165

Ραδιοφωνικά Δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

1323

Ημερομηνία έκδοσης: 

Παρασκευή, 06 Οκτώβριος, 2017

Παρασκευή 6 Οκτωβρίου σήμερα καί η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του αγίου ενδόξου Αποστόλου Θωμά. τη μνήμη της αγίας μάρτυρος Ερωτηίδος της παρθένου, του οσιομάρτυρος Μακαρίου του νέου, του εκ Κίου ο οποίος μαρτύρησε το έτος 1590 καθώς και  τη μνήμη των οσίων πατέρων ημών Ιωάννου του Κρητός, Κενδέα του θαυματουργού, Καλαντίου και Κασσιανού των εν Κύπρω.

 ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΜΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

(*) Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες  της τακτικής Συνέλευσης της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος οι οποίες άρχισαν την περασμένη Τρίτη. Νέος Μητροπολίτης Σταγών ο Αρχιμ. Θεόκλητος Λαμπρινάκος..

 (*) «Το φύλο στον άνθρωπο αποτελεί ιερή παρακαταθήκη δεν είναι επιλέξιμο, αλλά ως δώρο αποτελεί θείο χάρισμα στον άνθρωπο που πρέπει αυτός να αξιοποιήσει για τον αγιασμό του. Αυτά ανέφερε χθες η Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας επί του Νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

 (*) Είκοσι ένα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη ημέρα χειροτονίας του Ποιμενάρχου μας κ Νικολάου, ως Μητροπολίτη Φθιώτιδος.

(*) Σύναξη των στελεχών του κατηχητικού έργου θα πραγματοποιήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας αύριο Σάββατο στις 11:00 το πρωί στην μεγάλη αίθουσα του Πνευματικού Διοικητικού Κέντρου.

(*) Η Κυριακή 8 Οκτωβρίου ορίσθηκε ως ημέρα ενάρξεως των μαθημάτων στα κατηχητικά σχολεία της Εκκλησίας. Ενημερωθείτε για την ώρα τελέσεως του αγιασμού και στείλτε τα παιδιά σας στο κατηχητικό της ενορίας σας.

  (*) Αγιασμός επί τη ενάρξη των μαθημάτων στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μη­τρο­πό­λεώς μας θα τελεσθεί αύριο στις 6:00 το απόγευμα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό. Επίσης θα λάβουν τα πτυχία τους οι απόφοιτοι της Σχολής της περσινής διδακτικής χρονιάς.

 

(*) Λαμπρός εορτασμός επί τη μνήμη του Οσίου Ιωάννου ερημίτου του Κρητός τελέσθηκε χθες και σήμερα στην ιστορική Ιερά Μονή του Αγίου Αθανασίου Ομβριακής.

 ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

  (*) Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες  της τακτικής Συνέλευσης της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος οι οποίες άρχισαν την περασμένη Τρίτη. Ήδη αναφέραμε στους τίτλους ότι πληρώθηκε μετά από ψηφοφορία η Ιερά Μητρόπολη Σταγών. Ο Πρωτοσύγκελλος της Ι.Μ. Μεσσηνίας, Αρχιμανδρίτης Θεόκλητος Λαμπρινάκος, εξελέγη από το Σώμα της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, νέος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων.

Το Σώμα της Ιεραρχίας εξέλεξε τον Αρχιμανδρίτη Θεόκλητο με 54 ψήφους, ενώ στην διαδικασία του τριπροσώπου έλαβε 60 ψήφους.

Αμέσως μετά ο εψηφισμένος Μητροπολίτης έδωσε ενώπιον των Μελών της Ιεραρχίας το λεγόμενο Μικρό Μήνυμα, όπου ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τους Ιεράρχες για την τιμία ψήφο που τον εξέλεξε Μητροπολίτη στην ευλογημένη αυτή Επαρχία.

Στη συνέχεια ο κ. Θεόκλητος έλαβε τα συγχαρητήρια του Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου και τις ευχές των Μητροπολιτών, ενώ μετέβη στο Καθολικό της Μονής Πετράκη όπου ανέγνωσε το Μεγάλο Μήνυμα.

Αναμένουμε αγαπητοί ακροατές την πλήρωση της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου.

