165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

2121

Ημερομηνία έκδοσης: 

Τετάρτη, 19 Μάιος, 2021

Τετάρτη  19  Μαϊου σήμερα και η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Αγίου ιερομάρτυρος Πατρικίου, επισκόπου Προύσης και των συν αυτώ πρεσβυτέρων Ακακίου, Μενάνδρου και Πολυαίνου. τη μνήμη των Αγίων μαρτύρων Ακολούθου, Θεοτίμης και Κυριακής της νέας.

Τη μνήμη των εν Κύπρω οσιομαρτύρων Βαρνάβα, Γεναδίου, Γερασίμου, Γερμανού, Θεογνώστου, Θεοκτίστου, Ιερεμίου, Ιωάννου, Κόνωνος, Μαξίμου και Μάρκου.

Ας δούμε τους τίτλους του σημερινού μας δελτίου

(*) «Το Αποθετήριο της Αγάπης», μια νέα κοινωνική δομή της  Ι. Μ. Φθιώτιδος εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα 17 Μαϊου το πρότυπο Κέντρο Αποθήκευσης και Διανομής, το Logistic Center του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Μητροπόλεως στην συμβολή των οδών Γκιώνας και Δημητριάδου, πίσω από το Πνευματικό και Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως.

(*) Συνεχίζεται ο φετινός Ερανος της Αγάπης με γενικό σύνθημα «Βοήθησε καί ἐσύ νά μεγαλώσει ἡ ἀγκαλιά μας!» που πραγματοποιεί έως το τέλους του μήνα η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος σε όλες τις ενορίες της Μητροπολιτικής μας περιφέρειας.

(*) Στον πανηγυρίζοντα ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Πάπα Μακρακώμης θα ιερουργήσει αύριο το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας. Σήμερα το απόγευμα στις 7:00 θα χοροστατήσει στον πανηγυρίζοντα ιερό Ναό του Αγίου στη Λευκάδα Σπερχειάδος.

(*) Αρχιερατική Θεία Λειτουργία θα τελεσθεί την Παρασκευή στον πανηγυρίζοντα ιερό Ναό των Αγίων Κων/νου και Ελένης Μαλεσίνας. Την παραμονή της εορτής ο Σεβασμιώτατος θα χοροστατήσει στον Αγιο Κων/νο Λοκρίδος.

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΆ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

(*) «Το Αποθετήριο της Αγάπης», μια νέα κοινωνική δομή της  Ι. Μ. Φθιώτιδος εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα 17 Μαϊου το πρότυπο Κέντρο Αποθήκευσης και Διανομής, το Logistic Center του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Μητροπόλεως στην συμβολή των οδών Γκιώνας και Δημητριάδου, πίσω από το Πνευματικό και Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως.

