165

Ραδιοφωνικά Δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

1263

Ημερομηνία έκδοσης: 

Τρίτη, 11 Ιούλιος, 2017

Τρίτη 11 Ιουλίου σήμερα και η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος καί πανευφήμου Ευφημίας. τη μνήμη της Αγίας και Ισαποστόλου Όλγας, Βασιλίσσης της Ρωσίας. Των Αγίων Ιερομαρτύρων, Αρσενίου Πατριάρχου Αλεξανδρείας, του σφαγέντος και Κινδέου τού πρεσβυτέρου. Των Αγίων Μαρτύρων Μαρκιανού και Μαρτυροκλέους. Των Αγίων Νέων Μαρτύρων, Νικοδήμου Οσίου, του εξ Ελβασάν και Νεκταρίου του εκ Βρυούλων. Επίσης σήμερα η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των Οσίων Λέοντος του εν τη μάνδρα και Νικοδήμου του εν Άθω. 

 

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(*) Η Ιερά Μητροπολή μας τιμά  το νέο, μεγάλο,  οικουμενικό Αγιό μας, τον Όσιο Παϊσιο τον Αγιορείτη και αύριο θα τελέσει λαμπρό Ιερατικό συλλείτουργο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας. Θα τεθεί πρός εὐλογία τῶν πιστῶν τό ἐπανωφόριο τοῦ Ἁγίου Γέροντος Παϊσίου.

(*) Συνέντευξη παρεχώρησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στo τοπικό Διμηνιαίο Περιοδικό «ΠΙΛΟΤΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ».Ο Ποιμενάρχης μας κλήθηκε να απαντήσει σε διάφορα ερωτήματα που σχετίζονται με την προσφορά του στην Φθιωτική εκκλησία, τη λειτουργία της εκκλησιαστικής σχολής Λαμίας,το θεσμό του γάμου και της οικογένειας στην σημερινή ελληνική κοινωνία, το μάθημα των θρησκευτικών και τη σχέση εκκλησίας και πολιτικής. Θα σας παρουσιάσουμε στη συνέχεια την συνέντευξη αναλυτικά.

(*) Προσκυνητές από την Κύπρο επισκέφθηκαν σήμερα την Ιερά Μητρόπολή μας και συγκεκριμένα τις Ιερές Μονές Παναγίας Δαμάστας και Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγάθωνος.

(*) Μόλις κυκλοφόρησε το τεύχος Μαϊου-Ιουνίου της εφημερίδος της Ιεράς Μητροπόλεως «Φθιωτική Εκκλησιαστική Φωνή». Προμηθευτείτε την δωρεάν από τους  Ιερούς Ναούς, τις ιερές Μονές και το βιβλιοπωλείο ΕΝΘΕΟΝ και ενημερωθείτε για τις ειδήσεις του τελευταίου διμήνου.    

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 

(*) Αρχίζουμε τις αναλυτικές μας ειδήσεις με το αυριανό λαμπρό ιερατικό συλλείτουργο. Αύριο Τετάρτη 12 Ἰουλίου ἡ Ἐκκλησία μας θα εορτάσει τήν κοίμηση τοῦ λαοφιλοῦς Ἁγίου Παϊσίου τοῦ Ἁγιορείτου και στην Ιερά Μητρόπολή μας  θά τελεσθεῖ Ἀρχιερατική θεία Λειτουργία στόν ἱερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας ὑπό τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου, μέ τή συμμετοχή εἴκοσι (20) Ἱερέων.

