165

Ραδιοφωνικά Δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

1281

Ημερομηνία έκδοσης: 

Παρασκευή, 04 Αύγουστος, 2017

Παρασκευή 4 Αυγούστου σήμερα και η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των εν Εφέσω αγίων επτά παίδων Αντωνίνου, Διονυσίου, Εξακουστιδιανού, Ιαμβλίχου, Κωνσταντίνου, Μαξιμιλιανού και Μαρτινιανού. τη μνήμη των αγίων μαρτύρων Θαθουήλ και Ϊας και την ανακομιδή των ιερών λειψάνων της οσιομάρτυρος Ευδοκίας. Επίσης εορτάζουμε τα εγκαίνια της περικαλλούς και Θείας εν Κων/πόλει, Μονής του παντοκράτορος Χριστού καθώς και τα εγκαίνια του ιερού ναού του αγίου μάρτυρος Προκοπίου. 

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΤΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 

 (*) Με απόφαση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, διορίσθηκαν νέοι Ηγούμενοι στις Ιεράς Μονές Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καμένων Βούρλων και Λιβανατών. 

(*) Στην ακολουθία του Μικρού Παρακλητικού κανόνος της Υπεραγίας Θεοτόκου που τελέσθηκε χθες το απόγευμα στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Στίρφακα χοροστάτησε και ομίλησε ο Ποιμενάρχης μας κ Νικόλαος. 

 (*) Αρχιερατική Θεία Λειτουργία θα τελεσθεί την Κυριακή, εορτή της Μεταμορφώσεως του Κυρίου, στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή  Γενεσίου της Θεοτόκου Δαδίου.

(*) Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι κατασκηνωτικές περίοδοι στους όμορφους, παραθαλάσσιους χώρους των Εκκλησιαστικών Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως  στο Καινούργιο Λοκρίδος όπου φέτος φιλοξενήθηκαν 600 παιδιά απ’όλη τα Φθιώτιδα.

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Με απόφαση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου, διορίσθηκαν νέοι Ηγούμενοι στις Ιεράς Μονές Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καμένων Βούρλων και Λιβανατών.

          Στην Ανδρώα Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καμένων Βούρλων, μετά από παραίτηση του Καθηγουμένου Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Χριστοφόρου Καλοκυθά, διορισθηκε νέος Ηγούμενος της Μονής ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Σεραφείμ Μαργαρίτης.

          Στην Γυναικεία Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Λιβανατών, μετά την εκδημία της Μακαριστής Καθηγουμένης Γερόντισσας Μαγδαληνής, διορίσθηκε Ηγουμένη η Οσιωτάτη Μοναχή Ειρήνη Ιωαννίδου.

          Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ευχήθηκε στους νέους Ηγουμένους συν τη πατρική του ευχή, ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός να τους ενδυναμώνει εις τα νέα υψηλά και ευθυνοφόρα καθήκοντά τους.

(*) Στο χωριό Στίρφακα της Δυτικής Φθιώτιδος μετέβη χθες το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος συνοδευόμενος από τους Διακόνους του, πατέρα Ευστάθιο και πατέρα Δημήτριο στο πλαίσιο της ποιμαντικής περιοδείας του σε ενορίες της Μητροπόλεως κατά τη περίοδο του Δεκαπενταυγούστου.

            Ο Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στην ακολουθία του Μικρού Παρακλητικού κανόνος της Υπεραγίας Θεοτόκου που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, στο τέλος της οποίας ωμίλησε στους πιστούς κατοίκους του χωριού για το πρόσωπο της Παναγίας και συγκεκριμένα για την σωτήρια προσφορά της στο ανθρώπινο γένος. Τους προέτρεψε δε να προσεύχονται στην Παναγία και να προστρέχουν πάντοτε στη σκέπη της, διότι η Υπεραγία Θεοτόκος είναι πάντων των αδυνάτων η προστασία.

            Προ της απολύσεως ο Εφημέριος του Ιερού Ναού π. Γεώργιος Σαρρής ευχαρίστησε εγκαρδίως τον Σεβασμιώτατο για την τιμητική παρουσία του στο χωριό και του ευχήθηκε έτη πολλά με δύναμη και υγεια.

