165

Ραδιοφωνικά Δελτία

Εκτυπώσιμη μορφή

Αριθμός δελτίου: 

1188

Ημερομηνία έκδοσης: 

Δευτέρα, 20 Μάρτιος, 2017

Δευτέρα  20  Μαρτίου  σήμερα και η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των εν τη μονή Αγίου Σάβα αναιρεθέντων Οσίων. Τη μνήμη των αγίων μαρτύρων Ακύλα του επάρχου, Αλεξανδρίας και των συν αυτή εν Αμινσώ επτά γυναικών Ευφημίας, Ευφρασίας Θεοδοσίας, Θεοδώρας,Ιουλιανής, Κλαυδίας και Ματρώνης. Τη μνήμη των Αγίων Λολλίωνος, Εμμανουήλ και Ροδιανού καθώς και τη μνήμη του Αγίου νεομάρτυρος Μύρωνος, ράπτου του εξ Ηρακλείου Κρήτης και του Οσίου πατρός ημών Νικήτα επισκόπου Απολλωνιάδος, του ομολογητού.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΤΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 (*) Στην πόλη της Καλαμπάκας μετέβη σήμερα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας προκειμένου να μετάσχει στην εξόδιο ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κυρού Σεραφείμ.

(*) «'Ωφειλε η Φθιώτιδα να τιμήσει τους πνευματικούς της πατέρες οι οποίοι εργάσθηκαν στην Φθιωτική Εκκλησία, ποιμαίνοντας θεοφιλώς τον λαό της Φθιώτιδος,  αγωνιζόμενοι υπέρ πίστεως και πατρίδος,   προσφέροντας τα μέγιστα στους  εθνικούς αγώνες του 1821 και του 1940».Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στο τέλος του Ιερού μνημοσύνου που τελέσθηκε το Σάββατο μετά την λαμπρή επίσημη υποδοχή των οστών των μακαριστών Μητροπολιτών Φθιώτιδος Καλλινίκου και Αμβροσίου.

(*) Στιγμές ευλάβειας και θρησκευτικής κατάνυξης έζησε ο φιλόχριστος λαός της Φθιώτιδος με την φιλοξενία των Ιερών Λειψάνων των Φθιωτών Αγίων και με τους λαμπρούς εορτασμούς προς τιμήν τους, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.

(*) Με την αρμόζουσα κατάνυξη τελέσθηκε χθες το απόγευμα, ο Δ’ Κατανυκτικός Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.Ο Ποιμενάρχης μας μεταξύ άλλων ανέφερε «ο Σταυρός είναι σύμβολο και τρόπος ζωής και ο τρόπος, της δικής μας ζωής, είναι Σταυρώσιμος , ο οποίος όμως μετά τον Γολγοθά μας οδηγεί στην ανάσταση» .

(*)«Ο αγωνιστής Ιεράρχης πατήρ Αυγουστίνος Καντιώτης» είναι το θέμα της ομιλίας που θα αναπτυχθεί  την Τετάρτη 22 Μαρτίου στίς 6:00 το απόγευμα στο αμφιθέατρο της Ιεράς Μητροπόλεως.

(*) Κυκλοφόρησε το τεύχος Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου της εφημερίδος της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιωτική Εκκλησιαστική Φωνή. Προμηθευτείτε την δωρεάν από τους  Ιερούς Ναούς και το βιβλιοπωλείο ΕΝΘΕΟΝ και ενημερωθείτε για τις ειδήσεις του τελευταίου διμήνου.  

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

 (*) Η Εκκλησία της Ελλάδος με βαθειά συγκίνηση ανήγγειλε την προς Κύριον εκδημίαν του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κυρού Σεραφείμ. Ο εκλιπών Ιεράρχης εξεδήμησε το Σάββατο σε ηλικία 85 ετών στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων. 

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κυρός Σεραφείμ (κατά κόσμον Βύρων Στεφάνου) γεννήθηκε το 1932 στο Φανάρι Καρδίτσας. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία έλαβε το πτυχίο του, το 1955. Διάκονος χειροτονήθηκε το έτος 1965 και Πρεσβύτερος το 1966. Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων και ως υποδιευθυντής και Καθηγητής του Ανωτέρου Ιερατικού Φροντιστηρίου Τήνου. Στις 31 Μαΐου 1970 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών και στις 10 Σεπτεμβρίου 1991 με απόφαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος τοποθετήθηκε Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων.

