165

Ραδιοφωνικά Δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

1262

Ημερομηνία έκδοσης: 

Δευτέρα, 10 Ιούλιος, 2017

Δευτέρα 10 Ιουλίου σήμερα και η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των εν Νικοπόλει τής Αρμενίας Αγίων 45 Μαρτύρων. τη μνήμη των προκρίτων τής πόλεως, Αντωνίου, Δανιήλ, Λεοντίου καί Μαυρικίου. Των Αγίων Μαρτύρων Βιάνορος, Σιλουανού καί Απολλωνίου, τού εκ Σάρδεων. Του εν Αγίοις πατρός ημών Γρηγορίου επισκόπου Άσσου. Του Οσίου Αντωνίου τού Ρώσου, του εν Άθω. Των Αγίων Μυρίων Οσιομαρτύρων, των εν Σπηλαίοις καί Σκήταις εν Νητρία κατοικούντων, ους θανάτω πικρώ παρέδωκεν, εν πυρί καί καπνώ, Θεόφιλος ο Αλεξανδρείας επίσκοπος, δια Ισίδωρο τόν πρεσβύτερο. 

 

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 (*) Με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυθήρων κ Σεραφείμ  συναντήθηκε το πρωί στο γραφείο του ο Ποιμενάρχης μας κ Νικόλαος.

 

 (*) «Η σημερινή εποχή και η σύγχρονη κοινωνία έχει απομακρυνθεί πολύ από τις αρχές των παλαιοτέρων, των προγόνων μας και εξ αυτής της αποστάσεως προκύπτουν όλα τα δεινά τα οποία αντιμετωπίζουμε σήμερα»..Αυτά ανέφερε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας μεταξύ άλλων στην Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε χθες το πρωί στον  ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στον Αγιο Κωνσταντίνο Λοκρίδος. 

(*)  Αγιασμό στις Κατασκηνώσεις «Παναγία Φανερωμένη», επί τη ενάρξει της νέας περιόδου,  που βρίσκονται στην παραλία Λιβανατών τέλεσε χθες ο Ποιμενάρχης μας  παρουσία πολλών παιδιών, γονέων και στελεχών του Ιδρύματος.

 (*) Ιερατικό συλλείτουργο επί τη μνήμη του Οσίου Παϊσίου τον Αγιορείτου θα τελεσθεί την Τετάρτη 12 Ιουλίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας. 

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 

(*) Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων κ Σεραφείμ  επισκέφθηκε το πρωί την ιστορική ιερά μονή Αγάθωνος προκειμένου να προσκυνήσει τη θαυματουργό εικόνα της Παναγίας, το σκήνωμα του οσίου πατρός Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου και να τελέσει τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού καθηγουμένου πατρός Δαμασκηνού Ζαχαράκη υπερ αναπαύσεως της ψυχή του. Ακολούθως διερχόμενος από τη Λαμία επισκέφθηκε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ Νικόλαο στο γραφείο του και για αρκετή ώρα οι δυο Αγιοι Αρχιερείς είχαν μια εγκάρδια εποικοδομητική συζήτηση. 

(*) Στην όμορφη πόλη του Αγίου Κωνσταντίνου στη Λοκρίδα μετέβη χθες το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Νικόλαος, προκειμένου να ιερουργήσει και να ωμιλήσει στον καλλιμάρμαρο, μεγαλοπρεπή Ναό των Αγίων Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης.

   Στο κήρυγμα του ο Ποιμενάρχης μας αναφερόμενος στην ευαγγελική περικοπή της θεραπείας των δυο δαιμονιζομένων από την πόλη των Γεργεσηνών, ανέλυσε τα διδάγματα που απορρέουν μέσα από το θαύμα του Κυρίου.

