165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

1332

Ημερομηνία έκδοσης: 

Δευτέρα, 23 Οκτώβριος, 2017

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου σήμερα καί η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Αγίου ενδόξου Αποστόλου Ιακώβου του Αδελφοθέου, πρώτου επι­σκό­που Ιεροσολύμων. τη μνήμη του νεομάρτυρος Ιωάννου του Ηπειρώτου, του εν Μαχαλά ο οποίος εμαρτύρησε στην Αιτωλία το 1814. Τη μνήμη των Οσίων πατέρων ημών Ιγνατίου, Πατριάρχου Κων/πό­λεως, Μακαρίου του Ρωμαίου και Νικηφόρου του συστησαμένου την εν τω Χαρσιανώ σεβασμιωτάτη Μονή. Επίσης η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Αγίου Πετρωνίου και την ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Ιακώβου του Ρώσου. 

Ας δούμε τώρα ποιοι είναι οι τίτλοι των κυριοτέρων ειδήσεων

(*) «Ο Αθανάσιος Διάκος σήμερα μετά από 200 χρόνια είναι πάρα πολύ επίκαιρος και τον χρειάζεται ο κλήρος πρώτα και ο λαός μετά». Αυτά τόνισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στην έναρξη της ημερίδος για τον ήρωα της Ρούμελης που διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο στο αμφιθέατρο της ιεράς Μητροπόλεως.

 (*) « Πρέπει να γίνουμε συνειδητοί χριστιανοί, διότι έρχεται κύμα εναντίον μας. Αυτοί που κάνουν τον πόλεμο εναντίον της πίστεως έχουν όλα τα όπλα στα χέρια τους, ενώ εμείς έχουμε μόνο την Χάρη του Θεού, η οποία είναι το πιο δυνατό όπλο, αλλά έρχεται μόνο όταν την δεχόμαστε».Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων στο κήρυγμά του χθες ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας .

 (*) Επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση των ψυχών των 8.000 και πλέον  ατάφων νεκρών Ηρώων του 1940 τελέσθηκε την Κυριακή μετά την αρχιερατική Θεία Λειτουργία παρουσία επισήμων και λαού.

(*) Την παρουσίαση του βιβλίου του κ. Γεωργίου Σούρλα με τίτλο «Το Ενικό χρέος προς τους άταφους νεκρούς του 1940» αφιέρωμα στην Ερμιόνη Μπρίγκου «Μάνα των Πεσόντων» συνδιοργάνωσαν χθες στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων η Ιερά Μητρόπολη και ο Δήμος Λαμιέων.

(*) Μόλις κυκλοφόρησε το νέο ημερολόγιο τσέπης της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος για το έτος  2018. Φέτος είναι αφιερωμένο στους επτά προκατόχους αειμνήστους Μητροπολίτες Φθιώτιδος.

 (*) Θα αρχίσουμε τις αναλυτικές μας ειδήσεις αγαπητοί ακροατές με τη σπουδαία διοργάνωση του Σαββάτου  για το οποίο έχουμε ετοιμάσει αναλυτικό ρεπορτάζ. Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Οκτωβρίου το πρωί, η Επιστημονική Ημερίδα – 42ο Ιερατικό Συνέδριο αφιερωμένη στον αετό της Ρούμελης με θέμα: « Ο Εθνομάρτυρας Αθανάσιος Διάκος».

Κατά την διάρκεια της Ημερίδος  έγκριτοι πανεπιστημιακοί καθηγητές και ειδικοί, προσκεκλημένοι του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου,  παρουσίασαν συνταρακτικές και άγνωστες λεπτομέρειες για την ζωή, την δράση και το φρικτό μαρτύριο ενός εκ των Ηρώων οπλαρχηγών της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821, του Αθανασίου Διάκου.

            Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν με Ιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Ποιμενάρχου μας κ. Νικολάου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Λαμίας, συμπροσευχομένων απάντων των Ιερέων της Μητροπόλεως μας, ενώ τα ιερά αναλόγια πλαισίωσαν ο Πρωτοψάλτης και  Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως μας κ. Ανδρέας Ιωακείμ, με μέλη της χορωδίας της σχολής, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγάθωνος Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Γερμανός Γιαντσίδης  και ο Πρωτοψάλτης του Ναού κ. Νικόλαος Αλεξόπουλος.

            Στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στο αναγνωσθέν ιερό ευαγγέλιο της θεραπείας του δούλου του εκατοντάρχου, ενώ στο τέλος του κηρύγματος του αναφέρθηκε αναφερθείς στο θέμα του Συνεδρίου είπε χαρακτηριστικά:            «Αγαπητοί πατέρες και αδελφοί ξεκινήσαμε το Συνέδριο με την Θεία Λειτουργία για να λάβουμε την δύναμη του Αγίου Πνεύματος. Την περίοδο αυτή χρειαζόμαστε ηρωϊσμό και ο Αθανάσιος Διάκος είναι ένα σύμβολο για να διδαχθούμε την εμμονή του στην πίστη του Χριστού και την αγάπη του στην Πατρίδα. Η αναφορά μας αυτή στον Αθανάσιο Διάκο δεν έχει μόνο επιστημονικό χαρακτήρα αλλά και ποιμαντικό, διότι σήμερα ο κάθε παπάς θα πρέπει να είναι ένας σύγχρονος Διάκος που καλείται να παλέψει με την αμαρτία και την ανομία της εποχής μας».

            Μόλις ακούσαμε το κήρυγμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας από την αρχιερατική Θεία Λειτουργία που προηγήθηκε του ιερατικού συνεδρίου. Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναού παρέθεσε σε όλους τους συνέδρους πλούσιο πρωινό στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο.

            Ακολούθως στις 10 ακριβώς στο κατάμεστο Αμφιθέατρο του Πνευματικού – Διοικητικού Κέντρου της Μητροπόλεως μας ξεκίνησαν οι εργασίες της Ημερίδος – Συνεδρίου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Νικόλαο, οι οποίες μεταδόθηκαν ζωντανά από τον Τηλεοπτικό Σταθμό ‘Star Κεντρικής Ελλάδος’ και από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως μας (89,4 fm).

            Ο Σεβασμιώτατος κατά την προσφώνηση του στην έναρξη αφού καλωσόρισε τους εκλεκτούς και διακεκριμένους επιστήμονες εισηγητές  χαρακτηριστικά ανέφερε: αναφέρθηκε στο πρόσωπο του αθανασίου Διάκου.« Επιτρέψατε μου να κάνω μια προσωπική εξομολόγηση. Εσεβόμουν τον Αθανάσιο Διάκο ως ήρωα, ως σύμβολο της περιοχής, της Μητροπόλεως μας,  της Στερεάς Ελλάδος, αλλά από την ώρα που ανέλαβα μία εισήγηση στο Συνέδριο της Ιεράς Συνόδου στην Αθήνα, αναγκάστηκα να ερευνήσω, να  μελετήσω, να ψάξω και ευρέθην μπροστά σε μία αποκάλυψη, σ’ έναν Μάρτυρα της Εκκλησίας και ένα Ήρωα της Πατρίδος, για τον οποίον εγράφησαν πολλά  και η παράδοση του λαού μας κυρίως λέγει πολλά. Γι’ αυτόν λοιπόν τον Ήρωα και τον Άγιο όπως είπε στο ελεγείο του ο Γεώργιος Σουρής: «Βλόγα τον Μάρτυρα Χριστέ, τον Ήρωα Πατρίδα» είναι αφιερωμένη σ’ αυτόν  η Ημερίδα και θα ακούσουμε μετά μεγάλου ενδιαφέροντος  τις εισηγήσεις των καθηγητών. Ευχαριστώ όλους, ευχαριστώ τον κ. Καθηγητή τον κ. Γόνη, ο οποίος έχει πάντοτε την επιμέλεια και την φροντίδα  των Συνεδρίων και είναι πάντοτε συμπαραστάτης της Ιεράς Μητροπόλεως και ευχαριστώ όλους εσάς που ήρθατε για να ενισχυθείτε από το σύμβολο αυτό. 

