165

Ραδιοφωνικά Δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

1241

Ημερομηνία έκδοσης: 

Παρασκευή, 09 Ιούνιος, 2017

Παρασκευή 9 Ιουνίου σήμερα και η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Κυρίλλου, αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας. Τη μνήμη του αγίου ιερομάρτυρος Αλεξάνδρου, επισκόπου Προύσσης. Τη μνήμη των αγίων μαρτύρων Θέκλης, Μαριάμνης, Μάρθας, Μαρίας, Μαρκίας και Ενναθά, των εν Περσία. Τη μνήμη των αγίων μαρτύρων Ανανίου,Διομήδου, Ορέστου και Ροδίωνος. Επίσης σήμερα η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των εν Χίω αγίων Τριών Παρθενομαρτύρων και τη μνήμη του οσίου πατρός ημών Κύρου.

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 

(*) Ολοκλήρωσε χθες τις εργασίες της για το μήνα Ιούνιο η Διαρκής Ιερά Συνόδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στις εργασίες μετείχε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου.    

(*) Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας δέχτηκε σήμερα το πρωί στο γραφείο του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας. Ακολούθως μετέβη στο κέντρο  εκπαιδευσεως υλικού πολέμου για την ορκωμοσία των 277 νεοσυλέκτων οπλιτών.

 (*) Τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Σφάκας θα εγκαινιάσει αύριο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας Η κατάθεση των Ιερών Λειψάνων θα γίνει σήμερα στις 7:00 το απόγευμα. 

(*) Αρχιερατική Θεία Λειτουργία θα τελεσθεί την Κυριακή των Αγίων Πάντων στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Λαμίας λόγω του πανηγυρίζοντος παρεκκλησίου του Αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Κριμαίας του ιατρού που βρίσκεται στο ενοριακό πνευματικό κέντρο. 

(*) Πολλές και ποικίλες εκδηλώσεις θα πραγματοποιήσει την άλλη εβδομάδα η ενορία του Αγίου Γεωργίου Λαμίας στο πλαίσιο της εορτής του Αγίου Λουκά.Προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών θα τεθεί τεμάχιο του ιερού Λειψάνου του. 

(*) Ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής των προκατόχων Μητροπολιτών Φθιώτιδος θα τελεσθεί την  Κυριακή των Αγίων Πάντων, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας. Θα ακολουθήσει δέηση υπέρ των αποστράτων Ελλήνων Αστυνομικών.

(*) Το Ιερό Παρεκκλήσιο των Αγίων Πάντων της Ιεράς Μονής Παναγίας Αντινίτσης πανηγυρίζει την Κυριακή και στο μοναστήρι θα τελεσθεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία.

(*) Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού γέροντος Γερμανού Δημάκου θα τελεσθεί την Κυριακή στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγάθωνος. 

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 

(*) Συνήλθε τις ημέρες Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος της 160ής Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Στις εργασίες μετείχε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου.   
Κατά την χθεσινή και προχθεσινή Συνεδρία:
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά των προηγουμένων Συνεδριών.

Η Τριμελής εξ Αρχιερέων Επιτροπή επί του ζητήματος της διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών κατέθεσε τα Πρακτικά της Συζητήσεως, η οποία διεξήχθη στις 26 Απριλίου στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).

Η Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της Αστικής μη κερδοσκοπικής Εταιρείας της Εκκλησίας της Ελλάδος «Κέντρο Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών - Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων», Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα για το πρόγραμμα της Οικογενειακής Επανένωσης 2017 (“Bringing Families together 2017”), το οποίο άρχισε τον Μάρτιο 2017 με την χρηματοδότηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. 

