165

Ραδιοφωνικά Δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

1247

Ημερομηνία έκδοσης: 

Δευτέρα, 19 Ιούνιος, 2017

Δευτέρα 19  Ιουνίου σήμερα και το συναξάρι της ημέρας αναφέρει ότι η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Οσίου Παϊσίου του Μεγάλου. Τη μνήμη του Αγίου Αποστόλου Ιούδα του Θαδδαίου. Τη μνήμη του Αγίων ιερομαρτύρων Ασυγκρίτου, Ζωσίμου καθώς και τη μνήμη  των Οσίων πατέρων ημών Ζήνωνος και του Οσίου Βαρλάαμ του Ρώσου.

 ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 

(*) Με ιδιαίτερη κατάνυξη και ιεροπρέπεια τελέσθηκαν χθες  τα Εγκαίνια του Ιερού Ναού του Οσίου πατρός ημών Νικοδήμου του Αγιορείτου, στο ομώνυμο Ιερό Ησυχαστήριο, το οποίο ευρίσκεται στην όμορφη τοποθεσία Καραΐνες, του χωριού Δίβρη.

(*) Στις έκτακτες εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος θα μετάσχει αύριο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου.

(*) Με τη συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρπενησίου θα εορτάσουμε φέτος το γεγονός της θαυματουργικής ευρέσεως της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης  στην ομώνυμη Ιερά Μονή Ξυνιάδος την Τετάρτη 21 Ιουνίου.

(*) Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή οι πτυχιακές και διπλωματικές  εξετάσεις της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεώς μας «Γερμανός ο Μελωδός». 

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

 (*) Με ιδιαίτερη κατάνυξη και ιεροπρέπεια τελέσθηκαν χθες εορτή πάντων των εν τω Αγίω Όρει διαλαμψάντων Οσίων Πατερων,  τα Εγκαίνια του Ιερού Ναού του Οσίου πατρός ημών Νικοδήμου του Αγιορείτου, στο ομώνυμο Ιερό Ησυχαστήριο, το οποίο ευρίσκεται στην όμορφη τοποθεσία Καραΐνες, του χωριού Δίβρη.

            Το ιερό αυτό Ησυχαστήριο ανήγειρε με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου και με την συνδρομή των ευσεβών κατοίκων του χωριού, ο Διβριώτης  Μοναχός Ισαάκ Πετεινός, σε οικόπεδο που του παρεχώρησε το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ενορίας Αγίας Βαρβάρας Δίβρης.

            Τα εγκαίνια τελέσθηκαν υπό των σεπτών χειρών του Ποιμενάρχου μας κ. Νικολάου, παρουσία ιερέων και διακόνων και πολλών πιστών, οι οποίοι παρά την βροχή και τις χαμηλές, για την εποχή, θερμοκρασίες, προσήλθαν και παρηκολούθησαν με ευλάβεια το μοναδικό αυτό και ιδιαίτερης ευλογίας γεγονός των Εγκαινίων.

            Στις ιερές ακολουθίες έψαλλε Βυζαντινός χορός, μέλη της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας, υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Διευθυντού και Πρωτοψάλτου κ. Ανδρέου Ιωακείμ.

            Κατά την διάρκεια της τελετής με προτροπή του Σεβασμιωτάτου, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Λαμίας Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Παναγιώτης Σερέτης, εξηγούσε στους πιστούς τα τελούμενα, ώστε να κατανοούν τις ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες της ακολουθίας.

            Μετά την ολοκλήρωση των Εγκαινίων, ακολούθησε η πρώτη Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στο τέλος της οποίας, ο Μοναχός Ισαάκ με την απλότητα που τον διακρίνει, ευχαρίστησε θερμά τον Ποιμενάρχη μας για τα Εγκαίνια και κυρίως για την στήριξη που του παρέχει όλα αυτά τα χρόνια. Επίσης ευχαρίστησε και όλους εκείνους τους ανθρώπους που τον στηρίζουν με τον τρόπο του ο καθένας και συμβούλεψε σ’ αυτές τις δύσκολες εποχές που ζούμε να εφαρμόζουμε το νόμο του Θεού και να φροντίζουμε για  τον αγιασμό της ψυχής μας.

            Σε αντιφώνηση του ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον π. Ισαάκ για τα καλά και πηγαία λόγια του και απευθυνόμενος προς το εκκλησίασμα και ιδιαιτέρως στους κατοίκους της Δίβρης,  τους συνεχάρη για την στήριξη που παρέχουν στον π. Ισαάκ και χαρακτηριστικά ανέφερε:

            «Ο λόγος του ψαλμωδού «Αγίασον Κύριε τους αγαπώντας την ευπρέπεια του οίκου σου», απευθύνετε σ’ εσάς, διότι με την βοήθεια σας ολοκληρώθηκε ο Ναός του Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, και το όνομά σας θα μνημονεύετε στην Εκκλησία μας εσαεί. Κάθε φορά που  τελούμε Εγκαίνια ναού, αισθανόμαστε μεγάλη χαρά και ανακαινισμό ψυχής και είμαι βέβαιος ότι αισθάνεστε αυτή την ευλογία και την  ευωδία του Αγίου Πνεύματος.

