165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

2098

Ημερομηνία έκδοσης: 

Τετάρτη, 31 Μάρτιος, 2021

Τετάρτη 31 Μαρτίου σήμερα και η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Αγίου ιερομάρτυρος Υπατίου επισκόπου Γαγγρών. τη μνήμη του Ιερομάρτυρος Αυδά επισκόπου εν Περσία και των συν αυτώ εννέα μαρτύρων. Τη μνήμη των εν Ερμουπόλει Αιγύπτου Βενιαμίν διακόνου,Μενάνδρου,Σαβίνου και ετέρων 38,συγγενών όντων. Του Αγίου μάρτυρος Θεοφίλου του Κρητός και του Οσίου και θεοφόρου πατρός ημών Ακακίου επισκόπου Μελιτινής «θείας συνόδου συνηγόρου και κορυφαίου». Επίσης η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Αγίου Βλασίου του εξ Αμορίου, Στεφάνου του θαυματουργού, Θεοφίλου και Ιωνά Μητροπολίτου πασών των Ρωσιών.

Ας δούμε τους τίτλους του σημερινού μας δελτίου

(*) Στις Ιερές Μονές της Μητροπολιτικής μας Περιφέρειας τελεί ο Σεβασμιώτατος τις Ιερές ακολουθίες των ημερών για όσο διάστημα οι ναοί μας λειτουργούν κεκλεισμένων των θυρών. Σήμερα το πρωί τέλεσε την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Παναγίας Αντινίτσης και την Παρασκευή το πρωί στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος Λιβανατών.

(*)Η εκκλησιαστική εκπαίδευση στα χρόνια της Τουρκοκτρατίας ήταν το επίκεντρο της 11ης επετειακής εκδήλωσης της Ι.Μ. Φθιώτιδος που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο Λύκειο Λαμίας. Η επόμενη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4 Απριλίου, στις 11 το πρωί μέ θέμα: «Ἡ Φιλική Ἑταιρεία» στο πνευματικό κέντρο του Ιερου Ναού Αγίου Γεωργίου Λαμίας.

(*) Παρατείνεται ἕως την Κυριακή 11 Ἀπριλίου η διεξαγωγή τοῦ Γ’ Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού με θέμα: «Προσωπικότητες της μετεπαναστατικής περιόδου του 1821» που διοργανώνει η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΆ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

(*) Στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Παναγίας Αντινίτσης τέλεσε σήμερα το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Συμεών τη Θεία Λειτουργία  των Προηγιασμένων Δώρων, πλαισιούμενος από τον Ηγούμενο του μοναστηριού πανοσ. Αρχιμ π. Αμβρόσιο Αναστασίου και την περί αυτόν Ιερά Αδελφότητα καθώς και τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Τύπου και Μ.Μ.Ε της Ιεράς Μητροπόλεως Πρωτ. π. Δημήτριο Ατματζίδη. Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και διαδικτυακά από την ιστοσελίδα της Μητροπόλεως.Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ομίλησε όπως και την 2η Κυριακή των Νηστειών για την διδασκαλία του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, παρουσιάζοντας μία επίκαιρη ομιλία του Αγίου, την οποία εξεφώνησε το έτος 1347 ή 1348 με αφορμή μία πανδημία, η οποία και τότε πάλι έπληττε την πατρίδα μας. Στο τέλος της ακολουθίας ο π Αμβρόσιος προσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο και τον ευχαρίστησε με θερμά λόγια για την στηρικτική παρουσία του στο μοναστήρι. Ακολούθως αντιφώνησε ο Σεβασμιώτατος ο οποίος αναφερόμενος στο πρόσωπο του Ηγουμένου τόνισε ότι η αγάπη του για τον Θεό και τον μοναχισμό αποτελεί εγγύηση για το μέλλον του μοναστηριού και καύχημα για την Μητρόπολη.