Ας δούμε τώρα τι έγινε στην χθεσινή τρίτη Τακτική Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Μετά την προσευχή και την επικύρωση των Πρακτικών της προηγούμενης Συνεδρίας, ανέγνωσε την Εισήγησή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος με θέμα: «Η πορεία του θεολογικού διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών. Αξιολόγησις, Προβλήματα, Προοπτικές». Αρχικά έκανε εκτενή αναφορά στην πορεία του θεολογικού διαλόγου από τον Μάιο του 1980 έως και σήμερα επισημαίνοντας ιδιαίτερα, ότι βάση του διαλόγου αυτού ήταν πάντοτε η κοινή παράδοση της Αρχαίας Εκκλησίας.

Περαίνοντας την Εισήγηση αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των κοινών Κειμένων μεταξύ Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών και την μελλοντική πορεία του Θεολογικού Διαλόγου σημειώνοντας ότι τα κοινά Θεολογικά Κείμενα, πέραν από την υπάρχουσα προβληματική ως προς την εκκλησιαστική αποδοχή τους, αναγνωρίζεται ότι αποτελούν πραγματική συνεισφορά στην όλη πορεία και στα όσα θετικά αποτελέσματα επιτεύχθηκαν μέχρι σήμερα και συνέχισε: «Για την Ορθόδοξη Εκκλησία ο διάλογος είναι πάντοτε το sine qua non, όχι μόνο γιατί, όπως αναφέρει ο άγιος Μάρκος ο Ευγενικός, ‘’μέ τον διάλογο αποδεικνύεται ότι οι διαφορές είναι λιγότερες από αυτές που γίνονται όταν δεν διαλεγόμεθα’’ αλλά κυρίως γιατί η Ορθόδοξη Εκκλησία, έχουσα συνείδηση ότι είναι η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία, συμμετέχει σε κάθε Θεολογικό Διάλογο προκειμένου να προσφέρει την Αλήθεια, την οποία κατέχει, και όχι για να προσλάβει την Αλήθεια. Μέσω του διαλόγου παρέχεται η ευκαιρία στους ετεροδόξους να γνωρίσουν και να αναγνωρίσουν την αυθεντικότητα της πατερικής παράδοσης και την αξία της πατερικής διδασκαλίας, την λειτουργική εμπειρία και την πίστη της Ορθόδοξης Εκκλησίας».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας τόνισε ότι οι υπάρχουσες διαφορές δεν μπορούν να λυθούν έξω από το πλαίσιο του Διαλόγου, αφού αποτελεί το μοναδικό και πρόσφορο μέσο για την επίλυσή τους, γεγονός που αποδεικνύεται από την ίδια την ιστορία της Εκκλησίας. Η Ορθόδοξη Εκκλησία μέσα από αυτόν τον Διάλογο ανέδειξε και προσέφερε αρκετά σημεία από την εκκλησιολογία της Αρχαίας Εκκλησίας, τα οποία έγιναν αποδεκτά από μέρους των Ρωμαιοκα-θολικών. «Δυστυχώς όμως», σημείωσε ο Σεβασμιώτατος, «το θετικό αυτό έργο σκιάζεται ή μάλλον εγκλωβίζεται στα ακανθώδη και δισεπίλυτα προβλήματα της εκκλησιαστικής πολιτικής και διπλωματίας, η οποία φαίνεται ότι αποδυναμώνει όλες τις ανωτέρω σταθερές θεολογικές βάσεις αντιμετώπισης των πραγματικών εκκλησιολογικών προβλημάτων, αποπροσανατολίζοντας τον Θεολογικό Διάλογο από την αρχική στοχοθεσία του και δημιουργώντας σύννεφα ή και ‘’παγετώνες’’ στην περαιτέρω πορεία του».

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι θεωρεί «απαραίτητη μία επαναξιολόγηση της πορείας του συγκεκριμένου Θεολογικού Διαλόγου, με ειλικρίνεια και με επιδίωξη την ‘’υπέρ της αληθείας’’ διακονία και όχι την ‘’κατά της αληθείας’’ (Β’ Κορ. 13,8) συνέχιση του παρόντος Διαλόγου. Η εφαρμογή της απόφασης της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, σχετικά με την διαδικασία επαναξιολόγησης και επανεκτίμησης των μέχρι σήμερα αποτελεσμάτων του και της μελλοντικής του πορείας θα ήταν χρήσιμη, ώστε να προληφθούν τα αδιέξοδα και να συνεχίσουμε τον παρόντα Θεολογικό Διάλογο ‘’εν αγάπη και αληθεία’’».

