165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

2103

Ημερομηνία έκδοσης: 

Πέμπτη, 08 Απρίλιος, 2021

Πέμπτη 8 Απριλίου σήμερα και η Εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη των αγίων αποστόλων Ηρωδίωνος, Ερμά, Αγάβου, Ασυγκρίτου επισκόπου Υρκανίας, Ρούφου επισκόπου Θηβών και Φλέγοντος επισκόπου Μαραθώνος. τη μνήμη του Αγίου μάρτυρος Παυσιλύπου, του Αγίου  Ιωάννου του ναυκλήρου, του εν Κώ ο οποίος μαρτύρησε το έτος 1669 και τη μνήμη του Αγίου Κελεστίνου, πάπα Ρώμης.

Ας δούμε τους τίτλους του σημερινού μας δελτίου

(*) Για την πίστη και τον πόθο του χριστιανού, ιδιαίτερα την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, μίλησε χθες, ο Ποιμενάρχης μας κ. Συμεών στην Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία που τέλεσε στην Ιστορική Ιερά Μονή του Αγίου Αθανασίου Ομβριακής τονίζοντας ότι η πίστη μας πρέπει να αυξάνεται συνεχώς, να ανανεώνεται, και ο πόθος μας να αναζωπυρώνεται, να γίνεται καινούργιος. 

(*) «Ευχαριστώ τον Θεό που αξιώθηκα και τον γνώρισα ως νέος Μητροπολίτης. Η είδηση της κοιμήσεώς του έχει γεννήσει ένα κύμα αγάπης προς το πρόσωπό του και σήμερα καταθέτουμε στο σκήνωμά του και μπροστά στην πονεμένη οικογένειά του, την αγάπη μας, την βεβαιότητα της κοινής μας συναντήσεως, στην Δευτέρα Παρουσία». Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στην εξόδιο ακολουθία του αειμνήστου Στρατιωτικού και Θεολόγου Χρήστου Βάρσου.

(*) Προηγιασμένη Αρχιερατική Θεία λειτουργία θα τελεσθεί αύριο το πρωί στην ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Τραγάνας. Την Κυριακή το απόγευμα ο Ποιμενάρχης μας θα τελέσει κατανυκτικό εσπερινό στην Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσης Ξυνιάδος.

(*) Στο πλαίσιο των Συνοδικών και Περιφερειακών Εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, την Κυριακή 11 Απριλίου στις το πρωί  Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος θα πραγματοποιήσει επετειακή εκδήλωση στην μαρτυρική πόλη της Υπάτης.

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΆ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

(*) Για την πίστη και τον πόθο του χριστιανού, ιδιαίτερα την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, μίλησε χθες, Τετάρτη της Μεσονηστισίμου Εβδομάδος,  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών στους ακροατές του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) από την Ιστορική Ιερά Μονή του Αγίου Αθανασίου Ομβριακής, όπου ετέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων, συνεχίζοντας την μεγάλη του περιοδεία στις Μονές της Μητροπόλεως Φθιώτιδος καθ΄όλη την διάρκεια της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

         «Η Αγία μας Εκκλησία μας δείχνει τον δρόμο, «πίστει καί πόθῳ προσέλθωμεν ἵνα μέτοχοι ζωῆς αἰωνίου γενώμεθα». Πίστις και πόθος, αυτές οι δύο λέξεις, αυτές οι δύο καταστάσεις, αυτές οι δυο δυναμικές καταστάσεις, διότι δεν είναι μια στατική κατάσταση ούτε η πίστη, ούτε ο πόθος.

            Και η πίστη καλείται να αυξάνεται συνεχώς, να ανατροφοδοτείται, να αναζωογονείται, να ανανεώνεται, αλλά και ο πόθος να αναζωπυρώνεται κάθε μέρα, να ανανεώνεται κάθε μέρα, να γίνεται καινούργιος. 

           Και θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ποιότητα ενός χριστιανού στο αν αισθάνεται την κάθε μέρα της ζωής του ως την πρώτη ημέρα της πίστεως του και την πρώτη ημέρα του πόθου του. Αν αισθανόμεθα ότι σήμερα ξεκινούμε, σήμερα βαπτιζόμεθα σε κάθε μυστήριο, σε κάθε Θεία Λειτουργία, σε κάθε μας προσευχή, σε κάθε μας αναφορά προς τον Θεό τότε πραγματικά μπορούμε να γίνουμε μέτοχοι ζωής αιωνίου.

