165

Ραδιοφωνικά Δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

1142

Ημερομηνία έκδοσης: 

Πέμπτη, 05 Ιανουάριος, 2017

 

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου  σήμερα και η εκκλησία μας εορτάζει τα προεόρτια των Φώτων. Τη μνήμη της οσίας Συγκλητικής. Των αγίων Θεόειδος, Θεοπέμπτου επισκόπου, Θεωνά και Σάϊς. Τη μνήμη του οσιομάρτυρος Ρωμανού, του από Καρπενησίου, του εν Βυζαντίω ο οποίος μαρτύρησε το έτος 1694,του οσίου Δωροθέου ιδρυτού και κτίτωρος της Ιεράς Μονής Χιλιοκόμου Άμασείας. Επίσης σήμερα η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των οσίων Γρηγορίου του εν τω Ακρίτα, Δομνίνης, Συγκλητικής, Τατιανής και Φωστηρίου. 

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΤΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(*) Χρηματικά βραβεία ύψους 25.000€ προσέφερε χθες η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος σε 44 παιδιά πολυτέκνων οικογενειών και 15 αριστεύσαντες που εισήχθησαν σε ανώτατες Σχολές της χώρας. 

(*)Στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Στυλίδος θα ιερουργήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας αύριο 6 Ιανουαρίου, εορτή των Θεοφανείων. 

(*) Το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο της μακαριστής Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής Γενεσίου της Θεοτόκου Δαδίου Μοναχής Νεκταρίας θα τελεσθεί την Κυριακή 8 του μηνός από τον Ποιμενάρχη μας. Του Ιερού Μνημοσύνου θα προηγηθεί αρχιερατική Θεία Λειτουργία. 

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 

 (*) Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η Ιερά Μητρόπολις μας διοργάνωσε μία όμορφη και επίσημη τελετή αγάπης προς τα νιάτα της Φθιώτιδος.            Χθες το απόγευμα ο  Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας γέμισε από χαμογελαστά πρόσωπα  αριστευσάντων φοιτητών και γονέων πολύτεκνων οικογενειών στους οποίους ο Σεβασμιώτατος επέδωσε επαίνους και χρηματικά βραβεία ύψους 25.000€.   Πιο συγκεκριμένα, ο Ποιμενάρχης μας ετίμησε με την κίνηση αυτή 15 αριστεύσαντες φοιτητές που εισήχθησαν κατά το έτος 2016 σε Ανώτατες και Ανώτερες Σχολές της Τριτοβάθμιας Εκπαιδεύσεως της χώρας  και 44 φοιτητές, παιδιά πολυτέκνων οικογενειών που εισήχθησαν στα ως άνω Εκπαιδευτικά ιδρύματα. Αρχικά ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε την Αγιοβασιλόπιτα παρουσία όλων των αρχών των Πολιτικών, των στρατιωτικών, της εκπαιδεύσεως, των στελεχών και συνεργατών της Ιεράς Μητροπόλεων, των ιερέων και διακόνων της πόλεως και όλων των παιδιών με τις οικογένειες τους.  Την εκδήλωση πλαισίωσε με επίκαιρους ύμνους των Θεοφανείων και με παραδοσιακά κάλαντα, η Βυζαντινή χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας υπό την διεύθυνση    του Διευθυντού αυτής και Πρωτοψάλτου κ. Ανδρέου Ιωακείμ.            Στο χαιρετισμό του ο Ποιμενάρχης μας εξέφρασε την χαρά του για την εκδήλωση αυτή και χαρακτηριστικά ανέφερε:    «Είναι μεγάλη μας χαρά σήμερα που η Ιερά Μητρόπολη προβαίνει σε μια χειρονομία αγάπης προς τα νιάτα της περιοχής μας. Δύο αγάπες λένε οι Πατέρες της Εκκλησίας πρέπει να κατέχει  χριστιανός. Η μία αγάπη να είναι προς τον Θεό και η άλλη αγάπη να είναι προς τον συνάνθρωπο. Δοξάζουμε τον Θεό που η Ιερά Μητρόπολις μας επιτελεί και τις δύο αυτές αγάπες. Την μεν πρώτη την επιτελεί με το ποιμαντικό της έργο, την δε δεύτερη την επιτελεί με το μεγάλο και επαινετό φιλανθρωπικό της έργο, το οποίο επιτελείται από τον ιερό κλήρο και τον ευσεβή λαό. Αξίζει να αναφέρουμε πως η Ιερά Μητρόπολις μας κατά το έτος 2016 δαπάνησε περίπου 1.000.000 € στην φιλανθρωπική δράση της. Η Εκκλησία δεν έχει ανάγκη από περιουσία, περιουσία της είναι ο ευσεβής και φιλάνθρωπος λαός της.

