165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

1337

Ημερομηνία έκδοσης: 

Τρίτη, 31 Οκτώβριος, 2017

Τρίτη 31 Οκτωβρίου σήμερα καί η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των αγίων ενδόξων και πανευφήμων Αποστόλων Αμπλίου επισκόπου γενομένου Οδυσσουπόλεως, Απελλή επισκόπου Ηρακλείας, Αριστο­βού­λου επισκόπου Βρεταννίας, Ναρκίσου επισκόπου Αθηνών, Ουρ­βα­νού επισκόπου Μακεδονίας και Στάχυος πρώτου επισκόπου Βυζαντίου.

Τη μνήμη των Αγίων μαρτύρων Αβραμίου, Βαρνάβα, Βάσσης, Γορδιανού Δαμιανού, Δορυμέδοντος, Επιμάχου του Αιγυπτίου, Επιμάχου του Ρωμαίου, Κοσμά, Σάβα και Στεφάνου.

Τη μνήμη των αγίων Σελεύκου και Στρατονίκης, Τροφίμου και ετέρων 16.

Τη μνήμη του οσιομάρτυρος Νικολάου του εν Χίω ο οποίος εμαρτύρησε το έτος 1754.

Τη μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Ιακώβου, αρχιεράρχου Νισίβεως και εν θαυματουργίαις διαβοήτου.

Επίσης η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των οσίων Σπυρίδωνος και Νικοδήμου, των εν τω Σπηλαίω, των Ρώσων.

Ας δούμε τώρα ποιοι είναι οι τίτλοι των κυριοτέρων ειδήσεων

(*) Την εξόδιο ακολουθία του εκλιπόντος Κωνσταντίνου Κρητικού, πρώην Δημαρχου Μακρακώμης τέλεσε στις 11:00 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στον ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος Μακρακώμης.

(*) Η 29η  Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων διά θέματα Αιρέσεων και Παραθρησκείας πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος.

(*) Ο Σύλλογος Πολυτέκνων Οικογενειών του νομού Φθιώτιδος θα πραγματοποιήσει τον ετήσιο εορτασμό της ημέρας της πολύτεκνης οικογένειας την Κυριακή 5 Νοεμβρίου στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου λαμίας. Ακολούθως ο Ποιμενάρχης μας θα βραβεύσει τους μαθητές των πολυτέκνων οικογενειών που εισήχθησαν κατά την περσινή χρονιά στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.

(*) Κυκλοφόρησε το νέο ημερολόγιο τσέπης της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος για το έτος  2018. Φέτος είναι αφιερωμένο στους επτά  αειμνήστους Μητροπολίτες Φθιώτιδος.Αναζητηστε το στους ενοριακούς Ναούς,τις ιερές μονές και το βιβλιοπωλείο Ενθεον.

 (*) Στη δημιουργία παιδικής χορωδίας βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής προβαίνει η Ιερά Μητρόπολή μας και καλεί τα παδιά των κατηχητικών σχολείων να λάβουν μέρος στην ακρόαση που θα γίνει την Κυριακή 5 Νοεμβρίου στις 5 το απόγευμα στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Διοικητικού κέντρου.

(*) Κανονικά λειτουργούν και φέτος τα δυο σχολεία ενισχυτικής διδασκαλίας της Εκκλησίας για μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και 1ης λυκείου στη Λαμία.

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

(*) Στην πόλη της Μακρακώμης μετέβη το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Νικόλαος προκειμένου να τελέσει στον ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος, την εξόδιο ακολουθία του εκλιπόντος Κωνσταντίνου Κρητικού, πρώην Δημαρχου Μακρακώμης. Η κηδεία τελέσθηκε παρουσία συγγενών, της δημοτικής αρχής και εκατοντάδων φίλων του αειμνήστου. Ο Σεβασμιώτατος στον επικήδειο λόγο αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του μακαριστού και ευχήθηκε να είναι η μνήμη του αιωνία και ο Θεός να τον αναπαύει στους κόλπους του. Στην οικογενειά του και τους λοιπούς συγγενείς ευχήθηκε την εξ υψους παρηγορία.

