165

Ραδιοφωνικά Δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

1143

Ημερομηνία έκδοσης: 

Δευτέρα, 09 Ιανουάριος, 2017

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου  σήμερα και η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Αγίου μάρτυρος Πολυεύκτου. Τη μνήμη του Αγίου ιερομάρτυρος Θεοκτίστου, του ομολογητού και του Αγίου μάρτυρος Λαυρεντίου. Τη μνήμη του Οσίου Πέτρου επισκόπου Σεβαστείας, του Αγιου Φιλίππου Μητροπολίτου Μόσχας και πάσης Ρωσίας και της Αγίας νεομάρτυρος Κυράννης εκ Βυσώκας Θεσσσσαλονίκης.Επίσης σήμερα η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των Οσίων Αντωνίνης της εν Νικομηδεία και Ευστρατίου του θαυματουργού.

 ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΤΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 (*) «Οι Προκαθήμενοι της Μεγάλης Συνόδου της Κρήτης έδωσαν στον κόσμο την εικόνα της Ενότητος και ενίσχυσαν την παρουσία της Ορθοδοξίας στον σύγχρονο κόσμο». Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στο κυριακάτικο κήρυγμά του αναφερόμενος στην ενότητα της Εκκλησίας.

(*) Με επίκεντρο την πόλη της Στυλίδος, όπως κάθε χρόνο εορτάσθηκε στην Ιερά Μητρόπολή μας η μεγάλη Δεσποτική εορτή των Θεοφανείων την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου. 

(*) Συνέντευξη στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος και στην δημοσιογράφο κα Κατερίνα Χουζούρη παρεχώρησε σήμερα το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος. Θέμα της συνέντευξης ήταν η πρόσφατη βράβευση φοιτητών και στελεχών νεότητος από τη Φθιωτική εκκλησία.

 (*) Σχολεῖο δωρεάν ἐκμαθήσεως τῆς ἀρχαίας Ἑλληνικῆς γλώσσας θά λειτουργή­σει η Ἱερά Μητρόπολη ἀπό τις 14 Ἰανουαρίου.Τα μαθήματα ἀπευθύνονται σέ Ἐνήλικες καί θά γίνονται κάθε Σάββατο στίς 11:00 τό πρωῒ στό Πνευματικό Κέντρο τοῦ Ἱεροῦ Μη­τρο­πο­λιτι­κοῦ Ναοῦ Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου Λαμίας. 

(*) Μέσα σε κλίμα ιδιαίτερης κατάνυξης και συγκίνησης τελέσθηκε χθες το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο της μακαριστής Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής Γενεσίου της Θεοτόκου Δαδίου, Μοναχής Νεκταρίας.

 ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 

(*) Χθες Κυριακή μετά τα Φώτα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος ιερούργησε και ωμίλησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, στον οποίο προσήλθαν αρκετοί πιστοί, παρά το δριμύ ψύχος εξαιτίας του παγετού και του χιονιά που πλήττει αυτές τις ημέρες και την Φθιώτιδα. Στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας αναφερόμενος στην Ενότητα της Πίστεως μεταξύ άλλων ανέφερε:

            « Να σταματήσουν μερικοί να επικρίνουν τον Πατριάρχη μας και την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης, γιατί προσφέρουν αρνητικές υπηρεσίες στην Εκκλησία και διασπούν την Ενότητα.       Οι Προκαθήμενοι της Μεγάλης Συνόδου της Κρήτης έδωσαν στον κόσμο την εικόνα της Ενότητος και ενίσχυσαν την παρουσία της Ορθοδοξίας στον σύγχρονο κόσμο. Να προσευχόμεθα και όχι να κηρύττουμε κηρύγματα διασπάσεως του Αγίου Σώματος του Χριστού.            Ιδιαιτέρα προσοχή χρειάζεται για εμάς τους Επισκόπους που ήμαστε θεματοφύλακες της Ενότητος, μη τυχόν άθελά μας συντελούμε στη δημιουργία διασπαστικών ομάδων μέσα στους κύκλους των θρησκευομένων ανθρώπων».            Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε για μια ακόμη φορά τον Διευθυντή και τους υπαλλήλους του "STAR Κεντρικής Ελλάδος", χάριν στο οποίο κάθε Κυριακή μεταδίδεται ζωντανά  η Θεία Λειτουργία και ο Λόγος του Θεού από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Λαμίας και μέσω του δορυφόρου μπορούν να την παρακολουθούν οι πιστοί σε όλο τον κόσμο.

