165

Ραδιοφωνικά Δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

1327

Ημερομηνία έκδοσης: 

Πέμπτη, 12 Οκτώβριος, 2017

Πέμπτη 12 Οκτωβρίου σήμερα καί η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των αγίων μαρτύρων Πρόβου, Ταράχου και Ανδρονίκου.

Σήμερα εορτάζουμε και τη μνήμη των αγίων Αναστασίας της παρθένου, Ανδρομάχης,Ανδρομάχου, Ανθίας, Διοδώρου, Δομνίνης, και Δορωθέου.

Τη μνήμη των αγίων Ιουβεντίου, Μαξίμου, Μαλφεθά και ετέρων 70.

Τη μνήμη των οσίων πατέρων ημών Θεοδότου επισκόπου Εφέσου, Συμεών του νέου Θεολόγου, Επικτήτου του εν Κύπρω και των εν αυτή ασκητών Βαρλάαμ, Βαρνάβα μοναχού, Βασιλείου επισκόπου, Γεωργίου, Ειρηνικού, Ελπιδίου, Επταφροδίτου, Θεοσεβίου και Ιάσονος επισκόπου Δαμασκού.Επίσης σήμερα η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του πιστεύσαντος ληστού. 

Ας δούμε τώρα ποιοι είναι οι τίτλοι των κυριοτέρων ειδήσεων

(*)Υπερπληρωμένος από ευσεβείς πιστούς κάθε ηλικίας υπήρξε ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας χθες το απόγευμα κατά το τελεσθέν Ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου.Τα έσοδα θα προσφερθούν στην ανέγερση του πολυδύναμου Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Μουάνζα στην Αφρική.

(*) Την εξόδιο ακολουθία της οικογενείας του ιερέως Σπυρίδωνος Παπαδοπούλου, Εφημερίου της Ενορίας Κοιμήσεως της Θεοτόκου Άνω Σπαρτιάς τέλεσε το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στην Ανω Σπαρτιά.

(*) 32 κιβώτια παστεριωμένο γάλα προσέφερε για άλλη μια φορά η Εταιρία ΑΛΦΙΤΟΝ ΠΛΑΣ ΕΠΕ για το Φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως μας. 

 (*) Αρχιερατική Θεία Λειτουργία θα τελεσθεί την Κυριακή 15 Οκτωβρίου στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου Στυλίδος. Ακολούθως ο Ποιμενάρχης μας θα εγκαινιάσει τον αγωγό μεταφοράς των λυμάτων της Στυλίδος στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων της Λαμίας.

(*) « Ἐθνομάρτυρας Ἀθανάσιος Διάκος»είναι το θέμα της επιστημονικής ημερίδος και του 42ου Ιερατικού Συνεδρίου  που θα πραγματοποιήσει η Ιερά Μητρόπολις Φθιώτιδος το Σάββατο 21 Ὀκτωβρίου από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι στό Ἀμφιθέατρο τοῦ Πνευ­μα­τικοῦ Διοι­κητικοῦ Κέντρου της.

(*) Το νέο ημερολόγιο τσέπης της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος για το έτος  2018 βρίσκεται στο τυπογραφείο και γίνονται οι τελευταίες διορθώσεις. Φέτος είναι αφιερωμένο στους επτά προκατόχους αειμνήστους Μητροπολίτες Φθιώτιδος. 

(*) Τα έξι Κέντρα Αγάπης της Ιεράς Μητροπόλεως λειτουργούν καθημερινά και προσφέρουν φαγητό σε όσους συνανθρώπους μας το έχουν ανάγκη.

 ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

(*)Υπερπληρωμένος από ευσεβείς πιστούς κάθε ηλικίας υπήρξε ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας χθες το απόγευμα κατά το τελεσθέν Ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου.

            Το Μυστήριο τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος συμπαραστατούμενος από όλους τους Ιερείς της Αρχιερατικής Περιφερείας Λαμίας και τους διακόνους.

            Προ της αναγνώσεως της συγχωρητικής ευχής ο Ποιμενάρχης μας εξέφρασε την χαρά του για την αθρόα συμμετοχή των πιστών στο Ιερό Ευχέλαιο, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της τοπικής μας Εκκλησίας για να ευλογηθούν και να αγιαστούν με την χρίση του Αγίου Ελαίου και να ενισχυθούν πνευματικά.

