165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

2115

Ημερομηνία έκδοσης: 

Δευτέρα, 10 Μάιος, 2021

Δευτέρα 10 Μαϊου σήμερα και μνήμη του Αγίου Αποστόλου Σίμωνος, του Ζηλωτού και των Αγίων Μαρτύρων Αλφειού, Κυπρίνου και Φιλαδέλφου των αυταδέλφων.

Τη μνήμη των Αγίων Μαρτύρων Ονησίμου και Εράσμου και των συν αυτώ 14, Πασσαρίωνος πρεσβυτέρου, Φιλήμονος και Αγαπίου.

Επίσης σήμερα η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των οσίων Ησυχίου του ομολογητού, Λαυρεντίου κτίτορος τοις εν Σαλαμίνι Ιεράς Μονής Φανερωμένης και Συμεών επισκόπου, του Ρώσου.

Ας δούμε τους τίτλους του σημερινού μας δελτίου

(*) Στο μικρό νησάκι Αγιος Νικόλαος, της ενορίας Γλύφας και στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Ανθήλη ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης με την ευκαιρία της χθεσινής εορτής του Αγίου Νικολάου του Νέου καλώντας τους πιστούς η ομολογία του Αποστόλου Θωμά να γίνει και δική μας ομολογία.

(*) Με έκδηλα τα συναισθήματα του ενθουσιασμού, του σεβασμού και της αγάπης υπεδέχθησαν οι κάτοικοι τον Ποιμενάρχη μας κ Συμεών τόσο στο Θεολόγο όσο και στη Νέα Γιαννιτσού όπου μετέβη για την εορτή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.  

(*) «Δεν είναι ο άνθρωπος πλασμένος για την μοναξιά και είναι συγκλονιστική η συντροφιά που κάνει η Παναγία μας στους ανθρώπους που βιώνουν μοναξιά. Πόση δύναμη παίρνουν και πόσο παρηγοριά όταν προσεύχονται στο Άγιο όνομα της». Τόνισε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στο κήρυγμά του την περασμένη Παρασκευή στον πανηγυρίζοντα ιερό Ναό της Παναγίας Δεσποίνης.

(*) Τον πρόεδρο και τα μέλη του Συλλόγου Ραδιοταξί Λαμίας υποδέχτηκε χθες στο Ιερό Επισκοπείο ο Ποιμενάρχης μας κ Συμεών για να ανταλλάξουν ευχές με αφορμή την εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Χριστοφόρου, προστάτου των οδηγών.

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΆ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

 (*)Ολοκληρώθηκε χθες Κυριακή του Θωμά 9 Μαΐου 2021 η τρίτη μεγάλη περιοδεία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών στην ευλογημένη γη της Φθιώτιδος το τελευταίο δίμηνο.

            Από την αρχή της Μ. Τεσσαρακοστής, καθ’ όλη την Μεγάλη Εβδομάδα αλλά και όλη την Διακαινήσιμο Εβδομάδα, ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε και ετέλεσε Ιερές Ακολουθίες σε 22 Μοναστήρια, 30 Ναούς την Μεγάλη Εβδομάδα και 15 Ναούς την Διακαινήσιμο Εβδομάδα. Φωτογραφίες από την περιοδεία του Σεβασμιωτάτου δημοσιευονται στην ιστοσελίδα της Ι Μ.

            Επ’ ευκαιρία της εορτής του Αγίου Νικολάου του Νέου του εν Βουνένοις, ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στο μικρό νησάκι Αγιος Νικόλαος, ιδιοκτησίας της Ιεράς Μητροπόλεως, στο Ναό των Αγίων Αναργύρων Γλύφας και στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου του εν Βουναίνοις στην Ανθήλη .

            Τον Θείο Λόγο στην Γλύφας εκήρυξε ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στο μεγαλείο των Αγίων Μαρτύρων, το οποίο έγκειται στο γεγονός, ότι οι Άγιοι Μάρτυρες ήσαν Αναστημένοι άνθρωποι πριν ακόμα πεθάνουν.

            Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος με αφορμή την σωτήριο ομολογία του Αγίου Αποστόλου Θωμά χαρακτηριστικά ανέφερε:

            «Αυτή η συγκλονιστική ομολογία, αυτή η κατάθεση της καρδιάς του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου Θωμά συνέχει και συγκλονίζει και τις δικές μας καρδιές σήμερα, Κυριακή του  Αντίπασχα,  την πρώτη Κυριακή ενός σπουδαίου και μεγάλου κύκλου Κυριακών καθώς από σήμερα, όπως λέει η αγία μας Εκκλησία, εγκαινιάζεται ο εορτασμός της Αναστάσεως κάθε Κυριακή.