Να σημειώσουμε ότι ο Κωνσταντίνος Κρητικός καταπλακώθηκε από το τρακτερ του την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου.Το τραγικό δυστύχημα έγινε κάτω από άγνωστες συνθήκες, όταν επιστρέφοντας από τα χωράφια του από έναν αγροτικό δρόμο, έχασε τον έλεγχο  και το τρακτέρ τούμπαρε σε ένα χαντάκι με αποτέλεσμα να καταπλακώσει τον 69χρονο άνδρα.

 Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Μακρακώμης συντετριμμένο απο την απώλεια ενός δικού τους ανθρώπου, ενός αυτοδιοικητικού που  υπηρέτησε  για δυο δεκαετίες την Τοπική Αυτοδιοίκηση και άφησε το δικό του σημάδι στην Δυτική Φθιώτιδα, σε έκτακτη συνεδρίαση της το Σάββατο ομόφωνα αποφάσισε:

– να γίνει η κηδεία του πρώην Δημάρχου δημοσία δαπάνη και να εκφωνηθεί επικήδειος.

– να μετονομαστεί κεντρικός δρόμος στη Μακρακώμη σε οδό «Δημάρχου Κώστα Κρητικού».

Επίσης οι δημοτικές υπηρεσίες παρέμειναν σήμερα κλειστές προκειμένου όσοι θέλουν να παραστούν στην κηδεία, ενώ υπήρξε αίτημα προς τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης για να μη λειτουργήσουν και τα σχολεία. 

 (*) Στη Λεπτοκαρυά Πιερίας, με την φιλοξενία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κυρίου Γεωργίου, πραγματοποιείται από χθες η «29η Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιῶν και Ιερών Μητροπόλεων για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας», με θέμα: «Ψευδοπροφήτες, ψευδομεσσίες και έσχατα».

Στη Συνδιάσκεψη συμμετέχουν Εντεταλμένοι Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Κρήτης και της Δωδεκανήσου. Οι Συνδιασκέψεις αυτές διοργανώνονται από την Εκκλησία της Ελλάδος και ασχολούνται με τη μελέτη της ποιμαντικής αντιμετώπισης της σύγχρονης ποικιλόμορφης πλάνης. Την Ιερά Μητρόπολή Φθιώτιδος εκπροσωπεί στην συνδιάσκεψη ο Αρχιμ πατήρ Δημήτριος Ζελιαναίος εφημέριος του ιερού Ναού Οσίου Σεραφείμ Ζελίου.
Σας θυμίζουμε ότι η πανορθόδοξη αυτή Συνδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μητρόπολη μας τα έτη 2011 και 2014.

 (*) Ο Σύλλογος Πολυτέκνων Οικογενειών του νομού Φθιώτιδος θα πραγματοποιήσει τον ετήσιο εορτασμό της ημέρας της πολύτεκνης οικογένειας την Κυριακή 5 Νοεμβρίου ημέρα μνήμης των Αγίων Τερεντίου, Νεονίλης και των επτά τέκνων τους, προστατών των πολυτέκνων Οικογενειών. Ο εορτασμός με αρτοκλασία θα τελεσθεί στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου λαμίας όπου το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας θα τελεσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Νικόλαος. Στο τέλος του εορτασμού θα γίνει βράβευση των μαθητών των πολυτέκνων οικογενειών που πέρασαν στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας κατά το σχολικό έτος 2016-17, βράβευση την οποία ανελλιπώς τα τελευταία χρόνια τελεί ο Ποιμενάρχης μας. Ακολούθως θα προσφερθεί καφές στο ενοριακό πνευματικό κέντρο στην οδό Σκληβανιώτου.

