165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφή

Αριθμός δελτίου: 

2128

Ημερομηνία έκδοσης: 

Δευτέρα, 31 Μάιος, 2021

Δευτέρα 31  Μαϊου σήμερα και η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των αγίων μαρτύρων Ερμείου και του δι αυτού πιστεύσαντος μάγου. Τη μνήμη των αγίων μαρτύρων Ευσεβίου και Χαραλάμπη και ετέρων Πέντε εν Ασκάλωνι και τη μνήμη της αγίας Πετρονίλας, θυγατρός του αποστόλου Πέτρου.

Ας δούμε τους τίτλους του σημερινού μας δελτίου
  

  (*) «Το πρώτο Μυστήριο που αποκαλύπτεται από τον διάλογο  του Ιησού με την Σαμαρείτιδα είναι ότι ο Χριστός είναι η πηγή του ζώντος ύδατος, που αν πιει ο άνθρωπος δεν θα ξαναδιψάσει ποτέ» τόνισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στο κυριακάτικο κήρυγμά του στον ιστορικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παλαιοβράχας Σπερχειάδος.

(*)  «Ο Επίσκοπος υπάρχει μονάχα για έναν λόγο, για να ενώνει και να αγαπά και γι’ αυτό είμαι εδώ σήμερα: για να ενώνω και να αγαπώ». είπε χαρακτηριστικά ο Ποιμενάρχης μας κ Συμεών στην «Καλύβα Στεφανή» στην Σπερχειάδα όπου βρέθηκε χθες για την τέλεση της επιμνημόσυνης δέησης, για τους αγωνιστές του οργανωμένου ενόπλου αγώνα κατά των κατακτητών τον Μαΐο του 1942.          

(*)Την Σύναξη Πάντων των εν Θράκη, Μικρά Ασία, Πόντω, Καππαδοκία και Κωνσταντινουπόλει Αγίων θα εορτάζει πλέον επίσημα κάθε χρόνο, στις 29 Μαΐου, ημέρα μνήμης της Αλώσεως της Κωνσταντινούπολης, η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος στην Λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων και στον περικαλλή Ναό του Αγίου Παντελεήμονος.

 (*)Κοντά στους κατοίκους του ακριτικού χωριού Ανάβρα Αλμυρού (Γούρα) της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, βρέθηκε την παρασκευή ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης προκειμενου μαζί με τους πιστούς της περιοχής να ευχαριστήσουν τον Άγιο Σεραφείμ Επίσκοπο Φαναρίου και Νεοχωρίου για το μεγάλο θαύμα, το οποίο επιτέλεσε ο Άγιος στο χωριό το έτος 1816, σώζοντας τους κατοίκους από την επιδημία της πανώλης

(*) Συγχαρητήρια επιστολή στον Δήμαρχο Λαμιέων κ. Εὐθύμιο Καραῒσκο απέστειλε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας με θέμα: «Περί τῆς Πανελλήνιας Ἔκθεσης Λαμίας».

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΆ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

(*)Στον ιστορικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Παλαιοβράχας Σπερχειάδος ετέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χθες Κυριακή της Σαμαρείτιδος, 30 Μαΐου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.

           Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε απευθείας μέσω τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.

          Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών αναλύοντας την Ευαγγελική περικοπή της συνάντησης του Χριστού με την Σαμαρείτιδα, χαρακτήρισε την συνάντηση αυτή και τον διάλογο του Χριστού με την Αγία Ισαπόστολο Φωτεινή ως την Ανάσταση της Σαμαρείτιδος και χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Η Εκκλησία μας σήμερα εκτός από την Ανάσταση του Χριστού, εορτάζει ακόμη μία Ανάσταση, την Ανάσταση μίας γυναίκας, την Ανάσταση μίας ψυχής, μίας ψυχής πονεμένης, μίας ύπαρξης ταλαιπωρημένης από αστοχίες και περιστάσεις της ζωής, την Ανάσταση της Σαμαρείτιδος.

          Παρ’ ότι ζούσε τον δικό της θάνατο,  μέσα στην αμαρτία, αναζητούσε τον Μεσσία, αναζητούσε το ζωντανό νερό, το οποίο δίνει την αληθινή ζωή και γι’ αυτό τον λόγο ο Χριστός γνωρίζοντας, ότι αυτή η ύπαρξη είναι σκεύος δεκτικό, σκεύος εκλογής της χάριτος του Θεού και ξεκινά μαζί της ένα διάλογο.

           Γνώριζε μέσα της, βαθιά στην ύπαρξή της πολλά από τα διδάγματα της παραδόσεώς της και ο διάλογος της με τον Χριστό ήταν ένας διάλογος ειλικρινείας. Ο Χριστός προσεγγίζει με πολύ σεβασμό και ευγένεια την Σαμαρείτιδα γυναίκα, αλλά σταδιακά γίνεται αιχμηρός και στην συνέχεια ο διάλογος αυτός γίνεται αποκαλυπτικός και σωτήριος.

          Το πρώτο Μυστήριο που αποκαλύπτεται από αυτόν τον διάλογο είναι ότι ο Χριστός είναι η πηγή όχι απλώς του φυσικού νερού, όπως ήταν ο Ιακώβ, αλλά η πηγή του ζώντος ύδατος, του ύδατος αυτού που αν πιει ο άνθρωπος δεν θα ξαναδιψάσει ποτέ.

