165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφή

Αριθμός δελτίου: 

2123

Ημερομηνία έκδοσης: 

Δευτέρα, 24 Μάιος, 2021

Δευτέρα 24  Μαϊου σήμερα και η εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη του Οσίου Συμεών του Στυλίτου, του Αγίου μεγαλομάρτυρος Μελετίου του Στρατηλάτου και των συν αυτώ Ιωάννου και Στεφάνου, του ακοιμήτου, Σεραπίωνος του Αιγυπτίου, Καλλινίκου του μάγου, των 12 κομήτων και Τριβούνων Διδύμου, Θεοδωρίσκου, Θεοδώρου, Μαρκελλίνου, Μαρκέλου, Μελετίου, Μερκουρίου, Φαύστου, Φήστου, Φίληκος και Φωτεινού, των τριών γυναικών Μαρκιανής, Παλλαδίας, και Σωσάνης, των δυο νηπίων Κυριακού και Χριστιανού και του λοιπού πλήθους των συν αυτοίς μαρτηρυσάντων χιλιάδων ένδεκα και διακοσίων οκτώ.Επίσης σήμερα η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των οσίων Συμεών του εν τω θαυμαστώ όρει, Νικήτα Στυλίτου του Ρώσου και Κυριακού του εν Κύπρω.

Ας δούμε τους τίτλους του σημερινού μας δελτίου

 (*)Στην προσφυγική Ενορία της Νέας Μαγνησίας Λαμίας, ετέλεσε μεθεόρτως χθες Κυριακή ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στο κήρυγμά του μεταξύ άλλων      

ωμίλησε για την βίωση των θαυμάτων στην ζωή μας και ότι τα Θαύματα, μπορούν να γίνουν τα καθημερινά μας κίνητρα, για να φύγουμε από την στασιμότητα και να μαρτυρούμε με την ζωή μας την Ανάσταση του Χριστού.

(*)επιμνημόσυνη δέηση για τα 353.000 αθώα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων, τέλεσε χθες,  Κυριακή του Παραλύτου,ο Ποιμενάρχης μας κ Συμεών  στον ιερό Ναό των Αγίων Κων/νου και Ελένης στη Νέας Μαγνησίας στο πλαίσιο του εορτασμού της θλιβερής αυτής μνήμης.

(*)Στην Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας ιερούργησε το Σάββατο 22 Μαϊου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης και τέλεσε ιερό μνημόσυνο για τον αείμνηστο Γέροντα Φώτιο τον Κερασιώτη, τον πνευματικό καθοδηγό της Αδελφότητος της Ιεράς Μονής. Τονίζοντας ότι o κάθε πνευματικός πατέρας, όπως ο Γέροντας Φώτιος, αποτελεί μια λαμπάδα για να μας οδηγεί προς την βασιλεία του Θεού».

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΆ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

 (*)Στον υπό ανέγερση μεγαλοπρεπή Ναό των Αγίων Θεστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης,  στην προσφυγική Ενορία της Νέας Μαγνησίας Λαμίας, ετέλεσε μεθεόρτως την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, χθες,  Κυριακή του Παραλύτου,  στο τέλος της οποίας εψάλη και επιμνημόσυνη δέηση για τα 353.000 αθώα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων, στο πλαίσιο του εορτασμού της θλιβερής αυτής μνήμης.

                  Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετεδόθη απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.

            Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών αναφερόμενος στα τρία θαύματα που ενθυμείται και προβάλλει  η Αγία μας Εκκλησία, ως πτυχές της αναστημένης ζωής, την θεραπεία του επί 38 χρόνια παραλυτικού από τον Κύριο, όπως την διηγείται μέσα από το Ευαγγέλιο του ο Ευαγγελιστής της Αγάπης Ιωάννης, αλλά και στην θεραπεία του Αινέα στην Λύδδα και την Ανάσταση της Ταβιθά στην Ιόππη από τον Απόστολο Πέτρο μέσα από τις Πράξεις των Αποστόλων, όπως αυτά τα διηγείται ο Ευαγγελιστής Λουκάς, ο κ. Συμεών ωμίλησε για την βίωση των θαυμάτων στην ζωή μας, ως την αναστάσιμη εμπειρία της παρουσίας του Θεού στην ζωή μας. Θαύματα, τα οποία μπορούν να γίνουν τα καθημερινά μας κίνητρα, για να φύγουμε από την στασιμότητα και να μαρτυρούμε με την ζωή μας την Ανάσταση του Χριστού. Ο Σεβασμιώτατος χαρακτηριστικά ανέφερε:

              «Αν παρατηρήσουμε αυτά τα θαύματα και αυτά τα γεγονότα, που είναι πρακτικές εμπειρίες της αναστημένης ζωής, μπορούμε να πάρουμε πολλά μηνύματα. Ο Πέτρος όταν θεραπέυει τον Αινέα, του λέει  αφενός μεν, ότι: «Αἰνέα, ἰᾶταί σε Ιησοῦς ὁ Χριστός·»,  Αινέα σε θεραπεύει ο Ιησούς Χριστός, δεν σε θεραπεύω εγώ, δεν σε θεραπεύει η δική μου δύναμη, δεν σε θεραπεύει η δική μου πίστη,  η δική μου ικανότητα. Ενώ εμείς οι άνθρωποι δυστυχώς στη ζωή μας, ακόμα και όταν ευεργετούμε κάποιον άλλον άνθρωπο, συνήθως θέλουμε να απολαύσουμε έστω την ικανοποίηση της αναγνωρίσεως, έχουμε την ανάγκη να πούμε στον άλλο, «εγώ που σου έκανα αυτό, εγώ που σου έκανα εκείνο, εγώ που σου μαγείρεψα,  εγώ που  ήμουν στο προσκεφάλι σου, εγώ που έγινα θυσία για σένα»,  ένα ατελείωτο εγώ μπαίνει ακόμα και στις πιο ευγενικές πτυχές της ζωής μας, όπως είναι η προσφορά και η αγάπη. Ο Απόστολος Πέτρος δεν του λέει: «Αινέα, εγώ σε θεράπευσα,  δεν του λέει εγώ σε γιάτρεψα,  άλλα ο Ιησούς Χριστός. Ο Κύριος Ιησούς Χριστός , ο Αναστημένος Χριστός σε γιάτρεψε και σε θεράπευσε». Αλλά υπάρχει και κάτι ακόμη πιο σημαντικό, τον θεραπεύει και του λέει: «ἀνάστηθι καὶ στρῶσον σεαυτῷ». Ο δε Ιησούς στο θαύμα με τον Παραλυτικό επίσης του λέει: «ἆρον τὸν κράβαττόν σου καὶ περιπάτει».  Μπορεί να μας φανούν αυτές οι λεπτομέρειες άνευ σημασίας, αλλά οι Ευαγγελιστές όταν αναφέρουν κάτι, ενώ μπορεί να παραλείπουν πάρα πολλά, προφανώς έχει πολύ μεγάλη σημασία και ασφαλώς έχει μεγάλη σημασία, διότι θέλει να φανερώσει η διδαχή της Εκκλησίας μας, μέσα από αυτά, ότι τα θαύματα και  γενικότερα οι παρεμβάσεις του Θεού στη ζωή μας, θέλει να αποκαλύψει με αυτές τις λεπτομέρειες ο Λόγος του Θεού, όταν λέει στο επί 38 χρόνια παράλυτο ο Χριστός: «ἆρον τὸν κράβαττόν σου καὶ περιπάτει», δεν θέλει  απλώς να του πει ότι: «σήκω πάνω για να δεις ότι σε έκανα καλά»,  αλλά θέλει να του πει: «μην επαναπαυτείς με τη θεραπεία αυτή, μην πεις τώρα έγινα καλά, ας αράξω, ας απολαύσω, ας ξεκουραστώ. Έγινες καλά και θεραπεύτηκες για να μπορέσεις να ζήσεις, για να μπορέσεις να δημιουργήσεις. Η αγάπη του Θεού και κάθε ευκαιρία που μας δίνεται στη ζωή δεν είναι μία ευκαιρία για επανάπαυση, δεν είναι μία ευκαιρία για στατικότητα, αλλά είναι καύσιμο για πρόοδο, καύσιμο για πορεία προς τα  μπροστά, είναι μία ευκαιρία για να γίνουμε καλύτεροι, είναι με μία ευκαιρία για να γίνουμε δημιουργικοί είναι μία ευκαιρία για να προσεγγίσουμε τη ζωή θετικά».

