165

Ραδιοφωνικά Δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

1297

Ημερομηνία έκδοσης: 

Τετάρτη, 30 Αύγουστος, 2017

Τετάρτη 30 Αυγούστου  σήμερα και η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του εν Αγίοις πατρός ημών Αλεξάνδρου Πατριάρχου Κων/πόλεως. τη μνήμη των Αγίων ιερομαρτύρων Ιανουαρίου πρεσβυτέρου, Φήλικος επισκόπου και Φιλωνίδου επισκόπου Κουρίου.Τη μνήμη των Αγίων μαρτύρων Σεπτεμίνου και Φουρτουνάτου.Τη μνήμη των Αγίων 26 Θηβαίων μαρτύρων οι οποίοι μαρτύρησαν δια ξίφους και των Αγίων 6 μαρτύρων που μαρτύρησαν στην Μελιτινή  . Εορτάζουμε τη μνήμη των εν Αγίοις πατέρων ημών Ιωάννου Πατριάρχου Κων/πόλεως και Ευλαλίου του Ιεράρχου εν Κύπρω.Τη μνήμη των Οσίων Φαντίνου του θαυματουργού, του εν Θεσ/νίκη και Βρυαίνης της μητρός αυτού. Των Οσίων Φύλακος και Σαρματά.Επίσης σήμερα η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Αγίου και Θεοπνεύστου μεγάλου της Ρωσίας Ηγεμόνος και άρχοντος Βλαδιμηρίας και Νεαπόλεως Αλεξάνδρου του Νευαίου.

 (*) Αρχισαν σήμερα οι εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.Νικόλαος συμμετάσχει ως συνοδικό μέλος και Αντιπρόεδρος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

 (*) Την ανάμνηση της ανακομιδής τών ιερών λειψάνων τού Αγίου Νεκταρίου θα πανηγυρίσουν την Κυριακή οι ενορίες του Αγίου Δημητρίου Ελάτειας και του Αγίου Νεκταρίου Λαμίας.

 ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΆ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΆ 

(*) Συνέρχεται σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, της 160ής Συνοδικής Περιόδου. Στις εργασίες συμμετάσχει και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου αυτής.   Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν αύριο και τα μέλη της Διαρκούς ασχολούνται με θέματα της Ημερησίας Διατάξεως.       Η τωρινή σύνθεση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου η οποία ολοκληρώνει τη θητεία της είναι η ακόλουθη:

Πρόεδρος: Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος,

Μέλη οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες:

Ο Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, ως αντιπρόεδρος
Ο Μάνης κ. Χρυσόστομος
Ο Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος
Ο Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ
Ο Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ
Ο Πειραιώς κ. Σεραφείμ
Ο Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ
Ο Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος
Ο Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος
Ο Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος
Ο Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος
Ο Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας

Αρχιγραμματεύς:είναι ο Μεθώνης Κλήμης. Να σημειώσουμε ότι ο Ποιμενάρχης μας κ Νικόλαος λόγω της θέσεως του στη φετινή διαρκή  σύνοδο ορίστηκε πρόεδρος του Ανωτάτου Υπηρεσιακού Συμβουλίου της Εκκλησίας(Α.Υ.Σ.Ε.) και του Πρωτοβαθμίου Συνοδικού Δικαστηρίου δια Πρεσβυτέρους, Διακόνους και Μοναχούς. Επίσης ορίσθηκε τακτικό μέλος της Συνοδικής Επιτροπής επί των Οικονομικών και του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Παράλληλα ο Ποιμενάρχης μας παραμένει πρόεδρος  της συνοδικής επιτροπής χριστιανικής αγωγής και νεότητος. Περισσότερες πληροφορίες για τις σημερινές εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου θα σας δώσουμε στο αυριανό μας δελτίο.

(*) Άλλη μία επίσκεψη αγάπης δέχτηκε την Δευτέρας 28 Αυγούστου το Γηροκομείο της Ιεράς Μητροπόλεως μας « Ίδρυμα Αργύρη Πετρή – Στέγη Γερόντων Στυλίδος».