Το Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων συνεργάσθηκε άψογα με το Τμήμα Ασύλου του Υπουργείου Μετανάστευσης, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στα ελληνικά αεροδρόμια (αστυνομία, στελέχη αερολιμένα, στελέχη αεροπορικών εταιρειών) και με όλες τις οργανώσεις προσφύγων σε όλα τα κέντρα φιλοξενίας. Μέσω του προγράμματος επανενώθηκαν μέχρι σήμερα 1382 άτομα με τις οικογένειές τους από όλη την επικράτεια της Ελλάδος (Αττική, Μακεδονία, Βοιωτία, Μυτιλήνη, Κω, Σάμο, Σέρρες), χρησιμοποιώντας όλα τα δυνατά μέσα μεταφοράς (πλοία, αεροπλάνα, λεωφορεία) προς όλο το πλάτος της ευρωπαϊκής ηπείρου (Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Αυστρία, Βέλγιο, Μάλτα, Λουξεμβούργο, Σουηδία, Φιλλανδία, κ.α.). Μέχρι την 30ή Ιουνίου θα εξυπηρετηθούν ακόμη τουλάχιστον 120 άτομα (σύνολο εξυπηρετουμένων 1.500 άτομα, αύξηση 50% σε σχέση με την αρχική εκτίμηση). Ο προϋπολογισμός της δράσης αυτής ανέρχεται στο ποσό των 387.000 ευρώ. Το μέσο κόστος μεταφοράς ανέρχεται σε 247,70€ κατ’ άτομο, συμπεριλαμβανομένων του κόστους αεροπορικού εισιτηρίου, όπως και του κόστους για τις εσωτερικές μετακινήσεις των επωφελουμένων.

Η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Γάμου, Οικογενείας, Προστασίας Παιδιού και Δημογραφικού Προβλήματος υπέβαλε τα Πορίσματα της Ημερίδας, η οποία διοργανώθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2016, στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος, και στις 13 Φεβρουαρίου 2017 στην Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, με θέμα: «Προβληματισμοί για τον Γάμο και την Οικογένεια στην ελληνική κοινωνία».

Επίσης, η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος ενημέρωσε την Δ.Ι.Σ. περί της διοργανώσεως Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού με θέμα: «Η Πατρίδα μου το 2021».

Η Ιερά Σύνοδος ασχολήθηκε με θέματα Ιερών Μητροπόλεων και των Συνοδικών Επιτροπών: επί της Αρχιγραμματείας, επί του Μοναχικού Βίου, επί των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, επί της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου, επί του Τύπου, των Δημοσίων Σχέσεων και της Διαφωτίσεως και επί της Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιίας.

Τέλος, η Δ.Ι.Σ. ενέκρινε αποσπάσεις κληρικών και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα της ημερησίας διατάξεως.

 (*) Οι επόμενες ειδήσεις προέρχονται από τη δική μας Μητροπολιτική περιφέρεια. Επίσκεψη στο γραφείο του δέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, σήμερα το πρωί από το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας.

          Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Ιωάννης Κατσαμάκος, ο Γενικός Γραμματεας κ. Ανδρέας Βέλλιος, και ο κ. Πλατιάς Κωνσταντίνος, συνοδευόμενοι από τον Πρόεδρο της Ενώσεως Αξιωματικών Στερεάς Ελλάδος κ. Γεώργιο Μπράνη, ευρισκόμενοι το διήμερο στην Λαμία προκειμένου να πραγματοποιήσουν Ημερίδα, επισκέφθηκαν τον Ποιμενάρχη μας προκειμένου να λάβουν την Αρχιερατική του ευχή και  να τον ενημερώσουν σχετικά με τις δραστηριότητες της Ομοσπονδίας.

          Για αρκετή ώρα είχαν μια ευχάριστη επικοινωνία και συζήτηση επί διαφόρων θεμάτων στο τέλος της οποίας προσέφεραν στον Σεβασμιώτατο τιμητική πλακέτα.

          Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε το Διοικητικό Συμβούλιο για την ξεχωριστή αυτή τιμή και τους ευχήθηκε ο Πανάγαθος Θεός να τους ενδυναμώνει και να τους ευλογεί πάντοτε. Τους προσέφερε δε ως ευλογία το Βιβλίο της Καινής Διαθήκης.  