 (*) Κυκλοφόρησε το νέο ημερολόγιο τσέπης της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος για το έτος 2018. Φέτος είναι αφιερωμένο στους επτά αειμνήστους Μητροπολίτες Φθιώτιδος. Στον πρόλογο του ημερολογίου ο Ποιμενάρχης μας κ Νικόλαος εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν στην επιλογή του θέματος και εύχεται η ευλογία των τιμωμένων Αρχιερέων να είναι μετά πάντων των χριστιανών, η δε μνήμη αυτών να είναι αιωνία.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα κείμενα που δημοσιεύονται διάσπαρτα στο ημερολόγιο. Πρόκειται για σύντομα βιογραφικά όλων των αειμνήστων Αρχιερέων  οι οποίοι παρουσιάζονται σε ζωγραφική απεικόνιση καθώς και αντίγραφο της υπογραφής τους. Όπως κάθε φορά ο αναγνώστης του ημερολογίου μπορεί να βρεί και χρήσιμες πληροφορίες για τις ενορίες, τα ιδρύματα και τις υπηρεσίες της Φθιωτικής Εκκλησίας.Το νέο ημερολόγιο διατίθεται στους ιερούς ναούς, τις ιερές μονές και το βιβλιοπωλείο ΕΝΘΕΟΝ στην πλατεία Πάρκου.

  (*) Η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος προσκαλεί κορίτσια και αγόρια από 6 έως 15 ετών να ενταχθούν στην παιδική χορωδία Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ι. Μ. Φθιώτιδος.

Η πρόσκληση αφορά παιδιά τα οποία αγαπούν την Ελληνική Μουσική, φοιτούν στα κατηχητικά σχολεία της Ιεράς Μητροπόλεως και χαίρονται να τραγουδούν και να ψάλλουν.

Σκοπός της χορωδίας είναι να γεμίσει τις καρδιές των παιδιών με τα ιερά γράμματα και τον πολιτισμό και να καλύπτει λειτουργικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως. Επίσης τα παιδιά με τη συμμετοχή τους θα γνωρίσουν την Βυζαντινή Μουσική και το παραδοσιακό τραγούδι και θα αναπτύξουν την ομαδικότητα και την προσφορά στο σύνολο.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Η ακρόαση θα γίνει την Κυριακή 5 Νοεμβρίου, στις 5 το απόγευμα, στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού - Διοικητικού Κέντρου της Ι. Μ. Φθιώτιδος (Μεγ. Αλεξάνδρου και Αγράφων).

Υπεύθυνος διδασκαλίας έχει ορισθεί ο μουσικολογιώτατος Ιεροδιάκονος Ευστάθιος Κατόπης, πτυχιούχος Βυζαντινής Μουσικής.

(*) Με απόφαση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου λειτουργεί για 7η συνεχή χρονιά το τμήμα Ενισχυτικής Διδασκαλίας για μαθητές του Δημοτικού Σχολείου στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίων Θεοδώρων Λαμίας. Το τμήμα αυτό λειτουργεί καθημερινά 5:00 με 6:00 το απόγευμα και κατά την ώρα αυτή μπορείτε να κάνετε την εγγραφή του παιδιού σας όσοι ενδιαφέρεστε. Σκοπός του ενισχυτικού αυτού προγράμματος είναι η υλοποίηση της αρχής της ισότητας με τη μορφή των ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση παρέχοντας βοήθεια στους μαθητές, που παρουσιάζουν μαθησιακές ελλείψεις στα μαθήματα της γλώσσας και των Μαθηματικών, καθώς και η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε αλλοδαπούς μαθητές. Επίσης διδάσκονται η αγγλική και γαλλική γλώσσα και γίνονται μαθήματα λογοθεραπείας. Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε μαθητές, των οποίων οι γονείς αδυνατούν να βοηθήσουν είτε γιατί είναι και οι δύο εργαζόμενοι είτε γιατί δε διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις.Η λειτουργία του σχολείου τελεί υπό την επίβλεψη της κ. Χριστίνας Κουτκιά, τέως Προϊσταμένης της Α/θμιας Εκπαιδεύσεως Νομού Φθιώτιδος.
Συγκινητική είναι η προσέλευση δασκάλων, που ανέρχονται σε 26, εκ των οποίων οι 4 είναι εκπαιδευτικοί ξένων γλωσσών, Αγγλικής και Γαλλικής. Στο σχολείο φοιτούν για την ώρα 48 μαθητές.

