165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

2101

Ημερομηνία έκδοσης: 

Δευτέρα, 05 Απρίλιος, 2021

Δευτέρα 5 Απριλίου σήμερα και η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των Αγίων μαρτύρων Κλαυδίου, Διοδώρου, Ουίκτωρος, Ουικτωρίνου, Παππίου, Σεραπίωνος και Νικηφόρου.

τη μνήμη των Αγίων μαρτύρων Μαξίμου, Τερεντίου, Θεοδώρας, Διδύμου, Ζηνωνος, Θέρμου και Πομπηϊου.Των Αγίων μαρτύρων των εν Λέσβω Αγίων πέντε Νεανίδων και Υπομονής της Οσίας.

Επίσης σήμερα η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Αγίου νεομάρτυρος Γεωργίου του εν Εφέσω ο οποίος μαρτύρησε το έτος 1801 και της Οσίας μητρός ημών Θεοδώρας της εν Θεσσαλονίκη.

Ας δούμε τους τίτλους του σημερινού μας δελτίου

(*) Χρηματικές επιταγές σε 100 οικογένειες της Λαμίας προσέφερε σήμερα το πρωί ο Ποιμενάρχης μας κ Συμεών προκειμένου να προμηθευτούν είδη πρώτης ανάγκης της επιλογής τους.

(*)Ημέρα ιστορική για την υγειονομική κοινότητα,  χαρακτήρισαν από κοινού την Παρασκευή 2 Απριλίου τόσο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης, όσο και ο Διοικητής  του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας  την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψαν η Ι. Μ. Φθιώτιδος και το Γ. Νοσοκομείο για την αποκατάσταση του Ιερού Ναού του Αγίου Νεκταρίου.

(*) «Ο Τίμιος Σταυρός να εμπνέει και να καθοδηγεί την ζωή μας, την σκέψη μας, τα συναισθήματά μας και τις επιλογές της ζωής μας». Ευχήθηκε ο Ποιμενάρχης μας κ Συμεών χθες Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στο τέλος της κυριακάτικης αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας.

(*) Στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Μελιταίας Δομοκού μετέβη χθες το απόγευμα  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, συνεχίζοντας την μεγάλη ποιμαντική του περιοδεία στις Ιερές Μονές της Φθιώτιδος την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.        

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΆ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

(*)Ένα ακόμη πρόγραμμα στήριξης των ευπαθών ομάδων πληθυσμού, υλοποίησε σήμερα το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, διανέμοντας χρηματικές επιταγές σε 100 οικογένειες μέσα στην πόλη της Λαμίας, προκειμένου να προμηθευτούν είδη πρώτης ανάγκης της επιλογής τους.

Το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται χάρη στην άοκνη προσπάθεια και φροντίδα του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Συμεών, οφείλεται στην συνεργασία με τον Όμιλο «ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ», τον οποίο ο Σεβασμιώτατος ιδιαίτερα ευχαριστεί και ιδίως τον εκλεκτό φίλο κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, Πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο της Εταιρείας «GET FOODS PRIVATE COMPANY», ο οποίος στέκεται αρωγός και συμπαραστάτης στις αγωνίες και στις ανησυχίες , αλλά και στο φιλανθρωπικό έργο στήριξης των εμπερίστατων αδελφών μας. Η διανομή πραγματοποιήθηκε με την τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων και πρωτοκόλλων στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, όπου ο Σεβασμιώτατος είχε την ευκαιρία να δώσει την ευλογία του σε όλους τους αδελφούς και να ευχηθεί πατρικώς: «Αγαπητοί μου αδελφοί, ήθελα να σας πω μία καλημέρα και να ευχηθώ να έχετε δύναμη, να έχετε κουράγιο, με τις δυνατότητες που έχουμε προσπαθούμε να είμαστε κοντά σας με κάθε τρόπο, στις δυσκολίες τις οποίες περνάτε και τις οποίες νιώθουμε σαν δικές μας δυσκολίες.

          Εύχομαι ο Θεός να σας δίνει δύναμη, θα είμαστε πάντα κοντά σας, οι Ιερείς μας, οι συνεργάτες και συνεργάτιδές μας και εύχομαι η ζωή να τα φέρει έτσι τα πράγματα, ώστε να έλθουν καλύτερες μέρες, για εσάς και για όλο τον κόσμο, το εύχομαι μέσα από την καρδιά μου».