Η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κυρού Σεραφείμ θα ψαλεί σήμερα στη 1.00 το μεσημέρι στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Βησσαρίωνος Καλαμπάκας προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Στην εξόδιο ακολουθία μεταξύ των άλλων αρχιερέων θα μετάσχει και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Νικόλαος. Τοποτηρητής της χηρευούσης Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων ωρίσθη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος.

(*) Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε στις 17, 18 & 19 Μαρτίου,  η προσκύνησις του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού και η Σύναξις των Φθιωτών Αγίων.    Επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων ήταν ο Καθεδρικός Ιερός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας. Φέτος, κατά θεία συγκυρία, την παραμονή της Εορτής, Σάββατο 18 Μαρτίου, στην Ιερά Μητρόπολή μας έλαβε χώρα και ένα μέγα ιστορικό εκκλησιαστικό γεγονός.

            Στις 5:00 το απόγευμα, στην Πλατεία Πάρκου, παρουσία 9 Μητροπολιτών, του ευσεβούς κλήρου, των εντιμοτάτων πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και με πάνδημη τη συμμετοχή του φιλοχρίστου λαού του τόπου μας, η πόλις της Λαμίας, μετά τιμής και σεβασμού υπεδέχθη τα οστά δύο Μακαριστών Μητροπολιτών Φθιώτιδος, του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Φθιώτιδος κυρού Καλλινίκου Καστόρχη († 1877) και του μακαριστού Μητροπολίτου Φθιώτιδος κυρού Αμβροσίου Νικολαΐδου († 1958).

            Υπό τους ήχους της δημοτικής φιλαρμονικής, συνοδεία στρατιωτικών αγημάτων, παιδιών με παραδοσιακές Ρουμελιώτικες φορεσιές, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλεξάνδρου και την συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Ηλιουπόλεως του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου, Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου, Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου, Φωκίδος κ. Θεοκτίστου,  Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου, Καρπενησίου κ. Γεωργίου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Σαλώνων κ. Αντωνίου, του Ποιμενάρχου μας κ. Νικολάου, του Πρωτοσυγκέλου της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως, Αρχιμ. πατρός Ιακώβου Κανάκη, εκπροσώπου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Ιερεμίου, του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Οσίου Δαυίδ του Γέροντος, Αρχιμ. πατρός Γαβριήλ Εμμανουλίδη,   του Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Αρχιμ. πατρός Καλλινίκου Γεωργάτου, εκπροσώπου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Ιεροθέου,   έγινε η επίσημη υποδοχή των οστών, τα οποία εν πομπή εναποτέθησαν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, όπου εψάλη  Ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής των αοιδίμων Μητροπολιτών.

            Στο τέλος του ακολουθίας του μνημοσύνου ο Αρχιερατικός Επίτροπος Λαμίας Πρωτ. πατήρ Παναγιώτης Σερέτης ανέγνωσε το βιογραφικό σημείωμα του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Φθιώτιδος κυρού Καλλινίκου, το οποίο συνέταξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος και ο ιδιαίτερος γραμματεας του Σεβασμιωτάτου  πατέρας Αθανάσιος Κυρίτσης ανέγνωσε το βιογραφικό σημείωμα του Μακαριστού Μητροπολίτου Φθιώτιδος κυρού Αμβροσίου, το οποίο συνέταξε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως μας  Πρωτ. π. Νεόφυτος Ραφαηλίδης.

            Προ της απολύσεως, ο Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε εγκαρδίως τους Αγίους Αρχιερείς, τους ευλαβείς κληρικούς, τους εντίμους άρχοντας και τον ευσεβή λαό  δια την τιμήν της παρουσίας τους σε αυτό το σπουδαίο εκκλησιαστικό γεγονός της υποδοχής και καταθέσεως των οστών των δυο Μακαριστών Αρχιερέων Μητροπολιτών Φθιώτιδος, των μεγάλων αυτών  εκκλησιαστικών και εθνικών ανδρών, οι οποίοι εργάσθηκαν εις το γεώργιον της Φθιωτικής Εκκλησίας, ποιμαίνοντας θεοφιλώς τον λαό της Φθιώτιδος επί ήμισυ αιώνος,  αγωνιζόμενοι ευκλεώς, υπέρ πίστεως και πατρίδος,   προσφέροντας τα μέγιστα στους  εθνικούς αγώνες του 1821 και του 1940.