Τον Αγιασμό των εγκαινίων τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Αντώνιος, ο οποίος ήταν φιλοξενούμενος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών. Παρόντες στα εγκαίνια του έργου αυτού της αγάπης ήταν παρόντες ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Βουλευτής Φθιώτιδας κ. Ιωάννης Οικονόμου, οι Βουλευτές Φθιώτιδας κ. Θεμιστοκλής Χειμάρας και κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδας κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Κωνσταντίνος Καραγιάννης και Ηλίας Κυρμανίδης,  η τοπική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας προσέφερε τιμητική πλακέτα στην κ. Παναγιώτα Μανταφάρα, ευχαριστώντας την για την ευγενική της χορηγία να καλύψει όλη την δαπάνη του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων του Κέντρου Αποθήκευσης και Διανομής, το οποίο περιλαμβάνει υπερσύγχρονους ψυκτικούς θαλάμους και καταψύκτες, πρότυπο συσκευαστήριο δεμάτων, εσωτερικό ανελκυστήρα μεταφοράς, ιματιοθήκη, χώρους παραλαβής, συλλογής και αποθήκευσης ειδών πρώτης ανάγκης, τροφίμων, υγειονομικού υλικού, σχολικών ειδών, είδη ρουχισμού, καθαριστήριο, σιδερωτήριο, πλήρες χειρόγραφο και ψηφιακό Αρχείο Καταγραφής των ωφελουμένων. Επίσης το Κέντρο Αποθήκευσης έχει το δικό του όχημα μεταφοράς και διανομής. Ήδη αυτή την στιγμή είναι έτοιμα προς διανομή περισσότεροι από 20 τόνοι συσκευασμένων προϊόντων για επισιτιστικά προγράμματα της Ιεράς Μητροπόλεως, τα οποία υλοποιεί με την χορηγία διαφόρων Οργανισμών, όπως η «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, η ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ των Ελλήνων Εφοπλιστών, αλλά και άλλοι επιχειρηματικοί Όμιλοι και μεμονωμένοι ιδιώτες. Από αυτό «Το Αποθετήριο της Αγάπης» στηρίζονται τα Γηροκομεία, οι Εκπαιδευτικές Δομές, τα Ενοριακά Φιλόπτωχα Ταμεία, τα Κέντρα Αγάπης, αλλά και κάθε εμπερίστατος αδελφός, κάθε οικογένεια που έχει ανάγκη σ’ όλη την έκταση της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας. Στα Εγκαίνια του «Αποθετηρίου της Αγάπης» ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών τόνισε ότι: «οφείλουμε εμείς ως Εκκλησία πρώτιστα, αλλά και ως κοινωνία γενικότερα να είμαστε κοντά σε κάθε άνθρωπο που μας έχει ανάγκη.Το να είμαι κοντά όμως σε έναν άνθρωπο δεν είναι απλώς ένα συναίσθημα, ούτε είναι απλώς μια διάθεση. Θέλει επιμέλεια, θέλει οργάνωση, θέλει ένα καλώς νοούμενο επαγγελματισμό, θέλει υπευθυνότητα και κυρίως θέλει αξιοκρατία, διαφάνεια και δικαιοσύνη, διότι ιδιαίτερα εκεί που υπάρχει μεγάλη ανάγκη δεν δικαιολογούνται ούτε συγχωρούνται αδικίες. Κι επειδή έρχονται μέρες δύσκολες μετά την πανδημία, ετοιμαζόμαστε για την μετα-κορωναϊκή εποχή. Και η σημερινή μας αυτή στιγμή, που βρισκόμαστε σήμερα εδώ και εγκαινιάζουμε «Το Αποθετήριο της Αγάπης», το Κέντρο Αποθήκευσης και Διανομής του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Μητροπόλεως μας, αυτό το επιτελικό κέντρο από το οποίο διοχετεύεται η βοήθεια και εκτελούνται όλα τα προγράμματα σε όλο το Νομό είναι μια βασική προετοιμασία μας για τις ημέρες που θα έρθουν μετά την πανδημία και στις οποίες δεν θέλουμε να είμαστε ουραγοί και να τρέχουμε ανοργάνωτοι, αλλά να είμαστε πρωταγωνιστές.

 Σ’ αυτή την αγωνία μου και σ’ αυτό το όραμά μου από την πρώτη στιγμή απηύθυνα κάλεσμα στην κοινωνία, και κοινωνία αποτελούμε όλοι μας, όχι μόνο οι θεσμικοί φορείς, αλλά και κάθε πολίτης. Και η ανταπόκριση υπήρξε συγκινητική. Αυτή τη στιγμή δημιουργείται ένα μεγάλο κίνημα εθελοντικό με νέους ανθρώπους και μάλιστα σήμερα είναι η μέρα Ενάρξεως του Εράνου της Αγάπης από τις 17 εως τις 31 Μαΐου, όπου συνεργεία με νέους ανθρώπους με τα υγειονομικά μέτρα, έχοντας κάνει self test προηγουμένως, θα επισκεφθούν κάθε γωνιά με σεβασμό και αγάπη, προκειμένου να είναι πάντα γεμάτο το Αποθετήριο της Αγάπης».

Τέλος ο κ. Συμεών ανέφερε: «πάνω απ’ όλα είμαστε μια οικογένεια και χαίρομαι γιατί σήμερα τον αγιασμό τον τέλεσε ένας Συνοδικός Μητροπολίτης, διότι η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος και ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, που είναι ο Προκαθήμενος των πτωχών, ο Προκαθήμενος της αγάπης είναι παρόντες μαζί μας.Σήμερα ξεκινάει ένα όμορφο ταξίδι, ο Έρανος της Αγάπης, με σύνθημα: «Βοήθησε κι εσύ να μεγαλώσει η αγκαλιά μας», διότι έχουμε ανάγκη η αγκαλιά μας να μεγαλώνει».

