165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

2122

Ημερομηνία έκδοσης: 

Παρασκευή, 21 Μάιος, 2021

Παρασκευή 21  Μαϊου σήμερα και η εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη των Αγίων ενδόξων Θεοστέπτων και Ισαποστόλων μεγάλων βασιλέων Κωνσταντίνου και Ελένης.

τη μνήμη του Νέου Οσιομάρτυρος Παχωμίου, του εν Φιλαδελφεία ο οποίος μαρτύρησε το έτος1730 και του Αγίου Μιχαήλ του Νεομάρτυρος του εξ Ευρυτανίας ο οποίος μαρτύρησε το έτος 1752 καθώς και τη μνήμη των Αγίων Βόρου, Κασσιανού, Θεοδώρου και Ισιδώρου.

Ας δούμε τους τίτλους του σημερινού μας δελτίου


 (*) «Η πραγματική απελευθέρωση έρχεται όταν γνωρίζουμε την προσωπική μας αλήθεια και όποιος γνωρίζει την αλήθεια ολοκληρώνεται, εξελίσσεται και συνεξελίσσει και τους άλλους γύρω του». Επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στο κήρυγμά του χθες από τον πανηγυρίζοντα ιερό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στον άγιο Κωνσταντίνο Λοκρίδος. Σήμερα ιερούργησε στον πανηγυρίζοντα ιερό Ναό στην Μαλεσίνα.   

(*)Την ορεινή Δυτική Φθιώτιδα, που αποτελεί έναν τόπο ιστορικό, μνημειώδη και όλοι οι Ναοί της είναι ένα ευρύ «Μουσείο Εκκλησιαστικής Ιστορίας», επέλεξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών για να συνεορτάσει στις 18 και 19 Μαϊου την ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Νικολάου, Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας, του  θαυματουργού. Την παραμονή βρέθηκε στην Λευκάδα Σπερχειάδος και ανήμερα στην Πάπα Μακρακώμης.

(*) Έως το τέλος του μήνα συνεχίζεται ο φετινός Ερανος της Αγάπης με γενικό σύνθημα «Βοήθησε καί ἐσύ νά μεγαλώσει ἡ ἀγκαλιά μας!» που πραγματοποιεί η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος σε όλες τις ενορίες της Μητροπολιτικής μας περιφέρειας.

 (*) Δύο επετειακές εκδηλώσεις θα μεταδώσει αύριο και την Κυριακή η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και διαδικτυακά. Αύριο στις 10.00 π.μ. από την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μαλεσίνας και την Κυριακή στις 11.00 π.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων Αταλάντης.

(*) Στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων εορτασμού 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, η Ιερά Μητροπολη Φθιώτιδος πραγματοποιεί την έκθεση με τίτλο: «ΦΘΙΩΤΙΣ 1821, ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ της συλλογής Ευαγγέλου Φ. Στεφανή» στη Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας «Αλέκος Κοντόπουλος».

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΆ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

 (*) Σε διάφορα σημεία της Φθιώτιδος, απ’ άκρο εις άκρον, εορτάστηκε η σεβάσμιος μνήμη των Αγίων Θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης.

          Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών, την παραμονή της Εορτής, χοροστάτησε και ωμίλησε στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Αγίων στον Άγιο Κωνσταντίνο Λοκρίδος και σήμερα το πρωί στον πανηγυρίζοντα ιερό Ναό στην Μαλεσίνα.

          Οι Ιερές Ακολουθίες, μετεδόθησαν και τις δύο ημέρες απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως μας (89,4 Fm) και μέσω Διαδικτύου.

Στα κηρύγματά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στις σπουδαίες προσωπικότητες των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και στην μεγάλη τους προσφορά.

