165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

1342

Ημερομηνία έκδοσης: 

Τετάρτη, 08 Νοέμβριος, 2017

Τετάρτη 8 Νοεμβρίου σήμερα καί η εκκλησία μας εορτάζει τη σύναξη των αρχιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών αγίων ασωμάτων και ουρανίων ταγμάτων.

Ας δούμε τώρα ποιοι είναι οι τίτλοι των κυριοτέρων ειδήσεων

 (*) Την λαμπρή τελετή των εγκαινίων του νέου κτιρίου της Δημοτικής Φιλαρμονικής Λαμίας τέλεσε χθες το απόγευμα ο  Σεβασμώτατος  Μητροπολίτης μας κ Νικόλαος.

(*) Αρχιερατική Θεία Λειτουργία με εις διάκονον χειροτονία θα τελεσθεί αύριο Πέμπτη 9 Νοεμβρίου στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου Λαμίας.

 

(*) Τους Παμμεγίστους Ταξιάρχες τίμησαν σήμερα πανηγυρικά ενορίες και μοναστήρια της Ιεράς Μητροπόλεως. Τον προστάτή της Αρχάγγελο Μιχαήλ τίμησε με λαμπρότητα και η ελληνική Αεροπορία.

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

(*) Το νέο σπίτι της Δημοτικής Φιλαρμονικής Λαμίας εγκαινίασε την Τρίτη το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος.  Τα εγκαίνια τελέσθηκαν σε κλίμα χαράς, ενθουσιασμού και αισιοδοξίας,  παρουσία πολλών δημοτών, του Αντιπεριφερειάρχου Φθιώτιδος κ. Ευθυμίου Καραΐσκου και πολλών Περιφερειακών Συμβούλων, του Δημάρχου Λαμιέων κ. Νικολάου Σταυρογιάννη, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ζάχου Χαλβαντζή και σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου, του Προέδρου της Φιλαρμονικής και εντεταλμένου Δημοτικού Συμβούλου κ. Μάρκου Τσιτσία,  του ιδιαιτέρως συγκινημένου Αρχιμουσικού και μαέστρου κ. Δημητρίου Μαντά και του Διοικητού του ΚΕΥΠ Ταξιάρχου Βασιλείου Μπέλου.   Προ της ενάρξεως της ακολουθίας η Δημοτική Φιλαρμονική υπεδέχθη τον Ποιμενάρχη μας και τον κ. Δήμαρχο αποδίδοντας τις πρέπουσες τιμές, ενώ εις ένδειξιν σεβασμού ο κ. Μαντάς παρεκάλεσε τον Σεβασμιώτατο και τον κ. Δήμαρχο να εναποθέσουν ο μεν Ποιμενάρχης μας την Ελληνική σημαία, ο δε κ. Δήμαρχος την σημαία της φιλαρμονικής εκατέρωθεν της εισόδου του νέου υπερσύγχρονου και καλαίσθητου κτιρίου.   Την κίνηση αυτή επισφράγησαν ο Εθνικός μας Ύμνος και η φήμη του Σεβασμιωτάτου, τα οποία παιάνισε πανηγυρική σύσσωμη η Δημοτική Φιλαρμονική.  Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος ετέλεσε τα εγκαίνια και στο τέλος συνεχάρη και  ευχήθηκε εγκαρδίως στον άοκνο εργάτη, μαέστρο κ. Μαντά και σε όλα τα μέλη της Φιλαρμονικής να έχουν  υγεία, πλουσία την ευλογία του Θεού  και πάντα επιτυχίες για να χαρούν το νέο τους κτίριο.          Ευχαριστήριο λόγο εξεφώνησε επίσης ο κ. Δήμαρχος, ο οποίος αναφέρθηκε με περηφάνια στην Δημοτική Φιλαρμονική και στα 121 χρόνια παρουσίας της, η οποία συνεχίζει αφιλοκερδώς να διαφημίζει την πόλη της Λαμίας σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.          Τέλος ο Αρχιμουσικός κ. Μαντάς εμφανώς συγκινημένος και ενθουσιασμένος ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη μας, τον κ. Δήμαρχο και τον Πρόεδρο κ. Μάρκο Τσιτσία για τα καλά τους λόγια και για την προσφορά τους ώστε το όνειρο τους να γίνει πραγματικότητα και να διαθέτει η φιλαρμονική πλέον δικό της κτίριο:       «20 χρόνια στο υπόγειο τα παιδιά αυτά κατέθεσαν ψυχή, πιστεύω σε αυτούς τους ανθρώπους και τώρα με αυτόν τον χώρο θα πάρουν φτερά», ετόνισε  ο κ.  Δημήτρης Μαντάς.          Η όμορφη αυτή εκδήλωση των εγκαινίων έκλεισε με ξενάγηση σε όλους τους χώρους του νέου κτιρίου.