            Συνεχίζοντας και κλείνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε:

          «Μας προσκαλεί και μας προκαλεί η αγάπη του Θεού κάθε φορά που μας ευεργετεί στο να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας και τότε μας ευεργετεί η αγάπη του Θεού,  όταν έχουμε διάθεση πραγματικά να αρπάξουμε την ευκαιρία και να δημιουργήσουμε δρόμους προόδου, να αρπάξουμε τις δυνατότητες  και τα  δώρα της ζωής, για να δημιουργήσουμε μία ακόμα καλύτερη ζωή…

         Το κάλεσμα της αναστάσιμης ζωής είναι κάλεσμα πραγματικής Ανάστασης. Να βγούμε δηλαδή από την στάση, να βγούμε από τη στασιμότητα και να προχωρήσουμε μπροστά, να δημιουργήσουμε, να χαράξουμε πορεία, να αγωνιστούμε, για να ζούμε πραγματικά την Ανάσταση μέσα μας και να τη χαρίσουμε ως δώρο στη ζωή των άλλων».Θα το ακούσουμε στο τέλος του δελτίου. Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος τέλεςσε την επιμνημόσυνη δέηση για την γενοκτονία των Ποντίων αδελφών και ομίλησε σχετικά.

            Τελώντας ο κ. Συμεών την επιμνημόσυνη δέηση για την γενοκτονία των Ποντίων αδελφών ανέφερε με νόημα: «Εμείς οι Έλληνες τιμούμε και γιορτάζουμε ακόμα και τις τραγωδίες μας. Και αυτή είναι η διαφορά μας με τους άλλους λαούς, διότι είναι άλλη η κουλτούρα και άλλος ο πολιτισμός μας. Εμείς γιορτάζουμε ακόμα και τις τραγικές μας στιγμές, γιατί η Ρωμιοσύνη δεν ξεχνά. Ακόμα και αν η Διεθνής Κοινότητα δεν τολμά να πράξει αυτό που ξέρει ότι είναι η αλήθεια, ακόμα και αν ο κόσμος θέλει να κλείσει τα μάτια, το αίμα των προγόνων και  τα γεγονότα, τα οποία είναι μέσα στις φλέβες, μέσα στο DNA και στην καρδιά ενός πονεμένου λαού, που πήρε τον δρόμο του ξεριζωμού και της προσφυγιάς  και της δυσκολίας και του θανάτου, δεν σβήνουν ποτέ. Ναι! Ήταν Γενοκτονία και μονάχα με ρεαλισμό μπορεί κανείς να  κάνει διάλογο, μονάχα με ρεαλισμό μπορεί κανείς να επιτύχει τον λεγόμενο «κατευνασμό», μονάχα με ρεαλισμό μπορεί κανείς να κατανοήσει την διαφορετικότητα των άλλων. Οι μνήμες υπάρχουν για να μας διδάσκουν όλους».