Κατά  τη διάρκεια των ακολουθιών θά ἐκτεθεῖ πρός εὐλογία τῶν πιστῶν τό ἐπανωφόριο τοῦ Ἁγίου Γέροντος Παϊσίου.Παρακαλοῦνται οἱ τιμῶντες τήν μνήμη του νά συμμετάσχουν στήν πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Ο εορτασμός θα μετοδοθεί ζωντανά από τον Τηλεοπτικό Σταθμό "STAR Κεντρικής Ελλάδος" και από τον τοπικό μας Ραδιοφωνικό Σταθμό. Ο Οσιος Παϊσιος ο Αγιορείτης ανήκει στην χορεία των Φθιωτών Αγίων, μιας και υπηρέτησε στη Μακρακώμη την στρατιωτική του θητεία την περίοδο του μεσοπολέμου. Για το λόγο αυτό η Φθιωτική εκκλησία ανεγείρει προς τιμήν του  περικαλλή Ναό στη Μακρακώμη σε μια έκταση δυο στρεμμάτων έξω από τη κωμόπολη, δωρεά της κυρίας Αργυρώς Τσαμάρα. Ο τόπος είναι κατάφυτος από κυπαρίσσια και άλλα δέντρα και θυμίζει το κελλί του Οσίου Παϊσίου στο Άγιον Όρος. Μπροστά του απλώνεται η κοιλάδα του Σπερχειού και στο βάθος διακρίνεται η πόλις της Λαμίας.Θα είναι μεγάλη ευλογία για ‘όλους μας να έχουμε στην Ιερά Μητρόπολή μας έναν Ναό αφιερωμένο στον νέο Φθιώτη Αγιο, τον Οσιο Παϊσιο τον Αγιορείτη. Η θεμελίωση του Ναού έγινε από τον Ποιμενάρχη μας στις 12 Ιουλίου του 2016 ημέρα της μνήμης του.Οσοι επιθυμούν, να συμβάλλουν εις την ανέγερση του Ιερού Ναού μπορούν να καταθέσουν την συνδρομή τους  στην Εθνική Τράπεζα στον Αρ. Λογαριασμού :396/296232-22 με την ένδειξη για τον Ιερό Ναό του Οσίου Παϊσίου. Να προσθέσουμε ότι ο αριθμός λογαριασμού δημοσιευεται και στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως με ηλεκτρονική διευθυνση www.i m f t h.gr. Δημοσιευονται ακόμα  φωτογραφίες από το Ναό όπως θα κατασκευαστεί σε 3D  απεικόνιση.

 (*) Ιερά Αγρυπνία επί τη μνήμη του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου θα τελεσθεί σήμερα στην Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου Δίβρης. Η Ιερά Αγρυπνία θα αρχίσει στις 8:15 το βράδυ και θα τελειώσει γύρω στις 12:45.(τη μια παρά τέταρτο μετά τα μεσάνυκτα).

Επίσης Ιερά Αγρυπνία με αρτοκλασία επί τη μνήμη του Οσίου Παϊσίου θα τελεσθεί σήμερα και στον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους στη Καρυά Υπάτης η οποία θα αρχίσει στις 9:30 το βράδυ.

(*) Μόλις κυκλοφόρησε το τεύχος Μαΐου - Ιουνίου της εφημερίδος της Ιεράς Μητροπόλεως μας, «Φθιωτική Εκκλησιαστική Φωνή».     Στην πρώτη σελίδα της εφημερίδος αρθρογραφεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος και στο άρθρο του με τίτλο «Τι συ ρέγχεις; Ανάστα!», ο Ποιμενάρχης μας για ακόμη μία φορά σημαίνει τον κώδωνα του κινδύνου για την  σημερινή χαοτική κατάσταση της  εποχής μας που στοχεύει στην  αποχριστιανοποιήση της Πατρίδος μας  και προτρέπει τον ευσεβή λαό για επαγρύπνηση, προσευχή και Ενότητα.   

      Ξεφυλλίζοντας τις 16 σελίδες της εφημερίδος«Φθιωτική Εκκλησιαστική Φωνή» οι αναγνώστες μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικά για εκδηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως, για τον Εγκαινιασμό τεσσάρων Ιερών Ναών από τον Σεβασμιώτατο, καθώς και για τις Εξοδίους ακολουθίες της Μακαριστής Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής Λιβανατών Γερόντισσας Μαγδαληνής και του Μακαριστού Καθηγουμένου της Ιστορικής Ιεράς Μονής Αγάθωνος, Αρχιμανδρίτου π. Δαμασκηνού Ζαχαράκη.     Επίσης στην εφημερίδα δημοσιεύονται και ρεπορτάζ από την συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου, Αντιπροέδρου της Δ.Ι.Σ σε εορτασμούς των Αθηνών.   Προμηθευτείτε την δωρεάν από τις Ενορίες και τις Ιερές Μονές της Ιεράς Μητροπόλεως μας, καθώς και από το Βιβλιοπωλείο "Ένθεον".  

