165

Ραδιοφωνικά Δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

1141

Ημερομηνία έκδοσης: 

Τετάρτη, 04 Ιανουάριος, 2017

 Τετάρτη 4 Ιανουαρίου  σήμερα και η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Οσίου Θεοκτίστου Ηγουμένου Μονής Κουκουμίου. Τη σύναξη των Αγίων και ενδόξων Εβδομήκοντα Αποστόλων.

Τη μνήμη των Οσιομαρτύρων Ευθυμίου ηγουμένου Βατοπεδίου και των συν αυτώ12 μοναχών, του Αγίου Ονουφρίου, του εκ Βουλγάρων και εν Χίω αθλήσαντος ο οποίος μαρτύρησε το έτος 1818.

Τη μνήμη των Αγίων ενδόξων μαρτύρων Χρυσάνθου και Ευφημίας και ετέρων 6, των Οσίων Απολινναρίας της συγκλητικής, Αθανασίου του κομενταρησίου, Ζωσίμου του ομολογητού, Μιχαήλ του Συγκέλλου και Ευθυμίου του νέου. Επίσης σήμερα η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των οσίων Θεοπρόβου , Ευσταθίου του 1ου αρχιεπισκόπου Ζερβών και Αχιλλέως του διακόνου της Λαύρας Κιέβου.

 ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΤΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 (*)Με  ιδιαίτερη ευλάβεια και την συμμετοχή πλήθους πιστών εορτάστηκε χθες  η μνήμη της ευρέσεως και  ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Εφραίμ του θαυματουργού στην Ιερά Μητρόπολή μας. 

(*) Με χρηματικό ποσό θα βραβεύσει σήμερα στις  5:00 το απόγευμα η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος, 43 παιδιά πολυτέκνων οικογενειών και 15 αριστεύσαντες που εισήχθησαν σε ανώτατες Σχολές της χώρας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου λαμίας. 

(*) Την Αγιοβασιλόπιτα του Ραχουτείου Γηροκομείου Λαμίας ευλόγησε χθες ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας. Στο χαιρετισμό του εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς όλους που με τη βοηθειά τους συμβάλλουν στην έρρυθμη λειτουργία του ιδρύματος.

 (*) Από τη πρώτη του έτους ανέλαβαν τα καθηκοντά τους τα μέλη των νέων Εκκλησιαστικών συμβουλίων. Σύντομα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας θα τους καλέσει σε σύναξη με σκοπό την αλληλογνωριμία και την παροχή κατευθυντήριων οδηγιών.   

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

(*)Με  ιδιαίτερη ευλάβεια και την συμμετοχή πλήθους πιστών εορτάστηκε χθες  η μνήμη της ευρέσεως και  ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Εφραίμ του θαυματουργού στην Ιερά Μητρόπολή μας.  Επίκεντρο του εορτασμού, το μοναδικό σε όλη την Φθιώτιδα Ιερό παρεκκλήσιο του Αγίου στο συγκρότημα του  Πνευματικού  Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως. Χθες το πρωί ο όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, λόγω του ψύχους τελέσθηκε  στη μεγάλη αίθουσα του Πνευματικού  Διοικητικού Κέντρου.    Στην πανηγυρική θεία Λειτουργία ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος πλαισιούμενος από ιερείς και διακόνους της Ιεράς Μητροπόλεως, παρουσία πλήθους ευλαβών πιστών. Έψαλε δε  Βυζαντινός χορός νέων υπό την Διεύθυνση του Διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής κ. Ανδρέου Ιωακείμ. Κατά την διάρκεια του κοινωνικού ο ιδιαίτερος γραμματέας του Ποιμενάρχου μας πατήρ Αθανάσιος Κυρίτσης ανέγνωσε εν συντομία τον μαρτυρικό βίο του Αγίου και την εκ Θεού θαυματουργική αποκάλυψη των Ιερών του Λειψάνων το έτος 1950.