            Ο κ. Συμεών ακόμη, απηύθυνε ένα κάλεσμα προς όλους τους γονείς, με την ευκαιρία της ενάρξεως των εγγραφών στο Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο και Λύκειο της Λαμίας για τη νέα σχολική χρονιά,  το οποίο προσμετρά 100 και πλέον έτη ζωής, προσφοράς και διακονίας, στην Εκκλησία και στην κοινωνία γενικότερα και το οποίο εδρεύει στην συνοικία της Ν. Μαγνησίας. Ο Σεβασμιώτατος με την αναφορά του αυτή ευχαρίστησε την τοπική κοινωνία για την αγάπη με την οποία περιβάλλει την Σχολή, καθώς και όλους τους Άρχοντες, οι οποίοι με κάθε τρόπο στηρίζουν την προσπάθεια αναβάθμισης της Σχολής, οι μαθητές της οποίας τα τελευταία δύο χρόνια έχουν διπλασιαστεί, χάρη στην πατρική μέριμνα και την υπέρμετρη αγάπη του κ. Συμεών.

           Ακολούθως στην κεντρική πλατεία της Ν. Μαγνησίας πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο από τους επισήμους και η Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων κ. Συμέλα Τουμανίδου – Πατσινακίδου, Φιλόλογος και επί σειρά ετών Εθελόντρια Παραγωγός του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm), εξεφώνησε επίκαιρη ομιλία.

          Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές του Ν. Φθιώτιδας κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς και Θεμιστοκλής Χειμάρας, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Φθιώτιδας κ. Αθανάσιος Καρακάντζας και σύσσωμη η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας της Περιφέρειας, καθώς και πολιτιστικοί σύλλογοι και φορείς της περιοχής. Φωτογραφίε

(*)Στην Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας ιερούργησε για μια ακόμη φορά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών για να επιτελέσει ένα ιερό χρέος προς τον αείμνηστο Γέροντα Φώτιο τον Κερασιώτη, τον χρηματίσαντα πνευματικό καθοδηγό της πολυάριθμης Αδελφότητος της Ιεράς Μονής.

Το Σάββατο της Αποδόσεως της Κυριακής των Μυροφόρων τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής, συμπαραστατούμενος από τον Άγιο Πρωτοσύγκελλο π. Άγγελο Ανθόπουλο, τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεως π. Νεόφυτο Ραφαηλίδη και άλλους ιερείς. Στην κατανυκτική Θεία Λειτουργία έψαλε χορός ιεροψαλτών υπό τον κ. Ανδρέα Ιωακείμ, Διευθυντή του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ Ο ΜΕΛΩΔΟΣ».

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως μας π. Άγγελος Ανθόπουλος, ο οποίος και με αφορμή την προτροπή του Κυρίου μας για αγάπη μεταξύ των μαθητών Του, κατέθεσε το πώς θα γινόμαστε κι εμείς γνήσιοι μαθητές του Χριστού εφαρμόζοντας την μεταξύ μας αγάπη. Επίσης συνεδύασε την Κυριακή αυτή προτροπή με την πλούσια και αφειδώλευτη αγάπη, που είχε ο Γέροντας Φώτιος και την ακτινοβολούσε ως γνήσιος πατέρας προς τα πνευματικά του παιδιά και προς τις αδελφές της Μονής.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών, τελωντας το μνημόσυνο του μακαριστού γέροντα, τόνισε χαρακτηριστικά ότι: «οι πνευματικοί πατέρες μπορεί να έχουν χιλιάδες πνευματικά παιδιά, όπως συνέβη με τον μακαριστό Γέροντα Φώτιο, όμως ο πνευματικός πατέρας αποτελεί για το κάθε παιδί του κάτι ξεχωριστό, κάτι το προσωπικό. Κι αυτό φανερώνει την δύναμη του Αγίου Πνεύματος, αλλά και τον βαθύτατα οντολογικό και υπαρξιακό χαρακτήρα του Μυστηρίου της μετανοίας και της πνευματικής πατρότητας. Αυτή η αίσθηση που έχει ο καθένας για τον «παππούλη του», που αποτελεί τον οδηγό, τον συνοδοιπόρο, τον καθοδηγητή του, ότι είναι ο δικός του άνθρωπος, εκείνος για τον οποίο η κάθε ψυχή έχει την εσωτερική πληροφορία ότι αυτός είναι, σε αυτόν αναπαύεται, ξεκουράζεται, είναι δώρο του Θεού στον σύγχρονο κόσμο. Ο κάθε πνευματικός πατέρας, όπως ο Γέροντας Φώτιος, αποτελεί μια λαμπάδα για να μας οδηγεί προς την βασιλεία του Θεού».

