165

Ραδιοφωνικά Δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

1246

Ημερομηνία έκδοσης: 

Παρασκευή, 16 Ιούνιος, 2017

Παρασκευή 16  Ιουνίου σήμερα και η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του οσίου πατρός ημών Τύχωνος επισκόπου Αμαθούντος Κύπρου, του θαυματουργού. Τη μνήμη του αγίου ιερομάρτυρος Μάρκου, επισκόπου Απολλωνιάδος και του οσίου Μνημονίου.Τη μνήμη των αγίων Τεσσαράκοντα Ρωμαίων μαρτύρων, ετέρων πέντε μαρτύρων εν Νικομηδεία, του αγίου Ελάππα καθώς και την ανάμνηση ανακομιδής ιερών λειψάνων Θεοδώρου του Συκεώτου.

 ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(*)Σε ιδιαίτερα συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα εψάλη χθες το μεσημέρι η Εξόδιος ακολουθία της Μακαριστής Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Λιβανατών, Γερόντισσας Μαγδαληνής.

 (*) Συνέντευξη εφ΄ολης της ύλης παρεχώρησε σήμερα το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος και στη δημοσιογράφο κα Κατερίνα Χουζούρη. Θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Ποιμενάρχου μας στο τέλος των εκκλησιαστικών ειδήσεων. 

(*) «Τα μοναστήρια είναι πνευματικοί θησαυροί για την τοπική μας Εκκλησία, η οποία πρέπει να καυχάται γι' αυτά». Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο Ποιμενάρχης μας στην συνάντηση που είχε χθες με τους Καθηγουμένους, τους Υπευθύνους και τις διαχειριστικές επιτροπές όλων των Ιερών Μονών της Ιεράς Μητροπόλεως μας. 

(*) Τα εγκαίνια του Ιερού Ησυχαστηρίου του Αγίου Νικοδήμου λίγο έξω από το χωριό Δίβρη στη θέση Καράϊνες θα τελέσει  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας την Κυριακή 18 Ιουνίου. 

(*) Το γεγονός της θαυματουργικής ευρέσεως της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης θα εορτάσει η ομώνυμη Ιερά Μονή Ξυνιάδος την Τετάρτη 21 Ιουνίου. Παραμονή και ανήμερα θα συμμετάσχει στους εορτασμούς ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ Γεώργιος.

 (*) 73 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το Ολοκαύτωμα της Υπάτης από τους Γερμανούς και εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιούνται έως τις 18 Ιουνίου στην Υπάτη.

 ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 

(*)Σε ιδιαίτερα συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα εψάλη χθες το μεσημέρι η Εξόδιος ακολουθία της Μακαριστής Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Λιβανατών, Γερόντισσας Μαγδαληνής.

            Της Εξοδίου ακολουθίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικολάος, παρουσία πλειάδος ιερέων από την περιοχή της Λοκρίδος , Ηγουμενισσών και αντιπροσώπων Ιερών Μονών της Ιεράς Μητροπόλεως μας, ευλαβών προσκυνητών από την ευρύτερη περιοχή των Λιβανατών  και από την Μακεδονία και πλήθος πνευματικών παιδιών της μακαριστής Καθηγουμένης.

            Επικήδειο λόγο, εμφανώς συγκινημένος εξεφώνησε ο Ποιμενάρχης μας, ο οποίος σκιάγραφησε τα σπάνια χαρίσματα, τα οποία χαρακτήριζαν την φιλόστοργη μητέρα της αγάπης Γερόντισσα Μαγδαληνή, χαρακτηριστικά ανέφερε:

            «Με θλίψη σήμερα, κατά το ανθρώπινον, προπέμπουμε  στην αιωνιότητα την Γερόντισσα Μαγδαληνή. Θλιβόμεθα αδελφοί μου,  διότι φεύγει από την Εκκλησία μας, από την κοινωνία μας, από το μοναστήρι μας, μια μοναχή ευλογημένη, μια  μητέρα στοργική, μια χριστιανή φιλάνθρωπος, μια Ηγουμένη ευγενική, ένας άνθρωπος του Θεού.