            Ο Σεβασμιώτατος δι’ ολίγον αναφέρθηκε στις ευεργετικές ιδιότητες που προσφέρει το Ιερό αυτό Μυστήριο στις ψυχικές και σωματικές ασθένειες και χαρακτηριστικά ανέφερε:

            « Βλέπουμε όλοι αδελφοί μου ότι τα σημεία των καιρών είναι πολύ δύσκολα. Ο λαός μας υποφέρει και ψυχικά και σωματικά. Έχει απηυδήσει από την οικονομική και την ευρύτερη πνευματική κρίση και υπάρχει μια αναταραχή. Ορίσαμε το Ιερό αυτό Μυστήριο για να τονωθεί η ψυχή όλων μας. Δεν έχουμε άλλη ελπίδα σωτηρίας εκτός του Θεού».

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος ανέγνωσε την συγχωρητική ευχή και έχρισε τους ιερείς και διακόνους, οι οποίοι ευθύς αμέσως έχρισαν τους εκατοντάδες πιστούς, οι οποίοι περίμεναν με μεγάλη ευλάβεια.   

            Αξίζει να αναφερθεί ότι τα χρήματα, τα οποία είθισται να προσφέρουν οι πιστοί με τα υπέρ υγείας ονόματά τους συγκεντρώθηκαν και θα αποσταλούν στην Ιερά Μητρόπολη Μουάνζας της Τανζανίας για να ξεκινήσουν οι εργασίες ανεγέρσεως του Πνευματικού Κέντρου, στο οποίο θα στεγάζονται τα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως, η οικεία του Επισκόπου, μεγάλη αίθουσα τελετών, ξενώνες για τους Ιεραποστόλους καθώς και εγκαταστάσεις Ραδιοφωνικού Σταθμού.

            Το Πνευματικό Κέντρο είναι ένα ακόμη έργο, το οποίο θα ανεγείρει εκ βάθρων η Ιερά Μητρόπολίς μας με τις προσφορές του φιλανθρώπου λαού της. Θα κατασκευαστεί  στον προαύλιο χώρο του Μεγαλοπρεπούς Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου  Μουάνζας , ο οποίος αποτελεί ένα κόσμημα για την Τοπική Εκκλησία και είναι έργο εξ’ ολοκλήρου της Ιεράς Μητροπόλεως μας. 

(*) Την εξόδιο ακολουθία την οικογενείας του πατρός Σπυρίδωνος Παπαδοπούλου, Εφημερίου της Ενορίας Κοιμήσεως της Θεοτόκου Άνω Σπαρτιάς τέλεσε στις 11:00 το πρωί ο Ποιμενάρχης μας κ Νικόλαος. Η κηδεία τελέσθηκε  στη Νέα Σπαρτιά παρουσία ιερέων της περιοχής και πλήθους κόσμου οι οποίοι θέλησαν να πουν το τελευταίο αντίο στην άτυχη οικογένεια και να προσευχηθούν για την ανάπαυση των ψυχών τους. Να σας θυμίσουμε ότι έχασαν με τραγικό τρόπο  την ζωή τους τη Δευτέρα το μεσημέρι σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης στο ύψος του Καραβομύλου.

 (*) Το 4ο Διεθνές Συνέδριο τοῦ Δικτύου τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου γιά τήν Ποιμαντική Διακονία στόν Χῶρο τῆς Ὑγείας πραγματοποιεί από χθες το απόγευμα στή Ῥόδο η Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου, μέ τήν εὐλογία τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου. Τό 4ο αὐτό Συνέδριο θα διεξάγεται  ἕως τις 15 Ὀκτωβρίου.