(*)Ευλαβείς προσκυνητές από το Παραλίμνι της Κύπρου, επισκέφθηκαν σήμερα την Ιερά Μητρόπολή μας, προκειμένου να προσκυνήσουν δύο Ιστορικές Μονές,  Ιερά Προσκυνήματα της Ιεράς Μητροπόλεως μας.

          Τους πενήντα Κυπρίους προσκυνητές, οι οποίοι συνοδεύονται από τον Εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Παραλιμνίου, π. Ανδρέα Χριστοδούλου, υποδέχθηκε και καλωσόρισε εγκαρδίως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος στην Ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας.

          Αφού προσκύνησαν την Θαυματουργό εικόνα της Παναγίας και τέλεσαν δέηση στην συνέχεια ξεναγήθηκαν στους χώρους της Ιεράς Μονής και ο Σεβασμιώτατος τους ομίλησε για το πολύ σημαντικό Ιστορικό της Μονής. Κατόπιν δέχτηκαν την φιλοξενία της αδελφότητος.

          Ο Ποιμενάρχης μας κατά την  διάρκεια του κεράσματος είχε και πάλι την ευκαιρία να συνομιλήσει με όλους τους προσκυνητές και συνεχάρη τον π. Ανδρέα για την ιερά αυτή αποδημία.

          Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος διένειμε ευλογίες της Ιεράς Μητροπόλεως μας προς όλους και τους ομίλησε και για το ιστορικό της Ιεράς Μονής  Αγάθωνος την οποία επρόκειτο αμέσως μετά να επισκεφθούν.

          Επόμενός σταθμός των εκδρομέων ήταν η Ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Αγάθωνος, στην οποία προσκύνησαν την θαυματουργό εικόνα της Παναγίας, το άφθαρτο σκήνωμα του πατρός Βησσαρίωνος και δέχτηκαν την αβραμιαία φιλοξενία των πατέρων της Μονής οι οποίοι τους παρέθεσαν γεύμα.

(*) Συνέντευξη παρεχώρησε τις προηγούμενες ημέρες ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στo τοπικό Διμηνιαίο Περιοδικό «ΠΙΛΟΤΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ».Ο Ποιμενάρχης μας κλήθηκε να απαντήσει σε διάφορα ερωτήματα που σχετίζονται με την προσφορά του στην Φθιωτική εκκλησία, τη λειτουργία της εκκλησιαστικής σχολής Λαμίας,το θεσμό του γάμου και της οικογένειας στην σημερινή ελληνική κοινωνία, το μάθημα των θρησκευτικών και τη σχέση εκκλησίας και πολιτικής. Ακολουθούν οι ερωτήσεις του δημοσιογράφου και οι απαντήσεις του Σεβασμιωτάτου αναλυτικά….

ΕΡΩΤΗΣΗ 1

Το Νοέμβριο του τρέχοντος έτους συμπληρώνετε εικοσιένα χρόνια ως Μητροπολίτης Φθιώτιδος. Ποιά θεωρείτε τα ποιό σημαντικά έργα σας την περιοδο αυτή;

Μόλις ανέλαβα την διαποίμανση της ιστορικής και μοναδικής σε πλεο­νεκτήματα Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος έθεσα τρεις στόχους.

Πρώτον, τη διοργάνωση και ανασυγκρότηση, από πάσης πλευράς, της Ενορίας. Η αναζωογόνηση κάθε Ενορίας ήταν στόχος μου και επιδίωξή μου για να νιώσει ο κόσμος, ότι η Ενορία του είναι το σπίτι του μέσα στο οποίο ζει την εν Χριστώ ζωή.

