165

Ραδιοφωνικά Δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

1321

Ημερομηνία έκδοσης: 

Τετάρτη, 04 Οκτώβριος, 2017

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου σήμερα καί η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Ιεροθέου του Αρεοπαγίτου, πρώτου επισκόπου Αθηνών. τη μνήμη του Αγίου ιερομάρτυρος Πέτρου, του από Καπιτωλίων, των Αγίων μαρτύρων Αδαύκτου και Καλλισθένης της αυτού θυγατρός.

Τη μνήμη της αγίας Δομνίνης  και των θυγατέρων αυτής, Βερίνης και Προσδόκης,  των Οσίων πατέρων ημών Αμμούν του Αιγυπτίου,  Θεοδώρου του Ταμασού και Ιωάννου του λαμπαδιστού των εν Κύπρω.

Επίσης σήμερα η εκκλησία μας εορτάζει την ανάμνηση της ευρέσεως των Ιερών λειψάνων των Αγίων μαρτύρων Βαρσανουφίου και Γουρία των εν Κοζάνη. 

ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΜΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

(*) Στην Αθήνα βρίσκεται αυτές τις ημέρες ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας προκειμένου να μετάσχει με τους άλλους Αρχιερείς στην τακτική  Συνέλευση του Οκτωβρίου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. 

(*) «Η ορθόδοξη εκκλησία συμμετέχει σε κάθε θεολογικό διάλογο με σκοπό την ανάδειξη της αλήθειας χωρίς να αθετεί την δογματική διδασκαλία και παραδοσή της». Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του χθες προς τα μέλη της Ιεραρχίας ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος.

 (*) Η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος και ο Δήμος Λαμιέων συνδιοργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου τουτέως υπουργού κ Γεωργίου  Σούρλα «Το εθνικό χρέος προς τους άταφους ήρωες του 1940», αφιέρωμα στην Ερμιόνη Μπρίγκου «Μάνα των Πεσόντων». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Οκτωβρίου στις 11:00 το πρωί στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Λαμίας.

 

 (*) Με δοξολογία και αρτοκλασία  στον ιερό Ναό του Αγίου Λουκά πολιούχου Λαμίας τίμησαν χθες τον προστάτη τους Αγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη οι Δικηγόροι της πόλεως Λαμίας. 

(*)Το μυστήριο της Ιερού ευχελαίου θα τελεσθεί την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου στις 6 το απόγευμα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας. Τα έσοδα θα προσφερθούν στην ανέγερση του πολυδύναμου Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Μουάνζα στην Αφρική.

(*) Λαμπρός εορτασμός επί τη μνήμη του Οσίου Ιωάννου ερημίτου του Κρητός θα τελεσθεί την Παρασκευή στην ιστορική Ιερά Μονή του Αγίου Αθανασίου Ομβριακής.

 ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

(*) Σε πρώτη τακτική Συνεδρία συνήλθε χθες η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου του 2ου , στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Προ της Συνεδρίας τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργήσαντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρπενησίου κ. Γεωργίου.

Περί την 9η πρωινή, στη μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου, εψάλη η Ακολουθία για την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου. Αναγνωσθέντος του Καταλόγου των συμμετεχόντων Ιεραρχών, διεπιστώθη απαρτία.

Ακολούθως, συνεκροτήθη η Επιτροπή Τυπου από τούς Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεο και Πατρών κ. Χρυσόστομο.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ως Πρόεδρος του Σώματος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας προσεφώνησε τα Μέλη Αυτής ευχαριστώντας τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς για την προσέλευσή τους στην Συνεδρίαση. Ακολούθως κατέθεσε στοιχεία αναφορικά με τα θέματα των Εισηγήσεων, οι οποίες πρόκειται να αναγνωσθούν κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ιεράς Συνόδου και έχουν ως θέματα τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας και τον θεολογικό διάλογο μεταξύ Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών.