 (*) Συνεχίζεται απρόσκοπτα η μεγάλη περιοδεία του Σεβασμιωτάτου κ. Συμεών στις Ιερές Μονές της Μητροπόλεως, καθώς και το λοιπό ποιμαντικό του πρόγραμμα ως εξής:

Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

Θα επιβλέψει τα εκτελούμενα υπό της Ιεράς Μητροπόλεως κοινωφελή έργα εντός και εκτός Λαμίας 

Παρασκευή 2 Απριλίου 2021

ώρα 07:30 π.μ.: Προηγιασμένη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος Λιβανατών

ώρα 13:00 μ.μ.: θα πραγματοποιήσει Ποιμαντική επίσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας

ώρα 19:00 μ.μ.: Ακολουθία Γ΄ Χαιρετισμών στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας

Σάββατο 3 Απριλίου 2021

ώρα 18:00 μ.μ.: Αρχιερατικός Εσπερινός και Θείο Κήρυγμα στην σειρά ομιλιών «Αύριο είναι Κυριακή» στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας

Κυριακή 4 Απριλίου 2021

ώρα 07:00 π.μ.: Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία εορτής Σταυροπροσκυνήσεως στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας. Ανάγνωση Εγκυκλίου Ιεράς Συνόδου για τις Ιερατικές Κλήσεις

ώρα 17:30 μ.μ.: Δ΄ Κατανυκτικός Αρχιερατικός Εσπερινός στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Μελιταίας Δομοκού.

          Επίσης, στις 18:00 μ.μ. θα τελεσθεί ο Κατανυκτικός Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας με ομιλητή τον τακτικό Ιεροκήρυκα της Μητροπόλεως μας, Υπεύθυνο της Υπηρεσίας Αντιμετωπίσεως Αιρέσεων και Συντονισμού Θείου Κηρύγματος, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Σεραφείμ Ζαφείρη. 

Δευτέρα 5 Απριλίου 2021

ώρα 08:30 π.μ.: θα πραγματοποιήσει Διανομή χρηματικών επιταγών αγοράς τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης σε 100 οικογένειες στην πόλη της Λαμίας

ώρα 09:30 π.μ.: Συνεδρίαση Μητροπολιτικού Συμβουλίου Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος

          Όλο το πρόγραμμα θα καλυφθεί με απευθείας μεταδόσεις και ζωντανές συνδέσεις από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως, στους 89,4 FM και από την ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως στο www.imfth.gr

          Σε κάθε εκδήλωση και δράση οι συμμετέχοντες υποβάλλονται προηγουμένως σε διαγνωστικό έλεγχο ταχείας ανίχνευσης του Covid 19 και τηρούνται όλα τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα. Το πρόγραμμα αυτό του Σεβασμιωτάτου δημοσιευεται στην ιστοσελίδα της Ι Μ

(*)Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 11η διαδικτυακή επετειακή εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, αφιερωμένη αυτήν την φορά στις Ιερατικές Κλήσεις στην Τουρκοκρατία.

          Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από τους χώρους της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών και με την τήρηση όλων των προβλεπομένων υγειονομικών μέτρων προστασίας της υγείας και μεταδόθηκε και τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά.

           Η Γ΄ Εβδομάδα των Νηστειών έχει αφιερωθεί από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Ιερατικές Κλήσεις. Με προτροπή και ευλογία του Σεβασμιωτάτου κ. Συμεών, επιλέχθηκε ως ο καταλληλότερος τόπος για την εκδήλωση αυτή η τροφός και ιστορική Εκκλησιαστική Σχολή Λαμίας, η οποία μετρά 100 σχεδόν χρόνια προσφοράς και διακονίας τόσο στην Εκκλησία, όσο και στην κοινωνία. 

          Δεκάδες Αρχιερείς, Ιερείς, Μοναχούς, Ιεροψάλτες, Εκπαιδευτικούς, χρήσιμους και ευυπόληπτους πολίτες της κοινωνίας έχει αναδείξει η Εκκλησιαστική Σχολή της Λαμίας, για την οποία όλοι αυτοί, αναφέρονται με ευγνωμοσύνη, σεβασμό και συγκίνηση, καθώς η φοίτηση τους εκεί συνετέλεσε στην ανάπτυξη της προσωπικότητός τους και τους χάρισε πολυτιμα εφόδια για την μετέπειτα πορεία τους. 

          Την εκδήλωση συντόνισε και παρουσίασε η Εκπαιδευτικός του Σχολείου, Φιλόλογος κ. Παρασκευή Κορμάζου, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Διευθυντής της Εκκλησιαστικής Σχολής κ. Ιωάννης Ζαχαράκης.