(*) Ημέρα ιστορική για την υγειονομική κοινότητα,  χαρακτήρισαν τόσο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, όσο και ο Διοικητής  του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας κ. Ανδρέας Κολοκυθάς την υπογραφή την Παρασκευή 2 Απριλίου του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος και του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας για την αποκατάσταση του Ιερού Ναού του Αγίου Νεκταρίου, ο οποίος από το 2015 έχει σταματήσει την λειτουργία του.

          Μετά την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας «για την εκτέλεση εργασιών σκυροδέματος και χαλύβδινων  οπλισμών εις τον φέροντα οργανισμό του Ιερού Ναού του Αγίου Νεκταρίου στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας με δαπάνες της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, ώστε ο εντός του χώρου του Γ.Ν. Λαμίας Ιερός Ναός κατά τον κοινωφελή προορισμό του να τεθεί σε Δημόσια λατρεία, για την κάλυψη των λατρευτικών αναγκών των ασθενών,  και των συνοδών τους, αλλά και του προσωπικού του Νοσοκομείου».          «Σήμερα είναι μία μέρα ιδιαίτερης χαράς για την τοπική κοινωνία, για την κοινωνία της Λαμίας, για την κοινωνία της Φθιώτιδος, την κοινωνία της Στερεάς Ελλάδος, είναι μία ακόμα όμορφη σελίδα σε ένα πολύ δυνατό βιβλίο, το οποίο γράφει η υγειονομική κοινότητα της περιοχής εν καιρώ πανδημίας, αλλά και γενικότερα στην ιστορία του Νοσοκομείου.

          Στο πλαίσιο της συνεργασίας όλων των θεσμικών φορέων, αλλά και όλων των πολιτών, για την κοινωνία των πολιτών, μαζί με την Διοίκηση του Νοσοκομείου,  τον Διοικητή κ. Ανδρέα Κολοκυθά, όλους τους συνεργάτες του, σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να υπογράψουμε ένα Μνημόνιο Συνεργασίας. Όχι απλώς για να έχουμε τη χαρά σύντομα ο Ιερός Ναός του Αγίου Νεκταρίου να τεθεί και πάλι σε λειτουργία προς διακονία της υγειονομικής κοινότητας, αλλά κυρίως γιατί η υγειονομική κοινότητα αξίζει και δικαιούται την με κάθε τρόπο συμπαράσταση όλων μας.

          Ο χώρος του Αγίου Νεκταρίου και η χάρις του Αγίου Νεκταρίου αποτελεί ένα βάλσαμο και μία παρηγοριά και μία ενίσχυση για όλους τους ανθρώπους αυτής της κοινότητας, που είναι στην πρώτη γραμμή, στη «γραμμή του πυρός», στη μάχη για τον συνάνθρωπο. Η σημερινή μας κίνηση, καρπός γόνιμης συνεργασίας και διαλόγου αποτελεί, όχι ένα τέλος, αλλά μία αφετηρία, προκειμένου να χτιστεί μία ζωντανή σχέση, η οποία έχει παράδοση, έχει δυνατό παρόν και δυναμικό μέλλον.

          Θέλω να εκφράσω τη συγκίνησή μου, θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου και το ευχαριστώ μου στον Υπουργό Υγείας, τον κ. Βασίλη Κικίλια, με όλες τις κεντρικές Υγειονομικές Αρχές, που στήριξαν αυτή την προσπάθεια, το ευχαριστώ μου στον κ. Διοικητή, στον κ. Αναπληρωτή Διοικητή, στο Διοικητικό Συμβούλιο, στο Σύλλογο των Εργαζομένων, που είναι κοντά μας, σε όλη την υγειονομική κοινότητα, ιατρούς, νοσηλευτές, τεχνικό προσωπικό, διοικητικό προσωπικό, τεχνική υπηρεσία του Νοσοκομείου, τη νομική υπηρεσία, σε όλους ανεξαιρέτως. Το αυτό θέλω να εκφράσω τη χαρά μου και για τους δικούς μου συνεργάτες της Ιεράς Μητροπόλεως, επίσης από τη νομική υπηρεσία, την τεχνική υπηρεσία, αλλά και κυρίως τους κληρικούς μας και τον πιστό λαό. Όλη αυτή την περίοδο, που ακούστηκε  ότι υπάρχει αυτό το ενδιαφέρον, οφείλω να ομολογήσω ότι δέχτηκα ένα χείμαρρο συγκίνησης, συμπόρευσης και συμπαράστασης με χιλιάδες τηλεφωνήματα, e-mails, αλλά και ευχές στο δρόμο, ώστε να γίνει πραγματικότητα αυτό το οποίο δρομολογούμε σήμερα.