             Εξ ονόματος των αγίων Αρχιερέων αντιφώνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος,.ο οποίος χαρακτηριστικά τόνισε:

            «Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Φθιώτιδος κ. Νικόλαε,  εν Χριστώ ηγαπημένε  αδελφέ κα συλλειτουργέ , είναι γεγονός και νόμος του Θεού, ο οποίος λέει "Μνημονεύετε των ηγουμένων ημών..." και εσείς ακολουθούντες την εντολή αυτή, δημιουργήσατε αυτή τη σεμνή τελετή μνήμης και σεβασμού των Μακαριστών Προκατόχων σας Αρχιερέων.    

            Αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση και υποχρέωση προς το πρόσωπό σας, διότι η ελαχιστότης μου έχει δεσμούς με τους δύο αυτούς μεγάλους εκκλησιαστικούς και εθνικούς άνδρας και εγώ προσωπικά και οι Άγιοι Αρχιερείς σας ευχαριστούμε δια την τιμήν της προσκλήσεως σας.

            Η παρουσία σας εδώ στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος και η σημαντική προσφορά σας στον λαό της εριβώλου Φθίας είναι γνωστή.

            Ευχόμεθα ολόψυχα, ο Κύριος να σας ενδυναμώνει και να σας χαρίζει μακρά, υγιή και καλλίκαρπο Αρχιερατεία δια να συνεχίσετε να προσφέρεται στο ευλογημένο ποίμνιο σας πνευματικές χαρές και τέτοιου είδους  τελετές μνήμης.

             Ο λαός Σεβασμιώτατε τούτες τις δύσκολες ώρες που του έχουν κόψει τα φτερά,  δεν έχει άλλη ελπίδα παρά μόνο την Εκκλησία. Η ιστορία μας έχει δείξει στο παρελθόν ότι οι Έλληνες στερηθήκαν την   ελευθερία τους ,την  ηγεσία, αλλά χωρίς Εκκλησία δεν έζησαν ποτέ.

            Η Εκκλησία είναι η μάννα που εγέννησε εμάς του Ορθοδόξους Έλληνες. Κι' όπως αναφέρει ένας σοφός: «όλοι οι λαοί πρέπει να κοιτάζουν μπροστά. Οι Έλληνες όμως πρέπει να κοιτάζουν πίσω, διότι πίσω είναι το ένδοξο παρελθόν και το μεγαλείο της Ελλάδος».

            Ας είναι αιωνία η μνήμη των μακαριστών Αρχιερέων και σε σας Σεβασμιώτατε ευχόμεθα έτη πολλά».

            Μόλις ακούσαμε την αντιφώνηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολιτου  Μαντινείας και Κυνουρίας κυρίου Αλεξάνδρου στο τέλος του ακολουθίας του μνημοσύνου υπερ αναπαυσεως της ψυχής των δυο μακαριστών Μητροπολιτών Φθιώτιδος Καλλινίκου και Αμβροσίου. Εν συνεχεία εψάλη ο Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός της Σταυροπροσκυνήσεως και των Φθιωτών Αγίων,  χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου, τη συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρου, Ηλιουπόλεως του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου, Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Σαλώνων κ. Αντωνίου και του Ποιμενάρχου μας κ. Νικολάου.

            Τον Θείο λόγο κήρυξε με θεολογική δεινότητα,  ο χοροστατών Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, ο οποίος αναφέρθηκε στη σπουδαία σημασία των Αγίων ως προτύπων στη ζωή των χριστιανών και την αναγκαιότητα του σημερινού ανθρώπου στην πίστη και τη μίμηση των Αγίων.

Χθες Κυριακή 19 Μαρτίου, ανήμερα της Εορτής, του πανηγυρικού όρθρου και της πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, προηξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος, τη συμμετοχή των ως άνω Αγίων Αρχιερέων.

            Κατά την διάρκεια του κοινωνικού ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως μας, Αρχιμ. πατήρ Άνθιμος Νεραντζής ανέγνωσε την Εγκύκλιο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου, στην οποία ο Σεβασμιώτατος διδάσκει  στους πιστούς την μεγάλη ιστορική, θεολογική και εκκλησιολογική  σημασία  που κατέχει το γεγονός της υποδοχής και καταθέσεως των ιερών οστών των δύο μακαριστών προκατόχων του Αρχιερέων            Χαρακτηριστικά ανέφερε τα εξής:

            «Ἀγαπητοί μου ἀδελφοί καί τέκνα τῆς Ἐκκλησίας.

            Βασική καί ἀμετακίνητη ἀρχή τῆς Ὀρθοδόξου πίστεώς μας εἶναι, ὅτι ὁ Κύριος ἡμῶν Ἰησοῦς Χριστός, ὁ ἐνανθρωπήσας, σταυρωθείς, ταφείς καί ἀναστάς ἐκ τῶν νεκρῶν, εἶναι ἡ Κεφαλή τοῦ Σώματος τῆς Ἐκκλησίας, ὁ Σωτήρας καί Λυτρωτής Αὐτῆς.