            Ο Σεβασμιώτατος διένειμε σε όλους τους παρευρισκομένους πιστούς ως ευλογία μια εικόνα της Παναγίας και ευχήθηκε σε όλους καλή Παναγιά.

            Στην ακολουθία παρέστη μεταξύ άλλων και η τ. Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Ελένη Μακρή.

            Ακολούθως το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναού παρέθεσε κέρασμα στην πλατεία, κατά την διάρκεια του οποίου ο Ποιμενάρχης μας είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους κατοίκους, οι οποίοι χάρηκαν ιδιαίτερα την παρουσία του Σεβασμιωτάτου στο χωριό. Φωτογραφίες από την ποιμαντική επίσκεψη του Ποιμενάρχου μας στο χωριό Στίρφακα δημοσιευονται στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως.

 (*)Πρόγραμμα ομιλιών καταρτήθηκε από την Ιερά Μητρόπολη μας για τις Παρακλήσεις του 15Αυγούστου σε Ενορίες της Μητροπολέως μας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα σήμερα  Παρασκευή ο ιεροδιάκονος  πατήρ Βαρθολομαίος Κάσσης θα μιλήσει στον ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων Θερμοπυλών,ο Αρχιμ πατήρ Ανθιμος Νερατζής στον ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νέου Μοναστηρίου και ο Αρχιμ πατήρ Αγαθόνικος Βενετσάνος στον ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Δαμάστας.Την Κυριακή 6 του μηνός ο πατήρ Βαρθολομαίος θα μιλήσει στον ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Λιανοκλάδι, ο πατήρ Ανθιμος θα μιλήσει στο χωριό του αγίου Γεωργίου Τυμφρηστού και ο Αρχιμ πατήρ Αμβρόσιος Αναστασίου στον ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Περιβόλι Δομοκού.

(*)Στην τελετή Ορκωμοσίας των 280 νεοσυλλέκτων οπλιτών της  2017 Δ΄ ΕΣΣΟ παρέστη το πρωί στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Υλικού Πολέμου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος μετά από πρόσκληση του  Διοικητού του Κέντρου Ταξιάρχου Βασιλείου Μπέλλου. Στην τελετή παρέστησαν ο υποστράτηγος Τσιάλτας Αναστάσιος,διευθυντής σώματος υλικού πολέμου, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδος Υποστράτηγος Νικόλαος Γεωργακόπουλος, ο λιμενάρχης Στυλίδος Πλωτάρχης  Στέφανος Καλαμίδας,  εκπρόσωπος του Περιφερειάρχου, η τέως Βουλευτή κ Ελένη Μακρή, ο Διοικητής της 695 Αποθήκης προμαχικών Αυλακίου κ Δημήτριος Νικολάου, ο Διοοκητής της 63 Μονάδος επιστατεύσεως Δημήτριος Γουργιώτης, εκπρόσωποι και άλλων φορέων καθώς και πολλοί συγγενείς και φίλοι των νεοσυλλέκτων οπλιτών. Μετά την τελετή παρετέθη μικρή δεξίωση.

 (*) Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι κατασκηνωτικές περίοδοι στους όμορφους, παραθαλάσσιους χώρους των Εκκλησιαστικών Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας στο Καινούριο Λοκρίδος.

          Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος με μέριμνα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου, 600 παιδιά από τις Ενορίες της Μητροπόλεως μας, με χαμογελαστά πρόσωπα και χαρούμενες φωνές   φιλοξενήθηκαν εντελώς δωρεάν στους πλήρως ανακαινισμένους χώρους των Κατασκηνώσεων, βιώνοντας το ξέγνοιαστο παιχνίδι και την ψυχαγωγία κοντά στην φύση και συμμετέχοντας στην Μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας μας, γευόμενα το καλό και ποιοτικό φαγητό, το οποίο με πολύ αγάπη ετοίμαζαν ο π. Βασίλειος Καραμέρης και η πρεσβυτέρα του.

          Συνολικά φέτος λειτούργησαν τρεις περίοδοι: από 1- 10 Ιουλίου φιλοξενήθηκαν αγόρια της 4ης, 5ης και 6ης τάξεως του Δημοτικού Σχολείου, από 11 - 21 Ιουλίου αγόρια Γυμνασίου και  Λυκείου και από 22 έως 31 Ιουλίου κορίτσια Δημοτικού Γυμνασίου και Λυκείου.