          Αλήθεια, πόση δίψα υπάρχει στον κόσμο για πνευματική ζωή, πόση δίψα έχει ο σύγχρονος άνθρωπος να βρεθεί κάποιος να μιλήσει μέσα στην καρδιά του, να απαντήσει στις αγωνίες του, στα ερωτήματά του, στις απορίες του, στα όνειρά του; Πόση ανάγκη έχουν οι άνθρωποι οι θλιμμένοι που βρίσκονται σε αδιέξοδα για λίγη κατανόηση, για λίγο  φως, για λίγη στοργή;

            Αυτή την δίψα ικανοποιεί ο Χριστός λέγοντας σε όλους μας: «Ὁ διψῶν ἐρχέσθω πρὸς με, καὶ πινέτω» και γι’ αυτό η εορτή της Σαμαρείτιδος είναι μέσα στην εορταστική περίοδο της εορτή της Μεσοπεντηκοστής που ακριβώς εκφράζει την αλήθεια ότι η δίψα του ανθρώπου μπορεί να ικανοποιηθεί μονάχα με την Σοφία του Θεού.

          Επίσης ο Χριστός αποκαλύπτει στη συζήτηση του με την Σαμαρείτιδα και ένα δεύτερο Μυστήριο, μια δεύτερη σωτήρια αλήθεια: ότι η σχέση μας με τον Θεό δεν είναι μία σχέση προσκολλημένη σε σχήματα και σε τύπους, δεν είναι μία σχέση, η οποία έχει να κάνει με τόπους και με φυλές, και με χωριά και με συνοικίες και με οικισμούς. Τον ρωτά η Σαμαρείτιδα αν τον Θεό θα τον λατρεύουμε στο όρος αυτό, εκεί που τον λάτρευαν οι  δικοί της πρόγονοι ή στην Ιερουσαλήμ που δίδασκαν οι Ιουδαίοι και ο Χριστός ανατρέπει ένα ακόμα στερεότυπο, αποδομεί μία ακόμη προκατάληψη, η οποία ακόμη και σήμερα υπάρχει σε χριστιανούς που νομίζουν ότι η σχέση μας με τον Θεό είναι εγκλωβισμένη μέσα σε σχέδια και σε σχήματα και σε νόμους τυπικούς και εξωτερικούς. Έρχεται ο Χριστός και της λέει ότι: «πνεῦμα ὁ Θεός» και όσοι θέλουν να προσκυνούν τον Θεό που είναι πνεύμα, «ἐν πνεύματι καὶ ἀληθείᾳ δεῖ προσκυνεῖν».

 

          Ο Θεός θέλει σχέσεις αληθινές να έχουμε μαζί του. Μεταθέτει λοιπόν ο Χριστός το κέντρο βάρους του ερωτήματος από τον τόπο στον τρόπο. Από την επιφάνεια και την εικόνα στην ουσία και στο βάθος. Τον Χριστό και τον Θεό δεν θα τον λατρέψεις μέσα από τα Σάββατα και τις εξωτερικές μόνο παραδόσεις, αλλά θα λατρέψεις τον Θεό εφόσον μπολιάσεις την ύπαρξή σου και την καρδιά σου με την αλήθεια του Χριστού, γι’ αυτό και «Γνώσεσθε τήν ἀλήθειαν, καί ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς».

 

          Η τρίτη πολύ σημαντική αλήθεια, η οποία απορρέει στην  κορύφωση αυτού του διαλόγου,  είναι ότι ο Χριστός έρχεται μέσα από την Σαμαρείτιδα να  πει σε όλους μας ότι είμαι  ο Μεσσίας. Ο Μεσσίας, τον οποίο ψάχνεις. Αυτός που μίλησαν οι προφήτες και περίμενε η ανθρωπότητα. «ἐγώ εἰμι ὁ λαλῶν σοι». Ο Μεσσίας δεν είναι μία ιδεολογία, ο Μεσσίας δεν είναι μία αφηρημένη έννοια, μια υπερφυσική ιδιότητα αλλά είμαι πρόσωπο που σου μιλάω, το πρόσωπο της αγάπης, που επικοινωνώ μαζί σου και σε αγαπώ, που γίνομαι ένα στη δυσκολία, στη δοκιμασία και στην θλίψη σου, που βαδίζω μαζί σου στην καθημερινότητα της ζωής. Αυτό το πρόσωπο ανακάλυψε  η Σαμαρείτιδα και έγινε η αιτία για να αποκαλυφθούν και σε εμάς αλήθειες για το πρόσωπο του Χριστού, οι οποίες αποτελούν την βάση της σωτηρίας μας και της πνευματικής μας ζωής.

          Η Σαμαρείτιδα λαχταρούσε τον Θεό, ήταν ειλικρινής με τον Θεό,  άνοιξε την καρδιά της για να μπει μέσα της ο Λόγος του Χριστού και έγινε ένα ολοφώτεινο πρόσωπο που φώτισε την οικουμένη και τότε και σήμερα και θα την φωτίζει πάντα, διότι αυτές οι προσωπικότητες, όπως η Σαμαρείτιδα αποτελούν φάρους φωτεινούς, αειλαμπείς και άσβεστους που τους έχουμε πολύ ανάγκη στην ζωή μας». 

