165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

2107

Ημερομηνία έκδοσης: 

Τετάρτη, 14 Απρίλιος, 2021

Τετάρτη 14 Απριλίου σήμερα και η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των αγίων αποστόλων Αριστάρχου του Θεσσαλονικέως, επισκόπου Απαμείας, Πούδη και Τροφίμου.Τη μνήμη των αγίων μαρτύρων Αρδαλίωνος του μίμου και Θωμαίδος.Επίσης σήμερα η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του αγίου νεομάρτυρος Δημητρίου του εκ Χώρας Τριφιλίας και εν Τριπόλει μαρτυρήσαντος το έτος 1803.

 Ας δούμε τους τίτλους του σημερινού μας δελτίου

(*) «Με την περιοδεία που πραγματοποιώ την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή στις ιερές μονές της Μητροπόλεως μας, καταθέτω τις ευχαριστίες της Εκκλησίας στο Θεό που η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος έχει μοναστήρια με καλές αδελφότητες οι οποίες εμπνέουν και παρηγορούν τις καρδιές των πιστών», τόνισε ο Ποιμενάρχης μας, στην Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία που τέλεσε το πρωί στην Ιερά μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καμένων Βούρλων.

(*) Στην ιερά μονή Αγίας Παρασκευής Σπαρτιάς θα τελέσει Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία την Παρασκευή το πρωί ο Ποιμενάρχης μας κ Συμεών. Την Κυριακή το απόγευμα θα τελέσει τον κατανυκτικό εσπερινό στην ιερά μονή του Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτου.

(*) Στους Ιερούς Ναούς του Αγίου Αθανασίου Λαμίας και στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό θα μεταβεί την Παρασκευή το απόγευμα ο Ποιμενάρχης μας κ Συμεών προκειμένου να χοροστατήσει στις 4 και στις 6 αντίστοιχα στην ακολουθία του Ακαθίστου Υμνου προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου.

(*) Επετειακή διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: «Η έκρηξη της Ελληνικής Επαναστάσεως στη Μολδοβλαχία» θα διοργανώσει την Κυριακή 18 του μηνός η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος στον ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Νέου Μοναστηρίου. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί στις 11:00 το πρωί τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και διαδικτυακά.

 (*) Πανηγυρική Θεία Λειτουργία επί τη μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Γρηγορίου Επισκόπου Νέων Πατρών θα τελεσθεί το Σάββατο το πρωί στον ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Υπάτης, τοπος μαρτυρίου του Αγίου και στο ομώνυμο ιερό Παρεκκλήσιο του ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής Νέας Αμπλιανης Λαμίας.

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΆ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

(*) Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στο πλαίσιο της μεγάλης ποιμαντικής του περιοδείας κατά την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής στις Ιερές Μονές απ' άκρου εις άκρον της Φθιωτικής γης, σήμερα Τετάρτη της Ε' Εβδομάδος των Νηστειών τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων στην ιερά μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καμένων Βούρλων, πλαισιούμενος από τον Άγιο Καθηγούμενο της Μονής, Αρχιμ. π. Σεραφείμ, τα υπόλοιπα μέλη της αδελφότητας και τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Τύπου και Μ.Μ.Ε της Ιεράς Μητροπόλεως Πρωτ. π. Δημήτριο Ατματζίδη. Οι Ιερές Ακολουθίες μετεδόθησαν μέσω της μονάδος εξωτερικών μεταδόσεων, απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (89, 4 Fm) και την ιστοσελίδα της Ιεράς μας Μητροπόλεως.

          Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στους ψαλμούς του Δαβίδ αλλά και στην προσφορά των μοναστηριών μας. Ευχαρίστησε τον Θεό που η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος έχει μοναστήρια με καλές αδελφότητες οι οποίες εμπνέουν και παρηγορούν τις καρδιές των πιστών. «Με την περιοδεία που πραγματοποιώ την περίοδο αυτή στις ιερές μονές μας τόνισε ο Ποιμενάρχης μας, καταθέτω τις ευχαριστίες της Εκκλησίας στις μοναστικές αδελφότητες και σήμερα στον Ηγούμενο π. Σεραφείμ και τους υπόλοιπους αδελφούς ευχόμενος να συνεχίσουν τον καλό αγώνα με ενότητα και ταπείνωση γιατί το Άγιο Πνεύμα αναπαύεται εκεί που υπάρχει ενότητα είπε χαρακτηριστικά. Θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε το κήρυγμά του στο τέλος του δελτίου μας.