            Ευτύχησα και ευλογήθηκα από τον Θεό, αμέσως μετά την Ενθρόνισή μου, διαβλέψας εις το πρόσωπον της μια αξία μοναχή, που είχε όλη την δυνατότητα να αναμορφώσει την παλαιά αυτή και ιστορική  Μονή της του Χριστού Μεταμορφώσεως. Την κατέστησα Ηγουμένη και όντως ανεδείχθη  νέα κτιτώρισσα.

            Εάν κανείς θέλει να περιγράψει την μακαριστή Γερόντισσα Μαγδαληνή, θα έλεγε ότι υπήρξε ισάξια του ονόματος  της Αγίας της, της Ισαποστόλου Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής. Η Αγία διηκόνησε τον Κύριο και η Γερόντισσα διηκόνησε την εικόνα του Κυρίου, τον κάθε άνθρωπο. Είχε ένα μαγνήτη αγάπης στην καρδιά της που μαγνήτιζε όλους τους ανθρώπους κοντά της. Ελεούσε και ενίσχυε  τον κάθε άνθρωπο που ερχόταν εδώ ανεξαιρέτως. Ήταν γνησία μοναχή με σκέπη για όλους τους ανθρώπους και ιδίως για τις μοναχές της, τις οποίες υπεραγαπούσε. Η Μαγδαληνή θα μείνει στις καρδιές όλων μας ως η Φιλάνθρωπος Γερόντισσα. Γέμιζε την ζωή της από την αγάπη του Χριστού, γι ' αυτό και αξιώθηκε μακαρίου τέλους.

            Ησθένησε και μετά την μικρά  παραμονή της στο Νοσοκομείο αγκυροβόλησε και πάλι στο λιμάνι της, όπου γεύτηκε την Αγάπη των μοναζουσών και ιδιαιτέρως της υποτακτικής της, της Μοναχής Ειρήνης, η οποία την διακονούσε νύκτα και ημέρα.   

            Φεύγει ικανοποιημένη, διότι στην ζωή της εστόχευσε πράγματα τα οποία και κατέκτησε. Την αγάπη της προς τον Χριστό, την αγάπη της στο μοναστήρι,  στις μοναχές και προς κάθε άνθρωπο, τον σεβασμό προς τον Επίσκοπό της, αλλά και την καθημερινή  μνήμη του θανάτου της. 

            Κλείνοντας, θέλω να υπογραμμίσω αγαπητοί μου αδελφοί, ότι το μοναστήρι αυτό σήμερα ορφανεύει και η Μητρόπολη μας χάνει ένα στέλεχος πολύ δυνατό που είχε την ικανότητα να εμπνέει. Θα πρεσβεύει όμως για όλους μας από τον Ουρανό.

            Εύχομαι, οι τρεις μοναχές που απομένουν να συνδέονται με το σύνδεσμο της αγάπης, τον οποίο άφησε η Γερόντισσα ως υποθήκη και η μνήμη της Γερόντισσας να είναι αιωνία».

            Μόλις ακούσαμε αγαπητοί ακροατές ένα απόσπασμα από τον επικήδειο λόγο που εξεφώνησε χθες ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κατά την εξόδιο ακολουθία της Μακαριστής Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Λιβανατών, Γερόντισσας Μαγδαληνής. Αμέσως μετά ο τέως. Δήμαρχος Καμένων Βούρλων κ. Σεραφείμ Αντωνίου, υιός κατά σάρκα της μακαριστής Καθηγουμένης, ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας του  τον Ποιμενάρχη μας για τα λόγια αγάπης του προς την μακαριστή Γερόντισσα και δι ' ολίγον ωμίλησε συγκινημένος για την μητέρα του, μοναχή Μαγδαληνή, η οποία υπήρξε φιλόστοργος μητέρα όχι μόνο του ιδίου αλλά και  όλων όσων είχαν την  ανάγκη της.  Ακολούθησε κατά την οικεία τάξη,  η ταφή του σκηνώματος της Μακαριστής Γερόντισσας στο παρακείμενο κοιμητήριο της Ιεράς Μονής και ευθύς αμέσως εδόθη σε όλους ο καφές της παρηγοριάς.Ας αναφέρουμε στο σημείο αυτό το      Βιογραφικό σημείωμα της Μακαριστής Καθηγουμένης Μαγδαληνής Μοναχής το οποίο δημοσιευεται στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως. 