Κατόπιν έλαβε τον λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Αντώνιος, ο οποίος εκφράζοντας τις ευχαριστίες του για την ευκαιρία να τελέσει τον αγιασμό αυτού του έργου, εξέφρασε την ευχή να αποτελέσει αυτό «Το Αποθετήριο της Αγάπης» να ανταποκριθεί στις προσδοκίες όλων και να μπορέσει να γίνει μια πηγή τροφοδοσίας , μια πηγή αγάπης όλων των εμπεριστάτων αδελφών μας. Πάνω απ’όλα ευχήθηκε όλοι οι άνθρωποι να μπορούσαν να ζούν αξιοπρεπώς από την εργασία τους. Όσο όμως υπάρχουν αδελφοί μας, που θα έχουν την ανάγκη μας εμείς θα πρέπει να είμαστε δίπλα τους με κάθε τρόπο, και με την προσευχή μας, αλλά και με την υλική μας βοήθεια». Απευθυνόμενος προς τον οικείο Ποιμενάρχη κ. Συμεών τον συνεχάρη γα το έργο, το οποίο κάνει, ευχαριστώντας παράλληλα και την κ. Μανταφάρα για την πολύ σπουδαία προσφορά της. Στο τέλος ευχήθηκε αυτός ο χώρος «να γίνει μια φωλιά αγάπης».

Κατόπιν αποκαλύφθηκε η πλάκα των Εγκαινίων και τον λόγο έλαβε η κ. Μανταφάρα, η οποία κατέθεσε σε όλους την συγκίνηση, την χαρά και την ευλογία να προσφέρει το δικό της μικρό λιθαράκι στο έργο αυτό της αγάπης για την ανακούφιση των εμπερίστατων αδελφών μας.

Στο τέλος όλοι οι παρευρισκόμενοι άρχοντες και επίσημοι φορείς, αφού απηύθυναν χαιρετισμό, είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους νέους χώρους του «Αποθετηρίου της Αγάπης».

 (*) Συνεχίζεται ο φετινός Ερανος της Αγάπης με γενικό σύνθημα «Βοήθησε καί ἐσύ νά μεγαλώσει ἡ ἀγκαλιά μας!» που πραγματοποιεί έως το τέλους του μήνα η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος σε όλες τις ενορίες της Μητροπολιτικής μας περιφέρειας. Τα συνεργεία της ενορίας κτυπούν την πόρτα μας για να ζητήσουν τήν συνδρομή όλων στό φιλαν­θρω­πι­κό εργο της  Εκκλησίας. Η Ιερά Μητρόπολή μας φροντίζει μέσω του Γενικού Φιλο­πτώχου Ταμείου της να ανακουφίζει τις ανάγκες εμπε­ρί­στα­των αδελφών μας και να ασκεί έργο φιλανθρωπίας και διακονίας του πόνου και της ανέ­χειας. Η προσφορά όλων στον Έρανο Αγάπης, αποτελεί έμπρακτη συμμετοχή στην απρόσκοπτη λειτουργία και παροχή υπηρεσιών από τα Ιδρύματα της Μητροπόλεως που απαλύνουν τον πόνο των ανθρώπων και συγχρόνως συνδράμουν στην το­πι­κή κοινωνία με θέσεις εργασίας. Σε ό,τι αφορά τά Κέντρα Αγάπης, η προ­­σφορά τους σε συμπατριώτες μας που έχουν ανάγκη ανέρχεται σε  εκατοντάδες μερίδες φαγητού την ημέρα. Επίσης, τα φιλόπτωχα όλων των ενο­ριών βοηθούν όσους εχουν πραγματική ανάγκη. Για τον σωστό συντονισμό του εράνου ο Σε απέστειλε στους εφημερίου σχετική εγκύκλιο η οποία ανεγνώσθη στους ιερούς Ναούς την περασμένη Κυριακή. Στην εν λόγω εγκύκλιο ο Σεβασμιώτατος αναφέρει τα εξής….Ἀγαπητοί πατέρες καί ἀδελφοί, 

Ἡ περίοδος, τήν ὁποία διανύουμε ἀπό τήν ἀρχή τοῦ 2020, λόγῳ τῆς πανδη­μίας καί τῶν περιορισμῶν, οἱ ὁποῖοι μᾶς ὑπεβλήθησαν, μᾶς δη­μιούργη­σαν ση­μαντι­κές δυσκολίες, στήν ἄσκηση τοῦ λατρευτικοῦ,  ποιμαντικοῦ καί κοι­νωνικοῦ μας ἔργου.

