165

Ραδιοφωνικά Δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

1137

Ημερομηνία έκδοσης: 

Πέμπτη, 29 Δεκέμβριος, 2016

Πέμπτη  29 Δεκεμβρίου  σήμερα και η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των αγίων 14000 νηπίων, των υπο Ηρώδου αναιρεθέντων.

Τη μνήμη πάντων των χριστιανών και αδελφών ημών, των εν λιμώ και δίψη και μαχαίρα και κρύει τελειωθέντων.

Τη μνήμη των οσίων πατέρων ημών Αθηνοδώρου, Βαβύλα και Βενιαμίν.Του οσίου Γεωργίου επισκόπου Νικομηδείας, του ποιητού ασματικών Κανόνων και Τροπαρίων.

Επίσης σήμερα η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του οσίου Θαδδαίου του ομολογητού και Μαρκέλλου ηγουμένου της μονής Ακοιμήτων. 

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΤΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 (*) Χρηματικά δώρα ύψους 7.100 Ευρώ προσέφερε χθες ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στα στελέχη των κατασκηνώσεων.

 (*) Με λαμπρότητα θα εορτάσει και φέτος η Ιερά Μητρόπολή μας τη  μνήμη του Αγίου Βασιλείου Αρχιεπισκόπου Καισαρείας της Καππαδοκίας. 

(*) 43 παιδιά πολυτέκνων οικογενειών και 15 αριστεύσαντες που εισήχθησαν σε ανώτατες Σχολές της χώρας θα βραβεύσει με χρηματικό ποσό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου στις  5:00 το απόγευμα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου λαμίας. 

(*) Από τις εκδόσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος κυκλοφόρησε σε τέταρτη έκδοση το βιβλίο του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Ιερωνύμου του Α' με τίτλο « Είμαστε Χριστιανοί;».Διατίθεται στο βιβλιοπωλείο Ενθεον.

 (*) Πανηγυρική θεία Λειτουργία επί τη μνήμη του Οσίου Σεραφείμ του Σάρωφ θα τελεσθεί τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Λαμίας.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

(*) Όπως συνηθίζεται κάθε χρόνο τις ημέρες των Χριστουγέννων έτσι και χθες το πρωί  πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως μας, Σύναξη στελεχών των Κατασκηνώσεων και του νεανικού έργου  της Μητροπόλεώς μας, των πολύτιμων συνεργατών όπως ονομάζει τα παιδιά ο Ποιμενάρχης μας.

                 Ο Σεβασμιώτατος και ο Υπεύθυνος Νεότητος Αρχ. π. Αμβρόσιος Αναστασίου   υποδέχτηκαν περί τους 75  νέους στη μεγάλη τραπεζαρία.

                Λαμβάνοντας τον λόγο ο Σεβασμιώτατος, εξέφρασε την χαρά του που βρέθηκε με τα παιδιά και   ευχαρίστησε όλους τους νέους και τις νέες που προσέφεραν και προσφέρουν  εθελοντική υπηρεσία καθ’ όλο το διάστημα της κατασκηνωτικής περιόδου. Χάρις στην αγάπη τους και την προσφορά τους προς τα παιδιά μας, πέτυχε και η φετινή  κατασκηνωτική περίοδος, η οποία φιλοξένησε δωρεάν 500 περίπου παιδιά της Φθιώτιδος. Ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι ο ρόλος τους στις κατασκηνώσεις είναι και διδακτικός γιατί τα μικρά παιδιά μιμούνται την σωστή συμπεριφορά των ομαδαρχών και των αρχηγών. Συνεχίζοντας την ομιλία του τόνισε ότι η ζωή μας θέλει άθληση και άσκηση σωματική και πνευματική, πράγματα που παρέχονται στις κατασκηνώσεις της Εκκλησίας.   Ως δείγμα ευγνωμοσύνης  και αγάπης ο Ποιμενάρχης μας στη συνέχεια προσέφερε σε όλους χρηματικά δώρα ύψους 7.100 ευρώ και το ημερολόγιο τσέπης της Ιεράς  Μητροπόλεως  του 2017 και ευχήθηκε σε όλους καλή, ευλογημένη και καρποφόρα χρονιά. Στους αρχηγούς και υπαρχηγούς όλων των περιόδων προσέφερε και βιβλία των εκδόσεων της Μητροπόλεως.    Η όμορφη αυτή σύναξη έκλεισε με την προσφορά εορταστικού κεράσματος.Χαρακτηριστικές φωτογραφίες από την σύναξη μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Μητροπόλεως, επιλέγοντας τη σχετική είδηση.

