165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

2126

Ημερομηνία έκδοσης: 

Πέμπτη, 27 Μάιος, 2021

Πέμπτη 27  Μαϊου σήμερα και η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου πατρός ημών Ιωάννου ομολογητού του Ρώσου, του εν Νέω Προκοπίω Ευβοίας ο οποίος εκοιμήθη το έτος 1730. Τη μνήμη των Αγίων ιερομαρτύρων Ελλαδίου, Θεράποντος, Αλυπίου, Ευβιότου, Ιουλιανής και Παύλου. 

Ας δούμε τους τίτλους του σημερινού μας δελτίου
  

 (*) Τις δημόσιες υπηρεσίες, διάφορα καταστήματα και γενικά την αγορά στο ιστορικό κέντρο της πόλεως Λαμίας, θα περιέλθει αύριο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στο πλαίσιο της πραγματοποίησης του Εράνου της Αγάπης που πραγματοποιεί η τοπική μας Εκκλησία. Την Δευτέρα για τον ίδιο σκοπό θα επισκεφθεί τους θεσμικούς Άρχοντες της Φθιώτιδος αλλά και διάφορους άλλους παράγοντες του Νομού.

(*) Την ανάμνηση ενός θαύματος θα πανηγυρίσει το Σάββατο η ενορία του Αγίου Δημητρίου Ανάβρας (Γούρα) Ν. Μαγνησίας και αύριο στις 7 το απόγευμα θα τελεσθεί Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός.

(*) Η 19η Επετειακή Εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως με θέμα: «Από την Άλωση στην Επανάσταση» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 11:00 πμ στον αύλειο χώρο του Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος Καμένων Βούρλων. Θα προηγηθεί αρχιερατική Θεία λειτουργία.

(*) Στον ιστορικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παλαιοβράχας Σπερχειάδος θα ιερουργήσει την Κυριακή της Σαμαρείτιδος 30 Μαϊου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας. Ακολούθως στην Σπερχειάδα στις 11:45 θα τελέσει επιμνημόσυνη δέηση στο Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο «Καλύβα Στεφανή».

 (*) Έως το τέλος του μήνα θα πραγματοποιείται στη Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας η έκθεση με τίτλο: «ΦΘΙΩΤΙΣ 1821, ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ της συλλογής Ευαγγέλου Φ. Στεφανή».Πρόκειται για μία συλλογή από πρωτότυπα και αυθεντικά έργα, τα οποία αναφέρονται όλα στην περιοχή της Φθιώτιδας.

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΆ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

(*) Λειτουργικό και Ποιμαντικό Πρόγραμμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών μέχρι τις 31 Μαΐου 2021. Αύριο ο Ποιμενάρχης μας και συγκεκριμένα 07:30 πμ - 16:30 μμ θα περιέλθει δημόσιες υπηρεσίες, διάφορα καταστήματα και γενικά την αγορά στο ιστορικό κέντρο της πόλεως Λαμίας, συνοδευόμενος από ομάδα εθελοντών και εθελοντριών του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ιεράς Μητροπόλεως, στο πλαίσιο της πραγματοποίησης του Εράνου της Αγάπης.

19:00 μμ Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ανάβρας (Γούρα) Ν. Μαγνησίας για την επέτειο του θαύματος, το οποίο επιτέλεσε ο Άγιος Σεραφείμ στο χωριό το έτος 1816, σώζοντας τους κατοίκους από την θανατηφόρο επιδημία της πανώλης.

Σάββατο 29 Μαΐου 2021

07:00 μμ Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Καμένων Βούρλων.

(ραδιοφωνική – διαδικτυακή μετάδοση)

10:00 - 11:00 πμ Ο Σεβασμιώτατος θα περιέλθει την αγορά της Λουτροπόλεως των Καμένων Βούρλων συνοδευόμενος από ομάδα εθελοντών και εθελοντριών του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ιεράς Μητροπόλεως, στο πλαίσιο της πραγματοποίησης του Εράνου της Αγάπης.

11:00 πμ Ο Σεβασμιώτατος θα ομιλήσει στην 19η Επετειακή Εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως με θέμα: «Από την Άλωση στην Επανάσταση» στον αύλειο χώρο του Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος Καμένων Βούρλων.

18:30 μμ Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των πεσόντων και αγνοουμένων πολεμιστών της ΕΛΔΥΚ στην Κύπρο το 1974 με την ευκαιρία της επετείου της Αλώσεως της Πόλεως το 1453.