  

(*) Τη μ,νήμη του εν Αγίοις πατρός ημών Νεκταρίου του εν Αιγίνη, Επισκόπου Πενταπόλεως και Ιεροκήρυκος Φθιώτιδος του Θαυματουργού ο οποίος εκοιμήθη το έτος 1920 θα εορτάσει αύριο η εκκλησία μας. Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ Νικολάου θα τελεσθεί στον ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου Λαμίας. Ο Ναός αυτός είναι ο μοναδικός ενοριακός στη Φθιώτιδα. Κατά τη διάρκεια των ακολουθιών ο Ποιμενάρχης μας θα τελέσει εις διάκονον χειροτονία του πατρός Παρθενίου Κουκούλη αδελφού της Ιεράς Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Αντινίτσης. Σήμερα στις 6:00 το απόγευμα θα τελεσθεί πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία. Ακολούθως θα ψαλλεί Ιερά Παράκληση στον Άγιο Νεκτάριο και τα Εγκώμια του Αγίου. Επίσης και τις δυο ημέρες θα τεθεί προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νεκταρίου το οποίο προσέφερε στην Ιερά Μητρόπολή μας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, το έτος 2009.   

(*) Παραμένουμε αγαπητοί ακροατές στη μνήμη του Αγίου Νεκταρίου και θα σας αναγνώσουμε ένα άρθρο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ Νικολάου για τον Άγιο το οποίο μπορείτε να αναζητήσετε και στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως.

Εις τον πάντιμο χορό των αγίων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας εξέχουσα θέση κατέχει ο άγιος Νεκτάριος Επίσκοπος Πενταπόλεως ο θαυματουργός, ο οποίος δι’ ολίγον διάστημα υπηρετήσας ως  Ιεροκήρυκας Φθιώτιδος κατώρθωσε να σφραγίσει τις ψυχές των πιστών με την σφραγίδα της ακτινοβολούσης προσωπικότητός του και να αφήσει ανεξίτηλα τα ίχνη της διαβάσεως του. Διωγμένος και συκοφαντημένος, περιφρονημένος και απωθημένος στο περιθώριο της εκκλησιαστικής ζωής, αίρων τον σταυρό της προσωπικής του δοκιμασίας φθάνει στην πόλη μας τον Οκτώβριο του 1893 με την μεσολάβηση του τότε Υπουργού των Εκκλησιαστικών αειμνήστου   Αθανασίου Ευταξία, Βουλευτού Φθιώτιδος, δια να υπηρετήσει την σπορά του θείου Λόγου και να κηρύξει «Χριστόν Εσταυρωμένον» στις ψυχές των επί 30 χρόνια άνευ Αρχιερέως αποιμάντων Φθιωτών. Κάτοχος βαθείας παιδείας, περικοσμούμενος από σπάνια προσόντα και πολλές αρετές επιδίδεται στην πνευματική διάπλαση των πιστών και κατορθώνει σε σύντομο διάστημα να κατακτήσει τις καρδιές των φιλοχρίστων και φιλοθρήσκων Φθιωτών, οι οποίοι μέχρι σήμερα μνημονεύουμε του αγίου ονόματός του και δικαίως καυχόμεθα δια την εις την Ιεράν Μητρόπολίν μας σύντομη μεν, αλλά λίαν καρποφόρα παραμονή του.

Όλα όμως τα ωραία στη ζωή γρήγορα τελειώνουν. Ένα σύντομο γλυκό όνειρο ήταν η εδώ παρουσία του αγίου.  Μετά από μία περιοδεία στα χωριά της Φθιώτιδος και της Φωκίδος εν καιρώ χειμώνος προσβάλλεται από υψηλό πυρετό, ασθενεί βαρέως και μόλις διαφεύγει τον θάνατο. Οι ιατροί του συστήνουν να μετοικίσει σε ξηρότερο κλίμα. Φαίνεται, ότι η εντολή του Θεού για την υψηλή αποστολή του στα ηρωϊκά μέρη της Ρούμελης είχε ολοκληρωθεί. Άλλος τόπος τον είχε περισσότερο ανάγκη και αυτός ήταν η Ριζάρειος Εκκλησιαστική Σχολή εις την οποία μετά την ανάρρωσή του τον Μάρτιο του 1894 μετατίθεται ως Διευθυντής αυτής.