Ως προς το πρώτο θέμα ο Μακαριώτατος ανέφερε αρχικά ότι σε λίγο χρόνο συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από την κήρυξη της Επαναστάσεως του 1821 και διερωτήθηκε: «Γιατί σε μια τόσο μεγάλη χρονική διάρκεια τόσος παραπικρασμός, τόσες αντιπαραθέσεις μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας; Γιατί δεν μπόρεσαν οι δύο αυτοί, κύρια υπεύθυνοι, να φανούν αντάξιοι μιας βαρειάς Εθνικής Κληρονομιάς υπερβαίνοντας καθημερινές μικρότητες και εγωισμούς;» Ερμηνεύοντας διαχρονικά τις κατά καιρούς δυσκολίες στις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας επισήμανε ότι από τον βασιλέα Όθωνα και την Αντιβασιλεία ως σήμερα η τακτική της Πολιτείας έναντι της Εκκλησίας είναι όχι μόνο σχεδόν η ίδια, αλλά προστίθενται συνεχώς και άλλα πολυποίκιλα και σύγχρονα τεράστια προβλήματα.

Δεν είναι εύκολο, ανέφερε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος, να αντιμετωπισθούν όλα αυτά τα προβλήματα, αλλά δεν είναι και ακατόρθωτο. «Αρκεί να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και εις τους δύο χώρους και αυτές είναι: Η ειλικρίνεια, ο σεβασμός, η Αγάπη για την αλήθεια και το συμφέρον της πατρίδος. Μακριά από προκαταλήψεις, ιδεοληψίες και δογματισμούς».

Ως προς το θέμα του θεολογικού διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών ο Μακαριώτατος ανέφερε ότι ο θεολογικός διάλογος με σκοπό την ανάδειξη της Αλήθειας και η επιθυμία για επίτευξη της ενότητας είναι χαρακτηριστικά της Ορθόδοξης Εκκλησίας, γι’ αυτό και δεν αποτελεί σύγχρονο εφεύρημα στη ζωή της, αλλά αρχαία πρακτική. Η Ορθόδοξη Εκκλησία συμμετέχει σε κάθε διάλογο χωρίς να αθετεί ποτέ την δογματική διδασκαλία της και την παράδοσή της.

Κάνοντας μνεία της αποφασιστικής συμβολής του συγκεκριμένου διαλόγου ώστε να αναδειχθούν και να καταστούν αποδεκτά από μέρους των Ρωμαιοκαθολικών αρκετά σημεία από την εκκλησιολογία της Αρχαίας Εκκλησίας τα οποία διαφύλαξε, ανέδειξε και προσέφερε ανόθευτα η Ορθόδοξη Εκκλησία μέσα από αυτόν τον Διάλογο, τόνισε ο Μακαριώτατος: «Οι υπάρχουσες διαφορές δεν μπορούν να λυθούν έξω από το πλαίσιο του διαλόγου, αφού αποτελεί το μοναδικό και πρόσφορο μέσο για την επίλυσή τους. Αυτό αποδεικνύει η ίδια η ιστορία της Εκκλησίας». Γι’ αυτό και επισήμανε κλείνοντας την αναφορά του στο θέμα αυτό, ότι «είναι απαραίτητη μία συνεχής αξιολόγηση της πορείας του συγκεκριμένου Θεολογικού Διαλόγου, με ειλικρίνεια και με επιδίωξη την ‘’υπέρ της αληθείας’’ διακονία και όχι την ‘’κατά της αληθείας’’ (Β’ Κορ. 13,8) συνέχιση του παρόντος Διαλόγου, ώστε να προληφθούν τα αδιέξοδα και να συνεχίσουμε τον παρόντα Θεολογικό Διάλογο ‘’εν αγάπη και αληθεία’’».

Κατόπιν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, ως αντιπρόεδρος της Ιεραρχίας, αντιφώνησε εκ μέρους των Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών.

Στη συνέχεια παρουσιάσθηκαν οι Εκθέσεις Πεπραγμένων των Συνοδικών Επιτροπών για το εκκλησιαστικό έτος 2016-2017 από τους Σεβασμιωτάτους Προέδρους αυτών και ακολούθησε συζήτηση. Ακολούθως εγκρίθηκε ο Κατάλογος των προς Αρχιερατείαν Εκλογίμων.

Μετά το διάλειμμα ανέγνωσε την Εισήγησή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός με θέμα: «Μύθοι και πραγματικότης επί του θέματος των σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας».

Η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας συνέχισε και σήμερα τις εργασίες Της.
Το πρωί έγινε η ανάγνωση και Επικύρωση των Πρακτικών της προηγουμένης Συνεδρίας. Μέχρι την Παρασκευή ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος θα αναγνώσει την Εισήγησή του με θέμα: «Η πορεία του θεολογικού διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών. Αξιολόγησις, Προβλήματα, Προοπτικές» και η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος θα προβεί στην πλήρωση των κενών Ιερών Μητροπόλεων Σταγών και Μετεώρων, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου και τέλος θα προβεί στην ψήφιση Κανονισμών και εν συνεχεία θα ασχοληθεί με τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα.