           Ο Μέγας Κωνσταντίνος τόνισε ήταν μία πολύ δυναμική προσωπικότητα. Με το Διάταγμα των Μεδιολάνων που ο ίδιος αποφάσισε το 313 μ.Χ. εισήλθε η ανεξιθρησκεία και μετέπειτα η θρησκευτική ελευθερία. Σε άλλο σημείο του κηρύγματός ο Σεβασμιώτατος μας παρότρυνε οι άγιοι να αποτελούν για εμάς πηγή έμπνευσης. Να είμαστε ανοιχτοί στην κοινωνία και κυρίως ανοιχτοί απέναντι στον εαυτό μας. Τότε θα νιώσουμε την πραγματική ελευθερία γιατί η πραγματική απελευθέρωση είναι η γνώση της προσωπικής αλήθειας. Όταν γνωρίζει την αλήθεια του ολοκληρώνεται, βελτιώνεται εξελίσσεται και συνεξελίσσει και τους άλλους γύρω του.             

                     Προ της απολύσεως ο κ. Συμεών, ευχήθηκε με περισσή πατρική αγάπη σε όλους ανεξαιρέτως τους ενορίτες και ιδιαιτέρως στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες χρόνια πολλά με υγεία, χαρά, ευτυχία και ευλογία παρά Θεού και αναφέρθηκε και πάλι στην Μεγάλη και ανεπανάληπτη προσωπικότητα του Αγίου Κωνσταντίνου, ο οποίος κατάφερε να αλλάξει την ιστορία του κόσμου και, τιμάται μαζί με την Αγία μητέρα του Ελένη για την προσφορά τους στην ανθρωπότητα ολόκληρη και ιδίως στην Ορθόδοξο Εκκλησία.         

                   Το παρών έδωσαν στις πανηγυρικές Ιερές Ακολουθίες βουλευτές του νομού και μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας. Χθες στο τέλος του λαμπρού αρχιερατικού εσπερινού στον άγιο Κωνσταντίνο Λοκρίδος είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουν στον ραδιοφωνικό μας σταθμό για τον εορτασμό βουλευτές του νομού Φθιώτιδος και ο Αντιπεριφρειάρχης κ Αθανάσιος Καρακάντζας.            Στην πόλη της Λαμίας πανηγύριζε η  ενορία της Νέας Μαγνησίας Λαμίας και το Ιερό Παρεκ­κλή­σιο των Αγίων Κων/νου και Ελένης της ενορίας Αγίου Γεωργίου Καλυβίων, που βρί­σκε­ται κοντά στο μουσικό σχολείο Λαμίας.

Στην υπόλοιπη ιερά Μη­τρό­πολή μας οι ενοριακοί Ιεροί Ναοί στα Λουτρά Υπάτης, στα χωριά Περιβόλι Δομοκού, Νέο Κρίκελλο, Ζηλευτό και Σκαμνό, καθώς και στα χωριά Καλλίδρομο, Παλαμά, Νεο­χω­ράκι και Καμπιά.

   Ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος π. Άγγελος Ανθόπουλο χθες το απόγευμα προεξήρχε του εορτασμού στον πανηγυρίζοντα ιερό Ναό των Αγίων στη Νέα Μαγνησία και σημερα το πρωί στον άγιο Κωνσταντίνο Λοκρίδος. Κατά τη διάρκεια του κηρύγματός του ο π Αγγελος μετέφερε σε όλους τις Αναστάσιμες πατρικές ευχές του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Συμεών.

 (*) Συνεχίζεται ο φετινός Ερανος της Αγάπης με γενικό σύνθημα «Βοήθησε καί ἐσύ νά μεγαλώσει ἡ ἀγκαλιά μας!» που πραγματοποιεί έως το τέλους του μήνα η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος σε όλες τις ενορίες της Μητροπολιτικής μας περιφέρειας. Ἡ Ἐκκλησία μας στό σύνολό της ἀγωνίζεται ὅσο μπορεῖ νά συνδράμει τούς ἐμπερίστατους ἀδελφούς μας. Τό ἴδιο προσπαθεῖ καί ἡ Ιερά Μητρόπολή μας καί οἱ Ἐνορίες της. 
Για αυτό μας καλεί σε προσκλητήριο αγάπης, μας καλεί δηλαδή να ανταποκριθούμε μέ προθυμία στόν ΕΡΑΝΟ πού διενεργείται αυτές τις ημέρες. 
Συνεργεῖα ἀπό ἐθελόντριες κυρίες τῶν Ἐνοριῶν μας θά σᾶς ἐπισκεφθοῦν στά σπίτια σας καί στά καταστήματά σας καί θά ζητήσουν νά προσφέρετε ὅ,τι έχετε εὐχαρίστηση γιά τά ἔργα τῆς ἀγάπης. 
Ο καθένας από εμάς ας προσφέρει ότι δύναται για να μπορούν τα Φιλόπτωχα Ταμεία των Ενοριών της Μητροπολιτικής μας Περιφέρειας και η κεντρική διοίκηση με τη δική μας συμπαράσταση να ενισχύσουν τους εμπερίστατους αδελφούς μας.