          Προ της απολύσεως, ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητος Παλαιοβράχας κ. Νικόλαος Κολοβός με λόγια καρδιάς, εκ μέρους των κατοίκων του όμορφου αυτού χωριού, καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη της Φθιώτιδος κ. Συμεών στο χωριό, ευχαριστώντας τον θερμά για αυτή την ευλογημένη και αγιαστική παρουσία του.

          Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών, αντιφωνώντας την προσφώνηση του κ. Προέδρου, εξέφρασε την χαρά του που για ακόμη μία φορά βρέθηκε σε ένα πανέμορφο χωριό της Δυτικής Φθιώτιδος και χαρακτηριστικά σημείωσε:

          «Η μεγαλύτερη προσφορά σας στην πατρίδα μας,  είναι ότι κατοικείτε στο χωριό σας. Τα χωριά μας, στις δύσκολες εποχές που θα ακολουθήσουν, θα είναι σανίδες σωτηρίας.  Με κάθε τρόπο πρέπει να στηρίζουμε τα χωριά μας. Αν τα χωριά μας είναι ζωντανά, έχουμε μέλλον».

          Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών είχε μία ευχάριστη επικοινωνία με τους κατοίκους της Παλαιοβράχας και επισκέφθηκε το Πρεσβυτέριο, το σπίτι δηλαδή στο οποίο θα διαμένει δωρεάν ο μόνιμος Εφημέριος της Ενορίας, όταν αυτός με το καλό βρεθεί, και στη συνέχεια ο κ. Συμεών μετέβη στην κεντρική πλατεία της Μακρακώμης, όπου είχε μία ευχάριστη επικοινωνία με τις αρχές και τους κατοίκους.

Τον κ. Συμεών πλαισίωσαν στην κυριακάτικη αρχιερατική Θεία Λειτουργία ο Υπουργός των Οικονομικών κ. Χρήστος Σταΐκούρας, ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας και κ. Κώστας Καραγιάννης, οι Δήμαρχοι Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος και Μακρακώμης κ. Γεώργιος Χαντζής, ο Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος Υποστράτηγος Γεώργιος Κανέλλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδος κ. Δημήτριος Φούρλας, ο Διοικητής του ΚΕΥΠ και Φρούραχος Λαμίας Ταξίαρχος κ. Μιχαήλ Κριτσωτάκης και πολλοί ακόμα αυτοδιοικητικοί παράγοντες.

(*) Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Συμεών, ανταποκρινόμενος σε σχετική πρόσκληση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, τέλεσε χθες το μεσημέρι την επιμνημόσυνη δέηση στην «Καλύβα Στεφανή» στην Σπερχειάδα, για τους αγωνιστές του οργανωμένου ενόπλου αγώνα κατά των κατακτητών τον Μαΐο του 1942.

          Με την παρουσία σύσσωμης της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου, στην ιστορική «Καλύβα Στεφανή» μετά την επιμνημόσυνη δέηση, ακολούθησε ο Πανηγυρικός της ημέρας από τον συνταξιούχο Εκπαιδευτικό και συγγραφέα κ. Βασίλειο Κανέλλο και στη συνέχεια η κατάθεση  στεφάνων από τους επισήμους.

          Σε δήλωσή του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών ανέφερε:

          «Θέλω να σας ευχαριστήσω που μου δώσατε σήμερα αυτή την δυνατότητα να βρίσκομαι εδώ και να τελέσω αυτή την προσευχή, γιατί ο Επίσκοπος υπάρχει μονάχα για έναν λόγο, για να ενώνει και να αγαπά και γι’ αυτό είμαι εδώ σήμερα: για να ενώνω και να αγαπώ».

(*)Την Σύναξη Πάντων των εν Θράκη, Μικρά Ασία, Πόντω, Καππαδοκία και Κωνσταντινουπόλει Αγίων θα εορτάζει πλέον επίσημα κάθε χρόνο, στις 29 Μαΐου, αποφράδα ημέρα μνήμης της Αλώσεως της Βασιλίδος των πόλεων, της Κωνσταντινούπολης, η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος στην Λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων και στον περικαλλή Ναό του Αγίου Παντελεήμονος.

Θα τιμάται η μνήμη περισσότερων από χιλίων Αγίων, των οποίων η μοναδική Ιερά Εικόνα με τις άοκνες προσπάθειες του φιλάγιου, φιλότεχνου, πολιού, ρέκτου και σεβασμίου Γέροντος Αρχιμ. π. Χριστοφόρου Κολοκυθά, του και Προϊσταμένου του Ναού θησαυρίζεται στον Ιερό Ναό.

          Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετεδόθη απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και από διαδικτύου.

          Προ της απολύσεως της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι με την καθιέρωση αυτής της εορτής υλοποιεί και μια επιθυμία του μακαριστού προκατόχου του κ. Νικολάου τονίζοντας χαρακτηριστικά:

          «Εορτάζουμε σήμερα τους προγόνους μας Αγίους. Η Ιερή τους Εικόνα μας παρουσιάζει το οικογενειακό μας πνευματικό, γενεαλογικό δένδρο, διότι ο πάντιμος αυτός χορός των χιλιάδων Αγίων στους δικούς μας Ιερούς τόπους, στους τόπους του Γένους μας.