(*) Με επίκεντρο την πόλη της Στυλίδος, όπως κάθε χρόνο εορτάσθηκε στην Ιερά Μητρόπολή μας η μεγάλη Δεσποτική εορτή των Θεοφανείων την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου.   Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου ιερούργησε και ωμίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος.

   Στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας αναλύσας την Ευαγγελική περικοπή της Θείας Λειτουργίας,  αναφέρθηκε στην Μεγάλη Δεσποτική εορτή των Θεοφανείων τονίζοντας ότι η Θεολογία της Εκκλησίας μας φανερώνει τον Τριαδικό Θεό. Ο Χριστός ήλθε στον κόσμο ως τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος για να φέρει την καινούργια ζωή και η καινούργια ζωή αυτή βιώνετε μόνο μέσα στην Εκκλησία, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.   Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε ο Μέγας Αγιασμός, παρουσία των πολιτικών, στρατιωτικών και λοιπών Αρχών της Φθιώτιδος.    Μετά την τελετή του Αγιασμού ο Ποιμενάρχης μας  ευχήθηκε σε όλους υγεία, φωτισμό,  δύναμη και ζωή μετά του Αγίου Πνεύματος. Στη συνέχεια εν πομπή Κλήρος και λαός μετέβησαν στο λιμάνι της Στυλίδος, όπου έγινε η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού.   Τέσσερις νέοι αψηφώντας το ψύχος έπεσαν στα παγωμένα νερά του Μαλιακού κόλπου για  να ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό. Ο Σεβασμιώτατος στον νεαρό Νικόλαο Μανιώτη, φοιτητή της Σχολής Εμποροπλοιάρχων Θεσσαλονίκης,  ο οποίος έπιασε τον Τίμιο Σταυρό επέδωσε ως ευλογία, μία εικόνα του Αγίου Νικολάου.   Ο λαμπρός εορτασμός τελείωσε  με δεξίωση που παρέθεσε ο Δήμος  Στυλίδος στην αίθουσα τελετών του Δημαρχείου.

   Στην θεία Λειτουργία και την τελετή του Μεγάλου Αγιασμού παρέστησαν οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Απόστολος Καραναστάσης,  κ. Δημήτριος Βέττας, κ. Αθανάσιος Μιχελής και κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, ο   Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ευθύμιος Καραϊσκος, ο Δήμαρχος Στυλίδος κ. Απόστολος Γκλέτσος με σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος Υποστράτηγος Ανδρέας Αποστολόπουλος, ο Διοικητής του ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Ελευθέριος Παπαδόπουλος, ο Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αρχιπύραρχος κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Λιμενάρχης Στυλίδος κ. Ιωάννης Κοντοστέργιος, ο Διοικητής του Γ. Νοσοκομείου Λαμίας κ. Παναγιώτης Ζυγούρης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδος κ. Αλέξανδρος Διαμαντάρας, η τ. Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Ελένη Μακρή άλλοι εκπρόσωποι του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας και πλήθος πιστών από τη Στυλίδα, τη Λαμία και ολόκληρη την Φθιώτιδα.

 (*) Συνέντευξη στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος και στη δημοσιογράφο κα Κατερίνα Χουζούρη παρεχώρησε σήμερα το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος. Θέμα της συνεντεύξεως ήταν η πρόσφατη βράβευση εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως σαράντα τεσσάρων παιδιών πολυτέκνων οικογενειών και 15 αριστευσάντων που εισήχθησαν σε ανώτατες Σχολές της χώρας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου λαμίας καθώς και η πρόσφατη οικονομική ενίσχυση των στελεχών νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως και συγκεκριμένα των εκκλησιαστικών κατασκηνώσεων. 

(*) Μόλις ακούσαμε την συνέντευξη που παρεχώρησε σήμερα το πρωί ο Σεβ Μητρ μας στον ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος. Συνεχίζουμε το δελτίο μας με μια σημαντική ανακοίνωση η οποία ανεγνώσθη χθες σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Λαμίας. Ἀνακοινώθηκε  εἰς τό εὐσεβές πλήρωμα τῆς τοπικῆς μας Ἐκκλησίας, ὅτι στό πλαίσιο τοῦ διαρκοῦς ἐνδιαφέροντος τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεώς μας γιά τήν ὀρθή κατανόηση τῆς ἀρχαίας Ἑλληνικῆς γλώσσας καί ἰδιαιτέρως τῶν ἱερῶν κειμένων τῆς Ἁγίας μας Ἐκκλησίας, ἡ Ἱερά Μητρόπολις θά λειτουργή­σει Σχολεῖο δωρεάν ἐκμαθήσεως τῆς ἀρχαίας Ἑλληνικῆς γλώσσας.