            Ο Αθανάσιος Διάκος σήμερα μετά από 200 χρόνια είναι πάρα πολύ επίκαιρος και τον χρειάζεται ο κλήρος πρώτα και ο λαός μετά».

         Μόλις ακούσαμε την προσφώνηση του Ποιμενάρχου μας από την ημερίδα του Σαββάτου.   Ευθύς αμέσως ο πρόεδρος των συνεδριών της Ημερίδος κ. Δημήτριος Γόνης αντιφωνώντας ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο εκ μέρους όλων των εισηγητών για την ευκαιρία αυτή της ιδιαίτερα ωφέλιμης Ημερίδος και εκάλεσε στο βήμα τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Μεταλληνό, Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών για να εκφωνήσει την εισήγησή του με θέμα : «Εθνομάρτυρες και Νεομάρτυρες».

            Ακολούθως ο κ. Δημήτριος Γόνης, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσίασε την εισήγησή του με θέμα: «Το μαρτύριο του Αθανασίου Διάκου και τα μαρτύρια των Νεομαρτύρων».

            Ακολούθησαν σύμφωνα με το πρόγραμμα οι εισηγήσεις:

 του κ. Λαζάρου Βλαδίμηρου Δρ. Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α., με θέμα : «Ο τρόπος θανατώσεως του Ήρωα Αθανασίου Διάκου»,  του κ. Νικολάου Καλοσπύρου, Επισκέπτου Καθηγητού του Ε.Κ.Π.Α. με θέμα: « Ο Αθανασιος Διάκος ως αφθαρτισμένο βίωμα στην ποιητική δημιουργία του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη» και του κ. Παναγιώτη Καμηλάκη, Λαογράφου με θέμα: « Ο Αθανάσιος Διάκος στη δημοτική ποίηση».

            Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε διάλλειμα στον προθάλαμο της μεγάλης τραπεζαρίας όπου προσφέρθηκε σε όλους τους συνέδρους καφές και εδέσματα.

            Ακολούθησε η δεύτερη και τελευταία συνεδρία κατά την διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκαν οι κάτωθι εισηγήσεις:

            Ο κ. Νικόλαος Κουρκουμέλης Υποστράτηγος ε.α. ωμίλησε με θέμα: «Τακτικοί ελιγμοί και ψυχολογικές επιχειρήσεις στην Ελληνική Επανάσταση. Η απελευθέρωση της Λειβαδείας από τον Θανάση Διάκο», Ο κ. Σοφοκλής Δημητρακόπουλος, Θεολόγος  - Φιλόλογος ωμίλησε με θέμα: « Η απήχηση της θυσίας του Αθανασίου Διάκου σε εφημερίδες της 40ετίας 1821 – 1861. Ο κ. Σταύρος Μαμαλούκος, Επίκουρος Καθηγητής Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Πατρών και ο κ. Ιωάννης Περράκης Δρ. Θεολογίας ωμίλησαν με θέμα: « Η Μονή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στην Αρτοτίνα, Μονή μετανοίας του Αθανασίου Διάκου. Ο κ. Απόστολος Ρούσκας, Θεολόγος ΜΘ, ωμίλησε με θέμα: « Ο Αθανάσιος Διάκος στην τέχνη των νομών Φθιώτιδος, Φωκίδος και Βοιωτίας και τέλος ο κ. Παναγιώτης Μαντζάνας, Θεολόγος ωμίλησε με θέμα: « Το πρόβλημα της καταγωγής του Αθανασίου Διάκου».

            Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε εποικοδομητικός  διάλογος μεταξύ των συνέδρων και των εισηγητών και το κλείσιμο της Ημερίδος πραγματοποίησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος ο οποίος ανέφερε:

            «Θέλω να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς όλους τους  Εισηγητάς, διότι σήμερα ετελέσαμε το καλύτερο όχι μόνο φιλολογικό – πνευματικό αλλά και εκκλησιαστικό μνημόσυνο εις τον Ήρωα και Μάρτυρα της Εκκλησίας μας, Αθανάσιο Διάκο. Προσωπικώς έμαθα πάρα πολλά πράγματα. Το καλύτερο ήταν ότι όλοι οι εισηγητές εκράτησαν έντονο το ενδιαφέρον μας, είχαν την ιστορικότητα, την γλαφυρότητα, την πειστικότητα. Η Ευγνωμοσύνη μου προς όλους σας είναι πολύ μεγάλη.