Ὅμως, ὅπως τό ἔργο τῆς προσευχῆς ἀσκεῖται «ἀδιαλείπτως», ἀνεξαρτή­τως συ­­νθηκῶν, ἔτσι καί τό ἔργο τῆς Ἀγάπης δέν μπορεῖ νά ἀνασταλεῖ, διότι οἱ συ­νάνθρω­ποι μας, οἱ ὁποῖοι εἶναι ἐμπερίστατοι, οἱ ὁποῖοι ἔχουν ἀνάγκη, οἱ εὐπα­θεῖς ὁμάδες πληθυσμοῦ, οἱ ἄνθρωποι ποὺ δυσκολεύονται ἀκό­μη καί γιά τά ἀ­ναγκαῖα, οἱ ἀσθενεῖς καί ἀδύναμοι, ἀνα­μέ­νουν βοήθεια, καθώς αὐτές οἱ ἀνά­γκες εἶναι σταθερές καί αὐ­ξά­νο­νται ἰδίως σέ πε­ριόδους κρί­σεων. Καί μάλιστα, σέ συ­ν­θῆκες εἰδικῆς ὑγειο­νο­μι­κῆς κρί­σεως, ἐπι­δει­νώ­νο­νται ὅλες αὐτές οἱ ἀνάγκες, λό­γω τῆς αὐ­τοα­πο­μονώσεως καί τῆς ψυ­χι­κῆς ἐπι­βα­ρύνσεως πού αὐτή προ­κα­λεῖ .

Συνάμα, τά Ἱδρύματά μας, οἱ Μονάδες Φροντίδας Ἡλικιωμένων ἀλλά καί οἱ ἐκπαι­δευτικές μας δομές ἐπιβάλλεται νά λειτουργοῦν καί μάλιστα μέ ὑγειο­νο­μι­κή ἀσφά­­­λεια καί ἀρτιότητα. Μέ τή Χάρη τοῦ Θεοῦ πορευτήκαμε, ὡς τώρα, χωρίς ἀπώ­­λειες, χωρίς ἀσθενεῖς καί χωρίς θανάτους ἀπό τόν κο­ρωνοϊό σέ καμία δομή τῆς Μητροπόλεώς μας.

Ὅλα αὐτά ἔγιναν μέ πολύ κόπο καί πολύ μόχθο καί μέ σημαντική οἰκο­νο­μι­κή ἐπι­­βάρυνση ἀλλά καί σέ ὅλην αὐτήν τήν περίοδο βρεθήκαμε παντοῦ, σέ ὅλη τήν φθιωτική γῆ, ὑλοποιώντας ἐπισιτιστικά προγράμματα, προγράμματα βοή­θειας καί στήριξης τῶν ἀδυνάτων τηρώντας, φυσικά, πά­ντο­­τε, ὅλα τά ὑγειο­νο­μι­κά μέτρα καί δέν ἀφήσαμε κανέναν μόνο του στήν πανδη­μία.

Δέν μπορέσαμε, ὅμως, τά περασμένα Χριστούγεννα νά πραγματο­ποιή­σου­με τόν Ἔρανο τῆς Ἀγάπης, ὁ ὁποῖος δίνει τή δυνατότητα σέ ὅλους μας, σέ ἄλλον μέ τή μι­κρή καί σέ ἄλλον μέ τήν μεγάλη του δύναμη, νά συμβάλλει, ὥστε ἡ ἀγκαλιά τοῦ Χριστοῦ καί ἡ ἀγκαλιά τῆς Ἐκκλησίας, νά μεγαλώνει καί νά συ­μπε­ρι­λαμβά­νει κά­θε ἄνθρω­πο, πού ἔχει ἀνάγκη. Τό προϊόν τοῦ ἐράνου τῆς ἀγάπης εἶναι πη­γή ζωῆς γιά τό ἔργο μας.