            Ὁρατή Κεφαλή τοῦ ἀοράτου Χριστοῦ εἶναι ὁ Ἐπίσκοπος, ὁ ὁποῖος κατέχει τόν τόπον τοῦ Χριστοῦ καί εἶναι εἰς τύπον Αὐτοῦ. Ἐκκλησία ἄνευ τοῦ Ἐπισκόπου δέν νοεῖται. Ὁ Ἅγιος Κυπριανός τονίζοντας τήν ἑνότητα Ἐπισκόπου καί ποιμνίου λέγει: «Ἐκκλησία εἶναι ὁ λαός ἡνωμένος μετά τοῦ Ἐπισκόπου. Τό ποίμνιον τό ἐξαρτώμενον ἐκ τοῦ ποιμένος αὐτοῦ». Καί ὁ Θεοφόρος Ἰγνάτιος τονίζει: «Ὅπου ἄν φανῆ ὁ Ἐπίσκοπος, ἐκεῖ τό πλῆθος ἔστω, ὥσπερ ὅπου ἄν ἦ Ἰησοῦς Χριστός, ἐκεῖ ἡ καθολική Ἐκκλησία. Ὁ Ἐπίσκοπος, ὡς ἐκ τοῦ ἁγίου Πνεύματος ὁρισμένος διά τήν διαποίμανσιν τῶν λογικῶν προβάτων κατευθύνει αὐτά «εἰς ἀδιάστροφον καί ἀμώμητον ὁδόν» καί ἀγρυπνεῖ ὑπέρ τῶν ψυχῶν τῶν μελῶν τῆς Ἐκκλησίας αἵρων καθημερινῶς τόν Σταυρόν τοῦ Χριστοῦ καί κηρύττων τήν δύναμιν τῆς Ἀναστάσεως.      

            Ὁ θεῖος Παῦλος ὑπογραμμίζων τό πολύμοχθο ἔργο τῶν Ἐπισκόπων διά τήν πνευματικήν κατάρτισιν τῶν πιστῶν «ἄχρις οὗ μορφωθεῖ Χριστός ἐν αὐτοῖς» (Γαλ. 4,19) καλεῖ τόν λαό τῆς Ἐκκλησίας νά ὑπακούει σ΄αὐτούς λέγων: «Πείθεσθε τοῖς ἡγουμένοις ὑμῶν καί ὑπείκετε` αὐτοί γάρ ἀγρυπνοῦσιν ὑπέρ τῶν ψυχῶν ὑμῶν ὡς λόγον ἀποδώσοντες` ἵνα μετά χαρᾶς τοῦτο ποιῶσι καί μή στενάζοντες` ἀλυσιτελές γάρ ὑμῖν τοῦτο» (Ἐφεσ. 4,13).

            Ὡσαύτως ὁ θεοφόρος Ἰγνάτιος γράφων πρός τούς Σμυρναίους τούς συμβουλεύει νά εἶναι κοντά στόν Θεό καί στόν Ἐπίσκοπό τους καί νά τόν τιμοῦν, σημειώνων ἰδιαιτέρως, ὅτι ὁ τιμῶν τόν Ἐπίσκοπον τιμᾶται ἀπό τόν Θεόν: «Θεόν καί ἐπίσκοπον εἰδέναι. Ὁ τιμῶν ἐπίσκοπον ὑπό Θεοῦ τετίμηται...» (Ἰγν. πρός Σμυρναίους ΙΧ 1-2).

            Αὐτό πράττει σήμερα ἡ τῆς Φθιώτιδος Ἐκκλησία ὑποδεχόμενη μετά τιμῆς καί σεβασμοῦ τά σεπτά λείψανά τους. Μαζί μέ τήν προσκύνηση τοῦ Τιμίου Σταυροῦ καί τήν ἑορτή τῶν Φθιωτῶν Ἁγίων, τιμᾶ δύο Ἱεράρχας, οἱ ὁποῖοι ἐπί πολλά ἔτη ἐποίμαναν τό λογικόν ποίμνιον τῆς Ἐκκλησίας. Τιμᾶ τούς μακαριστούς Μητροπολίτας Φθιώτιδος Καλλίνικον Καστόρχην, γόνον τῆς ἱστορικῆς Δημητσάνας καί Ἀμβρόσιον Νικολαῒδην, γόνον τῆς ἐνδόξου Προύσης Μικρᾶς Ἀσίας. Οἱ δύο οὗτοι Ἀρχιερεῖς δέν ἐκηδεύθησαν εἰς τήν ἕδραν τῆς Μητροπόλεώς τους. Ὁ ἀείμνηστος Καλλίνικος, γέρων καί ἀσθενής, ἀπεβίωσε στήν Ἀθήνα καί ἐτάφη ἐκεῖ. Ἐπίσης, ὁ ἀείμνηστος Ἀμβρόσιος, νοσηλευόμενος στήν Ἀθήνα, ἀπεβίωσε καί ἐτάφη ἐκεῖ.    