(*) Ας δούμε ποιο είναι το υπόλοιπο Λειτουργικό και Ποιμαντικό Πρόγραμμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών έως 23 Μαΐου. Αύριο Σάββατο 22 Μαΐου ο Σεβασμιώτατος θα ιερουργήσει στην Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας (ραδιοφωνική - διαδικτυακή μετάδοση) και θα τελέσει Ιερό Μνημόσυνο υπερ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Πνευματικού της Ιεράς Μονής Γέροντος Φωτίου (Κερασιώτη). (ραδιοφωνική - διαδικτυακή μετάδοση)

Το Σάββατο στις 10.00 π.μ. θα μεταδοθεί Επετειακή Εκδήλωση με θέμα: «Η οικονομική συμβολή των Ιερών Μονών στα χρόνια της Επαναστάσεως», η οποία θα πραγματοποιηθεί τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και διαδικτυακά από την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μαλεσίνας. Το απόγευμα στις 7 θα πραγματοποιηθεί και πάλι η ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Συμεών από τον κύκλο των Εσπερινών ομιλιών «Αύριο είναι Κυριακή». Θα μεταδοθεί από τον ραδιοφωνικό μας σταθμό.

Την Κυριακή του Παραλύτου, 23 Μαΐου ο Σεβασμιώτατος θα ιερουγήσει στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Νέας Μαγνησίας και θα τελέσει  Επιμνημόσυνη Δέηση για την Γενοκτονία των Ποντίων. Ακολούθως οι επίσημοι εν πομπή θα μεταβούν στην πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης στη Νέα Μαγνησία όπου θα γίνει κατάθεση στεφάνων και θα μιλήσει επικαίρως η πρόεδρος της ένωσης Ποντίων Φθιώτιδος κ Συμέλα Τουμανίδου Πατσινακίδου . Η αρχιερατική Θεία Λειτουργία θα μεταδοθεί(τηλεοπτική - ραδιοφωνική - διαδικτυακή μετάδοση).

Στις 11.00 π.μ. την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί Επετειακή Εκδήλωση με θέμα: «Η Επανάσταση του 1821 στην Λοκρίδα», η οποία θα μεταδοθεί τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και διαδικτυακά από τον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων Αταλάντης.

(*) Πριν λίγο αγαπητοί ακροατές αναφερθήκαμε στη μνήμη του μακαριστού πατρός Φωτίου Κερασιώτη πνευματικού της ιεράς μονής Δαμάστας. Η αναφορά μας αυτή μας δίνει την ευκαιρία να σας θυμίσουμε την κυκλοφορία από τις εκδόσεις της Ιεράς Μονής Δαμάστας του βιβλίου με τίτλο «ο Γέροντας Φώτιος 1933-2013».

          Το βιβλίο αυτό παρουσιάζει τις κύριες πτυχές τού βίου και τού πνευματικού έργου τού μακαριστού Γέροντος π. Φωτίου (κατά κόσμον Αντωνίου) Σκάνδαλου, ο οποίος  διετέλεσε πνευματικός γέροντας  της Ιεράς Μονής Παναγίας Δαμάστας και την 30ήν Απριλίου 2013 εκοιμήθη οσιακώς.

          Η έκδοση αυτή θά χαροποιήσει τα πνευματικά του παιδιά και θά ικανοποιήσει την ενδόμυχη επιθυμία τους αφενός να διατηρήσουν ζωντανά στη μνήμη τους όσα έζησαν κοντά στον πνευματικό τους πατέρα και αφετέρου να γνωρίσουν άγνωστες σ αυτούς λεπτομέρειες από τη ζωή και τη διδασκαλία του.