            Η μακαριστή Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Λιβανατών Μοναχή Μαγδαληνή ( κατά κόσμον Φωτεινή) Αντωνίου,  εγεννήθη εις το χωρίον Άγιος Σεραφείμ Λοκρίδος το έτος 1928. Προερχόνταν εξ εγγάμου βίου,  κατά την διάρκεια του οποίου απέκτησε δύο υιούς τον Σεραφείμ και τον Αντώνιο.

            Μετά την χηρεία της και εξ αιτίας της Αγάπης της προς τον Κύριο, προσήλθε στο μοναχισμό αφιερώνοντας όλη την υπόλοιπη ζωή της εις την διακονίαν του Θεού και του ανθρώπου.

            Εισήλθε εις το δυναμικόν της Ιστορικής Ιεράς Μονής Παναγίας Δαμάστας, στην οποία και διέμεινε 12 χρόνια επί ηγουμενίας της Μακαριστής Γερόντισσας Κασσιανής. Εκάρη μοναχή  υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Φθιώτιδος κυρού Δαμασκηνού Παπαχρήστου στις 8 Ιουνίου του έτους 1987 μετονομασθείσα Μαγδαληνή μοναχή.

            Το έτος 1997 μετά από προτροπή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου, εγκαταστάθηκε εις την εγκαταλελυμένη Ιστορική   Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Λιβανατών, της οποίας κατέστη Καθηγουμένη και εκάρη υπό του Ποιμενάρχου μας Μεγαλόσχημη μοναχή.

            Ανεμόρφωσε εκ βάθρων τα κτίρια της Ιεράς Μονής και ανεδείχθη νέα κτίτωρ αυτής, επί των ημερών της οποίας η Ιερά Μονή απέκτησε την παλαιά της δόξα.

            Καθ' όλη την διάρκεια της μοναχικής της ζωής, υπήρξε ιδιαίτερα ελεήμων και φιλεύσπλαχνος, επιδεικνύοντας καθημερινά την μητρική στοργή και αγάπη της  προς κάθε προσκυνητή και επισκέπτη της Ιεράς Μονής.

            Στις 14 Ιουνίου 2017 παρέδωκε την αγίαν ψυχήν της στον Κύριο που τόσο πολύ αγάπησε, πλήρης ημερών, αφήνοντας σε όλους αγαθή ανάμνηση.

            Ας είναι η μνήμη της αιωνία και ας έχουμε όλοι την ευχή της.    

(*) Σύναξη των Καθηγουμένων, των Υπευθύνων και των διαχειριστικών επιτροπών όλων των Ιερών Μονών της Ιεράς Μητροπόλεως μας , Ανδρώων και Γυναικείων, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, στην μεγάλη αίθουσα τελετών του Πνευματικού - Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως μας.

            Σκοπός της συνάξεως αυτής ήταν η ενημέρωση τους από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Νικόλαο για τις νέες ισχύουσες νομοθετικές ρυθμίσεις , την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, των δασικών χαρτών και άλλων θεμάτων που αφορούν  την  λειτουργία των μοναστηρίων.

            Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε και συνεχάρη τους μοναχούς και τις μοναχές δια την από πάσης πλευράς άψογη λειτουργία των Ιερών Μονών και τους επεσήμανε μερικά ιδιάζοντα θέματα σχέσεων των μονών με τον κόσμο, τους τοπικούς άρχοντες και τους επισκέπτες, τα οποία χρίζουν ιδιαίτερης προσοχής.