   Αναφερόμενος στη Θεία χάρη που μεταδίδει ο  Λόγος του Θεού στους ανθρώπους χαρακτηριστικά ανέφερε:

  «Διερωτώμαι πολλές φορές αγαπητοί μου αδελφοί, πως θα ήταν η ζωή μας χωρίς την Κυριακή και χωρίς τον Λόγο του Κυρίου. Το παρατηρούμε σε μερικούς ανθρώπους  που ούτε εκκλησιάζονται, ούτε ακούν τον Λόγο του Θεού, πόσο τραγική είναι η ζωή τους. Προσπαθούν να αντικαταστήσουν την χαρά που δίδει ο Θεός με άλλες χαρές επίγειες αλλά απογοητεύονται. Βλέπουμε ότι η σημερινή εποχή και η σύγχρονη κοινωνία έχει απομακρυνθεί πολύ από τις αρχές των παλαιοτέρων, των προγόνων μας και εξ αυτής της αποστάσεως προκύπτουν όλα τα δεινά τα οποία αντιμετωπίζουμε σήμερα. Εμείς οι πιστοί χριστιανοί,  ακόμη και με νόμους και με διατάγματα αν καταργηθεί η Κυριακή, δεν επηρεαζόμαστε, διότι αγαπούμε τον Κύριο και ζούμε με τον Λόγο Του, ο οποίος ανασταίνει τους ανθρώπους».  

  Μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, στην οποία παρέστη πλήθος πιστών χριστιανών, μεταξύ αυτών ο Δήμαρχος Μώλου – Αγίου Κωνσταντίνου κ. Ιωάννης Συκιώτης και ο Αντιδήμαρχος Αγ. Κωνσταντίνου κ. Νικόλαος Τριανταφύλλης, ο Σεβασμιώτατος ετέλεσε τα τεσσαρακονθήμερα μνημόσυνα δύο αειμνήστων ενοριτών του Δημητρίου Μεθενίτη και του Κωνσταντίνου Κουτσουκέρα, για τους οποίους ευχήθηκε ο Κύριος να τους αναπαύει αιωνίως και στους οικείους τους ευχήθηκε την εξ ύψους παρηγορία στο πένθος τους.

   Στην συνέχεια προσεφέρθη κέρασμα εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο του Ναού.

   Ακολούθως ο Ποιμενάρχης μας  μετέβη στους χώρους των Εκκλησιαστικών κατασκηνώσεων «Παναγία Φανερωμένη», που βρίσκονται στην παραλία Λιβανατών και ετέλεσε αγιασμό επί τη ενάρξει της νέας περιόδου.

   Στη σύντομη προσλαλιά του εξέφρασε τη χαρά του που ευλόγησε την νέα περίοδο των Κατασκηνώσεων συγχαίροντας όλα τα στελέχη τα οποία με συστηματική εργασία προσφέρουν ελληνορθόδοξο περιεχόμενο στη νεότητα.

   Αναφερόμενος στην προσφορά των Εκκλησιαστικών Κατασκηνώσεων ετόνισε ότι στις μέρες μας, που η Παιδεία χωλαίνει και η κατεύθυνση που παίρνει η Πατρίδα μας ασπαζόμενη τις τάσεις της νέας εποχής, είναι  επικίνδυνη και  σε μια εποχή κρίσεως ηθικής και πνευματικής, μόνον η Εκκλησία και η οικογένεια μπορεί να διαπαιδαγωγήσει τα παιδιά μας, διότι στα Σχολεία παρέχονται μεν γνώσεις και μέσω του διαδικτύου παρέχονται διευκολύνσεις αλλά δεν δίδεται βάρος στην πνευματική τροφή. Μάλλον αφαιρείται συνεχώς και αποδυναμώνεται η ψυχή του ελληνορθοδόξου νεανικού κόσμου και αλλοιώνεται σιγά-σιγά η ταυτότητά μας, η ψυχή μας και η Πατρίδα μας.

   Ευχήθηκε στην πρόεδρο της αδελφότητος αδελφή Αθανασία και σε όλα τα μέλη να έχουν πλουσία την ευλογία του Θεού και με δύναμη να συνεχίζουν τι θεάρεστο έργο τους.

   Ακολούθως εκ μέρους της Προέδρου ο π. Νεκτάριος εξέφρασε τις ευχαριστίες της για την παρουσία του Σεβασμιωτάτου και για την αγάπη με την οποία περιβάλει το έργο αυτό.

  Τέλος επιστρέφοντας προς τη Λαμία ο Ποιμενάρχης μας έκανε στάση στις Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως μας στο Καινούργιο Λοκρίδος και έδωσε την ευλογία του σε όλα τα παιδιά και τα στελέχη της 1ης κατασκηνωτικής περιόδου, η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί.

(*) Δύο Βαπτίσεις ετέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος το Σαββατοκύριακο 8 & 9 Ιουλίου.       Το Σάββατο 8 Ιουλίου, το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος ετέλεσε το μυστήριο του Ιερού Βαπτίσματος του υιού των κυρίου Γεωργίου Στεργιόπουλου, Δημοσιογράφου και της κας Κωνσταντίνας Γώγουλου , Δικηγόρου.