          Δοξάζω τον Θεό και παρακαλώ τον Άγιο Νεκτάριο να μας δείξει τον δρόμο και να ευλογήσει την προσπάθεια μας».

          Ο κ. Ανδρέας Κολοκυθάς, Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, εκφράζοντας τις ευχαριστίες ολόκληρης της υγειονομικής κοινότητος χαρακτηριστικά δήλωσε:

          «Σήμερα είναι μία ιδιαίτερη ημέρα χαράς, τόσο για το Νοσοκομείο, όσο και για τους ασθενείς, συνοδούς και όλους τους Λαμιώτες, αλλά και για όλους όσους έχουν επισκεφτεί το Νοσοκομείο μας, κατά τα προηγούμενα χρόνια.

          Είναι γεγονός ότι το Εκκλησάκι του Αγίου Νεκταρίου στεκόταν και γινόταν δέκτης των προσευχών όλων των ασθενών και των συνοδών, κατά τα προηγούμενα χρόνια από την ίδρυση του παλιού Σανατορίου. Δυστυχώς ήρθε μία στιγμή, που αυτό το εκκλησάκι δεν μπορούσε να λειτουργήσει. Γι’ αυτό το λόγο ευχαριστούμε τον Σεβασμιώτατο, που από την πρώτη στιγμή της ενθρόνισης του στην Μητρόπολη Φθιώτιδας, έδειξε ενδιαφέρον προκειμένου να ξαναλειτουργήσουμε το εκκλησάκι του Αγίου Νεκταρίου, το οποίο είναι αποκούμπι τόσο για τους εργαζομένους όσο και για τους ασθενείς και τους συνοδούς. Είναι μία λαμπρή μέρα, η οποία προηγείται μιας ακόμη λαμπρότερης, που θα είναι η ημέρα, που θα το λειτουργήσουμε.

          Σεβασμιώτατε, σας ευχαριστώ εκ μέρους όλων, πάρα πολύ, για την διαρκή στήριξή σας στο έργο του Νοσοκομείου και ανυπομονώ κι εγώ να δούμε το Εκκλησάκι του Αγίου Νεκταρίου με την αίγλη που του αρμόζει».

          Ο Σεβασμιώτατος πριν την αναχώρησή του από το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, διένειμε ως ευλογία το ημερολόγιο τσέπης του έτους 2021 της Ιεράς Μητροπόλεως, το οποίο είναι αφιερωμένο στους ήρωες και στις ηρωίδες του 1821 και στους ήρωες και στις ηρωίδες του 2021, στο Ιατρικό, Νοσηλευτικό και Διοικητικό προσωπικό των Νοσοκομείων της Πατρίδος μας, που δίνουν καθημερινή μάχη με την πανδημία του covid-19.

          Ο κ. Συμεών το πρώτο ημερολόγιο επέδωσε στον κ. Διοικητή, τον κ. Υποδιοικητή, σε όλο το προσωπικό της Διοικητικής Υπηρεσίας του Γ. Νοσοκομείου Λαμίας και για υγειονομικούς λόγους, παρεκάλεσε τον κ Διοικητή να διανεμηθεί σε όλους τους εργαζομένους του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, μεταφέροντας τους την πατρική αγάπη, ευχή και ευλογία.

          Ο κ. Συμεών με ιδιαίτερη συγκίνηση ευλόγησε ειδικά τους ασθενείς covid, οι οποίοι βρίσκονται στο Πέτρινο Κτίριο του Νοσοκομείου. Φωτογραφίες από το γεγονός και οι δηλώσεις δημοσιευονται στην ιστοσελίδα της Ι Μ.

(*)Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας και με την παρουσία των προβλεπομένων πιστών,  ιερούργησε χθες Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.

          Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, καθώς και η Τελετή της Σταυροπροσκυνήσεως μεταδόθηκαν απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.

          Ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος ανέγνωσε την Εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την Εβδομάδα των Ιερατικών Κλήσεων.

          Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος μεταξύ άλλων ευχήθηκε:

«Ο Τίμιος Σταυρός να εμπνέει και να καθοδηγεί την ζωή μας, την σκέψη μας, τα συναισθήματά μας και τις επιλογές της ζωής μας».

Αμέσως μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Λαμίας, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, και την αυτοπρόσωπη παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, διαδικτυακά, η 12η  επετειακή εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση με θέμα: «Η Φιλική Εταιρεία».

          Μέσα από το επίσημο κανάλι της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος στο Youtube, από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) από τον Τηλεοπτικό Σταθμό «Star Κεντρικής Ελλάδος», αλλά και από τον διαδικτυακό ιστότοπο www.ekklisia1821.gr, καθώς και τους αντίστοιχους λογαριασμούς στο Facebook, στο Instagram, στο YouTube και στο Twitter, που η Εκκλησία της Ελλάδος ειδικώς δημιούργησε για το σύνολο των επετειακών της δράσεων, προβλήθηκε η εν λόγω εκδήλωση.

          Χαιρετισμό καλωσορίσματος στην Ενορία του Αγίου Γεωργίου, απηύθυνε ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αιδεσιμολ. Πρεσβ. π. Γεώργιος Ζούπινας.

          Εκτεταμένες και ενδελεχείς εισηγήσεις παρουσίασαν οι Εκπαιδευτικοί κ.κ. Γεώργιος Σαγιάς και Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος, ενώ την παρουσίαση της εκδηλώσεως έκανε η κ. Μαριάνθη Τσιακτάνη.

          Την εκδήλωση διήνθισαν μελωδικά μέλη Βυζαντινού Χορού, όπου έψαλαν επίκαιρους ύμνους υπό την Διεύθυνση του Πρωτοψάλτου του Ναού κ. Νικολάου Αλεξόπουλου.

          Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών επισφράγισε την εκδήλωση με τον πατρικό του λόγο, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

          «Συνεχίζουμε και σήμερα το ταξίδι των επετειακών μας εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, ένα ταξίδι διαδικτυακό, τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό, καθώς η πανδημία δυστυχώς δεν μας επιτρέπει να έχουμε αυτοπρόσωπη φυσική παρουσία, όπως θα θέλαμε.

              Και το συνεχίζουμε σήμερα από έναν άλλο σταθμό, από τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, εδώ στη Νέα Άμπλιανη. Σήμερα η εκδήλωση μας είχε ως θέμα την Φιλική Εταιρεία, ένα θέμα πολύ σημαντικό, καθώς σε όλες τις εκδηλώσεις προσπαθούμε να μελετήσουμε σε βάθος το γιατί της Επανάστασης, την Επανάσταση, αλλά και το μετά την Επανάσταση. Και μονάχα αν δούμε την Επανάσταση συνολικά ως μία πανστρατιά όλου του λαού, και των κληρικών και των λαϊκών και των λογίων και των απλών ανθρώπων και των επωνύμων και των ανωνύμων, μόνο τότε μπορούμε να καταλάβουμε ότι αυτή η Επανάσταση ήταν και είναι κομμάτι της ταυτότητας του λαού μας». Φωτογραφίες από την κυριακάτικη αρχιερατική Θεία Λειτουργία δημοσιευονταιν στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως.

(*)Ένα κεράκι ευγνωμοσύνης σε μια μοναχική ψυχή και έναν λόγο σεβασμού κατέθεσε χθες το βράδυ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, συνεχίζοντας την μεγάλη ποιμαντική του περιοδεία στις Ιερές Μονές της Φθιώτιδος την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

                Προορισμός για τρίτη φορά από την ενθρόνισή του ήταν  η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Μελιταίας Δομοκού, στην οποία εγκαταβιώνει η Γερόντισσα Εφραιμία.

               Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Αρχιερατικό Κατανυκτικό Εσπερινό και ευλόγησε την Αγία Γερόντισσα, η οποία μέσα στις αντιξοότητες της μοναξιάς στέκει εκεί «ὡς στρουθίον μονάζον ἐπὶ δώματος» για να κρατά αναμμένο το καντηλάκι της πίστης και της αγάπης, αλλά και της Ορθόδοξης πνευματικής ζωής, σ' αυτή  την εσχατιά της Μητροπόλεως», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην σύντομη προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος.