Οἱ συμμετέχοντες στά μαθήματα αὐτά θά ἔχουν τήν ἐξαιρετική εὐκαιρία νά ἐντρυφήσουν στά ἱερά κείμενα τῆς Θείας Λειτουργίας, ὥστε αὐτά νά γίνο­νται πιό καταληπτά καί νά κατανοοῦνται τά βαθιά νοήματά τους.

  Τά πρωτότυπα αὐτά μαθήματα ἀπευθύνονται σέ Ἐνήλικες, πού ἐνδιαφέρονται γιά τά ἀρχαία κείμενα καί θά διδάσκονται κάθε Σάββατο στίς 11:00 τό πρωῒ στό Πνευματικό Κέντρο τοῦ Ἱεροῦ Μη­τρο­πο­λιτι­κοῦ Ναοῦ Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου Λαμίας, ἀπό τις 14 Ἰανουαρίου.

  Οἱ ἐνδιαφερόμενοι μποροῦν νά δηλώσουν τή συμμετοχή τους καθημερινά ἀπό Δευτέρα ἕως Παρασκευή, κατά τίς ὥρες 9:00 τό πρωί μέ 1:00 τό μεσημέρι, στά Γραφεῖα τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως καί στά τηλέφωνα 22310.50551 ἕως 53 και στο 51111 στον ιεροδιάκονο πατέρα Δημήτριο Ατματζίδη. 

(*) Μέσα σε κλίμα ιδιαίτερης κατάνυξης και συγκίνησης τελέσθηκε χθες το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο της μακαριστής Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής Γενεσίου της Θεοτόκου Δαδίου, Μοναχής Νεκταρίας. Παρά το δριμύ ψύχος  και το χιόνι το οποίο έφτανε τους 50 με 60 πόντους, ο εκπρόσωπος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου μας, αρχιερατικός επίτροπος Αμφικλείας πατήρ Διομήδης Παναγιωτόπουλος, παρουσία των δυο συνταξιούχων ιερέων πατρός Χαραλάμπους και πατρός Νικολάου οι οποίοι εξυπηρετούν τις λατρευτικές ανάγκες του μοναστηριού και παρουσία αρκετών πιστών, τελέσθηκε χθες το ιερό Μνημόσυνο υπερ αναπαύσεως της ψυχής της μακαριστής γερόντισσας . Στις Ιερές ακολουθίες έψαλαν οι αδελφές του μοναστηριού, η νέα Ηγουμένη Μοναχή Χριστοδούλη Τόλη και η Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγίας Μαρίνης Λοκρίδος, γερόντισσα Ελισάβετ. Μετά το πέρας των ακολουθιών προσφέρθηκε καφές και φαγητό στην τραπεζαρία του μοναστηριού. 

(*) Αναβάλλεται σήμερα λόγω του ψύχους το μάθημα  που πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα στη Σχολή Υποψηφίων Κατηχητών στις 7:00 το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο του Ι. Ν. Αγ. Βαρβάρας Λαμίας. Να θυμίσουμε ότι πρόκειται για ένα μικρό Θεολογικό Σεμινάριο, το οποίο δίνει τις πολύ απαραίτητες θεολογικές γνώσεις στους Υποψηφίους Κατηχητές των Ενοριών όλης της Μητροπολιτικής Περιφέρειας.Για το μάθημα της Δευτέρας  16 Ιανουαρίου θα σας ενημερώσουμε σε επόμενο δελτίο μας.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΝΟΡΙΑΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

(*) Χθες η εκκλησία μας μεταξύ των άλλων Αγίων, εόρτασε και τη μνήμη του Οσίου Γεωργίου του Χοζεβίτου. Ιερό λείψανό του φυλάσσεται στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Νέας Βράχας το οποίο τέθηκε προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών κατά τη διάρκεια του πανηγυρικού εορτασμού. 