          Αυτή η εορτή έρχεται να μας θυμίσει ότι τα εδάφη και η γη των προγόνων μας, δεν είναι τόποι ούτε αντιπαραθέσεων, ούτε ανάφλεξης εθνικισμών ή μεγάλων ιδεών, αλλά είναι ζυμωτήρια αγιότητος, είναι τόποι αγιότητος και όποιος είναι αληθινός πατριώτης, δεν είναι αυτός ο οποίος κραυγάζει με λεονταρισμούς ότι θα πάρουμε πίσω τα εδάφη, ή θα κατακτήσουμε αυτές τις περιοχές, αλλά είναι αυτός ο οποίος έπεται των βημάτων αυτών των Αγίων. Ο αληθινός Έλληνας χριστιανός είναι αυτός ο οποίος έχει καταλάβει ότι είναι απόγονος Αγίων και Ηρώων και καλείται αυτό τον δρόμο, αυτή την περπατησιά να βαδίσει στην ζωή του. Σε μια εποχή που υπάρχει ο πειρασμός, είτε να ξαναγραφτεί η ιστορία, είτε να ξανατυπωθούν οι χάρτες των συνόρων των κρατών και των εθνών και των λαών, είναι πολύ επίκαιρο να θυμόμαστε εμείς οι Έλληνες, ότι Πατρίδα μας είναι το Αγιολόγιο της Εκκλησίας, Πατρίδα μας είναι η Αγία Τράπεζα, η Ουράνια Βασιλεία και όποιος πραγματικά ποθεί αυτή την Πατρίδα, μπορεί να αγαπήσει και την επίγεια Πατρίδα».

          Μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία πραγματοποιήθηκε παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών και  με την φυσική παρουσία των επιτρεπομένων προσώπων, η 19η επετειακή εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως στο πλαίσιο του εορτασμού των διακοσίων ετών από την Επανάσταση με τίτλο: «Από την Άλωση στην Επανάσταση».

           Την εκδήλωση προλόγισε ο Διευθυντής του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Κωνσταντίνος Βάγιας.

           Εισήγηση με θέμα: «Σταχυολόγησις σημείων τινών εκ τε των γεγονότων της 29ηςΜαΐου 1453 και των επακολουθησάντων τοιούτων από τους Τούρκους κατά του Γένους των Ελλήνων», εξεφώνησε ο Αρχιμ. π. Χριστοφόρος.

            Στη συνέχεια ο κ. Γεώργιος Κοσματόπουλος, πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών και Νομικής Σχολής, ανέπτυξε εισήγηση με θέμα: «Η Παιδεία του Γένος τα προεπαναστατικά χρόνια».

              Ακολούθησε η εισήγηση του κ. Πέτρου Κουνούκλα, Δρ Αρχαιολογίας με θέμα: « Το Νεοελληνικό δημοτικό τραγούδι στις παραμονές της Επανάστασης του 1821» και η τελευταία εισήγηση από την Φιλόλογο Εκπαιδευτικό κ. Έφη Σιαφάκα με θέμα: «Από τα προεπαναστατικά κινήματα στο ανεξάρτητο Ελληνικό Κράτος».

              Χαιρετισμό απηύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Π.Ε Φθιώτιδος κ. Ηλίας Κυρμανίδης και ο Δήμαρχος Καμένων Βούρλων κ. Ιωάννης Συκιώτης.

           Την εκδήλωση διήνθισαν με ύμνους και παραδοσιακά τραγούδια μαθητές του παραρτήματος των Καμένων Βούρλων του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ».

              Τέλος την εκδήλωση επισφράγισε με τον πατρικό του λόγο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών. Στο αυριανό μας δελτίο θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε τον χαιρετισμό του Σεβασμιωτάτου από την επετειακή αυτή εκδήλωση αλλά και θα κάνουμε εκτενή αναφορά στην αρχιερατική Θεία Λειτουργία στα Καμένα Βούρλα.

               Επιστρέφοντας από την Λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών στην πόλη της Λαμίας ετέλεσε Αρχιερατικό Τρισάγιο στο Μνημείο των Λαμιέων πεσόντων και αγνοουμένων πολεμιστών της ΕΛΔΥΚ στην Κύπρο το 1974, παρουσία του Βουλευτού Φθιώτιδος κ. Γεωργίου Κοτρωνιά, του Δημάρχου Λαμιέων κ. Ευθυμίου Καραΐσκου και του βετεράνου αγωνιστή της ΕΛΔΥΚ κ. Νικολάου Μαντά.

            Στην σύντομη προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών ετόνισε ότι επέλεξε αυτή την ημέρα μνήμης και θλίψης, την 29ηΜαΐου να τελέσει το ιερό τρισάγιο και να ευχηθεί υπέρ αναπαύσεως  των αγωνιστών ηρώων της ΕΛΔΥΚ 1974 «για να κατανοήσουμε ότι εκτός από την Άλωση της Πόλεως το 1453 υπήρξαν και στη συνέχεια, στο μέλλον και άλλου είδους αλώσεις, αλλά και πολλές απόπειρες αλώσεων από τον μωαμεθανό κατακτητή. Το ότι συνυπάρχουμε ειρηνικά και συμβιώνουμε, δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε και μνήμη».