Δεύτερος στόχος ήταν η οργάνωση του φιλανθρωπικού έργου, για να έχουν θέση μέσα σ΄αυτό όλοι οι αναξιοπαθούντες. Με την Χάρη τού Θεού σήμερα η Μητρόπολή μας είναι από τις πρώτες Μητροπόλεις στην συστηματική προσφορά και στην φιλανθρωπία.

Τρίτος στόχος ήταν η Νεολαία. Στον τομέα αυτό βρήκαμε μεγάλη ανταπόκριση από τα παιδιά μας με αποτέλεσμα σήμερα οι Ενορίες μας με τις Νεανικές Συνάξεις και οι εκδηλώσεις της Μητροπόλεως, να έχουν πλήθος νέων, που χαίρονται να ζουν τη χαρά και τη συντρο­φι­κό­τητα της Εκκλησίας.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2

Η φιλανθρωπική Διακονία της Ιεράς Μητροπόλεως μας καλύπτει ένα ευρύ φάσμα προσφοράς στο συνάνθρωπο. Θα θέλατε να αναφερθείτε συνοπτικά στο σημαντικό αυτό έργο;

Η φιλανθρωπία μας κινείται στη γραμμή της λογικής «από τον άνθρωπο στον συνάνθρωπο».

Τα τρία Γηροκομεία μας, τα Κέντρα Αγάπης με προσφορές καθη­με­ρι­νά 500 μερίδων φαγητού, οι Κατασκηνώσεις με 600 παιδιά κάθε Καλο­καίρι εντελώς δωρεάν, το δέμα αγάπης, που απλώνεται σε όλα τα χωριά σε τακτά χρονικά διαστήματα, ο Ξενώνας απόρων φοιτητών στο Πνευματικό-Διοικητικό Κέντρο, τα κατά καιρούς βοηθήματα σε εμπεριστάτους αδελφούς μας, σε πολυτέκνους, σε σπουδαστές, σε αλλοδαπούς και ημετέρους και άλλα πολλά, είναι μερικές από τις φιλανθρωπικές δράσεις της τοπικής μας Εκκλησίας.

Όλη η φιλανθρωπία δεν στηρίζεται σε ευρωπαϊκά προγράμματα και επιχορηγήσεις, αλλά στον οβολό του πιστού λαού, που βλέπει και διαπιστώνει το μέγεθος και την ποιότητα της προσφοράς της Μητροπόλεως.

Περιουσία η κεντρική διοίκηση δεν έχει. Η περιουσία μας είναι ο λαός, ο οποίος πάντοτε στηρίζει και ενισχύει την φιλανθρωπία, η οποία διεξάγεται κατά τρόπο άψογο, με διαφάνεια και αντικει­με­νι­κότητα.

Η ευγνωμοσύνη μου προς τον εκλεκτό λαό μας είναι μεγάλη, γιατί εμπιστεύεται την Εκκλησία και προσφέρει εκ του υστερήματος ή ακόμη εκ του περισσεύματος για τη στήριξη του μεγάλου φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας μας. Εμείς θα συνεχίσουμε. Συνηθίζω να λέω, ότι η αγάπη ποτέ δεν στερεύει, ακόμα και σε περιόδους οικονομικής κρίσεως, όπως είναι η παρούσα.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3

Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο & Λύκειο Λαμίας - που είναι από τα πιο αξιόλογα σχολεία της περιοχής μας- αλλά και σχολές που λειτουργούν στην Ιερά Μητρόπολή μας. Ποιά είναι η προσφορά της Εκκλησίας και ειδικά της Μητροπόλεώς μας στην εκπαίδευση;

Η λειτουργία της Εκκλησιαστικής Σχολής στη Λαμία είναι ευλογία Θεού. Είναι το φυτώριο των υποψηφίων συνεργατών μας είτε κληρικών, είτε θεολόγων, είτε ανθρώπων, που θα αγαπούν την Εκκλησία και θα εργάζονται υπέρ Αυτής. Όταν ήλθα εδώ ως Μητροπολίτης, το Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο ήταν σε αναστολή. Με συντονισμένες ενέργειες το έθεσα σε επαναλειτουργία, γιατί μόνο έτσι εξασφαλίζεται και η λειτουργία του Εκκλησιαστικού Λυκείου. Με τις αλλαγές στην Εκκλησιαστική Εκπαίδευση, οι Εκκλησιαστικές Σχολές έχασαν την ιερατική τους κατεύθυνση.

