165

Ραδιοφωνικά Δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

1279

Ημερομηνία έκδοσης: 

Τετάρτη, 02 Αύγουστος, 2017

Τετάρτη 2 Αυγούστου σήμερα και η εκκλησία μας εορτάζει την ανάμνηση της ευρέσεως και ανακομιδής των ιερών λειψάνων του αγίου πρωτομάρτυρος και αρχιδιακόνου Στεφάνου. την ανάμνηση της ευρέσεως των ιερών λειψάνων των αγίων μαρτύρων Μαξίμου, Δάδα και Κυντιλλιανού. Τη μνήμη του αγίου νεομάρτυρος Θεοδώρου, του εν Δαρδανελλίοις και του αγίου μάρτυρος Φωκά.Του οσίου Βασιλείου του δια Χριστόν σαλού και της οσίας Φωτεινής, της εν Κύπρω.Επίσης η εκκλησία μας εορτάζει την ανάμνηση εγκαινίων ναού του αγίου αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου, πλησίον της αγιοτάτης Μεγάλης Εκκλησίας.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΤΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(*)   «Στις ιερές παρακλήσεις, ικετεύουμε την Μητέρα του Κυρίου μας για να μας δώσει λύση στα προβλήματά μας και χαρά στα όσα λυπηρά μας συμβαίνουν και είμαστε σίγουροι ότι μας ακούει και θα στείλει την απάντησή της».Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στην πρώτη Ιερά Παράκληση προς τιμήν της Παναγίας που τελέσθηκε στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Λαμίας.

(*) Επανεκδόθηκε σε 4η έκδοση και κυκλοφορεί το  βιβλίο του Ποιμενάρχου μας με τίτλο «η Παναγία της Τήνου-ιστορία και τέχνη». Διατίθεται στο ιερό ίδρυμα της Ευαγγελιστρίας Τήνου και στο βιβλιοπωλείο της Ιεράς Μητροπόλεως ΕΝΘΕΟΝ στην πλατεία Πάρκου.

(*) Με ανακοίνωση ενημερώθηκαν οι κληρικοί της Ιεράς μας Μητροπόλεως για το μάθημα με τίτλο «Ποιμαντική Θεολογία και Μεθοδολογία. Σύγχρονες προ­σεγγίσεις σε Εκκλησιαστικά ζητήματα» το οποίο  διδάσκεται εξ αποστάσεως από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

(*) Με την χάρη της Υπεραγίας Θεοτόκου εισήλθαμε χθες στον μήνα Αύγουστο, τον τελευταίο μήνα του Εκκλησιαστικού έτους, ο οποίος είναι αφιερωμένος στο υπερευλογημένο πρόσωπο της Μητέρας Παναγίας.

            Η πρώτη ιερά παράκληση τελέσθηκε χθες  με κατάνυξη και ιδιαίτερο σεβασμό στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, στην οποία χοροστάτησε και ωμίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος.

            Προ της απολύσεως ο Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Παναγίας ονομάζοντας την: «των αμαρτωλών η σωτηρία» και λέγοντας χαρακτηριστικά:

            « Αυτές οι ευλογημένες ημέρες του δεκαπενταυγούστου, αγαπητοί μου αδελφοί, μέσα στον καύσωνα του καλοκαιριού είναι πνευματική δροσιά για την ψυχή του ανθρώπου.

            Στις ιερές παρακλήσεις, ικετεύουμε την Μητέρα του Κυρίου μας για να μας δώσει λύση στα προβλήματά μας και χαρά στα όσα λυπηρά μας συμβαίνουν και είμαστε σίγουροι ότι μας ακούει και θα στείλει την απάντησή της.

            Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν παραδέχονται και δεν υπολογίζουν την Παναγία, αλλά και γι’ αυτούς φροντίζει  η φιλόστοργος Μητέρα.

