165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

2145

Ημερομηνία έκδοσης: 

Τρίτη, 27 Ιούλιος, 2021

 Τρίτη 27 Ιουλίου σήμερα και η εκκλησία μας εορτάζει τή μνήμη του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος του ιαματικού. Τη μνήμη του τυφλού ο οποίος γιατρεύτηκε από τον άγιο Παντελεήμονα, ομολόγησε τον Χριστό και μαρτύρησε δια ξίφους. Τη μνήμη των εν θράκη 153 μαρτύρων οι οποίοι μαρτύρησαν δια πνιγμού, του οσίου Μανουήλ και της οσίας Ανθούσας της ομολογήτριας. Επίσης σήμερα η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του αγίου Νικολάου του Ρώσου του δια Χριστόν σαλού.

Ας δούμε τους τίτλους του σημερινού μας δελτίου

(*)Λαμπρή αρχιερατική θεία λειτουργία τελέσθηκε το πρωί επί τη Ιερά μνήμη του Αγίου Παντελεήμονος του Ιαματικού, στην Λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων παρουσία ιερέων και επισήμων καθώς και πλήθους πιστών από την περιοχή και λουομένων. Χθες το απόγευμα χοροστάτησε στους πανηγυρικούς εσπερινούς στο Ραχούτειο Γηροκομείο και στο Κλωνί.

 (*) Στην Λοκρίδα και στον Δομοκό βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος για τον εορτασμό της μνήμης της Αγίας Παρασκευής.

(*) «Να μείνουμε ενωμένοι και αγαπημένοι και να μην επιτρέψουμε σε τίποτα να μας διχάσει. Αυτό να μην το ξεχάσουμε ποτέ, διότι οι δοκιμασίες όταν έρχονται σε μία οικογένεια ή φέρνουν πιο κοντά την οικογένεια ή δημιουργούν διάσπαση» τόνισε μεταξύ άλλων ο Ποιμενάρχης μας κ Συμεών στην αρχιερατική Θεία Λειτουργία που τέλεσε την περασμένη Κυριακή στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό της Αγίας Παρασκευής Νέας Αμπλιανης Λαμίας. Ακολούθησε Αρχιερατικό Μνημόσυνο για τον μακαριστό Μητροπολίτη Φθιώτιδος κυρό Νικόλαο επί τη συμπληρώσει 2 ετών από της κοιμήσεως του.

(*) Στην Εκκάρα Δομοκού θα μεταβεί σήμερα στις 7:00 το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας. Θα χοροστατήσει στον Μεθέορτο Εσπερινό στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος και θα χαιρετήσει την 30η Επετειακή Εκδήλωση Ιεράς Μητροπόλεως.

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΆ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ  

(*) Πανηγυρικός εορτασμός επί τη μνήμη του Αγίου Παντελεήμονος του Ιαματικού τελέσθηκε το πρωί στην Λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων. ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Ορθρο και κατόπιν προηξήρχε της Θείας Λειτουργίας όπου κήρυξε και το Θείο Λόγο. Στο τέλος του εορτασμού ο Σεβασμιώτατος μίλησε και πάλι στο εκκλησίασμα. Ευχήθηκε πλουσία την ευλογία του Αγίου σε όλους, και αναφέρθηκε στο διετές μνημόσυνο του μακαριστού προκατόχου του κυρού Νικολάου.

Μετά τη θεία Λειτουργία το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο παρέθεσε δεξίωση στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο.  

Να προσθέσουμε ότι με λαμπρότητα εορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου και ιαματικού Παντελεήμονος και στους ομώνυμους ενοριακούς Ιερούς Ναούς  που υπάρχουν στην Εκκάρα Δομοκού, στις Μεξιάτες  και στό Αχλάδι καθώς και στα πολλά παρεκκλήσια του Αγίου που είναι διάσπαρτα στην Ιερά Μητρόπολή μας. Επίσης αφιερωμένες στον Αγιο Παντελεήμονα είναι και οι διαλελυμένες Ιερές Μονές του Αγίου Παντελεήμονος στο Κλωνί και στη Μεγάλη Κάψη. Τη μνήμη του Αγίου πανηγυρίζει και η Ιερά Μονή του Αγίου Βλασίου Στυλίδος διότι στο Καθολικό του μοναστηριού φυλάσσεται η Ιερά Εικόνα του Αγίου Παντελεήμονος.