            Υπεγράμμισε ωστόσο, ότι τα μοναστήρια είναι πνευματικοί θησαυροί για την τοπική μας Εκκλησία, η οποία πρέπει να καυχάται γι' αυτά . Επεσήμανε δε με έμφαση ότι η Διοίκηση της Μητροπόλεως, όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει κανένα πρόβλημα με κανένα μοναστήρι. Τούτο ωφείλεται εις την ευλάβεια των μοναχών και των μοναζουσών και εις την αγάπην του ιδίου του Μητροπολίτου, ο οποίος παρέχει πάσαν φροντίδαν και διευκόλυνση στην εύρυθμη λειτουργία των Ιερών Μονών.

            Η σύναξη έκλεισε  με εποικοδομητική διαλογική συζήτηση και με την διανομή σε όλους του νέου βιβλίου του Σεβασμιωτάτου : "Ο Ευμενείας Μάξιμος". 

(*) Συνέντευξη εφ΄ολης της ύλης παρεχώρησε σήμερα το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος και στη δημοσιογράφο κα Κατερίνα Χουζούρη. Θέμα της συνεντεύξεως ήταν η σχέση της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος με την Ιερά Μητρόπολη Μουάνζα και συγκεκριμένα η οικοδόμηση του ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου και η μελλοντική ανέγερση παρακείμενου πολυδύναμου ενοριακού πνευματικού κέντρου εκ μέρους της Φθιωτικής Εκκλησίας. Επίσης ο Ποιμενάρχης μας ενημέρωσε τους ακροατές του ραδιοφωνικού σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος για τη συνάντηση που είχε χθες με τους Ηγουμένους και τις Ηγουμένες των ιερών μονών της Μητροπόλεώς μας, για την εκδημία και εξόδιο ακολουθία της μακαριστής γερόντισσας Μαγδαληνής καθώς και για την σπουδαία ημερίδα που θα διοργανωθεί το Σάββατο 24 Ιουνίου στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Διοικητικού Κέντρου για τον εθνομάρτυρα Αθανάσιο Διάκο.

 (*) Σύναξη των Καθηγουμένων, των Υπευθύνων και των διαχειριστικών επιτροπών όλων των Ιερών Μονών της Ιεράς Μητροπόλεως μας , Ανδρώων και Γυναικείων, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί, στην μεγάλη αίθουσα τελετών του Πνευματικού - Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως μας.

            Σκοπός της συνάξεως αυτής ήταν η ενημέρωση τους από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Νικόλαο για τις νέες ισχύουσες νομοθετικές ρυθμίσεις , την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, των δασικών χαρτών και άλλων θεμάτων που αφορούν  την  λειτουργία των μοναστηρίων.

            Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε και συνεχάρη τους μοναχούς και τις μοναχές δια την από πάσης πλευράς άψογη λειτουργία των Ιερών Μονών και τους επεσήμανε μερικά ιδιάζοντα θέματα σχέσεων των μονών με τον κόσμο, τους τοπικούς άρχοντες και τους επισκέπτες, τα οποία χρίζουν ιδιαίτερης προσοχής.

            Υπεγράμμισε ωστόσο, ότι τα μοναστήρια είναι πνευματικοί θησαυροί για την τοπική μας Εκκλησία, η οποία πρέπει να καυχάται γι' αυτά . Επεσήμανε δε με έμφαση ότι η Διοίκηση της Μητροπόλεως, όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει κανένα πρόβλημα με κανένα μοναστήρι. Τούτο ωφείλεται εις την ευλάβεια των μοναχών και των μοναζουσών και εις την αγάπην του ιδίου του Μητροπολίτου, ο οποίος παρέχει πάσαν φροντίδαν και διευκόλυνση στην εύρυθμη λειτουργία των Ιερών Μονών.

            Η σύναξη έκλεισε  με εποικοδομητική διαλογική συζήτηση και με την διανομή σε όλους του νέου βιβλίου του Σεβασμιωτάτου : "Ο Ευμενείας Μάξιμος". 

