165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφή

Αριθμός δελτίου: 

2164

Ημερομηνία έκδοσης: 

Τετάρτη, 08 Σεπτέμβριος, 2021

Τετάρτη 8  Σεπτεμβρίου σήμερα και η εκκλησία μας εορτάζει το Γενεσίου της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και αειπαρθένου Μαρίας. Τη μνήμη των αγίων μαρτύρων Αρτεμιδώρου, Ρουφιανού, Ρούφου και Σεβήρου.Του αγίου νεομάρτυρος Αθανασίου του εν Θεσ/νίκη ο οποίος εμαρτύρησε το έτος 1774 καθώς και τη μνήμη του οσίου Σωφρονίου, επισκόπου εν Ιβηρία.

Ας δούμε τους τίτλους του σημερινού μας δελτίου

(*) Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και ευλάβεια και την παρουσία των αρχών του τόπου και πολλών προσκυνητών πανηγύρισαν χθες και σήμερα,  οι δύο Ιστορικές Ιερές Μονές της Μητροπόλεως μας, Παναγίας Αντινίτσης και Παναγίας Δαμάστας.

 (*) «Σε ένα κόσμο που αναζητά ταυτότητα και νόημα,έρχεται το Γενέσιο της Παναγίας για να γεννήσει χαρά και ελπίδα και το νόημα που ψάχνουμε». Τόνισε στο κήρυγμα του σήμερα ο Ποιμενάρχου μαςκ Συμεών στον εορτασμό που τελέσθηκε στην ιερά μονή Παναγίας Δαμάστας.

(*) Αρχιερατική Θεία Λειτουργία θα τελεσθεί την Παρασκευή 10 Σετεμβρίου στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καμένων Βούρλων και συγκεκριμένα στον Ιερό Ναό του Αγίου Χρυσοστόμου Μητροπολίτου Σμύρνης.

(*) Εκδηλώσεις «Μικρασίας μνήμη με αφιέρωμα στα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση» θα πραγματοποιηθούν στις 10,11,12 και 19 Σεπτεμβρίου στον ιερό Ναό των Αγίων Κων/νου και Ελένης Νέας Μαγνησίας και στο προαύλιο χώρο του. Την εκδήλωση της Παρασκευής θα χαιρετήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας.

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΆ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

(*) Με περισσή λαμπρότητα και την παρουσία πολλών προσκυνητών πανηγύρισαν και φέτος οι δύο Ιστορικές Ιερές Μονές της Μητροπόλεως μας , Παναγίας Δαμάστας και Αντινίτσης την Θεομητορική Εορτή του Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου. Πολλοί ήταν αυτοί που αψήφησαν τις δύσκολες καιρικές συνθήκες και μετέβησαν στα δυο αυτά σπουδαία προσκυνήματα της Φθιώτιδος.

            Χθες το απόγευμα στην ανδρώα Ιερά Μονή Αντινίτσας τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Συμεών, Ιερέων της Μητροπόλεως μας, των Αρχόντων του τόπου και πολλών ευλαβών προσκυνητών. Κατά τη διάρκεια του εσπερινού ο Σεβασμιώτατος επεφύλαξε μια ευχάριστη έκπληξη στην αδελφότητα και απένειμε το οφίκκιο του Αρχιμανδρίτου στον αδελφό της μονής πατέρα Μωυσή.

            Η ευλόγηση των άρτων έλαβε χώρα στην εξωτερική αυλή του Μοναστηριού μετά την περιφορά της ιεράς εικόνος γύρω από το καθολικό. Μετά την αρτοκλασία ο Ποιμενάρχης μας εξεφώνησε Θείο Λόγο. Αναφερόμενος στο Γενέθλιο της Υπεραγίας Θεοτόκου μίλησε για το πρόσωπο της Παναγίας τονίζοντας ότι είναι το στήριγμα κάθε χριστιανού στις δύσκολες ημέρες που βιώνουμε και στις ακόμα δυσκολότερες που θα έρθουν. Ευχήθηκε σε όλους Χρόνια πολλά και η αγάπη της Παναγίας μας να τους χαριτώνει όλους.

