165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

2165

Ημερομηνία έκδοσης: 

Πέμπτη, 09 Σεπτέμβριος, 2021

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου σήμερα και η εκκλησία μας εορτάζει τη σύναξη των Αγίων και δικαίων θεοπατόρων Ιωακείμ και Αννης. τη μνήμη της Αγίας και οικουμενικής 3ης συνόδου των  Αγίων 200 θεοφόρων πατέρων. Τη μνήμη των Αγίων μαρτύρων Σεβηριανού και Χαρίτωνος και των Οσίων Θεοφάνους ομολογητού και Ιωσήφ, του Ρώσου.

Ας δούμε τους τίτλους του σημερινού μας δελτίου

(*)«Η Παναγία μας διδάσκει την πραγματική ελευθερία. Απ’αυτήν θα αντλήσουμε τη χαρά και την ελπίδα που μας λείπει». Τόνισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτη μας στον αρχιερατικό εσπερινό που τελέσθηκε στην πανηγυρίζουσα ιερά μονή Παναγίας Αντινίτσης.

(*) Αρχιερατική Θεία Λειτουργία θα τελεσθεί την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καμένων Βούρλων και συγκεκριμένα στον Ιερό Ναό του Αγίου Χρυσοστόμου Μητροπολίτου Σμύρνης.

(*) Εκδηλώσεις «Μικρασίας μνήμη με αφιέρωμα στα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση» θα πραγματοποιηθούν στις 10,11,12 και 19 Σεπτεμβρίου στον ιερό Ναό των Αγίων Κων/νου και Ελένης Νέας Μαγνησίας και στο προαύλιο χώρο του. Την αυριανή εκδήλωση θα χαιρετήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας.

(*) Στη νεοσύστατη Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου Περιβλέπτου της ορεινής Δυτικής Φθιώτιδος θα μεταβεί το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου ο Ποιμενάρχης μας κ Συμεών προκειμένου να ιερουργήσει και να τελέσει το Μυστήριο του βαπτίσματος.

(*) Αγιασμό σε σχολεία της Φθιώτιδος θα τελέσει τη Δευτέρα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς.

(*) Η Βυζαντινή χορωδία «Γερμανός ο Μελωδός» της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος μετείχε μετά απόπρόσκληση στην τιμητική επετειακή εκδήλωση  που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας, τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά Στειρίου παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΆ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

(*)Με επίκεντρο τις Ιερές Μονές της Παναγίας Αντινίτσης και της Παναγίας Δαμάστας, εορτάστηκε το Γενέσιον της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Ι. Μ. Φθιώτιδος.

          Στον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών χοροστάτησε και ωμίλησε στην Ιερά Μονή Παναγίας Αντινίτσης, όπου έγινε δεκτός από τον Άγιο Καθηγούμενο της Μονής Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Αμβρόσιο Αναστασίου και την περί αυτόν αδελφότητα.

          Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος μεταξύ άλλων τόνισε:.

          «Το Γενέσιον της Θεοτόκου έρχεται και μηνύει χαρά σε όλη την οικουμένη. Ζούμε σε μία οικουμένη, που έχει ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε ένα μήνυμα χαράς. Η καθημερινότητά μας, ιδιαίτερα αυτά τα  τελευταία χρόνια της βαθιάς οικονομικής και πνευματικής κρίσης, αλλά και τώρα της υγειονομικής κρίσης, και των νέων κρίσεων που αυτή θα γεννήσει, μας βομβαρδίζει με πληροφορίες και ειδήσεις που μόνο μηνύματα χαράς δεν φέρνουν στην ζωή μας. Μηνύματα χαράς και ελπίδας και αισιοδοξίας δεν έρχονται από πουθενά, αντίθετα έρχονται μηνύματα που σφίγγουν την καρδιά μας.  Μέσα σε μια τέτοια ατμόσφαιρα έρχεται η Παναγία μας για να δώσει μήνυμα χαράς μέσα στην καρδιά και στην ψυχή μας. 

