165

Ραδιοφωνικά Δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

1266

Ημερομηνία έκδοσης: 

Παρασκευή, 14 Ιούλιος, 2017

Παρασκευή 14 Ιουλίου σήμερα και η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Αγίου Νικοδήμου τού Αγιορείτου, τού σοφω­τά­του τής Εκκλησίας διδασκάλου. Η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει και την μνήμη  τών Αγίων Μαρτύρων, Ακύλα τού Αποστόλου επισκόπου Λευκάδος, Ιλαρίου, Ιούστου, Ηρακλείου καί Πέτρου τού νέου. Τη μνήμη τών οσίων καί θεοφόρων πατέρων ημών: Ιωσήφ αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης τού ομολογητού, Ονησίμου τού θαυματουρ­γού και Πέτρου επισκόπου Κρήτης.

 ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

 (*) Στο Ιερό Ησυχαστήριο του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου που βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό Δίβρη μετέβη το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας προκειμένου να χοροστατήσει στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία. 

(*) Αρχιερατική Θεία Λειτουργία θα τελεσθεί τη Δευτέρα στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της αγίας Μαρίνης στο ΚΕΥΠ. 

 (*) Εκλογές επί τη αναδείξει νέου Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Παναγίας Αγάθωνος καθώς και νέου Ηγουμενοσυμβουλίου θα πραγματοποιηθούν παρουσία του Ποιμενάρχου μας την Κυριακή 16 Ιουλίου μετά τη Θεία Λειτουργία στο καθολικό της Ιεράς Μονής.

 (*) Την ιερά εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης Ξυνιάδος θα φιλοξενεί από σήμερα έως τις 18 του μηνός η ενορία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Λουτρών Υπάτης.

(*) Το γραφείο αιμοδοσίας της Ιεράς Μητροπόλεως κάνει έκκληση στους αιμοδότες να προσέλθουν στο Τμήμα Αιμοληψίας του Γενικού Νοσοκομείου και να προσφέρουν για την τράπεζα αίματος της τοπικής μας εκκλησίας.

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

 (*)Με κατάνυξη εορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, στο ομώνυμο Ιερό Ησυχαστήριο που βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό Δίβρη στη θέση Καράϊνες. όπου εγκαταβιεί ο Μοναχός Ισαάκ.     Στην πανηγυρική θεία Λειτουργία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, ο οποίος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στη ζωή του αγίου, τονίσας ότι ο Άγιος Νικόδημος με την αγιασμένη του ζωή και με τα συγ­γράμ­ματά του εδόξασε τον Θεό και προσέφερε ανεκτίμητες υπη­ρε­σίες στην Εκκλησία. Τέ­λος προέτρεψε τους πιστούς να διαβάσουν τα συγγράμματά του, τα οποία βοη­θούν τον άνθρωπο στην πνευ­μα­τι­κή ζωή και τους ευχήθηκε να έχουν πλουσία την ευλογία του Αγίου στη ζωή τους. Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος επαίνεσε τον κτίτορα Μοναχό Ισαάκ, ο οποίος με τη συμπαράσταση όλων των Διβριωτών και άλλων δωρητών έχτισε επάνω στην κο­ρυφή του βουνού τον Ναό του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου και επιτελεί πνευματικό έργο σε αυτό το άγονο και ερημικό μέρος της Δίβρης. Επίσης  αναφέρθηκε στο λαμπρό και μοναδικό γεγονός των εγκαινίων του την Κυριακή 18 Ιουνίου. Στο τέλος του εορτασμού προσφέρθηκε κέρασμα στον προαύλιο χώρο του Ναού κατά τη διάρκεια του οποίου ο Σεβασμιώτατος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους προσκυνητές. Φωτογραφίες από τον εορτασμό δημοσιευονται στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως.

Να σημειώσουμε ότι Ιερό Παρεκκλήσιο αφιερωμένο στον Αγιο Νικόδημο υπάρχει και στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καμένων Βούρλων.