(*)Στην τελετή Ορκωμοσίας των 277 νεοσυλλέκτων οπλιτών της  2017 Γ΄ ΕΣΣΟ παρέστη το πρωί στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Υλικού Πολέμου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος μετά από πρόσκληση του  Διοικητού του Κέντρου Ταξιάρχου Βασιλείου Μπέλλου. Στην τελετή παρέστησαν ο υποστράτηγος Τσιάλτας Αναστάσιος,διευθυντής σώματος υλικού πολέμου, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών  Στερεάς Ελλάδος Αρχιπύραρχος Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ Νικόλαος Σταυρογιάννης, ο αντιπεριφερειάρχης στον τομέα αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής κ Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος,  εκπρόσωποι και άλλων φορέων καθώς και πολλοί συγγενείς και φίλοι των νεοσυλλέκτων οπλιτών. Μετά την τελετή παρετέθη μικρή δεξίωση.

(*) Ο κ. Βασίλειος Γκορίτσας, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από της Λιβανάτες Φθιώτιδος, ευγενώς προσέφερε συνολικώς 300 κιλά πατάτες και 250 κιλά κρεμμύδια στα 3 Γηροκομεία της Ιεράς Μητροπόλεως μας.    Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος απέστειλε ευχαριστήρια επιστολή προς τον κ. Γκορίτσα, δια της οποίας εύχεται ο πολυέσπλαχνος Κύριος να του χαρίζει υγεία, ευλογία, μακροημέρευση και όλα τα δώρα του Ουρανού στη ζωή του.

(*) Ένα λαμπρό εκκλησιαστικό γεγονός θα λάβει χώρα αύριο στη Λοκρίδα και συγκεκριμένα στην αρχιερατική περιφέρεια Αταλάντης μιας και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Νικόλαος θα εγκαινιάσει τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Σφάκας. Ο θεμέλιος λίθος του Ναού τέθηκε από τον Ποιμενάρχη  μας στις 31 Μαϊου του 2000 και τα θυρανοίξια του τελέσθηκαν στις 19 Απριλίου του 2003.Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εγκαινίων σήμερα στις 7:00 το απόγευμα θα γίνει η κατάθεση των Ιερών Λειψάνων από τον ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. πατέρα Δημήτριο Ζελιαναίο και στη συνέχεια θα ψαλλεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός. Αύριο το πρωί θα τελεσθούν ο Ορθρος και η ακολουθία των εγκαινίων κατά την διάρκεια της οποίας θα γίνεται στο εκκλησίασμα ερμηνεία των τελουμένων για να μπορεί κάθε πιστός να κατανοήσει το βαθύτερο νόημα των τελετουργικών πράξεων.Ακολούθως στην εγκαινιασμένη Αγία Τράπεζα θα τελεσθεί η αρχιερατική θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Ποιμενάρχου μας. Στο τέλος θα δοθεί σε όλους ευλογία των εγκαινίων και το εκκλησιαστικό συμβούλιο θα προσφέρει κέρασμα. Προσκαλούνται οι ευλαβείς πιστοί να συμμετάσχουν στην μοναδική και ιστορική τελετή των Εγκαινίων καθώς και στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