     Όπως πολύ σοφά παρατήρησε ο π. Ισαάκ, πρέπει να αγωνιζόμαστε αδελφοί μου για τον αγιασμό της ψυχής μας. Ο Άγιος Νικόδημος γράφει ότι πρέπει κάθε μέρα να αγωνιζόμαστε στον πνευματικό αγώνα, σαν στρατιώτες του Χριστού ενάντια στον διάβολο για να κατακτήσουμε την θέωση και την ουράνιο βασιλεία και να γίνουμε Θεοί κατά χάριν.

    Σε όλους σας  εύχομαι να έχετε την ευλογία του Θεού με ακοίμητες τις πρεσβείες του Αγίου Νικοδήμου».

    Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος διένειμε σε όλους την ευλογία των Εγκαινίων και ο π. Ισαάκ προσέφερε νηστίσιμα εδέσματα στην αυλή και στο Αρχονταρίκι του Ησυχαστηρίου. Πριν κλείσουμε την είδηση αγαπητοί ακροατές θα ακούσουμε την προσφώνηση του πατρός Ισαακ και την αντιφώνηση του Ποιμενάρχου μας..

(*) Συνέρχεται, αύριο Τρίτη εκτάκτως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, της 160ής Συνοδικής Περιόδου, με θέμα περί του Προγράμματος του μαθήματος των Θρησκευτικών.Στις εργασίες θα συμμετάσχει και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου.

 (*) Το γεγονός της θαυματουργικής ευρέσεως της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Ελεούσης θα εορτάσει η Ιερά Μητροπολή μας την Τετάρτη 21 Ιουνίου και λαμπρός εορτασμός θα τελεσθεί παραμονή και ανήμερα στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Ξυνιάδος. Υψηλός προσκεκλημένος του Ποιμενάρχου μας κ Νικολάου είναι φέτος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ Γεώργιος ο οποίος την παραμονή θα χοροστατήσει στις 7:00 στον πανηγυρικό εσπερινό και την Τετάρτη θα τελέσει το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. 

(*) Χθες το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μετέβη στον χωριό Αγιος Σεραφείμ Λοκρίδος προσκεκλημένος της οικογενείας του κυρίου Γεωργίου Πορετσάνου, τέως διευθυντού των ειδήσεων της ΕΡΤ προκειμένου να τελέσει τα θυρανοίξια του ιδιωτικού παρεκκλησίου της οικογενείας το οποίο ευρίσκεται σε ιδιόκτητο οικοπεδο όπου και η οικία τους και είναι αφιερωμένο στο σήμερα εορταζόμενο τον Αγιο Απόστολο Ιουδα τον Θαδδαίο. Ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τα θυρανοίξια παρουσία της οκογενείας  του κ Πορετσάνου, πολλών φίλων, συγγενών και κατοίκων του χωριού.Μετά την ακολουθία προς το τέλος ο Σεβασμιώτατος ομίλησε για τη ζωή του Αποστόλου Ιούδα υιού του Θαδδαίου και αναφερόμενος στην ομώνυμη επιστολή του ανέφερε ότι ο Απόστολος Ιουδας μέσα από την επιστολή προτρέπει να μένουμε εδραίοι στην πίστη του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού. Επίσης συνεχάρη την οικογένειά του κ Πορετσάνου διότι μέσα στις δύσκολες εποχές που δυανύουμε οικοδόμησε το μοναδικό στην περιοχή μας παρεκκλήσιο του Αγίου Αποστόλου Θαδδαίου το οποίο είναι από τα λιγοστά στην Ελλάδα. Αμέσως μετά εκ μέρους της οικογενείας μίλησε ο κ Πορετσάνος ο οποίος  ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη μας για την  ευλογία που τους προσέφερε με την παρουσία του και ακολούθως προσφέρθηκε κέρασμα σε όλους. 

(*) Με τη χάρη του Θεού και την ευλογία του Σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Νικολάου την Παρασκευή 16 Ιουνίου  πραγματοποιήθηκαν οι πτυχιακές και διπλωματικές  εξετάσεις της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεώς μας «Γερμανός ο Μελωδός».   Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας εκπροσώπησε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Λαμίας π. Παναγιώτης Σερέτης.    Στις εξετάσεις έλαβαν μέρος εννέα μαθητές, οι οποίοι απέκτησαν Πτυχίο ή Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής με βαθμό Άριστα.       Πρόκειται για τους: 1)Στυλιανό  Μανταλόβα (Δίπλωμα) , 2) Μιλτιάδη Θεόφιλο  (Πτυχίο), 3) Χρήστο Παναγιώτου (Πτυχίο), 4) Μάρκο Πετράκη (Πτυχίο), 5) Ηλία Στρατόπουλο (Πτυχίο), 6) Αναστάσιο Ζαχαράκη (Πτυχίο), 7) Πρσεβ. Νικόλαο Κατσαρέλη (Πτυχίο), 8) Ελένη Ντόντου (Πτυχίο), και 9) Βασιλική Φράγκου (Πτυχίο).