            Η Παναγία είναι των αμαρτωλών η σωτηρία. Δεν πρέπει αδελφοί μου να περιφρονούμε κανένα αμαρτωλό αδελφό μας, διότι δεν τους περιφρονεί η ίδια η Παναγία».

            Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος διηγήθηκε ένα θαυμαστό περιστατικό από την ζωή του Αγίου Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου, το δίδαγμα του οποίου ήταν ότι η Υπεραγία Θεοτόκος φροντίζει με ιδιαίτερη αγάπη τους αμαρτωλούς.

            Ακολούθως παρέθεσε και παρόμοιες  προσωπικές του εμπειρίες από την διακονία του ως Ιεροκήρυκας και εξομολόγος στο Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου και κλείνοντας προέτρεψε τους πιστούς:

            «Όσο κι αν βαδίζει κανείς τον δρόμο της αμαρτίας δεν πρέπει να ξεχνά την ευσπλαχνία της Παναγίας αλλά να προστρέχει στην αγκαλιά της.

             Εύχομαι αδελφοί μου οι μέρες αυτές να είναι μέρες πνευματικής ανατάσεως για όλους μας και για την Πατρίδα μας , η οποία περνάει μια μεγάλη δίνη. Άλλη ελπίδα εκτός από την Παναγία δεν έχουμε και να είμαστε βέβαιοι ότι  θα μας σώσει και θα μας λυτρώσει από κάθε κακό».    Θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε το κήρυγμα του Ποιμενάρχου μας στο τέλος του δελτίου μας. Στο τέλος της Ιεράς Παρακλήσεως ο Ποιμενάρχης μας, μίλησε και πάλι στο εκκλησίασμα. Ευχήθηκε καλό Δεκαπενταυγουστο και αναφέρθηκε στη νηστεία των ημερών. Φωτογραφίες από την ακολουθία δημοσιευονται στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως.

(*) Ο μήνας Αυγουστος αγαπητοί ακροατές είναι ο μήνας της Παναγίας και μέχρι την Κοίμησή της καθημερινά οι πιστοί κατακλίζουν τους ιερούς Ναούς προκειμένου να συμμετάσχουν στον μικρό και μεγάλο παρακλητικό κανόνα που τελείται προς τιμήν της. Σύμφωνα με το πρόγραμμα των ομιλιών που κατήρτισε η Ιερά Μητρόπολη, σήμερα ο Αρχιμ πατήρ Δαμασκηνός Ξηρομερίτης θα μιλήσει στην ενορία των Αγίων Αναργύρων Γλύφας. Ο Αρχιμ. πατήρ Κύριλλος Μπολτέτσος στην ενορία του Αγίου Παντελεήμονος στο Αχλάδι. Ο Αρχιμ. πατήρ Δημήτριος Ζελιαναίος στην ενορία Κοιμήσεως Θεοτόκου Τιθορέας και ο Αρχιμ πατήρ Αμβρόσιος Αναστασίου στην ενορία του Αγιου παντελεήμονος στην Εκκάρα Δομοκού.Αύριο 3 του μηνός ημέρα Πέμπτη ο Αρχιμ πατήρ Δαμασκηνός Λάμπρου θα μιλήσει στον ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Αρκίτσας, ο Αρχιμ πατήρ Δημήτριος Ζελιαναίος στον ιερό ΝαόΑγίου Δημητρίου Ελάτειας και ο Αρχιμ πατήρ Δαμασκηνός Ξηρομερίτης στον ιερό Ναό του Αγίου Γρηγορίου Παραλίας Ραχών.

