165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

2104

Ημερομηνία έκδοσης: 

Παρασκευή, 09 Απρίλιος, 2021

Παρασκευή 9 Απριλίου σήμερα και η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Αγίου Ευψυχίου  του εν Καισαρεία. τη μνήμη των Αγίων Μαρτύρων Βαδίμου Οσίου του Αρχιμανδρίτου και των επτά μαθητών αυτού.Τη μνήμη των Αγίων Μαρτύρων Αβδιού και των εν Περσία τελειωθέντων 300 αιχμαλώτων.Επίσης σήμερα η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Αγίου Αβδιησού και του Οσίου Ακακίου επισκόπου Αμίδη.

Ας δούμε τους τίτλους του σημερινού μας δελτίου

(*)Ένα ακόμη πρόγραμμα στήριξης των ευπαθών ομάδων πληθυσμού, υλοποίησε το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, διανέμοντας χρηματικές επιταγές σε 100 οικογένειες μέσα στην πόλη της Λαμίας, προκειμένου να προμηθευτούν είδη πρώτης ανάγκης της επιλογής τους.

(*) Ηχηρό εθνικό και πατριωτικό μήνυμα αυτοθυσίας απέστειλε σήμερα νωρίς το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών από την Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Τραγάνας, την «ασκητική αετοφωλιά της Μητροπόλεως μας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Σεβασμιώτατος στο τέλος της Προηγιασμένης Θείας Λειτουργίας.

(*) Στην Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσης Ξυνιάδος θα μεταβεί την Κυριακή 11 Απριλίου το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας για την τέλεση του Ε’ Κατανυκτικού Εσπερινού. Την τέταρτη στάση των χαιρετισμών θα τελέσει σήμερα στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Λαμίας.

(*) Τη μνήμη του Αγίου Γρηγορίου Νέων Πατρών, θα τιμήσει η Ιερά Μητροπολη Φθιώτιδος με την 13η επετειακή εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 11 Απριλίου στις 11 το πρωί στην μαρτυρική πόλη της Υπάτης. Μπορείτε να την παρακολουθήσετε ραδιοφωνικά, διαδικτυακά και τηλεοπτικά.

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΆ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

 (*)Ένα ακόμη πρόγραμμα στήριξης των ευπαθών ομάδων πληθυσμού υλοποίησε το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, διανέμοντας χρηματικές επιταγές σε 100 οικογένειες μέσα στην πόλη της Λαμίας, προκειμένου να προμηθευτούν είδη πρώτης ανάγκης της επιλογής τους.

            Το πρόγραμμα αυτό, που υλοποιείται χάρη στην άοκνη προσπάθεια και φροντίδα του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Συμεών, οφείλεται στην συνεργασία με τον Όμιλο «ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ», τον οποίο ο Σεβασμιώτατος ευχαριστεί από καρδιάς.

            Ο κ. Συμεών εκφράζει την ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη του στον εκλεκτό του φίλο κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας «GET FOODS PRIVATE COMPANY», ο οποίος στέκεται αρωγός και συμπαραστάτης στις αγωνίες και στις ανησυχίες για την στήριξη των εμπερίστατων αδελφών μας.

            Η διανομή πραγματοποιήθηκε με την τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων και πρωτοκόλλων στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, όπου ο Σεβασμιώτατος είχε την ευκαιρία να δώσει την ευλογία του σε όλους τους αδελφούς και να ευχηθεί πατρικώς:

            «Αγαπητοί μου αδελφοί, ήθελα να σας πω μία καλημέρα και να ευχηθώ να έχετε δύναμη και  να έχετε κουράγιο. Με τις δυνατότητες που έχουμε προσπαθούμε να είμαστε κοντά σας με κάθε τρόπο, στις δυσκολίες τις οποίες περνάτε και τις οποίες νιώθουμε σαν δικές μας δυσκολίες.

            Εύχομαι ο Θεός να σας δίνει δύναμη! Θα είμαστε πάντα κοντά σας, οι Ιερείς μας, οι συνεργάτες και συνεργάτιδές μας και εύχομαι η ζωή να φέρει έτσι τα πράγματα, ώστε να έλθουν καλύτερες μέρες, για εσάς και για όλο τον κόσμο. Το εύχομαι μέσα από την καρδιά μου».

(*) Ηχηρό εθνικό και πατριωτικό μήνυμα αυτοθυσίας απέστειλε σήμερα νωρίς το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών από την Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Τραγάνας, την «ασκητική αετοφωλιά της Μητροπόλεως μας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Σεβασμιώτατος.