Από την Παναγία θα αντλήσουμε την χαρά και την ελπίδα που μας λείπει. Προστρέχοντας στη Χάρη Της, εκζητώντας την πρεσβεία της και την ικεσία της και κυρίως μένοντας ενωμένοι γύρω από αυτή, διότι οι δυσκολίες μπορούν να ξεπεραστούν μονάχα με ενότητα, με αγάπη, με αλληλεγγύη, με αλληλοκατανόηση και με σεβασμό στην προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου ανεξαιρέτως.

Όσοι σπέρνουν τον διχασμό, θέλοντας να μεταφέρουν τα προβλήματα τα  πραγματικά μέσα στις σχέσεις των πολιτών, των προσώπων και των οικογενειών, διαπράττουν έγκλημα, το οποίο και θα πληρώσουν».

          Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών απένειμε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτου και στον Ιερομόναχο, αδελφό της Μονής, π. Μωυσή Χυμευτό, ο οποίος και εξυπηρετεί τις λειτουργικές ανάγκες των χωριών πλησίον της Μονής, Δίβρη και Καλαμάκι.

          Ανήμερα της Εορτής ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών ιερούργησε στην Πανηγυρίζουσα Μονή Παναγίας Δαμάστας.

          Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε απευθείας μέσω δορυφόρου τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και διαδικτυακά.

          Έψαλλε δε Βυζαντινός χορός απαρτιζόμενος από καθηγητές και μαθητές του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» υπό την καθοδήγηση του Διευθυντού του Ωδείου Δρ. Ανδρέου Ιωακείμ.

          Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος στο πρόσωπο της Παναγίας την χαρακτήρισε  ως το κατεξοχήν πρόσωπο της αληθινής ελευθερίας.

          Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος ανέφερε:

          «Ζώντας σε έναν κόσμο, ο οποίος αναζητά την ταυτότητά του, όπου οι άνθρωποι που έχουν αναζητήσεις μέσα τους, ψάχνουν να βρουν, παλεύουν καθημερινά με τον εαυτό τους, όπου ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι διέρχονται μία κρίση βαθιά, υπαρξιακή, μία κρίση ταυτότητας, καθώς για τα μεγάλα και ουσιώδη της ζωής τους υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα. Δεν ξέρουν τι ξημερώνει στο καθετί της καθημερινότητας.

Αλλά και ολόκληρος ο κόσμος, ο πλανήτης ολόκληρος, δυσκολεύεται να κατανοήσει γεγονότα και καταστάσεις, να πορευθεί μέσα σε αυτά. Μέσα σε αυτή του την αναζήτηση ο άνθρωπος βιώνει αντιφάσεις, βρίσκεται μπροστά σε αδιέξοδα, ψάχνει να βρει το νόημα. Και συγχρόνως βλέπει κανείς μπροστά του, διάφορες εικόνες, οι οποίες τον οδηγούν πίσω αντί να τον πηγαίνουν μπροστά. Άνθρωποι να χάνονται αναίτια, παιδιά να σκοτώνονται, παραλογισμός παντού. Μέσα σε αυτήν την ατμόσφαιρα που λιώνει η καρδιά μας, έρχεται η Εορτή της Παναγίας μας για να γεννήσει το χαμένο νόημα μέσα στη ζωή μας. Το χαμένο νόημα που ψάχνουμε.   Έρχεται η Παναγία μας για να γεννηθεί στο πρόσωπό Της, ο αληθινός άνθρωπος. Και ποιος είναι ο αληθινός άνθρωπος; Είναι ο άνθρωπος που δεν ζει για τον εαυτό του, που δεν ζει έχοντας κέντρο της ζωής του τον εαυτό του, αληθινός άνθρωπος είναι αυτός που ζει για να αγαπά, που ζει για να προσφέρεται, για να δίνεται, που ζει για να ταπεινώνεται, που ζει για να σιωπά, προκειμένου να ομιλεί ο άλλος. Η Παναγία από βρέφος, ζούσε για να ζήσει ο Θεός μέσα στη ζωή των ανθρώπων, για να σαρκωθεί ο ίδιος ο Θεός μέσα στα σπλάχνα Της. Ζούσε με την λαχτάρα και την προσδοκία να γίνει το σκεύος της εκλογής και της αγάπης. Να δοθεί απόλυτα ολοκληρωτικά στο Θεό, χωρίς σκοπιμότητες, χωρίς στοχεύσεις.

