165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

1334

Ημερομηνία έκδοσης: 

Τετάρτη, 25 Οκτώβριος, 2017

Τετάρτη  25 Οκτωβρίου σήμερα καί η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των Αγίων Μαρκιανού και Μαρτυρίου, των νοταρίων.

Σήμερα εορτάζουμε και τη μνήμη των Αγίων μαρτύρων Αναστασίου, Βασιλείου, Διοδώρου, Κλαυδιανού και Λουκιανού.

Τη μνήμη των Αγίων Νικηφόρου, Ουαλλερίνου, Ουαλλερίου, Παππία, Πολυκάρπου, Σαβίνου, Στεφάνου, Φαύστου, Φιλαδέλφου και Χρυσάφου.

Τη μνήμη των Οσίων Φιλαδέλφου και Πολυκάρπου.

Επίσης η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη της Αγίας Ταβιθάς της ελεήμονος, ην ήγειρε θανούσα ο απόστολος Πέτρος και του Οσίου Μακαρίου επισκόπου Πάφου της Κύπρου. 

Ας δούμε τώρα ποιοι είναι οι τίτλοι των κυριοτέρων ειδήσεων

(*) Η 29η  Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων διά θέματα Αιρέσεων και Παραθρησκείας θα πραγματοποιηθεί φέτος στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος από 30 Οκτωβρίου έως 1η Νοεμβρίου. 

(*) Αρχιερατική Θεία Λειτουργία θα τελεσθεί αύριο στον πανηγυρίζοντα ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Λαμίας. Κατά τη διάρκεια του εορτασμού ο Ποιμενάρχης μας θα τελέσει την εις πρεσβύτερον χειροτονία του πατρός Δημητρίου Ατματζίδη. 

(*) Την εξόδιο ακολουθία του μακαριστού ιατρού Μιλτιάδη Αγγελακοπούλου τέλεσε χθες το μεσημέρι στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας παρουσία εκατοντάδων φίλων και του ιατρικού κόσμου της περιοχής μας. 

(*) Κυκλοφόρησε το νέο ημερολόγιο τσέπης της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος για το έτος  2018. Φέτος είναι αφιερωμένο στους επτά  αειμνήστους Μητροπολίτες Φθιώτιδος. 

 (*) Αρχίζουμε τις αναλυτικές μας ειδήσεις με τη φετινή διοργάνωση της Πανορθόδοξης Συνδιάσκεψις για θέματα Αιρέσεων και Παραθρησκείας. Με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου του 2ου πραγματοποιείται στη Λεπτοκαρυά Πιερίας, με την φιλοξενία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κυρίου Γεωργίου, από 30 Οκτωβρίου έως 1η Νοεμβρίου, η «29η Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιῶν και Ιερών Μητροπόλεων για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας», με θέμα: «Ψευδοπροφήτες, ψευδομεσσίες και έσχατα».

Στη Συνδιάσκεψη συμμετέχουν Εντεταλμένοι Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Κρήτης και της Δωδεκανήσου. Οι Συνδιασκέψεις αυτές διοργανώνονται από την Εκκλησία της Ελλάδος και ασχολούνται με τη μελέτη της ποιμαντικής αντιμετώπισης της σύγχρονης ποικιλόμορφης πλάνης. Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ Ιγνάτιος, πρόεδρος της συνοδικής επιτροπής.Την Ιερά Μητρόπολή Φθιώτιδος θα εκπροσωπήσει στην συνδιάσκεψη ο Αρχιμ πατήρ Δημήτριος Ζελιαναίος εφημέριος του ιερού Ναού Οσίου Σεραφείμ Ζελίου.

Σας θυμίζουμε ότι η πανορθόδοξη αυτή Συνδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μητρόπολη μας τα έτη 2011 και 2014. 