Στην πόλη της Λαμίας πανηγύριζε το Ιερό παρεκκλήσιο του Αγίου στο Ραχούτειο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο της Μητροπόλεως μας.Πολλοί ήταν αυτοί που χθες και σήμερα μετέβησαν στο ιερό παρεκκλήσιο για να μετάσχουν στις ακολουθίες και να προσευχηθούν στον ανάργυρο ιατρό, Άγιο Παντελεήμονα τον ιαματικό.Χθες στον μέγα αρχιερατικό εσπερινό χοροστάτησε και ομίλησε ο Ποιμενάρχης μας κ Συμεών παρουσία του Δημάρχου Λαμιέων κ Ευθυμίου Καραϊσκου και του Διοικητού του ΚΕΥΠ Ταξίαρχου Μιχαήλ Κρητσωτάκη. Στο κήρυγμά του τόνισε ο Σεβασμιώτατος ότι η αξία μιας πόλεως φανερώνεται από τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας και χαρακτήρισε του Ραχούτειο Γηροκομείο από τα ιστορικότερα σημεία της πόλης.Ακολούθως ο κ Καραϊσκος δημόσια εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της πόλεως Λαμίας, ως πρώτος πολίτης, για το έργο που επιτελεί η Ιερά Μητρόπολη στα τρία ιδρύματά της.

Μετά τον εορτασμό στο Ραχούτειο Γηροκομείο ο Σεβασμιώτατος μετέβη στο Κλωνί όπου χοροστάτησε στον πανηγυρικό εσπερινό.

 (*) Στην Λοκρίδα και στον Δομοκό ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών για τον εορτασμό της μνήμης της Αγίας Παρασκευής.

    Την Κυριακή το απόγευμα στον Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό ο κ. Συμεών χοροστάτησε στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στο Γουλέμι Λοκρίδος, όπου φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Αγίας παρουσία επισήμων και πλήθους πιστών. Ιερούς ύμνους απέδωσε χορος Ιεροψαλτών, υπό την καθοδήγηση του Διευθυντή του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» κ. Ανδρέα Ιωακείμ.  

     Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αρχικά αναφέρθηκε στις κρίσεις που περνούν οι κοινωνίες με τελευταία την υγειονομική κρίση τονίζοντας  «ότι η Αγία Παρασκευή μας ζητά να μένουμε ενωμένοι στις δυσκολίες. Να συνυπάρχουμε με την διαφορετικότητά του ο καθένας και κυρίως με τη  μοναδικότητά του. Μιας και η Αγία Παρασκευή είναι προστάτιδα των οφθαλμών να την παρακαλέσουμε όχι μόνο να μας δώσει καλή όραση , αλλά να μας δώσει πνευματικό φως,  το οποίο έχουμε ανάγκη,  διότι οι εποχές που έχουν μέσα τους δοκιμασίες και κρίσεις ελλοχεύουν και τον μεγάλο κίνδυνο,  οι άνθρωποι αντί να οδηγηθούν στο φως να επιλέξουν το σκοτάδι της παραπληροφόρησης, του φόβου και της καχυποψίας». 

    Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών μάλιστα τίμησε και τον πολιό Ιεροψάλτη κ. Γεώργιο Μαντέλο για την πολυετή διακονία του στο αναλόγιο της Ενορίας. 

   Χθες ο κ. Συμεών τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιστορικό Ναό της Αγίας Παρασκευής στο Δομοκό, έδρα της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Θαυμακού. 

    Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών αναφέρθηκε στους δρόμους που χάραξε η Αγία Παρασκευή στην εποχή της, δρόμους τους οποίους μας καλεί να βαδίσουμε κι εμείς σήμερα μέσα από την ζωή μας.

    Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

    «Η Αγία Παρασκευή, η αγαπημένη Αγία εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων σ’ όλο τον κόσμο, η Αγία που σέβονται ακόμη και οι Μουσουλμάνοι αδελφοί μας,  μας κάλεσε και σήμερα πάλι εδώ στο σπίτι της, στον Δομοκό, στην πάλαι ποτέ διαλάμψασα Επισκοπή Θαυμακού, για να μας δώσει έμπνευση, δύναμη και κουράγιο, που τα έχουμε τόσο πολύ ανάγκη στην ζωή μας. Και ιδιαίτερα αν προσεγγίζουμε την ζωή των Αγίων, όχι διαβάζοντας την ζωή τους με βάση τα δικά μας δεδομένα και την δική μας εποχή, αλλά έχοντας την δύναμη να διαβάζουμε την ζωή τους βλέποντας την δική τους εποχή και κάνοντας αναγωγή στην δική μας εποχή.

