165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

2114

Ημερομηνία έκδοσης: 

Τρίτη, 27 Απρίλιος, 2021

Μεγάλη Τρίτη 27 Απριλίου σήμερα και θυμόμαστε δύο σημαντικές παραβολές:

Αυτή των δέκα παρθένων, που μας διδάσκει να είμαστε έτοιμοι και γεμάτοι από πίστη και φιλανθρωπία.

Και των Ταλάντων, που μας διδάσκει να είμαστε εργατικοί και να καλλιεργούμε  τα πνευματικά μας χαρίσματα, ώστε να τα αυξήσουμε, προς όφελός μας αλλά και προς ωφέλεια των συνανθρώπων μας.

Ο Κύριος, λοιπόν, το πρωί της Τρίτης, μετά την Κυριακή της θριαμβευτικής εισόδου Του στα Ιεροσόλυμα, ανέβηκε στο ναό του Σολομώντα και στάθηκε στο προαύλιο. Εκεί τον περίμενε λαός, που διψούσε να ακούσει τα θεϊκά του λόγια. Τον περί­με­ναν όμως και εχθροί. Εχθροί του Χριστού ήταν τα τρία μεγάλα κόμματα, που κυριαρχούσαν τότε στην δημόσια ζωή. Το ένα κόμμα ήταν οι Ηρωδιανοί, το δεύτε­ρο οι Σαδδουκαίοι και το τρίτο οι Φαρισαίοι. Ο Νυμφίος όμως της Εκκλη­σίας μας αλλά και τής ψυχής μας, Χριστός, φυσικά και δεν φοβάται τα συμφέροντα και τις απειλές. Πριν προχωρήσει προς τα φρικτά παθήματα, που Του ετοι­μά­ζουν, αντιστέκεται και αντιστρατεύεται το κακό. Διδάσκει, κάνει θαύματα, νου­θε­τεί και καλεί κοντά Του όλους τους πιστούς για να τους κάνει μέτοχους των μυστι­κών τής αιώνιας ζωής και του θριάμβου τής Αναστάσεώς Του. Στο πλαίσιο αυτού τού Θείου Σχεδίου, αναφερόμενος ο Κύριος στις δύο αυτές διδακτικές παρα­βολές της ημέρας, μας υπενθυμίζει την ένδοξη αυτή τη φορά, καί φοβερή, όσο και δίκαια, Δεύτερη Παρουσία Του στη Γη.

Όπως πράττει ο Κύριος, έτσι και η δική μας συνοδοιπορία μαζί Του, προς το Θείο Πάθος δεν θα πρέπει να είναι τυπική και απλά συναισθηματική. Θα πρέ­πει να είναι μια ολοκληρωτική συμμετοχή στην εν Χριστώ πορεία και να συνο­δεύε­­ται από πραγματική εσωτερική μας αλλαγή. Η ενθύμηση της παραβολής των δέκα παρθένων είναι μια άριστη πνευματική άσκηση για να μην διαφεύγει από τη σκέψη μας η επερχόμενη ημέρα της Τελικής Κρίσης.

Η  παραβολή, των δέκα παρθένων, σκοπό έχει να θυμίσει στους πιστούς πως η Δευτέρα Παρουσία θα γίνει ξαφνικά, θα έρθει «σαν τον κλέφτη μέσα στη νύχτα». Γι' αυτό θα πρέπει οι πιστοί να είναι πάντοτε, ανά πάσα στιγμή έτοιμοι, για την υποδοχή Του, διαφορετικά θα μείνουν έξω από τη βασιλεία του Θεού και θα χαθούν. Οι παρθένες γυναίκες της παραβολής συμβολίζουν τις ψυχές μας και η προμήθεια λαδιού για το λυχνάρι είναι ο επίγειος συνεχής αγώνας για να κάνουμε το θέλημα του Θεού, με καλά έργα αγάπης και αυτοθυσίας. Οι ανόητες, οι μωρές παρθένες, συμβολίζουν τις τεμπέλικες, τις αδιάφορες και γενικότερα τις ψυχές, που είναι εχθρικές προς τον καλόν αγώνα του Χριστού. 