 (*) Η ενορία της Αγίας Βαρβάρας Λαμίας εόρτασε σήμερα όπως κάθε χρόνο, την ανάμνηση των εγκαινίων του Ιερού Ναού της. Μετά την πανηγυρική θεία Λειτουργία προσφέρθηκε κέρασμα στο ενοριακό πνευματικό κέντρο. Τα εγκαίνια του Ιερού Ναού της Αγίας Βαρβάρας Λαμίας τελέσθηκαν στις 9 Ιανουαρίου του 2000 από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ Νικόλαο. 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

  (*) Επανερχόμαστε στην εορτή των Θεοφανείων και θα αναφέρουμε τώρα πως εορτάστηκε η μεγάλη αυτή Δεσποτική εορτή στο Γοργοπόταμο. Με λαμπρότητα έγινε και στο Γοργοπόταμο ο εορτασμός των Θεοφανίων και η τελετή Αγιασμού των Υδάτων παρουσία του Δημάρχου Λαμιέων κ Νικολάου Σταυρογιάννη, του Αντιπεριφερειάρχη κ Κωνσταντίνου Αποστολόπουλου, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ Αθανάσιου Κλειτσάκη, Αντιδημάρχων, Περιφερειακών και Δημοτικών Σύμβουλων.

Μετά το πέρας  της Θείας Λειτουργίας, που έγινε στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής, κλήρος και πιστοί κατευθύνθηκαν υπό τους ήχους της Δημοτικής Φιλαρμονικής Λαμίας στο Γοργοπόταμο όπου και πραγματοποιήθηκε η τελετή Αγιασμού των Υδάτων.

Ο Δήμαρχος Λαμιέων, σε δηλώσεις του προς τα Μέσα Ενημέρωσης, αφού αναφέρθηκε στη σημασία που έχει για το Δήμο μας ο ζωοδότης και υδροδότης Γοργοπόταμος, ευχήθηκε «χρόνια πολλά, καλή φώτιση και το φως της χριστιανοσύνης και της αγάπης να φωτίσει όλους να μείνουμε ενωμένοι, ιδιαίτερα, αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνά η πατρίδα μας.»

(*) Σε πλήρη ετοιμότητα παραμένουν οι υπηρεσίες του Δήμου Λαμιέων λόγω της επιδείνωσης των καιρικών φαινομένων.

Εως αύριο Τρίτη θα παραμείνει ανοικτή η θερμαινόμενη αίθουσα του 2ου ΚΑΠΗ Λαμίας (Αντιγόνης και Ομήρου, με τηλέφωνο επικοινωνίας 22310 22611). Να σημειώσουμε ότι λειτουργεί γραμμή επικοινωνίας με τους δημότες στην τηλεφωνική γραμμή του Γραφείου Κίνησης του Δήμου Λαμιέων, 22310 22202. 

(*) Ο Δήμος Λαμιέων μας προσκαλεί στην παρουσίαση του νέου βραβευμένου ποιητικού λευκώματος της κ Νίκης Βλάχου «Μυχιοθήκη» και στα εγκαίνια ομότιτλης έκθεσης εικαστικών έργων της ιδίας την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου και ώρα 19:00 στην αίθουσα «Αρχαίας Αγοράς» της Δημοτικής Πινακοθήκης Λαμίας «Αλέκος Κοντόπουλος».

Ομιλητές θα είναι η φιλόλογος Βικτώρια Κουσίδου και ο ποιητής- μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών κ Βασίλης Τσακίρογλου, ποιήματα θα απαγγείλουν η κ Ρίτα Καραγιώργου, η κ Βικτώρια Κουσίδου, η κ Ιουλιέττα Παπαλέξη και ο κ Απόστολος Ρούσκας ενώ η μουσική επένδυση και οι μελοποιήσεις των ποιημάτων είναι του κ Κώστα Νέλλα.

Η διάρκεια της έκθεσης είναι από τις 11 Ιανουαρίου έως τις 5 Φεβρουαρίου 2017 και οι ώρες λειτουργίας της από 18:00 - 21:00 (Επισκέψεις στην έκθεση κατά τις πρωινές ώρες θα γίνονται κατόπιν ραντεβού). Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας «Αλέκος Κοντόπουλος», Αινιάνων 6 και στο τηλέφωνο 22310 46887.

Εδώ ολοκληρώσαμε το σημερινό ενημερωτικό μας δελτίο. 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...