          Το σύνθημα της φετινής κατασκήνωσης ήταν : "Με τους Αγίους της Εποχής μας" και καθημερινά έμπειροι θεολόγοι κληρικοί και λαϊκοί ομιλούσαν στα παιδιά για Αγίους και για άλλα πνευματικά θέματα.

          Τα στελέχη ήταν φοιτητές ανωτάτων και ανωτέρων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας μας, πνευματικά παιδιά της Μητροπόλεως μας, τα οποία  προσέφεραν την διακονία τους για την σωστή καθοδήγηση των παιδιών.

          Ο Ποιμενάρχης μας συχνά επισκεπτόταν   τις Κατασκηνώσεις, συνομιλούσε με τα παιδιά, τους έδιδε τις πατρικές του συμβουλές και  τους διένειμε αναμνηστικές ευλογίες.

          Η Ιερά Μητρόπολή μας με την λειτουργία των Κατασκηνώσεων αποσκοπεί να ωφελήσει τα παιδιά να κοινωνικοποιηθούν  και να απαγκιστρωθούν από την κοινωνική απομόνωση, στην οποία τους οδηγούν οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας. Να απομακρυνθούν από την τηλεόραση, τον υπολογιστή και το κινητό τηλέφωνο και να δημιουργήσουν ισχυρές φιλίες.

          Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε πρωί στον Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης τελούνταν το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, όπου συμμετείχαν όλα τα παιδιά.

          Ανά τακτά χρονικά διαστήματα πνευματικοί ιερείς επισκεπτόταν τα παιδιά και μέσω του Μυστηρίου της Εξομολογήσεως τα προετοίμαζαν κατάλληλα για να συμμετάσχουν στην Θεία Κοινωνία.

          Όλα τα παιδιά αποχαιρετούσαν τη ζωή στην Κατασκήνωση  με τις καλύτερες εντυπώσεις ανανεώνοντας το ραντεβού τους για τα κατηχητικά σχολεία και τις νεανικές συνάξεις, που θα αρχίσουν τον Οκτώβριο.

          Η Λειτουργία των Κατασκηνώσεων είναι άλλο ένα έργο αγάπης και προσφοράς εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως μας προς τα νιάτα της περιοχής μας, το οποίο στηρίζεται εξ ολοκλήρου στο ευσεβές ποίμνιο της.

          Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στα στελέχη και σε όλα τα παιδιά να έχουν πλουσία την ευλογία του Κυρίου και της Υπεραγίας Θεοτόκου στη ζωή τους, να προοδεύουν συνεχώς στα μαθήματά μας και τους διαβεβαίωσε ότι η Ιερά Μητρόπολή μας όπως  πάντα θα έχει την αγκαλιά της ανοικτή για όλα τα παιδιά.Φωτογραφίες από την κατασκηνωτική ζωή των παιδιών δημοσιευονται στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως στη σχετική είδηση.

(*) Τη σπουδαία δεσποτική εορτή της Θείας Μεταμορφώσεως του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού θα εορτάσει η εκκλησία μας την Κυριακή 6 του μηνός και οι πιστοί θα κατακλύσουμε τους ιερούς Ναούς και τα μοναστήρια της Ιεράς Μητροπόλεως προκειμένου να λάβουμε την ευλογία του μεταμορφωθέντος Κυρίου. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Νικόλαος την Κυριακή θα ιερουργήσει στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Δαδίου, Αμφικλείας, η οποία πανηγυρίζει την ημέρα της εορτής της Μεταμορφώσεως, λόγω της ευρέσεως της εικόνος της Υπεραγίας Θεοτόκου, της Γαυριώτισσας.