Κανονικά λειτουργούν τα μαθήματα και στο Φροντιστήριο ενισχυτικής διδασκαλίας που παρέχει δωρεάν μαθήματα σε μαθητές Γυμνασίου και Ά Λυκείου. Το σχολείο αυτό λειτουργεί για τέταρτη συνεχή χρονιά στην ενορία του Αγίου Γεωργίου Λαμίας. Εθελοντές εκπαιδευτικοί προσφέρουν τα μαθήματα των Αρχαίων Ελληνικών, Μαθηματικών, Χημείας, Φυσικής και Εκθεσης τα οποία πραγματοποιούνται στο ενοριακό πνευματικό κέντρο.

ΣΥΝΕΧΊΖΟΥΜΕ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΝΟΡΙΑΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 (*) Την μνήμη των Αγίων  και θαυματουργών Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού των εν Ασία καθώς και τη μνήμη ενός από τους Φθιώτες Αγίους μας, του Οσίου πατρός ημών Δαβίδ του γέροντος, του εν Ευβοία ασκήσαντος θα εορτάσει αύριο 1η Νοεμβρίου η Εκκλησία μας.

Στην πόλη της λαμίας πανηγυρίζει το Ιερό Παρεκκλήσιο των Αγίων Αναργύρων που βρίσκεται πλησίον του Κάστρου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα εορτασμού στις 5:00 το απόγευμα θα τελεσθεί πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία. Θα ακολουθήσει Ιερά Παράκληση στους Αγίους.
Αύριο το πρωί Ορθρος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Στην Ιερά Μητροπολή μας πανηγυρίζουν ακόμα η Ιερά Μονή Αγίων Αναργύρων Αταλάντης καθώς και οι ενοριακοί Ιεροί Ναοί στον Καραβόμυλο, στην Γλύφα, στις Θερμοπύλες, στο Νεοχώρι και Λεύκα Δομοκού.

 Πριν κλείσουμε την αναφορά μας στην είδηση θα επανέλθουμε στο ιερό παρεκκλήσιο των Αγίων Αναργύρων στο Κάστρο και θα σας αναφέρουμε για αυτό κάποια ιστορικά στοιχεία. Τον ακριβή χρόνο ανεγέρσεώς του, δεν το γνωρίζουμε. Από ενταφιαστήριον του 1835 φαίνεται η ταφή χριστιανού στο κοιμητήριο του Ιερού Ναού Αγ. Αναργύρων  το έτος 1835. Στοιχείο που δείχνει ότι το Ιερό Παρεκκλήσιο προϋπήρχε  του έτους 1835.

Το Ιερό Παρεκκλήσιο είναι κατασκευασμένο σε γραφική θέση στους πρόποδες του λόφου του Φρουρίου Λαμίας. Είναι κτισμένο εντός χώρου που περιβάλεται από μαντρότοιχο & κατάφυτο από διάφορα δέντρα πεύκα, κυπαρίσσια και άλλαν. Ουδέποτε υπήρξε ενοριακός ιερός ναός, αλλά υπάγονταν ανέκαθεν στην ενορία «Παναγίας Δεσποίνης».

    Στην μετώπη του ναού υπάρχει εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα η οποία αναγράφει την ανακαίνιση που πραγματοποιήθηκε το έτος 1900 & τα στοιχεία των  επιμεληθέντων αυτήν.