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην ιεροπρέπεια με την οποία τελέσθηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία για την οποία όπως είπε χαρακτηριστικά  θα χαίρει ο Άγιος ο οποίος παρέστη ορατώς και αοράτως  με το τεμάχιο του χαριτόβρυτου  λειψάνου του.   «Ο Άγιος θαυματουργεί αδιακρίτως σε όσους επικαλούνται το όνομά του. Ο Φθιωτικός λαός ευλαβείται ιδιαίτερα και  έχει αγαπήσει πολύ  τον Άγιο Εφραίμ και καθημερινά πολλοί είναι αυτοί που σταματούν στο παρεκκλησιό του και με ευλάβεια ανάβουν κερί, προσευχόμενοι. Ο Θεός έδειξε  αγάπη στον Άγιο γιατί έδωσε την ομολογία της πίστεως και έμεινε αμετακίνητος στην πίστη του Χριστού και το λειψανό του 500 σχεδόν χρόνια από το μαρτύριο του εμφανίσθηκε θαυματουργικώς  και  είναι πηγή ιαμάτων.  Όποιος έχει την ελπίδα του  στον Κύριο να μην φοβάται τίποτα, είναι ανάγκη να καλέσουμε τον Χριστό να γίνει κυβερνήτης στην ζωή μας και στην πατρίδα μας»,  τόνισε χαρακτηριστικά ο Ποιμενάρχης μας.                 Κλείνοντας το κήρυγμά του ευχαρίστησε τον  Δήμαρχο Λαμιέων κ. Νικόλαο Σταυρογιάννη και όλους τους πιστούς για την παρουσία τους και ευχήθηκε πλουσία την ευλογία του Αγίου.                Μετά το πέρας  της Θείας Λειτουργίας  οι πιστοί με ευλάβεια  προσκύνησαν την ιερά εικόνα και το ιερό λείψανο  του Μεγάλου  Αγίου Εφραίμ του Θαυματουργού και  ακολούθως προσφέρθηκε  σε όλους παραδοσιακά γλυκίσματα και καφές. Χαρακτηριστικές φωτογραφίες από τον εορτασμό μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως επιλέγοντας τη σχετική είδηση.

(*) 43 παιδιά πολυτέκνων οικογενειών και 15 αριστεύσαντες που εισήχθησαν σε ανώτατες Σχολές της χώρας θα βραβεύσει με χρηματικό ποσό ο Σεβασμιώτατος σήμερα στις  5:00 το απόγευμα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου λαμίας. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει με επίκαιρους ύμνους και τραγούδια η βυζαντινή χορωδία της σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως «Γερμανός ο Μελωδός» υπό την διευθυνση του διευθυντού της σχολής κυρίου Ανδρέου Ιωακείμ. Με την χειρονομία αυτή η φθιωτική εκκλησία επιθυμεί να τονίσει την μεγάλη αξία της πολυτέκνου οικογενείας αλλά και να επιβραβευσει τον μόχθο των παιδιών που αγωνίζονται να μορφωθούν και να πετύχουν την εισαγωγή τους σε μια καλή σχολή. Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί να παραστούν οι συνεργάτες της Ιεράς Μητροπόλεως καθώς και οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί του τοπικού μας ραδιοφώνου.

(*) Την Αγιοβασιλόπιτα του Ραχουτείου Εκκλησιαστικού Γηροκομείου Λαμίας ευλόγησε χθες το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος παρουσία των μελών του ιατρικού συλλόγου Φθιώτιδος, του Διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος, ιερέων της πόλεως, των δωρητών και των φίλων του Ιδρύματος και φυσικά των γερόντων. Στην προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος μετά την κοπή της πίτας ευχαρίστησε αρχικά τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου οι οποίοι προσπαθούν το καλλίτερο για την εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος, τους ιατρούς του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδος οι οποίοι προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους και όλους τους επωνύμους και ανωνύμους δωρητές γιατί με τη βοηθειά τους είναι δυνατή η λειτουργία του γηροκομείου χωρίς προβλήματα. Τέλος, ευχήθηκε σε όλους να έχουν την ευλογία του Αγίου Παντελεήμονος και καλή χρονιά. Στη συνέχεια προσφέρθηκε κέρασμα σε όλους τους παρευρισκομένους. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από τον ραδιοφωνικό μας σταθμό.