(*) Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας θα τελεσθεί την Κυριακή 11 Ιουνίου στον Ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου Λαμίας λόγω του πανηγυρίζοντος παρεκκλησίου του Αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Κριμαίας του ιατρού και θαυματουργού που βρίσκεται στο ενοριακό πνευματικό κέντρο. Ο πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία θα τελεσθεί αύριο στις 7:00 το απόγευμα. Το εν λόγω παρεκκλήσιο εγκαινιάσθηκε από τον Σεβασμιώτατο την Κυριακή 12 Ιουνίου του έτους 2016. Η εορτή του Αγίου Λουκά δίνει την ευκαιρία στην ενορία του Αγίου Γεωργίου Λαμίας  να διοργανώσει πολλές και ποικίλες εκδηλώσεις λατρευτικές και μη οι οποίες θα διαρκέσουν έως το Σάββατο 17 Ιουνίου. Πιο αναλυτικά τη Δευτέρα 12 Ιουνίου 8:00 με 9:30 το βράδυ θα προβληθεί ξένη ταινία αφιέρωμα στον Αγιο  με τίτλο «θεραπεύοντας τον πόνο». Κατά τις ημέρες Τρίτη, Τετάρτη και Παρασκευή στις 7:00 το απόγευμα θα τελεσθεί Ιερά Παράκληση στον Αγιο Λουκά. Την Τετάρτη 14 Ιουνίου στις 6:00 το απόγευμα θα τελεσθεί το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου. Το Σάββατο 17 Ιουνίου θα τελεσθεί  θεία Λειτουργία στο ιερό παρεκκλήσιο του Αγίου. Επίσης να σας ενημερώσουμε ότι κατά τη διάρκεια όλης της επόμενης εβδομάδος 6:30 το απόγευμα με 8:00 το βράδυ θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας στο πνευματικό κέντρο του Ναού σχετική με τη ζωή του Αγίου Λουκά καθώς επίσης θα τεθεί προς προσκύνηση τεμάχιο του ιερού λειψάνου του.

(*)  Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής των προκατόχων Μητροπολιτών Φθιώτιδος που πέρασαν από τον τόπο μας, αφή­νο­ντας ο καθένας την προσωπική του σφραγίδα στο πνευ­μα­τι­κό και φιλανθρω­πι­κό έργο της Φθιωτικής Εκκλησίας θα τελεσθεί την Κυριακή των Αγίων Πάντων στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.  Μητροπολίτες Φθιώτιδος  διετέλεσαν οι μακαριστοί Ιάκωβος Μητρόπουλος 1833-1851, Καλλίνικος Καστόρχης 1851-1877, Κωνσταντίνος Καλοζύμης 1894-1902, Θεόφιλος Ιωάννου 1906-1913, Ιάκωβος Παπαϊωάννου 1913-1932, Αμβρόσιος Νικολαΐδης 1932-1958  και Δαμασκηνός Παπαχρήστου 1960-1996. Επίσης την Κυριακή θα τελεσθεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό δέηση υπέρ των αποστράτων Ελλήνων Αστυνομικών παρουσία αξιωματικών και αποστράτων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φθιώτιδος.Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας θα εκπροσωπήσει ο Γενικός Αρχιερατικός επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως πατήρ Νεόφυτος. 

ΑΠΟ ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΝΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ ΜΑΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ                                           

 (*) Την Κυριακή 11 Ιουνίου, Κυριακή των Αγίων Πάντων πανηγυρίζει το ομώνυμο Ιερό Παρεκκλήσιο της Ιεράς Μονής Παναγίας Αντινίτσης. Σύμφωνα με το πρόγραμμα εορτασμού αύριο στις 7:00 το απόγευμα θα τελεσθεί πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία..Την Κυριακή το πρωί στο μοναστήρι θα τελεσθούν Ορθρος και Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία. Στο μοναστήρι θα μεταβούν το Σάββατο μέλη του Συνδέσμου συνταξιούχων του Δημοσίου του νομού Φθιώτιδος οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν εκεί την καθιερωμένη ετήσια εορτή τους.

Πριν κλείσουμε την είδηση να τονίσουμε ότι πανηγυρίζει την Κυριακή ο ιερός Ναός των Αγίων Πάντων στο χωριό Αγιος Στέφανος Δομοκού. Τα θυρανοίξια στο εκκλησάκι τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Νικόλαος στις 2 Ιουνίου του 2007. Τον Ιερό Ναό οικοδόμησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού και τον προσέφερε στην ενορία της Αγίας Μαρίνας.

