165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

2109

Ημερομηνία έκδοσης: 

Τρίτη, 20 Απρίλιος, 2021

Τρίτη 20 Απριλίου σήμερα και η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη ενός από τους Φθιώτες Αγίους του Οσίου και Θεοφόρου πατρός ημών Αθανασίου κτίτορος της μονής των Μετεώρων. τη μνήμη του Αγίου Αποστόλου Ζακχαίου, του αρχιτελώνου της Ιεριχούς και του οσίου και Θεοφόρου πατρός ημών Θεοδώρου του Τριχινά.Τη μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Αναστασίου, επισκόπου Αντιοχείας και του Οσίου και Θεοφόρου πατρός ημών Ιωάννου του Παλαιολαυρίτου..

Των Αγίων ενδόξων και Καλλινίκων Μαρτύρων Ακινδύνου, Αντωνίνου, Βίκτωρος, Ζήνωνος, Ζωτικού, Θεωνά, Καισαρίου, Σεβηριανού και Χριστοφόρου.Επίσης σήμερα η εκκλησία μας εορτάζει και τη μνήμη  του Οσίου Ιωάσαφ συνασκητού του Οσίου Αθανασίου του Μετεωρίτου.

Ας δούμε τους τίτλους του σημερινού μας δελτίου

(*) 20.000 γεύματα για την περίοδο του Πάσχα διανέμονται από χθες στην Ανατ. Φθιώτιδα και στην πόλη της Λαμίας από τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό «ΑΠΟΣΤΟΛΗ»,τον Όμιλο «ΜΑΣΟΥΤΗΣ» και  την Ι. Μ. Φθιώτιδος στο πλαίσιο του προγράμματος «ΜΑΖΙ ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ».

(*) Χαιρετισμό απηύθυνε το πρωί μετα από πρόσκληση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στην ενημερωτική διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Prolepsis με θέμα τον ψηφιακό αλφαβητισμό υγείας των ατόμων Τρίτης Ηλικίας.

(*) Την τελετή των εγκαινίων της επετειακής έκθεσης της Βουλής των Ελλήνων τέλεσε χθες το απόγευμα ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ Ιερώνυμος παρουσία της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας, των αρχηγών και εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

(*)Το Σάββατο 22 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η επόμενη ομιλία του Ποιμενάρχου μας κ Συμεών με τίτλο «Αύριο είναι Κυριακή».

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΆ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

(*) Η συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος με τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» και τον Όμιλο «ΜΑΣΟΥΤΗΣ» για μία ακόμη φορά σκόρπισε αγάπη και ελπίδα σε αδύναμους συνανθρώπους στην περιοχή της Φθιώτιδος με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

           Αυτή την φορά και εν όψει των Αγίων ημερών του Πάσχα και με όλες τις δυσκολίες της πανδημίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο Γενικός Διευθυντής της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας και οι Πρωτ. π. Παναγιώτης Σερέτης και π. Δημήτριος Νασόπουλος, εκ του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, μαζί με άλλους Πατέρες της Ιεράς Μητροπόλεως, διασχίζουν χωριό - χωριό, σπιθαμή προς σπιθαμή  κάθε γωνιά της Ανατολικής Φθιώτιδος, αλλά και 9 σημεία της πόλεως Λαμίας, προκειμένου να διανείμουν, αυτή την φορά 20.000 έτοιμα γεύματα, προσφορά του Ομίλου «ΜΑΣΟΥΤΗ», στρατηγικού εταίρου του έργου της αγάπης της Εκκλησίας.

          Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών, εκφράζει την ικανοποίησή του που συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως με τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό «ΑΠΟΣΤΟΛΗ», χάρη στην ευλογία του Πρόεδρου της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ», Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου και των σεβαστών μελών του Διοικητικού της Συμβουλίου, ανακουφίζει τις ανάγκες αναγκεμένων αδελφών μας, ιδιαίτερα στην δύσκολη αυτή περίοδο της πανδημίας, ώστε μετά και από αυτή την διανομή, το πρόγραμμα «ΜΑΖΙ ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ» έχει ανέλθει σε 33.312 έτοιμα γεύματα σε όλη την Φθιώτιδα. Να σημειώσουμε ότι αυτήν την ώρα διανέμονται γεύματα στον ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Λαμίας και αμέσως μετά στον ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Λαμίας.