(*) Η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος και ο Δήμος Λαμιέων μας προσκαλούν στη παρουσίαση του βιβλίου του τέως υπουργού κ Γεωργίου  Σούρλα «Το εθνικό χρέος προς τους άταφους ήρωες του 1940», αφιέρωμα στην Ερμιόνη Μπρίγκου «Μάνα των Πεσόντων». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Οκτωβρίου στις 11:00 το πρωί στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Λαμίας.Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Νικόλαος, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ Κωνσταντίνος Μπακογιάννης και ο Δήμαρχος Λαμιέων κ Νικόλαος Σταυρογιάννης.Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο κ Δημήτριος Γράψας, επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και ο τέως υπουργός και συγγραφέας κ Γεώργιος Σούρλας.Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος κ Απόστολος Ελληνας.

(*) Τον Αγιο Ιερομάρτυρα Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη, επίσκοπο και πολιούχο Αθηνών και προστάτη του δικαστικού σώματος τίμησαν χθες τα μέλη του δικηγορικού σώματος Λαμίας. Η πανηγυρική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Λουκά, πολιούχου της πόλεως και ακολούθησαν δοξολογία και αρτοκλασία προσφορά του δικηγορικού συλλόγου. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η δικηγόρος κυρία Βικτώρια Χατζημπύρρου. «Η δικαιοσύνη είναι και πρέπει να παραμείνει ανεπηρέαστη από εξωδικαϊκές παρεμβάσεις και σκοπιμότητες, μπορεί και πρέπει να συνεχίσει τη μακραίωνη παραδοσή της σε μια δημοκρατική κοινωνία ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία της η κ Χατζημπύρρου. Στον εορτασμό παρέστησαν ο βουλευτής κ Απόστολος Καραναστάσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ Ευθύμιος Καραϊσκος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Λαμίας κ Ζαχαρίας Χαλβαντζής, ο νέος αντιδήμαρχος κ Αλέκος Διαμαντάρας, το διοικητικό συμβούλιο και τα μέλη του δικηγορικού συλλόγου της πόλεως.Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ Νικόλαο εκπροσώπησε στον εορτασμό ο Γενικός Αρχιερατικός επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως πατήρ Νεόφυτος Ραφαηλίδης ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του μετέφερε τις ευχές του Ποιμενάρχου μας που απουσιάζει αυτές τις ημέρες στην Αθήνα λόγω της τακτικής συγκλίσεως της Ιεράρχίας και αναφέρθηκε δι’ολίγων στην μεγάλη αρετή της δικαιοσύνης την οποία υπηρετούν όλοι οι νομικοί και ευχήθηκε ο Αγιος Διονύσιος να είναι βοηθός σε όλους τους ασκώντας το λειτουργημά τους με ζήλο και φόβο Θεού. Μετά τον εορτασμό εδόθη δεξίωση στο τουριστικό περίπτερο του Αγίου Λουκά.

(*) Περνάμε σε μια δυσάρεστη είδηση που αφορά την εκδημία ενός εν ενεργεία κληρικού της φθιωτικής εκκλησίας. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος πληροφορηθείς την προς Κύριον εκδημία τού εν ενεργεία Εφημερίου της Ενορίας Αγίου Νικολάου Θαυμακού πατρός Βαΐου Τσιανάβα εξέφρασε τα θερμά και ειλικρινή του  συλλυπητήρια  προς την οικογένεια του εκλιπόντος.

          Ο μακαριστός Πρεσβύτερος πατήρ Βάϊος Τσιανάβας γεννήθηκε στον  Παλαμά Καρδίτσης το έτος 1952. Υπήρξε έγγαμος κληρικός, πατέρας 3 παιδιών. Την 4η Δεκεμβρίου του 1982 χειροτονήθηκε Διάκονος και στις 6 Δεκεμβρίου του ιδίου έτους Πρεσβύτερος υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Φθιώτιδος κυρού Δαμασκηνού. Από τότε και μέχρι της κοιμήσεως του υπηρετούσε ως Εφημέριος στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Θαυμακού. Η Εξόδιος ακολουθία του εψάλη σήμερα το μεσημέρι  στον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους Παλαμά Καρδίτσης, τόπος κατοικίας του εκλιπόντος. Λόγω της συμμετοχής του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας στις εργασίες της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Αθήνα, ο Ποιμενάρχης μας όρισε εκπρόσωπό του στην Εξόδιο ακολουθία τον Πανοσιολ. Αρχιμ. πατέρα Αμβρόσιο Αναστασίου.  

