165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

2113

Ημερομηνία έκδοσης: 

Δευτέρα, 26 Απρίλιος, 2021

Μεγάλη Δευτέρα 26 Απριλίου σήμερα γιορτάζουμε δύο γεγονότα:

Το πρώτο είναι Η ζωή του Ιωσήφ, του 11ου γιού του Πατριάρχη Ιακώβ, του επονομαζόμενου Παγκάλου, δηλαδή του ωραίου στο σώμα και τη ψυχή. Ο Ιωσήφ προεικονίζει με την περιπέτειά του (που πουλήθηκε σκλάβος στην Αίγυπτο) τον ίδιο τον Χριστό και το θείο πάθος Του. Όπως ο Κύριος υπέφερε άδικα, εξαιτίας της κακίας των ανθρώπων, που τον περιτριγύριζαν, το ίδιο και εκείνος ο Ιωσήφ, υπέφερε εξαιτίας της κακίας των αδελφών του και έδειξε, όπως και ο Χριστός, απέραντη ανεξικακία.

Το δεύτερο περιστατικό, που συνέβηκε σύμφωνα με τα ιερά Ευαγγέλια την επο­μέ­νη ημέρα της θριαμβευτικής εισόδου τού Κυρίου στην Ιερουσαλήμ, αναφέρεται στην άκαρπη συκιά, που την επιτίμησε ο Χριστός και ξεράθηκε μ' ένα Του λόγο. Συμβολίζει την Συναγωγή των Εβραίων και γενικά την ζωή του Ισραηλιτικού λαού, που ήταν άκαρποι από γνήσια καλά έργα. Δεν μπορούμε όμως να μείνουμε στην ακαρπία των Ισραηλιτών της εποχής του Κυρίου. Για εμάς, σήμερα, τους χριστιανούς των 2.000 χρόνων, από την ίδρυση της Εκκλη­σίας, αποτελεί η εικόνα του ξεραμένου δένδρου, την ζωντανή προτροπή, από τον ίδιο τον Θεάνθρωπο, προς όλους τους ανθρώπους, για παραγωγή πνευ­μα­τι­κών καρπών και συνεχή αξιοποίηση των χαρισμάτων τους.

 Παράλληλα, με το γνωστό όσο και θεσπέσιο τροπάριο, που ψάλλεται αυτές τις πρώτες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, το «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός», ο ιερός υμνογράφος μάς εισάγει σε ένα ιδιαίτερο κατα­νυ­κτι­κό κλίμα. Μας παροτρύνει να ετοιμάσουμε κατάλληλα τον εαυτό μας, προ­κει­μέ­­νου να υποδεχτούμε το Νυμφίο της ψυχής μας Χριστό και να λάβουμε μέρος στην πνευματική πανδαισία τού γάμου.

Αυτή είναι άλλωστε και η κύρια επιδίωξη της βιώσεως όλων των μεγάλων γεγο­νό­των της αγίας αυτής Εβδομάδας: η συνάντησή μας με τον παθόντα και ανα­στά­ντα Σωτήρα μας Χριστό! Στην αντίθετη περίπτωση θα παραμείνουμε για μια ακόμα φορά αμέτοχοι των δωρεών, που απορρέουν από τα εκούσια Παθήματα και τη Σταυρική Θυσία του Λυτρωτή μας Ιησού Χριστού.  Σήμερα η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του αγίου ιερομάρτυρος Βασιλέως επισκόπου Αμασείας. των οσίων Νέστορος και Καλαντίου ενός από τους 300 Αγίους Αλαμανούς Κυπρίους.Των Αγίων Στεφάνου επισκόπου Περμίας και του Οσίου Ιωαννίκιου του εν Σερβία καθώς και τη μνήμη των οσίων εν γυναιξί Γλαφύρας και Ιούστας.

Ας δούμε τους τίτλους του σημερινού μας δελτίου

(*)Ολοκλήρωσε το Σάββατο του Λαζάρου 24 Απριλίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας την μεγάλη του ποιμαντική περιοδεία σε όλες τις Ιερές Μονές της Επαρχίας μας ιερουργώντας αυτήν την φορά στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγίας Μαρίνης Λοκρίδος.

(*)Από την Αταλάντη ξεκίνησε την Κυριακή των Βαΐων ο Ποιμενάρχης μας κ. Συμεών τη νέα μεγάλη περιοδεία του σε πόλεις και μικρά χωριά, επισκεπτόμενος σπιθαμή προς σπιθαμή την Φθιωτική γη για τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος.