               Μία προσωπική ομολογία, μια προσωπική κατάθεση, η οποία καλείται να γίνει η προσωπική ομολογία και η προσωπική κατάθεση, κάθε ανθρώπου. Και αυτή η ομολογία του Αγίου Ενδόξου Αποστόλου Θωμά, δεν υπήρξε προϊόν μίας άκριτης αποδοχής, δεν υπήρξε μια απόρροια μιας αβασάνιστης σκέψης αλλά υπήρξε καρπός εμπειρίας, μιας εμπειρίας την οποία την γέννησε η αναζήτηση. Αυτό το οποίο έχει μείνει στην γλώσσα της ζωής μας της εκκλησιαστικής, της παραδόσεως αλλά και της Υμνολογίας ως «απιστία του Θωμά». Η «απιστία του Θωμά» ήταν η επιθυμία του να πιστέψει και αυτή είναι η διαφορά της απιστίας του Θωμά,  γι αυτό ονομάζεται καλή απιστία, σε σχέση με την απιστία άλλων ανθρώπων σε άλλες εποχές.

             Εορτάζουμε σήμερα, μεταξύ των άλλων, τον Προφήτη Ησαΐα, έναν σπουδαίο και μεγάλο προφήτη της Παλαιάς Διαθήκης, ο οποίος με τόσο συγκλονιστικό τρόπο μιλάει γι αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι με τα χείλη τους λατρεύουν τον Θεό αλλά « ἡ  καρδία αὐτῶν πόρρω ἀπέχει ἀπ᾽αυτού». Αυτή είναι η απιστία η κακή, όταν κανείς δεν έχει μια βιωματική σχέση με τον Θεό, όταν δεν ζει τον Θεό μέσα του, μέσα στην καρδιά του, όταν ο θεός είναι ένα εξωτερικό γεγονός και όταν η εκκλησιαστική ζωή είναι ένα τυπικό γεγονός. Και αυτό τον κίνδυνο τον διατρέχουμε όλοι μας, αδερφοί μου, και αν θέλετε ίσως εμείς που είχαμε την τύχη και την ευλογία να έχουμε γεννηθεί σε Ορθόδοξο περιβάλλον, να έχουμε βαπτισθεί από την βρεφική μας, νηπιακή ηλικία, να έχουμε γαλουχηθεί μέσα σε ένα παραδοσιακό περιβάλλον, αυτό είναι και ένα μεγάλο ερώτημα για μας, κατά πόσον έχουμε καλλιεργήσει μια πραγματική πίστη ή κατά πόσο έχουμε οχυρωθεί πίσω από μια παράδοση οικογενειακή, τοπική ή εθνική.

             Πράγματι, μέσα στο διάβα των αιώνων ακολούθησαν πολλοί άνθρωποι τον δρόμο της ομολογίας του Θωμά. Άλλοι έφτασαν σε αυτή την ομολογία μέσα από την αμφισβήτηση, άλλοι έφτασαν μέσα από την δημιουργική κατάφαση, άλλοι έφτασαν σε αυτό τον δρόμο μέσα από την αποκάλυψη, άλλοι έφτασαν μέσα σε αυτό το σημείο μέσα από περιπέτειες και από δυσκολίες.

            Αυτό το παράδειγμα της ομολογίας, το οποίο ακολούθησε ο άγιος Νικόλαος ο εν Βουνένοις τον οποίο τιμούμε σήμερα, αυτό το παράδειγμα της σωτήριας ομολογίας το οποίο υπέγραψαν με το αίμα της ζωής τους τα εκατομμύρια των Μαρτύρων της Εκκλησίας μας. Αυτό το παράδειγμα της ομολογίας, με το οποίο πότισαν με τον ιδρώτα τους οι  χιλιάδες Όσιοι και Ασκητές στην ιστορία της Εκκλησίας του χθες και του σήμερα και του αύριο, αυτήν την προοπτική της  σωτηρίου ομολογίας να λαχταρήσουμε αδερφοί μου και εμείς στη ζωή μας. Να μην μας κάμψουν οι όποιες δυσκολίες, να μην μας πτοήσουν τα όποια προβλήματα, στη ζωή μας πάντοτε θα έχουμε πειρασμούς, πάντοτε θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε αντιξοότητες, δεν θα είναι τα πράγματα στρωμένα με ροδοπέταλα».

              Κλείνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε:

            «Αυτή η ομολογία είναι η δύναμή μας, αυτή είναι η αναπνοή μας, αυτή είναι η ανάσα μας, αυτό είναι το μυστικό μας, το οποίο γίνεται φανερό, φανερώνεται για να Ζει ο κόσμος! Αυτό εύχομαι ολόψυχα και ολοκάρδια σε όλους σας ανεξαιρέτως! Να μας αξιώσει ο Θεός να πορευθούμε στην ζωή μας με αυτή την ομολογία και μακάρι να μας αξιώσει ο Θεός αυτό που αξίωσε και ευλόγησε πάρα πολλούς ανθρώπους μέσα στη ζωή και γνωστούς επώνυμους και ανώνυμους να κλείσουν τα μάτια τους, να αποχαιρετίσουν αυτόν τον κόσμο ψελλίζοντας στο κατώφλι της αιωνιότητος: «ὁ Κύριός μου καὶ ὁ Θεός μου»Αμήν». Θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε το κήρυγμα του Σεβασμιωτάτου στο τέλος του δελτίου μας.

           Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος απένειμε το οφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου στον Εφημέριο του Ναού π. Ευάγγελο Τσιούμα για την συμπλήρωση υπέρ-τριακονταετούς ιερατικής διακονίας, στο σύνολο 36 χρόνια ιερωσύνης,  εκ των οποίων, τα 28 διακονεί την Ενορία της Ανθήλης.

        Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος απεύθυνε χαιρετισμό, επισφραγίζοντας την 15η επετειακή εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως, η οποία είχε θέμα την παρουσίαση του επετειακού ημερολογίου το οποίο εξέδωσαν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Ν. Φθιώτιδος. Εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά και την οποία παρουσίασε από τα Γ.Α.Κ. Ν. Φθιώτιδος ο ιστορικός Μ.Δ.Ε. κ. Παναγιώτης Σωτηρίου, ενώ την εισήγηση της παρουσίασης του επετειακού ημερολογίου έκανε η Προϊσταμένη των Γ.Α.Κ. Αρχείων Ν. Φθιώτιδος, Βιβλιοθηκονόμος Μ.Α κ. Σοφία Βακιρτζηδέλη.

         Τον χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος πραγματοποίησε από τον ιστορικό χώρο της αρχαίας αγοράς της πόλεως Λαμίας, όπου και συνεχάρη τόσο την κα Βακιρτζηδέλη, όσο και τον κ. Σωτηρίου για την παρουσίαση.

        Η εν λόγω εκδήλωση προβλήθηκε από το επίσημο κανάλι της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος στο Youtube, από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και από τον Τηλεοπτικό Σταθμό «Star Κεντρικής Ελλάδος», καθώς και από τον διαδικτυακό ιστότοπο www.ekklisia1821.gr, καθώς και τους αντίστοιχους λογαριασμούς στο Facebook, στο Instagram, στο YouTube και στο Twitter, που η Εκκλησία της Ελλάδος ειδικώς δημιούργησε για το σύνολο των επετειακών της δράσεων.

          Τέλος, τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών επισκέφθηκαν στο Ιερό Επισκοπείο ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ραδιοταξί Λαμίας κ. Παναγιώτης Γρηγορόπουλος με μέλη του Συλλόγου για να ανταλλάξουν ευχές με αφορμή την εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Χριστοφόρου, προστάτου των οδηγών.

        Ο Σεβασμιώτατος τους καλωσόρισε και τους ευχαρίστησε για την επίσκεψή τους, ενώ μαζί με τις αναστάσιμες ευχές του, τους επέδωσε ως ευλογία μία εικόνα του Αγίου Εφραίμ, προστάτου και εφόρου του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως στη Λαμία.

          Στις Ιερές Ακολουθίες, οι οποίες μεταδόθηκαν τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και διαδικτυακά παραβρέθηκαν ο Υπουργός των Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, οι Βουλευτές του Νομού κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς και κ. Θεμιστοκλής Χειμάρας, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος και άλλοι επίσημοι.

(*) Συνεχίζοντας την μεγάλη του περιοδεία σε πόλεις και μικρά χωριά της Φθιώτιδος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών ιερούργησε στον Θεολόγο Λοκρίδος και στην Νέα Γιαννιτσού της Δυτικής Φθιώτιδας για την Εορτή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου 8 Μαϊου.

          Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι «ο Ευαγγελιστής της Αγάπης, ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, έρχεται για να μας ομολογήσει με την αγάπη του την Ανάσταση του Χριστού.

Ο επιστήθιος, ο  «ἠγαπημένος», ο φίλος, γι’ αυτό ο Χριστός του εμπιστεύτηκε την μητέρα του πάνω στον Σταυρό: « ἰδοὺ ἡ μήτηρ σου» είπε στον Ιωάννη  «ἴδε ὁ υἱός σου»  είπε στην Θεοτόκο. Και την κράτησε την Παναγία, εις τα ίδια, μέχρι την μετάσταση προς τους Ουρανούς της Παναγίας μας. Έζησε την αγάπη στον τέλειο βαθμό και είναι αυτός τον οποίο επισκέφτηκε η Χάρις του Αγίου Πνεύματος να τολμήσει να δώσει τον μοναδικό ορισμό που δόθηκε ποτέ και θα δοθεί ποτέ για τον Θεό: «ὁ Θεὸς ἀγάπη ἐστίν».

Αυτός είναι ο ορισμός του: τί εστί Θεός και αυτός είναι ο ορισμός του: τι εστί Εκκλησία. Εκκλησία  «ἀγάπη ἐστίν» και αν δεν είναι αγάπη, δεν είναι Εκκλησία του Θεού του αληθινού, αλλά θα είναι ένα κατασκεύασμα αυτού του κόσμου.

Τα μεγάλα μυστήρια της ζωής αδερφοί μου δεν βρίσκονται σε σύνθετες φιλοσοφίες, δεν βρίσκονται σε περίτεχνα σχήματα, δεν βρίσκονται σε εκφράσεις εντυπωσιακές. Οι μεγάλες αλήθειες κρύβονται σε πολύ απλές και λιτές και απέριττες εκφράσεις. Θέλει κανείς να βιώσει την Ανάσταση; Να την βιώσει αγαπώντας. Αν δεν μπορείς να αγαπήσεις, δεν μπορείς να αναστήσεις, ούτε να αναστηθείς! Βλέπουμε στην ζωή μας ότι όταν κάποιος μας αγαπάει, μας δίνει ζωή και το λέμε κιόλας: «Με ανέστησες, με ανέστησες, με αναζωογόνησες»

          Κλείνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

«Όταν ο άνθρωπος είναι ελεύθερος, ανοιχτόμυαλος, ευρύχωρος, δεχτικός, ευπροσάρμοστος, κατανοεί και διαβάζει τα σημεία των καιρών και της εποχής την οποία βρίσκεται και ξέρει να ξεχωρίζει το αμετάβλητο που είναι η αγάπη του για τον Θεό, που είναι η αγάπη του για την ζωή και η αγάπη του για τον συνάνθρωπο και το μεταβλητό που είναι ο τρόπος έκφρασης αυτής της αγάπης. Η αγάπη είναι η σταθερή, ο τρόπος της εξαρτάται από τον άνθρωπο, ο οποίος έχει ετοιμότητα και έχει διάθεση να ακολουθεί το μήνυμα του Ευαγγελίου,  αλλά και συγχρόνως να χαράζει τον δρόμο της αγάπης μέσα στον μεταβαλλόμενο κόσμο και στο σήμερα κάθε εποχής».

          Τόσο στο Θεολόγο όσο και στη Νέα Γιαννιτσού τον Σεβασμιώτατο υπεδέχθησαν οι κάτοικοι με έκδηλα τα συναισθήματα του ενθουσιασμού, του σεβασμού και της αγάπης.  

          Στις Ιερές Ακολουθίες, οι οποίες μεταδόθηκαν απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος (89,4 Fm) παρέστησαν: ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ιωάννης Οικονόμου, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδος κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, ο Αντιπεριφεριεάρχης Περιβάλλοντος κ. Ηλίας Κυρμανίδης, οι Δήμαρχοι Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζεκεντές και Μακρακώμης κ. Γεώργιος Χαντζής, Αντιδήμαρχοι των αντίστοιχων Δήμων, μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων, καθώς εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων. 

(*)Στον Ιερό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής στον Γοργοπόταμο και στον Ιερό Ναό της Παναγίας Δέσποινας Λαμίας ιερούργησε για την εορτή της Ζωοδόχου Πηγής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.