Ακολούθησε ευρύτατος διάλογος επί της Εισηγήσεως, κατά τον οποίο έλαβαν τον λόγο πολλοί Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς.

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας, παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα του μέχρι σήμερα διεξαχθέντος διαλόγου δεν είναι τα αναμενόμενα, αφού συνεχάρη τα Μέλη της Εκκλησίας της Ελλάδος που συμμετέχουν στον συγκεκριμένο διάλογο, απεφάσισε όπως συνεχίσει να συμμετέχει στον παρόντα διάλογο, υπό την προϋπόθεση των εκκλησιολογικών αρχών, όρων και προϋποθέσεων της Αρχαίας Εκκλησίας, ήτοι της πρώτης χιλιετίας, γι’ αυτό και προτείνει όπως επαναξιολογηθεί η πορεία του συγκεκριμένου Θεολογικού Διαλόγου. 

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος παρακολουθεί με προσοχή την ως μη ώφειλε έντονη συζήτηση επί του Νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Προς τούτο κατέθεσε τις απόψεις της στη γενομένη ανοιχτή διαβούλευση, παρέστη, δι’ εκπροσώπου της, στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή και προέβη στα διαβήματα που της αναλογούν αρμοδίως. 
Ως ύστατη όμως κίνηση αγάπης προς τον λαό μας και εν όψει της επικειμένης συζήτησής του στην ολομέλεια της Βουλής, επαναλαμβάνει τις βασικές της θέσεις: 

(α) Το φύλο στον άνθρωπο αποτελεί ιερή παρακαταθήκη και υπηρετεί στη βάση της ψυχοσωματικής συμπληρωματικότητας το μυστήριο της ζωής και της αγάπης. Υπό την έννοια αυτήν, δεν είναι επιλέξιμο, αλλά ως δώρο αποτελεί θείο χάρισμα στον άνθρωπο που πρέπει αυτός να αξιοποιήσει για τον αγιασμό του.

(β) Θεωρεί ότι η νομολογία των δικαστηρίων της πατρίδας μας καλύπτει, όπου υπάρχει ανάγκη, υφιστάμενα προβλήματα, με το δεδομένο ότι το φύλο, ούτε επιλέγεται ελεύθερα, ούτε και μεταβάλλεται κατά βούλησιν, αλλά επί τη βάσει ανατομικών, φυσιολογικών και βιολογικών χαρακτηριστικών, που ορίζουν την ταυτότητα του ανθρώπου και βεβαιώνονται μέσω ιατρικών γνωματεύσεων προς το δικαστήριο. Ο νόμος δεν μπορεί να αρκείται απλώς στην επιστημονικά ατεκμηρίωτη δήλωση του πολίτη, που ενδεχομένως αργότερα δύναται να μεταβληθεί. 

(γ) Το προτεινόμενο Νομοσχέδιο προκαλεί το αίσθημα της κοινωνίας, τορπιλίζει τον ιερό θεσμό της οικογένειας, έρχεται σε αντίθεση με τα χρηστά ήθη και την κοινή λογική και κυρίως καταστρέφει τον άνθρωπο. Αντί να λιγοστεύει τη σύγχυση και τις ψυχικές διαταραχές, θα τις αυξήσει και θα δώσει διαστάσεις επικίνδυνου κοινωνικού φαινομένου. Ιδίως όταν επεκτείνει τις δυνατότητές του και μεταξύ των μαθητών, δημιουργεί εκρηκτική κατάσταση και στα σχολεία.