19:00 μμ Αναστάσιμος Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας και εν συνεχεία θα πραγματοποιήσει την καθιερωμένη ομιλία του με θέμα «Αύριο είναι Κυριακή».          (ραδιοφωνική – διαδικτυακή μετάδοση)

Κυριακή 30 Μαΐου 2021

 

07:00 πμ Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον ιστορικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παλαιοβράχας Σπερχειάδος.

(τηλεοπτική - ραδιοφωνική – διαδικτυακή μετάδοση)

10:45 πμ Ο Σεβασμιώτατος θα περιέλθει την κεντρική πλατεία της Μακρακώμης συνοδευόμενος από ομάδα εθελοντών και εθελοντριών του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ιεράς Μητροπόλεως, στο πλαίσιο της πραγματοποίησης του Εράνου της Αγάπης.

Ακολούθως θα μεταβεί στην Σπερχειάδα όπου θα πραγματοποιηθούν στις 11:45 οι εκδηλώσεις εορτασμού τιμής για την έναρξη του οργανωμένου ένοπλου αγώνα κατά των κατακτητών το Μάιο του 1942 από την «ΚΑΛΥΒΑ ΣΤΕΦΑΝΗ» στη Σπερχειάδα στο Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο «Καλύβα Στεφανή»

18:00 - 21:00 μμ θα τελεί Ιερά Μυστήρια κατόπιν προσκλήσεων μελών της τοπικής μας Εκκλησίας.

 Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

07:30 πμ – 21:30 μμ Ο Σεβασμιώτατος θα επισκεφθεί τους θεσμικούς Άρχοντες της Φθιώτιδος αλλά και διάφορους άλλους παράγοντες του Νομού, συνοδευόμενος από ομάδα εθελοντών και εθελοντριών του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ιεράς Μητροπόλεως, στο πλαίσιο της πραγματοποίησης του Εράνου της Αγάπης και για να διατεθούν τα εναπομείναντα κουπόνια.

  (*) Συνεχίζεται ο φετινός Ερανος της Αγάπης με γενικό σύνθημα «Βοήθησε καί ἐσύ νά μεγαλώσει ἡ ἀγκαλιά μας!» που πραγματοποιεί έως το τέλους του μήνα η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος σε όλες τις ενορίες της Μητροπολιτικής μας περιφέρειας. Ἡ Ἐκκλησία μας στό σύνολό της ἀγωνίζεται ὅσο μπορεῖ νά συνδράμει τούς ἐμπερίστατους ἀδελφούς μας. Τό ἴδιο προσπαθεῖ καί ἡ Ιερά Μητρόπολή μας καί οἱ Ἐνορίες της. 
Για αυτό μας καλεί σε προσκλητήριο αγάπης, μας καλεί δηλαδή να ανταποκριθούμε μέ προθυμία στόν ΕΡΑΝΟ πού διενεργείται αυτές τις ημέρες. 
Συνεργεῖα ἀπό ἐθελόντριες κυρίες τῶν Ἐνοριῶν μας θά σᾶς ἐπισκεφθοῦν στά σπίτια σας καί στά καταστήματά σας καί θά ζητήσουν νά προσφέρετε ὅ,τι έχετε εὐχαρίστηση γιά τά ἔργα τῆς ἀγάπης. 
Ο καθένας από εμάς ας προσφέρει ότι δύναται για να μπορούν τα Φιλόπτωχα Ταμεία των Ενοριών της Μητροπολιτικής μας Περιφέρειας και η κεντρική διοίκηση με τη δική μας συμπαράσταση να ενισχύσουν τους εμπερίστατους αδελφούς μας.

(*) ΣΥΝΟΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΥΠΟΥ, ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΩΤΙΣΕΩΣ μας απέστειλε το ακόλουθο δελτίο τύπου στο οποίο μας αναφέρει ότι

          Μέ ἀφορμή τήν πρόσφατη ἔκδοση ἀπό τό Ἵδρυμα Βυζαντινῆς Μουσικολογίας (στή σειρά Μελέτες, ἀριθ. 19) τοῦ βιβλίου/διδακτορικῆς διατριβῆς τοῦ Κυριάκου Καλαϊτζίδη  «Κοσμική Μουσική στή χειρόγραφη παράδοση τῆς Ψαλτικῆς Τέχνης  (ιε´- ιθ´ αἰ.)» καί μέ τήν ὀργανωτική καὶ τεχνική ὑποστήριξη τοῦ Τομέα Ψαλτικῆς Τέχνης καί Μουσικολογίας τῆς Ἀκαδημίας Θεολογικῶν Σπουδῶν Βόλου, θά πραγματοποιηθεῖ διαδικτυακή ἐκδήλωση-παρουσίαση τήν Πέμπτη, 3 Ἰουνίου 2021, ὥρα 8 μ.μ.