Ακολούθησε η διανομή του άρτου καθώς και του μοναστηριακού κεράσματος σε όλους τους παρευρισκομένους πιστούς εκ μέρους της αδελφότητος. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε στη μονή η 41η Επετειακή Εκδήλωση με θέμα: «Ο Μοναχισμός στον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα του ’21».

            Σήμερα κυριώνυμο ημέρα ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον όρθρο και κατόπιν προηξήρχε της Λαμπρής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας που τελέσθηκε στην Πανηγυρίζουσα γυναικεία Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας.

            Και τις δύο ημέρες τα αναλόγια των Μονών εκόσμησε με την παρουσία της πολυμελής Βυζαντινή χορωδία Ιεροψαλτών, καθηγητών και μαθητών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας «Γερμανός ο Μελωδός», υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Διευθυντού αυτής και Πρωτοψάλτου κ. Ανδρέου Ιωακείμ.

            Προ της απολύσεως ο Ποιμενάρχης μας εκήρυξε τον Θείο Λόγο προς τους παρευρισκομένους πιστούς αλλά και στους χιλιάδες των ακροατών  του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι οποίοι παρακολουθούσαν τις Ιερές Ακολουθίες απευθείας απ’ όλα τα μήκη και πλάτη της Γης. Στο κήρυγμά του μεταξύ άλλων τόνισε ότι σε ένα κόσμο που αναζητά ταυτότητα και νόημα και δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει, έρχεται το Γενέσιο της Παναγίας για να γεννήσει χαρά, ελπίδα και το νόημα που ψάχνουμε. Όχι μόνο απλώς ένωσε τους ανθρώπους στην αγκαλιά της αλλά ένωσε ουρανό και γη. Έφερε απόλυτη ενότητα στη ζωή μας.

        Προ της απολύσεως της αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο τον Β΄ για την ευλογία και άδειά του, ώστε οι Ιερές ακολουθίες να μεταδοθούν απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος καθώς και τον κ Χριστόδουλο Πρωτοπαπά Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Hellas Sat ο οποίος βοήθησε μέσα από τον δορυφόρο της HellasSat να μεταδοθεί ο εορτασμός σε παγκόσμια εμβέλεια.

Αναφερόμενοςστην αδελφότητα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στο Θεό που μας δίνει τέτοιες αδελφότητες, στήριγμα για όλουςκαι ευχαρίστησε την γερόντισσα Ιωάννα την ιατρό που σε αυτήν την υγειονομική κρίση ακολούθησε την άριστη οδό, της πίστης και της επιστήμης. Τέλος εκ μέρους της αδελφότητος προσεφέρθη σε όλους πλούσιο κέρασμα στο Αρχονταρίκι και στην αυλή της Μονής. Στις Ιερές Ακολουθίες παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων: οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ Θέμης Χειμάρας και  κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, και ο Γενικός Περιφερειακός Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδος Υποστράτηγος Γεώργιος Κανέλλος.  

Ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος, χθες το απόγευμα χοροστάτησε στον πανηγυρικό εσπερινό που τελέσθηκε στην ιερά μονή Δαμάστας και σήμερα το πρωί στην ιερά μονή Παναγίας Αντίνιτσας.

          Σε όλες τις Ιερές Ακολουθίες ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος εκήρυξε επικαίρως τον Θείο Λόγο και μετέφερε σε όλους τις εγκάρδιες πατρικές ευχές του Σεβασμιωτάτου κ. Συμεών.

(*) Λειτουργικό και Ποιμαντικό Πρόγραμμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών από 6 έως 12 Σεπτεμβρίου 2021

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021

17:30 μ.μ. Πλατεία Συντάγματος, Αθήνα. ΕΚΟ ΡΑΛΛY ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ 2021 – Ειδική διαδρομή Cosmote 5G Athens Stage, κατόπιν προσκλήσεως του Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Ελευθερίου Αυγενάκη. 