(δ) Πίσω από όλες αυτές τις προσπάθειες δεν διακρίνει το ενδιαφέρον για τον ταλαιπωρημένο και αδικημένο συνάνθρωπο, αλλά την ύπαρξη ισχυρών ομάδων, με αποτέλεσμα τη διάλυση της κοινωνικής συνοχής και την πνευματική νέκρωση του ανθρώπου και

(ε) Κάνει μια ύστατη έκκληση στο σύνολο του πολιτικού κόσμου να αρθεί στο ύψος της ευθύνης και αποστολής του και πέρα από πολιτικά ιδεολογήματα, προκαταλήψεις και την επίκληση του ανεξέλεγκτου δικαιωματισμού, να αποσύρει το Νομοσχέδιο, να δείξει ανάλογο ενδιαφέρον για την επίλυση των σοβαρότατων προβλημάτων που μαστίζουν την κοινωνία, το έθνος μας και τον λαό και αντί να ενισχύει την ένταση, τον διχασμό και τον παραλογισμό, να συμβάλει στην πνευματική ανόρθωση των πολιτών μας.

Σε εποχή που η ανάγκη ταυτότητας και συνοχής αποτελεί ανάγκη εθνικής και πνευματικής επιβίωσης, η νομική κατοχύρωση της ρευστότητας της προσωπικής ταυτότητας είναι ό,τι χειρότερο υπάρχει. Η Εκκλησία περιβάλλει με αγάπη και κατανόηση αδιακρίτως όλους τους ανθρώπους, αλλά προσβλέποντας πάντοτε στη σωτηρία τους οφείλει να καταδείξει την αστοχία κρισίμων επιλογών τους.
Τέλος η Εκκλησία της Ελλάδος αποφάσισε να επιδώσει εξώδικο πρόσκληση στον τέως Υπουργό και υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Ιωάννη Ραγκούση, κατόπιν των δηλώσεών του, να καταθέσει εντός πενθημέρου στην Αρχιγραμματεία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στοιχεία που ισχυρίζεται ότι έχει για τα καταγγελόμενα από αυτόν εις βάρος Μητροπολιτών της Εκκλησίας μας, άλλως θα υποστεί την ανάλογη δικαστική βάσανο. 

(*) Αφήνουμε τα νέα που αφορά τις εργασίες της Ιεράς Συνόδου και περνάμε σε είδηση που αναφέρεται στον Ποιμενάρχη μας κ Νικόλαο. Είκοσι ένα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη ημέρα χειροτονίας του ως Μητροπολίτη Φθιώτιδος. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας έδωσε προτεραιότητα σε έργα αγάπης που συμβάλλουν στην ανακούφιση και θαλπωρή των πονεμένων συνανθρώπων μας όπως είναι η λειτουργία των κέντρων αγάπης και των Γηροκομείων σε Λαμία, Στυλίδα και Σπερχειάδα, η ομάδα διακονίας ασθενών, η Υπηρεσία συμπαραστάσεως ασθενών, η ποιμαντική φροντίδα φυλακισμένων Δομοκού και άλλα. Ασχολήθηκε με έργα που συνετέλεσαν στην οργάνωση της Ιεράς Μητροπόλεως,όπως είναι η λειτουργία του Πνευματικού Διοικητικού Κέντρου. Με έργα που συνετέλεσαν στη συνοχή της κοινωνίας και στην ανάπτυξη του πολιτισμού.Επίσης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας τόνωσε τη πνευματική ζωή του τόπου μας με την καθιέρωση νέων εορτών όπως των φθιωτών αγίων, με την ίδρυση των πολύτιμων για τις ενορίες πνευματικών κέντρων αλλά και άλλων έργων όπως είναι η έκδοση εφημερίδος και η διεξαγωγή εκδηλώσεων που συμβάλλουν στην τόνωση του θρησκευτικού μας συναισθήματος και στην αντικειμενική μας ενημέρωση. Ευχόμαστε στο Ποιμενάρχη μας υγεία και δύναμη για να συνεχίσει το ποιμαντικό του έργο.

Να σημειώσουμε ότι στις 6 Δεκεμβρίου του 2016 ο Δήμος Λαμιέων διοργάνωσε μια πολύ πετυχημένη  Εκδήλωση τιμής για τα είκοσι χρόνια προσφοράς του Ποιμενάρχου μας στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού- Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως όπου το παρόν έδωσαν ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ Κωνσταντίνος Μπακογιάνης, λοιπές πολιτικές αρχές του τόπου άλλοι τοπικοί φορείς, ο ιερός κλήρος και πλήθος κόσμου.