             Ο χειρότερος εχθρός για ένα χριστιανό είναι η επανάπαυσις, ο εφησυχασμός. Είναι αυτό το οποίο άφησε έξω από τον Παράδεισο τις μωρές παρθένους του Ευαγγελίου, είναι η αίσθηση της πνευματικής αυτάρκειας, η αίσθηση ότι τα ξέρουμε, ότι ούτε λίγο ούτε πολύ έχουμε τον Θεό μέσα στην τσέπη μας κι ότι ο Θεός ούτε λίγο, ούτε πολύ είναι και υποχρεωμένος να μας ανταμείψει για την θρησκευτικότητα μας, για την παραδοσιακότητα μας, για την συντηρητικότητα μας, για την τάχα προσήλωση μας. Ο χειρότερος εχθρός για ένα χριστιανό είναι να μαραθεί ο πόθος του, να μαραθεί η λαχτάρα του, να μαραθεί η αγάπη του, ο έρωτας του για τον Θεό, να γίνει ρουτίνα η σχέση του με τον Θεό, να γίνει ένα εξωτερικό καθήκον, να γίνει ένα έθιμο, να γίνει μία παράδοση απλώς εξωτερική.        

             Αυτοί είναι οι εχθροί του χριστιανού του σήμερα, του χθες και του αύριο. Και όταν υπάρχουν αυτές οι καταστάσεις της ύπνωσης, της ραθυμίας και της οκνηρίας, του εφησυχασμού και της πνευματικής φιλαρέσκειας και της αυτάρκειας τότε είναι που έρχεται ο πονηρός και τον μέχρι χθες χριστιανό να τον κάνει άθεο ή τον χριστιανό τάχα της ευσέβειας και της πίστεως να τον κάνει άνθρωπο σκληρό, απρόσωπο, ανηλεή και αφιλάνθρωπο.

            «Πίστει και πόθῳ προσέλθωμεν», λοιπόν, «ἵνα μέτοχοι ζωῆς αἰωνίου γενώμεθα». Καλούμεθα να καλλιεργούμε την πίστη μας και τον πόθο μας. Και πώς θα καλλιεργήσουμε την πίστη και τον πόθο; Πολλά μέσα πνευματικά, μας δίνει η Αγία μας Εκκλησία.

            Το πρώτο και κύριο είναι η μελέτη του λόγου του Θεού. Μελετώντας την Αγία Γραφή, του Αγίους Πατέρες της Εκκλησίας, τά άγια λόγια του Θεού αναζωπυρώνεται και η πίστη και ο πόθος.

            Το δεύτερο είναι η σχέση μας με τους Αγίους. Πρώτον με τον Άγιο μας, του οποίου φέρουμε το όνομα, με τον άγιο ο οποίος προστατεύει την πόλη μας, το χωριό μας, το μοναστήρι μας, αλλά και με τους Αγίους της κάθε ημέρας για να βλέπουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι μέσα στην ιστορία, οι οποίοι κράτησαν και την πίστη και τον πόθο ζωντανά και αναμμένα στην ζωή τους, παρά τις δυσκολίες, παρά τα προβλήματα, παρά τους διωγμούς, παρά τις φοβέρες, παρά τα βασανιστήρια.

            Και το τρίτο για να κρατήσουμε αναμμένα την πίστη και τον πόθο είναι το ταπεινό φρόνημα. Όσο αισθανόμεθα ότι απέχουμε από τον Θεό, ότι έχουμε δρόμο για τον Θεό, ότι είμαστε μακριά από τον Θεό, ότι είμαστε ανάξιοι και αχρείοι δούλοι του Θεού τόσο περισσότερο θα ανάβει ένας υγιής πόθος και μια γνήσια και αληθινή πίστη. Διότι «ὁ Θεός ὑπερηφάνοις ἀντιτάσσεται, ταπεινοῖς δέ δίδωσι χάριν».