          Στο πλαίσιο της μεγάλης ποιμαντικής του περιοδείας κατά την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής στις Ιερές Μονές απ' άκρου εις άκρον της Φθιωτικής γης, ο κ. Συμεών σήμερα Παρασκευή της Δ' Εβδομάδος των Νηστειών τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων, πλαισιούμενος από τον Άγιο Καθηγούμενο της Μονής, Αρχιμ. π. Έφραίμ Τράνακα.

          Οι Ιερές Ακολουθίες μετεδόθησαν απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος (89, 4 fm) και από διαδικτύου ενώ έψαλλε ο Διευθυντής του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» Δρ. κ. Ανδρέας Ιωακείμ πλαισιούμενος από Πατέρες και Ιεροψάλτες.

          Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών, με αφορμή την εορτή  του Εθνοϊερομάρτυρος Αγίου Γρηγορίου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως του Ε' χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ανέφερε:

          «Πανοσιολογιώτατε Άγιε Καθηγούμενε και αγαπητέ εν Χριστώ αδερφέ π. Εφραίμ, αγαπητοί Πατέρες και αγαπητοί αδελφοί,  και αγαπητοί ακροατές του ραδιοφωνικού σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως από τους 89,4 μεγακύκλους των fm,  σήμερα τελέσαμε την εσπερινή προηγιασμένη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία σε μία ασκητική αετοφωλιά της Μητροπόλεως μας, την Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος πάνω από την Τραγάνα, την Ιερά  Μονή που ευλογεί τον Ευβοϊκό κόλπο, που ευλογεί τη Φθιώτιδα, την Εύβοια, την  Βοιωτία έως και την Αττική ολόκληρη.

          Σε αυτό το ευλογημένο Μοναστήρι της Μητροπόλεως μας και μάλιστα σήμερα που ο εσπερινός της σημερινής ημέρας, δηλαδή  της 10ης Απριλίου, είναι αφιερωμένος στη μνήμη και εορτή του Αγίου Ιερομάρτυρα και Εθνομάρτυρα του Γένους, του Πατριάρχη του Γένους,  του Αγίου Γρηγορίου του Ε' Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως.

Αξιωθήκαμε να τελέσουμε τη Θεία Λειτουργία, να ψάλλουμε ύμνους από την ακολουθία του και να στραφούμε ευλαβικά  στο πρόσωπό του και ταπεινά στο σκήνωμα του, το οποίο βρίσκεται προς προσκύνηση και προς μνήμην αιώνιον και μαρτυρίαν αιώνιον, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό των Αθηνών και είναι πολύ σημαντικό ιδιαίτερα για την εφετινή χρονιά,  είναι πολύ σημαντική η μνήμη του Αγίου Γρηγορίου, καθώς το φετινό έτος είναι έτος επετειακό. Συμπληρωνόνται 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και είναι ένα έτος που δίνει την ευκαιρία σε όλους εμάς τους Έλληνες τους Ορθόδοξους, τους Ρωμιούς, σε όλο το Γένος,  να κάνουμε με την αναδρομή μας την ιστορική, να κάνουμε την αυτοκριτική μας και κυρίως να θέσουμε τις σωστές βάσεις για την από δω και πέρα πορεία μας.

          Και μάλιστα εμείς οι χριστιανοί και οι υποτιθέμενοι ευσεβείς χριστιανοί, που κατά κανόνα θεωρούμε ότι είμαστε και πιο καλοί πατριώτες και πιο γνήσιοι πατριώτες,  είναι μία ευκαιρία να σταθούμε ενώπιον του σκηνώματος του Αγίου Γρηγορίου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως του Ε' και ενώπιον της Αγίας μορφής του και να αναρωτηθούμε με τιμιότητα και με ειλικρίνεια: Αν ζούσαμε στην εποχή του Αγίου Γρηγορίου, θα ήμασταν από αυτούς που θα είχαν κατανοήσει τη στάση, την πολιτική και την ποιμαντική του Αγίου Γρηγορίου; Ή μήπως  θα ήμασταν από αυτούς τους υποτιθέμενους γνήσιους και αυθεντικούς χριστιανούς, που θα τον βομβαρδίζαμε, ότι είναι προδότης της πίστεως και της πατρίδος, ότι είναι μειοδότης, θα γεμίζαμε με ψευδώνυμα και ανώνυμα σχόλια το διαδίκτυο, το Facebook, με κριτική, με αναθέματα, με αφορισμούς, με παράπονα, με διαμαρτυρίες, ότι Άγιος Γρηγόριος είναι «πουλημένος» ότι ο Άγιος Γρηγόριος είναι «μέρος του συστήματος»; Διότι δυστυχώς ετσι θα λέγανε οι σημερινοί χριστιανοί, οι δήθεν χριστιανοί του σήμερα, οι ψεκασμένοι χριστιανοί του σήμερα, έτσι θα λέγανε για τον Άγιο Γρηγόριο, ότι αφόρισε την επανάσταση, αυτά που λένε οι άθεοι σήμερα, θα τα λέγανε οι δήθεν ένθεοι εκείνης της εποχής, ότι δήθεν ήταν προδότης, μειοδότης, όργανο της νέας τάξης πραγμάτων, όργανο της παγκόσμιας συνομωσίας».

          Συνεχίζοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος με δέος και συγκίνηση υπογράμμισε:

          «Και όμως, ο Άγιος Γρηγόριος υπέγραψε την ελευθερία της πατρίδος με το αίμα του και όχι με τα σχόλια του διαδικτύου και όχι με την βρωμιά, την ανωνυμία και δυσωδία του διαδικτύου ή του κουτσομπολιού των δήθεν χριστιανών και της κατακρίσεως, γιατί η ιστορία έτσι γράφεται από τους μεγάλους ηγέτες και τους μεγάλους άνδρες και όχι από τα ανδρείκελα και όχι από τους δειλούς και τους υποκριτές και φαρισαίους που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία και μπήγουν μαχαιριές εναντίον των ηγετών τους και εναντίον των ανθρώπων που φέρουν την ευθύνη πάνω τους. Διότι μονάχα όποιος έχει ευθύνη διοικήσεως και διαχειρίσεως, μονάχα αυτός μπορεί να ξέρει τι σημαίνει να σηκώνει τον Σταυρό της ηγεσίας, της ποιμαντορίας και της πατριαρχίας του Γένους και ο Άγιος Γρηγόριος υπέγραψε με το αίμα της καρδιάς του και με το αίμα της ψυχής του, υπέγραψε την ελευθερία της πατρίδος και του οφείλουμε ευγνωμοσύνη, αλλά συγχρόνως του οφείλουμε και συγγνώμη και οφείλουμε η μετάνοιά μας να είναι έμπρακτη και να την αποδείξουμε σήμερα, που και σήμερα δοκιμάζονται και θα δοκιμαστούν και τα εθνικά μας θέματα και οι σχέσεις μας με την Τουρκία και οι σχέσεις μας με τον υπόλοιπο κόσμο, όχι με ψεύτικες κραυγές και όχι με λόγια μεγάλα αλλά με υπευθυνότητα, με σύνεση και με διάθεση αυτοθυσίας.

Ο Άγιος Γρηγόριος δεν θυσίασε άλλους, όπως κάνουμε εμείς οι δήθεν χριστιανοί. Τι κάνουν οι δήθεν αυστηροί χριστιανοί του σήμερα; Δολοφονούν χαρακτήρες, δολοφονούν πρόσωπα κατηγορώντας, χαρακτηρίζοντας, βάζοντας ταμπέλες. Θυσίασε τον εαυτό του ο Άγιος Γρηγόριος. Αυτό κάνει ο αληθινός πατριώτης και ο γνήσιος πατριώτης και ο γνήσιος χριστιανός και ο γνήσιος Έλληνας, θυσιάζει εαυτόν υπέρ της πίστεως και της πατρίδος και δεν θυσιάζει τους άλλους και δεν θυσιάζει την ενότητα και δεν δηλητηριάζει συνειδήσεις και καρδιές. Είναι λοιπόν ευκαιρία που μας δίνεται 200 χρόνια μετά, που έρχεται η ώρα να χαράξουμε την δική μας πορεία, με ποιον τρόπο θα πορευτούμε και πως θα σταθούμε στο αύριο».        

          Τέλος ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος στον Άγιο Καθηγούμενο της Μονής π. Εφραίμ, τον χαρακτήρισε ως,  «αληθινό παλικάρι, το οποίο δίνει την μαρτυρία της αλήθειας και της πίστεως, της ακρίβειας και της πιστότητος, της τάξεως και της ομορφιάς, της αρμονίας και της αγάπης και τον συγχαίρω μέσα από την καρδιά μου, τον ευλογώ  μέσα από την ψυχή μου και ως πνευματικός του πατέρας, ως Μητροπολίτης του, ήλθα σήμερα εδώ για να του πω ένα μεγάλο ευχαριστώ και να του πω να συνεχίσει σε αυτή εδώ την ορεινή έπαλξη, να αποπνέει καθαρό αέρα, τον αέρα της πίστεως, τον αέρα της ταπεινότητος, τον αέρα της σεμνότητος, τον αέρα της σιωπής, τον αέρα της προσευχής, τον αέρα της ελευθερίας».    