    Η επιτροπή, η οποία απαρτιζόταν από τον Διευθυντή της Σχολής κ. Ανδρέα Ιωακείμ (Πρόεδρο) και τους πατέρα Αθανάσιο Τύμπα (μέλος), κ. Διονύσιο Ηλιόπουλο (μέλος), κ. Δημήτριο Κυριακόπουλο (μέλος) και κ. Ανάργυρο Βλάχο (μέλος),  συνεχάρη τους μαθητές για την άρτια απόδοση των μαθημάτων και την μελετημένη παρουσία τους και ταυτόχρονα εξήρε το έργο της Σχολής το οποίο χαρακτήρισαν ως «καρποφόρο και υποδειγματικό».      Φέτος η Σχολή  μαζί με τα παρατήματα σε (Μαλεσίνα, Καμένα Βούρλα, Στυλίδα και Τιθορέα) αριθμεί 160 μαθητές και στόχος της είναι να αποφοιτήσουν ιεροψάλτες με γνώσεις , ιεροπρέπεια και ήθος, οι οποίοι θα διακονήσουν μελλοντικά τα ιερά αναλόγια της Μητροπόλεώς μας.Συγχαίρουμε και εμείς τους διπλωματούχους και πτυχιούχους μαθητές και τους ευχόμαστε καλή συνέχεια.  

ΣΥΝΕΧΊΖΟΥΜΕ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΝΟΡΙΑΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

(*) Ιερά Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο τελείται κάθε Δευτέρα στις 7:00  απόγευμα στους Ιερούς Ναούς του Αγίου Νεκταρίου Λαμίας και Αγίας Παρασκευής Πετρωτού.

 (*) Την καθιερωμένη διήμερη προσκυνηματική εκδρομή στην Ιερά Νήσο Τήνο διοργανώνει το φιλόπτωχο ταμείο της ενορίας των Αγίων Θεοδώρων Αταλάντης στις 22 και 23 Ιουνίου. Οι προσκυνητές θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν θρησκευτικούς και άλλους προορισμούς του νησιού και φυσικά θα λειτουργηθούν στο Ιερό προσκύνημα της Ευαγγελιστρίας. Η τιμή συμμετοχής είναι 80 ευρώ με τα οποία καλύπτονται όλα τα έξοδα. Οσοι επιθυμείτε μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στα τηλέφωνα 69 73 83 82 75, 22330 22485 και 69 46 34 00 17.

(*) Η ενορία της Αγίας Παρασκευής Μοσχοχωρίου διοργανώνει εκδρομή τη Δευτέρα 26 Ιουνίου στην γυναικεία ιερά μονή Παναγίας Κρεμαστής της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας. Το μοναστήρι αυτό στέκεται επιβλητικό και εντυπωσιάζει με τον όγκο του σαν να είναι κρεμασμένο στο βράχο. Πριν από 800 χρόνια κάτοικοι της περιοχής έβλεπαν τα βράδια σε μια τρύπα του βράχου ένα φως. Κρέμασαν με σχοινί κάποιον, ο οποίος βρήκε την εικόνα της Παναγίας αιωρούμενη. Επίσης οι προσκυνητές θα επισκεφθούν και την Αρχαία Ολυμπία. Η τιμής συμμετοχής στην εκδρομή είναι 35 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι καλέστε στο τηλέφωνο του εφημερίου 69 46 78 78 75 και στο μέλος του φιλοπτώχου ταμείου με αριθμό 69 49 88 16 88.

(*) Μονοήμερη προσκυνηματική εκδρομή σε μοναστήρια των ιερών Μητροπόλεων Λαρίσης και Τυρνάβου, Κίτρους και Κατερίνης θα πραγματοποιήσει η ενορία Αγίας Αικατερίνης Αχινού την Τρίτη 27 Ιουνίου . Οι προσκυνητές θα αναχωρήσουν από τον Αχινό νωρίς το πρωί και πρωτα  θα επισκεφθούν την ιερά μονή του Αγίου Εφραίμ του Σύρου στην Πιερία. Το γυναικείο αυτό μοναστήρι βρίσκεται ακριβώς στους πρόποδες του Ολύμπου, στην θέση «Παναγία», στα σύνορα των υπωρειών του Ολύμπου και των Πιερίων, κοντά στο χωριό Κονταριώτισσα της Κατερίνης. Μάλιστα είναι το μοναδικό προσκύνημα του Αγίου στον ελλαδικό χώρο.Αφού οι εκδρομείς προσκυνήσουν τα ιερά κειμήλια και ξεναγηθούν στους χώρους του, θα τελέσουν δέηση. Ακολούθως θα μεταβούν στην ιερά μονή της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας Ραψάνης του Δήμου Τεμπών και θα κάνουν μια στάση για φαγητό στον Πλαταμώνα. Το κόστος της εκδρομής είναι 25 ευρώ και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα τηλέφωνα 22380 – 41410 και 69 84 44 76 37.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ 