Θά ὁμιλήσουν: ὁ Κυριάκος Καλαϊτζίδης, ἀναπλ. Καθηγητής τοῦ Τμήματος Μουσικῶν Σπουδῶν τοῦ Πανεπιστημίου Ἰωαννίνων καί ὁ Θωμᾶς Ἀποστολόπουλος, ἀναπλ. Καθηγητής τοῦ Τμήματος Μουσικῶν Σπουδῶν τοῦ ΕΚΠΑ, ἐνῶ θά χαιρετίσουν ὁ Κωνσταντῖνος Χαριλ. Καραγκούνης, ἀναπλ. Καθηγητής τῆς Α.Ε.Α. Ἀθηνῶν, Διευθυντής τοῦ Τομέα Ψαλτικῆς τῆς Ἀκαδημίας Θεολογικῶν Σπουδῶν Βόλου, καί ὁ Ἀχιλλεὺς Χαλδαιάκης, Καθηγητής - Κοσμήτωρ τῆς Φιλοσοφικῆς Σχολῆς τοῦ ΕΚΠΑ καί Γραμματεύς τοῦ ΙΒΜ.

Ἡ διαδικτυακή ἐκδήλωση-παρουσίαση,  θά πραγματοποιηθεῖ στήν σε συγκεκριμένη διαδικτυακή πλατφόρμα ἐπικοινωνίας μέσω https://zoom.us/j/97118450914

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

 (*) Στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων εορτασμού 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, πραγματοποιείται η έκθεση με τίτλο: «ΦΘΙΩΤΙΣ 1821, ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ της συλλογής Ευαγγέλου Φ. Στεφανή».

Η εν λόγω έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος και φιλοξενείται  στη Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας «Αλέκος Κοντόπουλος» (Αινιάνων 6, Λαμία).

Πρόκειται για μία συλλογή από πρωτότυπα και αυθεντικά έργα, τα οποία αναφέρονται όλα στην περιοχή της Φθιώτιδας, με επίκεντρο τον τόπο και τους ανθρώπους και έχουν ως κοινό σημείο αναφοράς τη συγκεκριμένη χρονολογική περίοδο, όπως αποτυπώθηκε απ’ τους καλλιτέχνες της εποχής.

Ξυλογραφίες σε όρθιο και πλάγιο ξύλο, λιθογραφίες, χαλκογραφίες και χαρακτικά με διάφορες τεχνικές συναπαρτίζουν μία συλλογή η οποία επιχειρεί με το δικό της τρόπο να συνθέσει τις ιστορικές ψηφίδες της Φθιώτιδας του 1821.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν σπάνιοι χάρτες της συγκεκριμένης αλλά και ευρύτερης περιοχής με κορυφαίους τους χάρτες του Πετρώφ για τη Φθιώτιδα και τη Λοκρίδα, αλλά και χάρτες της πολιτικής γεωγραφίας (όπως ονομάζεται η περίοδος κατά την οποία μέσα από την επίσημη χαρτογραφία επιχειρήθηκε η προώθηση συγκεκριμένων θέσεων για τα σύνορα ή για τη θρησκευτική επιρροή στη διαμόρφωση των συνόρων).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το κειμήλιο που παρουσιάζει τη λεκάνη του Σπερχειού και την περιοχή της Δαμάστας σε ένα χειροποίητο τοπογραφικό του 1870 με αναφορές στα Ταμπούρια του Διάκου, στην «κρυφίαν οδόν Εφιάλτου» και σε άλλα ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία της τοπικής γεωγραφίας, όπως και το βιβλίο με τα χειροποίητα ξυλόγλυπτα εξώφυλλα με 34 χαλκογραφίες και ξυλογραφίες της επαναστατικής περιόδου. Η φυσική παρουσία κοινού και η πρόσβαση στην Έκθεση πραγματοποιείται σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

 Η Έκθεση είναι επισκέψιμη για το κοινό μέχρι και το Σάββατο (29/5): Πρωινά Δευτέρα έως Σάββατο 10.00 -14.00, απογεύματα: Τρίτη και Πέμπτη 18.00-20.30  

 Αυτές ήταν για σήμερα οι ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...
randomness