(*)Το μυστήριο του Ιερου ευχελαίου θα τελεσθεί την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου στις 6 το απόγευμα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας. Το ιερό αυτό μυστήριο θα τελεσθεί με την παρουσία απάντων των ιερέων και διακόνων της πόλεως Λαμίας και θα αποτελέσει μεγάλη ευλογία για όλους του πιστούς της πόλεως διότι με την επάλειψη του αγίου ελαίου θεραπεύονται όλες οι ψυχικές και σωματικές ασθένειες.

          Τα έσοδα που  θα συγκεντρωθούν από τα ονόματα τα υπέρ υγείας, θα προσφερθούν στην ανέγερση του πολυδύναμου Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Μουάνζα, ένα πολύ σημαντικό έργο,  το οποίο μετά από την ολοκλήρωση του Μεγαλοπρεπούς Καθεδρικού Ναού του Αγίου Νικολάου όπου αποπερατώθηκε και εγκαινιάσθη από τον Μακαριώταττο Πάπα και Πατριάρχη Αφρικής κ. Θεόδωρο τον Β' τον  περασμένο Οκτωβριο,   ανέλαβε η Ιερά Μητροπολίς μας και στο οποίο συνδράμουν όλοι οι ευσεβείς και φιλελεήμονες πιστοί της Φθιώτιδος.

ΠΡΙΝ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΕΝΟΡΙΑΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΘΑ Σας ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΟΥ ΔΕΧΤΗΚΕ ΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΣΤΥΛΙΔΟΣ

 

(*) Γέμισε για ακόμη μια φορά από παιδικές χαρούμενες φωνές και χαμόγελα το" Ίδρυμα Αργύρη Πετρή - Στέγη Γερόντων Στυλίδος",  καθώς χθες Τρίτη το πρωί οι μαθητές του 2ου Νηπιαγωγείου Στυλίδος, συνοδευόμενοι από τις νηπιαγωγούς τους επισκέφθηκαν τους τροφίμους με σκοπό να τους προσφέρουν με αγάπη το  μικρό τους κέρασμα, ένα χυμό και να δωρίσουν προσωπικά στον καθένα από μια κάρτα με ζωγραφιές φτιαγμένη από τα ίδια τα παιδιά.           Επίσης στο Ίδρυμα προσέφεραν και μια μεγάλη κάρτα γεμάτη ζωγραφιές, η οποία θα κοσμεί από εδώ και στο εξής το σαλόνι του 1ου Ορόφου του Ιδρύματος.    Οι τρόφιμοι και το προσωπικό δέχτηκαν τα παιδιά στο σαλόνι του 1ου ορόφου και για αρκετή ώρα γέροντες και παιδιά έγιναν ένα....παίζοντας και διασκεδάζοντας.   Στην συνέχεια το προσωπικό του Ιδρύματος προσέφερε γλυκίσματα στα παιδιά και το παιχνίδι συνεχίστηκε στον κήπο.     Στο τέλος της επισκέψεως ο Διευθυντής του Γηροκομείου   Αρχιμ. π. Μάξιμος Νικολόπουλος,  αφού ευχαρίστησε τα παιδιά και τις νηπιαγωγούς για την ευχάριστη επίσκεψη αυτή,  προσέφερε σε όλους εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας ως ευλογία μια εικόνα του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Εφραίμ με την ευχή να έχουν καλή πρόοδο και παντοτινή την ευλογία του Θεού στη ζωή τους. Φωτογραφίες από την όμορφη αυτή επίσκεψη των μικρών φίλων δημοσιευονται στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως.