            Η Μητρόπολις Φθιώτιδος έχει δώσει μεγάλη σημασία στην προσωπικότητα και στην εορτή, την οποία παρελάβαμε από τον προκάτοχό μου, του Αθανασίου Διάκου. Κάθε χρόνο του Αγίου Γεωργίου έχουμε τα ΔΙΑΚΕΙΑ σε συνεργασία με την Περιφέρεια, τον Δήμο Λαμίέων και την Ιερά Μητρόπολη, τελούμε πανηγυρική Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο, β) Η Ιερά Μητρόπολις έχει τυπώσει χιλιάδες εικονάκια του Αθανασίου Διάκου, τα οποία μοιράζω προσωπικώς εις τους μαθητές των σχολείων για να έρθουν τα παιδιά μας σε επαφή με τον Ήρωα, γ) εις τους φακέλους της αλληλογραφίας της Μητροπόλεως βάζουμε πάνω σφραγίδα με την μορφή του Αθανασίου Διάκου και δ) η Μητρόπολις έχει φιλοτεχνήσει οριχάλκινο αγαλματίδιο του Αθανασίου Διάκου, πιστό αντίγραφο του μεγάλου ανδριάντος, το οποίο δίδουμε ως την ύψιστη διάκριση της Μητροπόλεως σε υψηλά πρόσωπα που επισκέπτονται την πόλη μας.

            Η Ημερίδα αυτή νομίζω ήταν το καλύτερο ορόσημο για μια περίοδο που όλα κλονίζονται και όλα καταρρέουν, που δεικνύει ακριβώς την έκταση των σχέσεων Εκκλησίας και Έθνους. Σας ευχαριστώ πολύ».

          Ο Σεβασμιώτατος ανακοίνωσε ότι το 2021 συν Θεώ η Ιερά Μητρόπολις μας θα διοργανώσει Διεθνές Συνέδριο αφιερωμένο στον Αθανάσιο Διάκο επί τη συμπληρώσει 200 χρόνων από το μαρτύριό του.

         Μόλις ακούσαμε τι ε’ίπε στο τέλος της ημερίδος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας.   Αξίζει να σημειωθεί ότι εν ευθέτω χρόνο θα κυκλοφορηθούν από τις εκδόσεις της Ιεράς Μητροπόλεως μας τα πρακτικά  της Ημερίδος.

            Την Ημερίδα ετίμησαν με την παρουσία τους: ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Δήμαρχος Λαμίεων κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης, ο Δήμαρχος Στυλίδος κ. Απόστολος Γκλέτσος, ο τ. Βουλευτής κ. Απόστολος Γκλέτσος, η τ. Βουλευτής κ. Ελένη Μακρή, η Προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λαμίας κ. Αποστολία Ακριβούση, ο Διοικητής της 695 ΑΒΠ Αυλακίου Συννταγματάρχης Δημήτριος Νικολάου, ο Διοικητής της 63 Μονάδος Επιστρατεύσεως Συνταγματάρχης Δημήτριος Γουργιώτης, ο Υποδιοικητής του ΚΕΥΠ Συνταγματάρχης Δημοσθένης Χασολάνης, εκπρόσωποι της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής και άλλων φορέων της Φθιώτιδος.

 (*)Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας χοροστάτησε και ωμίλησε χθες Κυριακή 22 Οκτωβρίου το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος.

            Στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας αναλύσας την ευαγγελική περικοπή της ιάσεως του δαιμονισμένου των Γεργεσηνών από τον Κύριο, ο Σεβασμιώτατος ανέδειξε με απλό και καταληπτό τρόπο τα ιερά διδάγματα που εκπηγάζουν από το ιερό Ευαγγέλιο και χαρακτηριστικά ανέφερε:

            « Ο Ευαγγελιστής Λουκάς αγαπητοί μου αδελφοί εκτός από την αγία εικόνα του, την οποία εγκαθιδρύσαμε εδώ στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό μας προσέφερε σήμερα και το θαύμα της ιάσεως του δαιμονισμένου από την περιοχή των Γεργεσηνών. Ένας δαιμονισμένος που ήταν το φόβητρο για την περιοχή, ο οποίος μετά το θαύμα έγινε Ευαγγελιστής. Εκήρυττε  σε όλη την περιοχή την δόξα του Θεού. Μπορεί να αλλάξει ο άνθρωπος και από αμαρτωλός να γίνει άγιος, από δαιμονισμένος να γίνει άγγελος, από άνθρωπος της αμαρτίας να γίνει άνθρωπος της αρετής.

            Πολλοί άνθρωποι σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, δεν καταλαβαίνουν τον Λόγο του Χριστού. Θέλουν το Ευαγγέλιο να τα λέγει όπως θέλει η σημερινή εκκοσμικευμένη κοινωνία μας. Γι’ αυτό βλέπετε έρχονται και θεσπίζουν νόμους που είναι εντελώς αντίθετοι με το ευαγγέλιο.

            Θέλει ελάφρυνση του νόμου η σημερινή κοινωνία. Το ευαγγέλιο όμως είναι ο νόμος του Θεού και όσοι πιστεύουμε στο ευαγγέλιο και στην Εκκλησία πρέπει να προσπαθούμε να εφαρμόζουμε το νόμο του Θεού τόνισε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

            Το ευαγγέλιο κηρύττει να ανεχόμαστε τον άνθρωπο και να καταδικάζουμε την αμαρτία. Οι πατέρες μας συμβουλεύουν να μη φοβόμαστε τον διάβολο αλλά να οπλιζόμαστε με το όπλα της Θείας χάριτος, την προσευχή, τη νηστεία και την συμμετοχή μας στη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας.

            Πρέπει να γίνουμε συνειδητοί χριστιανοί, διότι έρχεται κύμα εναντίον μας. Αυτοί που κάνουν τον πόλεμο εναντίον της πίστεως έχουν όλα τα όπλα στα χέρια τους, τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και την προπαγάνδα ενώ εμείς έχουμε μόνο την Χάρη του Θεού, η οποία είναι το πιο δυνατό όπλο, αλλά έρχεται μόνο όταν την δεχόμαστε».Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων στο κήρυγμά του χθες ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας.

            Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος στο πλαίσιο των εορτασμών της 18ης Οκτωβρίου, ημέρα απελευθέρωσης της Λαμίας από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής και της 28ης Οκτωβρίου ετέλεσε επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση των ψυχών των 8.000 και πλέον  ατάφων νεκρών Ηρώων του 1940.

            Στην Θεία Λειτουργία και την επιμνημόσυνη δέηση παρέστησαν μεταξύ των πιστών, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νικόλαος Σταυρογίαννης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ζάχος Χαλβαντζής  με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Αλέξανδρος Διαμαντάρας, ο τ. Υπουργός Υγείας, τ. Πρόεδρος της Βουλής, τ. Γ.Γ της Επιτροπής Διαφάνειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Γεώργιος Σούρλας, ο τ. Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Δημήτριος Γράψας, ο Υποδιοιητής του ΚΕΥΠ Συνταγματάρχης Δημοσθένης Χασολάνης,  ο Διοικητής της 63 Μονάδος Επιστρατεύσεως Συνταγματάρχης Δημήτριος Γουργιώτης και ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Φθιώτιδος Δημήτριος Φούρλας.

            Ακολούθως  έλαβε χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων η παρουσίαση του βιβλίου του κ. Γεωργίου Σούρλα με τίτλο «Το Ενικό χρέος προς τους άταφους νεκρούς του 1940» αφιέρωμα στην Ερμιόνη Μπρίγκου «Μάνα των Πεσόντων», μία  εκδήλωση, η οποία τελούσε με την συνδιοργάνωση του Δήμου Λαμιέων και της Ιεράς Μητροπόλεως.