(*) Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού γέροντος Γερμανού Δημάκου, Προηγουμένου και ανακαινιστού της Ιεράς Μονής Αγάθωνος θα τελεσθεί την Κυριακή 11 του μηνός στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγάθωνος επί τη συμπληρώσει 13 ετών από της προς Κύριον εκδημίας του. Στο τέλος θα προσφερθεί το καθιερωμένο μοναστηριακό κέρασμα. Με την ευκαιρία του μνημοσύνου κρίνουμε απαραίτητο να σας αναφέρουμε λίγα βιογραφικά στοιχεία για τον γέροντα. Ο π. Γερμανός Δημάκος υπήρξε μια πολυσχιδής προσωπικότητα με έντονη δράση στον εκκλησιαστικό, εθνικό και κοινωνικό τομέα. Οι πολλαπλές δραστηριότητες του Γέροντος κατά την 65ετή εκκλησιαστική και κοινωνική του προσφορά, συνδέονται άρρηκτα προς τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του, την ενεργοποίηση των προσόντων και τη συνετή και σοβαρή παρουσία του στα εκκλησιαστικά θέματα της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδας, ενώ η εθνική του προφορά κατά την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης είναι ανεκτίμητη.

Ο Αρχιμανδρίτης Γερμανός Δημάκος, κατά κόσμον Γεώργιος Δημάκος, γεννήθηκε το 1912 στο χωριό Αγριδάκι της Αρκαδίας και ήταν ο πρώτος από τα δέκα αδέλφια του. Τελείωσε το Σχολαρχείο στη Βυτίνα και σε ηλικία 17 ετών (1929) εισήλθε στη Μονή της Παναγίας της Ξενιάς της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος. Το 1933 εκάρη Μοναχός και έλαβε το μοναχικό όνομα Γερμανός. Έκτοτε αρχίζει η εκκλησιαστική δράση του: Διάκονος και Ιερεύς, Σύμβουλος και Οικονόμος της Μονής Ξενιάς μέχρι το 1940, Αδελφός της Μονής Αγάθωνος, Ηγούμενος της Μονής Δαδίου την περίοδο 1940-1941, Ηγούμενος της Μονής Αγάθωνος την περίοδο 1942-2004, όπου και κοιμήθηκε την 9η Ιουνίου 2004 πλήρης ημερών. Ταυτόχρονα έδρασε εθνικά στην Αντίσταση κατά της Γερμανικής Κατοχής, παράγοντας συγχρόνως και αδιαλείπτως κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο.

Ο Γέροντας αγωνίστηκε για την Πατρίδα με πνεύμα αυτοθυσίας και αυταπάρνησης κατά των εχθρών και πάντοτε υπηρετούσε με πίστη το Θεό και με το σταυρό στο χέρι τον άνθρωπο, χωρίς διάκριση και υστεροβουλία. Αναδείχθηκε πιστός «οικονόμος των μυστηρίων του Θεού» και φύλακας άριστος της θείας «παρακαταθήκης» ( Α΄ Τιμόθ. στ. 20) και διακόνησε την Εκκλησία εν συνειδήσει της υψηλής και αγίας αποστολής του, αναλώνοντας τη ζωή του στη διακονία της Εκκλησίας και των συνανθρώπων του. Με υπευθυνότητα και ήθος επιτελούσε το έργο του εκκλησιαστικό, εθνικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό.    Ο Αρχιμανδρίτης Γερμανός ως αντιπρόσωπος της Παγκληρικής Ένωσης Ελλάδος, μαζί με άλλους έδωσε πολλά όχι μόνο στην Κατοχή αλλά και έπειτα. Συνέχισε τους αγώνες του αδιάλειπτα από πολλά μετερίζια θρησκευτικά, εθνικά, κοινωνικά, εκπαιδευτικά.  Ας είναι η μνήμη του αιωνία.

 (*) Ιερά Αγρυπνία θα τελεσθεί σήμερα στον Ιερό Ναό των Aγίων Αποστόλων Λαμίας. Θα αρχίσει στις 9:00 το βράδυ και θα τελειώσει γύρω στις 12:30 μετά τα μεσάνυκτα.Στο τέλος των ακολουθιών θα προσφερθεί κέρασμα στο ενοριακό πνευματικό κέντρο.