Παράλληλα, για να καρποφορήσει ο καλός αγώνας και να έχουμε μία γυμνασμένη ψυχή στη μάχη κατά τού κακού και των παθών μας, οφείλουμε να καλλιεργούμε τα τάλαντα, τα ταλέντα που μας έχει δώσει εκ γενετής ο Θεός. Με τον τρόπο αυτό και φυσικά με τη χάρη τού Θεού θα αποφύγουμε τον αποκλεισμό μας από τη βασιλεία του Θεού και την βύθισή μας στην κατάσταση της παντοτινής λύπης και της τιμωρίας.

Εμείς να προσθέσουμε ότι  η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του αγίου ιερομάρτυρος Συμεών, δευτέρου επισκόπου Ιεροσολύμων, συγγενούς του Κυρίου. τη μνήμη των αγίων μαρτύρων Λολλίωνος του νέου και Ποπλίωνος, των οσίων Συμεών και Γεωργίου των Στυλιτών και Στεφάνου του Ρώσου ηγουμένου του Σπηλαίου. Επίσης σήμερα η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των οσίων Ιωάννου ηγουμένου της ιεράς μονής των καθαρών, του ομολογητού και Ευλογίου του ξενοδόχου.

 Ας δούμε τους τίτλους του σημερινού μας δελτίου

 (*)  «Η εξουσία του Χριστιανού είναι να αγαπά, να συγχωρεί, να χαμογελά, να προσφέρει, να βοηθά, να συμπαρίσταται» τόνισε στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στην Προηγιασμένη αρχιερατική Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου Λαμίας.

(*) Τα χωριά Αμαλώτα Υπάτης και Κομποτάδες επισκέφθηκε χθες ο Ποιμενάρχης μας κ Συμεών προκειμένου να τελέσει την ακολουθία του Νυμφίου στους ενοριακούς Ναούς.

(*) «Ο Χριστός μας προσκαλεί και μας προκαλεί σε μεγάλη περιπέτεια, διότι όποιος αγαπά τον Χριστό μπαίνει σε περιπέτεια. Αυτή όμως είναι η πιο συναρπαστική περιπέτεια γιατί δίνει νόημα στην ζωή μας». Επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμα του στον αρχαιοπρεπή Ναό της Αγίας Παρασκευής Κομποτάδων.

(*) Στην Προηγιασμένη αρχιερατική Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε το πρωί στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Λαμίας χοροστάτησε ο Ποιμενάρχης μας παρουσία βουλευτών του Νομού. Το απόγευμα στις 16:00 θα χοροστατήσει στην Ακολουθία του Νυμφίου στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Αγριλιάς και στις18:00 μ.μ στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Λαμίας.

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΆ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

(*) Στο τοπικό μας ραδιόφωνο βρέθηκε σήμερα το πρωί ο Δήμαρχος Λαμιέων κ Ευθύμιος Καραϊσκος μετά από πρόσκλησή μας. Στην συνέντευξη που μας παρεχώρησε μίλησε για την συνεργασία του με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, το έργο που υλοποιεί στο Δήμο Λαμιέων, τα μελλοντικά του σχέδια αλλά και ευχήθηκε για τις Αγιες ημέρες του πάσχα.

         (*) Στον ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Λαμίας, τον τ. Μητροπολιτικό Ναό της πόλεως χοροστάτησε και ωμίλησε το πρωί της Μ. Δευτέρας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.

          Στο κήρυγμά του ο κ. Συμεών ωμίλησε για το «πρόβλημα της αδικίας, της ανισότητας, το πρόβλημα της διαχείρισης των διαπροσωπικών σχέσεων, το πρόβλημα της συμβίωσης μεταξύ των ανθρώπων. «Αν θέλουμε να είμαστε Χριστιανοί, δεν πρέπει να είμαστε σαν τους κοσμικούς ανθρώπους, σαν τους ανθρώπους του έξω κόσμου, αλλά όποιος θέλει να είναι «μέγας εν υμίν θα γίνει διάκονος όλων και όποιος θέλει να γίνει πρώτος εν υμίν θα γίνει δούλος όλων». Μια άλλη προσέγγιση της εξουσίας, μια άλλη προσέγγιση της ισχύος, μια άλλη προσέγγιση της δυνάμεως» τόνισε χαρακτηριστικά.