Η Παναγία έρχεται στον κόσμο του σήμερα, που ψάχνεται, που ταλαιπωρείται, έρχεται να φέρει την ειρήνη στην καρδιά μας, την τρυφερότητα στις σχέσεις μας, έρχεται να ενώσει τα διεστώτα σε ένα κόσμο που διχάζεται για πράγματα που καλά καλά δεν κατέχει. Η Παναγία μας ένωσε την ανθρωπότητα όλη στην αγκαλιά της. Έφερε την αληθινή και την απόλυτη ενότητα στη ζωή μας.  

Έχουμε την ελευθερία και να αγαπήσουμε και να μισήσουμε, δική μας είναι η επιλογή. Ο Θεός μας αγαπά τόσο πολύ που δεν θέλει να μας καταδικάσει σε μία βίαιη αγιότητα. Θέλει οι άνθρωποι να είμαστε χειραφετημένοι. Ο Θεός μας δεν είναι χωροφύλακας και εισαγγελέας. Είναι Πατέρας αγάπης και ελευθερίας. 

Η Παναγία μας στράφηκε ολοκληρωτικά σε αυτή την επιλογή. Δόθηκε ολοκληρωτικά στην αγάπη και θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε ως Μητέρα της ελευθερίας.

Η Παναγία μας διδάσκει την πραγματική ελευθερία. Σήμερα που εορτάζουμε το Γενέσιον Της, ουσιαστικά εορτάζουμε την δυνατότητα της δικής μας γέννησης. Ο Ιερός Υμνωδός στον όρθρο σήμερα την αποκάλεσε «Ρίζα». Είναι η Παναγία η ρίζα μας, το σόι μας. Είμαστε παιδιά της Παναγίας.

Έρχονται πολύ δύσκολες εποχές. Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από επικοινωνία, από αγάπη. Διψούν οι άνθρωποι για ένα χαμόγελο και αν εμείς είμαστε παιδιά της Παναγίας, οφείλουμε αυτό να τους δώσουμε.

Δεν είναι εύκολος ο δρόμος της ζωής και ασφαλώς ένας άνθρωπος δεν είναι εύκολο να διαχειριστεί την φτώχεια, την εγκατάλειψη, την δυσκολία. Δεν είναι εύκολο ακόμα και σήμερα να υπάρχουν άνθρωποι που ψάχνουν στους κάδους των σκουπιδιών για τον επιούσιο και τα πόδια τους να κρέμονται απ΄έξω. Οφείλουμε να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλο. Να σφίξουμε τις παλάμες μας, να γίνουν γροθιές, όχι για να ασκήσουν δύναμη και εξουσία, αλλά για να δώσουν δύναμη και να στηρίξουμε ο ένας τον άλλο. Τότε πραγματικά θα ζήσουμε ως παιδιά της Παναγίας και τότε πραγματικά θα ζήσουμε την αληθινή ελευθερία. Η αληθινή ελευθερία δεν βρίσκεται στην διεκδίκηση των δήθεν δικαιωμάτων των δικών μας. Η ελευθερία βρίσκεται στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων των άλλων και ιδίως των αδυνάτων»

          Προ της απολύσεως ο κ. Συμεών σημείωσε χαρακτηριστικά:

          «Να ευγνωμονούμε τον Θεό, που στις μέρες μας, μας δίνει τέτοια Μοναστήρια, τέτοιες Αδελφότητες και τέτοιες Γερόντισσες, όπως η Γερόντισσα Ιωάννα, που αποτελεί στήριγμα για όλους μας, στήριγμα για τον Επίσκοπο, στήριγμα για τον Ιερό Κλήρο, στήριγμα για τους Άρχοντες, στήριγμα για το λαό. Στήριγμα λόγω και έργω.

Πρώτα απ’ όλα με το παράδειγμα της βιοτής, της ζωής, της πορείας. Με την αγάπη, την προσευχή, αλλά κυρίως με τις σιωπηλές ευεργεσίες, οι οποίες είναι πάμπολλες.

