165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

2110

Ημερομηνία έκδοσης: 

Τετάρτη, 21 Απρίλιος, 2021

Τετάρτη 21 Απριλίου σήμερα και η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του αγίου ιερομάρτυρος Ιανουαρίου επισκόπου Βενεβενδού και των συν αυτώ Πρόκλου, Σώσσου και Φαύστου, των διακόνων. τη μνήμη των Αγίων Δησιδερίου αναγνώστου, Ακουτίωνος και Ευτυχίου. Τη μνήμη της αγίας Αλεξάνδρας βασιλίσσης και των συν αυτή Απολλώ, Ισαακίου και Κοδράτου.Του αγίου μάρτυρος Καρόλου καθώς και τη μνήμη των οσίων Μαξίμου πατριάρχου Κων/πόλεως και Αναστασίου του Σιναίτου.

Ας δούμε τους τίτλους του σημερινού μας δελτίου

(*) Όλοι οι Ιεροί Ναοί θα παραμένουν ανοικτοί για τους πιστούς σε όλες τις Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος και του Πάσχα μας ενημερώνει με Δελτίο Τύπου η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος η οποία λαμβάνοντας τις τρέχουσες υγειονομικές συνθήκες απεφάσισε την χρονική μετάθεση των Ακολουθιών.

(*) «Ο άνθρωπος στα γεράματά του γίνεται ξανά παιδί και χρειάζεται στοργή και αγάπη και αυτό το βλέπουμε και στις τρεις δομές φροντίδας ηλικιωμένων που έχουμε στην Μητρόπολή μας» ανέφερε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του χθες ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας προσκεκλημένος στην ενημερωτική διαδικτυακή ημερίδα του Ινστιτούτου «Prolepsis».  

(*) Σε τέσσερα διαφορετικά σημεία της Φθιώτιδος βρέθηκε  την Παρασκευή ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης για να τελέσει την Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου μεταφέροντας σε όλους το μήνυμα της χαράς και της αισιοδοξίας που στέλνει η Παναγία μας.

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΆ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

(*) Με Δελτίο Τύπου η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελάδος μας ενημερώνει για τη λειτουργία των Ιερών Ναών κατά την Μεγάλη Εβδομάδα και την Πασχάλια περίοδο. Στο δελτίο τύπου αναφέρονται τα εξής..Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 164ης Συνοδικής Περιόδου, κατά την πραγματοποιηθείσα μέσω τηλεδιασκέψεως συνεδρίασή Της, της Τρίτης 20ής Απριλίου 2021, ενημερώθηκε για όλες τις ενέργειες του Μακαριωτάτου Προέδρου Αυτής, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, οι οποίες έγιναν Συνοδική εντολή και εξουσιοδοτήσει κατά το διάστημα από την τελευταία συνεδρίαση, κυρίως ως προς την λειτουργία των Ιερών Ναών κατά την Μεγάλη Εβδομάδα και την Πασχάλια περίοδο.

Κατ’ αρχάς, εξέφρασε την χαρά για το γεγονός ότι όλοι οι Ιεροί Ναοί θα παραμένουν ανοικτοί για τους πιστούς σε όλες τις Ιερές Ακολουθίες, σύμφωνα με όσα ζήτησε από την Ελληνική Πολιτεία.

 Ως προς το ζήτημα του ωραρίου των Ιερών Ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδος, η Ιερά Σύνοδος, λαμβάνοντας υπ’ όψη τις τρέχουσες υγειονομικές συνθήκες και την απαγόρευση της κυκλοφορίας, απεφάσισε την χρονική μετάθεση των Ακολουθιών κατά μισή ώρα νωρίτερα, στις 6.30 μ.μ. τα βράδια από την Κυριακή των Βαΐων έως την Μεγάλη Τετάρτη, την Μεγάλη Πέμπτη στις 5.30 μ.μ. και την Μεγάλη Παρασκευή στις 6.00 μ.μ.

Ως προς την Ακολουθία της Αναστάσεως, η Ιερά Σύνοδος έλαβε σοβαρά υπ’ όψη τους ισχύοντες περιορισμούς της κυκλοφορίας και επιθυμώντας την καλύτερη ποιμαντική εξυπηρέτηση των πιστών, οι οποίοι δεν πρέπει επ’ ουδενί να στερηθούν την συμμετοχή στην χαρά της Αναστάσεως, απεφάσισε ομόφωνα κάνοντας χρήση της Οικονομίας της Εκκλησίας, όπως φανερώνεται στην πλούσια παράδοσή Της, την προσαρμογή της ώρας τελετής της Αναστάσεως στις 9.00 μ.μ. του Μεγάλου Σαββάτου.