Μετά το πέρας της Ευχαριστιακής Συνάξεως ο κ. Συμεών μετέβη στο Κοιμητήριο της Μονής, όπου τέλεσε Αναστάσιμο Τρισάγιο στον Προκάτοχο του μακαριστό Μητροπολίτη Φθιώτιδος κυρό Νικόλαο Πρωτοπαπά, μέσα σε κλίμα συγκίνησης και ιεράς ανάμνησης.

Επίσης πραγματοποιήθηκε τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και διαδικτυακά με επίκεντρο τον εμβληματικό και ιστορικό Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων Αταλάντης παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Συμεών η 18η επετειακή εκδήλωση με θέμα «Η Επανάσταση του 1821 στην Λοκρίδα», στο πλαίσιο των εορτασμών που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη μας για τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία του 1821.

 (*)Με λαμπρότητα εορτάστηκε η εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Φθιώτιδα, σε πολλούς πανηγυρίζοντες Ιερούς Ναούς σε όλη τη έκταση της Ιεράς Μητροπόλεως. Στην Λοκρίδα βρέθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, όπου χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό στον περικαλλέστατο Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης της πόλης του Αγίου Κωνσταντίνου. Τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας υποδέχθηκαν στα προπύλαια του Ναού ο Προϊστάμενος και εφημέριος του Ναού, ο εορτάζων π. Κωνσταντίνος Ρεντίφης, ιερείς της Αρχιερατικής Περιφέρειας και ευσεβείς κάτοικοι της περιοχής.

Στο κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος έκανε λόγο στο γιατί η Εκκλησία και η ιστορία ονόμασαν Μέγα τον Άγιο Κωνσταντίνο. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «για την Ιστορία είναι εύκολο να το καταλάβουμε, διότι πράγματι αποτελεί ένα σταθμό, θα λέγαμε μια διαχωριστική γραμμή του κόσμου προ και μετά τον Μεγάλο Κωνσταντίνο. Άλλαξε τον χάρτη της Ιστορίας, αλλά άλλαξε και την χάρτα της Ιστορίας. Αν σήμερα στον σύγχρονο δυτικό κόσμο ομιλούμε για ανθρώπινα δικαιώματα, για θρησκευτική ελευθερία, αν σήμερα καυχόμαστε ότι μια από τις θεμελιώδεις λεγόμενες, μη αναθεωρητέες διατάξεις του Συντάγματος είναι το Άρθρο 13 του Συντάγματος, αν σήμερα καυχόμαστε ότι η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου προστατεύει στο Άρθρο 9 την θρησκευτική ελευθερία, αν σήμερα καυχόμαστε ότι το Πρωτόκολλο των Ηνωμένων Εθνών επίσης προστατεύει την θρησκευτική ελευθερία, αν σήμερα καυχόμαστε που η Νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ἐχει μια πληθώρα αποφάσεων που κατοχυρώνουν την θρησκευτική ελευθερία αυτό σε κομβικό, θεμελιώδη βαθμό το οφείλουμε στον Μέγα Κωνσταντίνο, διότι το 313 μ.Χ. σ’ ένα κόσμο που ήταν βουτηγμένος στο αίμα και την ανελευθερία, σ’ ένα κόσμο που αναζητούσε την θρησκευτική έκφραση στις κατακόμβες πρωτοπορεί και υπογράφει το διάταγμα των Μεδιολάνων, που αποτελεί το πρώτο νομικό κείμενο, μετά το Ευαγγέλιο του Χριστού, που κατοχυρώνει την θρησκευτική ελευθερία».

