165

Ραδιοφωνικά Δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

1267

Ημερομηνία έκδοσης: 

Δευτέρα, 17 Ιούλιος, 2017

Δευτέρα 17 Ιουλίου σήμερα και η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη της Αγίας ενδόξου μεγαλομάρτυρος Μαρίνης. Τη μνήμη των Αγίων Μαρτύρων Βερονίκης και Σπεράτου. Των Οσίων καί Θεοφόρων πατέρων ημών καί ιεραποστόλων τών Σλάβων Κυρίλλου, Μεθοδίου, Κλήμεντος, Σάββα, Αγγελαρίου, Γοράσδωνος καί Ναούμ. 

 

ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΟΤΕΡΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(*) Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε σήμερα στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της αγίας Μαρίνης στο ΚΕΥΠ.

 (*)Νέος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγάθωνος εξελέγη ομοφώνως ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης πατήρ Γερμανός Γιαντσίδης .

(*) Την ιερά εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης Ξυνιάδος φιλοξενεί έως αύριο η ενορία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Λουτρών Υπάτης.

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

(*) Την προστάτιδά του Αγία Μαρίνα εόρτασε χθες και σήμερα με λαμπρότητα το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Υλικού Πολέμου στη Λαμία.

Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε σήμερα στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνης που ευρίσκεται εντός του ΚΕΥΠ, ιερούργησε και ομίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος και έψαλλε βυζαντινός χορός υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτου και Διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεώς μας κυρίου Ανδρέου Ιωακείμ. Το ιερό αναλόγιο διηκόνησε και ο πρόεδρος του συνδέσμου ιεροψαλτών Φθιώτιδος κ Γεώργιος Παλιούρας.

Στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στον βίο της Αγίας Μαρίνας και στις επιθέσεις που δέχθηκε από τον διάβολο, τον οποίο όμως ενίκησε και κατατρόπωσε. Επίσης αναφέρθηκε στις βομβιστικές επιθέσεις που δέχονται οι χριστιανοί στις ανατολικές χώρες και κάλεσε τους πιστούς να ομολογούν τον Χριστό όχι μόνο όταν είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου αλλά κάθε στιγμή της ζωής τους, ειδικότερα τα τελευταία χρόνια που εισάγονται αντιχριστιανικά μέτρα και καταβάλλεται προσπάθεια από μερικούς να αποχριστιανοποιηθεί η κοινωνία μας με δόλιο τρόπο.

Ευχήθηκε τέλος στον Διοικητή, τους Αξιωματικούς και τους οπλίτες χρόνια πολλά με δύναμη για την επιτέλεση του καθήκοντος. Στο τέλος του εορτασμού απευθύνθηκε ειδικότερα στους παραταγμένους νεοσυλλέκτους οπλίτες και τους συμβούλεψε για τη θητεία τους και τη ζωή τους γενικότερα.Ακολούθησε κέρασμα στο διοικητήριο όπου ο Σεβασμιώτατος και ο διοικητής Ταξίαρχος Βασίλειος Μπέλλος είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις πάνω σε διάφορα θέματα.

Να σημειώσουμε ότι και τις δυο ημέρες πλήθος κόσμου και αρκετοί επίσημοι πέρασαν τις πύλες του Κέντρου εκπαιδεύσεως προκειμένου να λάβουν την ευλογία της Αγίας Μαρίνης αλλά και την ευχή του Ποιμενάρχου μας.Μεταξύ των άλλων επισήμων παρέστη στους εορτασμούς ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδος Υποστράτηγος Νικόλαος Γεωργακόπουλος. 