 (*) Εορτασμός προς τιμήν του Αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας του ιατρού και της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας Αξιον Εστί θα τελεσθεί την Κυριακή στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων Λαμίας όπου φυλάσσεται αντίγραφο της Ιεράς Εικόνος. Το Σάββατο το απόγευμα στις 7:00 θα τελεσθεί εσπερινός, Ιερά παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο και αρτοκλασία. Την Κυριακή το πρωί Ορθρος και Θεία Λειτουργία.

 

(*) Στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στην Ταράτσα τελείται Θεία Λειτουργία κάθε Σάββατο από τις 7:00 το πρωί έως τις 9:15. Επίσης Θεία Λειτουργία τελείται το Σάββατο στον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, στον κοιμητηριακό Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Καλυβίων και στον Κοιμητηριακό Ιερό Ναό της Παναγίας της Ξηριώτισσας.

(*) Ιερά Παράκληση  προς τον ¨Αγιο Νεκτάριο τελείται κάθε Παρασκευή στις 7:00 το απόγευμα στον  Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου Λαμίας. Επίσης κάθε Παρασκευή εκτός Λαμίας τελείται Ιερά Παράκληση στην Αγία Παρασκευή στον ομώνυμο ενοριακό Ιερό Ναό Πετρωτού και Ιερά Παράκληση στους Αγίους Αναργύρους στον ιερό Ναό της Γλύφας.

 (*) Η ενορία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας θα πραγματοποιήσει προσκυνηματική εκδρομή στην Αθήνα τη Δευτέρα 12 Ιουνίου με σκοπό την προσκύνηση του Τιμίου Ξύλου και του ιερού Λειψάνου της Αγίας ισαποστόλου Ελένης από την Ιταλία. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να προσκυνήσουν επισης την ιερά μονή Εισοδίων Θεοτόκου στο Μαρκόπουλο Αττικής και το Ιερό γυναικείο Ησυχαστήριο του Σωτήρος στο Μήλεσι το οποίο ίδρυσε ο Οσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης. Για δηλώσεις συμμετοχής καλέστε στο τηλέφωνο 22310 23151.

 (*) Η ενορία του Αγίου Γεωργίου Καλυβίων διοργανώνει μονοήμερη προσκυνηματική εκδρομή στην Τήνο την Τρίτη 20 Ιουνίου. Η τιμή συμμετοχής είναι 60 ευρώ με τα οποία καλύπτονται όλα τα έξοδα. Οσοι ενδιαφέρεστε τηλεφωνήστε στους αριθμούς 69 73 069 934 και 22310 51 8 39.

(*) Επίσης την καθιερωμένη διήμερη προσκυνηματική εκδρομή στην Ιερά Νήσο Τήνο διοργανώνει το φιλόπτωχο ταμείο της ενορίας των Αγίων Θεοδώρων Αταλάντης στις 22 και 23 Ιουνίου. Οι προσκυνητές θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν θρησκευτικούς και άλλους προορισμούς του νησιού και φυσικά θα λειτουργηθούν στο Ιερό προσκύνημα της Ευαγγελιστρίας. Η τιμή συμμετοχής είναι 80 ευρώ με τα οποία καλύπτονται όλα τα έξοδα. Οσοι επιθυμείτε μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στα τηλέφωνα 69 73 83 82 75, 22330 22485 και 69 46 34 00 17.