(*) Με την ανατολή του νέου έτους άλλαξαν τα συμβούλια των Ιερών Ναών μας και με απόφασή του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας διόρισε περίπου 1000 τακτικούς και άλλους τόσους αναπληρωματικούς επιτρόπους. Οι νέοι εκκλησιαστικοί επίτροποι παρέλαβαν τον διορισμό τους και έγινε η κατανομή των αξιωμάτων. Ο Ποιμενάρχης μας κ Νικόλαος ευχαριστεί τους προηγούμενους εκκλησιαστικούς επιτρόπους για την ακούραστη εργασία τους και την πολύτιμη προσφορά τους και συμβουλεύει τους νέους να ασκήσουν τα καθήκοντα τους με ζήλο και φόβο Θεού. Να συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία και προσφορά των εκκλησιών μας αλλά και να συνεργαστούν αρμονικά με τους προέδρους των εκκλησιαστικών συμβουλίων, τους ιερείς μας. Σε λίγο καιρό  ο Ποιμενάρχης μας όπως συνηθίζει κάθε φορά θα αποστείλει πρόσκληση στα μέλη των εκκλησιαστικών συμβουλίων με την οποία θα τους καλεί σε σύναξη στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού – Διοικητικού Κέντρου της Μητροπόλεως στη Λαμία με σκοπό την εν Χριστώ επικοινωνία τους με το διοικητικό επιτελείο της Μητροπόλεως και την παροχή οδηγιών για την καλλίτερη επιτέλεση των καθηκόντων τους.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΝΟΡΙΑΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

(*) Αύριο, παραμονή των Θεοφανείων σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Μητροπολεώς μας θα τελεσθούν ο Ορθρος, οι Μεγάλες Ώρες των Θεοφανείων, ο εσπερινός, η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και ο Μεγάλος Αγιασμός. Ακολούθως οι ιερείς θα περιέλθουν στις ενορίες για τον αγιασμό των σπιτιών. 

(*) Με επίκεντρο την πόλη της Στυλίδος, όπως κάθε χρόνο, θα εορτασθεί στην Ιερά Μητρόπολή μας η μεγάλη Δεσποτική εορτή των Θεοφανείων. Μετά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία που θα τελεσθεί   στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου θα τελεσθεί ο Μέγας Αγιασμός, παρουσία των πολιτικών, στρατιωτικών και λοιπών Αρχών της Φθιώτιδος και στη συνέχεια εν πομπή Κλήρος και λαός θα μεταβούν στο λιμάνι της Στυλίδος, όπου θα γίνει η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού. 

Την Παρασκευή στο Φρατζή, Ο Ορθρος, η Θεία Λειτουργία και ο μεγάλος αγιασμός θα τελεσθούν στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού θα γίνει  αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία στη γέφυρα του ποταμού Σπερχειού.

Στο Γοργοπόταμο οι ιερές ακολουθίες θα τελεσθούν στον ενοριακό Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής και η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού θα γίνει στην γέφυρα του ποταμού μετά τη Θεία Λειτουργία.

Στην πόλη του Αγίου Κων/νου όπως συνηθίζεται κάθε χρόνο μετά τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και την ακολουθία του αγιασμού, όλο το εκκλησίασμα εν πομπή μεταβαίνει στο λιμάνι όπου οι ιερείς θα κάνουν της κατάδυση του Τιμίου Σταυρού. 

(*) Ιερά Αγρυπνία επί τη εορτή των Θεοφανείων θα τελεσθεί αύριο στην Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου Δίβρης. Θα αρχίσει στις 8:15 το βράδυ και θα τελειώσει στη 1:15 το πρωί. Στο τέλος της ακολουθίας θα τελεσθεί ο μεγάλος Αγιασμός.

 (*) Την Ιερά Εικόνα των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού από την ομώνυμη Ιερά Μονή της Αταλάντης φιλοξενεί η ενορία Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Καλαποδίου έως τις 8 Ιανουαρίου. Καθημερινά στον Ιερό Ναό  τελούνται στις 5:00 οι ακολουθίες του Εσπερινού και της Ιεράς Παρακλήσεως στους Αγίους Αναργύρους. Η αναχώρηση της Ιεράς Εικόνος για το μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων θα γίνει την Κυριακή 8 Ιανουαρίου το απόγευμα μετά την Ιερά Παράκληση που θα αρχίσει στις 3:30. 

(*) Λόγω της σπουδαιότητας  των εορταστικών ημερών, δεν θα τελεσθεί αύριο η Ιερά Παράκληση στον Αγιο Εφραίμ που τελείται κάθε Πέμπτη στο ομώνυμο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο στο  Πνευματικό Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως και η Ιερά Παράκληση που τελείται κάθε Πέμπτη στον Αγιο Παντελεήμονα στο ιερό παρεκκλήσιο στο Ραχούτειο Γηροκομείο Λαμίας. Οι ακολουθίες θα αρχίσουν και πάλι να τελούνται από την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου.

Εδώ ολοκληρώσαμε το σημερινό ενημερωτικό μας δελτίο.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...