 (*) Μετά την εξάντληση της τρίτης εκδόσεως, επανεκδόθηκε σε 4η έκδοση και κυκλοφορεί το  βιβλίο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας με τίτλο «η Παναγία της Τήνου-ιστορία και τέχνη»το οποίο είχε γράψει ο Ποιμενάρχης μας ως Αρχιμανδρίτης. Ηδη πολλά από τα αντίτυπα έχει ζητήσει το ιερό ίδρυμα της Ευαγγελιστρίας Τήνου προκειμένου να δίνονται στους προσκυνητές που αναζητούν ένα πλήρες βιβλίο για την ιστορία του Ιερού ιδρύματος.Στον πρόλογο της τρίτης εκδόσεως ο Σεβασμιώτατος αναφέρει τα εξής….Κλείνοντας την αναφορά μας στο βιβλίο «η Παναγία της Τήνου-ιστορία και τέχνη» να σας θυμίσουμε ότι διατίθεται και στο βιβλιοπωλείο της Ιεράς Μητροπόλεως ΕΝΘΕΟΝ Σατωβριάνδου και Χατζοπούλου γωνία στην πλατεία Πάρκου με τηλέφωνο επικοινωνίας 22310 36204.

(*) Αλλάζουμε θέμα και κλίμα και περνάμε σε μια ανακοίνωση που απέστειλε ο Ποιμενάρχης μας κ Νικόλαος πρός τους Πανοσιωτάτους καί Αἰδεσιμωτάτους Κληρικούς τῆς καθ΄ Ἡμᾶς Ἱερᾶς Μητροπόλεως προκειμένου να τους ενημερώσει για το μάθημα με τίτλο «Ποιμαντική Θεολογία και Μεθοδολογία. Σύγχρονες προ­σεγγίσεις σε Εκκλησιαστικά ζητήματα».Στην εν λόγω ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής….Σας κάνουμε γνωστό, πως το Πανεπιστήμιο Πειραιώς υλοποιεί Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με το γενικό Τίτλο «Κοινωνία, Πολιτισμός και Θρησκεία».

Στο πλαίσιο αυτό και ανάμεσα στα αξιόλογα μαθήματα, που διδά­σκο­νται, συνιστούμε την εγγραφή σας στο Μάθημα με τον ειδι­κό­τε­ρο τίτλο «Ποιμαντική Θεολογία και Μεθοδολογία. Σύγχρονες προ­σεγγίσεις σε Εκκλησιαστικά ζητήματα», του κ. Τριαντά­φυλ­λου Μπολτέτσου, Διδάκτορα Θεολογίας και Γραμματέα τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεώς μας.

Η παρεχόμενη αυτή δυνατότητα αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία, που δίνεται προς τους Κληρικούς μας ἀλλά και τους Λαϊκούς συνεργάτες μας, που έχουν το ανάλογο ενδιαφέρον να επιμορ­φω­θούν περαιτέρω αλλά και να αξιοποιήσουν αυτήν την ευκαιρία, ώστε να αποκτήσουν ένα Πιστο­ποιη­τικό Επιμορφώσεως με Πανε­πι­στη­μια­κή βαρύτητα.

 Το εν λόγω Πανεπιστημιακό Πρόγραμμα τελεί, επιπλέον, υπό την αιγίδα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και το κάθε αυτοτελές μάθημα, το οποίο διαρκεί περίπου δύο μήνες, κοστίζει 200 Ευρώ, τα οποία κατα­τί­θε­νται στο Πανεπιστήμιο (100 Ευρώ στην αρχή και 100 στα μέσα του Μαθήματος).

Ο τρόπος είναι ιδιαίτερα απλός για πρόγραμμα αποκλειστικής εξ αποστάσεως μαθη­τείας (e-learning), καθώς ο ενδιαφερόμενος πηγαίνει στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Προγράμματος «www.etopa.gr», επιλέγει «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» και κα­τό­πιν επιλέγει το πρόγραμμα «ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ» και απλά «αγοράζει» το μάθημα που επιθυμεί (όπως της «ΠΟΙ­ΜΑ­ΝΤΙ­ΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ & ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ»), αποκτώντας την πρόσβα­σή του στο Σεμινάριο.