 (*) Το πνευματικό ποιμαντικό έργο των ενοριών μας αρχίζει το μήνα Οκτώβριο. Τα κατηχητικά σχολεία της Ιεράς Μητροπόλεως όπου Θεολόγοι κληρικοί και λαικοί αλλά και όσοι θέλουν να υπηρετούν το κατηχητικό έργο θα εργαστούν και φέτος με αγάπη και ζήλο για την εν Χριστώ διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας. Επίσης οι ενήλικες θα μετάσχουν στις εσπερινές ομιλίες όπου οι κυκλάρχες και οι κυκλάρχισσες θα αναπτύσσουν θεολογικά θέματα. Η 8η Οκτωβρίου ημέρα Κυριακή ορίσθηκε κατ' εντολήν της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ως ημέρα ενάρξεως τωνΚατηχητικών Σχολείων  και για το λόγο αυτό αύριο το πρωί στις 11:00 ο Ποιμενάρχης μας θα πραγματοποιήσει σύναξη με τους κατηχητές και τις κατηχήτριες στην μεγάλη αίθουσα του Πνευματικού - Διοικητικού Κέντρου. Η σύναξη αυτή αποσκοπεί στο να υπάρχει αλληλογνωριμία και επικοινωνία με τα στελέχη του κατηχητικού έργου και να δοθούν οι απαραίτητες κατευθυντήριες οδηγίες ώστε και η φετινή χρονιά να είναι πετυχημένη και να αποφέρει καρπούς. Οι γονείς και τα παιδιά θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον ιερέα της ενορίας τους για να ενημερωθούν για την ώρα τελέσεως του αγιασμού αλλά και τις ώρες του κατηχητικού μαθήματος.

 (*)  Την Δευτέρα 9 Οκτωβρίου ξεκινούν οι Ενοριακές εσπερινές ομιλίες -  κύκλοι μελέτης της Αγίας Γραφής. Προ των ομιλιών θα τελείται η ακολουθία του Μικρού Παρακλητικού κανόνος προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου.Οι ομιλητές θα αντλούν τα θεματά τους από το βιβλίο του πατρός Παρασκευά  Ζωγράφου «Κηρύγματα αλήθειας και ζωής στις Ευαγγελικές περικοπές των Κυριακών.

          Επιπροσθέτως ξεκινούν αυτές τις ημέρες και οι Ενοριακές Συνάξεις Νέων στις οποίες νέοι κάθε ηλικίας μελετώντας τον λόγο του Θεού δίνουν απαντήσεις σε οποιαδηποτε απορία υπάρχει σχετικά με την ζωή και την πνευματική τους προκοπή.  Η ενοριακή σύναξη νέων του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Λαμίας θα αρχίσει τα μαθήματα το Σάββατο 21 Οκτωβρίου. Το θέμα των φετινών μαθημάτων είναι λόγοι του πατρός Παισίου του Αγιορείτου από το βιβλίο «πάθη και αρετές». Τα μαθήματα  θα πραγματοποιούνται στο ενοριακό πνευματικό κέντρο κάθε Σάββατο στις 7:15 το απόγευμα.

(*) Αγιασμός επί τη ενάρξει των μαθημάτων στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως  «Γερμανός ο Μελωδός» θα τελεσθεί από τον Ποιμενάρχη μας το Σάββατο στις 6:00 το απόγευμα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας ακριβώς μετά τον εσπερινό. Μετά τη λήξη του αγιασμού ο Σεβασμιώτατος θα απονείμει τα πτυχία των αποφοίτων της Σχολής του περσινού διδακτικού έτους.  Να σας θυμ’ίσουμε ότι οι απόφοιτοι της Σχολής έχουν την δυνατότητα αποκτήσεως πτυ­χίου και διπλώματος αναγνωρισμένου από το κράτος, με το οποίο μπο­ρούν να διδάξουν στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση.Τα γραφεία της βρίσκονται στη συμβολή των οδών Σατωβριάνδου και Χατζοπούλου στην πλατεία Πάρκου, πάνω από το βιβλιοπωλείο  ΕΝΘΕΟΝ, στον 3ο όροφο.Το τηλέφωνο επικοινωνίας  είναι 22310 50168. Στα 5 παραρτήματα της σχολής σε Λαμία,  Στυλίδα, Καμένα Βούρλα,Τιθορέα και Μαλεσίνα φοιτούν φέτος 160 παιδιά. 100 στη Λαμία και τα υπόλοιπα στην περιφέρεια.  