          Την κεντρική εισήγηση της εκδηλώσεως ανέλαβε η Φιλόλογος και γνωστή συγγραφέας της πόλεως Λαμίας, κ. Γεωργία Ανδριοπούλου, η οποία αφού ευχαρίστησε εγκαρδίως τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών για την πρόσκληση και ανάθεση της εισηγήσεως, ακολούθως παρουσίασε το επίκαιρο  θέμα: «Η Ιερατική Εκπαίδευση στην Τουρκοκρατία», αντλώντας πληροφορίες και στοιχεία από σπάνιες πηγές, αναδεικνύοντας το γεγονός, ότι η καλλιέργεια των Ιερατικών κλήσεων δεν έπαψε καθόλου κατά την διάρκεια της σκληρής Οθωμανικής σκλαβιάς, αλλά αντίθετα ξεπερνώντας κάθε είδος υπαρκτής δυσκολίας, απέδιδε συνεχής καρπούς.

          Την εκδήλωση διάνθισαν με ποιήματα, ύμνους και παραδοσιακά τραγούδια, μαθητές της Εκκλησιαστικής Σχολής υπό την καθοδήγηση του Καθηγητού Μουσικού κ. Αναργύρου Βλάχου.

          Μέσα από μία αίθουσα διδασκαλίας, ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών έκλεισε και ευλόγησε την εκδήλωση και χαρακτηριστικά σημείωσε:

          «Ελλογιμώτατε κ. Σχολάρχα, αγαπητοί μας διδάσκαλοι, αγαπητά μας παιδιά, αγαπητοί μου αδελφοί, βρισκόμαστε λίγες μέρες μετά την μεγάλη Θεομητορική Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου μέσα στην όμορφη και κατανυκτική περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και οδεύουμε προς την εορτή της Σταυροπροσκυνήσεως.

          Και η Αγία μας Εκκλησία με πολλή σοφία και με πολλή αγάπη και με πολλή ευθύνη έχει αφιερώσει αυτή την εβδομάδα στις ιερατικές κλήσεις και δεν θα μπορούσαμε ειδικά αυτή την εβδομάδα, παρά την πανδημία, τις δυσκολίες και τις συνθήκες της, δεν θα μπορούσαμε παρά να βρεθούμε στην τροφό Εκκλησιαστική Σχολή Λαμίας, στην τροφό αρχιερέων, ιερέων, χριστιανών, θεολόγων, πολιτών, ευηπολήπτων πολιτών μέσα στην κοινωνία, χρήσιμων ανθρώπων, στο Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο και Εκκλησιαστικό Λύκειο Λαμίας. Και μάλιστα βρισκόμαστε εδώ σήμερα μέσα στις αίθουσες της διδασκαλίας, όπου πέρασαν πολλά παιδιά, αλλά και σήμερα νέα παιδιά διδάσκονται την πραγματική μόρφωση και την πραγματική γνώση, που είναι η αρετή των Ελλήνων και η αρετή των Ορθοδόξων.

          Βρισκόμαστε όμως σήμερα εδώ και για έναν άλλο λόγο: διότι το φετινό έτος είναι επετειακό έτος. Συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και η Μητρόπολη διοργανώνει σειρά επετειακών εκδηλώσεων. Επίκεντρο σήμερα των εκδηλώσεων μας είναι η Εκκλησιαστική Σχολή Λαμίας, για να εορτάσουμε την ιερωσύνη και την παιδεία, όπως αυτά τα δύο βαδίζουν μαζί διαχρονικά. Και ιδιαίτερα για την ιερατική εκπαίδευση τα δύσκολα χρόνια της σκλαβιάς, που η ιερατική εκπαίδευση αποτέλεσε πυρήνα έμπνευσης για τον αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