(*) Συνεχίζουμε με ειδήσεις της δικής μας Μητροπολιτικής περιφέρειας. Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ Νικολάου θα τελεσθεί αύριο επί τη μνήμη του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλήτου και θαυματουργού στον ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Λαμίας. Κατά τη διάρκεια του εορτασμού ο Ποιμενάρχης μας θα τελέσει την εις πρεσβύτερον χειροτονία του διακόνου πατρός Δημητρίου Ατματζίδη, έγγαμου, θεολόγου, υπευθύνου του τοπικού μας ραδιοφώνου. Ο πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία θα αρχίσει σήμερα στις 6:00 το απόγευμα και στις 9:00 το βράδυ θα τελεσθεί ο παρακλητικός κανόνας του Αγίου.Στην πόλη της Λαμίας  πανηγυρίζει ακόμα και ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου και Αγίου Δημητρίου Νέας Ευρυτανίας  όπου χθες το απόγευμα τελέσθηκε Παρακλητικός κανόνας στον Αγιο. Ο πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία θα αρχίσει  στις 5:00 το απόγευμα. Αύριο το πρωί θα τελεσθεί ο Ορθρος και η Θεία λειτουργία με αρτοκλασία. Στο τέλος του εορτασμού το εκκλησιαστικό συμβούλιο θα βραβευσει τους μαθητές που εισήχθησαν στα Ανώτερα και Ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας και θα προσφέρει κέρασμα σε όλους.

 Ενοριακοί Ιεροί Ναοί αφιερωμένοι στον μεγαλομάρτυρα Αγιο Δημήτριο υπάρχουν στην Κάτω Τιθορέα, στην Αμφίκλεια, στην Ελάτεια, στη Σπερχειάδα, στα χωριά Ανάβρα Αλμυρού, Ανθοχώρι, Ανυδρο, Αργυροχώρι, Βασιλικά Υπάτης αλλά και στα χωριά Ηράκλεια, Καρυά Δομοκού,Μεσαία Κάψη, Μαυρίλο, Σφάκα και Αμούρι. Στο Αμούρι ο πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία θα αρχίσει στις 6:00 το απόγευμα. Ακολούθως θα γίνει περιφορά της εικόνος με συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Λαμιέων. Την Πέμπτη θα τελεσθούν Ορθρος και Θεία Λειτουργία. Στην Ελάτεια ο πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία θα αρχίσει στις 6:30 το απόγευμα. Στις 8:00 το βράδυ θα γίνει περιφορά της Ιεράς Εικόνος του Αγίου.Την Πέμπτη το πρωί θα τελεσθεί η πανηγυρική Θεία Λειτουργία και στις 6:00 το απόγευμα ο μεθέορτος εσπερινός και Ιερά Παράκληση.

(*) Την εξόδιο ακολουθία του μακαριστού ιατρού Μίλτου Αγγελακοπούλου τέλεσε χθες το μεσημέρι στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Νικόλαος παρουσία εκατοντάδων φίλων του αειμνήστου ιατρού και σύσσωμου του ιατρικού κόσμου της περιοχής μας. Ο Σεβασμιώτατος εξεφώνησε επικήδειο λόγο σκιαγραφώντας την προσωπικότητα του μακαριστού ιατρού ο οποίος ήταν σπουδαίος επιστήμων, αγαπητός σε όλους και πάνω απ’όλα άνθρωπος με Α κεφαλαίο που συνέπασχε με τους ασθενείς, τους οποίους και εστήριζε πάντοτε όχι μόνο με την επιστήμη της ιατρικής αλλά και με την αγάπη και απλοτητά του. Ο Ποιμενάρχης μας ευχήθηκε να είναι η μνήμη του αιωνία και ο Θεός να τον αναπαύει στους κόλπους του. Στη σύζυγο, τα παιδιά και τους λοιπούς συγγενείς ευχήθηκε την εξ υψους παρηγορία.

Να σας ενημερώσουμε ότι ο γνωστός Νοσοκομειακός γιατρός, Μιλτιάδης Αγγελακόπουλος πέθανε σε ηλικία 62 ετών, μετά από διετή πάλη με τον καρκίνο. Διετέλεσε επί σειρά ετών Διευθυντής στην Παθολογική Κλινική του Γ.Ν. Λαμίας. Γεννήθηκε το Δεκέμβριο του 1955 στη Λαμία.Το 1973 αποφοίτησε από το 1ο Αρρένων και εισήχθη στην Ιατρική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, απ' όπου αποφοίτησε το 1980.Στη συνέχεια έκανε ειδικότητα Παθολογίας στον Ερυθρό Σταυρό στην Αθήνα.Για σχεδόν 30 χρόνια και συγκεκριμένα από το 1987 έως το 2015 υπηρέτησε ως γιατρός στο νοσοκομείο Λαμίας, όπου διετέλεσε Δ/ντής Παθολογικής κλινικής από το 2009 έως το 2015. Ήταν γιος του αείμνηστου Νικολάου Αγγελακοπούλου, γιατρού και επί σειρά ετών Γενικού Διευθυντή του Νοσοκομείου Λαμίας.