Τώρα, λοιπόν, πού αἵρονται οἱ περιορισμοί, πού εἶναι ἐφικτές καί πιό εὔ­κο­­­­λες οἱ μετακινήσεις μας, πού ἔχει ἀνοίξει ἡ ἀγορά, ἀπο­φα­σί­σαμε νά πραγμα­­­το­ποιή­­σουμε τίς προσεχεῖς ἡμέρες, ἀπό 17 ἕως 31 Μαῒου, ἀκο­λου­θώντας τά ἐνδε­δειγμέ­να ὑγειονομικά μέτρα, τόν Ἔρανο τῆς Ἀγάπης. Γι΄αὐτό πα­ρακαλῶ ὅλους σας νά τόν στηρίξετε, νά συμμετάσχετε μέ χαρά, διότι ἔτσι θά ἀναπληρώσουμε καί ὅσα δέν μπορέσαμε νά προσφέρουμε τά Χριστούγεν­να, τό Πάσχα καί σέ ἄλλες περιπτώσεις, ἀλλά καί θά κάνουμε καί καλύτερη προετοι­μασία γιά τή δια­χεί­ριση τῶν ἐπιπτώσεων τῆς πανδημίας, οἱ ὁποῖες, ὅπως φαίνεται, θά εἶναι, δυ­στυ­χῶς, σοβαρές.

Σᾶς εὐχαριστῶ ἐκ τῶν προτέρων, σᾶς εὐλογῶ μέσα ἀπό τήν καρδιά μου, ἐκφρά­ζω τήν εὐγνωμοσύνη μου στούς ἐθελοντές καί τίς ἐθελόντριες τῆς ἀγά­πης καί θέ­λω νά σᾶς θυμίσω, ὅτι τά ἔργα τοῦ Θεοῦ, ποτέ δέν εἶναι ἔργα ἑνός ἤ λί­γων, ἀλ­λά εἶναι ἔργα ὅλων.   

Ὅλοι μαζί λοιπόν στόν Ἔρανο τῆς Ἀγάπης!

Εὐλογημένα μου παιδιά, Χριστὸς Ἀνέστη!

Βοήθησε καί ἐσύ νά μεγαλώσει ἡ ἀγκαλιά μας!

 

Ὁ Πνευματικός σας Πατέρας.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† ὁ Φθιώτιδος Συμεὼν

(*) Την ανακομιδή του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νικολάου αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας, του θαυματουργού θα εορτάσει η εκκλησία μας αύριο Πέμπτη 20 Μαΐου. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας σήμερα στις 7 το απόγευμα θα χοροστατήσει στον μέγα πανηγυρικό εσπερινό που θα τελεσθεί στον ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στη Λευκάδα Σπερχειάδος και αύριο το πρωί θα ιερουργήσει στον ιερό Ναό του Αγίου στο χωριό Πάπα Μακρακώμης.

(*) Την Παρασκευή 21 Μαΐου η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των Θεοστέπτων Βασιλέων Κωνσταντίνου και Ελένης. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας την Πέμπτη το απόγευμα θα χοροστατήσει στον μέγα αρχιερατικό εσπερινό που θα τελεσθεί στον ιερό Ναό του Αγίου στον Αγιο Κωνσταντίνο Λοκρίδος και την Παρασκευή το πρωί θα ιερουργήσει στη Μαλεσίνα. Στην πόλη της Λαμίας πανηγυρίζει η  ενορία της Νέας Μαγνησίας Λαμίας και το Ιερό Παρεκ­κλή­σιο των Αγίων Κων/νου και Ελένης της ενορίας Αγίου Γεωργίου Καλυβίων, που βρί­σκε­ται κοντά στο μουσικό σχολείο Λαμίας.

Στην υπόλοιπη ιερά Μη­τρό­πολή μας πολλοί ενοριακοί ιεροί ναοί είναι αφιερωμένοι στους Αγίους Κωνστα­ντί­νο και Ελένη. Αναμεσά τους πανηγυρίζουν οι ενοριακοί Ιεροί Ναοί στα Λουτρά Υπάτης, στη Μαλεσίνα, στα χωριά Περιβόλι Δομοκού, Νέο Κρίκελλο, Ζηλευτό και Σκαμνό, καθώς και στα χωριά Καλλίδρομο, Παλαμά, Νεο­χω­ράκι και Καμπιά.

(*) Με την συμμετοχή προσωπικοτήτων διεθνούς κύρους και με την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού πραγματοποιήθηκε από τις 14 έως τις 16 Μαϊου  στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος το επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Ο ΕΘΝΙΚΟ-ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ 1821 ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΚΛΗΡΟΥ ΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ».


Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού των διακοσίων ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και έλαβε χώρα στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού- Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος χωρίς την παρουσία κοινού λόγω των περιοριστικών υγειονομικών μέτρων.