          Με αυτή την χειρονομία, αγαπητά μου παιδιά, η τοπική μας εκκλησία θέλει να σας προσφέρει ένα χάδι αγάπης, ένα μικρό δώρο. Όσοι από σας αντιμετωπίζετε δυσκολίες κατά την διάρκεια των φοιτητικών σας σπουδών θέλω να ξέρετε ότι η Ιερά Μητρόπολη μας θα σας στηρίξει με κάθε τρόπο. Η Ελλάδα, αγαπητοί μου αδερφοί γερνάει, το μέλλον της Πατρίδος μας είναι η Ελληνική ορθόδοξη πολύτεκνη οικογένεια και μόνον αυτή μπορεί να κρατήσει την ιστορία της. Αγαπητά μου παιδιά με το δώρο μας αυτό θέλω να σας παρακαλέσω να είστε προσεκτικοί κατά την διάρκεια των φοιτητικών σας χρόνων. Το μόνο που θα πρέπει να σας απασχολεί αυτό τον καιρό να είναι η μελέτη και η μόρφωσή σας».     Αμέσως μετά ο Σεβασμιώτατος επέδωσε σε όλα τα παιδιά από μία Καινή Διαθήκη των εκδόσεων της Ιεράς Μητροπόλεως και χρηματικά βραβεία ύψους 25.000€.

           Ως αντίδωρο ευγνωμοσύνης αλλά και επί τη επετείω της εικοσαετούς ποιμαντορίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας στον Ιστορικό θρόνο της Φθιωτικής Εκκλησίας, το Διοικητικό Συμβούλιο του  Συλλόγου Πολυτέκνων Νομού Φθιώτιδος επέδωσε στον Ποιμενάρχη μας τιμητική πλακέτα και μια χειροποίητη εικόνα του Αγίου Νικολάου. Η όμορφη αυτή εκδήλωση τελείωσε με την αναμνηστική φωτογραφία του Σεβασμιωτάτου με τα παιδιά και με την διανομή της βασιλόπιτας σε όλους. Χαρακτηριστικές φωτογραφίες από την βράβευση δημοσιευονται στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως.

(*) Με επίκεντρο την πόλη της Στυλίδος, όπως κάθε χρόνο, θα εορτασθεί στην Ιερά Μητρόπολή μας η μεγάλη Δεσποτική εορτή των Θεοφανείων.Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που θα τελεσθεί  αύριο στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου θα ιερουργήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα τελεσθεί ο Μέγας Αγιασμός, παρουσία των πολιτικών, στρατιωτικών και λοιπών Αρχών της Φθιώτιδος και στη συνέχεια εν πομπή Κλήρος και λαός θα μεταβούν στο λιμάνι της Στυλίδος, όπου θα γίνει η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού. Περισσότερες πληροφορίες για τον εορτασμό θα μας δώσει στο τέλος του δελτίο μας  ο προιστάμενος εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Στυλίδος Αρχιμ. πατήρ Δαμασκηνός Ξηρομερίτης.

(*) Στην Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Δαδίου θα μεταβεί την Κυριακή 8 του μηνός ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Νικόλαος προκειμένου να τελέσει το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο της μακαριστής Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής Μοναχής Νεκταρίας. Του Ιερού Μνημοσύνου θα προηγηθεί αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Να σας θυμίσουμε ότι η εξόδιος ακολουθία της μακαριστής γερόντισσας τελέσθηκε μέσα σε κλίμα συγκινήσεως  την Δευτέρα 21 Νοεμβρίου. Νέα Ηγουμένη της Ιερά Μονής, ορίστηκε προσφάτως η Μοναχή Χριστοδούλη Τόλη.

(*)Η Σχολή Υποψηφίων Κατηχητών συνεχίζει τη λειτουργία της και πάλι από Δευτέρα 9 του μηνός. Τα μαθηματα όπως και πέρσι, έτσι και φέτος πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα στις 7:00 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο του Ι. Ν. Αγ. Βαρβάρας Λαμίας. Πρόκειται για ένα μικρό Θεολογικό Σεμινάριο, το οποίο θα δώσει τις πολύ απαραίτητες θεολογικές γνώσεις στους Υποψηφίους Κατηχητές των Ενοριών όλης της Μητροπολιτικής Περιφέρειας. Στο μάθημα της Δευτέρας θα μιλήσει ο Αρχμ. Πατήρ Δημήτριος Ζελιαναίος, εφημέριος του Ιερού Ναού Οσίου Σεραφείμ Ζελίου. Τα μαθήματα κατηχήσεως μπορεί να τα παρακολουθήσει και όποιος άλλος επιθυμεί.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΝΟΡΙΑΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

(*) Σήμερα, παραμονή των Θεοφανείων σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Μητροπολεώς μας τελέσθηκαν ο Ορθρος, οι Μεγάλες Ώρες των Θεοφανείων, ο εσπερινός, η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και ο Μεγάλος Αγιασμός. Ακολούθως οι ιερείς περιήλθαν στις ενορίες για τον αγιασμό των σπιτιών. 