            Τη εκδήλωση συντόνιζε ο Δημοσιογράφος κ. Απόστολος Έλληνας ενώ χαιρετισμό απηύθυναν: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης και ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ευθύμιος Καραΐσκος.

Στον χαιρετισμό του ο Ποιμενάρχης μας ανέφερε:

   « Θέλω να ευχαριστήσω τον τ. Υπουργό κ. Γεώργιο Σούρλα, ο οποίος σ’ αυτό το δεκαήμερο του εορτασμού του Αγίου Λουκά και της 28ης Οκτωβρίου ευρίσκεται μαζί μας για να παρουσιάσει ένα θέμα, το οποίο μας καίει και ως Έλληνες και ως Ορθοδόξους χριστιανούς.

   Με την ευκαιρία του βιβλίου αυτού εύχομαι να λήξει το θέμα αυτό της τακτοποίησης των ατάφων νεκρών του 1940. Δυστυχώς, ως συνήθως για τέτοια θέματα η εκάστοτε πολιτεία ή αδρανεί ή αδιαφορεί, ενώ θα έπρεπε να τα έχει σε πρώτη προτεραιότητα. Ιδού όμως ότι ο ανθρωπισμός και ο πατριωτισμός βρήκαν στο πρόσωπο του εντίμου πολιτικού κ. Γεωργίου Σούρλα τον εκφραστή τους.

   Συγχαίρω από καρδίας τον κ. Υπουργό για τους αγώνες του για την αποκατάσταση των άταφων νεκρών και εύχομαι να παραμεριστούν όλα τα εμπόδια ώστε τα ιερά αυτά οστά των Ηρώων μας, να περισυλλεγούν, να κηδευτούν με όλες τις προβλεπόμενες για Ήρωες τιμές και να ταφούν στα στρατιωτικά κοιμητήρια για να ηρεμήσουν οι ψυχές τους και να ηρεμήσουν οι συνειδήσεις όλων των Ελλήνων.

   Η εισαγωγή της εκδηλώσεως αυτής άρχισε νωρίτερα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό τελώντας την επιμνημόσυνη δέηση. Εύχομαι κ. Υπουργέ οι ψυχές των Ηρώων να μην περιμένουν για πολύ ακόμα».Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας.

   Ο κ. Δήμαρχος και ο κ. Αντιπεριφερειάρχης στους χαιρετισμούς τους συνεχάρησαν τον κ. Σούρλα και  ωμίλησαν για την επικαιρότητα και την αναγκαιότητα του Εθνικού αυτού χρέους, ενώ ο κ. Δήμαρχος με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ετίμησε τον κ. Σούρλα με τιμητική πλακέτα του Δήμου.

   Ακολούθως έγινε η παρουσίαση του βιβλίου από τον επίτιμο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Δημήτριο Γράψα, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε εκτενώς στους 8.000 και πλέον ατάφους Έλληνες Ήρωες στρατιώτες, οι οποίοι εκτελώντας το ιερό καθήκον τους για την προάσπιση της Πατρίδος άφησαν την τελευταία τους πνοή στα κακοτράχαλα βουνά της Αλβανίας.

  Ο κ. Γράψας επίσης αναφέρθηκε στο Ιερό, Ηρωικό, Εθνικό και Πατριωτικό χρέος που έχουμε όλοι μας απέναντι σ’ αυτούς που άλλαξαν την ροή του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου.

  Τέλος την εκδήλωση έκλεισε ο συγγραφεύς του βιβλίου κ. Γεώργιος Σούρλας, ο οποίος εμφανώς συγκινημένος ευχαρίστησε τους εκλεκτούς παρισταμένους για την τιμητική παρουσία τους και αναφέρθηκε στη αναγκαιότητα της  άμεσης τακτοποίησης των άταφων νεκρών ηρώων μέσα από την οποία θα αναδειχθεί η ευαισθησία, ο πατριωτισμός και η ανθρωπιά όλων όσων θέλουν να είναι και να αισθάνονται Έλληνες.