Στη συνέχεια ο κ. Συμεών τόνισε ότι «η Εκκλησία τον ονόμασε Μέγα, με βάση τον ίδιο τον ορισμό, που ο Χριστός έδωσε για το ποιος είναι Μέγας, όποιος θέλει να γίνει μέγας εν ὑμῖν να γίνει διάκονος όλων και όποιος θέλει να γίνει πρώτος να γίνει δούλος όλων. Ο Μέγας Κωνσταντίνος μπορεί να ήταν ισχυρός, πάνω απ’ όλα υπήρξε διάκονος του λαού του, της ιστορίας, των περιστάσεων, των κελευσμάτων των καιρών. Και αυτός είναι ο αληθινά μεγάλος ηγέτης, όχι ο αναμάρτητος, όχι αυτός που δεν έχει αδυναμίες ή μεγάλες αδυναμίες. Ο Μέγας Κωνσταντίνος υπήρξε ένας διάκονος, ο οποίος και μέσα από λάθη και μέσα από τραγικές στιγμές, υπήρξε ένας διάκονος και λάτρης της εξέλιξης. Αυτή είναι η πραγματική πρόοδος: να μην είμαστε βολεμένοι και στατικοί σε κάτι που μάθαμε ή που κάναμε ή στην συνήθεια, αλλά να είμαστε έτοιμοι και να κάνουμε αναπλοήγηση και αναστοχασμό και να παίρνουμε καινούργιες αποφάσεις, άνθρωποι ανοιχτοί στην εξέλιξη, άνθρωποι που θα διαλεγόμαστε με την ιστορία και τους άλλους ανθρώπους. Αυτό έκανε ο Μέγας Κωνσταντίνος και η κορυφαία του πράξη στην εξέλιξη του ήταν το βάπτισμα, που έλαβε στο τέλος της ζωής του, το έσχατο σκαλοπάτι της προσωπικής του τελειώσεως, έχοντας έμπνευση και ζυμωτήριο στην ζωή του στην μητέρα του Αγία Ελένη. Μας δίνουν έμπνευση να είμαστε ανοιχτοί στις εξελίξεις, στην κοινωνία, στον ίδιο μας τον εαυτό».

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής στο πλαίσιο των ποιμαντικών του περιοδειών ανά την γη της Φθίας, προεξήρχε της λαμπρής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων, στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Μαλεσίνας. Εκεί στην πληγωμένη φέτος Μαλεσίνα, εκόμισε την ελπίδα και την χαρά της Αναστάσεως, με αφορμή την εορτή των Πολιούχων Αγίων της περιοχής.

Στην διδαχή του προς το εκκλησίασμα ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών τόνισε ότι «τυχαίνει κατά αγαθή συγκυρία να εορτάζουμε την μνήμη των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης κατά την εβδομάδα των Μυροφόρων, που η Αγία μας Εκκλησία έχει αφιερώσει στους τολμηρούς, τις Μυροφόρες γυναίκες και τον ευσχήμονα άνδρα που αψήφησαν τους κινδύνους για να βρεθούν κοντά στον Ιησού, στον τάφο Του και για να αποδώσουν μύρα ταφής και αγάπης στον Χριστό. Αλλά και οι Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη ήταν πρόσωπα τολμηρά και ρηξικέλευθα, που πέτυχαν πράγματα που ήταν αποτέλεσμα διακινδύνευσης, τόλμης, που πέτυχαν πολλά στα χρόνια τους έχοντας μέσα τους δύναμη κα ιθάρρος, που έφεραν στις ημέρες τους μεγάλες αλλαγές και πρόοδο».