Θέλω όμως ιδιαίτερα να ευχαριστήσω την Γερόντισσα Ιωάννα την Ιατρό, την εξέχουσα  θεράπουσα της ιατρικής επιστήμης. Θέλω να την ευχαριστήσω, διότι σε αυτή την υγειονομική κρίση με τα τόσα ερωτηματικά και τις δυσκολίες, ακολούθησε την οδό την αρίστη, την οδό της πίστεως και της επιστήμης, την οδό που τα συνδυάζει και τα ενώνει όλα με σκοπό την προστασία και την ωφέλεια του ανθρώπου.

Αυτοί που κάνουν τους «έξυπνους», που νομίζουν ότι τα ξεπερνούν όλα ας έλθουν να συμβουλευτούν μία επιστήμονα γιατρό και μία αγία μοναχή. Ας είμαστε πιο ταπεινοί και ο καθένας να προσφέρει από το δικό του μετερίζι».

          Στις Ιερές Ακολουθίες παραβρέθηκαν: οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Θέμης Χειμάρας και κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, οι Δήμαρχοι Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος και Δομοκού κ. Χαράλαμπος Λιόλιος, Αντιδήμαρχοι και μέλη τοων Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος Υποστράτηγος Γεώργιος Κανέλλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φθιώτιδος κ. Δημήτριος Φούρλας, ο Διοικητής Α.Τ. Λαμίας Ευάγγελος Αλεξανδρής, ο Φρούραρχος Λαμίας- Διοικητής ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Μιχαήλ Κρητσωτάκης, ο Διοικητής του Στρατιωτικού Φυλακίου της Αντινίτσης, ο Πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος κ. Δημήτριος Δρακάκης, οι τ. Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης και κ. Ελένη Μακρή, εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου.

(*)Τιμητική εκδήλωση  για την συμπλήρωση 200 ετών από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας, στο πλαίσιο των Συνοδικών και Περιφερειακών Εκδηλώσεων, που διοργανώνονται από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, το εσπέρας της Δευτέρας 6 Σεπτεμβρίου 2021 στην Ιερή Βυζαντινή Μονή του Οσίου Λουκά Στειρίου, με την σεπτή παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄ και του τέως Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Εξοχωτάτου κ. Προκοπίου Παυλοπούλου.

Στο Καθολικό της Ιεράς Μονής που πριν 200 χρόνια, την 27η Μαρτίου 1821, κηρύχθηκε επίσημα η Επανάσταση στη Ρούμελη, τελέσθηκε Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κυρίλλου και συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Φωκίδος κ. Θεοκτίστου, Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου, Αργολίδος κ. Νεκταρίου, Φθιώτιδος κ. Συμεών και του Πανιερ. Μητροπολίτη Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου, συμπροσευχομένου από του Ιερού Βήματος  του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και με την συμμετοχή των αρχών του τόπου και του λαού. Τους ύμνους στον Εσπερινό απέδωσε η Βυζαντινή χορωδία «Γερμανός ο Μελωδός» της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος υπό την διεύθυνση του Μουσικ. Δρ. Ανδρέα Ιωακείμ.

Κατόπιν, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση προ της προτομής του Εθνομάρτυρα Επισκόπου Σαλώνων Ησαΐα από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο. Στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του Επισκόπου Σαλώνων Ησαΐα ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος και ο Δήμαρχος Διστόμου, Αράχωβας, Αντίκυρας κ. Ι. Σταθάς, ως εκπρόσωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κατόπιν, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος στο χαιρετισμό του, αφού τόνισε ότι δεν θα ταίριαζε αλλού να εορτάσουμε μια τέτοια αγιασμένη επανάσταση, παρά σε χώρους ιερούς και αγιασμένους από θυσίες, αναφέρθηκε εν συντομία στην προσφορά της Εκκλησίας, της Μονής του Οσίου Λουκά και των άλλων Μονών της Τοπικής μας Εκκλησίας στην Επανάσταση του 1821. Και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Εξοχώτατο κ. Προκόπιο Παυλόπουλο για την αποδοχή της πρόσκλησης να μιλήσει στην εκδήλωση με τον διδακτικό και αφυπνιστικό του λόγο, καθώς και προς τον Μακαρ. Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

Επίσης, ευχαρίστησε τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς, την Βυζαντινή χορωδία «Γερμανός ο Μελωδός» της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, τους άρχοντες και εκπροσώπους όλων των αρχών και φορέων, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και το λαό, καθώς και όσους βοήθησαν για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Στη συνέχεια πραγματοποίησε ομιλία ο τέως Προέδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Εξοχώτατος κ. Προκόπιος Παυλόπουλος με θέμα: «Η δημιουργία του Νεώτερου Ελληνικού Κράτους και οι διεθνείς επιπτώσεις της».