Ο μακαριστός π. Φώτιος εθυσιάζετο καθημερινώς εις την διακονία των προσκυνητών και των εξ όλων των μερών της Ελλάδος πνευματικών του τέκνων. Ανεκούφιζε ψυχές πονεμένες με το μυστήριο της εξομολογήσεως  και προσέφερε αφειδώλευτα την αγάπη της Εκκλησίας.

Υπήρξε παράδειγμα επιμονής εις τον καθημερινό πνευματικό αγώνα και εις τον κανόνα της μοναχικής ζωής.

Δεν ήταν δυνατόν να γραφεί ακριβέστερη και ωφελιμότερη βιογραφία διά τον μακαριστό Γέροντα Ιερομόναχο π. Φώτιο τον Κερασιώτη από την συγκεκριμένη , την οποία συνέγραψε ο πολυγραφώτατος Πανεπιστημιακός Καθηγητής κ. Ευάγγελος Θεοδώρου.

Το βιβλίο έχει 242 σελίδες και χωρίζεται σε 3 μέρη. Στο πρώτο μέρος αναφέρονται στοιχεία από την γέννηση, την ζωή και την πνευματική δράση του γέροντος, το δεύτερο μέρος είναι ένα ανθολόγιο κηρυγμάτων στο οποίο περιέχονται 10  θαυμάσιες απομαγνητοφωνημένες επίκαιρες ομιλίες του γέροντος και στο τελευταίο μέρος υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

          Διατίθεται στην Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας. Τηλ. Επικ. 2231081304.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

(*) Στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων εορτασμού 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, πραγματοποιείται η έκθεση με τίτλο: «ΦΘΙΩΤΙΣ 1821, ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ της συλλογής Ευαγγέλου Φ. Στεφανή».

Η εν λόγω έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος και φιλοξενείται  στη Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας «Αλέκος Κοντόπουλος» (Αινιάνων 6, Λαμία).

 Πρόκειται για μία συλλογή από πρωτότυπα και αυθεντικά έργα, τα οποία αναφέρονται όλα στην περιοχή της Φθιώτιδας, με επίκεντρο τον τόπο και τους ανθρώπους και έχουν ως κοινό σημείο αναφοράς τη συγκεκριμένη χρονολογική περίοδο, όπως αποτυπώθηκε απ’ τους καλλιτέχνες της εποχής.

Ξυλογραφίες σε όρθιο και πλάγιο ξύλο, λιθογραφίες, χαλκογραφίες και χαρακτικά με διάφορες τεχνικές συναπαρτίζουν μία συλλογή η οποία επιχειρεί με το δικό της τρόπο να συνθέσει τις ιστορικές ψηφίδες της Φθιώτιδας του 1821.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν σπάνιοι χάρτες της συγκεκριμένης αλλά και ευρύτερης περιοχής με κορυφαίους τους χάρτες του Πετρώφ για τη Φθιώτιδα και τη Λοκρίδα, αλλά και χάρτες της πολιτικής γεωγραφίας (όπως ονομάζεται η περίοδος κατά την οποία μέσα από την επίσημη χαρτογραφία επιχειρήθηκε η προώθηση συγκεκριμένων θέσεων για τα σύνορα ή για τη θρησκευτική επιρροή στη διαμόρφωση των συνόρων).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το κειμήλιο που παρουσιάζει τη λεκάνη του Σπερχειού και την περιοχή της Δαμάστας σε ένα χειροποίητο τοπογραφικό του 1870 με αναφορές στα Ταμπούρια του Διάκου, στην «κρυφίαν οδόν Εφιάλτου» και σε άλλα ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία της τοπικής γεωγραφίας, όπως και το βιβλίο με τα χειροποίητα ξυλόγλυπτα εξώφυλλα με 34 χαλκογραφίες και ξυλογραφίες της επαναστατικής περιόδου. Η φυσική παρουσία κοινού και η πρόσβαση στην Έκθεση πραγματοποιείται σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Η Έκθεση είναι επισκέψιμη για το κοινό μέχρι και το Σάββατο (29/5): Πρωινά Δευτέρα έως Σάββατο 10.00 -14.00, απογεύματα: Τρίτη και Πέμπτη 18.00-20.30  

 Αυτές ήταν για σήμερα οι ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...