Στις λατρευτικές εκδηλώσεις παραβρέθηκαν ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ιωάννης Οικονόμου, οι Βουλευτές Φθιώτιδας κ. Θεμιστοκλής Χειμάρας, κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς και κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θανάσης Καρακάντζας, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Ηλίας Κυρμανίδης, ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζεκεντές, ο Δήμαρχος Καμένων Βούρλων κ. Ιωάννης Συκιώτης, λοιποί τοπικοί άρχοντες  και υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι Σωμάτων Ασφαλείας.

Ως εκ προσώπου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος π. Άγγελος Ανθόπουλος τέλεσε τον Πανηγυρικό Εσπερινό στον εορτάζοντα Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Νέας Μαγνησίας Λαμίας, όπου και ομίλησε επικαίρως για την εορτή των Αγίων και εκόμισε τις πατρικές ευχές και ευλογίες του Ποιμενάρχου μας. Ανήμερα της εορτής των Μεγάλων Βασιλέων και Ισαποστόλων προεξήρχε ιερατικού συλλείτουργου στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης Αγίου Κωνσταντίνου Λοκρίδος, όπου και ενώπιον του εκκλησιάσματος κατέθεσε σκέψεις αγάπης αναφερόμενος στην βιοτή, τα διδάγματα και το υπόδειγμα ζωής που μας δίνουν σήμερα οι εορτάζοντες Άγιοι.

Στην ιστορική Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μαλεσίνας πραγματοποιήθηκε τηλεοπτικά, διαδικτυκά και ραδιοφωνικά και η 17η επετειακή εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως για τα 200 χρόνια από την Εθνεγερσία του 1821, με ειδικό θέμα: «Η συμβολή των Ιερών Μονών στην Επανάσταση».

(*)Συνεχίστηκε απόψε, μετά από μικρή διακοπή, λόγῳ των εορτών και των μεγάλων περιοδειών του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Συμεών στην περιφέρεια της Μητροπόλεως μας, η Σειρά ομιλιών του Σεβασμιωτάτου «Αύριο είναι Κυριακή» και ήδη αναρτήθηκε στο διαδικτυακό κανάλι της Ιεράς Μητροπόλεως στο Youtube.

Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στον Αρχιερατικό Αναστάσιμο Εσπερινό της Κυριακής του Παραλύτου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, ο οποίος τελέσθηκε σύμφωνα με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα.

(*) Συνεχίζεται ο φετινός Ερανος της Αγάπης με γενικό σύνθημα «Βοήθησε καί ἐσύ νά μεγαλώσει ἡ ἀγκαλιά μας!» που πραγματοποιεί έως το τέλους του μήνα η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος σε όλες τις ενορίες της Μητροπολιτικής μας περιφέρειας. Ἡ Ἐκκλησία μας στό σύνολό της ἀγωνίζεται ὅσο μπορεῖ νά συνδράμει τούς ἐμπερίστατους ἀδελφούς μας. Τό ἴδιο προσπαθεῖ καί ἡ Ιερά Μητρόπολή μας καί οἱ Ἐνορίες της. 
Για αυτό μας καλεί σε προσκλητήριο αγάπης, μας καλεί δηλαδή να ανταποκριθούμε μέ προθυμία στόν ΕΡΑΝΟ πού διενεργείται αυτές τις ημέρες. 
Συνεργεῖα ἀπό ἐθελόντριες κυρίες τῶν Ἐνοριῶν μας θά σᾶς ἐπισκεφθοῦν στά σπίτια σας καί στά καταστήματά σας καί θά ζητήσουν νά προσφέρετε ὅ,τι έχετε εὐχαρίστηση γιά τά ἔργα τῆς ἀγάπης. 
Ο καθένας από εμάς ας προσφέρει ότι δύναται για να μπορούν τα Φιλόπτωχα Ταμεία των Ενοριών της Μητροπολιτικής μας Περιφέρειας και η κεντρική διοίκηση με τη δική μας συμπαράσταση να ενισχύσουν τους εμπερίστατους αδελφούς μας.