Ακολούθησαν παραδοσιακά τραγούδια από την Βυζαντινή χορωδία «Γερμανός ο Μελωδός» της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος υπό την διεύθυνση του Μουσικ. Δρ. Ανδρέα Ιωακείμ.

Στο τέλος, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος ανέφερε ότι η εκδήλωση ήταν μια ευκαιρία αναβαπτισμού, ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο, που προβλημάτισε με τον διδακτικό του λόγο τους παρισταμένους και συνεχάρη τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιο για την άρτια διοργάνωση της εκδήλωσης.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος πρόσφερε στον Εξωχότατο κ. Προκόπιο Παυλόπουλο, εκ μέρους της Ι. Συνόδου, το αναμνηστικό της Ι. Συνόδου για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση και εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας πρόσφερε αντίγραφο της πιστόλας του Αθανασίου Διάκου και του τετραβάγγελου του Ησαΐα Σαλώνων, που φυλάσσονται στη Μονή, καθώς και το αναμνηστικό μετάλλιο για το 1050 χρόνια ζωής και παρουσίας της Μονής του Οσίου Λουκά.

Η εκδήλωση, εκτός από τον Εσπερινό που τελέσθηκε στο Καθολικό,  έλαβε χώρα στην αυλή της Μονής και δίπλα στην προτομή του Εθνομάρτυρα Επισκόπου Σαλώνων Ησαΐα. 

(*) Λειτουργικό και Ποιμαντικό Πρόγραμμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών από 6 έως 12 Σεπτεμβρίου 2021

 Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021

17:30 μ.μ. Πλατεία Συντάγματος, Αθήνα. ΕΚΟ ΡΑΛΛY ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ 2021 – Ειδική διαδρομή Cosmote 5G Athens Stage, κατόπιν προσκλήσεως του Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Ελευθερίου Αυγενάκη. 

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021

07:00 π.μ. Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καμένων Βούρλων και συγκεκριμένα στον πανηγυρίζοντα ιερό Ναό του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης και πάντων των Αγίων της Μικρασιατικής καταστροφής (1922), ο οποίος αποτελεί το δεύτερο Καθολικό του μοναστηριού, ένας ναός από τους ελαχίστους στην Ελλάδα, όπου φυλάσσονται ως ατίμητος θησαυρός προσωπικά αντικείμενα του Αγίου.(ραδιοφωνική – διαδικτυακή μετάδοση) 

19:30 μ.μ. Η  42η Επετειακή Εκδήλωση με θέμα: «Η επανάσταση του ΄21 στην Ιωνία Γη» στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Ν. Μαγνησίας Λαμίας.

Η εκδήλωση εντάσσεται στους επετειακούς εορτασμούς με τίτλο: «Μικρασίας Μνήμη. 200 χρόνια από την Επανάσταση» σε συνδιοργάνωση της Ένωσης Μικρασιατών Λαμίας, του Πολιτιστικού Συλλόγου Ν. Μαγνησίας, της Ενώσεως Ποντίων Φθιώτιδος, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Λαμίας και του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Ν. Μαγνησίας Λαμίας και τελούν υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

 Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021

07:00 π.μ. Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στη νεοσύστατη Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου Περιβλέπτου της ορεινής Δυτικής Φθιώτιδος.

 11:00 π.μ. Τέλεσις Μυστηρίων  Βαπτίσεων στην Ι. Μ. Αγίου Αθανασίου Περιβλέπτου.

18:00 -  20:30 μ.μ. Τέλεση Ιερών Μυστηρίων σε διαφόρους Ναούς της Φθιώτιδος. 

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021

07:00 π.μ. Όρθρος,  Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Κ. Τιθορέας.