  (*) Ενημερωτική διαδικτυακή εκδήλωση για την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού προγράμματος iHeal διοργάνωσε το πρωί το Ινστιτούτο Prolepsis, με θέμα τον ψηφιακό αλφαβητισμό υγείας των ατόμων Τρίτης Ηλικίας.

Στην ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι από το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, την επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα και την κοινωνία των πολιτών.

 Χαιρετισμό απηύθηναν μετά από πρόσκληση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, ο κ. Παναγιώτης Τσακλόγλου, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ο κ. Γιάννης Κωτσιόπουλος, Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, ο κ. Δημήτρης Ανδρεαδάκης, Πρόεδρος της Ανώτατης Γενικής Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδος Ιδιωτικού Τομέα και η κα. Στέλλα Πριόβολου, Πρόεδρος του Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών του ΕΚΠΑ.

Στη διαδικτυακή Ημερίδα παρουσιάστηκαν οι στόχοι, τα ερευνητικά δεδομένα και τα εκπαιδευτικά εργαλεία που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος iHeal για τη βελτίωση του ψηφιακού αλφαβητισμού υγείας των ηλικιωμένων. Παρουσιάστηκαν θέματα σχετικά με την εκπαίδευση των ηλικιωμένων σε ζητήματα υγείας, την ανάγκη βελτίωσης της ψηφιακής εγγραμματοσύνης και της πρόσβασης των ηλικιωμένων στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες υγείας. Παράλληλα, συζητήθηκαν οι επιπτώσεις της πανδημίας στα άτομα Τρίτης Ηλικίας.

Τους συμμετέχοντες στην ημερίδα καλωσόρισε η κ. Αθηνά Λινού, MD, MPH, PhD, FACE–Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Πρόεδρος Ινστιτούτου Prolepsis η οποία και προσφώνησε τον Σεβασμιώτατο.

Tο iHeal είναι διετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο ολοκληρώνεται τον Απρίλιο 2021 και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα ERASMUS+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ενίσχυση των γνώσεων για την καλύτερη πρόσβαση και κατανόηση των ψηφιακών πληροφοριών που αφορούν σε θέματα υγείας των ηλικιωμένων είναι ο βασικός στόχος του προγράμματος iHeal. Το Ινστιτούτο Prolepsis, με Επιστημονική Υπεύθυνο την κα Αθηνά Λινού, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Πρόεδρο του Ινστιτούτου, συμμετέχει από την Ελλάδα ως εταίρος του προγράμματος. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης οι οργανισμοί: Science Initiative Lower Austria (Αυστρία), Asteres SCRL  –  Societa’ Cooperativa και INEUROPA SRL (Ιταλία), Center for Social Innovation LTD (Κύπρος), INOVA+ (Πορτογαλία), BOSEV (Τουρκία), Canakkale Onsekiz Mart University (συντονιστής Έργου, Τουρκία). Περισσότερες πληροφορίες για το iHeal είναι διαθέσιμες εδώ. 