      Να σκεφτούμε ποια ήταν η θέση της γυναίκας στην εποχή της Αγίας Παρασκευής, ποια ήταν τα ανθρώπινα διακαιώματα τότε, πόσο μακρυά ήταν η εποχή της από την ανεξιθρησκεία και την θρησκευτική ελευθερία. Αξίζει να δούμε πόσο πρωτοποριακά κινήθηκε  η Αγία Παρασκευή και τι δρόμους χάραξε με το μαρτύριό της.

    Έχουν τόσοι αιώνες από τότε και η οικουμένη ολόκληρη την τιμά, την σέβεται, επικαλείται την χάρη της, καταφεύγει σ’ αυτήν, είναι η αρχόντισσα αυτού του τόπου, οι άνθρωποι ξεκουράζονται κοντά της. Αυτό που μας διδάσκει η Αγία Παρασκευή είναι να χαράξουμε κι εμείς τους δικούς μας δρόμους στην δική μας εποχή, να αξιοποιήσουμε τα δεδομένα που έχουμε εμείς σήμερα στην διάθεση μας». Φωτογραφίες από τους εορτασμούς σε Γουλέμι και Δομοκό δημοσιευονται στην ιστοσελίδα της Ι.Μ

     Ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος τέλεσε τον Πανηγυρικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό της Αγίας στο χωριό Κομποτάδες Φθιώτιδος, ενώ το πρωί ιερούργησε και εκήρυξε τον Θείο Λόγο στην Ενορία της Αγίας Παρασκευής Λαμίας.

    Στο κήρυγμά του ο π. Άγγελος στις Κομποτάδες αναφέρθηκε στην εργασία της κλήσεως για αγιότητα ως κυρίως εργασία του καθ’ ομοίωσιν, που όλους μας αφορά, ενώ στην Νέα Άμπλιανη  υπογράμμισε ότι «πηγή δυνάμεως για τους Αγίους Μάρτυρες είναι η ενσυνείδητη εξάρτησή τους από τον Κύριο μας Ιησού Χριστό και το Άγιο Σώμα Του, που είναι η Εκκλησία». 

     Ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος  και τις δύο ημέρες μετέφερε τις εγκάρδιες και πατρικές ευχές του Σεβασμιωτάτου κ. Συμεών προς τους πιστούς.

    Στις Ιερές Ακολουθίες παραβρέθηκαν ο Υπουργός Οικονομικών  κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ιωάννης Οικονόμου, οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς και Θεμιστοκλής Χειμάρας, οι Δήμαρχοι Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζεκεντές , Στυλίδος κ. Βιργινία Στεργίου και Δομοκού κ. Χαράλαμπος Λιόλιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος κ. Ηλίας Κυρμανίδης,  ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας κ. Καραγιάννης Κωνσταντίνος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Ηλίας Σανιδάς, ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών Δρ. κ. Σπύρος Παπαϊωάννου, ο Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος κ. Δημήτριος Δρακάκης, τοπικοί φορείς, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, καθώς και εκπρόσωποι Συλλόγων. 

(*)Στον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στη Ν. Άμπλιανη Λαμίας τέλεσε την Κυριακή 25 Ιουλίου 2021, παραμονή της μνήμης της Αγίας Παρασκευής της Αθληφόρου την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεορτίως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, κηρύσσοντας και επισήμως την έναρξη των λατρευτικών εκδηλώσεων της Ενορίας.

          Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου. 

          Του χορού των Ιεροδιακόνων, ο οποίος περιστοίχισε τον Σεβασμιώτατο κατά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προηξήρχε ο Αρχιδιάκονος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου π. Ιωάννης Μπούτσης.

          Κατά την διάρκεια του Κοινωνικού, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως, Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Νεόφυτος Ραφαηλίδης, ανέγνωσε μετά ευκρινείας την Εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος με θέμα: «Εκκλησία και επιστήμη στον αγώνα κατά της πανδημίας», την οποία παρακολούθησαν οι πιστοί μετά πολλής προσοχής και σεβασμού.

          Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο κ. Συμεών τέλεσε Αρχιερατικό Μνημόσυνο για τον μακαριστό προκάτοχό του Μητροπολίτη Φθιώτιδος κυρό Νικόλαο επί τη συμπληρώσει 2 ετών από της κοιμήσεως του.