          Παρουσία πολλών νέων ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στο ιστορικό του θαύματος του Αγιάσματος της Ζωοδόχου Πηγής και στις προοπτικές που αυτό δημιουργεί για τον άνθρωπο του σήμερα:

          «Να μην παραθεωρούμε παιδιά μου αγαπημένα, καμία λεπτομέρεια στη ζωή μας. Δεν γνωρίζουμε η τυχαία συνάντηση μας με έναν άνθρωπο, τι μπορεί να κρύβει και τι μπορεί να φανερώσει στη ζωή μας. Να έχουμε καλή διάθεση και να είμαστε ανοιχτοί στις προκλήσεις της ζωής. Και είδατε  ότι μια πράξη αυθεντικής αγάπης, χωρίς πολύ κόπο, ακόμη και  ένα ποτήρι νερό, λίγο νεράκι, άλλαξε όχι μόνο την ζωή εκείνου του άνθρωπου, αλλά άλλαξε τη  ζωή πολλών ανθρώπων,  διότι μεταξύ των άλλων γνωρίζουμε, ότι τα αγιάσματα αυτά της Παναγίας μας, θαυματουργούν σε όλο τον κόσμο. Και το μεγαλύτερο θαύμα το οποίο επιτελούν, είναι ότι τονίζουν σε εμάς τους ανθρώπους μεταξύ των άλλων και την ιερότητα που έχει το φυσικό περιβάλλον».

          Ο Σεβασμιώτατος επίσης απένειμε το οφίκιο του  Πρωτοπρεσβυτέρου στον Εφημέριο του Ναού π. Αθανάσιο Παλάγγα λόγω της υπερτριακονταετούς ιερατικής του διακονίας!

            Στο κήρυγμα ο Σεβασμιώτατος στο Ναό της Παναγίας Δέσποινας μεταξύ άλλων ανέφερε:

          «Η Παναγία είναι  κατεξοχήν Ζωοδόχος Πηγή διότι υπήρξε το πρόσωπο εκείνο, το οποίο προσέφερε το είναι του, προσέφερε τα Άχραντα Σπλάχνα της στο Άγιο Πνεύμα προκειμένου να σαρκωθεί ο Υιός και Λόγος του Θεού δηλαδή, η όντως Ζωή. Είναι η Μητέρα της Ζωής, είναι η Μητέρα του Κυρίου μας και  εκ τούτου είναι και  Μητέρα όλων μας.

          Είναι Ζωοδόχος Πηγή επίσης, διότι η Χάρη η Αγιαστική την οποία έχει είτε μέσα από αγιάσματα, είτε μέσα από εικονίσματα, είτε μέσα από δικούς της τόπους, είτε μέσα ακόμη και από ιερά αντικείμενα της, μέσα από το κάθε τι δικό της η Παναγία δίνει Ζωή! Θεραπεύει αρρώστους, δίνει ελπίδα στους απελπισμένους, συμπαραστέκεται στους πονεμένους και κυρίως ανακουφίζει τους θλιμμένους και το ακόμα πιο σημαντικό – που για μένα προσωπικά είναι το μεγαλύτερο δώρο της Παναγίας στη ζωή μας- συντροφεύει τους ανθρώπους που έχουν μοναξιά. Διότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη δυσκολία στη ζωή από την μοναξιά, δεν υπάρχει τίποτα πιο δύσκολο, πιο οδυνηρό.

          Δεν είναι ο άνθρωπος πλασμένος για την μοναξιά και είναι συγκλονιστική η συντροφιά που κάνει η Παναγία μας στους ανθρώπους που βιώνουν μοναξιά. Πόση δύναμη παίρνουν και πόσο παρηγοριά όταν προσεύχονται στο Άγιο όνομα της, όταν της συνομιλούν, όταν της ανοίγουν την καρδιά τους, όταν καταθέτουν τα μύχια της ύπαρξής τους! 