Ετσι ο άγιος Νεκτάριος, ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιωτιδοφωκίδος αναχωρεί για νέους αγώνες και μεγαλύτερα παλαίσματα αφήνοντας πίσω ένα καλλιεργημένο γεώργιο που απεχέρσωσε με πολύ κόπο από τα αγκάθια των κακών συνηθειών και των παθών. Εκείνος μεν ανεχώρησε «ο δε λόγος του Θεού ηύξανε και επληθύνετο»(Πραξ. 12, 24) με αποτέλεσμα από τότε να αρχίσει μια πνευματική αναζωογόνηση στην περιοχή μας, της οποίας οι καρποί μέχρι σήμερα είναι εμφανείς.

Αλλά ας ιδούμε τι γράφει η εφημερίδα της εποχής εκείνης «Φωνή της Φθιώτιδος» για τον άγιο Ιεροκήρυκα: «Επί των ημερών αυτού το θρησκευτικόν συναίσθημα των συμπολιτών μας αναζωπυρώθη και το γόητρον της Εκκλησίας ανυψώθη. Δια δε των από του άμβωνος ωραίων, διδακτικών και υψηλάς εννοίας περιεχόντων λόγων του, δια των πατρικών και πολυτίμων συμβουλών του και δια της κοσμίας, αμέμπτου και αρίστης συμπεριφοράς του, εφείλκυσεν αμέριστον την αγάπην και τον σεβασμόν των συμπολιτών μας, οίτινες ουδέποτε θα λησμονήσωσιν τον λαμπρόν τούτον ιεράρχην του οποίου το όνομα δικαίως μετά σεβασμού προφέρουσι και πάντοτε ευφροσύνως θα αναμιμνήσκονται αυτού».

Έμειναν στην ιστορία οι ιεραποστολικές περιοδείες του αγίου σε πόλεις και χωριά που είχαν να ιδούν Αρχιερέα και να ακούσουν κήρυγμα περισσότερο από τριάντα χρόνια, οι ομιλίες του στους μαθητές του Γυμνασίου Λαμίας και μάλιστα αυτή που στις 8 Νοεμβρίου του 1893 εξεφώνησε «περί αυτοχειρίας», τα βιβλία που συνέγραψε στο φτωχικό του κατάλυμμα εκεί κοντά στον Ιερό Ναό της Παναγίας Δέσποινας, όπου εφιλοξενείτο στο σπίτι του Κωστή Σακκοπούλου και μάλιστα εκείνο «περί επιμελείας ψυχής» που εξετύπωσε και διένειμε δωρεάν ο Εμπορικός Σύλλογος Λαμιέων.

Το άγιο πέρασμά του και την πολύκαρπη προσφορά του ως εξής περιγράφει ο Ιερός Υμνογράφος: «Τις σου Νεκτάριε αινέσει, την ταπείνωσιν την Χριστοειδεστάτην, δι’ ης λόγον θεού, Φθιώτιδι ελάλεις ην μόνη παρουσία σου, ωκοδόμησας πλουσίως;» «Ως πάντερπος επίστεψις τω χορώ των Αγίων Φθιώτιδος τέθεισαι θαυματουργέ, ότι τη προνοία τη θεϊκή ενταύθα διηκόνησας, σπείρων ταις καρδίαις λόγον Θεού, νυν δε έχων παρρησίαν, Νεκτάριε Αιγίνης, υπέρ υμών Χριστόν ικέτευε». 

Συνεχίζουμε με το άρθρο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας για τον Άγιο Νεκτάριο. Ο άγιος Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως μας, Επίσκοπος Πενταπόλεως Νεκτάριος υπήρξε δυνατός στην πίστη, υπόδειγμα υπομονής και ταπεινοφροσύνης και εδοκιμάσθηκε όσον ολίγοι μέσα στο καμίνι του πόνου, της συκοφαντίας, του διωγμού και της περιφρονήσεως. Εδώ όμως η εξάμηνη παραμονή του ήταν μια ανάσα αγάπης και μια όαση αναψυχής για τον πονεμένο και καταφρονεμένο Ιεράρχη. Ας καυχόμεθα γι’  αυτό.