  (*) Πανηγυρική Θεία Λειτουργία θα τελεσθεί την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου στήν Ιερά Μονή του Αγίου Αθανασίου Ομβριακής επί τη μνήμη του Οσίου πατρός ημών Ιωάννου ερημίτου του Κρητός. Σύμφωνα με το πρόγραμμα αύριο στις 5:30 το απόγευμα στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ομβριακής θα τελεσθεί Πανηγυρικός Εσπερινός με αρτοκλασία και θείο  κήρυγμα. Μετά τον εσπερινό περίπου στις 6:30 θα γίνει  λιτάνευση της Τιμίας Κάρας του Οσίου Ιωάννου. Η πομπή θα καταλήξει στην Ιερά Μονή όπου θα τελεσθεί η ακολουθία του Μικρού Αποδείπνου. Την Παρασκευή το πρωί στο μοναστήρι θα τελεσθεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία στο τέλος της οποίας θα προσφερθεί κέρασμα στο αρχονταρίκι. Ας θυμηθούμε όμως ποιο είναι το Ιστορικό απόκτησης της τιμίας Κάρας του οσίου Ιωάννου του Κρητός:   Το ιστορικό κατέγραψε στο βιβλίο του «Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου του Ομβρικού» ο συνταξιούχος ιερέας Πρωτοπρεσβύτερος Αθανάσιος Τσιούμας σύμφωνα με τις διηγήσεις παλαιοτέρων κατοίκων της Ομβριακής: «Ο Αρσένιος, ηγούμενος της Μονής, πληροφορήθηκε πως ο Σουλτάνος, μετά την απελευθέρωση της Κρήτης , θα περνούσε με λάφυρα, μεταξύ των οποίων η Κάρα του οσίου Ιωάννου του Ερημίτου, από το δρόμο της Λαμίας –Δομοκού. Τότε, καθώς το μοναστήρι ήταν ακμαίο, έψησε μερικά αρνιά και βγήκε στο δρόμο τον οποίο θα περνούσε ο Σουλτάνος. Στην τοποθεσία ‘’Καλαματαίικα’’ τον υποδέχτηκε και του ‘’έκανε το τραπέζι. ‘’ Κατόπιν του ζήτησε την Κάρα και αφού πλήρωσε γι’αυτή ένα σημαντικό ποσό, την αγόρασε. Έκαναν και ένα συμβόλαιο αγοράς, ‘φιρμάνι’. Έκτοτε η Κάρα παρέμεινε στο μοναστήρι». Για την επισημότερη τέλεση της εορτής του Οσίου στην Κωμόπολη της Ομβριακής, εκδόθηκε το έτος 2010 από την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος τη εγκρίσει της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Ακολουθία του Οσίου την οποία συνέγραψε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.

 (*) Την περασμένη Παρασκευή ξεκίνησαν οι Ιερές Αγρυπνίες για την φετινή εκκλησιαστική χρονιά στις ενορίες της πόλεως Λαμίας και θα συνεχισθούν καθόλη τη διάρκεια του έτους. Θα ενημερώνεσθε για αυτές από τις ανακοινώσεις στις ενορίες της πόλεως και από τον τοπικό μας ραδιοφωνικό σταθμό. Αυτή την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου Ιερά Αγρυπνία θα τελεσθεί στις 9:00 το βράδυ στον Ιερό Ναό του Αγίου Λουκά, πολιούχου Λαμίας.

(*) Στο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Εφραίμ τελείται Ιερά Παράκληση στον Αγιο και θαυματουργό μεγαλομάρτυρα κάθε Πέμπτη στις 5:00 το απόγευμα. Το Παρεκκλήσιο βρίσκεται στο  Πνευματικό Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, στην συμβολή των οδών Αγράφων και Μεγάλου Αλεξάνδρου στην περιοχή της Νέας Άμπλιανης Λαμίας.

 (*) Ιερά Παράκληση στον Άγιο και ιαματικό Παντελεήμονα τελείται κάθε Πέμπτη στις 6:00 το απόγευμα στο ομώνυμο Ιερό παρεκκλήσιο στο Ραχούτειο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Λαμίας στην οδό Εσλιν 22.

(*) Αγιασμός επί τη ενάρξει των μαθημάτων των  παραδοσιακών τμημάτων χορού των ενηλίκων της ενορίας Αγίου Βασιλείου Σταθμού Λιανοκλαδίου θα τελεσθεί σήμερα στις 6:30 το απόγευμα στο ενοριακό πνευματικό κέντρο. Τον αγιασμό θα τελέσει ο εφημέριος πατήρ Νικόλαος Καρανάσιος και θα μετάσχουν τα μέλη των τμημάτων και ο καθηγητής χορού κ Κωνσταντίνος Καλαθάς. Ο αγιασμός για τα παιδικά τμήματα χορού θα γίνει τις επόμενες ημέρες.Να σας θυμίσουμε ότι τα Μαθήματα χορού για τους ενήλικες γίνονται  δωρεάν κάθε Τετάρτη 6:00 με 8:00 το απόγευμα.Για τα παιδιά   κάθε Κυριακή 5:00 το απόγευμα μετά τη λήξη του κατηχητικού μαθήματος.