 (*)Την μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης θα εορτάσουμε τη Δευτέρα 17 Ιουλίου και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Νικόλαος την ημέρα  της εορτής θα ιερουργήσει στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνης στο Κέντρο Εκπαιδευσεως Υλικού πολέμου στη Λαμία κατόπιν προσκλήσεως του Διοικητού Ταξίαρχου Βασιλείου Μπέλλου.Στον πανηγυρικό εσπερινό που θα τελεσθεί την Κυριακή στο ΚΕΥΠ το θείο λόγο θα κηρύξει ο ιεροκήρυκας Αρχιμ. πατήρ Ανθιμος Νερατζής.

Αξίζει να αναφέρουμε πως και τις δύο ημέρες της εορτής η κεντρική πύλη του ΚΕΥΠ θα είναι ελεύθερη για τους πιστούς.

Στην ιερά Μητρόπολή μας πανηγυρίζουν ακόμα οι ενοριακοί ιεροί Ναοί της Αγίας Μαρίνης στον ομώνυμο οικισμό της Στυλίδος και στο χωριό Άγιος Στέφανος Δομοκού.

 Στον οικισμό της Στυλίδος την Κυριακή στις 7:00 το απόγευμα θα τελεσθεί πανηγυρικός επερινός με αρτοκλασία. Εν συνεχεία θα ακολουθήσει η περιφορά της ιεράς εικόνος στους δρόμους του χωριού. Την ημέρα της εορτής θα τελεσθούν Ορθρος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Επίσης εορτάζει το εξωκλήσι της Αγίας Μαρίνης στη θέση Πάτι στην Παραλία Λιβανατών, το πρόγραμμα του εορτασμού είναι το εξής: την Κυριακή στις 7:00 το απόγευμα θα τελεσθεί πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία και εν συνεχεία  λιτάνευση της Ιεράς εικόνος της Αγίας. Μετά το πέρας των ακολουθιών θα προσφερθεί παραδοσιακό φάγητο σε όλους. Τη Δευτέρα όρθρος και  πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Επίσης στις 17 του μηνός εορτάζουν ακόμα το Ιερό Παρεκκλήσιο που βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό της επαρχίας Λοκρίδος και το εξωκλήσι της ενορίας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Παλαιοκερασιάς Στυλίδος.

  (*) Εκλογές επί τη αναδείξει νέου Ηγουμένου της ιστορικής Ιεράς Μονής Παναγίας Αγάθωνος καθώς και νέου Ηγουμενοσυμβουλίου θα πραγματοποιηθούν παρουσία του Ποιμενάρχου μας την Κυριακή 16 Ιουλίου μετά τη Θεία Λειτουργία στο καθολικό της Ιεράς Μονής.

 (*) Η ανακοίνωση που ακολουθεί είναι από το γραφείο αιμοδοσίας της Ιεράς Μητροπόλεως.Η Αιμοδοσία είναι μια πράξη αγάπης που απορρέει από τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, ο οποίος δια της λογχευθείσης πλευράς Του επί του Τιμίου Σταυρού ζωογονεί με το Πανάγιο Αίμα Του, κάθε άνθρωπο που μεταλαμβάνει σε κάθε Θεία Λειτουργία και μεταγγίζει την αληθινή Ζωή. Προέκταση της Θείας Οικονομίας  είναι η δική μας έμπρακτη εφαρμογή της αγάπης προς τον πλησίον. Δυστυχώς, όμως και εμείς οι Χριστιανοί που οφείλουμε να ομοιάσουμε με τον «Αιμοδότη» Χριστό μας, αδιαφορούμε και δεν δίνουμε ελπίδα και ζωή σε συνανθρώπους μας. Η Ιερά Μητρόπολις Φθιώτιδος από το 2002 με πρωτοβουλία του Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου ίδρυσε την Τράπεζα Αίματος της Ιεράς Μητροπόλεως, με σκοπό την ενίσχυση της Αιμοληψίας της τοπικής μας κοινωνίας. Οι ανάγκες για αίμα σήμερα καλύπτονται οριακά. Στην προσπάθεια μας αυτή καλούμε όλους τους αιμοδότες, αλλά και όσους για πρώτη φορά θέλουν να βοηθήσουν στην προσπάθεια αυτή της τοπικής μας εκκλησίας, να προσέλθουν στο τμήμα αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας (καθημερινά 9.00 το πρωί με 13.00 το μεσημέρι και απογεύματα Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή 18.00 με 20.00 το βράδυ όπως και το Σάββατο 10.00-12.00 το μεσημέρι) και να προσφέρει για την Τράπεζα Αίματος της Ιεράς Μητροπόλεως. Υπεύθυνος είναι ο πατήρ Νικόλαος Κατσαρέλης, Εφημέριος Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Λαμίας.