            Μέλη του ΚΑΠΗ Πελασγίας και οι υπάλληλοι από το κοινωνικό πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Στυλίδος συνοδευόμενοι από τον Αντιδήμαρχο Στυλίδος κ. Επαμεινώνδα Ζαρογιάννη επισκέφθηκαν το Ίδρυμα προκειμένου να συνομιλήσουν με το προσωπικό και τους γέροντες προσφέροντας τους γλυκίσματα, ένα χάδι αγάπης και μια ολιγόωρη αλλά πολύ ουσιαστική παρέα.   Οι επισκέπτες αφού ξεναγήθηκαν σε όλους τους χώρους του Ιδρύματος από τον Διευθυντή π. Μάξιμο Νικολόπουλο στην συνέχεια δέχτηκαν την φιλοξενία από το προσωπικό στην μεγάλη τραπεζαρία του Ιδρύματος.

(*) Στο πολυδύναμο πνευματικό διοικητικό κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως στην οδό Αγράφων και Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Νέα Άμπλιανη Λαμίας το οποίο παρέχει πολύπλευρη πνευματική διακονία, λειτουργεί βιβλιοθήκη η οποία έχει κυρίως θεολογικό περιεχόμενο αλλά περιλαμβάνει και πολλές άλλες επιστήμες και τομείς γνώσης. Με χορηγεία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας και πολλών άλλων  μικρών και μεγάλων δωρητών έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες τόμοι οι οποίοι πλουτίζουν την βιβλιοθήκη της Ιεράς Μητροπόλεως. Για την καλλίτερη οργάνωση της βιβλιοθήκης, η Ιερά Μητρόπολη προμηθεύτηκε ειδικό ηλεκτρονικό πρόγραμμα καταγραφής από τη βιβλιοθήκη της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ηδη γίνεται η καταχώρηση εγκυκλοπαιδιών, τόμων, περιοδικών και κάθε άλλου βιβλίου ώστε να μπορεί η βιβλιοθήκη μας να λειτουργεί με αποτελεσματικό τρόπο και να αποτελεί εστία μόρφωσης αλλά και λόγω του πλούτου των βιβλίων, βοήθεια σε κάθε μαθητή, φοιτητή, ερευνητή που θα θέλει να ανατρέξει σε πηγές. Η βιβλιοθήκη στεγάζεται στο ισόγειο του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου, έχει δημιουργηθεί χώρος Αναγνωστηρίου και σύντομα χώρος ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η βιβλιοθήκη είναι στη διάθεση του αναγνωστικού κοινού κατά τις ώρες 9:00 το πρωί με 1:00 το μεσημέρι και ο αρμόδιος υπάλληλος ιεροδιάκονος πατήρ Ανδρέας βοηθά τους επισκέπτες σε ότι χρειάζονται. 

(*) Το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας των Βαρδατών παραμένει σχεδόν καθημερινά ανοικτό για τους προσκυνητές. Μπορείτε να το επισκέπτεστε κατά τις ημέρες Τρίτη έως Σάββατο  από τις 10:00 το πρωί έως τις 6:00 το απόγευμα και την Κυριακή 5:00 με 7:00 το απόγευμα. Τη Δευτέρα το προσκύνημα της Παναγίας των Βαρδατών είναι κλειστό. Αξίζει να αναφέρουμε ότι κατά τους χειμερινούς μήνες το προσκύνημα  ανακαινίσθηκε εκ βάθρων.Εγινε η μαρμαρόστρωση του δαπέδου του Ναού,επιδιόρθωση πλακόστρωσης του προαύλιου χώρου, αποκάλυψη και αποκατάσταση του βράχου στη φυσική του κατάσταση, αντικατάσταση της κεραμοσκεπής, νέα ηλεκτρολογική εγκατάσταση, επισκευή παραθύρων και θυρών και ελαιοχρωματισμοί σε όλους τους χώρους. Μια επίσκεψη στο  ιστορικό και όμορφα ανακαινισμένο προσκύνημα θα μας ενισχύσει  πνευματικά αφού θα λάβουμε την ευλογία της Παναγίας της Προυσσιώτισας. 