            Ένας άνθρωπος που πορεύεται μ’ αυτά τα εργαλεία και με την αδιάλειπτη προσευχή, ιδίως την νοερά προσευχή, το Κύριε ελέησον της καρδιάς του και της ζωής του, ένας τέτοιος άνθρωπος είναι πραγματικά μακάριος άνθρωπος».

            Κατακλείοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, ευχήθηκε πατρικώς στην Αγία Καθηγουμένη της Μονής, Γερόντισσα Μακαρία, χαρακτηρίζοντάς την: «μία μακαρία ψυχή και στο όνομα και στην χάρη. Η Γερόντισσα Μακαρία κρατάει αναμμένη την λαμπάδα της πίστεως, το καντήλι του Αγίου Αθανασίου, αλλά κυρίως κρατά αναμμένο τον πόθο για τον Χριστό.

              Γι’ αυτό και εύχομαι πραγματικά μέσα από την καρδιά μου, εδώ και στην Γερόντισσα της Μονής να είναι πράγματι και στο όνομα και στην χάρη μακαρία. Και για να είστε μακαρία και για να είμαστε μακάριοι όλοι μας καλούμαστε να ακολουθήσουμε αυτό τον δρόμο της πίστεως και του πόθου «ἵνα μέτοχοι ζωῆς αἰωνίου γενώμεθα», ἵνα αληθινά μακάριοι γενώμεθα. Αμήν».

               Τέλος, στην Ιερά Μονή ανήλθε για να λάβει την ευχή του Σεβασμιωτάτου ο Δήμαρχος Δομοκού κ. Χαράλαμπος Λιόλιος, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του Δ.Δ. Ομβριακής κ. Ηλία Ντελή. Φωτογραφίες από την αρχιερατική Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία δημοσιευονται στην ιστοσελίδα της Ι Μ

(*)Στον Ι. Ν. Αγ. Ιωάννου Προδρόμου Σκάρφειας Λοκρίδος τελέσθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών η Εξόδιος Ακολουθία του αειμνήστου Στρατιωτικού και Θεολόγου Χρήστου Βάρσου, συνεργάτη του Γραφείου Νεότητος και του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, ο οποίος εκοιμήθη αιφνιδίως σε ηλικία μόλις 41 ετών.

           Η Εξόδιος Ακολουθία του τελέσθηκε σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο, παρουσία μόνο της οικογενείας του εντός του Ναού.

          Κατόπιν παρακλήσεως πολλών αδελφών μας και συνεργατών μας, στους οποίους, λόγω των υγειονομικών μέτρων, δεν επετράπη η παρουσία στην Εξόδιο Ακολουθία του αγαπητού σε όλους Χρήστου, παραθέτουμε αυτούσια, σε απομαγνητοφώνηση, τα σύντομα λόγια που κατέθεσε πατρικά ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Συμεών.

          «Αγαπητοί μου αδελφοί.

          Σήμερα βρισκόμαστε όλοι ενώπιον ανεξήγητου και πέραν από τη δική μας δυνατότητα προσεγγίσεως Μυστηρίου. Το Μυστήριο του θανάτου είναι το μοναδικό Μυστήριο, το οποίο δεν μπορεί να το προσεγγίσει η ανθρώπινη λογική και η ανθρώπινη καρδιά. Δεν μπορεί καμία ψυχή να αποδεχτεί το χωρισμό, τον θάνατο. Να αποδεχτεί ότι μπορεί να υπάρχει ένα τέλος σε μια καρδιά όμορφη, όπως είναι κάθε ανθρώπινη καρδιά και όπως ήταν η καρδιά του Χρήστου. Δεν μπορεί κανείς άνθρωπος να δεχτεί ότι ένα βλέμμα, όπως το βλέμμα του Χρήστου, μπορεί να σταματήσει να σπινθηρίζει και να λάμπει. Ένα πρόσωπο να σταματήσει να εκπέμπει αυτό που εκπέμπει, μία φωνή να σταματήσει φέρνει χαρά, ευλογία, ειρήνη και αγάπη μέσα σε ένα σπίτι, μια παρέα, μια μονάδα, μέσα σε μια κοινωνία. Ένα τέτοιο πρόσωπο ήταν ο Χρήστος και μια τέτοια φωνή ήταν η φωνή του.  Δεν μπορεί κανείς άνθρωπος να αποδεχτεί αυτό το γεγονός. Μονάχα μπορεί να ελπίζει ότι αυτό δεν είναι το τέλος. Και πράγματι δεν είναι το τέλος. Και αυτή είναι η βεβαιότητα, που μας δίνει η Ανάσταση του Χριστού.