            Όμως η Παναγία μας είναι Ζωοδόχος Πηγή και για έναν άλλο ακόμη λόγο: Η Παναγία μας, μας δείχνει ποια είναι η αληθινή ζωή, γιατί πολλές φορές εμείς οι άνθρωποι ταυτίζουμε την ζωή και το νόημα της ζωής, με πράγματα τα οποία τελικά μέσα τους έχουν μόνο θάνατο. Νομίζουμε ότι η ζωή είναι το χρήμα, ο πλούτος, ομορφιά, η δόξα, η κατανάλωση, το τί θα φορέσουμε, το τί θα φάμε, το τί θα πιούμε, το τι θα αποκτήσουμε. Πολλές φορές ταυτίζουμε την ζωή και το νόημα της με πράγματα αναλώσιμα αυτού του κόσμου, με πράγματα εφήμερα, με πρόσκαιρες στιγμές και έρχεται η Παναγία μας στην ζωή μας, να μας εμπνεύσει και να μας δείξει, ότι η αληθινή ζωή είναι η ζωή της ταπείνωσης και της αγάπης, η αληθινή ζωή είναι η ζωή της προσφοράς και της θυσίας, η αληθινή ζωή είναι η ζωή της μοιρασιάς και της κοινωνίας, αληθινή ζωή είναι να μοιράζεσαι με τον άλλον, να νοιάζεσαι για τον άλλον, να ενδιαφέρεσαι για τον άλλον, να κλαις με το πόνο του και να χαίρεσαι με την χαρά του να γίνεσαι συνοδοιπόρος, συγκυρηναίος, φίλος».

          Ο Σεβασμιώτατος έκλεισε το κήρυγμά του σημειώνοντας:

          «Αδελφοί μου ευλογημένοι, αδελφοί μου γλυκύτατοι από τον Θεό, μας έχει προσφέρει η αγάπη του Θεού σε όλους μας πάρα πολλά χαρίσματα, πάρα πολλές δυνατότητες και μας δίνει καθημερινά πάρα πολλές ευκαιρίες. Πάνω από όλα όμως η αγάπη του Θεού, μας έχει προσφέρει ένα μεγάλο δώρο: την αγκαλιά της Παναγίας μας. Αν είμαστε μέσα στην αγκαλιά της, τότε τα πάντα αποκτούν νόημα στη ζωή μας. Αν είμαστε μέσα στην αγκαλιά της Παναγίας μας τότε και το μυαλό μας αποκτά αξία και οι γνώσεις μας αποκτούν αξία και η δύναμή μας αποκτά αξία και ο πλούτος μας αποκτά αξία και η ομορφιά μας αποκτά αξία και η υγεία μας αποκτά αξία και τα πάντα αποκτούν αξία και νόημα. Έξω από την αγκαλιά της Παναγίας όλα είναι «φούμαρα», φούσκες, όλα είναι συντρίμμια, όλα είναι αναλώσιμα, όλα είναι στάχτη. Γι αυτό λοιπόν να μείνουμε καθηλωμένοι και αναπαυμένοι και κουρνιασμένοι, όπως κουρνιάζει το παιδάκι, το βρέφος στην αγκαλιά της μάνας του. Πώς τρέχει; Απλώνει τα χεράκια του, το παίρνουν άλλοι στην αγκαλιά αλλά εκεί· απλώνει τα χέρια του στην μάνα του. Έτσι λοιπόν και εμείς, σαν βρέφη, να απλώνουμε τα χεράκια μας στην Μητέρα Παναγία μας. Αμήν».

          Στις Ιερές Ακολουθίες παρέστησαν, ο Υπουργός των Οικονομικών κ. Χρήστος Σταΐκούρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας,  Δημοτικοί Σύμβουλοι, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου.

          Οι Ιερές Ακολουθίες τόσο του Εσπερινού όσο και της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας μεταδόθηκαν απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και μέσω διαδικτύου.

(*) Εκ  της Ιεράς Μητροπόλεως ανακοινώνεται, ότι από σήμερα Δευτέρα 10 Μαΐου 2021, αρχίζουν και πάλι να τελούνται οι Ιερές Ακολουθίες στο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Εφραίμ στο Πνευματικό και Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως στην οδό Αγράφων 22 στη Ν. Άμπλανη Λαμίας.

            Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη  τελείται η Θεία Λειτουργία, η οποία  ξεκινά στις 7:00 π.μ. και  ολοκληρώνεται στις 9:00 π.μ., ενώ την Δευτέρα το απόγευμα στις 6:00 μ.μ. τελείται η Ιερά Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο και την Πέμπτη στις 6:00 μ.μ. στον Άγιο Οσιομάρτυρα Εφραίμ.

            Οι Ιερές Ακολουθίες μεταδίδονται από απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και μέσω διαδικτύου, ενώ  ψάλλουν καθηγητές και μαθητές του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ».

 

 Αυτές ήταν για σήμερα οι ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...
randomness