165

Ραδιοφωνικά Δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

1145

Ημερομηνία έκδοσης: 

Τετάρτη, 11 Ιανουάριος, 2017

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου  σήμερα και η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Οσίου πατρός ημών Θεοδοσίου αρχηγού και αρχιμανδρίτου παντός κοινοβιακού κανόνος. Τη σύναξη των Μυρίων Αγίων αγγέλων. Τη μνήμη του Αγίου μάρτυρος Μάϊρος, των Οσίων Αγαπίου του αρχιμανδρίτου, Θεοδώρου και Στεφάνου, του εν Πλακιδιναίς.

Τη μνήμη των Οσίων Βιταλίου, Θεοδοσίου επισκόπου Τραπεζούντος και Ηγουμένου της εν Αθω Ιεράς Μονής του Φιλοθέου, του Θεσσαλονικέως.

Επίσης σήμερα η εκκλησία μας εορτάζει την ανάμνηση εγκαινίων της εν Θεσ/νίκη μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.

 

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΤΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(*) Στις εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος μετάσχει από χθες ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας.

(*) Μέσα σε κλίμα ιδιαίτερης κατάνυξης και συγκίνησης τελέσθηκε την Κυριακή το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο της μακαριστής Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής Γενεσίου της Θεοτόκου Δαδίου, Μοναχής Νεκταρίας.

 

 (*) Σχολεῖο ἐκμάθησης τῆς ἀρχαίας Ἑλληνικῆς γλώσσας σε ενήλικες θα λειτουργεί κάθε Σάββατο πρωί η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος.  Αγιασμός επί τη ενάρξει το μαθημάτων θα τελεσθεί το Σάββατο 14 Ιανουαρίου στίς 11:00 τό πρωῒ στό Πνευματικό Κέντρο τοῦ Ἱεροῦ Μη­τρο­πο­λιτι­κοῦ Ναοῦ Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου Λαμίας.

 

(*) Λόγω της έντονης χιονόπτωσης δεν θα πραγματοποιηθούν σήμερα τα μαθήματα στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της ιεράς Μητροπόλεως «Γερμανός ο Μελωδός».

 

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

 

(*) Συνήλθε χθες, στην πρώτη Συνεδρία Της για τον μήνα Ιανουάριο, η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.Στις εργασίες μετάσχει και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Νικόλαος ως αντιπρόεδρος.

Κατά την χθεσινή Συνεδρία:

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.
Ακολούθως ενέκρινε τον Κατάλογο Ομιλητών της Ημερίδας Νομικών Συμβούλων της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία θα πραγματοποιηθεί την 4η Φεβρουαρίου  στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Ιεράς Συνόδου. Στην Α’ Ενότητα, με θέμα την Εκκλησιαστική Περιουσία, θα ομιλήσουν οι: κ Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, Επίκ. Καθηγητής Εκκλ. Δικαίου Νομικής Σχολής ΑΠΘ, κ Λάμπρος Κιτσαράς, Αναπλ. Καθηγητής Νομικής Σχολής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, κ Χρήστος Τεάζης και Muhammed Ceyhan Λέκτορες Πανεπιστημίου Άγκυρας, κ Νικόλαος Τόμπρος, Λέκτωρ Ιστορίας στην Ευελπίδων και κ Θεόδωρος Παπαγεωργίου, Δικηγόρος της Ιεράς Συνόδου. Στη Β’ Ενότητα, με θέμα τις Σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας, θα ομιλήσουν οι: κ Νίκος Μαγγιώρος, Επίκ. Καθηγητής Κανονικού Δικαίου Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, κ Ειρήνη Χριστινάκη, Επίκ. Καθηγήτρια Κανονικού Δικαίου Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ, εξωτ. νομική σύμβουλος Ιεράς Συνόδου, ο κ Στέφανος Βαζάκας, Δικηγόρος LL.M. Νομικός Σύμβουλος Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, κ Νικόλαος Χάρτζης, Δικηγόρος, Νομικός Σύμβουλος Ι.Μ. Νικαίας και κ Πέτρος Ρηγάτος, Νομικός Σύμβουλος Ι. Μ. Πατρών.

Η Δ.Ι.Σ. ενέκρινε την υποβληθείσα πρόταση της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Λειτουργικής Αναγεννήσεως περί συγκλήσεως του 17ου  Πανελληνίου Λειτουργικού Συμποσίου Στελεχών Ιερών Μητροπόλεων με κεντρικό θέμα: «Οι Ιερές Ακολουθίες στην περίοδο της ‘’Παρακλητικής’’, του ‘’Τριωδίου’’ και του ‘’Πεντηκοσταρίου’’». 

Επίσης ενημερώθηκε περί του εκδοθησόμενου βιβλίου από την Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος υπό τον τίτλο «ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΣ ΣΥΝΕΚΔΗΜΟΣ ΤΟΥ ΟΛΟΥ ΕΝΙΑΥΤΟΥ».