(*) «Για να καρποφορήσει το δέντρο της ψυχής μας πρέπει να καλλιεργήσουμε τον πόθο και την λαχτάρα και την αγάπη για τον Νυμφίο. Να Τον ακολουθήσουμε σε όλη Του την πορεία στον Σταυρό, στον Γολγοθά, στον Τάφο, στην Ανάστασή Του».Τόνισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στο κήρυγμα του στην αρχιερατική Θεία Λειτουργία που τέλεσε την Κυριακή των Βαϊων στον ιερό ναό των Αγίων Θεοδώρων Αταλάντης.

(*)Από ένα μικρό χωριό της Λοκρίδος, την Άγναντη, το οποίο στερείται ιερέα, ξεκίνησε χθες το απόγευμα, να τελεί τις Ιερές Ακολουθίες της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών τονίζοντας ότι οι άνθρωποι που έχουν το προνόμιο να κατάγονται από τέτοια χωριά καλούνται να είναι πρωτοπόροι στην εγρήγορση και στην νήψη.

(*)« Η ιστορία αυτού του τόπου δεν μπορεί να ξαναγραφεί, διότι έχει γραφεί ανεξίτηλα με αίμα. Ο Αθανάσιος Διάκος είναι διαχρονικός ηγέτης αυτού του τόπου και μας καθοδηγεί στο μέλλον με το αίμα της θυσίας του». Ανέφερε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατόπιν προσκλήσεως στην διαδικτυακή ομιλία- συζήτηση για τον ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΔΙΑΚΟ.

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΆ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ και θα σας παρουσιάσουμε τα γεγονότα με τη χρονική σειρά που πραγματοποιήθηκαν. Φωτογραφίες και βίντεο από τη ποιμαντική δράση του Σεβασμιωτάτου δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της Ι Μ.

 (*) Τα κάλαντα του Λαζάρου έψαλε την Παρασκευή 23 Απριλίου στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Συμεών μικρή αντιπροσωπεία μαθητών και μαθητριών της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας, την οποία συνόδευε ο Διευθυντής Δρ. κ. Ιωάννης Ζαχαράκης και ο καθηγητής Μουσικής της Σχολής, κ. Ανάργυρος Βλάχος, έχοντας προηγουμένως υποβληθεί όλοι τους σε διαγνωστικό έλεγχο για τον κορωνοϊό.

          Τα παιδιά επισκέφθηκαν τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών, Πρόεδρο της Σχολικής Εφορείας, προκειμένου να του ευχηθούν εκ μέρους όλων των μαθητών κα των εκπαιδευτικών του σχολείου για τις Άγιες ημέρες του Πάσχα και να λάβουν την ευχή του, να του προσφέρουν χειροποίητες λαμπάδες για το Πάσχα, καθώς και να του ψάλλουν τα παραδοσιακά κάλαντα του Λαζάρου από την Ρούμελη.

          Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την χαρά του γι’ αυτή την επίσκεψη και έδωσε τις πατρικές του ευχές στα παιδιά για υγεία, προκοπή και πρόοδο, τους συνεχάρη για τον αγώνα τους και επανέλαβε για μία ακόμη φορά την ευαρέσκειά του για την άμεση και αδιαμεσολάβητη πνευματική  σχέση που έχουν τα παιδιά μαζί του.

          Επίσης, το Σάββατο το πρωί ο κ. Συμεών κατόπιν προσκλήσεως της «Ένωσης Λαμιέων» απηύθυνε χαιρετισμό στην διαδικτυακή ομιλία- συζήτηση με θέμα: «ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ. Η ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΒΙΟΥ ΤΟΥ», την οποία διοργάνωσε  ο συγκεκριμένος Σύλλογος με τη συμμετοχή διακεκριμένων πανεπιστημιακών.

          Στον χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος επανέλαβε για μία ακόμη φορά αυτό, το οποίο έχει τονίσει πολλές φορές σε επετειακές εκδηλώσεις της Μητροπόλεως, για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, ότι: « Η ιστορία αυτού του τόπου δεν μπορεί να ξαναγραφεί, διότι έχει γραφεί ανεξίτηλα με αίμα. Ο Αθανάσιος Διάκος είναι διαχρονικός ηγέτης αυτού του τόπου και μας καθοδηγεί στο μέλλον με το αίμα της θυσίας του».

          Στην διαδικτυακή αυτή εκδήλωση παρέστησαν ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταΐκούρας, οι Βουλευτές του Νομού μας, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος και πολλά μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας. Φωτογραφίες από τα κάλντα του Λαζάρου και την διαδικτυακή εκδήλωση δημοσιευονται στην ιστοσελίδα της Ιεράς μας Μητροπόλεως.