(τηλεοπτική – ραδιοφωνική – διαδικτυακή μετάδοση)

15:30 μ.μ. Τερματισμός ΡΑΛΛΥ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ 2021 στην Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας.

19:00 μ.μ. Τέλεση Μυστηρίου Γάμου του Δημάρχου Αγίων Αναργύρων – Καματερού στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Αττικής.

(*) Τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου  αρχίζει η νέα σχολική χρονιά. Σε όλα τα σχολεία της Ιεράς Μητροπολεώς μας, όπως συμβαίνει και σε όλες τις Μητροπόλεις της χώρας, θα τελεσθούν οι καθιερωμένοι αγιασμοί προκειμένου οι μαθητές αλλά και οι εκπαιδευτικοί με την ευλογία του τριαδικού Θεού να πραγματοποιήσουν μια καρποφόρα και δημιουργική χρονιά. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας θα τελέσει αγιασμούς σε σχολεία της Φθιώτιδος και θα ευχηθεί σε παιδιά και εκπαιδευτικούς. Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα τελέσει αγιασμό 8.00       Δημοτικό Σχολείο Μώλου (δίπλα στο Γυμνάσιο)

8.30    21ο Δημ. Σχολείο Λαμίας (Σταυρός, Δίπλα στον Άγ. Νικόλαο Βράχας)

9.00    Μουσικό Σχολείο Λαμίας (Καλύβια)

9.30    5ο Γυμνάσιο Λαμίας (ΑΜΠΛΙΑΝΙΤΗ 20-22)

10.00 26ο Νηπιαγωγείο Λαμίας (Τανάγρας και Οινοφύτων)

10.30              1ο, 17ο Δημοτικά Σχολεία Λαμίας και 17ο Νηπιαγωγείο Λαμίας (Γαλανέϊκα)

κ. Αναγνώστου Διονύσιος (6934624720) 17ο Δημοτικό

κ. Κατοίκου Αρετή (6976386016) 17ο Νηπιαγωγείο

11.00 16ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Λαμίας (Παπασιοπούλου – Γαλανέϊκα) - Είσοδος από Τσαλτάκη.

12.00 Νηπιαγωγείο Ομβριακής

13.00 Εκκλησιαστικό Σχολείο Λαμίας

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΝΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ

(*) Ιερά Αγρυπνία επί τη μνήμη του εν Αγίοις πατρός ημών Βησσαρίωνος, του εν Λαρίση θα τελεσθεί την Τρίτη 14 του μηνός στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγάθωνος. Η Αγρυπνία θα αρχίσει στις 8:30 το βράδυ και θα ολοκληρωθεί στη 1:00 το πρωί.

(*) Το Ιερό προσκύνημα της Παναγίας της Προυσιώτισσας στις Βαρδάτες παραμένει καθημερινά ανοικτό περιμένοντας κάθε ευλαβή προσκυνητή να επισκεφθεί τους χώρους του, να προσκυνήσει την ιερά εικόνα της Παναγίας η οποία βρέθηκε θαυματουργικώς το 1711 και να θαυμάσει τις αξιόλογες τοιχογραφίες των ετών 1711 και 1748. Στο Ιερό αυτό Προσκύνημα εγκαταβιοί ο μοναχός πατήρ Φώτιος και παραμένει ανοικτό για τους προσκυνητές κατά τους θερινούς μήνες από τις 8 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και το απόγευμα 5 με 8. Επίσης καθημερινά από τις 6 το απόγευμα τελούνται οι ακολουθίες του εσπερινού, του αποδείπνου, των Χαιρετισμών στην Υπεραγία Θεοτόκο και ο παρακλητικός κανόνας της Παναγίας.     

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

 (*) Η Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας με την υποστήριξη του Δήμου Λοκρών διοργανώνει το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ποδηλασίας Δρόμου Παίδων και Κορασίδων στις 11-12 Σεπτεμβρίου 2021.

Η τελετή απονομής επάθλων στους νικητές θα γίνει το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου και ώρα  19:00 στη Σκάλα Αταλάντης για τον Αγώνα Ατομικής Χρονομέτρησης και την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου και ώρα 13:30 στην Πλατεία Αταλάντης για τον Αγώνα Αντοχής.

  Αυτές ήταν για σήμερα οι ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...