα. Συγκεκριμένα χθες το απόγευμα μετέβη στο κοιμητήριο της Μαλεσίνας η οποία θρηνεί τα περισσότερα θύματα και τέλεσε αρχιερατικό τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών τους. Ακολούθως λιτάνευσε την χείρα του Αγίου Λουκά στην πλατεία της Μαλεσίνας περιξ του Ναού των Αγίων Κων/νου και Ελένης στον οποίο τέλεσε Ιερά Παράκληση και ανέγνωσε την ευχή της Εκκλησία για την από Θεού προστασία της ανθρωπότητος, απ’ αυτή την δύσκολη δοκιμασία της ασθενείας του κορωνοϊού και την γρήγορη εξάλειψή του από την Οικουμένη. Στην συνέχεια επισκέφθηκε την Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Μαλεσίνας όπου προσκύνησαν του Ιερό Λείψανο και οι δυο μοναχές του μοναστηριού και η γερόντισσα Θεολογία τον ευχαρίστησε θερμά για την μεγάλη ευλογία που τους προσέφερε. Ακολούθως μετέβη στην ιερά μονή των Αγίων Αναργύρων Αταλάντης όπου έγκαρδίως τον υπεδέχθη η αδελφότητα με πρώτη, τη γερόντισσα Φιλοθέη. Ο Σεβασμιώτατος διανυκτέρευσε στο μοναστήρι και σήμερα το πρωί τέλεσε Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία η οποία μετεδόθη από το τοπικό μας ραδιόφωνο πλαισιούμενος από τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Τύπου και Μ.Μ.Ε της Ιεράς Μητροπόλεως Πρωτ. π. Δημήτριο Ατματζίδη και τον νέο μας κληρικό π. Ηρωδίωνα Ρίζο. Στο κήρυγμά του μεταξύ άλλων τόνισε ότι οι μοναχές που είναι στα μοναστήρια δεν βρίσκονται σε αυτά γιατί αρνήθηκαν τον κόσμο αλλά το σκοτάδι του κόσμου και αναζητούν το Φως του Χριστού. Επίσης ευχήθηκε να πάρουν ζωή οι πνευματικές μας αισθήσεις για να υπάρχει επικοινωνία του ανθρώπου με τον Θεό. Μετά το μοναστήρι της Αταλάντης ο Ποιμενάρχης μας συνέχισε την αγιαστική επισκεψή του στην περιοχή και επόμενος σταθμός του ήταν το χωριό Καλαπόδι  το οποίο μέσα σε λίγες ημέρες μετρά κιόλας τέσσερα θύματα από τον κορωνοϊό. Η παρουσία του Σεβασμιωτάτου στην περιοχή της Λοκρίδος με το ιερό Λείψανο του Αγίου Λουκά πραγματοποιείται για να εμψυχώσει  και να ευλογήσει την πονεμένη αυτή περιοχή. Η ποιμαντική αυτή αγιαστική περιοδεία του ολοκληρώθηκε με το ευλογημένο περασμά του και σε άλλες περιοχές της Δυτικής Φθιώτιδας όπως Τιθορέα και Ελάτεια.

(*) Ας δούμε τώρα ποιες είναι οι λοιπές εορταστικές εκδηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821την Εβδομάδα εορτασμού 25ης Μαρτίου στη Λαμία

● Κυριακή 28 Μαρτίου, ώρα 6 μ.μ., Κατανυκτικός Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών και ομιλία από τον διακεκριμένο Αγιορείτη Ιερομόναχο π. Αρτέμιο Γρηγοριάτη με θέμα: «Το κίνημα των Κολλυβάδων».

● Τρίτη 30 Μαρτίου, ώρα 9 π.μ.,  το Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο-Λύκειο Λαμίας θα πραγματοποιήσει Εορταστική Εκδήλωση, με θέμα: « Η Ιερατική Εκπαίδευση στα χρόνια της Τουρκοκρατίας», η οποία εντάσσεται και στο πλαίσιο εορτασμού της εβδομάδος των Ιερατικών Κλήσεων, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί από το κανάλι της Ιεράς Μητροπόλεως στο Youtube.

 Αυτές ήταν για σήμερα οι ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...