(*) Το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας των Βαρδατών παραμένει ανοικτό για τους προσκυνητές κατά τους θερινούς μήνες. Μπορείτε να το επισκέπτεστε κατά τις ημέρες Τρίτη έως Σάββατο  από τις 10:00 το πρωί έως τις 6:00 το απόγευμα και την Κυριακή 5:00 με 7:00 το απόγευμα. Τη Δευτέρα το προσκύνημα της Παναγίας των Βαρδατών είναι κλειστό. Αξίζει να αναφέρουμε ότι κατά τους χειμερινούς μήνες το προσκύνημα  ανακαινίσθηκε εκ βάθρων.Εγινε η μαρμαρόστρωση του δαπέδου του Ναού,επιδιόρθωση πλακόστρωσης του προαύλιου χώρου, αποκάλυψη και αποκατάσταση του βράχου στη φυσική του κατάσταση, αντικατάσταση της κεραμοσκεπής, νέα ηλεκτρολογική εγκατάσταση, επισκευή παραθύρων και θυρών και ελαιοχρωματισμοί σε όλους τους χώρους. Μια επίσκεψη στο  ιστορικό και όμορφα ανακαινισμένο προσκύνημα θα μας ενισχύσει  πνευματικά αφού θα λάβουμε την ευλογία της Παναγίας της Προυσσιώτισας.

     ΑΠΟ ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΝΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ ΜΑΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ       

 (*) Την ανάμνηση των εγκαινίων του ιερού παρεκκλησίου του Αγίου Ελευθερίου πανηγύρισε σήμερα η ενορία του Αγίου Αθανασίου Λαμίας.Το πρωί  τελέσθηκε πανηγυρική θεία λειτουργία με την συμμετοχή πολλών πιστών. Το παρεκκλήσιο αυτό κοσμεί το ενοριακό πνευματικό κέντρο και εγκαινιάστηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας στις 14 Ιουλίου το έτος 2002.

(*) Η ενορία της Αγίας Αικατερίνης Στυλίδος θα πανηγυρίσει αύριο τη μνήμη των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης μιας και είναι αφιερωμένο στους Αγίους ένα από τα Ιερά παρεκκλήσιά της. Σύμφωνα με το πρόγραμμα σήμερα στις 8:00 το απόγευμα θα τελεσθεί εσπερινός με αρτοκλασία και αύριο το πρωί Ορθρος και Θεία Λειτουργία. Το Ιερό Παρεκκλήσιο των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης οικοδομήθηκε το έτος 1872 από κάτοικο της ενορίας και στη συνέχεια παρεχωρήθηκε σε αυτήν. Βρίσκεται κάτω από την εθνική οδό κοντά στη θάλασσα μέσα σε ένα πανέμορφο, καταπράσινο περιβάλλον.