(*)Κοντά στους κατοίκους του ακριτικού χωριού Ανάβρα Αλμυρού (Γούρα) της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, το οποίο και αποτελεί το τελευταίο χωριό της Μητροπόλεως Φθιώτιδος και τα ορεινά σύνορα με την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού, βρέθηκε για ακόμη μία φορά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.

 Κάθε χρόνο το διήμερο 28 & 29 Μαΐου οι κάτοικοι του χωριού και της ευρύτερης περιοχής τιμούν τον Άγιο Σεραφείμ Επίσκοπο Φαναρίου και Νεοχωρίου και τον ευχαριστούν αναμιμνησκόμενοι το μεγάλο θαύμα, το οποίο επιτέλεσε ο Άγιος στο χωριό το έτος 1816, σώζοντας τους κατοίκους από την θανατηφόρο επιδημία της πανώλης.

Μέσα στο χαρμόσυνο κλίμα της Αναστάσεως τελέσθηκε την παρασκευή το απόγευμα ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός  Εσπερινός στο γραφικό Εξωκκλήσι του Αγίου Ενδόξου Ιερομάτυρος Σεραφείμ, χτισμένο πλάι στον Ιστορικό Ναό του Αγίου Αθανασίου, στον οποίο χοροστάτησε και ωμίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.

          Η φοβερά επιδημία της πανώλης, για ένα ολόκληρο χρόνο σκόρπισε τον θάνατο στην περιοχή και έτσι οι κάτοικοι με πολλή προσευχή αποφάσισαν και μετέφεραν από την Ιερά Μονή Κορώνης Καρδίτσης την Τιμία Κάρα του Αγίου Ιερομάρτυρος Σεραφείμ, Επισκόπου Φαναρίου και Νεοχωρίου.

           Η παρουσία του Αγίου στο χωριό και η δυνατή προσευχή των ευσεβών κατοίκων, σήμανε και το τέλος της φοβεράς αυτής και θανατηφόρου επιδημίας.

          Το χωριό Γούρα είναι πλούσιο σε ιστορικούς Ναούς, καθώς για πολλά χρόνια απετέλεσε έδρα της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Θαυμακού και Γούρας.

          Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών αναφέρθηκε στην ανάγκη που έχει ο κουρασμένος άνθρωπος του σήμερα να αναπαύεται σωματικά, ψυχικά και πνευματικά, ανάπαυση την οποία βρίσκει κανείς σε τέτοια εξωκκλήσια και σε τέτοιες πνευματικές συνάξεις.

          Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

          «Τα θαύματα της αγάπης του Θεού δια μέσω των Αγίων μας είναι μια ευκαιρία να σκεφτούμε ότι η ζωή μας είναι γεμάτη θαύματα. Τι πιο μεγάλο θαύμα από το θαύμα αυτό της ζωής. Να αξιώνεται κανείς να γίνεται μητέρα και πατέρας, να μεγαλώνει παιδιά. Μέσα από την ένωση και την αγάπη των ανθρώπων να δημιουργείται μία ζωή. Θαύμα είναι η αγάπη. Το να αγαπάς και να σε αγαπούν. Θαύμα είναι ακόμη και ένα χαμόγελο που χαρίζουμε στον συνάνθρωπό μας και να μας χαρίζει και εκείνος το χαμόγελό του. Θαύμα δεν είναι και η μεταξύ μας αγάπη, η ενότητα και η συγχωρητικότητα;

           Θα ήθελα ευρισκόμενος και φέτος κοντά σας,  να ευχαριστήσω τον Άγιο Σεραφείμ που μας μάζεψε απόψε εδώ, διότι αν και πέρασαν αιώνες από το θαύμα που επιτέλεσε ο Άγιος, κάθε χρόνο όλοι εσείς έρχεστε εδώ για να ανάψετε το κεράκι της ψυχής σας στον Άγιο Σεραφείμ και να του πείτε ένα αιώνιο ευχαριστώ. Γι΄αυτό αδελφοί μου να βλέπουμε την ζωή θετικά, γιατί αυτό δημιουργεί ελπίδα και αισιοδοξία και αυτό ξεπερνά κάθε δυσκολία.

          Με αυτές τις σκέψεις, δεχθείτε την αγάπη μου, τις ολοκάρδιες πατρικές μου ευχές και την βαθιά μου ικεσία προς τον Άγιο Σεραφείμ, να σας προστατεύει πάντοτε, να διαφυλάττει εσάς και τις οικογένειές σας, να ακούει τα αιτήματα των καρδιών σας και να είναι συνοδοιπόρος στα όνειρά σας, διότι  ο άνθρωπος που δεν ονειρεύεται δεν μπορεί να καταλάβει την αγάπη του Θεού. Ο Θεός βρίσκεται στα όνειρά μας, στους στόχους μας, στα οράματά μας, παντού». Φωτογραφίες από τον αρχιερατικό εσπερινό στην Ανάβρα Αλμυρού δημοσιευονται στην ιστοσελίδα της Ι. Μ.