          Θέλω να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου την εκλεκτή ομιλήτρια της σημερινής εκδήλωσης, την κ. Ανδριοπούλου Γεωργία, θέλω να ευχαριστήσω τον αγαπητό συνεργό εν Κυρίω Ελλογιμώτατο καθηγητή, Διευθυντή της Εκκλησιαστικής Σχολής, κ. Ιωάννη Ζαχαράκη, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εκπαιδευτικούς και πάνω απ’ όλα θέλω να ευχαριστήσω τα παιδιά. Τα παιδιά που φοιτούν σήμερα και τα οποία ξετυλίγουν τα όνειρά τους μέσα σ’ αυτούς εδώ τους χώρους, Και θέλω για μια ακόμη φορά ως Μητροπολίτης και Ποιμενάρχης σας και Πνευματικός Πατέρας της περιοχής να απευθύνω ένα κάλεσμα στους γονείς κι ένα κάλεσμα στα παιδιά. Ελάτε να φοιτήσετε στην Εκκλησιαστική Σχολή Λαμίας, ελάτε στο σχολείο μας, ελάτε να φοιτήσετε στην παράδοση και τον πολιτισμό μας. Χρόνια πολλά!»  Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση από την ιστοσελίδα της Ι Μ όπου δημοσιευεται.

(*) Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλαδος μας ενημερώνει και για τις υπόλοιπες εορταστικές επετειακές εκδηλώσεις των Ιερών Μητροπόλεων που πραγματοποιούνται αυτή την εβδομάδα με την τήρηση όλων των προβλεπομένων υγειονομικών κανόνων για την προφύλαξη από την πανδημία.

Σήμερα και αύριο, ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου των Όπλων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών εορτάζει το θαύμα του Αγίου Δημητρίου, το οποίο επιτελέσθηκε τα ξημερώματα της 1ης Απριλίου του 1821 στον παλαιό Ιερό Ναό.

Συγκεκριμένα, ο οπλαρχηγός Μελέτης (Χατζή) Βασιλείου με τη συνοδεία του, φορτωμένος με οπλισμό, τον οποίο θα μετέφερε στη Χασιά (Φυλή), για τον εξοπλισμό των Χασιωτών επαναστατών, το βράδυ της 31ης Μαρτίου διανυκτέρευσε μέσα στον Ναό του Αγίου Δημητρίου. Εκεί άκουσε μια φωνή, προερχόμενη από την εικόνα του Αγίου, να τον προστάζει: - «Στα όπλα!». Αναστατωμένος ξύπνησε και, πιστεύοντας ότι ήταν θαύμα και προειδοποίηση, πρόσταξε τα παλικάρια του να φορτώσουν αμέσως τον οπλισμό στα υποζύγια και να φύγουν, όπως και έγινε, χωρίς να τους προλάβουν οι Τούρκοι, οι οποίοι είχαν σκοπό να κατάσχουν τα όπλα. (Από τότε ο Ναός ονομάσθηκε «Άγιος Δημήτριος των Όπλων».)  Η παρέμβαση του Αγίου Δημητρίου στον χώρο του παλαιού Ιερού Ναού υπήρξε καταλυτική για την απελευθέρωση της πόλεως των Αθηνών.

Για τον λόγο αυτό, το πρωί τελέσθηκαν οι Ακολουθίες του Όρθρου της εορτής του θαύματος του Αγίου Δημητρίου και των Ωρών, ενώ στη συνέχεια η Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων, από 5:30 μ.μ έως 8:30 μ.μ.

Αύριο Πέμπτη 1η Απριλίου και ώρα 11:00 π.μ. θα τελεσθεί Δοξολογία, προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ρωγών κ. Φιλοθέου, σε ανάμνηση του τελεσθέντος θαύματος και της ενάρξεως της Επαναστάσεως στην Αττική.

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις θα τελεσθούν χωρίς την παρουσία πιστών. Πληροφορίες για την διαδικτυακή αναμετάδοσή τους υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Ιερού Ναού: www.agdimitriosoplon.infο.

Την Κυριακή 4 Απριλίου, η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος διοργανώνει στις 11.00 το πρωί διαδικτυακή   ἐκδήλωση μέ θέμα: «Ἡ Φιλική Ἑταιρεία» στο πνευματικό κέντρο του Ιερου Ναού Αγίου Γεωργίου Λαμίας. (www.imfth.gr). Την παρουσίαση θα κάνει η κ Ανθή Τσιακτάνη. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο κ Γεώργιος Σαγιάς εκπαιδευτικός ενώ παρέμβαση ομιλία θα κάνει ο κ Αναγνωστόπουλος εκπαιδευτικός. Επίσης ο Πρωτοψάλτης του Ναού κ Νικόλαος Αλεξόπουλος θα ψάλει επίκαιρους ύμνους.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκέπτεστε τον διαδικτυακό ιστότοπο www.ekklisia1821.gr που η Εκκλησία της Ελλάδος ειδικώς δημιούργησε για το σύνολο των επετειακών δράσεων του έτους αυτού καθώς και τους αντίστοιχους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: FacebookTwitterInstagram, Youtube (@ekklisia1821).