Τη μνήμη της Αγίας πανηγύρισε και ο ομώνυμος οικισμός της Στυλίδος. Στον πανηγυρικό εσπερινό χοροστάτησε και ομίλησε ως εκπρόσωπος του Ποιμενα΄ρχου μας ο πανος Αρχιμ πατήρ Ανθιμος Νερατζής. Εν συνεχεία  ακολούθησε η περιφορά της ιεράς εικόνος στους δρόμους του χωριού. Παρέστησαν  δε η τέως βουλευτής κ Ελένη Μακρή, ο στρατηγός εν αποστρατεία κ Λιασκώνης και ο προεδρος της τοπικής κοινότητος. Σήμερα το πρωί τελέσθηκε ιερατικό συλλείτουργο όπου το θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιμ. πατήρ Δαμασκηνός Ξηρομερίτης, εφημέριος του ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Στυλίδος. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας προσφέρθηκε κέρασμα από το εκκλησιαστικό συμβούλιο στην αυλη του Ιερού Ναού. 

Στην ιερά Μητρόπολή μας πανηγύριζαν ακόμα ο ενοριακος ιερος Ναος της Αγίας Μαρίνης στο χωριό Άγιος Στέφανος Δομοκού, τα ιερά Παρεκκλήσια της Αγίας στη θέση Πάτι στην Παραλία Λιβανατών, στο ομώνυμο χωριό της επαρχίας Λοκρίδος και το εξωκλήσι της ενορίας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Παλαιοκερασιάς Στυλίδος.

 (*) Ας δούμε τώρα ποιο ήταν το πρόγραμμα του Σεβασμιωτάτου το σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Χαρμόσυνα ήχησαν οι καμπάνες της Ιστορικής Ιεράς Μονής Παναγίας Αγάθωνος χθες Κυριακή 16 Ιουλίου σκορπώντας σε όλους  την είδηση της εκλογής  Νέου Ηγουμένου και Ηγουμενοσυμβουλίου της Ιεράς Μονής.

   Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος συνοδευόμενος από τον Ιεροδιάκονο πατέρα Δημήτριο Ατματζίδη, διερχόμενος το πρωί της Κυριακής για την Ιστορική Ιερά Μονή Αγάθωνος, προκειμένου να είναι παρών στις εκλογές επί τη αναδείξει νέου Ηγουμένου και Ηγουμενοσυμβουλίου, έκανε μια στάση στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Λιανοκλάδι, όπου χαιρέτισε τον εφημέριο πατέρα Βασίλειο Ρίζο και ωμίλησε στους πιστούς, δίνοντας σε όλους την αρχιερατική του ευλογία.

   Εν συνεχεία χοροστάτησε και ωμίλησε στην Θεία Λειτουργία που τελούταν στον Ιερό Ναό των Αγίων Ισαποστόλων Βασιλέων  Κωνσταντίνου και Ελένης Λουτρών Υπάτης, παρουσία της θαυματουργού εικόνος της Παναγίας Ελεούσης Ξυνιάδος, όπου αυτές τις ημέρες φιλοξενείται στον Ιερό Ναό προς αγιασμό των πιστών.

    Ακολούθως ο Ποιμενάρχης μας μετέβη στον προορισμό του, την Ιερά Μονή Αγάθωνος, προκειμένου στις 11:00 το πρωί να ξεκινήσει η διαδικασία της ψηφοφορίας επί τη αναδείξει Νέου Ηγουμένου και Ηγουμενοσυμβουλίου, μετά την αιφνίδια κοίμηση των μακαριστού Καθηγουμένου Αρχιμανδρίτου π. Δαμασκηνού Ζαχαράκη.

     Προ της ενάρξεως της διαδικασίας των εκλογών, ο Σεβασμιώτατος πλαισιούμενος από τους πατέρες της αδελφότητος ετέλεσε τρισάγιο εντός του καθολικού, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Καθηγουμένου γέροντος π. Δαμασκηνού.

     Στην συνέχεια, κεκλεισμένων των θυρών του Καθολικού  και με την παρουσία εκατοντάδων  ευλαβών προσκυνητών να τελούν εν αναμονή  των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας στην αυλή της Ιεράς Μονής, ξεκίνησε κατά την πρέπουσα Εκκλησιαστική τάξη η διαδικασία της ψηφοφορίας.