Αύριο ημέρα των θεοφανείων στο Φρατζή, Ο Ορθρος, η Θεία Λειτουργία και ο μεγάλος αγιασμός θα τελεσθούν στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού θα γίνει  αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία στη γέφυρα του ποταμού Σπερχειού.

Στο Γοργοπόταμο οι ιερές ακολουθίες θα τελεσθούν στον ενοριακό Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής και η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού θα γίνει στην γέφυρα του ποταμού μετά τη Θεία Λειτουργία.

Στην πόλη του Αγίου Κων/νου όπως συνηθίζεται κάθε χρόνο μετά τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και την ακολουθία του αγιασμού, όλο το εκκλησίασμα εν πομπή μεταβαίνει στο λιμάνι όπου οι ιερείς θα κάνουν της κατάδυση του Τιμίου Σταυρού. 

(*) Ιερά Αγρυπνία επί τη εορτή των Θεοφανείων θα τελεσθεί σήμερα στην Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου Δίβρης. Θα αρχίσει στις 8:15 το βράδυ και θα τελειώσει στη 1:15 το πρωί. Στο τέλος της ακολουθίας θα τελεσθεί ο μεγάλος Αγιασμός. 

 (*) Τη μνήμη του Οσίου Γεωργίου του Χοζεβίτου θα εορτάσει η εκκλησία μας την Κυριακή 8 του μηνός. Ιερό λείψανο του Αγίου φυλάσσεται στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Νέας Βράχας. Προς τιμή του, το Σάββατο στις 5:00 το απόγευμα θα τελεσθεί εσπερινός. Την Κυριακή το πρωί Ορθρος και Θεία Λειτουργία και το απόγευμα στις 5:00  Ιερά Παράκληση. Και τις δυο ημέρες θα τεθεί προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών, τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του Οσίου Γεωργίου του Χοζεβίτου. 

(*) Η ενορία της Αγίας Βαρβάρας Λαμίας θα εορτάσει στις 9 του μηνός όπως κάθε χρόνο, την ανάμνηση των εγκαινίων του Ιερού Ναού της. Ο πανηγυρικός εσπερινός θα τελεσθεί την Κυριακή στις 5:30 το απόγευμα με αρτοκλασία και Θείο κήρυγμα. Τη Δευτέρα το  πρωί θα τελεσθεί Ορθρος και θεία Λειτουργία. Ακολούθως θα προσφερθεί κέρασμα στο ενοριακό πνευματικό κέντρο. Τα εγκαίνια του Ιερού Ναού της Αγίας Βαρβάρας Λαμίας τελέσθηκαν στις 9 Ιανουαρίου του 2000 από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ Νικόλαο.

 (*) Αρχίζουν και πάλι από αυτή τη Δευτέρα οι Εσπερινές ομιλίες που πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα απόγευμα σε όλους τους Ιερούς  Ναούς της Λαμίας αλλά και σε διάφορες Ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως μας. Θέμα των φετινών ομιλιών είναι: «Ο Θεός στην Παλαιά Διαθήκη». Των ομιλιών προηγείται η ακολουθία της Ιεράς Παρα­κλή­σεως στην Υπεραγία Θεοτόκο. 

(*) Λόγω της σπουδαιότητος των εορτών του Δωδεκαημέρου τις τελευταίες εβδομάδες δεν τελούνταν η Ιερά Παράκληση στον Αγιο Εφραίμ που τελείται κάθε Πέμπτη στο ομώνυμο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο στο  Πνευματικό Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως και η Ιερά Παράκληση που τελείται κάθε Πέμπτη στον Αγιο Παντελεήμονα στο ομώνυμο ιερό παρεκκλήσιο στο Ραχούτειο Γηροκομείο Λαμίας. Οι ακολουθίες θα αρχίσουν και πάλι να τελούνται από την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου.

Εδώ ολοκληρώσαμε το σημερινό ενημερωτικό μας δελτίο.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...