Θερμῶς, ἐπευλογοῦμε την εν λόγω Εκπαιδευτική δραστηριότητα τονίζει ο Σεβασμιώτατος στην ανακοίνωση, καθώς συνυ­πο­λογίζεται στην Έκθεση Αξιολογήσεως των Κληρικών και των Εκ­κλη­σιαστικών Υπαλλήλων και ούτως ή άλλως εξυπηρετεί την ανάγκη για διαρκή, «διά βίου», μάθηση των Κληρικών μας και γενικότερα των αν­θρώπων της Εκκλησίας, που μοχθούν στην διακονία του συνανθρώ­που.

ΣΥΝΕΧΊΖΟΥΜΕ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΝΟΡΙΑΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 (*) Στο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Εφραίμ τελείται Ιερά Παράκληση στον Αγιο και θαυματουργό μεγαλομάρτυρα κάθε Πέμπτη στις 7:00 το απόγευμα. Το Παρεκκλήσιο βρίσκεται στο  Πνευματικό Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, στην συμβολή των οδών Αγράφων και Μεγάλου Αλεξάνδρου στην περιοχή της Νέας Άμπλιανης Λαμίας.

(*) Ιερά Παράκληση στον Άγιο και ιαματικό Παντελεήμονα τελείται κάθε Πέμπτη στις 7:00 το απόγευμα στο ομώνυμο Ιερό παρεκκλήσιο στο Ραχούτειο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Λαμίας στην οδό Εσλιν 22.

  (*) Η ενορία της Αγίας Αικατερίνης Στυλίδος μας ενημερώνει ότι εν όψει της μεγάλης Θεομητορικής Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου τελείται καθημερινά στον Ιερό Ναό θεια Λειτουργία  7:00 με 9:00 το πρωί.

  (*) Παραμένουμε στην ενορία της Αγίας Αικατερίνης Στυλίδος η οποία διοργανώνει τριήμερη προσκυνηματική εκδρομή στις 1 ,2 και 3 Σεπτεμβρίου στα νησιά Ανδρο και Τήνο. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν σπουδαίους πνευματικούς προορισμούς και στα δυο αυτά αιγαιοπελαγίτικα νησιά.Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον εφημέριο Αρχιμ.  πατέρα Μάξιμο Νικολόπουλο στο τηλεφωνο 69 34 10 82 00.

(*) Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η μονοήμερη προσκυνηματική εκδρομή που διοργάνωσε η ενορία του Αγίου Νικολάου Μεσοχωρίου Υπάτης σε προσκυνήματα της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος τη Δευτέρα 31 Ιουλίου. Πρώτα οι εκδρομείς επισκέφθηκαν  την γυναικεία Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου στο Τρίκορφο της Φωκίδος όπου έγιναν θερμότατα δεκτοί από τις αδελφές. Γεύτηκαν το μοναστηριακό κέρασμα που τους προσφέρθηκε,ξεναγήθηκαν στους χώρους της ιεράς μονής και χάρηκαν ιδιαίτερα τη γνωριμία τους με τις κατακόμβες, χώροι όπου οι πρώτοι χριστιανοί λάτρευαν το Θεό.  Επόμενος προορισμός ήταν  η Ιερά Μονή Αγίου Αυγουστίνου  Ιππώνος και Οσίου Σεραφείμ του Σάρωφ όπου και εκεί η αδελφότητα τους υποδέχτηκε θερμά. Οι προσκυνητές ξεναγήθηκαν στους χώρους του μοναστηριού και χάρηκαν ιδιαίτερα την πανδαισία που προσέφερε το χτύπημα των πολλών καμπανών και σημάντρων. Οι προσκυνητές κατενθουσιασμένοι επέστρεψαν στη Λαμία αργά το βράδυ γεμάτοι πνευματικές εμπειρίες και ευλογία δίνοντας την υπόσχεση ότι σύντομα θα επισκεφθούν και πάλι τα δυο όμορφα αυτά μοναστήρια της Φωκίδος.

Εδώ ολοκληρώσαμε το σημερινό ενημερωτικό μας δελτίο.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...