(*) Ολοκληρώθηκαν χθες οι εκδηλώσεις Μνήμης για την 73η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Υπάτης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 17 Ιουνίου 1944, που διοργάνωσαν ο Δήμος Λαμιέων, η Τοπική Κοινότητα Υπάτης και ο Εκπολιτιστικός Επιμορφωτικός Σύλλογος Υπαταίων «Οι Αινιάνες».

Μετά τη Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Υπάτης και την επιμνημόσυνη δέηση, που έγινε στο Ηρώο, ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης απεύθυνε χαιρετισμό και ακολούθησε η κεντρική ομιλία της ημέρας από τον επίτιμο Αρχηγό Γ.Ε.ΕΘ.Α. Στρατηγό Δημήτριο Γράψα και η κατάθεση στεφάνων.

Στην εκδήλωση παρέστησαν βουλευτές, εκπρόσωποι των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών, εκπρόσωποι κομμάτων και της αυτοδιοίκησης. 

 (*) Ο κ Γιώργος Σαγιάς παρουσιάζει το καινούργιο του βιβλίο, την ποιητική συλλογή "Φάος", σήμερα στις 7.30 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

        Είναι το 5ο κατά σειρά βιβλίο του Σαγιά. ´Εχουν προηγηθεί τα βιβλία: "Το ´Οστρακο" (ποίηση), "Δικό σου" (παραμύθι για μεγάλους, με εικονογράφηση Τόλη Παπαδόπουλου), "Εκδιδόμαστε" (γελοιογραφίες, σειρά: κόμικς, με σκιτσογράφηση ´Ελενας Ευαγγελίδου), "Εντέλει ποιος θεολογεί;" (επιστημονικό πόνημα). Στο "Φάος" (ποίηση), τιμάται και υμνείται η γενέθλια γη (Λαμία, Φθιώτιδα, Ελλάς). Πολλά από τα ποιήματα μπορούν να μελοποιηθούν και να αποδοθούν μουσικά, τόσο ως παραδοσιακά δημοτικά όσο και ως έντεχνα, λόγω τού τρόπου γραφής τους.    Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη για το κοινό.

 (*) Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών του Δήμου Λαμιέων υποδέχονται το καλοκαίρι με την μουσικοχορευτική θεατρική παράσταση «Ο μεγάλος χορός του Καλοκαιριού».

Μια παράσταση γεμάτη εκπλήξεις για τους μικρούς μας φίλους, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα και ώρα 8:00 το βράδυ, στον εξωτερικό χώρο του Κεντρικού κέντρου Δημιουργικής Απασχόλισης  που βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Φλέμιγκ και Ερυθρού Σταυρού. 

(*) Ο Δήμος Λαμιέων γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής και σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο, την Τετάρτη 21 Ιουνίου, από τις 08:00 μ.μ. έως 01:00 π.μ. η οδός Καζούλη μεταμορφώνεται.

Στο χώρο της εκδήλωσης θα προσφέρεται σε όποιον επιθυμεί, έναντι συμβολικής συμμετοχής, γευστικό και ποιοτικό φαγητό, παρασκευασμένο αποκλειστικά με τοπικά υλικά. Τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας για την αγορά ιατρικού υλικού.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα γίνει διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων από τις 08:00 μ.μ. έως 01:00 π.μ.

 (*) Το Τμήμα Παιδικής Μέριμνας και Βρεφονηπιακών Σταθμών του Δήμου Λαμιέων, ανακοινώνει ότι ο 2ος Παιδικός Σταθμός θα πραγματοποιήσει την καλοκαιρινή του γιορτή την Τετάρτη 21 Ιουνίου και ώρα 7.30 το απόγευμα.

Κατά τη διάρκεια της γιορτής, η αυλή του 2ου Παιδικού Σταθμού, που βρίσκεται επί της οδού Αθηνών 32, «θα γεμίσει χρώματα και θα γίνει θάλασσα γεμάτη ζωή». Η είσοδος ελευθερη. 

Εδώ ολοκληρώσαμε το σημερινό ενημερωτικό μας δελτίο.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...