           Έτσι μπορούμε να διαχειριστούμε, όσο μπορούμε, τον πόνο, την θλίψη, τα ατελείωτα γιατί. Αυτό μονάχα με την ελπίδα και την προοπτική της Αναστάσεως και της κοινής μας συναντήσεως μπορούμε και από το γεγονός ότι όλοι μας θα πορευτούμε αυτήν την οδό.

           Σήμερα βρισκόμαστε εδώ να κατευοδώσουμε τον Χρήστο και σίγουρα πολλοί περισσότεροι θα ήθελαν,  γιατί ο Χρήστος ήταν ένα ζωντανό κομμάτι της Μητροπόλεως Φθιώτιδος. Ένα στέλεχος σπουδαίο και εξαίρετο. Ένα παιδί που προσέφερε πάρα πολλά, που ενέπνευσε, καθοδήγησε, παρηγόρησε, διακόνησε, έδωσε το στίγμα του σε νεότερα παιδιά, σε νέους ανθρώπους, αλλά και με τη φωνή του μέσα από τον Ραδιοφωνικό μας Σταθμό και μέσα από τόσες πολλές δράσεις. Έδωσε τα χαρίσματά του, τον ενθουσιασμό του, την πίστη του.

       Ευχαριστώ τον Θεό που αξιώθηκα και τον γνώρισα ως νέος Μητροπολίτης αυτής εδώ της ευλογημένης επαρχίας και συνεργαστήκαμε μοναδικά, αλλά είναι πολύ περισσότερες οι μαρτυρίες ανθρώπων που τον έζησαν επί πολλά χρόνια.

            Η είδηση της κοιμήσεώς του έχει γεννήσει ένα κύμα αγάπης προς το πρόσωπό του από όλα τα μήκη και πλάτη της Φθιωτικής γης. Και σήμερα καταθέτουμε μπροστά του, στο σκήνωμά του και μπροστά στην πονεμένη οικογένειά του, καταθέτουμε την αγάπη μας, τον θαυμασμό μας, το καλό κατευόδιό μας, την βεβαιότητα της προοπτικής της κοινής μας συναντήσεως στην Δόξα του Θεού, στην Δευτέρα Παρουσία.

           Εύχομαι ο Θεός να δίνει δύναμη σε όλους, κουράγιο και υπομονή και ο πόνος και η θλίψη του χωρισμού να γίνουν μέσα σας βεβαιότητα Αναστάσεως, ελπίδα πραγματική και νομίζω ότι την απάντηση, το Χριστός Ανέστη,  θα το ακούτε μέσα στην καρδιά σας από τον ίδιο τον Χρήστο. Γιατί πίστευε στην Ανάσταση, ζούσε με την προοπτική της Αναστάσεως και πορεύεται αυτόν τον δρόμο. Η μνήμη του είναι αιωνία. Είναι ήδη αιωνία γιατί ήδη οδεύει την οδό της αιωνιότητος. Με συγκίνηση τον αποχαιρετούν και οι συνάδελφοί του από τη διακονία και την υπηρεσία της πατρίδας, που πραγματικά κάθε ένστολος, κάθε δοσμένος στην πατρίδα αξιωματικός ή στέλεχος ή απλός οπλίτης, ο οποίος φεύγει από κοντά μας, είναι μια μεγάλη απώλεια, διότι η πατρίδα μας χρειάζεται όλους. Είμαι βέβαιος ότι ο Χρήστος πορεύεται στην κοινωνία των αγγέλων», τόνισε στον επικήδειο λόγο του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας.

  (*) Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών για όσο διάστημα οι Ιερές Ακολουθίες τελούνται κεκλεισμένων των θυρών, τελεί τόσο τις Προηγιασμένες Θείες Λειτουργίες όσο και τους Κατανυκτικούς Εσπερινούς στις Ιερές Μονές της Μητροπολιτικής του Περιφερείας μαζί με τις ευλογημένες μοναχικές αδελφότητες, που εγκαταβιώνουν σε αυτές. Σύμφωνα με το λειτουργικό πρόγραμμα αύριο Παρασκευή το πρωί ο Σεβασμιώτατος θα τελέσει Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία στην ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Τραγάνας και την Κυριακή 11 Απριλίου το απόγευμα θα τελέσει τον Ε’ Κατανυκτικό Εσπερινό στην Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσης Ξυνιάδος.