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021

07:00 π.μ. Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Εθνοϊερομάρτυρος Χρυσοστόμου Μητροπολίτου Σμύρνης στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καμένων Βούρλων.

(ραδιοφωνική – διαδικτυακή μετάδοση)

19:30 μ.μ. Η  42η Επετειακή Εκδήλωση με θέμα: «Η επανάσταση του ΄21 στην Ιωνία Γη» στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Ν. Μαγνησίας Λαμίας.

Η εκδήλωση εντάσσεται στους επετειακούς εορτασμούς με τίτλο: «Μικρασίας Μνήμη. 200 χρόνια από την Επανάσταση» σε συνδιοργάνωση της Ένωσης Μικρασιατών Λαμίας, του Πολιτιστικού Συλλόγου Ν. Μαγνησίας, της Ενώσεως Ποντίων Φθιώτιδος, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Λαμίας και του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Ν. Μαγνησίας Λαμίας και τελούν υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

 Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021

07:00 π.μ. Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στη νεοσύστατη Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου Περιβλέπτου της ορεινής Δυτικής Φθιώτιδος.

 11:00 π.μ. Τέλεσις Μυστηρίων  Βαπτίσεων στην Ι. Μ. Αγίου Αθανασίου Περιβλέπτου.

18:00 -  20:30 μ.μ. Τέλεση Ιερών Μυστηρίων σε διαφόρους Ναούς της Φθιώτιδος. 

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021

07:00 π.μ. Όρθρος,  Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Κ. Τιθορέας.

(τηλεοπτική – ραδιοφωνική – διαδικτυακή μετάδοση)

15:30 μ.μ. Τερματισμός ΡΑΛΛΥ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ 2021 στην Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας.

19:00 μ.μ. Τέλεση Μυστηρίου Γάμου του Δημάρχου Αγίων Αναργύρων – Καματερού στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Αττικής.

(*) Ανάμεσα στα πολλά έργα που πραγματοποιήθηκαν στο Κατασκηνωτικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «Η Αγία Αικατερίνη» στο Καινούργιο Λοκρίδος, φιλοτεχνήθηκε και το νέο εικονοστάσι στην είσοδο της Κατασκήνωσης.

          Η   κάθε Εικόνα είναι και μία προσωπική δέηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Συμεών, ο οποίος και προσέφερε αυτό το εικονοστάσι, το οποίο επιμελήθηκε ο Λαμιώτης   Αγιογράφος κ. Δημήτριος Πανουργίας, συνεργάτης της Ιεράς Μητροπόλεως.

          Οι δέκα δεήσεις του Σεβασμιωτάτου είναι γεμάτες νόημα και συνδέουν την ιστορία του Κέντρου με το ζωντανό του σήμερα και το ελπιδοφόρο του αύριο.

          ● Η Εικόνα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού

«Δέησις Μητροπολίτου Φθιώτιδος Συμεών εις μνήμην των κτιτόρων κληρικών του Κατασκηνωτικού Κέντρου».

          ● Η Εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου, «υπέρ υγείας των εθελοντών και εθελοντριών του Κατασκηνωτικού Κέντρου».

          ● Η Εικόνα του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου, «εις μνήμην κεκοιμημένων πατέρων και αδελφών».

          ● Η Εικόνα της Αγίας Αικατερίνης της Πανσόφου, «υπέρ απάντων των χειροτονηθέντων κληρικών εν τω Ιερώ Ναώ Αγίας Αικατερίνης».

          ● Η Εικόνα του Αγίου Ευαγγελιστού Λουκά του Ιατρού,  «υπέρ υγείας του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της Επαρχίας Φθιώτιδος».

      ● Η Εικόνα του  Αγίου Αποστόλου Ηρωδίωνος του και Ιδρυτού της Φθιωτικής Εκκλησίας, «εις μνήμην απάντων των προκατόχων αυτού από του Αγίου Ενδόξου και Αποστόλου Ηρωδίωνος».