(*)Ολοκλήρωσε το Σάββατο του Λαζάρου 24 Απριλίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Συμεών την μεγάλη του ποιμαντική περιοδεία σε όλες τις Ιερές Μονές της Επαρχίας μας ιερουργώντας αυτήν την φορά στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγίας Μαρίνης Λοκρίδος ευχόμενος και στην Οσιωτάτη Καθηγουμένη της Μονής, γερόντισσα Ελισάβετ, για τα σεπτά της ονομαστήρια.

          Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο νέος ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως μας, Αρχιμ. π. Ηρωδίων Ρίζος, ο οποίος αναφερόμενος στο νόημα της εορτής συσχέτισε την Ανάσταση του Λαζάρου με την Ανάσταση του Χριστού και παρουσίασε την σχέση του Χριστιανού με τον θάνατο. Στην Θεία Λειτουργία παραβρέθηκε η Δήμαρχος Αμφικλείας κ. Αθανασία Στιβακτή και συνεργάτες της Μονής.

          Ο Σεβασμιώτατος από την Κυριακή της Τυρινής 14 Μαρτίου το απόγευμα έως και χθες επισκέφθηκε συνολικά και τις είκοσι δυο Ιερές Μονές της επαρχίας μας τελώντας Προηγιασμένες Θείες Λειτουργίες, Χαιρετισμούς, Μεγ. Απόδειπνα και λοιπές Ακολουθίες.

Κατά την επίστροφή του από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγίας Μαρίνης Λοκρίδος, σε δήλωσή του στον ραδιοφωνικό μας σταθμό και συγκεκριμένα στο δελτίο ειδήσεων του σταθμού μας, κάνοντας έναν απολογισμό της μεγάλης αυτής περιοδείας του και ανακοινώνοντας το πρόγραμμα της Μεγάλης Εβδομάδος, ο Σεβασμιώτατος μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

          «Ολοκληρώσαμε σήμερα ένα πρώτο μεγάλο κύκλο του προγράμματος της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, καθώς μας αξίωσε η αγάπη του Θεού να επισκεφθούμε όλες τις Ιερές Μονές της Επαρχίας μας, για να έχουμε και την ευκαιρία μιας πνευματικής συναναστροφής με τους Πατέρες, τις Μητέρες, τους Μοναχούς και τις Μοναχές οι οποίοι ασκούνται στα μοναστήρια μας, κρατάνε αναμμένη τη λαμπάδα της πίστεώς μας αλλά και το καντήλι της αγάπης και της προσφοράς προς την Εκκλησία, προς την πατρίδα, προς κάθε άνθρωπο ανεξαιρέτως.

          Είμαι πραγματικά πολύ συγκινημένος διότι η αγάπη του Θεού μου έδωσε την δυνατότητα να πραγματοποιήσω εν μέσω πανδημίας και εν μέσω των δυσκολιών πρακτικών και τεχνικών, αυτή την μεγάλη περιοδεία.

         Θέλω να ευχαριστήσω τους μοναχούς και τις μοναχές για την υποδοχή τους, για την αγάπη τους, την καλοσύνη τους αλλά και την υποδειγματική τάξη την οποία συνάντησα στα μοναστήρια και θέλω να πω προς όλο τον λαό της Φθιώτιδος ότι είμαστε πολύ ευλογημένος τόπος για πάρα πολλούς λόγους, ένας από τους οποίους είναι ότι έχουμε τόσα πολλά μοναστήρια. Είναι ένας μεγάλος πλούτος. Είναι φάροι πνευματικοί που μέσα στην φουρτούνα της ζωής, μέσα στις δοκιμασίες των θλίψεων, μέσα στο καμίνι των πειρασμών, αυτά τα μοναστήρια παρηγορούν, ενισχύουν και κυρίως δείχνουν δρόμο, τον δρόμο προς την Ανάσταση. Αυτά δήλωσε στο τοπικό μας ραδιόφωνο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας.

(*)Από την καθέδρα του στην πάλαι ποτέ διαλάμψασα Επισκοπή Ταλαντίου ξεκίνησε την Κυριακή των Βαΐων 25 Απριλίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών τη νέα μεγάλη περιοδεία του σε πόλεις και μικρά χωριά, επισκεπτόμενος σπιθαμή προς σπιθαμή την Φθιωτική γη για τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος.

          Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Θεοδώρων Αταλάντης ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών ετέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων, η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και διαδικτυακά.

          Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος με αφορμή το Αποστολικό ανάγνωσμα και συγκεκριμένα την φράση του Απόστόλου Παύλου στην προς Φιλιππισίους Επιστολή: «ὁ Κύριος ἐγγύς», έθεσε μία σειρά από ερωτήματα, για το αν εμείς οι χριστιανοί του σήμερα κατανοούμε πόσο κοντά μας είναι ο Χριστός.          Συγκεκριμένα ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

          «Τί παράδοξο να ετοιμαζόμεθα  να ακολουθήσουμε τον Χριστό πάνω στον Σταυρό, να ζήσουμε όλη αυτή την τραγικότητα ,την τραγωδία της ανθρώπινης ύπαρξης .Διότι η τραγωδία και η τραγικότητα δεν βρίσκεται  στο πρόσωπο του Χριστού αλλά βρίσκεται στο πρόσωπο των ανθρώπων, βρίσκεται  σε όλους εμάς γιατί εμείς οδηγούμε τον Κύριο μας στον Σταυρό . Εμείς που σήμερα του φωνάζουμε  «Ωσαννά» εμείς αύριο θα του φωνάξουμε  «Ἆρον ἆρον, σταύρωσον αὐτόν». Και όμως η Εκκλησία μας καλεί να έχουμε ειρήνη, να έχουμε χαρά μέσα μας, να έχουμε επιείκεια μέσα μας για κάθε άνθρωπο. Να υπάρχει μέσα μας κάθε τι το αγνό, κάθε τι το όμορφο, κάθε τι το καλό. Αυτό είναι το προσκλητήριο της Εκκλησίας μας το οποίο το απευθύνει ο απόστολος Παύλος  διότι «ο Κύριος είναι  «Εγγύς». «Ὀ Κύριος  ἐγγύς ἐστιν». Τί συγκλονιστική φράση(!) που μόνο αυτή αν αγγίξει την καρδιά μας μπορεί να φέρει την ειρήνη στην ψυχή μας…».

          «Πώς φυγαδεύεται η ειρήνη του Χριστού από την καρδιά μας, πόσο ξένοι είμαστε με την ειρήνη του Χριστού εκείνη την ώρα και πόσο θα έπρεπε μόνο γι’ αύτο να κλαίμε και να μετανοούμε.

         Πόσο συγκλονιστικό είναι να βρισκόμαστε μέσα στον Ναό για να  προσευχηθούμε και η καρδιά μας να είναι αναστατωμένη, η καρδιά μας να είναι εγκλωβισμένη σε λογισμούς και σε σκέψεις για τον γείτονα, για την γειτόνισσα, για τον συγχωριανό μας, για τον συμπολίτη μας, για τον συνάνθρωπό μας. Αντί να μαλακώνει η καρδιά μας να γίνεται σκληρή, να αναστατώνεται μέσα μας και να βρίσκεται σε βρασμό και σε θαλασσοταραχή  και όμως «ὁ Κύριος  ἐγγύς ἐστιν».

          Συνεχίζοντας ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών σημείωσε:

         «Γιατί λείπει η ειρήνη μέσα από την καρδιά μας; Διότι εμείς δεν είμαστε εγγύς στον Κύριο. Αυτό είναι το πρόβλημα .Ο Χριστός είναι κοντά μας, ο Χριστός χτυπά την πόρτα της καρδιάς μας, ο Χριστός έρχεται να μας αγκαλιάσει, να μας χαϊδέψει, να μας ενισχύσει , να μας σηκώσει ,να μας ενδυναμώσει. Εμείς είμαστε μακριά από τον Κύριο. Αυτή είναι η δυστυχία και τραγωδία μας».

        Κλείνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

       «Θα δούμε ότι σήμερα πολλοί θα σηκώσουν στα χέρια τον Χριστό. Το βλέπουμε αυτό στην ζωή μας, αλλά επίσης θα δούμε ότι πάνω στον Σταυρό θα είναι σχεδόν μόνος.  Τότε θα φανεί ποιοι είναι έγγιστα του Κυρίου και ποιοι στέκονται μακρόθεν. Το ερώτημα που τίθεται για όλους εμάς ενόψει αυτής της πορείας του Χριστού αδερφοί μου είναι αν τελικά θα επιλέξουμε εμείς να είμαστε  κοντά στον Κύριο, ή αν θα επιλέξουμε να είμαστε μακριά  από τον Κύριο.