  Νέος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής εξελέγη ομοφώνως ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Γερμανός Γιαντσίδης  και Ηγουμενοσύμβουλοι ανεδείχθησαν επίσης ομοφώνως, ο Πανοσολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αγάθων Κατερνόπουλος και ο  μοναχός Βησσαρίων Παλαιογιάννης.

    Την είδηση της αναδείξεως του Νέου Ηγουμένου μετέδωσαν αρχικά οι χαρμόσυνες καμπάνες, ενώ στην συνέχεια άνοιξε η πόρτα του Καθολικού και ο Ποιμενάρχης μας ανακοίνωσε στους παρισταμένους πιστούς το όνομα του νέου Ηγουμένου, απάντων χειροκροτούντων και αναφωνούντων το Άξιος!

      Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος ενέδυσε το Νέο Ηγούμενο με μανδύα, του έδωκε εις την χείρα του ποιμαντορική ράβδο και έγινε μικρά  δέηση υπέρ του καθηγουμένου της Ιεράς Μονής,  Γερμανού Ιερομονάχου και της συνοδείας αυτού.

        Στην προσφώνηση του ο Σεβασμιωτάτος ευχήθηκε στο Νέο Ηγούμενο να έχει δύναμη, να συνεχίσει επί τα ίχνη των πατέρων της Μονής και ιδιαιτέρως του προσφάτως εκδημήσαντος π. Δαμασκηνού του γέροντός του και να συνεχίσει να αναδεικνύει την Μόνη ως κέντρον προσευχής, φιλανθρωπίας  και ενισχύσεως των πολυπληθών προσκυνητών της Παναγίας και του Οσίου Βησσαρίωνος.    Ο Νέος Ηγούμενος βαθειά συγκινημένος  αντιφώνησε   τον Σεβασμιώτατο και τους πατέρες της αδελφότητος και μεταξύ άλλων τους ευχαρίστησε για την εμπιστοσύνη που επέδειξαν εις το πρόσωπόν του.

     Ακολούθησε ο ασπασμός μετ΄ ευχών του Νέου Ηγουμένου από τον Σεβασμιώτατο, τους πατέρες και τον λαό.

     Η συγκινητική διαδικασία έκλεισε με εόρτια τράπεζα εκ μέρους της αδελφότητος προς όλους. 

  Ακολουθεί ένα σύντομο βιογραφικό του νέου Καθηγουμένου. Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Γερμανός (κατά κόσμον Εμμανουήλ) Γιαντσίδης, του Κωνσταντίνου και της Ευαγγελίας, γεννήθηκε στον Κορυδαλλό Πειραιώς το έτος 1964.   Τις εγκύκλιες σπουδές του επεράτωσε το 1982, αποφοιτών από την Εκκλησιαστική Σχολή Λαμίας.

   Το ίδιο έτος λαμβάνει το πτυχίο της Βυζαντινής Μουσικής από την Σχολή της Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας, ενώ παράλληλα εισέρχεται ως δόκιμος στην Ιερά Μονή Παναγίας Αγάθωνος έχοντας ήδη συνδεθεί πνευματικά με τους πατέρες της Ιεράς Μονής.

   Το 1991 εκάρη μοναχός από τον Μακαριστό Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής π. Γερμανό Δημάκο, λαμβάνοντας το όνομα Γερμανός.

   Στις 21 Νοεμβρίου του ιδίου έτους χειροτονείται διάκονος από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Φθιώτιδος κυρό Δαμασκηνό Παπαχρήστου  και στις 23 Νοεμβρίου Ιερεύς, λαμβάνοντας και το οφίκιο του Αρχιμναδρίτου.

   Το έτος 1992 εισήχθη στην Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από την οποία αποφοίτησε λαμβάνοντας  το πτυχίο του με βαθμό «Άριστα».