          Το μυστήριο τελέσθηκε στην Ιερά Μονή Αγάθωνος και νονός του μικρού Νικηφόρου ήταν ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Μπακογιάννης.     Παρέστησαν δε πολλοί συγγενείς και φίλοι του ζευγαριού από τον Πολιτικό και Δημοσιογραφικό κύκλο. 

          Χθες Κυριακή 9 Ιουλίου το απόγευμα ο Ποιμενάρχης μας μετέβη στην Ιερά Μονή Αντινίτσης και ετέλεσε την βάπτιση της μικρής κόρης του συνεργάτου της Ιεράς Μητροπόλεως μας κυρίου Διονυσίου Βορίσση και της κας Ευφημίας Χρονοπούλου - Βορίσση.    Νονοί της μικρής Κλεοπάτρας ήταν ο κ. Δημήτριος Γρίβας και η κα Βασιλική - Διονυσία Βορίσση.    Και στα δύο νεοφώτιστα παιδιά ο Ποιμενάρχης μας ευχήθηκε να ζήσουν και να γίνουν καλοί χριστιανοί, στους γονείς και παππούδες να τους χαίρονται και στους νονούς να είναι πάντα άξιοι.

 (*) Λαμπρό ιερατικό συλλείτουργο επί τη μνήμη του Αγίου Παισίου του Αγιορείτου θα τελεσθεί την Τετάρτη 12 Ιουλίου στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της θεοτόκου Λαμίας υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, με τη συμμετοχή είκοσι ιερέων. Κατά τη διάρκεια της αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας θα εκτεθεί προς ευλογία των πιστών το επανωφόριο του Αγίου Γέροντος Παϊσίου. Παρακαλούνται οι τιμώντες την μνήμη του Αγίου να συμμετάσχουν στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Να σημειώσουμε ότι η Ιερά Μητρόπολις Φθιώτιδος ανεγείρει Ναό προς τιμήν του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου στην Μακρακώμη, στην πόλη όπου ο Άγιος υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία την περίοδο του μεσοπολέμου.   Δύνανται όσοι επιθυμούν, να συμβάλλουν εις την ανέγερση του Ιερού Ναού καταθέτοντας την συνδρομή τους  στην Εθνική Τράπεζα στον Αρ. Λογαριασμού :396/296232-22 με την ένδειξη για τον Ιερό Ναό του Οσίου Παϊσίου.Να προσθέσουμε ότι ο αριθμός λογαριασμού δημοσιευεται και στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως με ηλεκτρονική διευθυνση www.i m f t h.gr. Δημοσιευονται ακόμα  φωτογραφίες από το Ναό όπως θα κατασκευαστεί σε 3D  απεικόνιση.

(*) Ολοκληρώθηκε σήμερα η 1η περίοδος των εκκλησιαστικών κατασκηνώσεων στο Καινούριο Λοκρίδος που ξεκίνησε την 1η Ιουλίου και περιελάμβανε αγόρια των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού. Οι υπεύθυνοι της κατασκήνωσης παρέδωσαν τα παιδιά στους γονείς τους και τους ευχήθηκαν καλό υπόλοιπο του καλοκαιριού.    Περίπου 200 παιδιά με τους ομαδάρχες τους και αυτή την περίοδο είχαν την δυνατότητα να ζήσουν λίγες ημέρες κοντά στη φύση με το παιχνίδι και την ψυχαγωγία αλλά και να αναγεννηθούν πνευματικά με τη συμμετοχή τους στη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας.   Στους χώρους των κατασκηνώσεων μετέβη πολλές φορές ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Νικόλαος, ο οποίος μίλησε στα παιδιά και στα στελέχη, τους διένειμε ευλογίες και τους ευχήθηκε καλό καλοκαίρι. Αύριο αρχίζει η 2η κατασκηνωτική περίοδος, η οποία θα διαρκέσει έως τις 21 του μηνός και περιλαμβάνει 200 αγόρια Γυμνασίου και Λυκείου.  Αρχηγός της περιόδου είναι για τέταρτη χρονιά ο στρατιωτικός και θεολόγος κ Χρήστος Βάρσος.Ευχόμαστε στα παιδιά και στα στελέχη καλή κατασκηνωτική περίοδο. 