ΣΥΝΕΧΊΖΟΥΜΕ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΝΟΡΙΑΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 

(*)Την ανάμνηση της ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως του Θαυματουργού, θα εορτάσει  η Αγία μας  Εκκλησία την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου. Στην πόλη της Λαμίας θα πανηγυρίσει η ενορία του Αγίου Νεκταρίου όπου σύμφωνα με το εορταστικό πρόγραμμα το Σάββατο στις 6:00 θα τελεσθεί εσπερινός με αρτοκλασία και την Κυριακή το πρωί πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Στην Ιερά Μητροπολή μας θα πανηγυρίσει ακόμα η ενορία του Αγίου Δημητρίου Ελάτειας λόγω του ιερού παρεκκλησίου του Αγίου Νεκταρίου. Οι λατρευτικές πανηγυρικές ακολουθίες θα τελεσθούν στον ενοριακό ιερό Ναό. Ο εσπερινός με αρτοκλασία θα αρχίσει στις 7:00 το απόγευμα. Και τις δυο ημέρες θα τεθεί προς προσκύνηση τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νεκταρίου.

(*) Την ανάμνηση του εν Χώναις θαύματος του Αρχαγγέλου Μιχαήλ θα εορτάσει η εκκλησία μας την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου. Κοντά στην πόλη της Λαμίας πανηγυρίζει το Ιερό Παρεκκλήσιο του Αρχαγγέλου Μιχαήλ της ενορίας  Αγίου Βασιλείου στο Σταθμό Λιανοκλαδίου που βρίσκεται εντός του Πνευματικού Κέντρου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα την Τρίτη στις 7:00 το απόγευμα θα τελεσθεί πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία. Ακολούθως στον προαύλιο χώρο του Ναού, η Ένωση Μικρασιατών Λαμίας και τα τμήματα παραδοσιακών χορών της ενορίας θα πραγματοποιήσουν χορευτική εκδήλωση. Την Τετάρτη το πρωί θα τελεσθεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία και την Τετάρτη στις 6:00 το απόγευμα η ακολουθία της Ιεράς Παρακλήσεως προς τον Ταξιάρχη Μιχαήλ. Να σημειώσουμε ότι τα θυρανοίξια του Ιερού Παρεκκλησίου τελέσθηκαν από τον Ποιμενάρχη μας στις 5 Σεπτεμβρίου του 2008.

  (*) Στο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Εφραίμ τελείται Ιερά Παράκληση στον Αγιο και θαυματουργό μεγαλομάρτυρα κάθε Πέμπτη στις 7:00 το απόγευμα. Το Παρεκκλήσιο βρίσκεται στο  Πνευματικό Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, στην συμβολή των οδών Αγράφων και Μεγάλου Αλεξάνδρου στην περιοχή της Νέας Άμπλιανης Λαμίας.

 (*) Ιερά Παράκληση στον Άγιο και ιαματικό Παντελεήμονα τελείται κάθε Πέμπτη στις 7:00 το απόγευμα στο ομώνυμο Ιερό παρεκκλήσιο στο Ραχούτειο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Λαμίας στην οδό Εσλιν 22.

  (*) Ενορίες της Μητροπόλεως διοργανώνουν εκδρομές σε διάφορους πνευματικούς προορισμούς της πατρίδος. Ας δούμε ποιες είναι αυτές. Διήμερη προσκυνηματική εκδρομή στην ιερά νήσο Τήνο θα πραγματοποιήσει η ενορία της Αγίας Παρασκευής Λαμίας στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου. Οι προσκυνητές θα επισκεφθούν το Ιερό προσκύνημα της Ευαγγελιστρίας, την Ιερά Μονή Κεχροβουνίου και θα κάνουν το γύρο του νησιού. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα τηλέφωνα 22310 24961 και 69 065 85 011.

 (*) Μονοήμερη προσκυνηματική εκδρομή διοργανώνει η ενορία του αγίου Αθανασίου Τυμφρηστού την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας της Τατάρνας στην Ευρυτανία. Η ιερά αυτή μονή βρίσκεται σε μια κατάφυτη περιοχή που εισχωρεί μέσα στην ανατολική όχθη της μεγάλης τεχνητής λίμνης των Κρεμαστών και πανηγυρίζει στο Γενέθλιο της Υπεραγίας Θεοτόκου.Το κόστος της εκδρομής είναι 10 ευρώ.Οι προσκυνητές θα ξεκινήσουν την εκδρομή τους στις 6:00 το πρωί και θα επιστρέψουν στις 4:00 το απόγευμα. Οι ενδιαφερόμενοι καλέστε στους αριθμούς 69 83 090 5 74 και 69 86 25 52 64.