 (*)Την Κυριακή 18 Ιουνίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος θα εγκαινιάσει τον μοναδικό στην Ιερά Μητροπόλη μας   Ιερό Ναό του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου του ομωνύμου Ιερού Ησυχαστηρίου που βρίσκεται  στη θέση Καραΐνες της Δίβρης, στο οποίο εγκαταβιεί  ο μοναχός π. Ισαάκ.  Ως γνωστόν το ασκητήριο με τον Ναό του Οσίου Πατρός ημών Νικοδήμου του Αγιορείτου εκ θεμελίων ανήγειρε ο μοναχός πατήρ Ισαάκ Πετεινός  με τη συνδρομή ευσεβών Χριστιανών της περιοχής σε χώρο που του παρεχώρησε ο Ιερός Ναός Αγίας Βαρβάρας Δίβρης. Τα θυρανοίξια τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας στις 21 Ιουλίου του 2009.  Προσκαλούνται οι φιλακόλουθοι πιστοί να συμμετάσχουν στην ιστορική και μοναδικής ευλογίας  ακολουθία των Εγκαινίων και στην πρώτη Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.  

 

(*) Το γεγονός της θαυματουργικής ευρέσεως της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Ελεούσης θα εορτάσει η Ιερά Μητροπολή μας την Τετάρτη 21 Ιουνίου και λαμπρός εορτασμός θα τελεσθεί παραμονή και ανήμερα στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης  Ξυνιάδος. Υψηλός προσκεκλημένος του Ποιμενάρχου μας κ Νικολάου είναι φέτος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ Γεώργιος ο οποίος την παραμονή θα χοροστατήσει στον πανηγυρικό εσπερινό και την Τετάρτη θα τελέσει το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

ΣΥΝΕΧΊΖΟΥΜΕ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΝΟΡΙΑΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 (*) Συνεχίζονται έως αύριο οι λατρευτικές εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει η ενορία του Αγίου Γεωργίου Λαμίας προς τιμήν του Αγίου Λουκά του Ιατρού Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως της Κριμαίας με την ευκαιρία της εορτής του στις 11 του μηνός. Σήμερα στις 7:00 το απόγευμα θα τελεσθεί Ιερά Παράκληση στον Αγιο Λουκά. Αύριο Σάββατο θα τελεσθεί  θεία Λειτουργία στο ιερό παρεκκλήσιο του Αγίου που βρίσκεται στο ενοριακό πνευματικό κέντρο. Επίσης να σας ενημερώσουμε ότι κατά τη διάρκεια όλης της εβδομάδος 6:30 το απόγευμα με 8:00 το βράδυ λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας στο πνευματικό κέντρο του Ναού σχετική με τη ζωή του Αγίου Λουκά καθώς επίσης τίθεται προς προσκύνηση τεμάχιο του ιερού λειψάνου του.

 (*) Ιερά Αγρυπνία θα τελεσθεί σήμερα στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας Λαμίας. Θα αρχίσει στις 9:00 το βράδυ και θα τελειώσει γύρω στις 12:30 μετά τα μεσάνυκτα.

(*) Ορθρος και Θεία Λειτουργία θα τελεσθεί αύριο το πρωί στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου μεγαλομάρτυρος Φανουρίου της Παναγίας Δεσποίνης που βρίσκεται στους πρόποδες του Κάστρου Λαμίας τέρμα της οδού Λαχανά. 

 (*) Ιερά Παράκληση  προς τον ¨Αγιο Νεκτάριο τελείται κάθε Παρασκευή στις 7:00 το απόγευμα στον  Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου Λαμίας. Επίσης κάθε Παρασκευή εκτός Λαμίας τελείται Ιερά Παράκληση στην Αγία Παρασκευή στον ομώνυμο ενοριακό Ιερό Ναό Πετρωτού και Ιερά Παράκληση στους Αγίους Αναργύρους στον ιερό Ναό της Γλύφας.

(*) Στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στην Ταράτσα τελείται Θεία Λειτουργία κάθε Σάββατο από τις 7:00 το πρωί έως τις 9:15. Επίσης Θεία Λειτουργία τελείται το Σάββατο στον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, στον κοιμητηριακό Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Καλυβίων και στον Κοιμητηριακό Ιερό Ναό της Παναγίας της Ξηριώτισσας.