Αλλοίμονο σ’ εκείνους που τον εσυκοφάντησαν και τον εβασάνισαν. Ευλογία για εκείνους που τον εστήριξαν και τον αγάπησαν.  Όλοι εμείς οι απόγονοι των συγχρόνων του αγίου ας  αισθανόμεθα την χαρά και την αγάπη του ως αγιοπνευματική ανταπόδοση για την φιλοξενία και τον σεβασμό που του προσέφερε η τοπική μας Εκκλησία.

Η πνευματική κληρονομιά της Φθιώτιδος, στην οποία η ακτινοβόλος μορφή του αγίου Νεκταρίου προσδίδει μεγαλύτερη ηθική βαρύτητα και λαμπρότητα, μας δεσμεύει να φανούμε άξιοι αποδέκτες της θεϊκής ευνοίας και εν έργοις γνήσιοι τιμητές των αγίων του θεού και μάλιστα του τιμωμένου και εγκωμιαζομένου αγίου Νεκταρίου του θαυματουργού.

Ο άγιος Νεκτάριος για τον τόπο μας είναι ένας πνευματικός Φάρος πίστεως και αγάπης που φωταγωγεί την πορεία της ζωής μας και καταυγάζει τις ψυχές μας με το φως της θείας Χάριτος.

Η προσευχή μας ας είναι εκτενής προς αυτόν. Να μας έχει πάντοτε κάτω από την πατρική του φροντίδα δεόμενος προς Κύριον υπέρ της Φθιωτικής Εκκλησίας και υπέρ πάντων ημών.   

† ο Φθιώτιδος Νικόλαος

 

(*) Τη μηνιαία σύναξή τους θα  πραγματοποίησουν  οι εφημέριοι Λαμίας και περιχώρων την Παρασκευή 10 του μηνός. Οι ιερείς των Αρχιερατικών Περιφερειών Λαμίας, Λιανοκλαδίου, Υπάτης, Θερμοπυλών και Ροδίτσης, Στυλίδος και Πελασγίας  θα συγκεντρωθούν το πρωί  στην μεγάλη αίθουσα του Πνευματικού Διοικητικού Κέντρου όπου ο Σεβασμιώτατος θα  τους ενημερώσει για διοικητικά θέματα και θα τους δώσει κατευθυντήριες οδηγίες για την φετινή διεξαγωγή του εράνου της αγάπης. Επίσης οι ιερείς θα προμηθευτούν τον φάκελο τους με το έντυπο ποιμαντικό υλικό. Τώρα για τις υπόλοιπες  Αρχιερατικές Περιφέρειες η μηνιαία σύναξη θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 του μηνός στις 9:00 το πρωί.

ΑΠΟ ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΝΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ ΜΑΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ  

 (*) Εορτή της συνάξεως των Αρχιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών Αγίων ασωμάτων και ουρανίων ταγμάτων σήμερα και στην Ιερά Μητροπολή μας πανηγύριζαν οι ενοριακοί Ιεροί Ναοί Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο Μαρτίνο, στα Μάρμαρα και  στο χωριό Πιτσιωτά. Οι παλαιές Ιερές Μονές Παμμεγίστων Ταξιαρχών στη Νεράιδα και στις Κομποτάδες, το Ιερό Παρεκκλήσιο του Ταξιάρχη Μιχαήλ της ενορίας Αγίου Βασιλείου στο Σταθμό Λιανοκλαδίου καθώς και ο κοιμητηριακός ιερός ναός της Μακρακώμης.

Στην Ιστορική παλαιά Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Νεραΐδος Στυλίδος τελέσθηκε χθες το απόγευμα πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία. Σήμερα το πρωί τελέσθηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία όπου το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας τέλεσε ο Ηγούμενος του μοναστηριού Αρχιμανδρίτης πατέρας Αγαθόνικος Βενετσάνος πλαισιούμενο από ιερείς της περιοχής και με τη συμμετοχή πολλών προσκυνητών.