            Ὤφειλε ἡ Φθιώτιδα νά τιμήσει τούς πνευματικούς της πατέρας, ὅπως πράττουμε σήμερα καί νά ἀποδώσει τίς πρέπουσες τιμές εἰς τούς δύο αὐτούς μεγάλους Ἐθνικούς καί Ἐκκλησιαστικούς ἄνδρας, οἱ ὁποῖοι ἠνάλωσαν τήν ζωήν τους ὑπέρ τῆς Ἐκκλησίας & τῆς Πατρίδος.

Ἀκολουθοῦντες τήν παράδοσιν, ὅτι ὁ Ἐπίσκοπος πρέπει νά εἶναι μετά τοῦ ποιμνίου του καί ζῶν καί μετά θάνατον, ἀνελάβαμε ἀπό ἐτῶν μία κοπιώδη προσπάθεια νά ἀνακαλύψωμε τά ὁστᾶ τῶν προκατόχων μας Μητροπολιτῶν, οἱ ὁποῖοι διά διαφόρους λόγους ἐτάφησαν ἐκτός Λαμίας.

            Μέ τή βοήθεια τῶν δύο Μητροπολιτῶν, Γόρτυνος καί Μεγαλοπόλεως κ. Ἱερεμίου καί Νέας Σμύρνης κ. Συμεών ἀνεύρομεν τά ὁστᾶ τοῦ μέν Καλλινίκου Καστόρχη εἰς τόν Ἱερόν Ναόν Ἁγίας Βαρβάρας Δημητσάνης, τοῦ δέ Ἀμβροσίου εἰς τό Κοιμητήριον τῆς Νέας Σμύρνης, τά ὁποῖα καί παρελάβαμε διά νά τοποθετήσωμε ἐντός τοῦ Καθεδρικοῦ Ναοῦ....

            Ἐμεῖς οἱ ἀποτελοῦντες τό λογικό ποίμνιο τῆς Φθιωτικῆς Ἐκκλησίας καί ἡ ἐλαχιστότης μου, αἰσθανόμεθα καύχηση πνευματική γιά τούς δύο τιμωμένους Ἱεράρχας, Καλλίνικον καί Ἀμβρόσιον, οἱ ὁποῖοι ἐπί ἥμισυ αἰῶνος ἐγεώργησαν τόν Θεῖον ἀμπελῶνα καί ἐκράτησαν τήν ὑπό τοῦ Ἀρχιποίμενος ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ ἀναφθεῖσαν λαμπάδα τῆς Χάριτος, ὡς διάδοχοι τῶν Ἁγίων Ἀποστόλων μεταδώσαντες εἰς ἡμᾶς τό χρέος καί τήν εὐθύνην τοῦ Ὀνόματος τοῦ Χριστοῦ.

            Ἀπό σήμερα οἱ ἅγιοι Ἱεράρχαι θά εὑρίσκωνται καθημερινῶς ἀνάμεσά μας, ἐδῶ εἰς τόν Μητροπολιτικόν Ναόν τοῦ Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου, εἰς τήν ἕδραν τῆς Μητροπόλεώς των, διά νά μᾶς ὑπενθυμίζουν τήν διέλευσή τους ἀπό τόν τόπο μας καί τό δικό μας χρέος, νά προσευχώμεθα ὑπέρ ἀναπαύσεως τῆς ψυχῆς των.

 

«Καλλινίκου καί Ἀμβροσίου τῶν μακαριστῶν Μητροπολιτῶν Φθιώτιδος καί ἀειμνήστων προκατόχων ἡμῶν, αἰωνία ἠ μνήμη».