(*)Συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα οι εκδηλώσεις των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος για την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 10/4/2021, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών θα τιμήσει τη μνήμη του Αγίου Εθνοϊερομάρτυρος Πατριάρχου Γρηγορίου Ε΄, ο οποίος απαγχονίσθηκε με εντολή του Σουλτάνου στις 10/4/1821 (Κυριακή του Πάσχα) στην Κωνσταντινούπολη. Το πρωί, θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, εις μνήμην του Αγίου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, όπου και φυλάσσεται το ιερό σκήνωμά Του.

Την ίδια ημέρα θα τιμηθεί η μνήμη του Αγίου Εθνοϊερομάρτυρος Πατριάρχου Γρηγορίου Ε΄ στη γενέτειρά του, τη Δημητσάνα. Η Ιερά Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως θα τελέσει Θεία Λειτουργία στον Ναό τον επονομαζόμενο Κατακόμβη, εντός της οικίας, στην οποία γεννήθηκε ο Άγιος Γρηγόριος Ε΄. Στις 19.00 του Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί ημερίδα εις μνήμην του Εθνοϊερομάρτυρος με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ιεράς Μητροπόλεως, της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως και ειδικών επιστημόνων. Η ημερίδα θα διεξαχθεί διαδικτυακώς και θα μεταδοθεί από τον ιστότοπο της Ι.Μητροπόλεως: www.imgortmeg.gr.

Η Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου θα διοργανώσει διαδικτυακή ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄ με θέμα: “Ο μοναστής των Στροφάδων Νήσων Άγιος Γρηγόριος Ε΄. Από τη Δημητσάνα και τη Μονή Στροφάδων στα νερά του Βοσπόρου”. Η ομιλία θα μεταδοθεί στις 20:00 από τον ιστότοπο της Ι. Μητροπόλεως www.imzante.gr.

Η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος την Κυριακή 11 Απριλίου στις 11:00 το πρωί θα διοργανώσει  εκδήλωση, η οποία θα λάβει χώρα στη  Μαρτυρική Κωμόπολη Ὑπάτης. Με αφορμή την εορτή του Αγίου Γρηγορίου Νέων Πατρών, ὁ οποίος σφαγιάσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Υπάτης από τούς Τούρκους το 1711, την παραμονή του Ακαθίστου Ύμνου θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή  εκδήλωση με θέμα: «Η θυσία του Ιερού Κλήρου για την Πατρίδα και την Πίστη» από τον Καθηγητή Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Λουβαίνης και επισκέπτη Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Montreal, κ. Θεόδωρο Κουτρούμπα. Η εκδήλωση θα κλείσει με τους χαιρετισμούς του Σεβασμιώτάτου Μητροπολίτου μας και του Δημάρχου Λαμιέων κ Ευθυμίου Καραϊσκου. Ύμνους από την ασματική ακολουθία του Αγίου Γρηγορίου θα ψάλλει χορωδία μαθητών του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «Γερμανός ο Μελωδός» υπό τη διεύθυνση του διευθυντού κ Ανδρέα Ιωακείμ. Θα μεταδίδεται από τον ιστότοπο της Ιεράς Μητροπόλεως: www.imfth.gr.

Την Κυριακή 11 Απριλίου, η Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου θα τελέσει Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή  Στροφάδων Νήσων και Αγίου Διονυσίου στην πόλη της Ζακύνθου, εις μνήμην του Αγίου Πατριάρχου Γρηγορίου Ε΄. Θα προεξάρχει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκέπτεστε τον διαδικτυακό ιστότοπο www.ekklisia1821.gr που η Εκκλησία της Ελλάδος ειδικώς δημιούργησε για το σύνολο των επετειακών δράσεων του έτους αυτού καθώς και τους αντίστοιχους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: FacebookTwitterInstagram, Youtube (@ekklisia1821).

 Αυτές ήταν για σήμερα οι ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...
randomness