 (*) Ενορίες της Μητροπόλεως διοργανώνουν εκδρομές σε διάφορους πνευματικούς προορισμούς της πατρίδος. Ας δούμε ποιες είναι αυτές.

(*) Μονοήμερη προσκυνηματική εκδρομή θα πραγματοποιήσει η ενορία της Αγίας Παρασκευής Νέας Αμπλιανης Λαμίας τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα οι προσκυνητές θα επισκεφθούν την ιερά μονή Παναγίας Σουμελά όπου θα τελέσουν Ιερά Παράκληση και την πόλη της Εδεσσας.  Η τιμή συμμετοχής είναι 25 ευρώ.Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο του Ναού 22310 – 24961.

(*)  Η ενορία του Αγίου Δημητρίου Λαμίας την Δευτέρα 9 Οκτωβρίου διοργανώνει προσκυνηματική εκδρομή σε μοναστήρια της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος. Συγκεκριμένα στις ιερές μονές Παναγίας Ξενιάς Αλμυρού όπου θα προσκυνήσουν τεμάχιο της Αγίας Ζώνης της Θεοτόκου και Ταξιαρχών Πηλίου.Η τιμή είναι 15 ευρώ και για τη συμμετοχή σας καλέστε στο τηλέφωνο 22310 24 2 94.

(*) Η Ενορία της Αγίας Σοφίας Λαμίας την Τρίτη 10 Οκτωβρίου θα πραγματοποιήσει μονοήμερη προσκυνηματική εκδρομή στην Ιερά Μονή Σαγματά και στην Ιερά Μονή Αναλήψεως του Κυρίου στα Σκούρτα Βοιωτίας. Η τιμή συμμετοχής είναι 20 ευρώ και για δηλώσεις καλέστε στα τηλέφωνα 2231038708 και 6978190392.

(*) Η Ενορία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας διοργανώνει προσκυνηματική εκδρομή το Σάββατο 14 Οκτωβρίου σε Ιεράς Μονες της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος και Φαναριαφερσάλων. Συγκεκριμένα οι προσκηνυτές θα επισκεφθούν τις Ιερές Μονές Κορώνης, Πέτρας Καταφυγίου και Παναγίας Πελεκητής. Επίσης θα επισκεφθούν την όμορφη πόλη της Καρδίτσας και το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ στη λίμνη Πλαστήρα. Η Τιμή του εισητηρίου είναι 20 ευρώ και για δηλώσεις συμετοχής καλέστε στα τηλέφωνα 22310 23151 και  6975861698.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

(*) Η πολιτιστική είδηση της ημέρας έχει να κάνει με τη Χειμωνίδειο Στέγη της Ένωσης Ποντίων Φθιώτιδος που βρίσκεται στη διευθυνση Μάρκου Μπότσαρη 19 και Ελευθερίου Βενιζέλου στη Λαμία,της οποίας το διοικητικό συμβούλιο μας γνωστοποιεί ότι τον Οκτώβριο θα λειτουργήσει τμήμα γυμναστικής με τη γυμνάστρια κ Αικατερίνη Τσίγκα. Οι εγγραφές έχουν ήδη αρχίσει. Οι ενδιαφερόμενοι επικοινωνείστε στα σταθερά τηλέφωνα 22310 25 616 και 35 260, 69 33 36 51 05 και 69 77 72 22 15.

Επίσης να σας θυμίσουμε ότι ήδη λειτουργούν τμήματα χορού (παιδικό,εφηβικό,νέων και ενηλίκων), αγιογραφίας, τμήματα ζωγραφικής,  διδασκαλίας ποντιακής διαλέκτου, κοπτικής-ραπτικής, πλεξίματος και διακοσμητικής. Τα μαθήματα στα τμήματα αυτά παραδίδουν η πρόεδρος του συλλόγου κ Συμέλα Τουμανίδου Πατσινακίδου, η κ Ελένη Κράββαρη-Χρα, η κ Κική Κωστορρίζου, η κ Ντίνα Μεργιά και η κ Γιούλα Ξενοκώστα.

Εδώ ολοκληρώσαμε το σημερινό ενημερωτικό μας δελτίο.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...