      ● Η Εικόνα του Αγίου Στυλιανού του Παφλαγόνος, «υπέρ υγείας ασθενών βρεφών και νηπίων».

      ● Η Εικόνα του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού, «εις μνήμην του μακαριστού προκατόχου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κυρού Δαμασκηνού».

      ● Η Εικόνα του Αγίου Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας, «εις μνήμην μακαριστού προκατόχου αυτού Μητροπολίτου Φθιώτιδος κυρού Νικολάου».

      ● Η Εικόνα του Οσίου Συμεών του Νέου Θεολόγου,  «υπέρ υγείας της οικογενείας αυτού και υπέρ πάντων των πνευματικών τέκνων αυτού». Φωτογραφίες από τις εικόνες αυτές μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Ι. Μ

 (*) Ο μήνας Σεπτέμβριος αγαπητοί ακροατές όπως και ο μήνας Αύγουστος λαμπρύνεται από μια εορτή της Παναγίας, αυτή του Γενεσίου της. Μοναστήρια αφιερωμένα στη Γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου είναι όπως προαναφέραμε οι Ιερές Μονές Παναγίας Αντινίτσης και Δαμάστας αλλά και η ιερά μονή Δαδίου καιη διαλελυμένη ιερά μονή Παναγίας Ρούστιανης Καναλίων καθώς και οι ενοριακοί Ιεροί Ναοί στα χωριά, Καραβίδια, Ασβέστη και στο Περιβόλι Ομιλαίων και το παλαιό προσκύνημα της Παναγίας στο Ρεγγίνι .

Ας αναφέρουμε στο σημείο αυτό αγαπητοί ακροατές λίγα λόγια για το Μοναστήρι της Παναγίας της Αντίνιτσας το οποίο βρίσκεται σε ένα θαυμάσιο τοπίο στις πλαγιές του όρους Όθρυς. Κατά την επικρατούσα άποψη το προσωνύμιό της έχει λάβει από το Αϊδίνη της Μικράς Ασίας, όπου και η θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας. Το 1944 οι κατοχικές δυνάμεις ανατίναξαν και κατέστρεψαν ολοσχερώς την ιστορική και άλλοτε ακμάζουσα Ιερά Μονή Αντινίτσης και το παρακείμενο Σανατόριο. Το καθολικό που καταστράφηκε ήταν ένα χάρμα οφθαλμών όπως υποστηρίζεται από τούς μελετητές. Αντίγραφο αυτού του παλαιού Ναού είναι το σημερινό Καθολικό το οποίο ανεγέρθη το έτος 2000. Κατά τήν επανάσταση η Μονή έλαβε ενεργό μέρος καί απετέλεσε κέντρο αντίστασης καί ορμητήριο των αγωνιστών. Κατά τήν εθνική ανεξαρτησία η Μονή μέ βάση τό διάταγμα του 1833 του Όθωνος διαλύθηκε καί συγχωνεύθηκε μέ τήν Μονή Αγάθωνος. Τό 1834 τήν επισκέφθηκε ο Βασιλιάς Όθων, όπως φαίνεται από τήν διασωθείσα προσφώνηση του ηγουμένου. Τό 1968 από χριστιανούς της περιοχής άρχισε μιά προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων υπέρ της Μονής. Τό 1969 άρχισε η ανοικοδόμησή της. Κατασκευάσθηκαν νέες πτέρυγες καί κελλιά, τραπεζαρίες, παρεκκλήσια καί χώροι γιά τή φιλοξενία των προσκυνητών. Στή Μονή φυλάσσονται τεμάχια λειψάνων αγίων τά οποία εκτίθενται πρός προσκύνηση. Στις ημέρες μας Ηγούμενος του μοναστηριού είναι ο Αρχιμ. Πατήρ Αμβρόσιος Αναστασίου.