(*) Αλλάζουμε θέμα και κλίμα και περνάμε στην συγχαρητήρια επιστολή που απέστειλε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας πρὸς τόν ἀξιότιμο

κ. Εὐθύμιο Καραῒσκο,

Δήμαρχο Λαμιέων

 Θέμα: «Περί τῆς Πανελλήνιας Ἔκθεσης Λαμίας»

 Στην επιστολή αναφέρει τα εξής..

Ἀξιότιμε κ. Δήμαρχε, Χριστός Ἀνέστη!

Μέ πολλή χαρά, πρό ὀλίγων ἡμερῶν, πληροφορήθηκα τό σχέδιο, τό ὁποῖο ἔχετε θέσει πρός διαβούλευση, γιά τήν ἀξιοποίηση τῆς Πανελλήνιας Ἐκθεσης Λαμίας, τό ὁποῖο ἀποτυπώνει τήν ἰδέα τῆς ἀνάπτυξης ἑνός πολυκέντρου πολιτισμοῦ, ἀθλη­τι­σμοῦ, τουρισμοῦ καί καινοτομίας περιφερειακῆς, ἀλλά καί ἐθνικῆς ἐμβέλειας, μέ τίς ἀκόλουθες χρήσεις: 1. Τουρισμός (Ξενοδοχεῖο ὑψηλῶν προδιαγραφῶν, χωρη­τικό­τη­τας 100-150 κλινῶν, γιά τήν ὑποδοχή τοῦ ἐκθεσιακοῦ, συνεδριακοῦ κι ἐπαγγελματικοῦ του­ρι­σμοῦ), 2. Ὑποστήριξη, ὑποδοχή καί φιλοξενία mega events, 3. Ἐμπορική Ἔκθεση (Κτί­ριο Διοίκησης Ἐμπορικῆς Ἔκθεσης καί Ἐκθεσιακοί Χῶροι), 4. Ἐκπαίδευση, Ἔρευνα καί Καινοτομία, Πολιτισμός καί Ἐπιχειρηματικότητα (Κέντρο Ἐκπαίδευσης καί Ἔρευνας καί Συνεδριακό Κέντρο), 5. Ἀθλητισμός καί Ἀναψυχή (Ἀθλητικές Ἐγκαταστάσεις, Θεματικό Πάρκο καί Μουσεῖο), 6. Χῶροι Πρασίνου καί 7. Χῶροι Στάθμευσης, καί τό ὁποῖο βρίσκεται δημοσιευμένο, πρός ἐνημέρωση ὅλων τῶν ἐνδιαφερομένων πολιτῶν καί διά τή συμμετοχή στή διαβούλευση στόν ἱστότοπο http://pel.lamia.gr.

Παρακαλῶ πολύ, ἐκ μέρους τοῦ Νομικοῦ Προσώπου Δημοσίου Δικαίου τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Φθιώτιδος καί τῶν ἑκατοντάδων ἑποπτευομένων ὑπό αὐτῆς ἐκκλησια­στικῶν Νομικῶν Προσώπων, ἀλλά καί μέ τήν εὐθύνη τοῦ Πνευματικοῦ Πατέρα, Ἐπισκόπου καί Μητροπολίτη τῆς τοπικῆς μας Ἐκκλησίας νά σᾶς καταθέσω μερικές ταπεινές σκέψεις πρός ἐνίσχυση τῆς σχετικῆς διαδικασίας τῆς διαβούλευσης, ἡ ὁποία ταιριάζει σέ μία ἀνοιχτή Κοινωνία καί σέ μία ἀνοιχτή Ἐκκλησία.

 1ον. Σᾶς συγχαίρω, διότι ἐκπονήσατε καί καταθέσατε μία πρόταση.

Εἶναι πολύ σημαντικό γιά ὅλα τά θέματα, τά ὁποῖα μᾶς ἀπασχολοῦν, νά ἔχουμε προτάσεις. Εἶναι πολύ εὔκολο κανείς νά μεμψιμοιρεῖ, νά γκρινιάζει, νά παραπονιέται, νά λέει γιατί δέν ἔγινε τό ἕνα ἤ τό ἄλλο, ἀλλά δέν εἶναι εὔκολο νά καταθέτει προτάσεις. Εἶναι εὔκολο νά κρίνεις, δύσκολο νά προτείνεις. Τή διαφορά, ὅμως τήν κάνει ὅποιος τολμᾶ καί προτείνει, γιατί αὐτός ἀνοίγει δρόμους.

2ον. Σᾶς συγχαίρω, διότι θέσατε αὐτήν τήν πρόταση, πρός διαβούλευση.

Ἀνοίξατε ἕνα ρεαλιστικό διάλογο, ὁ ὁποῖος στηρίζεται στήν πραγματικότητα καί ὄχι σέ θεωρίες καί οὐτοπικά εὐχολόγια.

3ον. Τό Σχέδιο, κατά τήν ταπεινή μου γνώμη, εἶναι τεκμηριωμένο, ρεαλιστικό καί βιώσιμο, καί ἀνταποκρίνεται στίς πραγματικές ἀνάγκες τῆς περιοχῆς μας, ἡ ὁποία εἶναι ὁ σύνδεσμος μεταξύ Βορρᾶ καί Νότου, εἶναι ἡ κατά κυριολεξία Στερεᾶ Ἑλλάδα, «στηρίζει» τήν Ἑλλάδα, καί μπορεῖ νά ἀποτελέσει νησίδα ἀνάπτυξης σέ πολλαπλᾶ ἐπίπεδα, μεταξύ τῶν ὁποίων καί ὁ πνευματικός τομέας, ὁ πολιτιστικός τομέας, στόν ὁποῖο ἐξέχουσα θέση κατέχει ἡ Ἐκκλησία μας, ἡ Ὀρθόδοξη Παράδοση καί ὁ Πολιτισμός της.