(*) Με πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου θα εορτασθεί την Κυριακή, η Δεσποτική εορτή της περιτομής του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και η μνήμη του Αγίου Βασιλείου Αρχιεπισκόπου Καισαρείας, στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας. Στις 10:30 το πρωί θα τελεσθεί δοξολογία επί τη 1η του έτους. Εν συνεχεία όπως συνηθίζεται κάθε χρόνο όλοι οι επίσημοι θα μεταβούν στο ισόγειο του Περιφερειακού Καταστήματος για την κοπή βασιλόπιτας και την ανταλλαγή ευχών.

Στην Ιερά Μητροπολή μας πανηγυρίζoυν οι Iεροί Nαοί του Aγίου Βασιλείου στο Σταθμό Λιανοκλαδίου και στον Μεγαπλάτανο. Σύμφωνα με το πρόγραμμα εορτασμού στην ενορία του Σταθμού Λιανοκλαδίου το Σάββατο στις 6:00 το απόγευμα θα τελεσθεί πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία. Το θείο λόγο θα κηρύξει ο Γενικός αρχιερατικός επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως πατήρ Νεόφυτος Ραφαηλίδης. Την Κυριακή το πρωί θα τελεσθούν Ορθρος, Θεία Λειτουργία και δοξολογία επί τη 1η του έτους.

Ακολούθως στο ενοριακό πνευματικό κέντρο θα γίνει κοπή βασιλόπιτας και θα προσφερθεί κέρασμα σε όλους.

Στην πανηγυρίζουσα ενορία του Μεγαπλατάνου το Σάββατο στις 4:30 το απόγευμα θα τελεσθεί εσπερινός με αρτοκλασία και την Κυριακή το πρωί Ορθρος, Θεία Λειτουργία αρτοκλασία, δοξολογία επί τη 1η του έτους και κοπή Βασιλόπιτας.

(*) 43 παιδιά πολυτέκνων οικογενειών και 15 αριστεύσαντες που εισήχθησαν σε ανώτατες Σχολές της χώρας θα βραβεύσει με χρηματικό ποσό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις 4 Ιανουαρίου στις  5:00 το απόγευμα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου λαμίας. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει με επίκαιρους ύμνους και τραγούδια η βυζαντινή χορωδία της σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως «Γερμανός ο Μελωδός» υπό την διευθυνση του διευθυντού της σχολής κυρίου Ανδρέου Ιωακείμ. Με την χειρονομία αυτή η φθιωτική εκκλησία επιθυμεί να τονίσει την μεγάλη αξία της πολυτέκνου οικογενείας αλλά και να επιβραβευσει τον μόχθο των παιδιών που αγωνίζονται να μορφωθούν και να πετύχουν την εισαγωγή τους σε μια καλή σχολή. Να σημειώσουμε ότι στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί να παραστούν και οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί του τοπικού μας ραδιοφώνου.


(*) Αλλάζουμε κλίμα και θέμα και περνάμε στην κυκλοφορία ενός νέου βιβλίου. Από τις εκδόσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος κυκλοφόρησε σε τέταρτη έκδοση το βιβλίο του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Ιερωνύμου του Α' με τίτλο « Είμαστε Χριστιανοί;». Ο μακαριστός συγγραφεύς, πεπειραμένος κληρικός και πανεπιστημιακός διδάσκαλος με το βιβλίο αυτό μας προτρέπει  να επαναπροσδιορίσουμε την πορεία μας ως χριστιανοί με αυτογνωσία, να αναγνωρίσουμε τα λάθη μας, να εγερθούμε από τον ύπνο της ραθυμίας και να ενώσουμε τη ζωή μας με την ζωή του Χριστού. Στο εισαγωγικό σημείωμα γράφει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Νικόλαος και μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής….Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων ο Ποιμενάρχης μας στο εισαγωγικό σημείωμα του βιβλίου το οποίο έχει 242 σελίδες και τιμάται 10€. Μπορείτε να το ζητήσετε στο βιβλιοπωλείο  " Ένθεον" της Ιεράς Μητροπόλεως. (Σατωβριάνδου & Χαντζοπούλου γωνία στην Πλατεία Πάρκου στη Λαμία. Τηλ. 2231036204)