Μετά πατρικῶν εὐχῶν καί ἀγάπης.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ»

          Προ της απολύσεως, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο τον Β' για την ευλογία, ώστε να μεταδοθούν απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι ακολουθίες του Εσπερινού και της Θείας Λειτουργίας, καθώς επίσης  τον Διευθυντή του Ραδιοφωνικού Σταθμού κ. Αλέξανδρο Κατσιάρα και  τον Διευθυντή του "STAR Κέντρικής Ελλάδος κ. Γεώργιο Σιμόπουλο, για την απευθείας μετάδοση της Θείας Λειτουργίας.    Τέλος,  οι Άγιοι Αρχιερείς και οι συνοδείες τους,  μετέβησαν στην Ιστορική Ιερά Μονή Αγάθωνος, όπου προσεκύνησαν την Θαυματουργό εικόνα της Παναγίας και το άφθαρτο και ευωδιάζων ιερό σκήνωμα του οσίου Γέροντος Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου.

(*)Με πάνδημη τη συμμετοχή του ευσεβούς λαού ξεκίνησαν οι τριήμερες λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν των προστατών και εφόρων μας, Φθιωτών Αγίων.  Την Παρασκευή 17 Μαρτίου, το απόγευμα, στον μεγαλοπρεπή Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου έγινε η κατάθεση των ιερών λειψάνων των αγίων της Φθιώτιδος από τις ιερές μονές και τις ενορίες στις οποίες βρίσκονται αποτεθησαυρισμένα , προκειμένου να εκτεθούν προς προσκύνηση, ενδυνάμωση και αγιασμό των πιστών.    Εν συνεχεία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Νικολάου, εψάλη η Γ' Στάση των χαιρετισμών στην Υπεραγία Θεοτόκου, παρουσία πλήθους ευσεβών πιστών, με την συμμετοχή του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής του Οσίου Δαυίδ του γέροντος του εν Ευβοία, πρεσβυτέρων και διακόνων της Ιεράς Μητροπόλεως μας.

            Ο Σεβασμιώτατος προέτρεψε τον λαό, όπως συνηθίζει, να ψάλει δυνατά τον εθνικό - ευχαριστήριο  ύμνο του Βυζαντίου (Τη υπερμάχω) και δραττόμενος της ευκαιρίας αυτής,  ωμίλησε στους πιστούς για το πρόσωπο της Παναγίας και τις ευεργεσίες που έκανε και συνεχίζει να κάνει προς τον πιστό λαό.  «Το ότι είμαστε ελεύθεροι, το οφείλουμε στην Υπεραγία Θεοτόκο. Με το να ψάλλουμε όλοι μαζί δυνατά εκφράζουμε την ευχαριστία μας προς το πρόσωπό της για όλες τις ευεργεσίες που έχουμε δεχθεί, ως λαός και ως έθνος».   Στην συνέχεια ο Ποιμενάρχης μας ανέπτυξε το στίχο του υμνωδού: «πάσης εχθρών αλώσεως φύλαττε την σήν Πόλιν θεοτόκε», και χαρακτηριστικά ανέφερε:

            « Οι Άβαροι προσπάθησαν να πολιορκήσουν την Κωνσταντινούπολη, χωρίς να υπολογίσουν την Βασίλισσα της Πόλεως, Υπεραγία Θεοτόκο, η οποία βεβαίως φύλαξε την Πόλη της, άτρωτον.

            Όταν ο άνθρωπος δεν μπορεί να τα  καταφέρει μόνος του, υπάρχει κι άλλη δύναμη,  την οποία πρέπει να κινητοποιεί, την προσευχή. Εμείς οι Ορθόδοξοι Έλληνες γνωρίζουμε καλά τι σημαίνει η προστασία της Παναγίας.

            Και σήμερα δυστυχώς οι εχθροί που επιβουλεύονται την ανεξαρτησία της πατρίδος μας,   είναι κύκλωθεν. Υπάρχουν όμως κι' άλλου είδους εχθροί, οι πνευματικοί εχθροί , οι εχθροί των συνειδήσεων μας, οι οποίοι έχουν οργανωμένο σχέδιο εξόντωσης της Ελλάδος. Είμαστε επικίνδυνοι να λυγίσουμε, γι' αυτό πρέπει να βάλουμε ηγέτη μας την Παναγία, η οποία γνωρίζει πως ενεργεί.

            Συνεχίζοντας ο Ποιμενάρχης μας τόνισε «Ανάμεσά μας βρίσκονται τα Ιερά λείψανα των αγίων μας, των αγίων της Φθιώτιδος, από τα οποία αντλούμε δύναμη,  διότι τους αγίους μας έχουμε πρεσβευτάς και την αγαθότητα του Κυρίου συμπαθούσαν υμίν.  Εύχομαι η Παναγία και οι άγιοι μας να μας σκεπάζουν και να μας ευλογούν, και να φυλάττουν αλώβητη  και την γλυκιά μας Πατρίδα, που όμοια της δεν υπάρχει σε ολόκληρο τον κόσμο».    Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος ενημέρωσε και κάλεσε  τους πιστούς στο ιστορικό εκκλησιαστικό  γεγονός που έλαβε χώρα στην πόλη μας, την υποδοχή των οστών δυο μεγάλων εθνικών και εκκλησιαστικών προσωπικοτήτων, αειμνήστων Μητροπολιτών Φθιώτιδος κυρού Καλλινίκου και κυρού Αμβροσίου.