 (*) Πριν περάσουμε στη στήλη μας πολιτιστικά και άλλα θέματα ας δούμε ποιες πληροφορίες μας έδωσε η ενορία του Αγίου Δημητρίου Λαμίας για την εκδρομή που πραγματοποίησε στην Αθήνα με σκοπό την προσκύνηση του Τιμίου Ξύλου και του ιερού Λειψάνου της Αγίας Ελένης από την Ιταλία.Η ιστορική ενορία του μεγαλομάρτυρος Αγίου Δημητρίου Λαμίας διοργάνωσε αυτή την εκδρομή χθες. Ένα λεωφορείο προσκυνητών μέσα σε κλίμα συγκίνησης και ενθουσιασμού προσκύνησαν την Αγία Ελένη, το τμήμα του Τιμίου Ξύλου καθώς και το λείψανο της Αγίας Βαρβάρας που βρίσκεται εκεί. Στη συνέχεια ακολούθησε φαγητό στην πολύ όμορφη παραλία της Νέας Μάκρης και το απόγευμα επισκέφθηκαν την πλούσια σε Χάρη Ιερά Μονή του Οσίου Εφραίμ όπου και ασπάστηκαν το ιερό Λείψανο του Οσίου που είναι και ο προστάτης των γραφείων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Ετσι η ενορία του Αγίου Δημητρίου Λαμίας είχε την ευκαιρία αγιασμού,ευλογίας, σύσφιξης των σχέσεων, ύψωσης του θρησκευτικού φρονήματος και προσευχής.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

(*) Το Τμήμα Παιδικής Μέριμνας και Βρεφονηπιακών Σταθμών της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λαμιέων σας ενημερώνει ότι, κατόπιν απόφασης της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Α.Ε. (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.), παρατείνεται μέχρι την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017 η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για εγγραφή στους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς  Σταθμούς του Δήμου για το σχολικό έτος 2017-2018 μέσω ΕΣΠΑ.

(*) Το Διοικητικό συμβούλιο της Ενωσης Ποντίων Φθιώτιδος στο πλαίσιο της λήξης της πρώτης τριακονταετίας 1986-2016 και την έναρξη της δευτερης πραγματοποιεί στη Χειμωνίδειο στέγη, Μάρκου Μπότσαρη 19 και Ελευθερίου Βενιζέλου στη Λαμία, έκθεση έργων των μαθητριών των τμημάτων  ζωγραφικής και αγιοργαφίας με δασκάλα την κ Ελένη Κράββαρη-Χρα και έργων των μαθητριών των τμημάτων κοπτικής ραπτικής με δασκάλα την κ Βασιλική Κωστορρίζου. Οι ημέρες λειτουργίας της έκθεσης είναι Σάββατο 10 Ιουνίου, Κυριακή 11 και Δευτέρα 12 του μηνός κατά τις ώρες 6:30 το απόγευμα με 9:30 το βράδυ.

 (*) Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης μας ενημερώνει ότι σήμερα στις 8.00 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Λαμιέων, (Λεωνίδου 11, 2ος όροφος), εκδήλωση με την ευκαιρία της λήξης των μαθημάτων των Εργαστηρίων Κινηματογράφου και Κινουμένων Σχεδίων.

«Ο Σκηνοθέτης είσαι εσύ»

Θα πραγματοποιηθεί προβολή των ταινιών μικρού μήκους των μαθητών, καθώς και ομιλίες από σημαντικούς δημιουργούς στο χώρο του Κινηματογράφου και του Κινούμενου Σχεδίου.Ομιλητές: θα είναι οι κύριοι Άγγελος Ρούβας,Πέτρος Κοσκινάς,Γιάννης Ζιόγκος,Αρίσταρχος Παπαδανιήλ.Υπεύθυνος του Εργαστηρίου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης είναι ο κ Κωνσταντίνος  Κακαρούντας (Creative Director – VFX Supervisor).

(*) Ο Δήμος Λαμιέων, το Β’ ΚΑΠΗ και το Πνευματικό Κέντρο Σταυρού, μας προσκαλούν σε μια βραδιά γεμάτη μουσική και τραγούδια από χορωδίες, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 12 Ιουνίου στις 7:30 το απογευμα στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας.

Συμμετέχουν οι χορωδίες του Β’ ΚΑΠΗ Λαμίας, του Πνευματικού Κέντρου Σταυρού, του Συλλόγου Επτανησίων και του Συλλόγου Μοσχοχωρίου.

Είσοδος ελεύθερη.Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας στην εκδήλωση θα εκπροσωπήσει ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Λαμίας πατήρ Αθανάσιος Σκαρμούτσος.

Εδώ ολοκληρώσαμε το σημερινό ενημερωτικό μας δελτίο

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...