          Ο κ. Συμεών με εμφανή την συγκίνηση και λόγους τιμής, σεβασμού και αγάπης αναφέρθηκε στο σεπτό πρόσωπο του μακαριστού προκατόχου του και μεταξύ άλλων υπογράμμισε το γεγονός ότι τελείται το μνημόσυνό του στο Ναό, όπου λειτούργησε ο μακαριστός Νικόλαος για τελευταία φορά, στις 26 Ιουλίου 20219 ημέρα μνήμης της Αγίας Παρασκευής της Αθληφόρου, ενώ την επομένη 27 Ιουλίου η ψυχή του πέταξε αιφνίδια για την αγκαλιά του Θεού.

          Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών δημοσίως εξέφρασε την επιθυμία του και την εντολή του, ότι όσο υπάρχει η Ενορία, αυτές τις ημέρες της Πανηγύρεως θα τελείται Ιερό μνημόσυνο στην μνήμη του μακαριστού Αρχιερέως κυρού Νικολάου.

          Τέλος ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών υπογράμμισε:

          «Για τα διάφορα θέματα της επικαιρότητος που μας απασχολούν θέλω δύο πράγματα να καταθέσω στην αγάπη σας, τα οποία έχω πει και άλλη φορά, αλλά θα τα ξαναπώ:

Το πρώτο είναι: να μείνουμε ενωμένοι και αγαπημένοι και να μην επιτρέψουμε σε τίποτα να μας διχάσει. Αυτό να μην το ξεχάσουμε ποτέ, διότι οι δοκιμασίες όταν έρχονται σε μία οικογένεια ή φέρνουν πιο κοντά την οικογένεια ή δημιουργούν διάσπαση και το δεύτερο:

Κάθε άνθρωπος να ακολουθήσει την καρδιά του. Οι Ρουμελιώτες έχουμε καρδιά. Να ακούσουμε την καρδιά μας και η καρδιά μας θα μας οδηγήσει στο σωστό. Να είστε όλοι ευλογημένοι!».

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παραβρέθηκαν: οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς και κ. Θέμης Χειμάρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, ο Αναπληρωτής του Δημάρχου Λαμιέων  κ. Αθανάσιος Ντούζγος και ο Αντιδήμαρχος κ. Φώσκολος …., ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Λαμιέων, ο Φρούραρχος Λαμίας και Διοικητής ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Μιχαήλ Κρητσωτάκης, η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαιδεύσεως Φθιώτιδος  κ. Παναγιώτα Χουλιάρα, η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαιδεύσεως Φθιώτιδος κ. Δήμητρα Τσιάκα, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαιδεύσεως κ. Αικατερίνη Καλογήρου, εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων της πόλεως.

(*) Ας δούμε τώρα ποιο είναι το Λειτουργικό και Ποιμαντικό Πρόγραμμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών από 26 Ιουλίου  – 1 Αυγούστου2021  

Τρίτη 27 Ιουλίου 2021

Σήμερα στις 17:30 μ.μ. θα τελέσει Επιμνημόσυνη Δέηση επί του τάφου του μακαριστού Μητροπολίτου Φθιώτιδος κυρού Νικολάου στην Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας.

19:00 μ.μ. Μεθέορτος Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος Εκκάρας Δομοκού.

(ραδιοφωνική – διαδικτυακή μετάδοση)

20:00 μ.μ. Η 30η Επετειακή Εκδήλωση Ιεράς Μητροπόλεως με θέμα: «Ολοκαυτώματα θυσίας στο βωμό της Ελευθερίας». 

Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021

11:00 π.μ. Επίσκεψη στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας

18:00 μ.μ. Ποιμαντικές επισκέψεις σε Ιερές Μονές της Μητροπόλεως Φθιώτιδος

 Πέμπτη 29  Ιουλίου 2021

09:30 π.μ. Υποδοχή των κατασκηνωτριών της 4ης Κατασκηνωτικής Περιόδου στο Κατασκηνωτικό Κέντρο “Η Αγία Αικατερίνη” στο Καινούργιο Λοκρίδος

17:30 μ.μ. Αγιασμός για την έναρξη της 4ης Κατασκηνωτικής Περιόδου στο Κατασκηνωτικό Κέντρο “Η Αγία Αικατερίνη” στο Καινούργιο Λοκρίδος (μόνο για τα παιδιά και το προσωπικό της Κατασκήνωσης)

19:00 μ.μ. Ποιμαντική επίσκεψη στην Μακρυρράχη Δομοκού. Εσπερινός στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου και στη συνέχεια Αγιασμός νέου μουσειακού τμήματος. 

 Αυτές ήταν για σήμερα οι ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...