          «Η εξουσία του Χριστιανού είναι να αγαπά, να συγχωρεί, να χαμογελά, να προσφέρει, να βοηθά, να συμπαρίσταται. Όλα αυτά μας παρουσιάζει σήμερα ο Βασιλεύς της Δόξης, διότι γι’  αυτό είναι Βασιλεύς των Βασιλευόντων. Γιατί ανεβαίνει στον Σταυρό για το Βασίλειό Του, για το ποίμνιό Του, για τα παιδιά Του, για τους ανθρώπους . Αυτή είναι η αληθινή Αγάπη, η αγάπη του Νυμφίου της Εκκλησίας μας».

          Ο Σεβασμιώτατος  στο τέλος της Θείας Λειτουργίας απένειμε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη στον Εφημέριο της Ενορίας, ιερομόναχο π. Εφραίμ Πανταζίδη, δίνοντας του ευχές και συμβουλές.           Το απόγευμα της Μ. Δευτέρας ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε το μικρό χωριό Αμαλώτα Υπάτης, όπου στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου χοροστάτησε στην Ακολουθία του Νυμφίου και στον λόγο του  αναφέρθηκε στην αξία που έχει το Πάσχα στο χωριό, τόσο και εν καιρώ πανδημίας, όσο και σε κανονικές συνθήκες.

          Ο κ. Συμεών χειροθέτησε Αναγνώστη και ένα νέο παιδί, μαθητή της  Γ’ τάξης του Εκκλησιαστικού Λυκείου  Λαμίας, τον κ. Γεράσιμο Μίχο τονίζοντας ότι η χειροθεσία αυτή έχει και έναν συμβολικό και ουσιαστικό χαρακτήρα, καθότι τα νέα παιδιά οφείλουν να έχουν επαφή με μικρά χωριά, ώστε να διδάσκονται την αγνότητα της πίστης και το γνήσιο ήθος της ζωής από τους απλούς ανθρώπους της υπαίθρου.

          Ακολούθως ο κ. Συμεών ετέλεσε την Ακολουθία του Νυμφίου στον αρχαιοπρέπή Ναό της Αγίας Παρασκευής Κομποτάδων, η οποία μεταδόθηκε απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα, ότι την Ακολουθία, εκτός από τους τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της Φθιώτιδος, την μετέδωσε και ο εξ Αθηνών ραδιοφωνικός σταθμός «Παραπολιτικά fm», ο οποίος και θα μεταδίδει μέσα από τον Ραδιοφωνικό σταθμό της Μητροπόλεως (89,4 fm), όλες τις Ιερές Ακολουθίες από το Λειτουργικό πρόγραμμα του Σεβασμιωτάτου.

          Στο κήρυγμά του ο κ. Συμεών ωμίλησε με αφορμή την φράση του ψαλμωδού «Τόν Νυμφίον ἀδελφοί ἀγαπήσωμεν» και υπογράμμισε:

          «Όλη η υμνολογία της Εκκλησίας μας, όλη η διδασκαλία της, αλλά θα έλεγα και όλη η ατμόσφαιρα την οποία ζούμε, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια πρόκληση και μια πρόσκληση να διαλέξουμε εάν θα αγαπήσουμε τον Νυμφίο και θα Τον ακολουθήσουμε ή αν θα διαλέξουμε να τοποθετηθούμε στην μεριά εκείνων που δεν Τον αγάπησαν και δεν Τον ακολούθησαν. Και γι’ αυτό, αυτοί οι κόσμοι τίθενται συνέχεια μπροστά μας, τους βλέπουμε τόσο από πρόσωπα όσο και από καταστάσεις.

Έρχεται και μας ρωτά: θέλετε να με αγαπήσετε, θέλετε πραγματικά να με ακολουθήσετε;

Όταν αγαπάς και ακολουθείς κάποιον, διακινδυνεύεις την λογική σου, την υπόστασή σου, τον κόσμο σου, διακινδυνεύεις το είναι σου ολόκληρο και αυτό είναι που κάνει την Αγάπη ως το πιο συναρπαστικό γεγονός ,που μπορεί να συμβεί, μέσα στην ζωή των ανθρώπων. 