Αυτό είναι λυπηρόν, γιατί από φυτώριο υποψηφίων Ιερέων μετε­βλή­θη­σαν σε κοινά Γυμνάσια και Λύκεια. Φιλότιμες προσπά­θει­ες γίνο­νται, αλλά δεν είναι πια όπως ήταν παλαιότερα τα Εκκλησια­στι­κά Σχολεία. Μακάρι το Υπουργείο να επαναφέρει αυτά τα Σχολεία ως παραγωγικά Σχολεία της Εκκλησίας.

Πέραν των Σχολείων αυτών, η Ιερά Μητρόπολις λειτουργεί τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής με 150 μαθητές, το Σχολείο εκμαθήσεως της Εκκλησιαστικής Γλώσσης των ιερών Κειμένων με 30 μαθητές, το Σχολείο ενισχυτικής διδασκαλίας με 60 μαθητές, τη Σχολή Παραδοσιακών Χορών με 300 μαθητές, φροντιστήρια εκμαθήσεως ηλεκτρονικών υπολογιστών σε διάφορες Ενορίες, τη Σχολή Κατηχουμένων για την προετοιμασία των επιθυμούντων να βα­πτι­σθούν, το Κέντρο Γάμου και Οικογένειας για την προετοιμασία των μελλονύμφων, τη Σχολή Υφαντικής για τη διατήρηση και διά­δο­ση της τέχνης της υφαντικής, τη Σχολή Κατηχητών για την προετοιμασία Κατηχητών και Κατηχητριών, τα κατά μήνα επιμορφω­τικά Ιερατικά σεμινάρια, τις ενοριακές συνάξεις κάθε Δευτέρα σε μεγάλες ενορίες για την γνωριμία των μελών της Εκκλησίας με την Αγία Γραφή.

Αντιλαμβάνεσθε, ότι υπάρχει ένας πνευματικός οργασμός, που καθιστά την Μητρόπολή μας πρότυπο Μητροπόλεως με ιεραπο­στο­λι­κή, εκπαιδευτική, πολιτιστική, πνευματική οργάνωση και κινη­τι­κό­τη­τα, που καλύπτει όλες τις ανάγκες του πληρώματος.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4

Ποιοί είναι οι προβληματισμοί για το θεσμό του γάμου και της οικογένειας στη σημερινή ελληνική κοινωνία;

Ο θεσμός του Γάμου και της Οικογένειας περνά μεγάλη κρίση. Μας ήλθαν από την εσπερία όλα τα παράξενα και ανώμαλα, που δυστυχώς ανέτρεψαν τις μέχρι σήμερα απόψεις πολλών για το Μυστήριο του Γάμου και τον ιερό θεσμό της οικογένειας. Τα αποτελέσματα αυτής της αλλοτριώσεως τα βλέπετε και τα ζείτε. Πολλοί αδελφοί μας έχουν μπει σε μεγάλες περιπέτειες γιατί θέλησαν να αποτινάξουν τον παραδοσιακό τρόπο ζωής και να ζήσουν όπως διδάσκονται στην τηλεόραση και όπως οι θιασώτες της νέας εποχής τα προβάλλουν. Προσπαθούν οι νομοθέτες να δώσουν επικάλυμμα νομιμότητος στα αφύσικα και ανήθικα και αντί να εξομαλυνθούν τα πράγματα, τα μπλέκουν περισσότερο και εισάγουν τους ανθρώπους σε αδιέξοδους λαβυρίνθους. Γάμος χωρίς γνησία αγάπη, που είναι έτοιμη για θυσίες, δεν υπάρχει και δεν διατηρείται. Μέσα σ΄αυτή την κατρακύλα τού Γάμου ευτυχώς, πού υπάρχουν και σοβαρές οικογένειες νέων παιδιών, που προσπαθούν να οικοδο­μή­σουν την οικογένειά τους σε γερά θεμέλια. Όσο ξεχειλίζει η δια­φθο­ρά, τόσο θα αυξάνονται τα ζευγάρια, που θα αναζητούν τον ασφαλή και γνήσιο δρόμο τού Γάμου.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5