Η Τελετή θα πραγματοποιηθεί στο προαύλιο των Ιερών Ναών, σύμφωνα με την παράδοση, και θα ακολουθήσει η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία εντός του Ιερού Ναού.

Με Εγκύκλιό Της προς τις Ιερές Μητροπόλεις, την οποία θα αποστείλει τις επόμενες ημέρες, η Ιερά Σύνοδος θα συγκεκριμενοποιήσει τα μέτρα και το Τυπικό που θα ακολουθηθεί.

Για την ενιαία έκφραση της θέσεως της Εκκλησίας, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος απεφάσισε να εμφανίζεται στα Μέσα Μαζικής Ενημερώσεως μόνον ο Εκπρόσωπος Τύπου Αυτής, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας.

Επιπλέον, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, λαβούσα υπ’ όψη την εισήγηση της Συνοδικής Επιτροπής Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου επί του σχεδίου νόμου υπό τον τίτλο «ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ», απεφάσισε να εκφράσει τις ευχαριστίες Της προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως για το υποβληθέν σχέδιο νόμου, το οποίο κατ’ αρχήν συμμερίζεται την αγωνία και το ενδιαφέρον της Ιεράς Συνόδου για την αναβάθμιση της Δευτεροβαθμίου Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως, ως και για την ίδρυση μεταλυκειακών δομών μαθητείας υποψηφίων Κληρικών. Περαιτέρω, απεφάσισε την παραπομπή αυτού στην μέλλουσα να συγκληθεί Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας προς ενημέρωση και επεξεργασία.

Εκ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος

(*)Προσκεκλημένος στην ενημερωτική διαδικτυακή ημερίδα με θέμα: «Ανάπτυξη εκπαιδευτικών εργαλείων για την βελτίωση του ψηφιακού αλφαβητισμού υγείας των ηλικιωμένων» του Ινστιτούτου «Prolepsis»,  η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού προγράμματος «iHeal» ήταν χθες το πρωί,  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.

       Στην ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι από το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, την επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα και την κοινωνία των πολιτών.

       Τους συμμετέχοντες στην ημερίδα καλωσόρισε η κ. Αθηνά Λινού, MD, MPH, PhD, FACE–Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Πρόεδρος Ινστιτούτου «Prolepsis», η οποία καλωσορίζοντας μεταξύ των προσκεκλημένων τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών χαρακτηριστικά σημείωσε:

          «Είναι πολύ μεγάλη ευλογία για εμένα να είναι κοντά μας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο οποίος έχει συνεισφέρει όλη του τη ζωή στην βελτίωση συνθηκών ζωής των ηλικιωμένων».

          Χαιρετισμό απηύθηναν μετά από πρόσκληση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο κ. Παναγιώτης Τσακλόγλου, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ο κ. Γιάννης Κωτσιόπουλος, Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, ο κ. Δημήτρης Ανδρεαδάκης, Πρόεδρος της Ανώτατης Γενικής Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδος Ιδιωτικού Τομέα και η κα. Στέλλα Πριοβόλου, Πρόεδρος του Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών του ΕΚΠΑ.

          Ο Σεβασμιώτατος στον χαιρετισμό σημείωσε:

          «Πρώτα απ’όλα θέλω να στείλω ένα μήνυμα αισιοδοξίας και χαράς, διότι οι δοκιμασίες και δυσκολίες είναι πάντοτε ευκαιρίες και καθώς έρχεται το Πάσχα, πάντοτε μετά τον Σταυρό έρχεται η Ανάσταση και θέλω να στείλω ένα μήνυμα ελπίδας και χαράς, τόσο για την πανδημία, την οποία περνάμε αυτό τον καιρό, όσο και για τις άλλες δυσκολίες.

          Επίσης θέλω να συγχαρώ το Ινστιτούτο για τις δράσεις τις οποίες αναλαμβάνει και ιδιαίτερα στον τομέα της τρίτης ηλικίας.

          Θα ήθελα να τονίσω ότι ο άνθρωπος στα γεράματά του γίνεται ξανά παιδί και χρειάζεται στοργή και αγάπη και αυτό το βλέπουμε και στις τρεις δομές φροντίδας ηλικιωμένων που έχουμε στην Μητρόπολή μας.  

          Το πρόγραμμα της ημερίδας, για το οποίο μιλάμε σήμερα είναι πολύ σημαντικό και αυτό το καταλάβαμε στην πανδημία, όπου χρειάστηκε  να χρησιμοποιήσουμε στα Γηροκομεία μας την τεχνολογία, διότι με την απαγόρευση  των επισκεπτηρίων οι γέροντες και οι γερόντισσες μέσω της τεχνολογίας και του διαδικτύου επικοινωνούν με τα παιδιά τους, τα εγγόνια τους και τους συγγενείς τους».

          Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου, εύχομαι καλή επιτυχία στην ημερίδα αυτή και στο πρόσωπό σας θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους επιστήμονες που αυτή την ώρα, μάχονται, διακονούν, προσφέρουν, κλαίνε με τον πόνο των ανθρώπων, χαίρονται με την χαρά αυτών που τα καταφέρνουν, στερούνται τις οικογένειες τους για ένα ακόμη Πάσχα και όχι μόνο αυτό της πανδημίας, είναι στο καθήκον και κοντά στους πονεμένους ανθρώπους. Όλοι αυτοί, όπως έχω τονίσει πολλές φορές, είναι οι ιερωμένοι με «λευκά ράσα» με τις λευκές στολές της διακονίας και της αγάπης». 

         Στη διαδικτυακή ημερίδα παρουσιάστηκαν οι στόχοι, τα ερευνητικά δεδομένα και τα εκπαιδευτικά εργαλεία που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «iHeal» για τη βελτίωση του ψηφιακού αλφαβητισμού υγείας των ηλικιωμένων. Παρουσιάστηκαν θέματα σχετικά με την εκπαίδευση των ηλικιωμένων σε ζητήματα υγείας, την ανάγκη βελτίωσης της ψηφιακής εγγραμματοσύνης και της πρόσβασης των ηλικιωμένων στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες υγείας και παράλληλα, συζητήθηκαν οι επιπτώσεις της πανδημίας στα άτομα Τρίτης Ηλικίας.

(*) Σε τέσσερα διαφορετικά σημεία της Φθιώτιδος βρέθηκε  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών για την Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου.

                   Στο ιστορικό Καθολικό της Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Νεραΐδος Στυλίδος, στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Γαλανέικων Λαμίας, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας και τέλος στην πολύπαθη από τον κορωνοϊό και πονεμένη από τους δεκάδες θανάτους Μαλεσίνα Λοκρίδος.

          Σε όλες τις Ιερές Ακολουθίες ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε και κήρυξε τον Θείο Λόγο.

          Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, σε απευθείας μετάδοση από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην ελπίδα και στο μήνυμα χαράς, που εκπέμπει η Παναγία προς όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά της και στα πολλά χαίρε που της απευθύνει ο πιστός λαός, τα οποία όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος: «εκείνη τα αντιπροσφέρει σε όλους τους πονεμένους αυτού του κόσμου».          Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

          «Μέσα στην μαγκωμένη αυτή ατμόσφαιρα που διέρχεται ο κόσμος ολόκληρος, που ακόμα δεν ξέρουμε αν τελικά έχουμε σωθεί από το πρόβλημα και δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει, μέσα λοιπόν σε μια τέτοια ατμόσφαιρα,  η Εκκλησία μας στήνει γιορτή, στήνει πανηγύρι, έρχεται και λέει στην Παναγία και μέσα από την Παναγία σε κάθε άνθρωπο, ατελείωτα χαίρε. Ένα μήνυμα χαράς στέλνει, απευθύνει η ψυχή του ανθρώπου προς την Παναγία και η Παναγία τα αντιπροσφέρει πολλαπλάσια σ’ εμάς, όχι μονάχα 144, αλλά θα λέγαμε χιλιάδες, εκατομμύρια χαίρε.

             Όποιος προσεγγίζει την Παναγία μας, όποιος της ανοίγει την καρδιά του, όποιος πλησιάζει κοντά της, αυτή τη λέξη ακούει από την Παναγία. Χαίρε! Χαίρε παιδί μου, του λέει η Παναγία. Χαίρε πληγωμένε άνθρωπε, Χαίρε πονεμένε άνθρωπε. Χαίρε άνθρωπε που έχεις πένθος, που έχεις ορφάνια, που έχεις δυσκολία. Χαίρε και εσύ που ζεις στην φτώχεια, που ζεις στην ένδεια, στην ανασφάλεια. Χαίρε κι εσύ που είσαι στο κρεβάτι του πόνου, χαίρε και εσύ που είσαι ασθενής και παλεύεις. Χαίρε κι εσύ που κοπιάζεις και μοχθείς και βλέπεις ο πόνος και ο μόχθος σου να μην έχει το αποτέλεσμα που προσδοκάς. Χαίρε κι εσύ που νιώθεις ότι οι γύρω σου δεν σε καταλαβαίνουν, που νιώθεις απογοήτευση, προδοσία, διάψευση. Χαίρε άνθρωπε, χαίρε παιδί μου. 

 Αυτές ήταν για σήμερα οι ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...
randomness