  (*) Στις Ιερές Μονές της Μητροπολιτικής μας Περιφέρειας μεταβαίνει ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών για όσο διάστημα οι Ιερές Ακολουθίες τελούνται κεκλεισμένων των θυρών, τελεί τόσο τις Προηγιασμένες Θείες Λειτουργίες όσο και τους Κατανυκτικούς Εσπερινούς μαζί με τις ευλογημένες μοναχικές αδελφότητες, που εγκαταβιώνουν σε αυτές. Σύμφωνα με το λειτουργικό πρόγραμμα την Κυριακή 11 Απριλίου το απόγευμα θα τελέσει τον Ε’ Κατανυκτικό Εσπερινό στην Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσης Ξυνιάδος. Την επόμενη εβδομάδα θα τελέσει Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία τις ημέρες Τετάρτη και Παρασκευή στις Ιερές Μονές Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καμένων Βούρλων και Αγίας Παρασκευής Άνω Σπαρτιάς αντίστοιχα.

(*)Συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα οι εκδηλώσεις των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος για την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως.

Η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος την Κυριακή 11 Απριλίου στις 11:00 το πρωί θα διοργανώσει την 13η εκδήλωση, η οποία θα λάβει χώρα στη  Μαρτυρική Κωμόπολη Ὑπάτης. Με αφορμή την εορτή του Αγίου Γρηγορίου Νέων Πατρών, ὁ οποίος σφαγιάσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Υπάτης από τούς Τούρκους το 1711, την παραμονή του Ακαθίστου Ύμνου θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή  εκδήλωση με θέμα: «Η θυσία του Ιερού Κλήρου για την Πατρίδα και την Πίστη» από τον Καθηγητή Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Λουβαίνης και επισκέπτη Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Montreal, κ. Θεόδωρο Κουτρούμπα. Η εκδήλωση θα κλείσει με τους χαιρετισμούς του Σεβασμιώτάτου Μητροπολίτου μας κ Συμεών και του Δημάρχου Λαμιέων κ Ευθυμίου Καραϊσκου. Ύμνους από την ασματική ακολουθία του Αγίου Γρηγορίου θα ψάλλει χορωδία μαθητών του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «Γερμανός ο Μελωδός» υπό τη διεύθυνση του διευθυντού κ Ανδρέα Ιωακείμ. Θα μεταδοθεί  το τοπικό μας ραδιόφωνο, τον ιστότοπο της Ιεράς Μητροπόλεως: www.imfth.gr. και το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι σταρ κεντρικής Ελλάδος.

Επίσης, το Σάββατο 10/4/2021, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών θα τιμήσει τη μνήμη του Αγίου Εθνοϊερομάρτυρος Πατριάρχου Γρηγορίου Ε΄, ο οποίος απαγχονίσθηκε με εντολή του Σουλτάνου στις 10/4/1821 (Κυριακή του Πάσχα) στην Κωνσταντινούπολη. Το πρωί, θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, εις μνήμην του Αγίου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, όπου και φυλάσσεται το ιερό σκήνωμά Του.

Το Σάββατο θα τιμηθεί η μνήμη του Αγίου Εθνοϊερομάρτυρος Πατριάρχου Γρηγορίου Ε΄ στη γενέτειρά του, τη Δημητσάνα. Η Ιερά Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως θα τελέσει Θεία Λειτουργία στον Ναό τον επονομαζόμενο Κατακόμβη, εντός της οικίας, στην οποία γεννήθηκε ο Άγιος Γρηγόριος Ε΄. Στις 19.00 του Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί ημερίδα εις μνήμην του Εθνοϊερομάρτυρος με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ιεράς Μητροπόλεως, της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως και ειδικών επιστημόνων. Η ημερίδα θα διεξαχθεί διαδικτυακώς και θα μεταδοθεί από τον ιστότοπο της Ι.Μητροπόλεως: www.imgortmeg.gr.

Η Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου θα διοργανώσει διαδικτυακή ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄ με θέμα: “Ο μοναστής των Στροφάδων Νήσων Άγιος Γρηγόριος Ε΄. Από τη Δημητσάνα και τη Μονή Στροφάδων στα νερά του Βοσπόρου”. Η ομιλία θα μεταδοθεί αύριο στις 20:00 από τον ιστότοπο της Ι. Μητροπόλεως www.imzante.gr.

Την Κυριακή 11 Απριλίου, η Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου θα τελέσει Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή  Στροφάδων Νήσων και Αγίου Διονυσίου στην πόλη της Ζακύνθου, εις μνήμην του Αγίου Πατριάρχου Γρηγορίου Ε΄. Θα προεξάρχει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκέπτεστε τον διαδικτυακό ιστότοπο www.ekklisia1821.gr που η Εκκλησία της Ελλάδος ειδικώς δημιούργησε για το σύνολο των επετειακών δράσεων του έτους αυτού καθώς και τους αντίστοιχους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: FacebookTwitterInstagram, Youtube (@ekklisia1821).

 Αυτές ήταν για σήμερα οι ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...