          Στην συνέχεια αντιφώνησε ο Ηγούμενος της μονής π. Σεραφείμ ο οποίος με θερμά λόγια υικής αγάπης εξέφρασε την συγκίνησή του για την αγιαστική παρουσία του Ποιμενάρχου μας στο μοναστήρι. Μετά το μοναστήρι των Καμένων Βούρλων ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην ιερά μονή Προφήτου Ηλιού Ζελίου.

(*) Την μεγάλη του περιοδεία στις Ιερές Μονές της επαρχίας μας, θα ολοκληρώσει την προσεχή Κυριακή ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας. Την Παρασκευή θα τελέσει Προηγιασμένη θεία Λειτουργία στην ιερά μονή Αγίας Παρασκευής Άνω Σπαρτιάς και θα επισκεφθεί την ιερά μονή  Παμμεγίστων Ταξιαρχών Νεράϊδος. Την Κυριακή 18 Απριλίου θα τελέσει τον τελευταίο κατανυκτικό εσπερινό στην ιερά μονή του  Οσίου Νικοδήμου Αγιορείτου Δίβρης.

(*) Σε δυο ιερές ακολουθίες του Ακαθίστου Ύμνου θα χοροστατήσει την Παρασκευή ο Ποιμενάρχης μας κ Συμεών. Αρχικά στις 4 θα χοροστατήσει στην ακολουθία που θα ψαλλεί στον ιερό ναό του αγίου αθανασίου Λαμίας και στην συνέχεια στις 6 στην δεύτερη ακολουθία του Ακαθίστου που θα ψαλλεί στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό.

(*) Την Ε΄ Κυριακή των Νηστειών της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας θα ιερουργήσει στον ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας Λαμίας.

(*) Τη μνήμη ενός Αγίου της Φθιωτικής Εκκλησίας, του Αγίου Ιερομάρτυρος Γρηγορίου Επισκόπου Νέων Πατρών θα εορτάσουμε το Σάββατο 17 Απριλίου στον ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Υπάτης, τόπος μαρτυρίου του Αγίου και  στην ενορία της Αγίας Παρασκευής Νέας Αμπλιανης Λαμίας και συγκεκριμένα στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Γρηγορίου, μοναδικού στον ελλαδικό χώρο, που υπάρχει στο ενοριακό πνευματικό κέντρο. Σύμφωνα με το πρόγραμμα το Σάββατο το πρωί θα τελεσθεί Ορθρος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία. Ο Ιερομάρτυς Γρηγόριος, Θηβαίος τη καταγωγή και σπουδαίος εφημέριος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, υπήρξε Μητροπολίτης Νέων Πατρών και σφαγιάσθηκε από τους Τούρκους ενώπιον της Αγίας Τραπέζης του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου Υπάτης, κατά την ώρα που τελούσε την Θεία Λειτουργία, την παραμονή του Ακαθίστου Ύμνου του έτους 1711.Τα Εγκαίνια του Ιερού Παρεκκλησίου του Αγίου Ιερομάρτυρος Γρηγορίου τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης στις 4 Απριλίου του 2009. 

(*) Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος και οι κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις συνεχίζουν και αυτή την εβδομάδα τις επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 17 Απριλίου:

_Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος διά της Συνοδικής Επιτροπής επί της Χριστιανικής Αγωγής και της Νεότητος και της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος διοργανώνει τη Β΄ Εθνοσυνέλευση των Νέων. Το γενικό θέμα θα είναι: «Το ανολοκλήρωτο 1821» και θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι όλων των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος χωρισμένοι σε έξι ομάδες εργασίας. Η Εθνοσυνέλευση θα αρχίσει στις 10:00 το πρωϊ με Χαιρετισμό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και θα μεταδίδεται από τον ιστότοπο www.ekklisia1821.gr.

_Η Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου θα τελέσει Δοξολογία στο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου για την επέτειο Απελευθερώσεως της πόλεως. Θα προεξάρχει ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος.