(*)Με την αρμόζουσα κατάνυξη τελέσθηκε χθες το απόγευμα, ο Δ’ Κατανυκτικός Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αμφιλόχιος Παπανδρέου, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος όπου με πατερικές και θεολογικές τεκμηριωμένες επισημάνσεις αναφέρθηκε στον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό του Κυρίου μας που αποτελεί το όργανο εναντίον του διαβόλου. Προ του τέλους της Ακολουθίας του Κατανυκτικού Εσπερινού, ο Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε τον πατέρα Αμφιλόχιο και του ευχήθηκε εκ βάθους καρδίας,  πάντοτε έτσι να δίνει την μαρτυρία της Πίστεως, με λόγο δυνατό, καθαρό, λόγο απλό και εποικοδομητικό και ο Θεός που καταγράφει τους κόπους μας,  μας αμείβει την ώρα που πρέπει κι όπως πρέπει .

Ο Σεβασμιώτατος πρόσθεσε επίσης, πως «ο Σταυρός είναι σύμβολο και τρόπος ζωής και ο τρόπος, της δικής μας ζωής, είναι Σταυρώσιμος , ο οποίος όμως μετά τον Γολγοθά μας οδηγεί στην ανάσταση».

Επεσήμανε, ωστόσο, ότι «αν αντιμετωπίζουμε με καρτερία, υπομονή και αγάπη προς τον κύριο, τις δοκιμασίες , τους πόνους και τις ταλαιπωρίες, ο σταυρός είναι προοίμιο της αναστάσεως και δεν είναι τυχαία όσα αναφέρονται στο βιβλίο της Αποκαλύψεως και στα κείμενα των Αγίων Πατέρων, ότι μετά από τα δεινά που θα συμβούνε στον κόσμο κατά τα έσχατα που θα κυβερνήσει τριάμισι χρόνια ο αντίχριστος, ξαφνικά όπως φέγγει η αστραπή από ανατολών έως δυσμών θα εμφανιστεί ο Σταυρός του Χριστού, το σύμβολο της νίκης». Καταλήγοντας ο Σεβασμιώτατος κ. Νικόλαος προέτρεψε τους πιστούς αν έχουνε κάποια δυσκολία να μην λιποψυχούν αλλά να εναποθέτουν τις ελπίδες και τις προσδοκίες τους στον Τίμιο Σταυρό ο οποίος αποτελεί το ανίκητο όπλο, το στήριγμα της Ορθόδοξης Πίστης, το μεγάλο φυλακτήριο των πιστών και το σωτήριο καύχημα της Εκκλησίας.

(*) Αφήνουμε τον κατανυκτικό εσπερινό της Κυριακής και περνάμε στη σπουδαία εκδήλωση της Τετάρτης.  Με σκοπό τήν πνευματική καλλιέργεια τοῦ κλήρου καί τοῦ λαοῦ μας, διοργανώνονται ποικίλες και ενδιαφέρουσες ὁμι­λίες στό Ἀμφι­θέα­τρο τοῦ Πνευματικοῦ-Διοικητικοῦ Κέντρου τῆς Ἱερᾶς Μη­τρο­­­πό­­λεως στή Λαμία, ὑπό τόν γενικό τίτλο«ΑΓΙΑΣΜΕΝΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ» έως την Τετάρτη 29 Μαρτίου.Ἡ πέμπτη κατά σειρά ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Μαρτίου, στίς 6:00 τό ἀπόγευμα με ομιλητή τον Αρχιμ. ιεροκήρυκα Δανιήλ Αεράκη και με θέμα «ο αγωνιστής Ιεράρχης πατέρας Αυγουστίνος Καντιώτης». Ὁ επίσκοπος Φλωρίνης πατήρ Αυγουστίνος  ὑπῆρξε μία ἁγια­σμέ­νη μορφή τοῦ καιροῦ μας, και οι διηγήσεις του πατρός Δανιήλ ο οποίος τον γνώριζε καλά θά ἀποτελέσουν γιά ὅλους τούς ἀκροατές πηγή μεγάλης ψυχικῆς ὠφέλειας.  