Τό θέμα τοῦ Συνεδρίου εἶναι: «Ἀναθερμαίνοντας τήν λπίδα: Ἀνακαλύπτοντας τήν ἐλπίδα στίς δυσχέρειες τῆς ζωῆς». Τό θέμα αὐτό προέκυψε ἀπό τή διαπίστωση ὅτι ὁ σημερινός ἄνθρωπος, περισσότερο ἀπό ποτέ στή σύγχρονη ἱστορία, βρίσκεται σέ βαθειά ἀπόγνωση καί πάσχει ἀπό ἔλλειψη νοήματος. Γιά τόν λόγο αὐτό, δέν βρίσκει τίς δυνάμεις νά ἀντιμετωπίσει ‒καί νά ἀνακάμψει ἀπό τίς  διάφορες δυσκολίες πού παρουσιάζονται στή ζωή του. Προσκεκλημένοι στό Συνέδριο εἶναι ἐκπρόσωποι τῶν Μητροπόλεων πού ἀνήκουν πνευματικά καί διοικητικά στό Οἰκουμενικό Πατριαρχεῖο ἁπανταχοῦ της Γῆς, τῶν ἄλλων Πατριαρχείων, τῶν Αὐτοκεφάλων Ὀρθοδόξων Ἐκκλησιῶν, τῶν Ὀρθοδόξων Θεολογικῶν Σχολῶν καί Ἐκκλησιαστικῶν Ἀκαδημιῶν τῆς Ἑλλάδος καί τοῦ ἐξωτερικοῦ, τῶν ἄλλων Χριστιανικῶν Ἐκκλησιῶν καί Ὁμολογιῶν, καί διεθνεῖς ὀργανώσεις,  ἰατροί, νοσηλευτές, καθώς καί ἄλλοι σχετιζόμενοι μέ τή διακονία καί τή φροντίδα τοῦ ἀσθενοῦς στόν εὐαίσθητο τομέα τῆς Ὑγείας. Η Ιερά Μητρόπολή μας εκπροσωπείται στο εν λόγω συνέδριο από τον γραμματέα της Ιεράς Ιεράς Μητροπόλεως και διδάκτορα Θεολογίας κ Τριαντάφυλλο Μπολτέτσο.

 (*) Συνεχίζουμε το δελτίο μας με μια ευγενική προσφορά. Η Εταιρία ΑΛΦΙΤΟΝ ΠΛΑΣ ΕΠΕ, της οποίας Σύμβουλος Διοικήσεως τυγχάνει ο κ. Ιωάννης Οικονόμου εκ Λαμίας, προσέφερε για πέμπτη φορά 32 κιβώτια παστεριωμένο γάλα, το οποίο θα διατεθεί  στο Φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.   Ο Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε για ακόμη μια φορά τον κ. Ιωάννη Οικονόμου για την δωρεά του και του  ευχήθηκε πλουσία την ευλογία του Αναστάντος Κυρίου στην ζωή του και το  έργο του. 

(*) Στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου Στυλίδος θα μεταβεί την Κυριακή 15 Οκτωβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Νικόλαος προκειμένου να τελέσει το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Ακολούθως προσκεκλημένος του Δημάρχου κ Αποστόλου Γκλέτσου ο Ποιμενάρχης μας θα εγκαινιάσει στις 11:00 το πρωί τη λειτουργία του αγωγού μεταφοράς, μήκους 14,5 χιλιομέτρων καθώς και την κατασκευή τριών αντλιοστασίων με τα οποία τα λύματα της Στυλίδος θα μεταφέρονται στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων της Λαμίας. Η τελετή θα γίνει στην κεντρική πλατεία της πόλης.Με το έργο επιλύεται ένα σημαντικό και μακροχρόνιο περιβαλλοντικό πρόβλημα της περιοχής καθώς η πόλη της Στυλίδος αποκτά δίκτυο ακαθάρτων με νόμιμο αποδέκτη.

(*) « Ἐθνομάρτυρας Ἀθανάσιος Διάκος»είναι το θέμα της επιστημονικής ημερίδος και του 42ου Ιερατικού Συνεδρίου  που θα πραγματοποιήσει η Ιερά Μητρόπολις Φθιώτιδος το Σάββατο 21 Ὀκτωβρίου από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι στό Ἀμφιθέατρο τοῦ Πνευ­μα­τικοῦ Διοι­κητικοῦ Κέντρου της. Σκοπός της ημερίδος είναι νά διαφωτισθοῦν ἐπιστημονικῶς πολλά σημεῖα, πού ἔχουν σχέση μέ τή ζωή, τή δράση καί τήν ἱστορία ἑνός ἐκ τῶν πρωτα­γωνι­στῶν ἡρώων-ὁπλαρχηγῶν τοῦ πρώτου ἔτους τῆς Ἐπαναστάσεως τοῦ 1821, τοῦ Ἀθανασίου Διάκου.