          Τον κ. Συμεών συνόδευαν ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος, ο νέος Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ηρωδίων Ρίζος και ο Ιερολ. Αρχιδιάκονος π. Νικόλαος Πολυζώης.

          «Ζούμε σ' ένα κόσμο, ο οποίος είναι εγκλωβισμένος στην εικόνα και στις εντυπώσεις. Θόρυβος ακούγεται από παντού και οι άνθρωποι προσπαθούν να αντλήσουν ελπίδα και νόημα, απ' αυτά που κάνουν θόρυβο και ακούγονται, αγνοούν όμως ότι υπάρχει και ένας κόσμος αθόρυβος, ένας κόσμος αθέατος, ένας κόσμος σιωπηλός, ένας κόσμος αφανής, ένας κόσμος, ο οποίος έχει ξενωθεί του κόσμου, προκειμένου να είναι φίλος πραγματικός με τον κόσμο. Αυτόν τον κόσμο, αγαπητή μου αδελφή Εφραιμία, εκφράζει η παρουσία σου σ΄αυτό εδώ το μοναστήρι. Πολλοί μπορούν να αγνοούν την ύπαρξη της μοναχής Εφραιμίας, εδώ στην Αγία Τριάδα Μελιταίας Δομοκού, δεν την αγνοεί όμως ο Άγιος Θεός. Η παρουσία σας εδώ είναι μία ευεργεσία, γιατί είμαι βέβαιος ότι στο κομποσχοινάκι σας δέεστε και προσεύχεστε για όλο τον κόσμο, για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε σύγχυση, σε ταραχή, σε ανακατωσούρα, για τις οικογένειες οι οποίες είναι διαλυμένες, για τα σπίτια τα οποία δεν έχουν χαρά και ειρήνη μέσα τους, για τους ασθενείς, για τους ταλαίπωρους ανθρώπους και είμαι βέβαιος, ότι εσείς, ζώντας εδώ τις κακουχίες της μοναχικής ζωής, μπορείτε περισσότερο από πολλούς άλλους να καταλάβετε τι σημαίνει μοναξιά, τι σημαίνει ανθρώπινος πόνος, τι σημαίνει δυσκολία και τι σημαίνει δοκιμασία. Γι' αυτό και θεώρησα επιβεβλημένο να σας επισκεφθώ στο μέσον της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, να έρθω μία ακόμη φορά κοντά σας, για να σας καταθέσω την αγάπη μου, τον σεβασμό μου.

          Εύχομαι ο καλός Θεός να σας δίνει υγεία, να σας δίνει δύναμη, να σας δίνει κουράγιο να στέκεστε εδώ, να φυλάτε τις Θερμοπύλες της πίστεως και να διακονείτε αυτό τον ιερό τόπο με αγάπη και πάντοτε εκζητώντας το έλεος του Θεού.

          «Ὀ Θεὸς ὑπερηφάνοις ἀντιτάσσεται, ταπεινοῖς δὲ δίδωσι χάριν». Μείνετε ταπεινή, απλή και αφανής και ο Θεός θα σας χαριτώσει πολύ στην ζωή σας και εν τω νυν αιώνι και εν τω  μέλλοντι. Καλή Ανάσταση»!, ανέφερε ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών.

          Η Γερόντισσα Εφραιμία με έκδηλα τα συναισθήματα της χαράς και του ενθουσιασμού, ευχαριστούσε συνεχώς τον Σεβασμιώτατο για την νέα του αυτή επίσκεψη και με λόγους απλούς, αλλά λόγους καρδιάς συνεχώς έδιδε ευχές. 

          Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, τελέσθηκε κεκλεισμένων των θυρών ο Δ’ Κατανυκτικός Εσπερινός και η σύμφωνα με το πρόγραμμα Κατηχητική ομιλία του τακτικού Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεως και Συνοδικού Γραμματέως Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ανθίμου Νεραντζή.

          Τόσο ο Κατανυκτικός Εσπερινός, όσο και η ομιλία του π. Ανθίμου, η οποία είχε ως θέμα: «Ο Σταυρός του Κυρίου ως σύμβολο ελευθερίας του ανθρώπου», μεταδόθηκαν απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως (89, 4 FM).