Αφήνουμε την ιερά μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Δαδίου και συνεχίζουμε με τους υπόλοιπους εορτασμούς. Την Κυριακή πανηγυρίζουν και οι ιερές μονές Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καμένων Βούρλων, Λιβανατών, Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγάθωνος, αγίου Βλασίου Στυλίδος και η διαλελυμένη ιερά μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Αλεποσπίτων Λαμίας. Η ιστορική Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγάθωνος εορτάζει στις 6 του μηνός την εύρεση της θαυματουργής εικόνος της Παναγίας από τον όσιο Αγάθωνα. Ο πανηγυρικός εσπερινός θα αρχίσει στις 8:00 το απόγευμα. Ακολούθως στις 2:00 το πρωί θα αρχίσει Ιερά Αγρυπνία η οποία θα τελειώσει τις πρώτες πρωινές ώρες. Την Κυριακή το πρωί θα τελεσθεί Ορθρος και πανηγυρική θεία Λειτουργία.

Περνάμε στην πανηγυρίζουσα ιερά μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καμένων Βούρλων για την οποία θα κάνουμε μια μικρή ιστορική αναφορά. Το όμορφο αυτό μοναστήρι της Λοκρίδος είναι γνωστό καί μέ τίς παραλλαγές "Μοναστήρι της Καρυάς" της " Αγίας" ή " Αγία Σωτήρα". Βρίσκεται 4 χιλιόμετρα πάνω από τήν λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων σέ υψόμετρο 310 μ. μέσα σ΄ ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον μέ μιά εξαιρετική θέα.

Η αρχική ίδρυση της Μονής πρέπει νά έγινε περί τόν 7ο μ.Χ. αιώνα χωρίς αυτό νά θεμελιώνεται επιστημονικά. Τό καθολικό ανάγεται στόν 11ο μέ 12ο αιώνα. Αρχικά ήταν ρυθμού Βασιλικής μέ τρούλλο τόν οποίο κατέστρεψε διά κανονιοβολισμού Τούρκος αξιωματούχος. Η κατάρρευση της οροφής τό 1600 περίπου, επισκευάσθηκε σέ σαμαροσκεπή τρίκλιτη βασιλική. Μεταξύ των ετών 1725 ή 1736 εως 1757 έγινε η υφιστάμενη μέχρι σήμερα αγιογράφηση του Καθολικού, από ανώνυμο αγιογράφο. Πρίν από αυτή υπήρχε άλλη πού κατεστράφη η επιχρίσθη. Καί αυτή πού διασώζεται έχει υποστεί πολλές φθορές καί αλλοιώσεις.

Στο μοναστήρι φυλάσσονται πολλά κειμήλια καί φορητές εικόνες. Στή διάρκεια της Τουρκοκρατίας προσέφερε σπουδαίες υπηρεσίες στούς χριστιανούς καί στούς αγωνιστές της επαναστάσεως. Τό 1833 διαλύθηκε. Στά χρόνια της Κατοχής ήταν καταφύγιο των κατοίκων. Ανασυστάθηκε τό 1964 καί τό 1975 έγινε επίσημη ανακαίνιση. Οι άοκνες προσπάθειες της αδελφότητος καί οι δωρεές τό κατέστησαν από κτιριακής απόψεως ένα νοικοκυρεμένο σύνολο.Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιερά Μονή έχει την ιδιαίτερη ευλογία να κατέχει προσωπικά αντικείμενα του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης όπως: Αρχιερατικό σάκο, επιστήθιο σταυρό, επανωκαλύμμαυχο καθώς και 18 χειρόγραφες σελίδες.

Συνεχίζουμε με τους υπόλοιπους εορτασμούς.

Όπως προαναφέραμε στις 6 του μηνός πανηγυρίζει και η ιερά μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Λιβανατών. Την παραμονή στις 7:30 το απόγευμα θα τελεσθεί πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία  και την Κυριακή το πρωί Ορθρος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία.  Τό Μοναστήρι αυτό της Μεταμορφώσεως  είναι κτισμένο σέ ένα όμορφο φυσικό, γεμάτο από πράσινο, περιβάλλον κοντά στήν κωμόπολη "Λειβανατες" σέ απόσταση 4 χλμ. Ανδρικό επί αιώνες, μετετράπη σέ γυναικείο τό 1977. Κατά τά χρόνια της Τουρκοκρατίας είχε ένα μεγάλο αριθμό μοναχών καί μεγάλη κτηματική περιουσία καί δύναμη μέ αποτέλεσμα νά αποτελεί ένα σπουδαίο παράγοντα γιά τήν προστασία καί τήν βοήθεια των υπόδουλων χριστιανών. Τήν εκδικητική μανία των Τούρκων γνώρισε τό Μοναστήρι όταν εσφαγιάσθη κάποιος Τούρκος κοντά στό Μοναστήρι. Στήν διάρκεια της Επαναστάσεως υπήρξε στήριγμα του Οδυσσέα Ανδρούτσου καί των ανδρών του. Μετά τήν απελευθέρωση διελύθη επί Όθωνος καί η τεράστια περιουσία της Μονής διαμοιράσθηκε στούς αγρότες. Πολλά έγγραφα των Γενικών Αρχείων του Κράτους αναφέρονται στήν κατάσταση της Μονής μετά τήν διάλυσή της.Η εικόνα της Μεταμορφώσεως είναι των μέσων περίπου του 19ου αιώνος.