 Είναι μονόκλιτη βασιλική με μικρό θόλο και εις το μέσο της οροφής υπάρχει αγιογραφία του Παντοκράτορα. Η οροφή είναι από μπαγδαντή (πήχες-λάσπη & σοφά). Το δάπεδο καλύπτετε από μαρμάρινες πλάκες.  Στο βόρειο εσωτερικό τοίχωμα του ναού υπάρχουν δυο μεγάλες τοιχογραφίες του Αγ. Δημητρίου και των Αγίων Αποστόλων. Εις δε το νότιον εσωτερικό τοίχωμα υπάρχει τοιχογραφία του Αγ. Γεωργίου. Στην αριστερή πλάγια θύρα, υπάρχει προσκυνητάρι με μεγάλη εικόνα της Αγίας Τριάδος, αφιέρωμα του Συλλόγου Κουρέων. Επίσης στην δεξιά πλάγια θύρα προσκυνητάρι με μεγάλη εικόνα του Αγ. Αθανασίου (1868), αφιέρωμα της συντεχνίας Πασουτσίδων & Σαράτσιδων.

     Στο ξύλινο Ι. Τέμπλο υπάρχουν πέντε μεγάλες Ι. Εικόνες:

Το έτος 1999 το Ιερό Παρεκκλήσιο, περιήλθε με σύμφωνη απόφαση της   τότε Εκκλ/κης Επιτροπής, στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος.

Τον Αύγουστο του 2016 η Ιερά Μητρόπολης Φθιώτιδος, επανέφερε την διαχείριση του Ιερού Παρεκκλησίου στην Ενορία «Παναγίας Δεσποίνης».

Η χρονική περίοδος των 17 περίπου ετών ως Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο, χαρακτηρίζετε ως περίοδος «αναγέννησης», αφού λειτουργώντας υπό την εποπτεία της Ιεράς Μητροπόλεως, με ενέργειες & προσπάθειες του Εφημερίου & των εκεί Εκκλησιαζομένων Χριστιανών εκτελέστηκε μέγιστο έργο ευπρεπείας των χώρων & του Ιερού Κτίσματος, όσο & μεγάλο πνευματικό έργο.

Χαρακτηριστικά, ανεγέρθη Πνευματικό Κέντρο, εξωραϊσθη το προαύλιο & ο εξωτερικός χώρος, ανακατασκευάστηκαν οι χώροι υγιεινής, έγινε φύτευση τόσο δένδρων, όσο & ποικίλων φυτών, ανεγέρθη μεγάλη κεντρική είσοδος στο προαύλιο, με καμπαναριό, τοποθετήθηκε σύστημα θέρμανσης τόσο για το Ι.Π, όσο και στο Πνευμ. Κέντρο, σύγχρονος ηχητικός εξοπλισμός, φωταγώγηση των δυο δρομίσκων που οδηγούν στο Ι.Π, απεκαλύφθη η εξωτερική πέτρινη παλαιά τοιχοποιία και άλλα πολλά που αφορούν τον εξοπλισμό. Το σημαντικότερο όμως είναι το πνευματικό έργο. Πολλές εκατοντάδες χριστιανοί ντόπιοι αλλά & από άλλες περιοχές ωφελήθηκαν από την Κυριακάτική Σύναξη στο Πνευμ. Κέντρο του Ι.Π.

(*) Ας περάσουμε τώρα στη μνήμη του Οσίου πατρός ημών Δαβίδ του γέροντος, του εν Ευβοία ασκήσαντος. Στην Ιερά Μητρόπολή μας πανηγυρίζουν αύριο το εξωκλήσι του Οσίου Δαβίδ που βρίσκεται 1 χιλιόμετρο έξω από τις Λειβανάτες, παραπλεύρως της εθνικής οδού καθώς και ένα εκκλησάκι στη Μαλεσίνα. Στο εξωκλήσι στις Λειβανάτες στις 5:00 το απόγευμα θα τελεσθεί εσπερινός με αρτοκλασία. Ακολούθως θα γίνει περιφορά της ιεράς εικόνος του Οσίου Δαβίδ. Το πρωί Ορθρος και Θεία Λειτουργία.  Στην πόλη της Λαμίας η ενορία της Αγίας Παρασκευής Νέας Αμπλιανης αύριο κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας θα θέσει προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του Οσίου Δαβίδ το οποίο φυλάσσεται στον Ιερό Ναό.Ο πανηγυρικός εσπερινός θα αρχίσει σήμερα στις 5:00 το απόγευμα.