     Στο σύντομο χαιρετισμό του ο πατέρας Αγαθόνικος ευχήθηκε σε όλους Χρόνια Πολλά, τους κάλεσε να ενισχύσουν την δισκοφορία η οποία περιήλθε για την ενίσχυση του μοναστηρού  και έκανε έκκληση στους προσκυνητές να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν στην συντήρηση και αναστήλωση του μοναστηριού και χαρακτηριστικά είπε ότι πρέπει όλοι μαζί να βοηθήσουμε αυτό το μοναστήρι και να μην το αφήσουμε να γκρεμιστεί. Είναι το μεγαλύτερο καθολικό Ιεράς Μονής και ολόκληρο το εσωτερικό του είναι κατάγραφο με θαυμάσιες αγιογραφίες. Έχει καταρρεύσει ήδη ο τοίχος της εξωτερικής αυλής και αν δεν λάβουμε τα απαραίτητα τεχνικά μέτρα κινδυνεύει και το καθολικό. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι υπάρχει και ειδικός  λογαριασμός στην τράπεζα όπου οι πιστοί καταθέτουν την προσφορά τους για να μην χαθεί αυτή η Θαυμάσια Ιστορική Μονή.  Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας ευλογήθηκαν οι άρτοι που προσέφεραν οι ευσεβείς χριστιανοί για την Εορτή και αντάλλαξαν ευχές για Χρόνια Πολλά.    Στον εορτασμό μεταξύ των άλλων συμετείχαν ο αντιδήμαρχος Στυλίδος κ Νόντας Ζαρογιάννης ως εκπρόσωπος του Δημάρχου κ Αποστόλου Γκλέτσου και ο Δασάρχης Ανατολικής Φθιώτιδος κύριος Παναγιώτης Γκόλφης.Στο τέλος του εορτασμού κυρίες του χωριού Νεράιδα προέφεραν κέρασμα σε όλους στον προαύλιο χώρο του μοναστηριού.

Με λαμπρότητα όμως εορτάσθηκαν οι Ταξιάρχες και στις Μονάδες Καυσίμων Ραχών και Αεροπορίας Μοδίου όπου τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία και Δοξολογία.

Στην πόλη της Λαμίας πανηγύριζε με λαμπρότητα το Ιερό Παρεκκλήσιο του Ταξιάρχη Μιχαήλ της ενορίας Αγίου Βασιλείου στο Σταθμό Λιανοκλαδίου όπου υπάρχει Ιερά εικόνα του Ταξιάρχη αντίγραφο της εικόνος από το μεγάλο Ιερό Προσκύνημα στο Μανταμάδο Μυτιλήνης. Χθες το απόγευμα παρουσία πολλών προσκυνητών τελε΄σθηκε πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία και ιερά Παράκληση στον Αρχάγγελο Μιχαήλ. Το Θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιμ πατήρ  Δαμασκηνός Ξηρομερίτης, εφημέριος του ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Στυλίδος. Το πρωί τελέσθηκε Ορθρος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία και στο τέλος του εροτασμού το εκκλησιαστικό συμβούλιο προσέφερε κέρασμα σε όλους. Σύμφωνα με το υπόλοιπο πρόγραμμα εορτασμού σήμερα στις 5:00 το απόγευμα θα τελεσθεί μεθέορτος εσπερινός. Σας θυμιζουμε ότι τα θυρανοίξια του Ιερού Παρεκκλησίου τελέσθηκαν στις 6 Σεπτεμβρίου το 2010 και βρίσκεται εντός του πνευματικού κέντρου.

 

(*) Αύριο εορτή του Αγίου Νεκταρίου όπως αναφέραμε στις εκκλησιαστικές μας ειδήσεις πανηγυρίζει λαμπρώς ο ενοριακός ιερός Ναός του Αγίου Νεκταρίου Λαμίας όπου θα τελεσθεί αρχιερατική Θεία Λειτουργία με εις διάκονον χειροτονία. Πανηγυρίζουν ακόμα το Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Νεκταρίου της Ιεράς Μονής Αγίου Βλασίου Στυλίδος, το εκκλησάκι του Αγίου που βρίσκεται στο Ασπρονέρι, παραπλεύρως της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας και το προσκυνητάρι του Αγίου Νεκταρίου της ενορίας Αγίων Αποστόλων Παγκρατίου στην οδό Πιθίας όπου σήμερα στις 4:00 το μεσημέρι θα τελεσθεί η ακολουθία του αγιασμού, η Ιερά Παράκληση στον Αγιο Νεκτάριο και αρτοκλασία.