Η Δ.Ι.Σ. αποφάσισε όπως τα «Δίπτυχα» του έτους 2018 να αφιερωθούν στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Πεντέλης. 

Ακολούθως έγινε αναφορά στην οργάνωση Ε.ΣΥ. - Ελλήνων Συνέλευσις, για την οποία εγκαίρως η Ιερά Σύνοδος δια του από 7ης Μαρτίου 2016 Εγκυκλίου Σημειώματός της, ενημέρωσε την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για τον αμφιλεγόμενο, έντονα εθνικιστικό, αντιεκκλησιαστικό και αρχαιολατρικό χαρακτήρα και τον ρατσιστικό λόγο της. Δια του ιδίου Εγκλυκλίου Σημειώματος είχαν προτραπεί οι Σεβασμιώτατοι Ιεράρχες, οι Κληρικοί και το Χριστεπώνυμο Πλήρωμα «όπως απέχουν από εκδηλώσεις τοιούτων οργανώσεων και μη ενθαρρύνουν ή υποστηρίζουν παρομοίας πρωτοβουλίας». Η Δ.Ι.Σ. επισημαίνει επίσης ότι οι ρασοφόροι, οι οποίοι εμφανίζονται στα Μέσα Ενημέρωσης ως υποστηρικτές της οργανώσεως, δεν τυγχάνουν κληρικοί της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος. Επίσης η Δ.Ι.Σ. ασχολήθηκε με θέματα Ιερών Μητροπόλεων και των Συνοδικών Επιτροπών: Αρχιγραμματείας, επί των Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων και επί της Θείας Λατρείας και του Ποιμαντικού Έργου.
Τέλος, η Δ.Ι.Σ. έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα. Οι εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου θα ολοκληρωθούν αύριο Πέμπτη.

(*) Μέσα σε κλίμα ιδιαίτερης κατάνυξης και συγκίνησης τελέσθηκε την Κυριακή το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο της μακαριστής Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής Γενεσίου της Θεοτόκου Δαδίου, Μοναχής Νεκταρίας. Παρά το δριμύ ψύχος  και το χιόνι το οποίο έφτανε τους 50 με 60 πόντους, ο εκπρόσωπος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου μας, αρχιερατικός επίτροπος Αμφικλείας πατήρ Διομήδης Παναγιωτόπουλος, παρουσία των δυο συνταξιούχων ιερέων πατρός Χαραλάμπους και πατρός Νικολάου οι οποίοι εξυπηρετούν τις λατρευτικές ανάγκες του μοναστηριού και παρουσία αρκετών πιστών, τελέσθηκε χθες το ιερό Μνημόσυνο υπερ αναπαύσεως της ψυχής της μακαριστής γερόντισσας . Στις Ιερές ακολουθίες έψαλαν οι αδελφές του μοναστηριού, η νέα Ηγουμένη Μοναχή Χριστοδούλη Τόλη και η Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγίας Μαρίνης Λοκρίδος, γερόντισσα Ελισάβετ. Μετά το πέρας των ακολουθιών προσφέρθηκε καφές και φαγητό στην τραπεζαρία του μοναστηριού.

 

 (*) Η τοπικῆς μας Ἐκκλησίας  στό πλαίσιο τοῦ διαρκοῦς ἐνδιαφέροντος της γιά τήν ὀρθή κατανόηση τῆς ἀρχαίας Ἑλληνικῆς γλώσσας καί ἰδιαιτέρως τῶν ἱερῶν κειμένων τῆς Ἁγίας μας Ἐκκλησίας, ἡ Ἱερά Μητρόπολις θά λειτουργή­σει Σχολεῖο δωρεάν ἐκμαθήσεως τῆς ἀρχαίας Ἑλληνικῆς γλώσσας.

Οἱ συμμετέχοντες στά μαθήματα αὐτά θά ἔχουν τήν ἐξαιρετική εὐκαιρία νά ἐντρυφήσουν στά ἱερά κείμενα τῆς Θείας Λειτουργίας, ὥστε αὐτά νά γίνο­νται πιό καταληπτά καί νά κατανοοῦνται τά βαθιά νοήματά τους.

  Τά πρωτότυπα αὐτά μαθήματα ἀπευθύνονται σέ Ἐνήλικες, πού ἐνδιαφέρονται γιά τά ἀρχαία κείμενα καί θά διδάσκονται κάθε Σάββατο στίς 11:00 τό πρωῒ στό Πνευματικό Κέντρο τοῦ Ἱεροῦ Μη­τρο­πο­λιτι­κοῦ Ναοῦ Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου Λαμίας, ἀπό τις 14 Ἰανουαρίου. Αυτό το Σάββατο θα τελεσθεί η ακολουθία του αγιασμού επί τη ενάρξει των μαθημάτων από τον Ποιμενάρχη μας κ Νικόλαο.