         Εμείς θα Τον ακολουθήσουμε μέχρι τέλους ή θα τον εγκαταλείψουμε στην πορεία; Θέλουμε έναν Χριστό σταυρωμένο και αναστημένο ή θέλουμε έναν Χριστό κομμένο και ραμμένο στα δικά μας μέτρα, στην δική μας βόλεψη στην δική μας άποψη στο δικό μας πρόσωπο;

        Ο Χριστός της Εκκλησίας είναι ο Σταυρωμένος Νυμφίος, είναι ο ηττημένος Νυμφίος, γιατί μέσα από την ήττα του μπορεί να νικήσει τον θάνατο, γιατί τον θάνατο θα τον νικήσουμε «Θανάτω θάνατον πατήσας». Δεν θα τον νικήσουμε με την εξουσία, με την κυριαρχία, δεν θα τον νικήσουμε τον θάνατο με τον φανατισμό και με τις κραυγές, δεν θα τον νικήσουμε τον θάνατο με τον φανατισμό και την μισαλλοδοξία, δεν θα νικήσουμε τον θάνατο με τις ψυχώσεις μας, τις εμμονές μας. Τον θάνατο θα τον νικήσουμε με την πραότητα, με την ειρήνη μέσα στην καρδιά μας. Τον θάνατο μας θα τον νικήσουμε θανατώνοντας το εγώ μας, θανατώνοντας τον εγωισμό μας, θανατώνοντας την φιλαυτία μας, θανατώνοντας όλες τις ιδεοληψίες μας».

        Μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών μαζί με τον Δήμαρχο Λοκρών κ. Αθανάσιο Ζεκεντέ μετέβησαν στο Δημαρχείο και πραγματοποίησαν σύσκεψη για τις επικείμενες επετειακές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή της Λοκρίδας, από την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος και τον Δήμο Λοκρών.

        Ακολούθως στις 11:00, μέσα από την τηλεόραση του «Star Κεντρικής Ελλάδος», από το διαδικτυακό κανάλι της Ιεράς Μητροπόλεως στο Youtube και μέσα από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό (89,4 Fm), προβλήθηκε η προπασχάλια μουσική εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως με ύμνους, θρήνους και παραδοσιακά κάλαντα της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος, η οποία είχε τον τίτλο: «Χριστός Πάσχων».

           Τα γυρίσματα της εκδηλώσεως πραγματοποιήθηκαν στις τρεις Ιστορικές Ιερές Μονές Αγάθωνος, Δαμάστας και Αντινίστης.

          Στην εκδήλωση συμμετείχε κατόπιν πρόσκλησης του κ. Συμεών ο ηθοποιός Θανάσης Βισκαδουράκης, ενώ συμμετείχαν μαθητές και καθηγητές του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ»,  Ιεροψάλτες της Φθιώτιδος, μέλη του Συνδέσμου Ιεροψαλτών «ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΟΧΕΙΑΡΙΤΗΣ», καθώς και τα μέλη της παραδοσιακής ορχήστρας της Ιεράς Μητροπόλεως.

             Την εκδήλωση επισφράγισε με τον πατρικό του λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.

(*) 22 χρόνια συμπληρώνονται αυτές τις ημέρες από την τραγωδία στα Καμένα Βούρλα που σημάδεψε το Πυροσβεστικό Σώμα, την Φθιώτιδα και ολόκληρη την πατρίδα μας.

          Ήταν 30 Απριλίου, όταν στον Περιφερειακό δρόμο της λουτρόπολης των Καμένων Βούρλων πέντε συνάνθρωποι μας έχασαν την ζωή τους, ανάμεσά τους 3 πυροσβέστες και άλλοι 14 τραυματίστηκαν από ισχυρή έκρηξη προπανίου.

          Χθες το απόγευμα και λίγο πριν την Ιερά Ακολουθία του Νυμφίου στα Καμένα Βούρλα,  παρουσία της Διοικήσεως της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Στερεάς Ελλάδος και Φθιώτιδος, του Δημάρχου Καμένων Βούρλων κ. Ιωάννου Συκιώτη και συγγενών των θυμάτων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, στο μνημείο των θυμάτων στα Καμένα Βούρλα τέλεσε νεκρώσιμο τρισάγιο και προσευχήθηκε για την ανάπαυση τους, ενώ κατέθεσε λόγο παρηγορίας προς τους συγγενείς τους.

Η ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας μάλιστα προσέφερε στον Σεβασμιώτατο και σχετική τιμητική πλακέτα.

(*)Από ένα μικρό χωριό της Λοκρίδος, την Άγναντη, το οποίο στερείται ιερέα, ξεκίνησε χθες το απόγευμα, να τελεί τις Ιερές Ακολουθίες της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.

          Για ένα μοναδικό γεγονός έκαναν λόγο οι λιγοστοί κάτοικοι του χωριού, αλλά και ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ηλίας Κυρμανίδης, ο Δήμαρχος Καμένων Βούρλων κ. Ιωάννης Συκιώτης, καθώς και άλλοι επίσημοι, οι οποίοι παρέστησαν στην Ακολουθία και έλκουν την καταγωγή τους από το χωριό.