ΑΠΟ ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΝΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ ΜΑΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ                                               

  (*) Αφιέρωμα στην ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Δαδίου θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 8 Οκτωβρίου στις 8:30 το βράδυ το εκκλησιαστικό κανάλι 4 Ε.Μέσα από την εκπομπή «μοναστήρια του τόπου μας» θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε την μακρόχρονη ιστορία και προσφορά του μοναστηριού, την κτηριακή του υποδομή και τα μέλη της αδελφότητας που την διακονούν.Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκπομπή είτε μέσω του δορυφόρου στο cosmote tv είτε μέσα από την ιστοσελίδα 4 Ε. gr

(*) Τη μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Ερημίτου εόρτασε με λαμπρότητα η τοπική μας Εκκλησία, χθες και σήμερα στην Ομβριακή Δομοκού, όπου φυλάσσεται η τιμία Κάρα του Οσίου.  Χθες τελέσθηκε Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ομβριακής. Περί το τέλος του Εσπερινού  πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της τιμίας Κάρας του Οσίου Ιωάννου στους δρόμους της Ομβριακής και στη συνέχεια οι πιστοί μετέφεραν πεζοί την τιμία Κάρα στην Ιερά Μονή του Αγίου Αθανασίου όπου τελέσθηκε Απόδειπνο.  Σήμερα το πρωί στο μοναστήρι τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία στο τέλος της οποίας προσφέρθηκε κέρασμα στο αρχονταρίκι. Το θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιμ πατήρ Γρηγόριος Αθανασίου της Ιεράς Μονής Αγίου Βλασίου Στυλίδος.

Ας θυμηθούμε όμως ποιο είναι το Ιστορικό απόκτησης της τιμίας Κάρας του οσίου Ιωάννου του Κρητός:   Το ιστορικό κατέγραψε στο βιβλίο του «Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου του Ομβρικού» ο Πρωτοπρεσβύτερος Αθανάσιος Τσιούμας σύμφωνα με τις διηγήσεις παλαιοτέρων κατοίκων της Ομβριακής: «Ο Αρσένιος, ηγούμενος της Μονής, πληροφορήθηκε πως ο Σουλτάνος, μετά την απελευθέρωση της Κρήτης , θα περνούσε με λάφυρα, μεταξύ των οποίων η Κάρα του οσίου Ιωάννου του Ερημίτου, από το δρόμο της Λαμίας –Δομοκού. Τότε, καθώς το μοναστήρι ήταν ακμαίο, έψησε μερικά αρνιά και βγήκε στο δρόμο τον οποίο θα περνούσε ο Σουλτάνος. Στην τοποθεσία ‘’Καλαματαίικα’’ τον υποδέχτηκε και του ‘’έκανε το τραπέζι. ‘’ Κατόπιν του ζήτησε την Κάρα και αφού πλήρωσε γι’αυτή ένα σημαντικό ποσό, την αγόρασε. Έκαναν και ένα συμβόλαιο αγοράς, ‘φιρμάνι’. Έκτοτε η Κάρα παρέμεινε στο μοναστήρι». Για την επισημότερη τέλεση της εορτής του Οσίου στην Κωμόπολη της Ομβριακής, εκδόθηκε το έτος 2010 από την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος τη εγκρίσει της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Ακολουθία του Οσίου την οποία συνέγραψε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.

 (*) Η καθιερωμένη Ιερά Αγρυπνία της Παρασκευής για την πόλη της Λαμίας θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Λουκά πολιούχου της πόλεως. Η ιερά Αγρυπνία θα αρχίσει στις 9:00 το βράδυ και θα τελειώσει γύρω στις 12:30 μετά τα μεσάνυκτα.

 (*)   2η Θεία Λειτουργία τελείται κάθε Κυριακή στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.       Η Θεία Λειτουργία αυτή τελείται για τους πιστούς που για διαφόρους λόγους αδυνατούν να προσέλθουν το πρωί στην Εκκλησία, είτε είναι μικρά παιδιά, είτε είναι εργαζόμενοι, είτε είναι ηλικιωμένοι. Αρχίζει στις 11 το πρωί και ολοκληρώνεται γύρω στις 12 το μεσημέρι.