Εκ της Ι­ε­ράς Συ­νό­δου της Εκκλησίας της Ελλάδος

(*) Παρατείνεται ἕως την Κυριακή 11 Ἀπριλίου η διεξαγωγή τοῦ Γ’ Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού με θέμα: «Προσωπικότητες της μετεπαναστατικής περιόδου του 1821» που διοργανώνει η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο Διαγωνισμός αφορά τη δημιουργία ταινίας μικρού μήκους (διάρκειας έως έξι λεπτών) από μαθητές και μαθήτριες των τάξεων της Β’ και της Γ’ Γυμνασίου και διοργανώνεται από την Ιερά Σύνοδο διά της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων διά της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων.

Οι προσωπικότητες που προβάλλονται στη μετεπαναστατική περίοδο του 1821 είναι ο π. Κωνσταντίνος Οικονόμου ο εξ Οικονόμων, η Ευανθία Καΐρη, ο Ιωάννης Καποδίστριας και ο Κωνσταντίνος Κανάρης.

Οι όροι συμμετοχής αναγράφονται στον διαδικτυακό ιστότοπο του Υπουργείου Παιδείας: https://www.minedu.gov.gr/gymnasio-m-2/mathites-gymnasiou/46784-23-10-20... και οι διακριθέντες μαθητές του διαγωνισμού θα λάβουν διάκριση επαίνου. Εφόσον οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, οι διακριθέντες, ως έπαθλο, θα συμμετάσχουν κατά τον μήνα Μάιο 2021 σε εκπαιδευτική εκδρομή στο Πήλιο ή, εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό, θα λάβουν όλοι ως έπαθλο έναν φορητό υπολογιστή (tablet).

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι καθηγητές και μαθητές μπορούν να απευθύνονται στο Υπουργείο Παιδείας, στη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων (τηλ: 2103442840, mail: 1821@minedu.gov.gr) ή στον Γραμματέα της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος Αρχιμ. Βαρθολομαίο Αντωνίου- Τριανταφυλλίδη (τηλ: 2107272268/255, 6983772240) καθώς και στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος: politistikitautotita@yahoo.gr.
Εκ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

 

  (*) Στην ιστοσελίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών δημοσιευεται μια είδηση που αναφέρεται στη Δράση Στέγασης και Αλληλεγγύης του ΚΕ.Σ.Ο. του Κέντρου δηλαδή Στήριξης Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Στην είδηση αναφέρονται τα εξής..