Περνάμε στην ιερά μονή Γενεσίου της Θετόκου Δαμάστας. Στίς βορεινές πλαγιές του Καλλίδρομου όρους σέ υψόμετρο 740 μ., 23 χιλιόμετρα μακρυά από τήν Λαμία είναι κτισμένο τό Μοναστήρι της Δαμάστας, μεταβυζαντινό κτίσμα. Τό τοπίο της Μονής είναι απαράμιλλο σέ φυσική ομορφιά καί μαγευτική θέα. Πολλές οι εκδοχές γιά τήν προέλευση του ονόματος της Μονής, επικρατέστερη φαίνεται όμως η εκδοχή ότι προέρχεται από τό "δαμάστρα". Η Παναγία δαμάζει τόν πόνο καί τά πάθη. Τό Μοναστήρι κάηκε πρίν από τά χρόνια της Επαναστάσεως του 1821. Ο ναός σώζεται ακέραιος σχεδόν καί εχει ιστορηθεί τό 1818, είναι δέ σταυροειδής μετά τρούλλου. Τήν αγιογράφηση του Καθολικού ανέλαβε δι΄ εξόδων του ο αγωνιστής της Επαναστάσεως Ιω. Δυοβουνιώτης όπως μαρτυρεί σωζόμενη άνωθεν της εισόδου του Καθολικού επιγραφή.

Ούτε η ιστορία ούτε η τοπική παράδοση μνημονεύει τόν κτίτορα η τό έτος ανιδρύσεως του μοναστηριού. Εκτός από τό καθολικό όλα τά άλλα κτίσματα είναι των τελευταίων δεκαετιών. Είναι ένα επιβλητικό κτιριακό συγκρότημα στό οποίο ξεχωρίζουν, ο μεγαλοπρεπής ξενώνας, τό κωδωνοστάσιο, η εικόνα της Βρεφοκρατούσας Θεοτόκου, τό ηγουμενείο, τό αρχονταρίκι καί ο προαύλιος χώρος μέ τήν εξέδρα τίς κρήνες καί τό παρεκκλήσιο των Αγίων Κωνσταντίνου καί Ελένης δωρεά του ζεύγους Δημητρίου καί Ελένης Καραγκούνη.

Ο ναός είναι άγνωστο πότε κτίσθηκε, έχει τή μορφή σταυρικής βασιλικής μετά τρούλλου, οκτάπλευρος συμμετρικός. Η εικόνα της Παναγίας είναι έργο του 16ου αιώνα, φέρει επένδυση επάργυρη του 19ου αιώνος (1892). Τό Μοναστήρι έλαβε μέρος στήν επανάσταση καί πολλοί μοναχοί του έπεσαν στά πεδία των μαχών. Στήν προσφορά της Μονής κατά τούς χρόνους της Επαναστάσεως του 1821 αναφέρεται η εγγχάρακτος επιγραφή πού υπάρχει στό προαύλιο της Μονης.

Τό 1833 διελύθη η Μονή χάνοντας καί τήν περιουσία της. Επανιδρύθηκε καί μετατράπηκε σέ γυναικεία τά τελευταία χρόνια. Σήμερα είναι ένα ακμάζον πνευματικό κέντρο.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Επανερχόμαστε στην  42η Επετειακή Εκδήλωση με θέμα: «Η επανάσταση του ΄21 στην Ιωνία Γη» η οποία θα πραγματοποιηθεί στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Ν. Μαγνησίας Λαμίας. την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου στις 19:30 μ.μ. Σύμφωνα με το πρόγραμμα…

 

 (*) Η Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας με την υποστήριξη του Δήμου Λοκρών διοργανώνει το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ποδηλασίας Δρόμου Παίδων και Κορασίδων στις 11-12 Σεπτεμβρίου 2021.

Η τελετή απονομής επάθλων στους νικητές θα γίνει το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου και ώρα  19:00 στη Σκάλα Αταλάντης για τον Αγώνα Ατομικής Χρονομέτρησης και την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου και ώρα 13:30 στην Πλατεία Αταλάντης για τον Αγώνα Αντοχής.

 Αυτές ήταν για σήμερα οι ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...