 (*)  2η Θεία Λειτουργία τελείται κάθε Κυριακή στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας. Αρχίζει στις 11:00 το πρωί κα τελειώνει στις 12:00 το μεσημέρι.

 (*) Αρκετές είναι οι ενορίες μας που αυτές τις ημέρες διοργανώνουν προσκυνηματικές εκδρομές σε διαφόρους πνευματικούς προορισμούς του τόπου μας. ας δούμε ποιες είναι αυτές. Η ενορία του Αγίου Γεωργίου Καλυβίων διοργανώνει μονοήμερη προσκυνηματική εκδρομή στην Τήνο την Τρίτη 20 Ιουνίου. Η τιμή συμμετοχής είναι 60 ευρώ με τα οποία καλύπτονται όλα τα έξοδα. Οσοι ενδιαφέρεστε τηλεφωνήστε στους αριθμούς 69 73 069 934 και 22310 51 8 39.

(*) Η ενορία της Αγίας Σοφίας Λαμίας διοργανώνει προσκυνηματική εκδρομή την Τρίτη 20 Ιουνίου στην Αίγινα. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο νησί και να προσκυνήσουν στις ιερές μονές της Αγίας Τριάδος όπου δεσπόζει ο περικαλής Ναός του Αγίου Νεκταρίου και την νεότερη ιερά μονή του Αγίου Μηνά. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 35 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι δηλώστε συμμετοχή στα τηλέφωνα 22310 38708 και 6978190392.

(*) Επίσης την καθιερωμένη διήμερη προσκυνηματική εκδρομή στην Ιερά Νήσο Τήνο διοργανώνει το φιλόπτωχο ταμείο της ενορίας των Αγίων Θεοδώρων Αταλάντης στις 22 και 23 Ιουνίου. Οι προσκυνητές θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν θρησκευτικούς και άλλους προορισμούς του νησιού και φυσικά θα λειτουργηθούν στο Ιερό προσκύνημα της Ευαγγελιστρίας. Η τιμή συμμετοχής είναι 80 ευρώ με τα οποία καλύπτονται όλα τα έξοδα. Οσοι επιθυμείτε μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στα τηλέφωνα 69 73 83 82 75, 22330 22485 και 69 46 34 00 17.

(*) Η ενορία της Αγίας Παρασκευής Μοσχοχωρίου διοργανώνει εκδρομή τη Δευτέρα 26 Ιουνίου στην γυναικεία ιερά μονή Παναγίας Κρεμαστής της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας. Το μοναστήρι αυτό στέκεται επιβλητικό και εντυπωσιάζει με τον όγκο του σαν να είναι κρεμασμένο στο βράχο. Πριν από 800 χρόνια κάτοικοι της περιοχής έβλεπαν τα βράδια σε μια τρύπα του βράχου ένα φως. Κρέμασαν με σχοινί κάποιον, ο οποίος βρήκε την εικόνα της Παναγίας αιωρούμενη. Επίσης οι προσκυνητές θα επισκεφθούν και την Αρχαία Ολυμπία. Η τιμής συμμετοχής στην εκδρομή είναι 35 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι καλέστε στο τηλέφωνο του εφημερίου 69 46 78 78 75 και στο μέλος του φιλοπτώχου ταμείου με αριθμό 69 49 88 16 88.