Ιερά Αγρυπνία επί τη μνήμη του Οσίου Δαβίδ του εν Ευβοία θα τελεσθεί σήμερα στον ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας Λαμίας λόγω του παλαιού ιερού προσκυνηταρίου που υπάρχει στο Ναό. Θα αρχίσει στις 9:00  το βράδυ και θα τελειώσει γύρω στις 12:30 μετά τα μεσάνυκτα.

(*) Ιερά Αγρυπνία κατά το αγιορείτικο τυπικό θα τελεσθεί την Πέμπτη  2 Νοεμβρίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Λαμίας επί τη εορτή της ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου και επί τη αναμνήσει των εγκαινίων του Ιερού Ναού τον Οκτώβριο του 2010. Η Ιερά Αγρυπνία θα αρχίσει στις 8:00 το βράδυ και θα τελειώσει γύρω στη 1:00 το πρωί.

Επίσης Ιερά Αγρυπνία επί τη εορτή της ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου θα τελεσθεί την Πέμπτη και  στο Ιερό Παρεκκλήσιο του  Αγίου Γεωργίου της ενορίας των Αγίων Θεοδώρων Λαμίας. Η Ιερά Αγρυπνία θα αρχίσει στις 9:00 το βράδυ και θα τελειώσει γύρω στις 12:30 μετά τα μεσάνυκτα.

(*) Η καθιερωμένη Ιερά Αγρυπνία της Παρασκευής για την πόλη της Λαμίας θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου. Η ιερά Αγρυπνία θα αρχίσει στις 9:00 το βράδυ και θα τελειώσει γύρω στις 12:30 μετά τα μεσάνυκτα.

(*) Το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας των Βαρδατών παραμένει ανοικτό για τους προσκυνητές και κατά τους χειμερινούς μήνες. Είναι ανοικτό κάθε Δευτέρα 3:00 το μεσημέρι με 6:00 το απόγευμα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το προσκύνημα  ανακαινίσθηκε εκ βάθρων.Εγινε η μαρμαρόστρωση του δαπέδου του Ναού,επιδιόρθωση πλακόστρωσης του προαύλιου χώρου, αποκάλυψη και αποκατάσταση του βράχου στη φυσική του κατάσταση, αντικατάσταση της κεραμοσκεπής, νέα ηλεκτρολογική εγκατάσταση, επισκευή παραθύρων και θυρών και ελαιοχρωματισμοί σε όλους τους χώρους. Μια επίσκεψη στο  ιστορικό και όμορφα ανακαινισμένο προσκύνημα θα μας ενισχύσει  πνευματικά αφού θα λάβουμε την ευλογία της Παναγίας της Προυσσιώτισας.

(*) Μονοήμερη εκδρομή στην ιερά μονή Κορώνης στη Καρδίτσα διοργανώνει η ενορία Αγίων Θεοδώρων Παρορίου το Σάββατο 4 Νοεμβρίου. Ἡ ἱστορία τῆς Ἱερᾶς Μονῆς ἀρχίζει ἀπὸ τὸν 12ο αἰώνα καὶ συγκεκριμένα ἀπὸ τὸ ἔτος  1123, ὅταν βρίσκεται μὲ θαυμαστὸ τρόπο ἡ θαυματουργὸς εἰκόνα τῆς Παναγίας τῆς Κορώνης, αἰτία τῆς ἱδρύσεως τῆς Ἱερᾶς Μονῆς. Οι ενδιαφερόμενοι δηλώστε συμμετοχή στο κινητό τηλέφωνο 69 72 40 47 91.

(*) Μονοήμερη προσκυνηματική εκδρομή θα πραγματοποιήσει το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Αγίου Νικολάου Μεσοχωρίου Υπάτης τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου σε δυο προσκυνήματα της Στερεάς Ελλάδος. Οι προσκυνητές θα επισκεφθούν πρώτα την ανδρώα Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Αλιάρτου και ακολούθως την γυναικεία ιερά μονή των Νηπίων στα Βίλια Αττικής.  Η τιμή του εισιτηρίου είναι 20 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι δηλώστε συμμετοχή στο τηλέφωνο 69 45 33 36 89, στην κυρία Δήμητρα Παρλαβάντζα- Καστάνη.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

(*) Η πρώτη μας πολιτιστική είδηση αναφέρεται στα Μουστάκεια βραβεία.

Στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αριστούχων μαθητών των τριών τάξεων του 3ου Γενικού Λυκείου Λαμίας, κατά τα σχολικό έτος 2016-2017, καταβλήθηκαν τα χρήματα των Μουστάκειων βραβείων, σύμφωνα  με την επιθυμία του διαθέτη του Κληροδοτήματος Κωνσταντίνου Μουστάκα.

Ο Δήμαρχος Λαμιέων κ Νικόλαος Σταυρογιάννης, ως Πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής του Κληροδοτήματος «Μουστάκειο Κληροδότημα - Αυτοτελούς Διαχείρισης του Δήμου Λαμιέων / 3ου ΓΕΛ Λαμίας», παραδίδοντας τα βραβεία, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του σχολείου, συνεχάρη τους μαθητές και τις μαθήτριες για τις επιδόσεις τους και τους ευχήθηκε καλή πρόοδο στις σπουδές τους.

 (*) Ο Δήμος Λαμιέων, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Αερίου μας προσκαλούν στην Ημερίδα Ενημέρωσης με θέμα «Έναρξη Τροφοδοσίας της πόλης της Λαμίας με φυσικό αέριο. 1η Φάση: Διαδικασίες για τη σύνδεση κτιρίων που βρίσκονται επί της όδευσης του ενεργού δικτύου» που θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 5:30 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς, στην πλατεία Ελευθερίας 3, στον 4ο όροφο. Στην Ημερίδα, θα γίνει ενημέρωση για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν για τη γρήγορη σύνδεση αλλά και για τις ευκολίες που μπορεί να παρέχει το φυσικό αέριο στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις καθώς και για το κέρδος που μπορεί να έχει ο δημότης στην καθημερινότητά του.

Στο πλαίσιο της Ημερίδας, θα γίνουν τα εγκαίνια ενεργοποίησης του υφιστάμενου δικτύου της πόλης στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Λαμίας αύριο στις 5:00 το απόγευμα.

(*) Ο Δήμος Λαμιέων, το Παράρτημα Φθιώτιδος του Πνευματικού Κέντρου Ρουμελιωτών, ο Ιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδος και η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία παρουσιάζουν το βιβλίο της Μαρίας Γιαννά - Τζίμα «Διαδρομές» αύριο στις 7.00 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου (Λεωνίδου 9-11).

Το βιβλίο περιλαμβάνει φωτογραφίες και απλές μικρές μαρτυρίες - αφηγήσεις προσώπων που νόσησαν από καρκίνο και ξεπέρασαν την νόσο.

Ομιλητές θα είναι:

  • ο κ. Γεώργιος Τζίμας Διευθυντής τμήματος Χειρουργικής Ήπατος-Χοληφόρων (Νοσοκομείο Υγεία),
  • η κ. Δέσποινα Κατσώχη, Ογκολόγος - Ακτινοθεραπευτής (Νοσοκομείο Υγεία),
  • ο κ. Αριστοτέλης Λιάκος, Δ/ντής Χειρουργικής Κλινικής (Νοσοκομείο Λαμίας),
  • ο κ. David Mauri, Παθολόγος- Ογκολόγος,
  • ο κ. Κων/νος Τσιγαρίδας, Παθολόγος- Ογκολόγος, Επιμελητής Α΄ (Νοσοκομείο Metropolitan).

Την εκδήλωση θα συντονίσει η Αντιπρόεδρος  του Παραρτήματος Φθιώτιδος του Πνευματικού Κέντρου Ρουμελιωτών, Παιδίατρος, κ. Ελένη Λαΐου.Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Εδώ ολοκληρώσαμε το σημερινό ενημερωτικό μας δελτίο

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...