(*) Διήμερη προσκηνυματική στην ιερά νήσο Τήνο θα πραγματοποιήσει η ενορία των Αγίων Αποστόλων Λαμίας στις 18 &19 Σεπτεμβρίου. Οι προσκυνητές θα επισκεφθούν το Ιερό προσκύνημα της Ευαγγελιστρίας, καθώς και άλλους πνευματικούς προορισμούς του νησιού. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο 2231 0 23114.

 (*) Τετραήμερη προσκυνηματική εκδρομή στα νησιά Ρόδο και Σύμη θα πραγματοποιήσει η ενορία Αγίων Θεοδώρων Αταλάντης από τις 25 έως τις 29 Σεπτεμβρίου.Οι συμμετέχοντες στην εκδρομή θα έχουν την ευκαιρία με τη βοήθεια ξεναγού να γνωρίσουν όλα τα θρησκευτικά προσκυνήματα και τους αρχαιολογικούς χώρους των όμορφων αυτών νησιών. Η τιμή συμμετοχής είναι 275 ευρώ με τα οποία καλύπτονται όλα τα έξοδα. Για να δηλώσετε τη συμμετοχή σας καλέστε στα τηλέφωνα 22330 22 4 85, 69 73 83 82 75 και 69 46 34 00 17.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

(*) Περνάμε στις πολιτιστικές ειδήσεις της ημέρας όπου το γραφείο τύπου του δήμου Λαμιέων μας ενημερώνει ότι με συναυλία της Φωτεινής Δάρρα ξεκινούν την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου τα «Θερμοπύλεια 2017»τα οποία φέτος έχουν πλούσιο και ενδιαφέρον πρόγραμμα και περιλαμβάνουν εκδηλώσεις που θα διαρκέσουν από τις 3 έως τις 24 Σεπτεμβρίου.

Συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, εικαστικά δρώμενα, διαλέξεις, έκθεση φωτογραφίας και διεθνής επιστημονική συνάντηση για τον ιαματικό μας πλούτο που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στις Θερμοπύλες, είναι τα κομμάτια που συμπληρώνουν το παζλ των φετινών Θερμοπυλείων.

Τα «Θερμοπύλεια 2017» ξεκινούν με τη συναυλία της Φωτεινής Δάρρα που θα φιλοξενηθεί στον χώρο του Κάστρου Λαμίας την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου με ελεύθερη είσοδο. Η ξεχωριστή καλλιτέχνιδα έρχεται στην πόλη μας για να μας χαρίσει μια βραδιά γεμάτη όμορφες μελωδίες και μουσικά ταξίδια.

  (*)Το 10ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών θα πραγματοποιηθεί στον Μώλο Φθιώτιδος το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου στις 9:00 το βράδυ στην κεντρική πλατεία του χωριού.Η εκδήλωση πραγματοποιείται από τον πολιτιστικό και λαογραφικό σύλλογο Μώλου ο οποίος δραστηριοπείται πολλά χρόνια τώρα στα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου Καμένων Βούρλων προάγοντας και αναδεικνύοντας με κάθε τρόπο την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας.Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του συλλόγου είναι και η διοργάνωση πολλά χρόνια τώρα Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών με καλεσμένους πολιτιστικούς και λαογραφικούς συλλόγους απόλη την Ελλάδα. Να σημειώσουμε ότι μετά από παράκληση του συλλόγου προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου Αμαλιάδας Ηλείας και του λαογραφικού ομίλου Πολυγύρου Χαλκιδικής θα φιλοξενηθούν στις κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως στο Καινούριο Λοκρίδος. Επίσης στο Μώλο ο πολιτιστικός και λαογραφικός σύλλογος θα διοργανώσει έκθεση φωτογραφίας από πρώτη έως τρείς Σεπτεμβρίου.

Εδώ ολοκληρώσαμε το σημερινό ενημερωτικό μας δελτίο

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...