(*) Μονοήμερη προσκυνηματική εκδρομή σε μοναστήρια των ιερών Μητροπόλεων Λαρίσης και Τυρνάβου, Κίτρους και Κατερίνης θα πραγματοποιήσει η ενορία Αγίας Αικατερίνης Αχινού την Τρίτη 27 Ιουνίου . Οι προσκυνητές θα αναχωρήσουν από τον Αχινό νωρίς το πρωί και πρωτα  θα επισκεφθούν την ιερά μονή του Αγίου Εφραίμ του Σύρου στην Πιερία. Το γυναικείο αυτό μοναστήρι βρίσκεται ακριβώς στους πρόποδες του Ολύμπου, στην θέση «Παναγία», στα σύνορα των υπωρειών του Ολύμπου και των Πιερίων, κοντά στο χωριό Κονταριώτισσα της Κατερίνης. Μάλιστα είναι το μοναδικό προσκύνημα του Αγίου στον ελλαδικό χώρο.Αφού οι εκδρομείς προσκυνήσουν τα ιερά κειμήλια και ξεναγηθούν στους χώρους του, θα τελέσουν δέηση. Ακολούθως θα μεταβούν στην ιερά μονή της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας Ραψάνης του Δήμου Τεμπών και θα κάνουν μια στάση για φαγητό στον Πλαταμώνα. Το κόστος της εκδρομής είναι 25 ευρώ και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα τηλέφωνα 22380 – 41410 και 69 84 44 76 37.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ 

(*) Ο Δήμος Λαμιέων, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Διβριωτών διοργανώνουν Βραδιά Παραδοσιακών Χορών, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 9.00 το βράδυ στην Πλατεία Ελ. Βενιζέλου στα Γαλανέικα Λαμίας.

Τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς  από όλη την Ελλάδα.

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη. 

(*) Το Τμήμα Παιδικής Μέριμνας και Βρεφονηπιακών Σταθμών του Δήμου Λαμιέων ανακοινώνει ότι ο 1ος Παιδικός Σταθμός θα πραγματοποιήσει την καλοκαιρινή του γιορτή με θέμα το «Γάμο του Πρίγκιπα Λεμόνη με την όμορφη Κρεμμύδω».

Η γιορτή θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις  7:30 το απόγευμα στον προαύλιο χώρο του 1ου Παιδικού Σταθμού, που βρίσκεται στην οδό Μακροπούλου και Υψηλάντη. 

 (*) Εκδηλώσεις Μνήμης για την 73η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Υπάτης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 17 Ιουνίου 1944 συνδιοργανώνουν ο Δήμος Λαμιέων, η Τοπική Κοινότητα Υπάτης και ο Εκπολιτιστικός Επιμορφωτικός Σύλλογος Υπαταίων «Οι Αινιάνες». Στο ίδρυμα Ρούσκα λειτουργεί από χθες έκθεση φωτογραφικού και αρχειακού υλικού. Σήμερα η έκθεση λειτουργεί 7.00 το απόγευμα με 9.00 το βράδυ, το Σάββατο 10.00 με 12.00 το μεσημέρι και 8.00 με 10.00 το βράδυ και την Κυριακή 12.00 με 2.00 το μεσημέρι. 

Σήμερα στις 7.30 το απόγευμα θα γίνει ενημερωτική ομιλία για τη Μεταμόσχευση Αιμοποιητικών Κυττάρων από τις ιατρούς κυρίες Μαρία Παγώνη και Ελισάβετ Γρουζή στο αμφιθέατρο του Κακογιάννειου Αστεροσχολείου Υπάτης

 Αύριο στις 11.00 το πρωί συλλογή δειγμάτων των υποψηφίων εθελοντών Δοτών Αιμοποιητικών Κυττάρων από εκπρόσωπο του Συλλόγου « Όραμα Ελπίδας» στο περιφερειακό Ιατρείο Υπάτης.

Στις 5.30 το απόγευμα αναχώρηση για το Ετήσιο Τρισάγιο των εκτελεσθέντων Υπαταίων στο Μνημείο Ηρώων στο Γοργοπόταμο. Κατάθεση Στεφάνων από το Σύνδεσμο Υπαταίων και Φίλων της Υπάτης «Ο Άγιος Ηρωδίων».

Την Κυριακή τώρα το πρωί θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία  και Ιερό μνημόσυνο υπερ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Υπάτης. Εν συνεχεία θα τελεσθεί τρισάγιο στο Ηρώο. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης θα απευθύνει χαιρετισμό και ο επίτιμος Αρχηγός Γ.Ε.ΕΘ.Α. Στρατηγός Δημήτριος Γράψας θα εκφωνήσει την κεντρική ομιλία της ημέρας.