_Την Κυριακή 18 του μηνός η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος θα διοργανώσει διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: «Η έκρηξη της Ελληνικής Επαναστάσεως στη Μολδοβλαχία» στον ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Νέου Μοναστηρίου. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί στις 11:00 το πρωί τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και διαδικτυακά. Σε επόμενο δελτίο μας θα σας ενημερώσουμε για το πρόγραμμα αναλυτικά.

Το Σάββατο 17 Απριλίου & Κυριακή 18 Απριλίου:

_Η Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου, διοργανώνει επετειακές εκδηλώσεις, το διήμερο 17 και 18 Απριλίου, με ιδιαίτερη έμφαση στη συμβολή των Θρακών στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821 και τιμώμενη προσωπικότητα αυτή του Αγίου Ιερομάρτυρος Πατριάρχου Κυρίλλου του ΣΤ΄ (1813-1818), ο οποίος στις 18 Απριλίου 1821 απαγχονίσθηκε στην Αδριανούπολη, κατηγορούμενος από την Υψηλή Πύλη, όπως και ο διάδοχος του Γρηγόριος ο Ε΄ (1818-1821), ότι υπέθαλψε το έργο της «Φιλικής Εταιρείας».

Στις 17 Απριλίου 2021, ώρα 18:00, Διαδικτυακή Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Η συμμετοχή της Θράκης στον απελευθερωτικό Αγώνα του 1821».

Την Κυριακή 18 Απριλίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Κυρίλλου Στ΄, θα τελεσθεί Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Θεοδώρων Ορεστιάδος. Θα προεξάρχει ο Σεβ. Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων ως εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου. Θα συλλειτουργήσουν οι Σεβ Μητροπολίτες Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων και Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός.

Στις 11:00 θα διεξαχθεί Επιστημονική Ημερίδα αφιερωμένη στην προσωπικότητα και στη Θυσία του Αγίου Κυρίλλου Στ΄, η οποία θα μεταδοθεί από τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Την ίδια ημέρα, Κυριακή 18 Απριλίου, ώρα 19:00, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακό Συνέδριο με θέμα: «Η συμβολή του Πατριάρχου Κυρίλλου του ΣΤ΄ στην απλοποίηση της σημειογραφίας της Βυζαντινής μουσικής». Οι εκδηλώσεις θα μεταδοθούν και από τον ιστότοπο www.ekklisia1821.gr. Στις τρεις επιστημονικές Ημερίδες, στις οποίες έχουν οριστεί εκπρόσωποι από όλες τις Μητροπόλεις της Θράκης, συντονιστικό ρόλο έχει αναλάβει ο Καθηγητής Λαογραφίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Μανόλης Βαρβούνης, ο οποίος είναι Πρόεδρος της  Επιστημονικής Επιτροπής για την διοργάνωση των Επιστημονικών Συνεδρίων της Ιεράς Συνόδου για την Επανάσταση του 1821. Σε όλες τις εκδηλώσεις, τηρούνται αυστηρώς όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προφυλάξεως λόγω της πανδημίας.

(*)Εναρμονιζόμενο το Ωδείο της Ι. Μ. Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» με τα δεδομένα που έχουν προσκύψει με την πανδημία του κορωνοϊου και κατανοώντας την αγωνία και τον εν γένει προβληματισμό των μαθητών του Ωδείου για την πορεία της μαθησιακής διαδικασίας, συνεχίζει απρόσκοπτα τη διδασκαλία των μαθημάτων, αξιοποιώντας την σύγχρονη τεχνολογία και τις δυνατότητες της εξ αποστάσεως διδασκαλίας.

          Μέσα από τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Ωδείου και τις εξοπλισμένες τεχνολογικά και δικτυακά αίθουσες, οι καθηγητές συνεχίζουν την παράδοση των μαθημάτων μέσω των εφαρμογών viber, skype, zoom, webex, whatsApp και face time, προκειμένου όχι απλώς να συνεχίσουν την παράδοση των μαθημάτων αλλά και να είναι σε επικοινωνία με τους μαθητές, για να τους μεταλαμπαδεύουν τις γνώσεις τους και να κατορθώσουν μέχρι το τέλος του σχολικού έτους να αποδώσουν καρπούς και να προοδεύσουν έτι περισσότερο.

 Αυτές ήταν για σήμερα οι ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...