(*) Το  ημερολόγιο τσέπης της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος για το έτος 2018 κυκλοφόρησε και διατίθεται στους ιερούς ναούς, τις ιερές μονές και το βιβλιοπωλείο ΕΝΘΕΟΝ στην πλατεία Πάρκου. Είναι αφιερωμένο στους επτά αειμνήστους Μητροπολίτες Φθιώτιδος. Στον πρόλογο του ημερολογίου ο Ποιμενάρχης μας κ Νικόλαος εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν στην επιλογή του θέματος και εύχεται η ευλογία των τιμωμένων Αρχιερέων να είναι μετά πάντων των χριστιανών, η δε μνήμη αυτών να είναι αιωνία.

Αυτά αναφέρει ο Ποιμενάρχης μας στον πρόλογο του ημερολογίου. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα κείμενα που δημοσιεύονται διάσπαρτα στο ημερολόγιο. Πρόκειται για σύντομα βιογραφικά όλων των αειμνήστων Αρχιερέων  οι οποίοι παρουσιάζονται σε ζωγραφική απεικόνιση καθώς και αντίγραφο της υπογραφής τους. Όπως κάθε φορά ο αναγνώστης του ημερολογίου μπορεί να βρεί και χρήσιμες πληροφορίες για τις ενορίες, τα ιδρύματα και τις υπηρεσίες της Φθιωτικής Εκκλησίας.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΕΡΕΣ ΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΝΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 

(*) Ιερά Αγρυπνία επί τη μνήμη του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλήτου και θαυματουργού θα τελεσθεί σήμερα στην Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Δαμάστας. Θα αρχίσει στις 8:00 το βράδυ και θα τελειώσει στις 2:00 το πρωί. Στο μοναστήρι υπάρχει Ιερό παρεκκλήσιο αφιερωμένο στον Αγιο Δημήτριο. 

(*) Ιερά Αγρυπνία επί τη εορτή της Αγίας Σκέπης θα τελεσθεί την Παρασκευή 27 του μηνός στις ιερές μονές Αγίου Νικολάου Δίβρης και Παναγίας Αντινίτσης. Στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου η Ιερά Αγρυπνία θα αρχίσει στις 8:30 το βράδυ και θα τελειώσει γύρω στη μία παρά τέταρτο το πρωί.Στο μοναστήρι της Αντινίτσης θα αρχίσει στις 9:00 το βράδυ και θα τελειώσεις στη 1:00 το πρωί. 

(*) Στο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Εφραίμ τελείται Ιερά Παράκληση στον Αγιο και θαυματουργό μεγαλομάρτυρα κάθε Πέμπτη στις 5:00 το απόγευμα. Το Παρεκκλήσιο βρίσκεται στο  Πνευματικό Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, στην συμβολή των οδών Αγράφων και Μεγάλου Αλεξάνδρου στην περιοχή της Νέας Άμπλιανης Λαμίας.

 (*) Ιερά Παράκληση στον Άγιο και ιαματικό Παντελεήμονα τελείται κάθε Πέμπτη στις 6:00 το απόγευμα στο ομώνυμο Ιερό παρεκκλήσιο στο Ραχούτειο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Λαμίας στην οδό Εσλιν 22. 

 (*) Εκδήλωση με καφέ και τσάι διοργανώνει η ενορία του Αγίου Βασιλείου στο Σταθμό Λιανοκλαδίου τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου στις 6:00 το απόγευμα στο ενοριακό πνευματικό κέντρο.Κατά τη διάρκεια της εκδηλώσεως θα προσφερθούν εδέσματα και θα αποδώσουν έντεχνα και παραδοσιακά τραγούδια οι καθηγητές μουσικής κ Κωνσταντίνος Νέλλας και η κ Μαρία Βε.Τα έσοδα από την εκδήλωση θα διατεθούν για την αγορά παραδοσιακών στολών.