Θα ακολουθήσει το Προσκλητήριο Νεκρών και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο. Μετά την κατάθεση στεφάνων θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή και θα ακολουθήσει η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου που θα σημάνει και τη λήξη των εορταστικών εκδηλώσεων.

(*) Ο κ Γιώργος Σαγιάς παρουσιάζει το καινούργιο του βιβλίο, την ποιητική συλλογή "Φάος", την Δευτέρα 19 Ιουνίου στις 7.30 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

        Είναι το 5ο κατά σειρά βιβλίο του Σαγιά. ´Εχουν προηγηθεί τα βιβλία: "Το ´Οστρακο" (ποίηση), "Δικό σου" (παραμύθι για μεγάλους, με εικονογράφηση Τόλη Παπαδόπουλου), "Εκδιδόμαστε" (γελοιογραφίες, σειρά: κόμικς, με σκιτσογράφηση ´Ελενας Ευαγγελίδου), "Εντέλει ποιος θεολογεί;" (επιστημονικό πόνημα). Στο "Φάος" (ποίηση), τιμάται και υμνείται η γενέθλια γη (Λαμία, Φθιώτιδα, Ελλάς). Πολλά από τα ποιήματα μπορούν να μελοποιηθούν και να αποδοθούν μουσικά, τόσο ως παραδοσιακά δημοτικά όσο και ως έντεχνα, μπαλάντες, ροκ, ραπ και άλλα είδη μουσικής, λόγω τού τρόπου γραφής τους.    Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη για το κοινό.

(*) Ο Δήμος Λαμιέων, το Λύκειο Ελληνίδων Λαμίας, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας μας προσκαλούν στην μουσικοχορευτική εκδήλωση με τίτλο «Ας τραγουδήσω κι ας χαρώ..» που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Ιουνίου και ώρα 8.00 το βράδυ στο Κάστρο Λαμίας.

Το Λύκειο Ελληνίδων Λαμίας, θέλοντας να παρουσιάσει στους συμπολίτες μας κάτι ξεχωριστό από τον πλούτο της λαϊκής μας παράδοσης, θα πραγματοποιήσει μια εκδήλωση αφιερωμένη στα πανηγύρια και τα γλέντια των νησιών του Αιγαίου.

Μέσα από αναβιώσεις εθίμων, προβολές, αφηγήσεις, χορούς και τραγούδια θα προσπαθήσει να δώσει στους θεατές μια εικόνα απ΄ ότι συνέβαινε σε τρία χαρακτηριστικά πανηγύρια των νησιών του Βορείου Αιγαίου, των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων αλλά και στα γλέντια άλλων νησιών του αρχιπελάγους.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει και η Παραδοσιακή Χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Λαμίας.

Την μουσική επιμέλεια θα έχει ο κ Κυριάκος Γκουβέντας.

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας στην εκδήλωση θα εκπροσωπήσει ο Γενικός Αρχιερατικός επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως πατήρ Νεόφυτος Ραφαηλίδης. 

(*) Το Παιδικό Τμήμα του Θεατρικού Εργαστηρίου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης, ολοκληρώνοντας τον κύκλο των μαθημάτων του για την περίοδο 2016-2017, παρουσιάζει την παράσταση «ο Χαρούν και η θάλασσα των παραμυθιών» του Σαλμάν Ρούσντι σήμερα  στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας στις 7:30 το βράδυ. Η είσοδος ελεύθερη.

(*) Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών του Δήμου Λαμιέων υποδέχονται το καλοκαίρι με την μουσικοχορευτική θεατρική παράσταση «Ο μεγάλος χορός του Καλοκαιριού».

Μια παράσταση γεμάτη εκπλήξεις για τους μικρούς μας φίλους, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 19 Ιουνίου και ώρα 8:00 το βράδυ, στον εξωτερικό χώρο του Κεντρικού Κέντρου που βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Φλέμιγκ και Ερυθρού Σταυρού. 

Εδώ ολοκληρώσαμε το σημερινό ενημερωτικό μας δελτίο.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...