Στέγη, αρωγή και Στήριξη βρήκαν  τέσσερεις μονογονεϊκές Οικογένειες στο ΚΕΣΟ κατά το πεντάμηνο του lockdown Νοέμβριο 2020 –Μάρτιο 2021. Παράλληλα τακτοποιήθηκε από πλευράς νομιμοποιητικών εγγράφων το παιδί της μίας εξ αυτών των οικογενειών, που γεννήθηκε σε τρίτη χώρα,  από Έλληνες γονείς, οι οποίοι, αμέλησαν να ταχτοποιήσουν τα έγγραφα το, όταν έφτασαν για μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα. Έτσι σήμερα  ως έφηβος, το παιδί, κινδύνευε με απέλαση, δεδομένου ότι ήταν πολίτης χώρας εκτός ΕΕ και εκτός Σένγκεν. Με την βοήθεια λοιπόν του Συνηγόρου του Παιδιού και της Εισαγγελίας Ανηλίκων  κατορθώθηκε ο έφηβος, πλέον να αποκτήσει όλα τα νόμιμα έγγραφα παραμονής. Επιπρόσθετα η διαζευγμένη μητέρα του, ως προστάτης μονογονεϊκής οικογένειας, να αποκτήσει και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Η διεκπεραίωση των ανωτέρω περιπτώσεων  ικανοποιεί την  βούληση του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου, να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις οικογένειες και κατ επέκταση τα παιδιά αυτών. Οι πολλαπλές  δράσεις του φορέα, κατά τους δυο τελευταίους μήνες του 2020 και τους τρείς πρώτους του 2021 κλείνουν με θετικό πρόσημο για το ΚΕΣΟ, παρά το αυστηρό  Lock Down, τις αναστολές  του προσωπικού  και την περιορισμένη λειτουργία του Ιδρύματος. Στο σκέλος της φιλοξενίας, ήδη μια οικογένεια φιλοξενείται σε διαμέρισμα στην Κυψέλη, μετά από παραχώρηση που  έκανε στο ΚΕΣΟ  η ΕΚΥΟ(Εκκλησιαστική Υπηρεσία Οικονομικών της Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος). Παράλληλα στο διαμέρισμα βραχείας φιλοξενίας, που διαθέτει το ΚΕΣΟ φιλοξενήθηκε μια μονογονεϊκή οικογένεια για το διάστημα Νοέμβριος 2020-  Ιανουάριο 2021  Ήταν παραπομπή της ΑΜΚΕ ΙΑΣΙΣ, η οποία ακολούθως την ενέταξε στο πρόγραμμα «Στέγασης & Εργασία» που υλοποιεί. Ακολούθως  της βρήκε μόνιμη στέγη, ενώ μεσολάβησε για την έγκριση  του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ύψους 270 Ευρώ. που δίνεται σε ευάλωτα νοικοκυριά, ως ένα αναγκαίο δίχτυ προστασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της φτώχειας και την αποφυγή του κοινωνικού αποκλεισμού. Ακολούθως η Κοινωνική Υπηρεσία του ΚΕΣΟ εξασφάλισε στον μαθητή της οικογένειας, που παρακολουθεί την Α΄ Λυκείου σε ΕΠΑΛ Διαδικτυακή Ενισχυτική Διδασκαλία από τον  εθελοντή καθηγητή κ. Χρήστο Κορολή  του «Αλληλέγγυου Σχολείου  Μεσοποταμίας» του Μοσχάτου. Επιπρόσθετα ο φορέας μας, προσέφερε στο μαθητή κάμερα και μικρόφωνα, ώστε να διευκολύνει  την διαδικτυακή παρακολούθηση των μαθημάτων του. Η τέταρτη Οικογένεια, που βρήκε προσωρινή στέγη  στο διαμέρισμα  του ΚΕΣΟ,  παραπέμφθηκε, από  την κα Αναστασία Τσουμένη Κοινωνική Λειτουργό του 104 Δημοτικού Σχολείου Αθηνών. Φιλοξενείται στο διαμέρισμα του φορέα από τα μέσα Φεβρουάριο του 2021 και συνεχίζει μέχρι σήμερα. Με την βοήθεια της Κοινωνικής Υπηρεσίας του ΚΕΣΟ, η φιλοξενούμενη μονογονεϊκή οικογένεια τακτοποίησε και αυτή τα νομιμοποιητικά της έγγραφα. Της εξασφαλίστηκε ταυτόχρονα το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, της παρασχέθηκαν είδη πρώτης ανάγκης και ένδυσης, ενώ   αναμένεται και αυτή με την σειρά της,   να τακτοποιηθεί σε  μόνιμη κατοικία μέσω αντιστοίχου στεγαστικού προγράμματος. Η κινητικότητα του ΚΕΣΟ δεν περιορίζεται στα ανωτέρω, αλλά από την αρχή του 2021  έχει παραπέμψει στην ΕΚΥΟ ωφελούμενη του ΚΕΣΟ για την εύρεση διαμερίσματος. Επιπρόσθετα   προσφέρθηκαν είδη ένδυσης και ιματισμού σε επτά (7) οικογένειες.  Εγγράφτηκαν οκτώ (8) νέες οικογένειες για παροχή στήριξης.  Πραγματοποιήθηκε διανομή με είδη Πρώτης  ανάγκης σε 350 οικογένειες και φυσικά συνεχίζονται τα διαδικτυακά μαθήματα  των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων του ΚΕΣΟ μέσω της elerning διδασκαλίας.

  Αυτές ήταν για σήμερα οι ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...