 Ωστόσο, χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις εργασίες του Συνεδρίου μέσω τηλεοπτικής, ραδιοφωνικής και διαδικτυακής μετάδοσης σε παγκόσμια εμβέλεια. Στην έναρξη του συνεδρίου την Παρασκευή το απόγευμα εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων, καθώς και οι εκ Φθιώτιδος Υπουργοί και βουλευτές, εξέφρασαν την χαρά τους για την πραγματοποίηση του εν λόγω Συνεδρίου στην Λαμία, ενώ συνεχάρησαν τον Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών για την άρτια οργάνωση, αλλά και για το σημαντικό ποιμαντικό, πνευματικό και κοινωνικό του έργο. Τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος.

Με μεγάλη επιτυχία, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, και με υβριδικό τρόπο (συνδυασμό περιορισμένης φυσικής παρουσίας και ευρείας τηλεοπτικής και διαδικτυακής κάλυψης) συνεχίστηκε το Σάββατο 15 Μαΐου 2021, για δεύτερη ημέρα, το ειδικό Επιστημονικό Συνέδριο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος με θέμα: «Ο Εθνικοαπελευθερωτικός Αγώνας του 1821 και η προσφορά του Ιερού Κλήρου της Φθιώτιδας» στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου της Μητροπόλεως στη Νέα Άμπλιανη Λαμίας, όπου πραγματοποιήθηκαν δύο πρωινές συνεδρίες και στην συνεδριακή αίθουσα της Ιεράς Μονής Αγάθωνος, όπου πραγματοποιήθηκε η τρίτη συνεδρία.

Στις τρεις συνεδρίες προήδρευσαν διαδοχικά ο κ. Χρήστος Καραγιάννης, Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ, η κ. Βασιλική Σταθοκώστα, Αναπλ. Καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ Πρωτ. π. Αθανάσιος Γκίκας.

Το πρόγραμμα των τεκμηριωμένων και ειδικών εισηγήσεων υπό διακεκριμένων πανεπιστημιακών δασκάλων είχε ως εξής:

• «Βιβλικές μορφές και αφορμές στη δράση και το υπόδειγμα ηρώων του 1821» από τον κ. Κωνσταντίνο Ζάρρα, Αναπλ. Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

• «Η διοικητική οργάνωση της Ι.Μ. Φθιώτιδος προ της εθνεγερσίας» από τον κ. Ιωάννη Παναγιωτόπουλο, Αναπλ. Καθηγητή Γενικής Εκκλησιαστικής Ιστορίας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

• «Αθανάσιος Διάκος: αγωνιστής και μάρτυρας για τη θρησκευτική ελευθερία και τη διαφύλαξη της ταυτότητας του Γένους» από την κ. Βασιλική Σταθοκώστα, Αναπλ. Καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

• «Ο Διάκος και η Αλαμάνα ως «τόποι μνήμης» στα σχολικά βιβλία του 20ου αιώνα» από τον κ. Βασίλειο Φούκα, Αναπλ. Καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

• «Ο Αρχιεπίσκοπος Φθιώτιδος Καλλίνικος (Καστόρχης) και ο Εθνικοαπελευθερωτικός Αγώνας του 1821» από τον κ. Εμμανουήλ Καραγεωργούδη, Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

 • «Η δράση του παπα-Ζαχαρία Αινιάνων και το ιδεολογικό υπόβαθρο των Φιλικών στην Φθιώτιδα» από τον κ. Θεόδωρο Κουτρούμπα, Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Louvain του Βελγίου.

 • «Σαλώνων Ησαΐας: Εκκλησιαστικο-ιστορική θεώρηση της συμμετοχής ενός επισκόπου στις πολεμικές επιχειρήσεις της Εθνεγερσίας (1821)» από τον κ. Δημήτριο Μεταλληνό, Διδάσκοντα του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

• «Λειτουργική Συνάντηση με το 1821 και η ανθεκτικότητα των Ελλήνων: βιωματική γνώση, μνήμη, πίστη και προοπτική» από τον κ. Γεώργιο Σπανό, Ομότιμο Καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Τις επόμενες ημέρες αγαπητοί ακροατές θα πραγματοποιήσουμε αναλυτική αναφορά στο συνέδριο και θα σας μεταδώσουμε τις εργασίες του.          

 Αυτές ήταν για σήμερα οι ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...
randomness