  Η Εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό μας ύμνο, τον οποίο έψαλλαν όλοι οι παριστάμενοι.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια της παρουσίασης έγινε προβολή οπτικοακουστικού αφιερώματος στους ατάφους Ήρωες,

  Την εκδήλωση  ετίμησαν με την παρουσία τους: ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Δήμαρχος Λαμίεων κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης, ,  ο Δήμαρχος Στυλίδος κ. Απόστολος Γκλέτσος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων κ. Ζάχος Χαλβαντζής, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Αλέξανδρος Διαμαντάρας, η τ. Βουλευτής κ. Ελένη Μακρή, ο τ. Νομάρχης κ. Αθανάσιος Χειμάρας,  ο Ιατρός κ. Γεώργιος Νερολής, ο Διοικητής της 63 Μονάδος Επιστρατεύσεως Συνταγματάρχης Δημήτριος Γουργιώτης, ο Υποδιοικητής του ΚΕΥΠ Συνταγματάρχης Δημοσθένης Χασολάνης και αρκετοί Λαμιείς. 

(*) Μόλις κυκλοφόρησε το νέο ημερολόγιο τσέπης της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος για το έτος 2018. Φέτος είναι αφιερωμένο στους επτά προκατόχους αειμνήστους Μητροπολίτες Φθιώτιδος. Στον πρόλογο του ημερολογίου ο Ποιμενάρχης μας κ Νικόλαος εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν στην επιλογή του θέματος και εύχεται η ευλογία των τιμωμένων Αρχιερέων να είναι μετά πάντων των χριστιανών, η δε μνήμη αυτών να είναι αιωνία.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα κείμενα που δημοσιεύονται διάσπαρτα στο ημερολόγιο. Πρόκειται για σύντομα βιογραφικά όλων των προκατόχων Αρχιερέων  οι οποίοι παρουσιάζονται σε ζωγραφική απεικόνιση καθώς και αντίγραφο της υπογραφής τους. Όπως κάθε φορά ο αναγνώστης του ημερολογίου μπορεί να βρεί και χρήσιμες πληροφορίες για τις ενορίες, τα ιδρύματα και τις υπηρεσίες της Φθιωτικής Εκκλησίας.Το νέο ημερολόγιο διατίθεται στους ιερούς ναούς, τις ιερές μονές και το βιβλιοπωλείο ΕΝΘΕΟΝ στην πλατεία Πάρκου.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΕΡΕΣ ΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΝΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 

(*) Η εορτή του Αγίου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου πλησιάζει και στο πλαίσιο της εορτής στην πανηγυρίζουσα ενορία Κοιμήσεως της Θεοτόκου και Αγίου Δημητρίου Νέας Ευρυτανίας σήμερα στις 5:00 το απόγευμα θα τελέσει το μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου στον ενοριακό ιερό Ναό. Αύριο στις 5:00 το απόγευμα θα τελεσθεί Παρακλητικός κανόνας στον Αγιο. Ο πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία θα αρχίσει την Τετάρτη στις 5:00 το απόγευμα. Την Πέμπτη το πρωί θα τελεσθεί ο Ορθρος και η Θεία λειτουργία με αρτοκλασία. Στο τέλος του εορτασμού το εκκλησιαστικό συμβούλιο θα βραβευσει τους μαθητές που εισήχθησαν στα Ανώτερα και Ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας και θα προσφέρει κέρασμα σε όλους. 

(*) Ιερά Αγρυπνία επί τη μνήμη του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλήτου και θαυματουργού θα τελεσθεί την Τετάρτη στην Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Δαμάστας. Θα αρχίσει στις 8:00 το βράδυ και θα τελειώσει στις 2:00 το πρωί. Στο μοναστήρι υπάρχει Ιερό παρεκκλήσιο αφιερωμένο στον Αγιο Δημήτριο.