(*)Τό Ὠδεῖο τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ Ο ΜΕΛΩΔΟΣ» ἐκφράζει τήν βαθύτατη θλίψη γιά τήν πρός Κύριο ἐκδημία τῆς Δήμητρας Πολίτη-Τσούμα, συζύγου τοῦ καθηγητή τοῦ Ὠδείου μας κ. Εὐθυμίου Τσούμα.

Οἱ καθηγητές, τό προσωπικό καί οἱ μαθητές τοῦ Ὠδείου εὔχονται ὁ Χριστός νά ἀναπαύσει τήν ψυχή τῆς μεταστάσης ἐν χώρα Ζώντων, νά ἀνοίξει τίς πύλες τοῦ Παραδείσου, νά τήν καταστήσει πολίτη τῆς Βασιλείας Του καί νά δίνει ἐνίσχυση καί παρηγορία στήν οἰκογένειά της.

Ἡ ἐξόδιος ἀκολουθία, εψάλη τήν Κυριακή 23 Μαΐου στίς  5 τό ἀπόγευμα, στόν Ἱερό Ναό Ἁγίας Μαρίνης, στήν Ἁγία Μαρίνα Στυλίδος, τηρουμένων ὅλων τῶν προβλεπομένων ὑγειονομικῶν μέτρων, ὑπό  τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

(*) Στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων εορτασμού 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, πραγματοποιείται η έκθεση με τίτλο: «ΦΘΙΩΤΙΣ 1821, ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ της συλλογής Ευαγγέλου Φ. Στεφανή».

Η εν λόγω έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος και φιλοξενείται  στη Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας «Αλέκος Κοντόπουλος» (Αινιάνων 6, Λαμία).

 Πρόκειται για μία συλλογή από πρωτότυπα και αυθεντικά έργα, τα οποία αναφέρονται όλα στην περιοχή της Φθιώτιδας, με επίκεντρο τον τόπο και τους ανθρώπους και έχουν ως κοινό σημείο αναφοράς τη συγκεκριμένη χρονολογική περίοδο, όπως αποτυπώθηκε απ’ τους καλλιτέχνες της εποχής.

Ξυλογραφίες σε όρθιο και πλάγιο ξύλο, λιθογραφίες, χαλκογραφίες και χαρακτικά με διάφορες τεχνικές συναπαρτίζουν μία συλλογή η οποία επιχειρεί με το δικό της τρόπο να συνθέσει τις ιστορικές ψηφίδες της Φθιώτιδας του 1821.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν σπάνιοι χάρτες της συγκεκριμένης αλλά και ευρύτερης περιοχής με κορυφαίους τους χάρτες του Πετρώφ για τη Φθιώτιδα και τη Λοκρίδα, αλλά και χάρτες της πολιτικής γεωγραφίας (όπως ονομάζεται η περίοδος κατά την οποία μέσα από την επίσημη χαρτογραφία επιχειρήθηκε η προώθηση συγκεκριμένων θέσεων για τα σύνορα ή για τη θρησκευτική επιρροή στη διαμόρφωση των συνόρων).

 Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το κειμήλιο που παρουσιάζει τη λεκάνη του Σπερχειού και την περιοχή της Δαμάστας σε ένα χειροποίητο τοπογραφικό του 1870 με αναφορές στα Ταμπούρια του Διάκου, στην «κρυφίαν οδόν Εφιάλτου» και σε άλλα ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία της τοπικής γεωγραφίας, όπως και το βιβλίο με τα χειροποίητα ξυλόγλυπτα εξώφυλλα με 34 χαλκογραφίες και ξυλογραφίες της επαναστατικής περιόδου. Η φυσική παρουσία κοινού και η πρόσβαση στην Έκθεση πραγματοποιείται σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Η Έκθεση είναι επισκέψιμη για το κοινό μέχρι και το Σάββατο (29/5): Πρωινά Δευτέρα έως Σάββατο 10.00 -14.00, απογεύματα: Τρίτη και Πέμπτη 18.00-20.30

    Αυτές ήταν για σήμερα οι ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...
randomness