(*) Η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος στην προσπάθειά της να διασωθή και να διαδοθή η εθνική μας κληρονομιά, λειτουργεί από το έτος 1998, Σχολή Παραδοσιακών Χορών. Στα 19 χρόνια της λειτουργίας της Σχολής, έχουν διοργανωθή τμήματα παίδων, εφήβων και ενηλίκων και σήμερα παρακολουθούν τα μαθήματα αυτά περισσότεροι από 500 ενδιαφερόμενοι και διδάσκονται δωρεάν παραδοσιακούς χορούς από όλη την Ελλάδα, με την επίβλεψη εμπείρων χοροδιδασκάλων. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στα πνευματικά κέντρα των Ιερών Ναών του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού, της Αγίας Βαρβάρας, των Αγίων Αποστόλων, του Αγίου Αθανασίου, του Αγίου Νεκταρίου, της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Γεωργίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορείτε να επικοινωνήσετε  με τους Ιερούς Ναούς και να ενημερωθείτε για τις ώρες των μαθημάτων.Τα μαθήματα των χορών παραδίδονται από τους καθηγητές  Φυσικής Αγωγής κυρίους Αριστείδη Φυτιλή, Κωνσταντίνο Φλώρο και κυρία Αργυρούλα Τσιριγκούλη.

(*) Συνεχίζουμε με τη φιλοξενία ιερών εικόνων σε ενορίες της Μητροπόλεως. Την Ιερά εικόνα της Παναγίας Δαμάστας θα φιλοξενήσει προς ευλογία των πιστών η ενορία του Αγίου Νικολάου του Νέου Ανθήλης. Η υποδοχή θα γίνει αύριο στις 5:00 το απόγευμα μετά πάσης λαμπρότητος στον κόμβο της Ανθήλης και θα τοποθετηθεί στον ιερό Ναό όπου θα τελεσθεί εσπερινός και ιερά Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο. Η Ιερά εικόνα θα επιστρέψει στο μοναστήρι την Κυριακή το απόγευμα μετά την τέλεση της Ιεράς Παρακλήσεως που θα αρχίσει στις 4:00.

Επίσης την Ιερά Εικόνα της Παναγίας Αντινίτσης θα φιλοξενήσει από σήμερα η ενορία των Αγίων θεοδώρων Αταλάντης.Η εικόνα θα επιστραφεί στο μοναστήρι τη Δευτέρα 9 του μηνός.

(*) Ιερά Παράκληση  προς τον ¨Αγιο Νεκτάριο τελείται κάθε Παρασκευή στις 5:00 το απόγευμα στον  Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου Λαμίας. Επίσης κάθε Παρασκευή εκτός Λαμίας τελείται Ιερά Παράκληση στην Αγία Παρασκευή στον ομώνυμο ενοριακό Ιερό Ναό Πετρωτού και Ιερά Παράκληση στους Αγίους Αναργύρους στον ιερό Ναό της Γλύφας.

(*) Στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στην Ταράτσα τελείται Θεία Λειτουργία κάθε Σάββατο από τις 7:00 το πρωί έως τις 9:15. Επίσης Θεία Λειτουργία τελείται το Σάββατο στον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, στον κοιμητηριακό Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Καλυβίων και στον Κοιμητηριακό Ιερό Ναό της Παναγίας της Ξηριώτισσας.

 (*) Μονοήμερη προσκυνηματική εκδρομή θα πραγματοποιήσει η ενορία της Αγίας Παρασκευής Νέας Αμπλιανης Λαμίας τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα οι προσκυνητές θα επισκεφθούν την ιερά μονή Παναγίας Σουμελά όπου θα τελέσουν Ιερά Παράκληση και την πόλη της Εδεσσας.  Η τιμή συμμετοχής είναι 25 ευρώ.Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο του Ναού 22310 – 24961.

(*)  Η ενορία του Αγίου Δημητρίου Λαμίας την Δευτέρα 9 Οκτωβρίου διοργανώνει προσκυνηματική εκδρομή σε μοναστήρια της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος. Συγκεκριμένα στις ιερές μονές Παναγίας Ξενιάς Αλμυρού όπου θα προσκυνήσουν τεμάχιο της Αγίας Ζώνης της Θεοτόκου και Ταξιαρχών Πηλίου όπου θα προσκυνήσουν τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου. Η τιμή είναι 15 ευρώ και για τη συμμετοχή σας καλέστε στο τηλέφωνο 22310 24 2 94.