Νέοι και Εκκλησία. Πως βλέπετε τη νέα γενιά και ποιά είναι η σχέση των νέων με την Εκκλησία σήμερα;

Οι σημερινοί νέοι είναι οι καλύτεροι όλων των εποχών. Μη βλέπετε τις ακραίες περιπτώσεις των παιδιών, που εμφανίζονται αντιδραστικά και αρνητικά προς την μέχρι σήμερα συμπεριφορά της κοινωνίας. Τα περισσότερα παιδιά είναι σκεπτόμενα, δεν εκφρά­ζο­νται, παλεύουν με την συνείδησή τους και θέτουν τα πάντα στην κρίση τους. Παρ΄ότι η δημαγωγική πίεση σε βάρος τους είναι αφό­ρη­τη, εν τούτοις στα παιδιά τής Ελλάδος υπάρχουν ακόμα αντισώματα. Ως προς τη νεολαία της Φθιώτιδος είμαι ικανο­ποιη­μέ­νος για τα φρονήματά της, τη συμπεριφορά της και την εν γένει στάση της απέναντι στη σύγχρονη κατάσταση. Εκείνο, που χρειάζονται σήμερα οι νέοι άνθρωποι, είναι η ειλικρίνεια των μεγαλυτέρων, ο καθαρός λόγος των πολιτικών και η θυσιαστική αγάπη της Εκκλησίας.

Αγανακτούν για τη διαφθορά, που διαπιστώνουν διάχυτη στην κοινωνία. Δεν αντέχουν την υποκρισία και την ψευτιά. Αναζητούν έναν κόσμο γνήσιο και καθαρό. Όλοι μας έχουμε ευθύνη να ανοίξουμε ένα δρόμο για το μέλλον της νεολαίας μας.

Μερικά παιδιά είναι προκατειλημμένα ως προς τις αρχές τής Εκκλησίας. Τα συμβουλεύω να μη παρασύρονται από τους διαβολείς και τούς ψιθυριστές. Να ερευνούν πρώτα και μετά να καταλήγουν στα συμπεράσματά τους. Η Εκκλησία είναι Αγία και Άμωμος. Μη ταυτίζουν την Εκκλησία με τους ανθρώπους Της. Να δοκιμάσουν τη ζωή Της και μετά θα ιδούν τη διαφορά της σημερινής χαώδους κοινωνίας με το γαλήνιο λιμάνι τής Εκκλησίας.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6

Τι έχετε να πείτε για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών στο σχολείο;

Τα θρησκευτικά πρέπει να παραμείνουν ως βασικό μάθημα στα Σχολεία μας, όπως προβλέπει το ισχύον Σύνταγμα και όπως επιβάλλεται για την χριστιανική διαπαιδαγώγηση των μαθητών. Εάν μερικοί έπαυσαν να είναι Χριστιανοί ή δεν επιθυμούν να είναι Χριστιανοί, είναι δικό τους θέμα. Δεν θα αλλάξει η μειοψηφούσα γνώμη της αθρησκείας την Ορθόδοξη πίστη μας. Δεν είμεθα αρνητικοί στη βελτίωση τής ύλης των Θρησκευτικών. Όχι όμως να αλλάζει ο χαρακτήρας τού μαθήματος επειδή μερικοί ενοχλούνται από την ιδέα, ότι τα παιδιά στο Σχολείο θα διδαχθούν το Ευαγγέλιο και το εκκλησιαστικό ήθος. Εφ΄όσον ισχύει το Σύνταγμα, ισχύουν όλα τα άρθρα του. Εάν ο λαός μας τρελαθεί και αρνηθεί κάθε σχέση με την πίστη του, ψηφίζοντας και διαλέγοντας την αθεΐα, τότε βλέπουμε. Μέχρι τότε θα βαδίζουμε την πεπατημένη οδό.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7