  Οἱ ἐνδιαφερόμενοι μποροῦν νά δηλώσουν τή συμμετοχή τους καθημερινά ἀπό Δευτέρα ἕως Παρασκευή, κατά τίς ὥρες 9:00 τό πρωί μέ 1:00 τό μεσημέρι, στά Γραφεῖα τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως καί στά τηλέφωνα 22310.50551 ἕως 53 και στο 51111 στον ιεροδιάκονο πατέρα Δημήτριο Ατματζίδη.

 

(*) Περνάμε σε μια ανακοίνωση που μας έρχεται από τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της ιεράς Μητροπόλεως «Γερμανός ο Μελωδός». Η διευθυνση της Σχολής μας ενημερώνει ότι λόγω της συνεχιζόμενης έντονης χιονόπτωσης δεν θα πραγματοποιηθούν σήμερα τα προγραμματισμένα μαθήματα στη σχολή. Για το τι θα γίνει με τα αυριανά μαθήματα θα σας ενημερώσουμε στο δελτίο της Πέμπτης.

 

(*) Συνεχίζουμε το δελτίο μας με κάποιες χρήσιμες πληροφορίες για την σύγχρονη ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως η οποία και παρέχει στον επισκέπτη πολύπλευρη και ολοκληρωμένη ενημέρωση με πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Η ιστοσελίδα βρίσκεται στην διεύθυνση www.i m f t h.gr. όπου μπορεί κάποιος να πληροφορηθεί για την διοικητική και ποιμαντική δράση της ιεράς Μητροπόλεως καθώς και να ενημερωθεί από τις εγκύκλιες επιστολές του Σεβασμιωτάτου Ποιμε­νάρ­χου μας και τα νέα της τοπικής μας εκκλησίας.

Ανάμεσα στις ενότητες που συνεχώς ανανεώνονται, περιέχονται πλη­ρο­φορίες για τους Φθιώτες αγίους, για το Σεβασμιώτατο Ποιμενάρ­χη μας, τη Διοίκηση, τις Αρχιερατικές Περιφέρειες και τις Ενορίες, τα ιστο­ρι­κά και εκκλησιαστικά μνημεία.Γίνονται επίσης αναφορές στο κέντρο γάμου και Οικογένειας και το βιβλιοπωλείο ΕΝΘΕΟΝ της Ιεράς Μητροπολεώς.Υπάρχουν παράλληλα μηχανές επικοινωνίας και δημοσιεύσεως των εγκυκλίων, των εγκυκλίων Σημειωμάτων και των Δελτίων Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως. Σε διάφορες ειδήσεις δημοσιευονται κηρύγματα σε μορφή ήχου και βίντεο από τις Θείες Λειτουργίες. Επίσης μπορείτε επιλέγοντας το σχετικό εικονίδιο να ακούσετε ζωντανά το τοπικό πρόγραμμα του εκκλησιαστικού μας ραδιοφώνου, να αναγνώσετε το κείμενο του δελτίου ειδήσεων καθώς και να ξεφυλλίσετε ηλεκτρονικά τα φύλλα της  διμηνιαίας εφημερίδας Φθιωτική  εκκλησιαστική Φωνή.Ετσι, μέσα από τις σελίδες του διαδικτυακού μας χώρου γίνεται εφικτή η ενημέρωση όλων, πάνω στην πνευματική και φιλανθρωπική Διακονία καθώς και στο ευρύτερο ποιμαντικό και πολιτιστικό έργο της Ιεράς Μητροπολεώς μας.

 (*) Η καθιερωμένη Ιερά Αγρυπνία της Παρασκευής για την πόλη της Λαμίας θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό Aγίου Βασιλείου στο Σταθμό Λιανοκλαδίου. Η ιερά Αγρυπνία θα αρχίσει στις 9:00 το βράδυ και θα τελειώσει γύρω στις 12:30 μετά τα μεσάνυκτα. 

 (*) Στις πολιτιστικές μας ειδήσεις τώρα η πρόεδρος της πανελλήνιας ένωσης γυναικών παράρτημα Λαμίας  μας ενημέρωσε νωρίτερα ότι αναβάλλεται η εκδήλωση που θα πραγματοποιούνταν αύριο στις 6:00 το απόγευμα στην αίθουσα του ξενοδοχείου Σαμαράς, με ομιλήτρια την σύμβουλο σχέσεων παιδιού και οικογένειας κ Αναστασία Φρόντζου-Χρηστίδη.Μόλις λάβουμε νεώτερη ανακοίνωση θα σας ενημερώσουμε για την ημερομηνία διοργάνωσης της εκδήλωσης.

\Εδώ ολοκληρώσαμε το σημερινό ενημερωτικό μας δελτίο.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...