          Ο π. Άνθιμος στην ομιλία του αναφέρθηκε στο εορτολογικό γεγονός της ημέρας, την ύψωση του τιμίου Σταυρού και τόνισε την αξία και την τιμή που αποδίδει η Εκκλησία στον Σταυρό καθώς είναι το σύμβολο επάνω στο οποίο ο Θεάνθρωπος θυσιάστηκε για την σωτηρία του ανθρωπίνου γένους καθαγιάζοντας το με το τίμιο αίμα Του. Στην συνέχεια έκανε νύξη στην θεολογία του Σταυρού όπως αυτή καταγράφεται στις προτυπώσεις στην Παλαιά Διαθήκη, στην διδασκαλία του Κυρίου, στις Επιστολές του Αποστόλου Παύλου και στα κείμενα των Πατέρων.

      Στο κύριο μέρος του λόγου του επικεντρώθηκε στην σημασία του Σταυρού ως σύμβολο ελευθερίας του ανθρώπου. Ελευθερία που προτυπώνεται στην διάβαση των ισραηλιτών από την Ερυθρά Θάλασσα και πραγματώνεται στην Ανάσταση του Κυρίου που ελευθερώνει το ανθρώπινο γένος από την δουλεία του θανάτου, της φθοράς και της αμαρτίας. Τόνισε τον σταυρικό τρόπο ζωής ως τον κατεξοχήν τρόπο ζωής ελευθερίας του ανθρώπου, που χαρακτηρίζεται από την υπέρβαση της πεπτωκύιας ανθρώπινης φύσης και των αμαρτωλών παθών του ανθρώπου. Στον σταυρικό τρόπο ζωής αντιτίθεται η νοοτροπία του σύγχρονου κόσμου που καλλιεργεί τον υλικό και εφάμαρτο τρόπο ζωής, ο οποίος υποδουλώνει τον άνθρωπο και τον αποξενώνει από τον Θεό.

          Κλείνοντας την ομιλία του ο π. Άνθιμος  αναφέρθηκε στο σύμβολο του Σταυρού ως σύμβολο ελευθερίας του ελληνικού έθνους, καθώς με αυτόν αποτυπωμένο στις επαναστατικές τους σημαίες οι υπόδουλοι έλληνες ξεσηκώθηκαν το 1821 για του Χριστού την πίστη και την ελευθερία της Πατρίδας».          Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών θα συνεχίσει την περιοδεία του αυτήν την εβδομάδα σε άλλες τρεις Μονές της Μητροπόλεως. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη και την Παρασκευή το πρωί, θα τελέσει την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στις Ιερές Μονές Αγίου Αθανασίου Ομβριακής και Αγίας Τριάδος Τραγάνας αντίστοιχα, ενώ τον Ε’ Κατανυκτικό Εσπερινό, την επόμενη Κυριακή, στην Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσης Ξυνιάδος.

(*)Αναρτήθηκε στο διαδικτυακό κανάλι της Ιεράς Μητροπόλεως στο Youtube η ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Συμεών από τον κύκλο των Εσπερινών ομιλιών «Αύριο είναι Κυριακή».

    Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στον Αρχιερατικό Αναστάσιμο Εσπερινό της Γ΄ Κυριακής των Νηστειών, της Σταυροπροσκυνήσεως, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, ο οποίος τελέσθηκε και πάλι κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς την φυσική παρουσία πιστών.

(*) Με την φυσική παρουσία είκοσι ατόμων και σύμφωνα με τα ισχύοντα κρατικά μέτρα τελέσθηκε την Παρασκευή στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, η Γ’ Στάση των Χαιρετισμών στην Υπεραγία Θεοτόκο, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Συμεών, ο οποίος εκήρυξε και τον Θείο Λόγο.

Η Ιερά Ακολουθία μεταδόθηκε απευθείας μέσω του τηλεοπτικού Σταθμού «Star Κεντρικής Ελλάδος», μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως μας (89,4 Fm), με τον οποίο είχαν συνδεθεί και άλλοι τοπικοί Σταθμοί της πόλεως, και μέσω διαδικτύου.

(*)Ένας άγγελος της προσφοράς, της διακονίας και της αγάπης έφυγε για τον ουρανό το βράδυ της Πέμπτης 1 Απριλίου.