(*) Η Ενορία της Αγίας Σοφίας Λαμίας την Τρίτη 10 Οκτωβρίου θα πραγματοποιήσει μονοήμερη προσκυνηματική εκδρομή στην Ιερά Μονή Σαγματά και στην Ιερά Μονή Αναλήψεως του Κυρίου στα Σκούρτα Βοιωτίας. Η τιμή συμμετοχής είναι 20 ευρώ και για δηλώσεις καλέστε στα τηλέφωνα 2231038708 και 6978190392.

(*) Η Ενορία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας διοργανώνει προσκυνηματική εκδρομή το Σάββατο 14 Οκτωβρίου σε Ιεράς Μονες της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος και Φαναριαφερσάλων. Συγκεκριμένα οι προσκηνυτές θα επισκεφθούν τις Ιερές Μονές Κορώνης, Πέτρας Καταφυγίου και Παναγίας Πελεκητής. Επίσης θα επισκεφθούν την όμορφη πόλη της Καρδίτσας και το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ στη λίμνη Πλαστήρα. Η Τιμή του εισητηρίου είναι 20 ευρώ και για δηλώσεις συμετοχής καλέστε στα τηλέφωνα 22310 23151 και  6975861698.

(*) Απογευματινή εκδρομή θα πραγματοποιήσει η ενορία Εισοδίων Θεοτόκου Σταυρού το Σάββατο 28 Οκτωβρίου στην ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μύλων. Οι προσκυνητές θα επισκεφθούν το μοναστήρι λόγω της εορτής της Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας 29 του μηνός και θα συμμετάσχουν στον πανηγυρικό εσπερινό που θα τελεσθεί στο ιερό παρεκκλήσιο της Αγίας. Η τιμή εισιτηρίου είναι 10 ευρώ και οι ενδιαφερόμενοι καλέστε στα τηλέφωνα 22310 50 200 και 69 74 77 79 85.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

(*) Ο Δήμος Λαμιέων και η Θεατρική Ομάδα “Σκηνοβάτες” παρουσιάζουν για 2η χρονιά ένα  θεατρικό έργο του Jack Sharkey, σε διασκευή του Χρήστου Λάτσινου, για τρεις παραστάσεις Σάββατο 7, Κυριακή 8 και Δευτέρα 9 Οκτωβρίου με ώρα έναρξης 9:00 το βράδυ, στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας.  Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Άρη Τσιούνη που έφυγε πρόσφατα από κοντά μας.Τιμή εισιτηρίου: 5€Μέρος των εσόδων θα διατεθούν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο.

(*) Το διοικητικό συμβούλιο της Χειμωνιδείο Στέγης της Ένωσης Ποντίων Φθιώτιδος που βρίσκεται στη διευθυνση Μάρκου Μπότσαρη 19 και Ελευθερίου Βενιζέλου στη Λαμία, μας γνωστοποιεί ότι τον Οκτώβριο θα λειτουργήσει τμήμα γυμναστικής με τη γυμνάστρια κ Αικατερίνη Τσίγκα. Οι εγγραφές έχουν ήδη αρχίσει. Οι ενδιαφερόμενοι επικοινωνείστε στα σταθερά τηλέφωνα 22310 25 616 και 35 260, 69 33 36 51 05 και 69 77 72 22 15.

Επίσης να σας θυμίσουμε ότι ήδη λειτουργούν τμήματα χορού (παιδικό,εφηβικό,νέων και ενηλίκων), αγιογραφίας, τμήματα ζωγραφικής,  διδασκαλίας ποντιακής διαλέκτου, κοπτικής-ραπτικής, πλεξίματος και διακοσμητικής. Τα μαθήματα στα τμήματα αυτά παραδίδουν η πρόεδρος του συλλόγου κ Συμέλα Τουμανίδου Πατσινακίδου, η κ Ελένη Κράββαρη-Χρα, η κ Κική Κωστορρίζου, η κ Ντίνα Μεργιά και η κ Γιούλα Ξενοκώστα.

Εδώ ολοκληρώσαμε το σημερινό ενημερωτικό μας δελτίο.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...