(*) Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα τα εγκαίνια της επετειακής έκθεσης της Βουλής των Ελλήνων «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά». Η τελετή των εγκαινίων έλαβε χώρα στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ολομέλειας της Εθνικής Αντιπροσωπείας, στις 18:00, παρουσία της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας, των αρχηγών και εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, ενώ μίλησαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και ο Καθηγητής και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Έκθεσης κ. Πασχάλης Κιτρομηλίδης. Την έκθεση παρουσίασε ο εκ των Επιμελητών της κ. Θεόδωρος Κουτσογιάννης., ενώ παρέστησαν, επίσης, ο Πρύτανης του Διπλωματικού Σώματος –Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα– κ. Κυριάκος Κενεβέζος, ο Πρέσβης της Ρωσίας κ. Andrey Maslov, ο Πρέσβης της Γαλλίας κ. Patrick Maisonavve και η Πρέσβης της Πορτογαλίας –χώρας που ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. το τρέχον εξάμηνο– κυρία Helena Alexandra Andrade, ο επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα κ. Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση –μέγα χορηγού της έκθεσης– κ. Αντώνης Παπαδημητρίου. Παράλληλα, κατά την συνάντηση που είχαν το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος με τον Πρωθυπουργό συζήτησαν τον τρόπο λειτουργίας των Ιερών Ναών και των εξωτερικών χώρων αυτών, την περίοδο του Πάσχα, με τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων.

(*) Μια μικρή πράξη αγάπης του ΚΕΣΟ προς την Στέγη κατακοίτων της ΙΑΑ

Στη Στέγη κατακοίτων του Αγ. Αιμιλιανού, ένα από τα πιο ευαίσθητα ιδρύματα της  Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών(ΙΑΑ), δεδομένου ότι φιλοξενεί 40 κατάκοιτους συνανθρώπους μας, που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν μόνοι τους και έχουν την ανάγκη των  νοσηλευτών και των εργαζομένων σε αυτό, οι οποίοι  τους προσφέρουν με αυταπάρνηση την περιποίηση, αλλά και την αγάπη τους. Έτσι, μετά από συνεννόηση της Διευθύντριας του ΚΕΣΟ με την Διευθύνουσα της Στέγης κα Κατερίνα Αποστόλου, το ΚΕΣΟ εν όψη Πάσχα έτρεψε τη σκέψη του, για μια ακόμα φορά σε όλους εκείνους τους συνανθρώπους μας, άνδρες και γυναίκες  που κάποτε ήταν δυνατοί   και ισχυροί και προσέφεραν στον παραγωγικό ιστό της Κοινωνίας και της Οικονομίας. Κάτω από αυτό το πλαίσιο συνυπολογιζομένων και των δυνατοτήτων μας, αποστείλαμε είδη καθαρισμού και Υγιεινής, σεντόνια, κουβέρτες, καθετήρες & ιατρικά αναλώσιμα καθώς και φρέσκα αυγά. Την μικρή βοήθεια μας προς τη Στέγη παρέδωσαν οι άνθρωποι του ΚΕΣΟ στο Κοινωνικό μας Παντοπωλείο κύριοι Νικόλαος Σοφιανίδης και Κωνσταντίνος Σαλεβουράκης.

(*) Αναρτήθηκε στο διαδικτυακό κανάλι της Ιεράς Μητροπόλεως στο Youtube η ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Συμεών από τον κύκλο των Εσπερινών ομιλιών «Αύριο είναι Κυριακή».

    Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στον Αρχιερατικό Αναστάσιμο Εσπερινό της Ε΄ Κυριακής των Νηστειών, της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, ο οποίος τελέσθηκε σύμφωνα με τη ισχύουσα ΚΥΑ με την φυσική παρουσία 20 πιστών.

          Στο τέλος της ομιλίας, ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών, ανακοίνωσε στους παρισταμένους πιστούς και στους ακροατές του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Μητροπόλεως (89,4 Fm) και από το διαδίκτυο, ότι λόγω του ποιμαντικού και λειτουργικού προγράμματός του για τις Άγιες ημέρες του Πάσχα, τόσο κατά την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα, όσο και κατά την Διακαινήσιμο Εβδομάδα, η επόμενη ομιλία από τον κύκλο των καθιερωμένων Εσπερινών ομιλιών υπό τον τίτλο «Αύριο είναι Κυριακή», θα πραγματοποιηθεί συν Θεώ το Σάββατο 22 Μαΐου 2021.

 Αυτές ήταν για σήμερα οι ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...