(*) Απογευματινή εκδρομή θα πραγματοποιήσει η ενορία Εισοδίων Θεοτόκου Σταυρού το Σάββατο 28 Οκτωβρίου στην ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Μύλων. Οι προσκυνητές θα επισκεφθούν το μοναστήρι λόγω της εορτής της Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας 29 του μηνός και θα συμμετάσχουν στον πανηγυρικό εσπερινό που θα τελεσθεί στο ιερό παρεκκλήσιο της Αγίας. Η τιμή εισιτηρίου είναι 10 ευρώ και οι ενδιαφερόμενοι καλέστε στα τηλέφωνα 22310 50 200 και 69 74 77 79 85.

(*) Η ενορία της Αγίας Βαρβάρας Λαμίας διοργανώνει μονοήμερη εκδρομή στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Δεσφίνας την Κυριακή 29 Οκτωβρίου. Το όμορφο αυτό μοναστήρι ιδρύθηκε το 1873 και οι προσκυνητές αφού ξεναγηθούν στους χώρους του θα τελέσουν αρτοκλασία. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 13 ευρώ και για κρατήσεις θέσεων καλέστε στον αριθμό 22310 33 7 98.

(*) Μονοήμερη προσκυνηματική εκδρομή στην ιερά μνή της Αγίας Τριάδος - Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα θα πραγματοποιήσει η ενορία του Αγίου αθανασίου λαμίας την Τρίτη 31 Οκτωβρίου. Οι προσκυνητές θα αναχωρήσουν από το Ναό στις 4:30 το πρωί και θα επισκεφθούν το όμορφοο αυτό προσκύνημα προκειμένου να λάβουν την ευλογία του Φθιώτη Αγίου μας, Αγίου Νεκταρίου. Η τιμή συμμετοχής είναι 50 ευρώ και όσοι επιθυμείτε να λάβετε μέρος καλέστε στα τηλέφωνα 22310 27115 και 693 91 34 519.

(*) Μονοήμερη εκδρομή στην ιερά μονή Κορώνης στη Καρδίτσα διοργανώνει η ενορία Αγίων Θεοδώρων Παρορίου το Σάββατο 4 Νοεμβρίου. Ἡ ἱστορία τῆς Ἱερᾶς Μονῆς ἀρχίζει ἀπὸ τὸν 12ο αἰώνα καὶ συγκεκριμένα ἀπὸ τὸ ἔτος  1123, ὅταν βρίσκεται μὲ θαυμαστὸ τρόπο ἡ θαυματουργὸς εἰκόνα τῆς Παναγίας τῆς Κορώνης, αἰτία τῆς ἱδρύσεως τῆς Ἱερᾶς Μονῆς. Οι ενδιαφερόμενοι δηλώστε συμμετοχή στο κινητό τηλέφωνο 69 72 40 47 91.

(*) Μονοήμερη προσκυνηματική εκδρομή θα πραγματοποιήσει το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Αγίου Νικολάου Μεσοχωρίου Υπάτης τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου σε δυο προσκυνήματα της Στερεάς Ελλάδος. Οι προσκυνητές θα επισκεφθούν πρώτα την ανδρώα Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Αλιάρτου και ακολούθως την γυναικεία ιερά μονή των Νηπίων στα Βίλια Αττικής.  Η τιμή του εισιτηρίου είναι 20 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι δηλώστε συμμετοχή στο τηλέφωνο 69 45 33 36 89, στην κυρία Δήμητρα Παρλαβάντζα- Καστάνη.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

(*) Ο Εξωραϊστικός- Εκπολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Λαμίας συνδιοργανώνει με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, έκθεση φωτογραφίας με τίτλο: » Ρουμελιώτες Αγωνιστές του 1940″ με φωτογραφίες του αρχείου του Συλλόγου. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν σήμερα στις 7.00 το απόγευμα στο ισόγειο του Νεοκλασικού της Περιφέρειας, στην Πλατεία Ελευθερίας. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 15 Νοεμβρίου και θα είναι ανοικτή Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00 το πρωί με 1.00 το μεσημέρι.

Εδώ ολοκληρώσαμε το σημερινό ενημερωτικό μας δελτίο.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...