Περνάμε τώρα στην ανατολική Φθιώτιδα και στην πανηγυρίζουσα ιερά μονή του Αγίου Βλασίου Στυλίδος. Σύμφωνα με το πρόγραμμα εορτασμού το Σάββατο στις 8:00 το απόγευμα θα τελεσθεί πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία. Την Κυριακή το πρωί Ορθρος και Θεία Λειτουργία. Στο τέλος θα γίνει διανομή ευλογημένης σταφύλης. H ιερά μονή του Αγίου Βλασίου Στυλίδος είναι ένα μεταβυζαντινό μνημείο, κτισμένο στίς μεσημβρινές υπώρειες του όρους Όθρυς, 4 χιλιόμετρα από τήν πόλη της Στυλίδος, πάνω σέ λόφο απ΄ όπου δεσπόζει στήν ευρύτερη περιοχή. Τό Καθολικό είναι αφιερωμένο στήν Μεταμόρφωση του Χριστού, η Μονή όμως είναι γνωστή ως του αγίου Βλασίου, προσωνύμιο πού πηρε από τό αφιερωμένο παρεκκλήσιο. Ιδρύθηκε περίπου τό 1746, όπως μαρτυρείται από επιγραφή πού βρίσκεται στό εξωτερικό μέρος του τοίχου. Η ολοκλήρωσή της έγινε τό 1752 χρονολογία κατά τήν οποία αγιογραφήθηκε τό καθολικό σύμφωνα μέ τήν επιγραφή πού υπάρχει επάνω από τήν δυτική θύρα του Καθολικού.Κατά τήν προεπαναστατική περίοδο είχε μεγάλη ακμή καί βοήθησε πολύ τό υπόδουλο γένος. Μέ τό Διάταγμα του Όθωνος τό 1833 διαλύθηκε καί παρέμεινε εγκατελειμμένο καί ερειπωμένο μέχρι τό 1981. Κατά τό έτος αυτό έχουμε καί τήν ανασύσταση της Μονής. Μέ τίς άοκνες προσπάθειες της αδελφότητος καί τίς προσφορές των χριστιανών τό Μοναστήρι απέκτησε κάτι από τήν παλιά του δόξα.

Τό καθολικό είναι μονόκλιτος ναός βυζαντινού ρυθμού μέ οκταγωνικό τρούλλο επηρεασμένος από τήν αγιορείτικη αρχιτεκτονική. Έχει τά χαρακτηριστικά γνωρίσματα των μνημείων μεταβυζαντινής εποχής.

Όπισθεν του Ιερού του Καθολικού υψώνεται ένα πελώριο κυπαρίσσι, τό μεγαλύτερο των Βαλκανίων, επάνω στό οποίο κατά τήν γερμανική Κατοχή εκρύπτοντο οι αντάρτες.

Εορτάζει τήν 11η Φεβρουαρίου καί τήν 6η Αυγούστου. Να σημειώσουμε  ότι στην ιερά μονή του Αγίου Βλασίου Στυλίδος την άλλη εβδομάδα  θα τελεσθεί Ιερά Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο στις 7:00 το απόγευμα κατά τις ημέρες Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή.

Κοντά στην πόλη της Λαμίας πανηγυρίζει η διαλελυμένη ιερά μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Αλεποσπίτων. Σύμφωνα με το εορταστικό πρόγραμμα ο πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία θα αρχίσει στις 7:30 το απόγευμα. Την Κυριακή το πρωί Ορθρος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία.