         Μας ρωτά ο Χριστός: «Θέλεις να με αγαπήσεις; θέλεις να με ακολουθήσεις; θέλεις πραγματικά να γίνεις ένα μαζί μου;». Και αυτό έρχεται και μας ρωτά ο Χριστός και σήμερα και κάθε μέρα στην ζωή μας, κάθε στιγμή της πορείας μας, τώρα που πορεύεται προς τον Σταυρό, τώρα που πορεύεται προς την ήττα, τώρα που πορεύεται προς την οδύνη. Έρχεται στον κάθε έναν από εμάς, έρχεται μέσα στην καρδιά μας, έρχεται μέσα στην ψυχή μας, έρχεται μέσα στο είναι μας και μας λέει ξεκάθαρα: «Ιδού αναβαίνομεν εις Ιεροσόλυμα». Ναι πηγαίνω να σταυρωθώ, ναι πηγαίνω να θανατωθώ, ναι πηγαίνω να θυσιαστώ! Θέλεις να με ακολουθήσεις, θέλεις να είσαι μαζί μου, θέλεις να με αγαπήσεις, θέλεις να βαδίσεις αυτόν τον δρόμο της θυσίας, της ταπείνωσης και της ήττας ή θέλεις να εγκλωβιστείς στα απέραντα ερωτήματα σου;

            Ο Χριστός μας προσκαλεί και μας προκαλεί σε μεγάλη περιπέτεια, διότι όποιος αγαπά τον Χριστό μπαίνει σε περιπέτεια.

            Είναι περιπέτεια η αγάπη, αλλά είναι η πιο συναρπαστική περιπέτεια, η οποία καταξιώνει την ύπαρξή μας και δίνει νόημα στην ζωή μας και έμπνευση σε κάθε μας πράξη, σε κάθε μας σκέψη, σε κάθε μας βήμα».

               Στην Ακολουθία του Νυμφίου στις Κομποτάδες μεταξύ των πιστών παρέστη και ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος.

(*) Ας δούμε πως διαμορφώνεται αγαπητοί ακροατές το Λειτουργικό Πρόγραμμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών την υπόλοιπη Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα.

Σήμερα το πρωί ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην αρχιερατική Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Λαμίας παρουσία βουλευτών του Νομού.

(ραδιοφωνική - διαδικτυακή μετάδοση)

16:00 μ.μ. Α’ Ακολουθία του Νυμφίου (Όρθρος Μ. Τετάρτης) στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Αγριλιάς.

 

18:00 μ.μ. Β’ Ακολουθία του Νυμφίου (Όρθρος Μ. Τετάρτης) στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Γαλανέϊκων Λαμίας.

(τηλεοπτική - ραδιοφωνική - διαδικτυακή μετάδοση)

Μεγάλη Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

07:30 π.μ. Αρχιερατική Χοροστασία στην Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Ν. Άμπλιανης Λαμίας.

(ραδιοφωνική - διαδικτυακή μετάδοση) 

11:00 π.μ. Διακονία Ιερού Μυστηρίου Εξομολογήσεως 

16:00 μ.μ. Το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου στον Ιερό Ναό Εισοδίων Θεοτόκου Σταυρού.

 18:00 μ.μ. Ακολουθία του Νιπτήρος στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Νέας Βράχας.

(τηλεοπτική - ραδιοφωνική - διαδικτυακή μετάδοση)

Μεγάλη Πέμπτη 29 Απριλίου 2021

08:00 π.μ. Εσπερινός και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία (Μεγάλου Βασιλείου) Μ. Πέμπτης στον  Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Μεξιατών.

(τηλεοπτική - ραδιοφωνική - διαδικτυακή μετάδοση)

11:00 π.μ. Διακονία Ιερού Μυστηρίου Εξομολογήσεως

15:30 μ.μ. Α’ Ακολουθία των Παθών στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Ελευθεροχωρίου.

17:30 μ.μ. Β’ Ακολουθία των Παθών στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.

(τηλεοπτική - ραδιοφωνική - διαδικτυακή μετάδοση)

 Κατά την υλοποίηση του λειτουργικού προγράμματος, τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα, ενώ με φροντίδα και μέριμνα του Σεβασμιωτάτου κ. Συμεών έχουν αποσταλεί έγκαιρα οι σχετικοί κατάλογοι με τα απαιτούμενα στοιχεία του κληρικού και λαϊκού προσωπικού, ώστε να προμηθευτούν δωρεάν τα σχετικά self tests.

          Τέλος, ο Ποιμενάρχης μας κ. Συμεών απέστειλε τις αναλυτικές οδηγίες της Ιεράς Συνόδου για τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας σε όλους τους Ιερούς Ναούς και σε όλες τις Ιερές Μονές με την εντολή της πιστής και απαρέγκλιτης εφαρμογής τους.

 Αυτές ήταν για σήμερα οι ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...
randomness