Των εργασιών της ημερίδος θα προηγηθεί ιερατικό συλλειτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Λαμίας. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναού θα παραθέσει πρωινό στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο προς όλους τους συνέδρους. Αμέσως μετά στις 10 στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού - Διοικητικού Κέντρου θα ξεκινήσουν οι Εργασίες του Συνεδρίου με τον Χαιρετισμό τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Νικολάου.   Ακολούθως θα μιλήσουν ο  Πρωτοπρ. Γεώργιος Μεταλληνός, Ὁμότιμος Καθηγητής Πανε­πι­στη­μίου Ἀθηνῶν με θέμα  Ἐθνο­μά­ρτυρες καί Νεομάρτυρες.  Ο κ Δημήτριος Γόνης, Ὁμότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Ἀθη­νῶν με θέμα Τό μαρτύριο τοῦ Ἀθανασίου Διάκου καί τά μαρτύ­ρια τῶν Νεο­μαρτύ­ρων. Ο κ Λάζαρος Βλαδίμηρος, Διδάκτωρ Ἰατρικῆς Σχολῆς  του εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα Ὁ τρόπος θανα­τώ­σεως τοῦ ἥρωα Ἀθανασίου Διάκου. Η κ Βασιλική Λαμπροπούλου, Δρ. Νεοελληνικῆς Φιλολογίας θα μιλήσει με θέμα, Ὁ Ἀθα­νά­σιος Διάκος στό πεζογραφικό ἔργο τοῦ Σπύρου Μελᾶ καί τοῦ Τάκη Λάππα.  Ο κ Νικόλαος Καλοσπύρος, Καθηγητής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα Ὁ Ἀθα­νά­σιος Διάκος ὡς ἀφθα­ρ­τισμένο βίωμα στήν ποιητική δημιουργία τοῦ Ἀρι­στοτέλη Βαλαωρίτη. Ο κ Παναγιώτης Καμηλάκης, Λαογράφος,με θέμα Ὁ Ἀθανάσιος Διάκος στή δημοτική ποίηση.  Θα ακολουθήσουν συζήτηση  ἐπί τῶν Εἰσηγήσεων και διάλειμμα. Στο δεύτερο μέρος των εργασιών του συνεδρίου ο κ Νικόλαος Κουρκουμέλης, Ὑποστράτηγος ἐ.ἀ., θα αναπτύξει το θέμα Τακτικοί ἑλιγμοί καί ψυχο­λο­γι­κές ἐπιχειρήσεις στήν Ἑλληνική Ἐπανάσταση. Ἡ ἀπελευθέρωση τῆς Λιβαδειᾶς ἀπό τόν Θανάση Διάκο.  Ο κ Σοφοκλῆς Δημητρακόπουλος, Θεολόγος - Φιλόλογος, το θέμα Ἡ ἀπήχηση τῆς θυσίας τοῦ Ἀθανασίου Διάκου σέ ἐφημερίδες τῆς 40ετίας 1821-1861. Ο κ Σταῦρος Μαμαλοῦκος, Ἐπίκ. Καθηγητής Ἀρχιτεκτονικῆς Πα­νε­πι­στημίου Πατρῶν & ο κ Ἰωάννης Περράκης, Δρ. Θεολογίας, το θέμα  Ἡ Μονή τοῦ Ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Προδρόμου στήν Ἀρτοτίνα, Μονή τῆς μετανοίας τοῦ Ἀθανασίου Διάκου.Ο κ  Ἀπόστολος Ρούσκας, Θεολόγος, ΜΘ, Ὁ Ἀθανάσιος Διάκος στήν τέχνη τῶν νομῶν Φθιώτιδος, Φωκίδος καί Βοιωτίας. Τέλος ο κ Παναγιώτης Μαντζάνας, Θεολόγος θα αναπτύξει Τό πρόβλημα τῆς καταγωγῆς τοῦ Ἀθανασίου Διάκου. Θα ακολουθήσει Συζήτηση ἐπί τῶν Εἰσηγήσεων και θα γίνει λήξη της ημερίδος.

Η τοπική μας εκκλησία, καλεί άπαντες τους ιερείς, τις μοναστικές αδελφότητες και τον φιλόχριστο λαό της Αγιοτόκου και Ηρωωτόκου Ρούμελης νά συμμετάσχουμε στήν πνευματική αὐτή ἐκδήλωση, κατά τήν ὁποία εἰδικοί ἐπιστήμονες θά ἀνα­πτύξουν ἐνδιαφέροντα θέματα γύρω ἀπό τήν σπουδαία προσω­πι­κό­τητα καί συμβολή στήν Ἐθνική Παλιγγενεσία τοῦ ἡρωικοῦ Ἀθανασίου Διάκου.