Διατελέσατε Γενικός Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας (1990 - 1996). Είστε συνεπώς γνώστης των Μ.Μ.Ε.. Ποιά είναι η άποψή σας για το διαδύκτιο που σταδιακά υποκαθιστά τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης;

Το διαδίκτυο είναι μεγάλο επίτευγμα. Από τη χρήση του εξαρτά­ται η ωφέλεια ή η ζημία. Είναι άβυσσος γνώσεων, αλλά και λάκκος δυσοσμίας. Ως προς την ενημέρωση είναι ένα μέσο ταχύτατο και πολυδιάστατο, που διαδίδει και εξαπλώνει την είδηση εν ριπή οφθαλμού. Η Μητρόπολή μας έχει την ιστοσελίδα της και προσφέρει πνευματική τροφή στο λαό. Με εντυπωσιάζει, ότι υπάρχουν επι­σκέ­πτες όχι μόνο από την περιοχή μας αλλά και από πολύ μακρυά, που σημαίνει ότι και εμείς έχουμε μπει στη διαδικασία της ζυμώσεως μέσα στην χοάνη της επικοινωνίας και της παγκόσμιας πραγμα­τικό­τη­τος.

Το διαδίκτυο αντικαθιστά τα παραδοσιακά μέσα ενημερώσεως. Μερικά στέκουν ακόμα, αλλά το μέλλον τους είναι απαισιόδοξο. Σε μερικά χρόνια, που θα αλλάξει η παρούσα γενιά, θα ανήκουν στο παρελθόν. Όλα αλλάζουν τόσο γρήγορα, που σε λίγα χρόνια, εάν δεν κρατήσουμε επαφή με την πραγματικότητα θα νομίζουμε ότι ανήκουμε σε άλλο κόσμο.

ΕΡΩΤΗΣΗ 8

Ποιά θα πρέπει να είναι κατά τη γνώμη σας η σχέση Εκκλησίας και πολιτικής;

Η Εκκλησία έχει πολιτικό λόγο, γιατί ζει μέσα στην κοινωνία. Δεν πρέπει όμως να ασχολείται με την πολιτική. Όπως έλεγε ο αεί­μνη­στος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Σεραφείμ «ούτε συμπολιτεύεται, ούτε αντι­πολιτεύεται». Οι σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας ορίζονται από το Σύνταγμα και τον Καταστατικό Χάρτη με τον καλύτερο τρόπο. Εάν και οι δύο πλευρές τηρούν τις προβλεπόμενες και οριζόμενες θέσεις, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Βασιλεύει η εκατέρωθεν εμπι­στο­σύνη και η μία πλευρά στηρίζει την άλλη. Εάν υπάρξουν επεμβάσεις τής Πολιτείας ή υπερβάσεις τής Εκκλησίας, τότε δη­μι­ουργού­νται προβλήματα. Τον τελευταίο καιρό ορισμένα στελέ­χη τού κυβερνώ­ντος κόμματος υπερβαίνουν τα όρια και για μικρο­πο­λιτική κατα­νά­λωση και δημιουργία εντυπώσεων επεμβαίνουν εις τα της Εκκλησίας και δημιουργούν αναστάτωση των μελών Της.

Ευτυχώς, που η γενική γραμμή τής Κυβερνήσεως δεν αμφισβητεί τη διατήρηση των διακριτών ρόλων, ειδάλλως θα είχαμε στην Ελλά­δα κοινωνική αναταραχή με απρόβλεπτες συνέπειες για την ειρήνη τής κοινωνίας.

Στην Ελλάδα τα πράγματα δεν είναι εύκολα για τους απο­δο­μη­τές του Ελληνορθοδόξου οικοδομήματος. Υπάρχει μια ζωντανή Εκκλη­­σία, που εμπνέει τον λαό και ένας λαός, που αγαπά και εμπιστεύεται την Εκκλησία του.