4ον. Σᾶς προτείνω, μέσα σέ αὐτόν τόν χῶρο τῆς Π.Ε.Λ., νά ἐξετάσετε τό ἐνδεχόμενο ἀνεγέρσεως ἑνός Ναοῦ, ἀφιερωμένου στόν πάντιμο Χορό τῶν Φθιωτῶν Ἁγίων. Τέτοιος Ναός δέν ὑπάρχει στήν περιοχή μας. Οἱ Ἅγιοι τῆς Φθιώτιδος καλύπτουν ἕνα πολύ μεγάλο βάθος χρόνου, ἀπό τόν Ἀπόστολο Ἡρωδίωνα (1ος μ.Χ. αἰώνας), τόν Ἱδρυτή τῆς τοπικῆς μας Ἐκκλησίας, μέχρι τόν παππούλη τῆς ἐλεημο­σύνης καί τῆς ἀγάπης τῶν ἐσχάτων χρόνων, τόν ὅσιο Βησσαρίωνα τόν Ἀγαθωνίτη, καί πρόκειται γιά οἰκουμενικά πρόσωπα, πού ἑλκύουν τήν ἀναγνώριση καί τήν τιμή ἀπό ὁλόκληρο τόν ὀρθόδοξο κόσμο, γεγονός τό ὁποῖο μπορεῖ εὔκολα νά ἀντιληφθεῖ κανείς πόσο σημαντικό εἶναι γιά τήν ἐξωστρέφεια τῆς περιοχῆς μας.

Ἕνας τέτοιος Ναός, σέ ἕνα ἁρμονικό μέ τόν ὅλο χῶρο μέγεθος, π.χ. 100 μέ 150 τ.μ., στήν εἲσοδο τῆς πόλεώς μας, θά εἶναι ἕνα στολίδι καί θά συνδεθεῖ ὀργανικά καί μέ τίς πολυδύναμες ἐγκαταστάσεις τοῦ Πνευματικοῦ καί Διοικητικοῦ Κέντρου τῆς Μητροπόλεώς μας, οἱ ὁποῖες βρίσκονται πλησίον τῆς Πανελλήνιας Ἔκθεσης Λαμίας καί σέ συνδυασμό καί μέ τό Μουσεῖο Ἐκκλησιαστικοῦ Πολιτισμοῦ, τό ὁποῖο θά ἀνεγερθεῖ προσεχῶς, θά ἀποτελέσουν ἕναν πάρα πολύ σημαντικό ἄξονα ἀναπτύξεως, στούς τομεῖς τῆς ἐκπαίδευσης καί τοῦ πολιτισμοῦ.

5ον. Σημειώνω, ὅτι ἀκόμα καί μεγάλες ἰδιωτικές ξενοδοχειακές μονάδες, οἰκουμενικοῦ βεληνεκοῦς, ὅπως γιά παράδειγμα τό «Costa Navarino» στήν Πύλο Μεσσηνίας, διαθέτουν ὀρθόδοξο Ναό.

Ἕνας χῶρος λατρείας καί προσευχῆς τῶν ἐπισκεπτῶν ἀπό ὅλη τήν Ἑλλάδα, μπορεῖ νά ἀποτελέσει σημεῖο ἀναφορᾶς ἀλλά καί ἔνδειξη ἑνός τόπου μέ ὑψηλό πολιτισμό καί συναίσθηση τῆς ταυτότητάς του. Δέν θά ἀποτελεῖ μία τέτοια κίνηση «ἐπιστροφή σέ κάποιο μεσαίωνα», πού ἵσως κάποιος κακοπροαίρετα θά μποροῦσε ἐπιπόλαια νά ἰσχυριστεῖ. Ἀντίθετα, θά ἀποτελέσει ἕνα ἀκόμη ἅλμα στήν πρόοδο καί στήν ἀνοιχτωσιά.

Ἕνας Ναός, ἀφιερωμένος στόν Χορό τῶν Φθιωτῶν Ἁγίων, θά μποροῦσε νά ἐνταχθεῖ ὀργανικά στήν ἑνότητα τοῦ τέταρτου πυλώνα τοῦ Σχεδίου σας, στόν τομέα τοῦ Πολιτισμοῦ.