 (*) Σχεδόν καθημερινά επισκέπτονται τα Γηροκομεία της Ιεράς Μητροπόλεως σε Στυλίδα, Σπερχειάδα και Λαμία διάφορες ενορίες αλλά και πολλοί πιστοί και δείχνουν την αγάπη και το ενδιαφέρον τους στους τροφίμους των ιδρυμάτων. Το Ιδρυμα Πετρή Στέγη Γερόντων Στυλίδος επισκέφθηκαν σήμερα πενήντα περίπου άτομα από την ενορία των Αγίων Αποστόλων Λαμίας. Τα άτομα αυτά ήταν μέλη του ενοριακού φιλοπτώχου ταμείου, των χορευτικών και κατηχητικών τμημάτων και της χορωδίας συνοδευόμενοι πάντα  από τον εφημέριο πατέρα Βασίλειο Καραμέρη. Στην αρχή της επισκέψεως οι επισκέπτες πήραν το κερασμά τους στην τραπεζαρία του ιδρύματος και προσέφεραν τρόφιμα στο γηροκομείο. Εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου τους ευχαρίστησε θερμά για την προσφορά τους ο υπευθυνος του γηροκομείου Αρχιμ. πατήρ Μάξιμος Νικολόπουλος. Εκ μέρους της ενορίας μίλησε ο πατήρ Βασίλειος ο οποίος συνεχάρη το προσωπικό για την άψογη λειτουργία του ιδρύματος και  ευχήθηκε σε όλους καλή χρονιά. Στη συνέχεια ανέβηκαν στον πρώτο όροφο τραγούδησαν εορταστικά τραγούδια των ημερών,έψαλαν τα κάλαντα και προσέφεραν μαζί με  τις καλλίτερες ευχές τους, δώρα στους γέροντες και το προσωπικό.

(*) Στο πολυδύναμο πνευματικό διοικητικό κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως στην οδό Αγράφων και Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Νέα Άμπλιανη Λαμίας το οποίο παρέχει πολύπλευρη πνευματική διακονία, λειτουργεί βιβλιοθήκη η οποία έχει κυρίως θεολογικό περιεχόμενο αλλά περιλαμβάνει και πολλές άλλες επιστήμες και τομείς γνώσης. Ηδη με χορηγεία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας και πολλών άλλων  μικρών και μεγάλων δωρητών έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες τόμοι οι οποίοι πλουτίζουν την βιβλιοθήκη της Ιεράς Μητροπόλεως. Η Ιερά Μητρόπολη για την καλλίτερη οργάνωση της βιβλιοθήκης προμηθεύτηκε ειδικό ηλεκτρονικό πρόγραμμα καταγραφής από τη βιβλιοθήκη της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ηδη γίνεται η καταχώρηση εγκυκλοπαιδιών, τόμων, περιοδικών και κάθε άλλου βιβλίου ώστε να μπορεί η βιβλιοθήκη μας να λειτουργεί με αποτελεσματικό τρόπο και να αποτελεί εστία μόρφωσης αλλά και λόγω του πλούτου των βιβλίων, βοήθεια σε κάθε μαθητή, φοιτητή, ερευνητή που θα θέλει να ανατρέξει σε πηγές. Η βιβλιοθήκη στεγάζεται στο ισόγειο του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου, έχει δημιουργηθεί χώρος Αναγνωστηρίου και σύντομα χώρος ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οι ώρες λειτουργίας της είναι 9:00 το πρωί με 1:00 το μεσημέρι και ο αρμόδιος υπάλληλος ιεροδιάκονος πατήρ Ανδρέας βοηθά τους επισκέπτες σε ότι χρειάζονται. 

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΝΟΡΙΑΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

(*) Τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου η Αγία μας εκκλησία εορτάζει τη μνήμη του Οσίου Σεραφείμ του Σάρωφ. Στην πόλη της Λαμίας θα τελεσθεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Λαμίας. Κατά τη διάρκεια του εορτασμού θα τεθεί προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του Οσίου Σεραφείμ. 