     ΑΠΟ ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΝΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ ΜΑΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ       

 (*) Τη μνήμη του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου θα εορτάσει η εκκλησία μας την Παρασκευή 14 Ιουλίου. Κοντά στην πόλη της Λαμίας πανηγυρίζει το Ιερό Ησυχαστήριο του Αγίου Νικοδήμου λίγο έξω από το χωριό Δίβρη στη θέση Καράϊνες. Σύμφωνα με το πρόγραμμα εορτασμού την Πέμπτη στις 7:00 το απόγευμα θα τελεσθεί πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία. Στο τέλος του εορτασμού θα προσφερθεί κέρασμα στους προσκυνητές. Την Παρασκευή το πρωί θα τελεσθεί Ορθρος και Θεία Λειτουργία. Το Ιερό αυτό Ησυχαστήριο οικοδομήθηκε από τον Διβριώτη μοναχό πατέρα Ισάακ Πετινό σε χώρο που του παρεχώρησε η ενορία Αγίας Βαρβάρας Δίβρης και με προσφορές των πιστών. Τα θυρανοίξια του Παρεκκλησίου τέλεσε ο Σεβασμιώτατος μητροπολίτης μας κ Νικόλαος τη Κυριακή 21 Ιουνίου 2009 και τα εγκαίνια προσφάτως, την Κυριακή 18 Ιουνίου.

Ιερό Παρεκκλήσιο αφιερωμένο στον Αγιο Νικόδημο υπάρχει και στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καμένων Βούρλων.

 (*) Στην Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Δαδίου θα  βρίσκεται από τις 15 έως τις 22 Ιουλίου ο Αγιορείτης Ιερομόναχος Κοσμάς Δοχειαρίτης και θα δέχεται τις εξομολογήσεις των πιστών.

(*) Η ενορία της Αγίας Σοφίας Λαμίας διοργανώνει προσκυνηματική εκδρομή την Τρίτη 18 Ιουλίου σε μοναστήρια του νομού Πιερίας. Αρχικά οι προσκυνητές θα επισκεφθούν την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω. Η Παλαιά Μονή ιδρύθηκε το 16ο αιώνα από τον Άγιο Διονύσιο και στα χρόνια της Τουρκοκρατίας σημείωσε οικονομική και πνευματική ακμή.Ακολούθως οι προσκυνητές θα μεταβούν στην Ιερά μονή του Αγίου Εφραίμ του Σύρου, το μοναδικό προσκύνημα του Αγίου στον ελλαδικό χώρο. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 26 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι δηλώστε συμμετοχή στα τηλέφωνα 22310 38708 και 6978190392.

(*) Μονοήμερη προσκυνηματική εκδρομή διοργανώνει η ενορία του αγίου Αθανασίου Τυμφρηστού το Σάββατο 15 Ιουλίου στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Σουρωτής Θεσσαλονίκης όπου θα προσκυνήσουν τον τάφο του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου. Το κόστος της εκδρομής είναι 25 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι καλέστε στους αριθμούς 69 83 090 5 74 και 69 86 25 52 64.

(*) Μονοήμερη προσκυνηματική εκδρομή θα πραγματοποιήσει το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Αγίου Νικολάου Μεσοχωρίου Υπάτης τη Δευτέρα 31 Ιουλίου σε προσκυνήματα της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος. Οι προσκυνητές θα επισκεφθούν την Ιερά Μονή Αγίου Αυγουστίνου  Ιππώνος και του Οσίου Σεραφείμ του Σάρωφ στο Τρίκορφο της Φωκίδος καθώς και στην γυναικεία Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου στο Τρίκορφο.  Η τιμή του εισιτηρίου είναι 30 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι δηλώστε συμμετοχή στο τηλέφωνο 69 45 33 36 89, στην κυρία Δήμητρα Παρλαβάντζα- Καστάνη.

Εδώ ολοκληρώσαμε το σημερινό ενημερωτικό μας δελτίο

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...