Οι πληροφορίες που σας αναφέραμε για τις πανηγυρίζουσες μονές  προέρχονται από το βιβλίο ιστορικά εκκλησιαστικά μνημεία της Ι Μ Φθιώτιδος των εκδόσεων της Μητροπόλεως στο οποίο περιέχονται και πολλές αξιόλογες φωτογραφίες των μοναστηριών.

Στη Μεταμόρφωση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού είναι αφιερωμένοι και οι ενοριακοί ιεροί ναοί στο Ρεγγίνι, στην Αταλάντη και στα χωριά Λογγίτσι, Παλαιοκερασιά και Μαρίνι Στυλίδος.. Στο Ρεγγίνι ο πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία θα αρχίσει στις 7:30 το απόγευμα. Θα ακολουθήσει λιτάνευση της Ιεράς εικόνος στους δρόμους του χωριού. Την Κυριακή Ορθρος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Εν συνεχεία στον προαύλιο χώρο του Ναού  το χορευτικό τμήμα του Ρεγγινίου θα χορέψει παραδοσιακούς χορούς.

Επίσης πανηγυρικός θα είναι ο εορτασμός και στο Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος που βρίσκεται 1,5 χιλιόμετρο βορειοανατολικά από το Μόδι..Ο Ναός αυτός είναι βυζαντινός, κτίσμα του 15ου αιώνος, κατάλοιπο σταυροπηγιακού μοναστηριού, διατηρητέο μνημείο. Υπάρχουν απομεινάρια βυζαντινών τοιχογραφιών στις κόγχες του ιερού και στο εικονοστάσιο αγιογραφίες νεοελλήνων λαικών ζωγράφων.Ο Ναός  αυτός είναι από τα σπάνια κτίσματα αυτού του είδους στην Φθιώτιδα.

Στη Γλύφα πανηγυρίζει  το ιερό Παρεκκλήσιο της Μεταμορφώσεως το οποίο βρίσκεται ένα χιλιομετρο έξω από το χωριό στην ανατολική πλευρά.

Συνεχίζουμε με τις εκπροσωπήσεις του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας στους κατά τόπους εορτασμούς. Ο ιεροκήρυκας Αρχιμ πατήρ Ανθιμος Νερατζής την Κυριακή  θα κηρύξει το Θείο Λόγο στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Λιβανατών. Στο ίδιο μοναστήρι το Σάββατο το απόγευμα το θείο λόγο θα κηρύξει ο αρχιερατικός επίτροπος Αταλάντης πατήρ Ανάργυρος Καψάλης. Ο Αρχιμ. πατήρ Δημήτριος Ζελιανναίος το Σάββατο το απόγευμα θα κηρύξει το θείο λόγο στον πανηγυρίζοντα ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Αταλάντης. Ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως πατήρ Νεόφυτος Ραφαηλίδης την Κυριακή το πρωί θα τελέσει το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας στην Ιερά ΜονήΑγίων Αναργύρων Αταλάντης.

     ΣΥΝΕΧΊΖΟΥΜΕ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΝΟΡΙΑΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 

 (*) Εν όψει της μεγάλης Θεομητορικής Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας τελείται καθημερινά στον Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης Στυλίδος 7:00 με 9:00 το πρωί. 

(*) Στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στην Ταράτσα τελείται Θεία Λειτουργία κάθε Σάββατο από τις 7:00 το πρωί έως τις 9:15. Επίσης Θεία Λειτουργία τελείται το Σάββατο στον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, στον κοιμητηριακό Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Καλυβίων και στον Κοιμητηριακό Ιερό Ναό της Παναγίας της Ξηριώτισσας.

 (*) Η ενορία της Αγίας Αικατερίνης Στυλίδος διοργανώνει τριήμερη προσκυνηματική εκδρομή στις 1 ,2 και 3 Σεπτεμβρίου στα νησιά Ανδρο και Τήνο. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν σπουδαίους πνευματικούς προορισμούς και στα δυο αυτά αιγαιοπελαγίτικα νησιά.Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον εφημέριο Αρχιμ.  πατέρα Μάξιμο Νικολόπουλο στο τηλεφωνο 69 34 10 82 00.

Εδώ ολοκληρώσαμε το σημερινό ενημερωτικό μας δελτίο

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...