          Μοναδικό γεγονός μιας και στην Άγναντη, πρώτη φορά τελεί Ιερή Ακολουθία Αρχιερέας και δη ο επιχώριος Μητροπολίτης.

          Η συγκίνηση και η χαρά των κατοίκων ήταν τόσο μεγάλη από την παρουσία του κ. Συμεών στο χωριό, όπου έστρωσαν τους δρόμους και τα γραφικά σοκάκια του χωριού με δάφνες για να περάσει ο Σεβασμιώτατος.

          «Δοξάζω το Θεό που με αξιώνει για πρώτη φορά φέτος να γιορτάσω το Πάσχα με τους πιστούς και όχι μόνος και επειδή το περσινό Πάσχα ήταν μοναχικό, σκέφτηκα φέτος να ξεκινήσω τη φετινή πορεία της Μεγάλης Εβδομάδος από ένα χωριό που αγναντεύει, εξ’ ου και Άγναντη.

           Αγναντεύει την απέραντη θέα, την απέραντη ελευθερία και το απέραντο οξυγόνο. Από ένα χωριό που μπορεί να μην έχει πολλούς κατοίκους, όμως έχει καρδιά και ψυχή. Έχει όραμα και κυρίως έχει πλούτο εσωτερικό. Για αυτό από την όμορφη Λοκρίδα που αγαπώ, ξεκινούμε το ταξίδι τη προσευχής, για να φτάσουμε στο Άγιο Πάσχα.

          Και σήμερα που έρχεται ο Νυμφίος εν τω μέσω της νυκτός και καλούμεθα να μας βρει σε εγρήγορση, εύχομαι ολόψυχα μέσα από την καρδιά μου, να βρισκόμαστε πάντα σε εγρήγορση, διότι όλες οι δυσκολίες, οι δοκιμασίες, αλλά και τραγωδίες σε ατομικό, συλλογικό  και εθνικό επίπεδο ξεκινάν από τον εφησυχασμό.

         Γι'αυτό σε όλους τους λεβέντες και τις λεβέντισσες αυτού του ευλογημένου τόπου, θέλω να στείλω το μήνυμα ότι οι άνθρωποι που έχουν το προνόμιο να κατάγονται από τέτοια χωριά καλούνται να είναι πρωτοπόροι στην εγρήγορση και στην νήψη. Να είναι τα μάτια τους ανοιχτά και το μυαλό τους καθαρό. Η ζωή σας και η καρδιά σας να είναι μια συνεχής βαθιά και μακρινή ματιά. Να μην βλέπουμε με τα μάτια μας επιφανειακά. Καλούμαστε να είμαστε λαός του «είναι» και όχι του «φαίνεσθαι», υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος.

         Μονάχα με εγρήγορση και καλή προαίρεση μπορούμε να βλέπουμε τα πράγματα πιο βαθιά. Σας εύχομαι ολοκάρδια, πατρικά και αγαπητικά να είστε ευλογημένοι και να χαίρεστε τις οικογένειές σας». Στο τέλος της ακολουθίας μίλησαν στο τοπικό μας ραδιόφωνο ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ηλίας Κυρμανίδης, ο Δήμαρχος Καμένων Βούρλων κ. Ιωάννης Συκιώτης, καθώς και ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Φθιώτιδος κ Δημήτριος Παπαναγιώτου.

          Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος και σύμφωνα με το λειτουργικό πρόγραμμα της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος, μετέβη στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος της λουτροπόλεως των Καμένων Βούρλων, όπου χοροστάτησε την Ακολουθία του Νυμφίου.

          Η Ιερά Ακολουθία μεταδόθηκε απευθείας μέσω του τηλεοπτικού σταθμού «Star Κεντρικής Ελλάδος»,μέσω του Ραδιοφωνικού σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και μέσω διαδικτύου.

          Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

          «Ο Ιερός Υμνωδός, μας προσκαλεί να πάρουμε το μήνυμα από το επιτίμιον της «ξηρανθείσης συκής δια την ακαρπίαν», να φοβηθούμε να αποκτήσουμε έναν δημιουργικό φόβο και να «προσάξωμεν Χριστώ καρπούς ἀξίους  μετανοίας».