          Η αγαπητή και γνώριμη σε ολόκληρη την πόλη της Λαμίας κ. Χρυσάνθη Σιακαβέλλα, έχασε την μάχη με την επάρατο νόσο και το όμορφο χαμόγελο της και η απέραντη καλοσύνη της, είναι γεγονός, ότι θα λείψει σε όλους, ενώ η είδηση της κοιμήσεως της σκόρπισε θλίψη όχι μόνο στην τοπική κοινωνία της Λαμίας, αλλά και στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος, της οποίας ήταν ενεργός συνεργάτης.

          Γόνος εκλεκτής οικογενείας, καταγομένη από το χωριό Λευκάδα Φθιώτιδος, μεγαλωμένη με αρχές και αξίες από τον δάσκαλο πατέρα της, σε όλη την ζωή υπήρξε άνθρωπος προσφοράς, ανιδιοτελούς αγάπης, φιλανθρωπίας και καρτερικής διακονίας προς όλους ανεξαιρέτως εκείνους τους αδελφούς που είχαν ανάγκη.

          Πάντοτε αθόρυβα και με πνεύμα ταπεινότητος, έδινε την ψυχή και την καρδιά της, τόσο από την θέση της στην Στατιστική Υπηρεσία Φθιώτιδος, όπου εργάστηκε για χρόνια, όσο και από τις θέσεις της ως μέλος των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων του Ιερού Ναού Αγίου Ευαγγελιστού Λουκά Πολιούχου Λαμίας και του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, του οποίου ήταν ενεργό μέλος μέχρι και της κοιμήσεως της, καθώς και από την ευθυνοφόρο θέση της υπευθύνου του Ενοριακού Κέντρου Αγάπης του Μητροπολιτικού Ναού, μέσα από το οποίο διακονούσε τους εμερίστατους και ενδεείς αδελφούς μας καθημερινά από το ξημέρωμα μέχρι αργά τη νύκτα.

          Η Εξόδιος Ακολουθία της, εψάλη το Σάββατο το πρωί από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Συμεών στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Λαμίας, τηρουμένων όλων των ισχυόντων υγειονομικών μέτρων.

          Ο Σεβασμιώτατος, στο τέλος της Ακολουθίας της Γ΄ Στάσεως των Χαιρετισμών, συγκινημένος από την αιφνίδια κοίμηση της μακαριστής πλέον κ. Χρυσάνθης ανέφερε με τρεμάμενη φωνή:

          «Αγαπητοί μου Πατέρες και αγαπητοί μου αδελφοί, η  οικογένεια του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας,  η οικογένεια της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος και κυρίως η οικογένεια της διακονίας του έργου της αγάπης, από χθες το βράδυ είναι πιο φτωχή, διότι η ψυχή της εθελοντικής προσφοράς και διακονίας  στο έργο της αγάπης πέταξε για τον ουρανό. 

            Η Επίτροπος του Μητροπολιτικού μας Ναού, η Υπεύθυνη του Συσσιτίου του Κέντρου Ενοριακής Αγάπης, η αγαπητή μας κ. Χρυσάνθη, έφυγε για το ταξίδι της αιωνιότητος και αυτό έχει συγκλονίσει τις καρδιές μας και έχει ματώσει την ψυχή μας. Η Εκκλησία μας και η κοινωνία μας, αν κρατιέται όρθια, και θα κρατιέται όσο υπάρχουν άνθρωποι αγάπης και προσφοράς. Η ίδια υπήρξε τέτοιος άνθρωπος. Δοξάζω τον Θεό που την γνώρισα, δοξάζω τον Θεό που άκουγα κάθε πρωί την φωνή της στην ετοιμασία του συσσιτίου. Υπήρξε  μάνα για τους φτωχούς, για τους άστεγους της πόλης μας, μυροφόρα και διάκονος της αγάπης του Χριστού.

                Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να έχει καλό Παράδεισο και ο Θεός να φέρει στην θέση της αναρίθμητες ψυχές που θα διακονήσουν και αυτές με τον ίδιο τρόπο, τον τρόπο της αγάπης και προσφοράς.

                  Πήρα δύο λουλουδάκια από την εικόνα της Παναγίας μας, για  να τα εναποθέσω στο σκήνωμά της, να τα πάρει μαζί της στο ταξίδι της αιώνιας Βασιλείας».

 Αυτές ήταν για σήμερα οι ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...