   Όλα αυτά τα χρόνια έμεινε αφοσιωμένος κοντά στους πατέρες της Μονής , επιδεικνύοντας ιδιαιτέρως γνησία υική αγάπη και υπακοή στον Πνευματικό του πατέρα Μακαριστό  Καθηγούμενο π. Δαμασκηνό Ζαχαράκη, διαδασκόμενος την μοναχική ζωή, την  ταπεινότητα και την αγάπη προς τον Θεό και τους ανθρώπους.

   Εξελέγη στις 16 Ιουλίου παμψηφεί Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Αγάθωνος από τους πατέρες της αδελφότητος, εις διαδοχήν του αιφνιδίως προς Κύριον εκδημήσαντος Αρχιμανδρίτου Δαμασκηνού Ζαχαράκη.Στην ιστοσελίδα της Ιεράς μας Μητροπόλεως στη σχετική είδηση υπάρχει ένα λίνγκ το οποίο αν επιλέξετε μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα απόσπασμα από την εκλογή του Νέου Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγάθωνος.

 (*) Τους γάμους του κ.  Δημητρίου Μαστρογιάννη θεολόγου, υιού του τ. Σχολάρχου της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας κ. Στυλιανού Μαστρογιάννη και της κα Ευσταθίας Στεργιανού, θεολόγου, ευλόγησε το Σάββατο 15 Ιουλίου, ο Σεβασμιώταος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος.

            Το μυστήριο τελέσθηκε στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας Λαμίας, παρουσία πολλών συγγενών και φίλων του ζευγαριού.

            Κουμπάρα των νεονύμφων ήταν η κα Μαρία Γεννητσέφτση, θεολόγος.

            Προ της απολύσεως ο Ποιμενάρχης μας εξέφρασε την χαρά του που ετέλεσε το Μυστήριο του γάμου των παιδιών και ευχήθηκε στο ξεκίνημα αυτό της νέας τους ζωής, η πορεία τους να είναι ανέφελη, ανθόσπαρτη και πάντοτε κάτω από τη σκέπη του Θεού. Στους γονείς και φίλους ευχήθηκε να τους χαίρονται και να τους καμαρώνουν.

     ΑΠΟ ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΝΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ ΜΑΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ       

 (*) Ιερά Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο τελείται κάθε Δευτέρα στις 7:00  απόγευμα στους Ιερούς Ναούς του Αγίου Νεκταρίου Λαμίας και Αγίας Παρασκευής Πετρωτού.

 (*) Την ιερά εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης Ξυνιάδος φιλοξενεί όπως προαναφέραμε για τέσσερεις ημέρες η ενορία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Λουτρών Υπάτης. καθημερινά στο Ναό το πρωί τελείται Θεία Λειτουργία και τα απογεύματα στις 7:00 εσπερινός και Ιερά Παράκληση.Η ιερά εικόνα θα αναχωρήσει για το μοναστήρι της Ξυνιάδος αύριο μετά τη Θεία Λειτουργία.

 (*) Ο Αγιορείτης Ιερομόναχος Κοσμάς Δοχειαρίτης βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Δαδίου. Δέχεται τις εξομολογήσεις των πιστών κατά τις ώρες 8:00 το πρωί με 2:00 το μεσημέρι και 5:00 με 7:00 το απόγευμα.

(*) Μονοήμερη προσκυνηματική εκδρομή θα πραγματοποιήσει το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Αγίου Νικολάου Μεσοχωρίου Υπάτης τη Δευτέρα 31 Ιουλίου σε προσκυνήματα της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος. Οι προσκυνητές θα επισκεφθούν την Ιερά Μονή Αγίου Αυγουστίνου  Ιππώνος και του Οσίου Σεραφείμ του Σάρωφ καθώς και την γυναικεία Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου στο Τρίκορφο της Φωκίδος.  Η τιμή του εισιτηρίου είναι 30 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι δηλώστε συμμετοχή στο τηλέφωνο 69 45 33 36 89, στην κυρία Δήμητρα Παρλαβάντζα- Καστάνη. 

Εδώ ολοκληρώσαμε το σημερινό ενημερωτικό μας δελτίο.

 

 

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...