ΑΠΟ ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΝΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ ΜΑΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ                                               

(*) Ιερά Αγρυπνία επί τη μνήμη του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου θα τελεσθεί αύριο στην Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου Δίβρης. Η Ιερά Αγρυπνία θα αρχίσει στις 8:15 το βράδυ και θα τελειώσει γύρω στις 12:45.(τη μια παρά τέταρτο μετά τα μεσάνυκτα).

Επίσης Ιερά Αγρυπνία με αρτοκλασία επί τη μνήμη του Οσίου Παϊσίου θα τελεσθεί αύριο και στον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους στη Καρυά Υπάτης η οποία θα αρχίσει στις 9:30 το βράδυ. Ο Όσιος Παΐσιος o Αγιορείτης (κατά κόσμον Αρσένιος Εζνεπίδης, γεννήθηκε στις 25 Ιουλίου 1924 και κοιμήθηκε στις 12 Ιουλίου 1994) έγινε ευρέως γνωστός για το βίο και το έργο του και ανακηρύχθηκε Άγιος της Ορθοδόξου Εκκλησίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως στις 13 Ιανουαρίου 2015.

(*)  Στην Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Δαδίου θα  βρίσκεται από τις 15 έως τις 22 Ιουλίου ο Αγιορείτης Ιερομόναχος Κοσμάς Δοχειαρίτης και θα δέχεται τις εξομολογήσεις των πιστών.

(*) Ιερά Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο τελείται κάθε Δευτέρα στις 7:00  απόγευμα στους Ιερούς Ναούς του Αγίου Νεκταρίου Λαμίας και Αγίας Παρασκευής Πετρωτού.

 (*)Συνεχίζουμε με ενοριακές εκδρομές.Διήμερη προσκυνηματική εκδρομή  στα νησιά Ανδρο και Τήνο διοργανώνει η ενορία του Αγίου Γεωργίου Λαμίας στις 12 και 13 Ιουλίου.Σύμφωνα με το πρόγραμμα την πρώτη μέρα στην ¨Ανδρο οι προσκυνητές θα  επισκεφθούν την Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου όπου φυλάσσεται η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας που αναβλύζει μύρο, η κάρα του Αγίου Νικολάου του εν Βουνένοις και του Αγίου Παρθενίου του εν Λαμψάκω. Στο νησί της Ανδρου θα επισκεφθούν επίσης την Ιερά Μονή Αγίας Μαρίνας όπου φυλάσσεται Ιερό λείψανο της Αγίας και η θαυματουργός εικόνα της. Την δεύτερη μέρα της εκδρομής οι προσκυνητές θα επισκεφθούν το νησί της Τήνου και θα λειτουργηθούν στο Ιερό προσκύνημα της Παναγίας. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στα τηλέφωνα 22310 28940 και 22310 43466. Τα έσοδα από την εκδρομή θα διατεθούν στην αγιογράφηση του Ναού.

(*) Η ενορία της Αγίας Σοφίας Λαμίας διοργανώνει προσκυνηματική εκδρομή την Τρίτη 18 Ιουλίου σε μοναστήρια του νομού Πιερίας. Αρχικά οι προσκυνητές θα επισκεφθούν την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω. Η Παλαιά Μονή ιδρύθηκε το 16ο αιώνα από τον Άγιο Διονύσιο και στα χρόνια της Τουρκοκρατίας σημείωσε οικονομική και πνευματική ακμή.Ακολούθως οι προσκυνητές θα μεταβούν στην Ιερά μονή του Αγίου Εφραίμ του Σύρου, το μοναδικό προσκύνημα του Αγίου στον ελλαδικό χώρο. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 26 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι δηλώστε συμμετοχή στα τηλέφωνα 22310 38708 και 6978190392.

(*) Μονοήμερη προσκυνηματική εκδρομή διοργανώνει η ενορία του αγίου Αθανασίου Τυμφρηστού το Σάββατο 15 Ιουλίου στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Σουρωτής Θεσσαλονίκης όπου θα προσκυνήσουν τον τάφο του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου. Το κόστος της εκδρομής είναι 25 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι καλέστε στους αριθμούς 69 83 090 5 74 και 69 86 25 52 64.

Εδώ ολοκληρώσαμε το σημερινό ενημερωτικό μας δελτίο.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...