(*) Το νέο ημερολόγιο τσέπης της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος για το έτος 2018 βρίσκεται στο τυπογραφείο και γίνονται οι τελευταίες διορθώσεις. Φέτος είναι αφιερωμένο στους επτά προκατόχους αειμνήστους Μητροπολίτες Φθιώτιδος. Στον πρόλογο του ημερολογίου ο Ποιμενάρχης μας κ Νικόλαος εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν στην επιλογή του θέματος. Αυτά αναφέρει  μεταξύ άλλων ο Ποιμενάρχης μας στον πρόλογο του ημερολογίου τσέπης 2018 το οποίο θα έχουμε σύντομα στη διαθεσή μας. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα κείμενα που δημοσιεύονται διάσπαρτα στο ημερολόγιο. Πρόκειται για σύντομα βιογραφικά όλων των προκατόχων Αρχιερέων  οι οποίοι παρουσιάζονται σε ζωγραφική απεικόνιση καθώς και αντίγραφο της υπογραφής τους. Όπως κάθε φορά ο αναγνώστης του ημερολογίου μπορεί να βρεί και χρήσιμες πληροφορίες για τις ενορίες, τα ιδρύματα και τις υπηρεσίες της Φθιωτικής Εκκλησίας.

Να σημειώσουμε ακόμα ότι το φετινό ημερολόγιο δεν είναι το μοναδικό που αφιερώνει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας σε προκάτοχό του Μητροπολίτη Φθιώτιδος. Το  ημερολόγιο τσέπης του 2016 ήταν επίσης αφιερωμένο στον μακαριστό Μητροπολίτη  κυρό Δαμασκηνό Παπαχρήστου για τον οποίο διοργάνωσε και μια επετειακή εκδήλωση εις τιμήν και μνήμην του  στις 19 Νοεμβρίου 2014 στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού Διοικητικού Κέντρου επί τη συμπληρώσει 100 ετών από της γεννήσεώς του.

(*) Το φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος συνεχίζεται με τη λειτουργία έξι κέντρων αγάπης και αλληλεγγύης σε όλη την Μητροπολιτική περιφέρεια με τη προσφορά δωρεάν φαγητού.Οι διαπιστώσεις που μπορούμε να κάνουμε για τις ανάγκες των συνανθρώπων μας είναι πολλές. Μια από αυτές η βασικότερη είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν το αναγκαιο αγαθό, το καθημερινό φαγητό. Επειδή η Εκκλησία του Χριστού είναι μια και αποτελεί μια μεγάλη αγκαλιά για όλο τον κόσμο, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, πατρίδος και γλώσσας, όσοι χρειάζεστε φαγητό απευθυνθείτε στα έξι κέντρα αγάπης της Μητροπόλεως που λειτουργούν  στις Ενορίες του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού, του Αγίου Αθανασίου, της Αγίας Παρασκευής, των Αγίων Αποστόλων και του Αγίου Νεκταρίου. Εκτός της Λαμίας, Κέντρο Αγάπης λειτουργεί στην Ενορία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στον Αγιο Κωνσταντίνο Λοκρίδος. Τα κέντρα λειτουργούν καθημερινά και προσφέρουν δωρεάν μεσημεριανό και βραδινό φαγητό. Συντηρούνται από τα ενοριακά φιλόπτωχα ταμεία και το φαγητό ετοιμάζεται από τις εθελόντριες κυριές. Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να λάβουν το καθημερινό φαγητό αλλά και όσες κυρίες επιθυμούν να συμβάλλουν στο φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως, πρέπει να απευθυνθούν στον Εφημέριο της Ενορίας τους.

ΣΥΝΕΧΊΖΟΥΜΕ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΝΟΡΙΑΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 

(*) Ιερά Αγρυπνία θα τελεσθεί αύριο στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου Λαμίας. Θα αρχίσει στις 9:00 το βράδυ και θα τελειώσει γύρω στις 12:30 μετά τα μεσάνυκτα.

(*) Ιερά Παράκληση στον Ἁγιο Εφραίμ  τελείται κάθε Πέμπτη στις 5:00 το απόγευμα, στο ομώνυμο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο που βρίσκεται στο  Πνευματικό Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, στην συμβολή των οδών Αγράφων και Μεγάλου Αλεξάνδρου στην περιοχή της Νέας Άμπλιανης Λαμίας.

 (*) Ιερά Παράκληση στον Άγιο και ιαματικό Παντελεήμονα τελείται κάθε Πέμπτη στις 6:00 το απόγευμα στο ομώνυμο Ιερό παρεκκλήσιο στο Ραχούτειο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Λαμίας στην οδό Εσλιν 22.