 (*) Στον ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας Λαμίας εκκλησια΄στηκαν χθες τα μέλη του Συλλόγου Ορθοδόξου χριστιανικής αγωγής «Άγιος Ηρωδίων» και τέλεσαν αρτοκλασία επί τη ενάρξει της νέας ιεραποστολικής περιόδου. Ακολούθως εκ μέρους του συλλόγου προσφέρθηκε κέρασμα στο ενοριακό πνευματικό κέντρο προς όλους και ο εφημέριος πατήρ Χρήστος Τσιλοφύτης    μίλησε στα μέλη του Συλλόγου, επαίνεσε το έργο τους και ευχήθηκε η νέα χρονιά να είναι αγιασμένη, αποδοτική και πλούσια σε πνευματική σπορά.   Ακολούθως η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ηρώ Μουγδάνου εκ μέρους των μελών ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την παρουσία του και η σεμνή εκδήλωση έκλεισε με χριστιανικά τραγούδια από την χορωδία του Συλλόγου.

(*) Εσπερινές ομιλίες πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα απόγευμα σε όλους τους Ιερούς  Ναούς της Λαμίας αλλά και σε διάφορες ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως. Οι ομιλητές αντλούν τα θεματά τους από το βιβλίο του πατρός Παρασκευά  Ζωγράφου «Κηρύγματα αλήθειας και ζωής στις Ευαγγελικές περικοπές των Κυριακών. Προ των ομιλιών τελείται η ακολουθία του Μικρού Παρακλητικού κανόνος προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου.

 (*) Ιερά Παράκληση στον Αγιο μεγαλομάρτυρα Μηνά θα ψαλλεί αύριο στις 6:00 το απόγευμα στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου την ενορίας Παναγίας Δεσποίνης Λαμίας στην οδό Λαχανά. Να σημειώσουμε ότι το ιστορικό αυτό παρεκκλήσιο χρονολογείται από το έτος 1856.

Η προσέγγιση στο Ι.Π γίνεται απο οδό Εκκλησιών με Λαχανά, πριν τον Ι.Ν Παναγίας Δεσποίνης. Εξυπηρετεί & το δρομολόγιο Mini Bus της Δημοτικής Συγκοινωνίας.

(*) Εκδήλωση με καφέ και τσάι διοργανώνει η ενορία του Αγίου Βασιλείου στο Σταθμό Λιανοκλαδίου τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου στις 6:00 το απόγευμα.Κατά τη διάρκει της εκδήλωσης θα προσφερθούν εδέσματα που έφτιαξαν οι κυρίες που συμμετέχουν στα ενοριακά τμήματα χορού και θα προβληθεί ταινία με διάφορες παραδοσιακές εκδηλώσεις του τόπου μας. Τα έσοδααπό την εκδήλωση θα διατεθούν για την αγορά παραδοσιακών στολών. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 5ευρώ.

(*) Απογευματινή εκδρομή θα πραγματοποιήσει η ενορία Εισοδίων Θεοτόκου Σταυρού το Σάββατο 28 Οκτωβρίου στην ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μύλων. Οι προσκυνητές θα επισκεφθούν το μοναστήρι λόγω της εορτής της Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας 29 του μηνός και θα συμμετάσχουν στον πανηγυρικό εσπερινό που θα τελεσθεί στο ιερό παρεκκλήσιο της Αγίας. Η τιμή εισιτηρίου είναι 10 ευρώ και οι ενδιαφερόμενοι καλέστε στα τηλέφωνα 22310 50 200 και 69 74 77 79 85.

(*) Μονοήμερη προσκυνηματική εκδρομή θα πραγματοποιήσει το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Αγίου Νικολάου Μεσοχωρίου Υπάτης τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου σε δυο προσκυνήματα της Στερεάς Ελλάδος. Οι προσκυνητές θα επισκεφθούν πρώτα την ανδρώα Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Αλιάρτου και ακολούθως την γυναικεία ιερά μονή των Νηπίων στα Βίλια Αττικής.  Η τιμή του εισιτηρίου είναι 20 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι δηλώστε συμμετοχή στο τηλέφωνο 69 45 33 36 89, στην κυρία Δήμητρα Παρλαβάντζα- Καστάνη.

Εδώ ολοκληρώσαμε το σημερινό ενημερωτικό μας δελτίο.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...