           Ο Χριστός πεινά πράγματι, δεν πεινά για υλική τροφή είναι απαθής και ανενδεής o Χριστός. Πώς είναι δυνατόν να πεινά Αυτός, ο οποίος δημιούργησε τα πάντα, Αυτός ο οποίος δημιούργησε κάθε τροφή, κάθε στοιχείο της φύσεως, πώς είναι δυνατόν να πεινά ο Χριστός; Πεινά όμως ο Χριστός! Ποια είναι η πείνα που έχει ο Χριστός; Πολύ όμορφα το ερμηνεύουν οι Πατέρες της Εκκλησίας μας και ιδιαίτερα οι ασκητές και νηπτικοί Πατέρες. Πεινά για μας, πεινά για το πρόσωπό μας, πεινά για την αγάπη μας, πεινά για την δική μας καρποφορία.

           Θέλει ο Χριστός η ζωή μας να καρποφορεί, δεν θέλει η ζωή μας να ξηραμένη, δεν θέλει να έρθει να μας συναντήσει «εν τω μέσω της νυκτός». «Ἰδού ὁ Νυμφίος ἔρχεται ἐν τῷ μέσῳ τῆς νυκτός» ψάλαμε απόψε.

          Δεν θέλει να έρθει να μας βρει μονάχα με φύλλα, αλλά θέλει να μας βρει με καρπό. Και ποιοι είναι οι καρποί; Ποιοι είναι οι καρποί της ζωής ενός χριστιανού, ενός ανθρώπου, οι οποίοι μπορούν να χορτάσουν τον ίδιο τον Θεό; Οι καρποί είναι τα έργα της μετάνοιας και τα έργα της πίστεως.

          Ο Χριστός θέλει να δει την αγάπη μας έμπρακτη, θέλει να δει τον πόθο μας έμπρακτο θέλει να δει την προσμονή του Νυμφίου να την δει πραγματικά σαν το μέλημα της ζωής μας και όχι έναν λόγο τυπικό ή ένα καθήκον θρησκευτικό. Πώς λοιπόν θα ξεπεράσουμε την ξηρασία της ψυχής μας; Πόσες φορές δεν αισθανόμεθα  ακόμα και στην σχέση μας με τον Θεό, δεν αισθανόμεθα ότι θέλουμε, αλλά δεν τα καταφέρνουμε, προσπαθούμε, αλλά δεν βρίσκουμε αποτέλεσμα; Πόσες φορές δεν διαπιστώνουμε στις σχέσεις μας μέσα στην οικογένεια μας, ακόμα και μέσα στο άμεσο περιβάλλον μας, δεν βρισκόμαστε μπροστά στην διαπίστωση ότι μπορεί να μην μας καταλαβαίνει ούτε ο ίδιος μας ο άντρας, η ίδια μας η γυναίκα, τα παιδιά μας, οι γονείς μας. Πόσες φορές δεν αισθανόμαστε ότι χτυπάμε σε τοίχο, ότι βρίσκουμε σε τοίχο. Πόσες φορές δεν νιώθουμε, ότι η προσπάθεια μας δεν τελεσφορεί και δεν καρποφορεί και αυτό μας δημιουργεί απογοήτευση, μας δημιουργεί ανησυχία, φόβο, αγωνία.

          Πώς λοιπόν θα καταφέρουμε να έχουμε καρποφορία; Αυτό είναι το ερώτημα που μας τίθεται τώρα στην αρχή της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος. Γιατί ο Χριστός θέλει να είμαστε κοντά Του, θέλει να Τον ακολουθήσουμε σε όλη Του την πορεία στον Σταυρό, στον Γολγοθά, στον Τάφο, στην Ανάστασή Του. Αλλά αυτή η πορεία με τον Χριστό δεν μπορεί να είναι απλώς ένα  «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος» σαν αυτό, το οποίο το πρωί κατά την είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα το έψαλαν και το εκραύγασαν οι άνθρωποι της εποχής, αλλά και οι άνθρωποι κάθε εποχής.

           Για να καρποφορήσει λοιπόν το δέντρο της ψυχής μας και της καρδιάς μας και να μην γίνει «καταραθείσα και ξηρανθείσα συκή», το πρώτο και βασικό είναι, να καλλιεργήσουμε τον πόθο και την λαχτάρα και την αγάπη για τον Νυμφίο. Να ποθήσουμε πραγματικά τον Νυμφίο, να ποθήσουμε τον Νυμφίο Χριστό και όχι απλά μια εξωτερική θρησκευτικότητα.