(*) Η Ενορία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας διοργανώνει προσκυνηματική εκδρομή το Σάββατο 14 Οκτωβρίου σε Ιερές Μονες της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος και Φαναριαφερσάλων. Συγκεκριμένα οι προσκηνυτές θα επισκεφθούν τις Ιερές Μονές Κορώνης, Πέτρας Καταφυγίου και Παναγίας Πελεκητής. Επίσης θα επισκεφθούν την όμορφη πόλη της Καρδίτσας και το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ στη λίμνη Πλαστήρα. Η Τιμή του εισητηρίου είναι 20 ευρώ και για δηλώσεις συμετοχής καλέστε στα τηλέφωνα 22310 23151 και  6975861698.

(*) Η ενορία της Αγίας Βαρβάρας Λαμίας διοργανώνει και αυτή μονοήμερη εκδρομή στην Πελοπόννησο με σκοπό την προσκύνηση στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μπούρας Αρκαδίας. Η εκδρομή θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου και η αναχώρηση θα γίνει στις 6:00 το πρωί. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 30 ευρώ και για κρατήσεις θέσεων καλέστε στον αριθμό 22310 33 7 98.

(*) Η ενορία Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Αταλάντης διοργανώνει την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου μονοήμερη προσκυνηματική εκδρομή σε μοναστήρια της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού και συγκεκριμένα στις ιερές μονές Παμμεγίστων Ταξιαρχών Πηλίου και Παναγίας Ξενιάδος Αλμυρού. Οι ενδιαφερόμενοι καλέστε στο τηλέφωνο 6 93 69 82 5 19.

(*) Απογευματινή εκδρομή θα πραγματοποιήσει η ενορία Εισοδίων Θεοτόκου Σταυρού το Σάββατο 28 Οκτωβρίου στην ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μύλων. Οι προσκυνητές θα επισκεφθούν το μοναστήρι λόγω της εορτής της Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας 29 του μηνός και θα συμμετάσχουν στον πανηγυρικό εσπερινό που θα τελεσθεί στο ιερό παρεκκλήσιο της Αγίας. Η τιμή εισιτηρίου είναι 10 ευρώ και οι ενδιαφερόμενοι καλέστε στα τηλέφωνα 22310 50 200 και 69 74 77 79 85.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

(*) Ο Δήμος Λαμιέων, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, η Ελληνική Εταιρία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας (Ε.Ε.Ε.Π.Φ) Λαμίας και το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας διοργανώνουν εκδήλωση ενημέρωσης και εκπαίδευσης των πολιτών σε δεξιότητες Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) την Τρίτη 17 Οκτωβρίου, από τις 10:00 το πρωί έως τις 2:00 το μεσημέρι στην πλατεία Ελευθερίας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Επανεκκίνησης καρδιάς, που έχει ορισθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η 16η Οκτωβρίου και φέτος είναι αφιερωμένη στην κοινότητα, με το μήνυμα: «Η Κοινότητα σώζει ζωές».

Πιστοποιημένοι εθελοντές εκπαιδευτές με τη βοήθεια ειδικών εκπαιδευτικών προπλασμάτων (παιδιατρικών και ενηλίκων), θα ενημερώσουν και θα εκπαιδεύσουν το κοινό, για το πως μπορούν να κρατήσουν στην ζωή έναν συνάνθρωπο μας, να αναγνωρίσουν μία καρδιακή ανακοπή και να εφαρμόσουν θωρακικές συμπιέσεις κρατώντας ένα θύμα στην ζωή μέχρι την άφιξη της εξειδικευμένης βοήθειας (ασθενοφόρο). Επίσης, θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης με πληροφορίες αλλά και απλές οδηγίες για την αντιμετώπιση θυμάτων καρδιακής ανακοπής.

Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, τίθεται στο επίκεντρο το μήνυμα, ότι, πολίτες με στοιχειώδη εκπαίδευση σε δεξιότητες καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης και με μόνο εργαλείο τα χέρια τους μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην επανεκκίνηση μιας καρδιάς που έχει σταματήσει να λειτουργεί και να σώσουν την ζωή ενός αγαπημένου προσώπου.

Στο πλαίσιο του εορτασμού ο Δήμος Λαμιέων ενημερώνει τους δημότες ότι στο ισόγειο του Δημαρχείου, Φλέμιγκ και Ερυθρού Σταυρού και στο Πολιτιστικό Κέντρο της οδού Λεωνίδου, θα βρίσκονται προς χρήση δύο αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές που προμηθεύθηκε πρόσφατα ο Δήμος και θα καλύψουν την πιθανή ανάγκη για άμεση Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση των κατοίκων του κέντρου της πόλης.

Εδώ ολοκληρώσαμε το σημερινό ενημερωτικό μας δελτίο

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...