Στο Ιερό παρεκκλήσιο του αγίου Νεκταρίου στην Ελάτεια σήμερα στις 5:30 το απόγευμα θα τελεσθεί πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία. Το Θείο Λόγο θα κηρύξει ο Αρχιμ. πατήρ Δημήτριος Ζελιαναίος, εφημέριος του ιερού Ναού Οσίου Σεραφείμ Ζελίου.Αύριο το πρωί θα τελεσθεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Και τις δυο ημέρες θα τεθεί προς προσκύνηση τεμάχιο του Ιερού λειψάνου του Αγίου Νεκταρίου το οποίο φυλάσσεται στον Ναό του αγίου Δημητρίου Ελάτειας.

 

(*) Ιερά Αγρυπνία επί τη μνήμη του Οσίου Αρσενίου του Καππαδόκου θα τελεσθεί αύριο το βράδυ στην Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου Δίβρης. Η Αγρυπνία θα αρχίσει στις 8:00 το βράδυ και θα τελειώσει στη μια παρά τέταρτο (στις 12:45) μετά τα μεσάνυκτα.

(*) Τη μνήμη του Αγίου μεγαλομάρτυρος Μηνά θα εορτάσει η εκκλησία μας το Σάββατο 11 Νοεμβρίου. Στη πόλη της Λαμίας πανηγυρίζει το Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου της ενορίας  Παναγίας Δεσποίνης. Σύμφωνα με το πρόγραμμα εορτασμού την Παρασκευή στις 5:30 το απόγευμα θα τελεσθεί πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία. Θα ακολουθήσει Ιερά Παράκληση στον Αγιο. Το Σάββατο το πρωί Ορθρος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Η προσέγγιση των πιστών γίνεται από την οδό Εκκλησιών με Λαχανά.

(*) Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερά Αγρυπνία θα τελεσθεί την Παρασκευή στον Ιερό Ναό Aγίων Αποστόλων Παγκρατίου. Η ιερά Αγρυπνία θα αρχίσει στις 9:00 το βράδυ και θα τελειώσει γύρω στις 12:30 μετά τα μεσάνυκτα.

 

(*) Στο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Εφραίμ τελείται Ιερά Παράκληση στον Αγιο και θαυματουργό μεγαλομάρτυρα κάθε Πέμπτη στις 4:00 το απόγευμα. Το Παρεκκλήσιο βρίσκεται στο  Πνευματικό Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, στην συμβολή των οδών Αγράφων και Μεγάλου Αλεξάνδρου στην περιοχή της Νέας Άμπλιανης Λαμίας.

 

(*) Ιερά Παράκληση στον Άγιο και ιαματικό Παντελεήμονα τελείται κάθε Πέμπτη στις 5:00 το απόγευμα στο ομώνυμο Ιερό παρεκκλήσιο στο Ραχούτειο Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Λαμίας στην οδό Εσλιν 22.

 

(*) Μαθήματα παραδοσιακών χορών παραδίδονται δωρεάν στο πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου στο Σταθμό Λιανοκλαδίου. Κάθε Τετάρτη 6:00 με 8:00 το απόγευμα γίνονται μαθήματα για τους ενήλικες. Για τα παιδιά του δημοτικού και γυμνασίου το μάθημα χορού γίνεται κάθε Κυριακή 5:00 με 7 το απόγευμα μετά τη λήξη του κατηχητικού μαθήματος. Τα μαθήματα παραδίδουν ο ενορίτης κ Κων/νος Καλαθάς, καθηγητής χορού στο Λύκειο Ελληνίδων Λαμίας και η κ Ελένη Κυροδήμου χοροδιδάσκαλος.

 

 

 

(*)Συνεχίζουμε με ενοριακές εκδρομές. Μονοήμερη προσκυνηματική εκδρομή στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει η ενορία της Αγίας Αικατερίνης Αχινού την Κυριακή 12 Νοεμβρίου. Οι προσκυνητές θα αναχωρήσουν από τον Αχινό στις 11:00 το πρωί και θα μεταβούν στον ιερό ναό των Αγίων αναργύρων Νέας Ιωνίας όπου αυτές τις ημ’έρες φιλοξενείται η Τιμία Ζώνη της Θεοτόκου από το Αγιο Ορος και συγκεκριμένα από την ιερά  μονή Βατοπεδίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο 22380 – 31410.