           Ο Χριστός είναι μια μοναδική ευκαιρία, για να ανάψει μέσα στην καρδιά μας ο πόθος και η λαχτάρα της αγάπης. Να καταλάβουμε πολύ απλά, ότι ο Χριστός είναι η Αγάπη μας, ότι ο Χριστός είναι η αληθινή Αγάπη, η μόνη αγάπη. Να καταλάβουμε, ότι στην ζωή μας αν θέλουμε πραγματικά να είμαστε γεμάτοι με τον Χριστό και να χορταίνουμε τον Χριστό με την παρουσία μας, καλούμεθα να ακολουθήσουμε και εμείς τον δρόμο που ακολούθησε και Εκείνος, τον δρόμο δηλαδή, της θυσίας της ταπείνωσης και της αγάπης. Στο τέλος του δελτίου μας θα κάνουμε εκτενή αναφορά στην ακολουθία του Νυμφίου που τελέσθηκε στα Καμένα Βούρλα

           Ο κόσμος αδερφοί μου δεν θα αλλάξει, αν περιμένουμε κάποιοι άλλοι να τον αλλάξουν, αν αναμένουμε από κάποιους άλλους και απαιτούμε μάλιστα και κυρίως, αν περιμένουμε να αλλάξει με έναν μαγικό τρόπο. Ο κόσμος θα αλλάξει, αν αλλάξει ο καθένας από μας. Αν αλλάξει ένας από μας, ήδη έχει αλλάξει ο κόσμο κατά έναν και έχει γίνει καλύτερος.

            Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου αδερφοί μου ευλογημένοι, για όλους μας ανεξαιρέτως, το παράδειγμα  «της καταραθείσης και ξηρανθείσης συκής», να ταρακουνήσει την καρδιά μας και την ψυχή μας. Μην μας συναντήσει ο Χριστός πεινασμένος και βρει μονάχα φύλλα. Να βρει καρπούς στην καρδιά μας και στην ψυχή μας και στην ζωή μας και στις σχέσεις μας, παντού στο είναι μας».

 (*) Ας δούμε πως διαμορφώνεται αγαπητοί ακροατές το Λειτουργικό Πρόγραμμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών την υπόλοιπη Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα.

Σήμερα το πρωί ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην αρχιερατική Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Λαμίας και απένειμε το οφίκκιο του Αρχιμανδρίτου στον εφημέριο Αρχιμ. πατέρα Εφραίμ Πανταζίδη.

(ραδιοφωνική - διαδικτυακή μετάδοση)

 

16:00 μ.μ. Α’ Ακολουθία του Νυμφίου (Όρθρος Μ. Τρίτης) στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Αμαλώτας Υπάτης.

 

18:00 μ.μ. Β’ Ακολουθία του Νυμφίου (Όρθρος Μ. Τρίτης) στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Κομποτάδων.

(τηλεοπτική - ραδιοφωνική - διαδικτυακή μετάδοση)

 

Μεγάλη Τρίτη 27 Απριλίου 2021

 

07:30 π.μ. Αρχιερατική Χοροστασία στην Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Λαμίας.

(ραδιοφωνική - διαδικτυακή μετάδοση)

 

16:00 μ.μ. Α’ Ακολουθία του Νυμφίου (Όρθρος Μ. Τετάρτης) στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Αγριλιάς.

 

18:00 μ.μ. Β’ Ακολουθία του Νυμφίου (Όρθρος Μ. Τετάρτης) στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Γαλανέϊκων Λαμίας.

(τηλεοπτική - ραδιοφωνική - διαδικτυακή μετάδοση)

 

Μεγάλη Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

 

07:30 π.μ. Αρχιερατική Χοροστασία στην Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Ν. Άμπλιανης Λαμίας.

(ραδιοφωνική - διαδικτυακή μετάδοση) 

11:00 π.μ. Διακονία Ιερού Μυστηρίου Εξομολογήσεως 

16:00 μ.μ. Το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου στον Ιερό Ναό Εισοδίων Θεοτόκου Σταυρού.

 18:00 μ.μ. Ακολουθία του Νιπτήρος στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Νέας Βράχας.

(τηλεοπτική - ραδιοφωνική - διαδικτυακή μετάδοση)

 Κατά την υλοποίηση του λειτουργικού προγράμματος, θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα, ενώ με φροντίδα και μέριμνα του Σεβασμιωτάτου κ. Συμεών έχουν αποσταλεί έγκαιρα οι σχετικοί κατάλογοι με τα απαιτούμενα στοιχεία του κληρικού και λαϊκού προσωπικού, ώστε να προμηθευτούν δωρεάν τα σχετικά self tests.

          Τέλος, ο Ποιμενάρχης μας κ. Συμεών απέστειλε τις αναλυτικές οδηγίες της Ιεράς Συνόδου για τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας σε όλους τους Ιερούς Ναούς και σε όλες τις Ιερές Μονές με την εντολή της πιστής και απαρέγκλιτης εφαρμογής τους.

 Αυτές ήταν για σήμερα οι ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...
randomness