(*) Μόλις κυκλοφόρησε το τεύχος Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου της εφημερίδος της Ιεράς Μητροπόλεως «Φθιωτική Εκ­κλη­σιαστική Φωνή». Στο πρώτο φύλλο της, δημοσιεύεται το άρθρο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ Νικολάου με τίτλο «αειφόρο και γόνιμο το εκδοτικό έργο μας». Στο εν λόγω άρθρο ο Ποιμενάρχης μας αναφέρεται στις εκδόσεις της τοπικής φθιωτικής Εκκλησίας το έργο των οποίων θα μείνει στην ιστορία, για να εντρυφήσουν σε αυτό και οι επόμενες γενεές. Στις ε­πό­μενες σελίδες της Φθιωτικής οι αναγνώστες μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικά για τον επίσημο απολογισμό εσόδων και εξόδων της Ιεράς Μητροπόλεως του περασμένου έτους αλλά και για άλλα σημαντικά εκκλησιαστικά γεγονότα όπως το 41ο ιερατικό συνέδριο της Ιεράς Μητροπόλεως, τους επαίνους και τα χρηματικά βραβεία ύψους 25.000 ευρώ που επέδωσε ο Σεβασμιώτατος σε αριστευσαντες φοιτητές καθώς και λεπτομέρειες από τις πολύ πετυχημένες ομιλίες για σύγχρονες αγιασμένες μορφές της εποχής μας που διοργανώνονται στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Διοικητικού Κέντρου. Δημοσιευονται επίσης πληροφορίες και ενδιαφέρουσες φωτογραφίες από την επιμνημόσυνη δέηση για τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κυρό Χριστόδουλο που τελέσθηκε στον Βόλο. Μπορείτε να προμηθευτείτε την «Φθιωτική Εκ­κλη­σιαστική Φωνή» δωρεάν από τους Ιερούς Ναούς μας και από το βιβλιοπωλείο της Μητροπόλεως  «ΕΝΘΕΟΝ», στην πλατεία Πάρκου.

   ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

(*) Το 5ο Γυμνάσιο Λαμίας, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λαμίας και οι εκδόσεις Μεταίχμιο μας προσκαλούν σε μία συνάντηση με τον ποιητή Μιχάλη Γκανά, με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του, Ομήρου Οδύσσεια.

Οι μαθητές του 5ου  Γυμνασίου Λαμίας διαβάζουν αποσπάσματα και συζητούν με τον συγγραφέα για την τέχνη του Ομήρου, την ποίηση και τη λογοτεχνία. Οι φιλόλογοι του 5ου Γυμνασίου Λαμίας κυρίες Δήμητρα Τσιάκα, Ευαγγελία Κόρδα, Πανωραία Ράπτη, Θεοδώρα Νάτσιου, Χρύσα Κωστοπούλου και Ελένη Κουτροζή, έχουν την επιμέλεια της εκδήλωσης.

Η Χορωδία του 5ου Γυμνασίου Λαμίας και το Μουσικό Σύνολο του Ωδείου Εν Ωδαίς με Δ/ντή και Μαέστρο τον κ. Δημήτρη Λόζο θα επενδύσουν μουσικά την παρουσίαση.Συντονίζει ο κ Νικόλαος Παπαγεωργίου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων Λεωνίδου 9-11,σήμερα στις 8το βράδυ. Η είσοδος είναι ελεύθερη.Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτ η μας στην εκδήλωση θα εκπροσωπήσει ο εφημέριος του ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Λαμίας πατήρ Δωρόθεος Αγγέλης.

 (*) Σήμερα υποδεχόμαστε στη Λαμία για πρώτη φορά την υψίφωνο κ ΤΖΙΝΑ ΠΟΥΛΟΥ και τον πιανίστα κ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΙΑΚΑ, τακτικούς συνεργάτες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για να γιορτάσουμε μαζί τους την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ  τραγουδώντας εξαίσιους στίχους Κλασικών Ελλήνων Ποιητών από τη Σαπφώ μέχρι τον Οδυσσέα Ελύτη. Η ισόγεια αίθουσα του νεοκλασικού κτιρίου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας σήμερα στις 8.30 το βράδυ θα γεμίσει ποίηση…Την εκδήλωση διοργανώνουν ο  Ομίλος Φθιωτών Λογοτεχνών & Συγγραφέων, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το ωδείο Εν Ωδαίς. 

Εδώ ολοκληρώσαμε το σημερινό ενημερωτικό μας δελτίο..


 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...
randomness