(*) Την Ιερά Εικόνα των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού από την ομώνυμη Ιερά Μονή της Αταλάντης θα φιλοξενήσει η ενορία Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Καλαποδίου από το Σάββατο έως τις 8 Ιανουαρίου. Η υποδοχή θα γίνει στις 4:30 το απόγευμα και εν συνεχεία θα τελεσθεί εσπερινός και Ιερά Παράκληση. Καθημερινά στον Ιερό Ναό θα τελούνται στις 5:00 οι ακολουθίες του Εσπερινού και της Ιεράς Παρακλήσεως στους Αγίους Αναργύρους. Την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου στις 8:30 το πρωί θα τελεσθεί το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου. Τη Δευτέρα στις 7:30 το βράδυ θα τελεσθεί Ιερά Αγρυπνία. Η αναχώρηση της Ιεράς Εικόνος για το μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων θα γίνει την Κυριακή 8 Ιανουαρίου το απόγευμα μετά την Ιερά Παράκληση που θα αρχίσει στις 3:30.

 (*) Λόγω της σπουδαιότητας  των εορταστικών ημερών, δεν θα τελεσθεί σήμερα η Ιερά Παράκληση στον Αγιο Εφραίμ που τελείται κάθε Πέμπτη στο ομώνυμο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο στο  Πνευματικό Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως. Η ακολουθία θα αρχίσει και πάλι να τελείται από την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου.

 (*) Ιερά Παράκληση στον Άγιο και ιαματικό Παντελεήμονα τελείται κάθε Πέμπτη στις 5:00 το απόγευμα στο ομώνυμο Ιερό παρεκκλήσιο στο Ραχούτειο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Λαμίας στην οδό Εσλιν.

 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

(*)Η Μικρή Ορχήστρα της κρατικής ορχήστρας Αθηνών, υπό τη μουσική διεύθυνση του κ Νικολάου Χαλιάσα επέλεξε μερικές από τις δημοφιλέστερες και πολύ αγαπημένες μελωδίες των Χριστουγέννων ή και μελωδίες που αν και δεν είναι απαραιτήτως χριστουγεννιάτικες είναι σίγουρα ατμοσφαιρικές, εορταστικές και «ευδιάθετες».Ενδεικτικά η Μικρή Ορχήστρα της Κ.Ο.Α. ερμήνευσε την Τρίτη το βράδυ αποσπάσματα από την όπερα «Κάρμεν» του Ζωρζ Μπιζέ, από το μπαλέτο «Καρυοθραύστης» του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκυ, από την κεφάτη και «πολύχρωμη» Σουίτα «Σκαραμούς» του Νταριούς Μιγιώ κ.ά. Επίσης τη Μικρή Νυχτερινή Μουσική του Μότσαρτ, το Libertango του, αλλά και το  το πυροτεχνικό Τσάρντας για βιολί και ορχήστρα του Βιττόριο Μόντι, με σολίστ τη νεότατη και ταλαντούχα Κρίστυ Μπασάρη.Η συναυλία έλαβε μέρος στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος και ήταν όλοι εκεί.

(*) Το Διοικητικό συμβούλιο του Ομίλου Παράδοσης και Λαογραφίας Καμένων Βούρλων μας προσκαλεί  στη 10η συνάντηση τοπικής ιστορίας Αναζητώντας…τις ρίζες, που θα πραγματοποιηθεί  αύριο Παρασκευή στις 6:00 το απόγευμα στο ξενοδοχείο Γαλήνη στη λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων.Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας στην εκδήλωση θα εκπροσωπήσει ο αρχιερατικός επίτροπος  Μενδενίτσης και Καμένων Βούρλων πατήρ Κωνσταντίνος Ρεντίφης.Κατά τη διάρκεια της εκδηλώσεως θα ακουσθούν οι εισηγήσεις «επί Κνημίδας τόποι προιστορικοί» από τον αρχαιολόγο-ιστορικό τέχνης της εφορείας αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και ευρυτανίας κ Πέτρο Κουνούκλα.  Η εισήγηση «ποσειδώνιοι καταστροφαί. Η περίπτωση των παράλιων πόλεων της Ανατολικής Λοκρίδος κατά το σεισμό με τσουνάμι του 551μ.χ». Εισηγητής είναι ο αρχαιολόγος, θεολόγος, ιστορικός της τέχνης, διευθυντής του νομισματικού Μουσείου Αθηνών κ Γεώργιος Κακαβάς. Η τελευταία εισήγηση  με τίτλο «η πολεοδομική εξέλιξη της λουτρόπολης Καμένων Βούρλων, με άξονα τις ιαματικές της πηγές από τον τελειόφοιτο της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κ Παναγιώτη Σελιτσιώτη.

Εδώ ολοκληρώσαμε το σημερινό ενημερωτικό μας δελτίο

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...