(*) Την ιερά εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης Ξυνιάδος θα φιλοξενήσει για τέσσερεις ημέρες η ενορία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Λουτρών Υπάτης. Η υποδοχή της εικόνας θα γίνει σήμερα στις 7:00 το απόγευμα στον προαύλιο χώρο του Ναού και ακολούθως θα τελεσθούν οι ακολουθίες του εσπερινού και της Ιεράς Παρακλήσεως στην υπεραγία Θεοτόκο. Σύμφωνα με το υπόλοιπο πρόγραμμα καθημερινά το πρωί θα τελείται Θεία Λειτουργία και τα απογεύματα στις 7:00 εσπερινός και Ιερά Παράκληση. Επίσης την Κυριακή το απόγευμα θα τελεσθεί και το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου.Η ιερά εικόνα θα αναχωρήσει για το μοναστήρι της Ξυνιάδος την Τρίτη μετά τη Θεία Λειτουργία.

 (*) Στην Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Δαδίου θα  βρίσκεται από τις 15 έως τις 22 Ιουλίου ο Αγιορείτης Ιερομόναχος Κοσμάς Δοχειαρίτης και θα δέχεται τις εξομολογήσεις των πιστών κατά τις ώρες 8:00 το πρωί με 2:00 το μεσημέρι και 5:00 με 7:00 το απόγευμα.

(*) Ιερά Παράκληση  προς τον ¨Αγιο Νεκτάριο τελείται κάθε Παρασκευή στις 7:00 το απόγευμα στον  Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου Λαμίας. Επίσης κάθε Παρασκευή εκτός Λαμίας τελείται Ιερά Παράκληση στην Αγία Παρασκευή στον ομώνυμο ενοριακό Ιερό Ναό Πετρωτού και Ιερά Παράκληση στους Αγίους Αναργύρους στον ιερό Ναό της Γλύφας.

(*) Στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στην Ταράτσα τελείται Θεία Λειτουργία κάθε Σάββατο από τις 7:00 το πρωί έως τις 9:15. Επίσης Θεία Λειτουργία τελείται το Σάββατο στον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, στον κοιμητηριακό Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Καλυβίων και στον Κοιμητηριακό Ιερό Ναό της Παναγίας της Ξηριώτισσας.

(*)Συνεχίζουμε με ενοριακές εκδρομές. Η ενορία της Αγίας Σοφίας Λαμίας διοργανώνει προσκυνηματική εκδρομή την Τρίτη 18 Ιουλίου σε μοναστήρια του νομού Πιερίας. Αρχικά οι προσκυνητές θα επισκεφθούν την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω. Η Παλαιά Μονή ιδρύθηκε το 16ο αιώνα από τον Άγιο Διονύσιο και στα χρόνια της Τουρκοκρατίας σημείωσε οικονομική και πνευματική ακμή.Ακολούθως οι προσκυνητές θα μεταβούν στην Ιερά μονή του Αγίου Εφραίμ του Σύρου, το μοναδικό προσκύνημα του Αγίου στον ελλαδικό χώρο. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 26 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι δηλώστε συμμετοχή στα τηλέφωνα 22310 38708 και 6978190392.

 (*) Μονοήμερη προσκυνηματική εκδρομή θα πραγματοποιήσει το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Αγίου Νικολάου Μεσοχωρίου Υπάτης τη Δευτέρα 31 Ιουλίου σε προσκυνήματα της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος. Οι προσκυνητές θα επισκεφθούν την Ιερά Μονή Αγίου Αυγουστίνου  Ιππώνος και του Οσίου Σεραφείμ του Σάρωφ καθώς και την γυναικεία Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου στο Τρίκορφο της Φωκίδος.  Η τιμή του εισιτηρίου είναι 30 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι δηλώστε συμμετοχή στο τηλέφωνο 69 45 33 36 89, στην κυρία Δήμητρα Παρλαβάντζα- Καστάνη.

Εδώ ολοκληρώσαμε το σημερινό ενημερωτικό μας δελτίο.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...