6ον. Στό πλαίσιο τοῦ θεματικοῦ ἄξονα γιά τήν ἐκπαίδευση, ἔρευνα, καινοτομία, πολιτισμός, ἀλλά καί τήν ἐπιχειρηματικότητα, θά ἤθελα νά σᾶς προτείνω τήν δη­μι­ουρ­­γία μιᾶς ἀντιπροσωπευτικῆς, ἐνημερωτικῆς, ψηφιακῆς Πύλης Πληρο­φόρη­σης Θρησκευ­τικῶν καί Προσκυνηματικῶν Προορισμῶν, ἡ ὁποία θά ἀξιοποιεῖ τόσο τό τοπικό πολιτιστικό ἀπόθεμα, ὅσο καί τούς ὁδικούς ἄξονες, πού συνδέουν θρησκευτικούς καί πολιτιστικούς προορισμούς μεταξύ τους, εἴτε κατά τό μῆκος τῆς ἐθνικῆς ὁδοῦ, εἴτε στόν νέο ἄξονα Ε65, ὅπου μπορεῖ νά συνδεθεῖ ἡ περιοχή μας, εἴτε μέ τό Μοναστικό Κέντρο τῶν Ἁγίων Μετεώρων, εἲτε μέ τούς προσκυνηματικούς προορισμούς τῆς Ἐγνατίας Ὁδοῦ, εἴτε ἀκόμα καί μέ τό Ἅγιο Ὄρος καί φυσικά μέ τούς θρησκευτικούς προορισμούς τοῦ συνόλου τῆς Κεντρικῆς Ἑλλάδος, ἀλλά καί τῆς Ἀττικῆς καί τῆς Πελοποννήσου.  

Σέ συνδυασμό μέ τίς δυνατότητες ἀνάπτυξης τοῦ Συνεδριακοῦ Τουρισμοῦ, ἀλλά καί μέ τήν πρόσβαση, τήν ὁποία διαθέτουμε στήν ἐγχώρια «ἀγορά» τοῦ θρησκευτικοῦ καί ἐκκλησιαστικοῦ ἐνδιαφέροντος, τότε μπορεῖ αὐτός ὁ χῶρος τῆς Π.Ε.Λ. νά ἀποτελέσει, μεταξύ τῶν ἄλλων καί ἕνα ὁρμητήριο τοῦ Θρησκευτικοῦ καί Προσκυνη­ματικοῦ Τουρισμοῦ γιά ὅλη τήν Κεντρική Ἑλλάδα, ἀλλά καί κόμβος προώθησης μοναστηριακῶν προϊόντων.

Ταπεινῶς θυμίζω στήν ἀγάπη σας, ὅτι τό τελευταῖο μεγάλο γεγονός τουριστικῆς θρησκευτικῆς σημασίας στήν περιοχή μας, πρό τοῦ κορωνοϊοῦ, ἦταν ἡ τελετή ἐνθρονίσεως τῆς ταπεινότητός μου, μέ χιλιάδες ἐπισκέπτες ἀπό ὅλη τήν Ἑλλάδα, γιά ἕνα γεγονός ὁλίγων μόνο ὡρῶν.

Κατακλείοντας τοῦτες τίς πτωχές μου σκέψεις, ὀφείλω νά προσθέσω, ὅτι τό τεκμηριωμένο σχέδιό σας ἔχει καί ἕνα ἀκόμη σημαντικό πλεονέκτημα: Κατατίθεται σέ μία εὐνοϊκή χρονική συγκυρία, σέ ἕνα ἄριστο “timing” γιά τήν περιοχή μας, καθώς ἔχουμε τήν ἀγαθή τύχη νά διαθέτουμε ἐξαίρετους αἱρετούς Ἐκπροσώπους τοῦ λαοῦ τῆς Φθιώτιδας σέ ἐξέχουσες θέσεις διακονίας μέσα στήν Κυβέρνηση, ὅπως ὁ Ὑπουργός Οἰκονομικῶν κ. Χρῆστος Σταϊκούρας καί ὁ Ὑφυπουργός Ἀγροτικῆς Ἀνά­πτυ­ξης καί Τροφίμων κ. Ἰωάννης Οἰκονόμου, ἔχουμε ἐξαίρετους καί δυνατούς Βου­λευτές, τούς κ. Γεώργιο Κοτρωνιᾶ, κ. Θεμιστοκλῆ Χειμάρα καί κ. Ἰωάννη Σαρα­κιώτη, ἐξαίρετο καί ἀποτελεσματικό Περιφε­ρειάρχη τόν κ. Φάνη Σπανό, καί ἐξαίρετους αὐτο­διοι­κητικούς παράγοντες, ἐξαίρετη ἐπιχειρημα­τική, οἰκονομική καί ἐπιστημονική κοινότητα, καί αὐτό νομίζω θά ἀποτελέσει ἕνα ἐπιπρόσθετο ἐχέγγυο ἐπιτυχίας, καθώς ὅλοι αὐτοί οἱ ἐκλεκτοί διάκονοι τοῦ λαοῦ τῆς Φθιώτιδας, πού τούς ἐξέλεξε πρόσφατα τό ἐκλογικό σῶμα, θά στηρίξουν μέ τίς πολλές τους δυνάμεις τό ἐγχείρημα καί θά ἐγγυηθοῦν γιά τήν βιωσιμότητά του. 

Μέ ἰδιαίτερη ἐκτίμηση

Ο  ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† ὁ Φθιώτιδος Συμεών

 (*)Αναρτήθηκε στο διαδικτυακό κανάλι της Ιεράς Μητροπόλεως στο Youtube η ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Συμεών από τον κύκλο των Εσπερινών ομιλιών «Αύριο είναι Κυριακή».

     Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στον Αρχιερατικό Αναστάσιμο Εσπερινό της Κυριακής της Σαμαρείτιδος, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, ο οποίος τελέσθηκε σύμφωνα με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα.

  Αυτές ήταν για σήμερα οι ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...