 

 (*)Προσκυνηματική εκδρομή θα πραγματοποιήσει η ενορία Αγίου γεωργίου Λαμίας την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου στον ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Λάρισας όπου θα φιλοξενηθεί η Τιμία Ζώνη της Παναγίας από το Αγιο Ορος καθώς και στην ιερά μονή Ιωάννου του Θεολόγου Ζάρκου Τρικάλων του 18ου αιώνος. Για να δηλώσετε την συμμετοχή σας καλέστε στο τηλέφωνο 22310 43 4 66.

 

(*) Μονοήμερη προσκυνηματική εκδρομή θα πραγματοποιήσει η ενορία της Αγίας Παρασκευής Νέας Αμπλιανης Λαμίας τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου σε προσκυνήματα της ιεράς Μητροπόλεως πατρών. Σύμφωνα με το πρόγραμμα οι προσκυνητές θα επισκεφθούν αρχικά τον ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα πολιούχο πατρών. Η εκκλησία αυτή είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα και η τρίτη μεγαλύτερη βυζαντινού ρυθμού στα Βαλκάνια. Ακολούθως θα μεταβούν στην ιερά μονή Γηροκομείου μία από τις αρχαιότερες Μονές της Ελλάδος του 10ου αιώνος.  Η τιμή συμμετοχής είναι 25 ευρώ.Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο του Ναού 22310 – 24961.

 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

(*) Ο Δήμος Λαμιέων και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας μας προσκαλούν στη διάλεξη της αρχαιολόγου της Εφορείας, κ. Ελένης Φρούσσου, με τίτλο: «Λαμία και αρχαιότητες: βιώνοντας την συνύπαρξη με ένα σημαντικό παρελθόν - ανακαλύπτοντας μια ανεξάντλητη δύναμη πολιτισμού και ανάπτυξης για το παρόν και το μέλλον».

Η διάλεξη, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Αρχαίας Αγοράς της Δημοτικής Πινακοθήκης «Αλέκος Κοντόπουλος», στην οδό Αινιάνων 6-8, την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου στις 7.00 το απόγευμα, εντάσσεται στο πλαίσιο της συμμετοχής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας στην «Ημέρα Δράσης για την Προβολή του Έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας», την οποία διοργανώνει σε πανελλαδικό επίπεδο ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

(*) Ο Δήμος Λαμιέων, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, ο Πολιτιστικός – Επιστημονικός – Φιλοσοφικός Όμιλος Λαμίας «300», το Παράρτημα Ανατολικής Στερεάς Ελλάδος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών και ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αστρονόμων Φθιώτιδος, μας προσκαλούν στη διάλεξη με θέμα «Οι διαστημικές αποστολές Cassini – Huygens στον Κρόνο και Τιτάνα 1997 - 2017» που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Νοεμβρίου  και ώρα 7:30 το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων, επί της οδού Λεωνίδου 9-11. Ομιλητής θα είναι ο ακαδημαϊκός και Ομότιμος Διευθυντής Διαστημικής Έρευνας του Πανεπιστημίου John Hopkins Σταμάτης Κριμιζής. Θα ακολουθήσει η βράβευση του διακεκριμένου αστροφυσικού για την προσφορά του στην επιστήμη. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.Το πρωί της επομένης ημέρας, Κυριακή 12 Νοεμβρίου, ο κ. Κριμιζής θα επισκεφθεί το Αστεροσχολείο - Αστεροσκοπείο της Υπάτης.

(*) Το Δημοτικό Ωδείο Λαμίας σε συνεργασία με την ομάδα μουσικοθεραπευτών Musica Terapia γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικοθεραπείας με μια ξεχωριστή εκδήλωση. Την Κυριακή 12 Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα συναυλιών «Αλέξανδρος Αινιάν» του Δημοτικού Ωδείου Λαμίας.

(*) Ο Εξωραϊστικός- Εκπολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Λαμίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας λειτουργεί την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο:  «Ρουμελιώτες Αγωνιστές του 1940″ με φωτογραφίες του αρχείου του Συλλόγου στον επιβλητικό χώρο του ισόγειου της Περιφέρειας στην πλατεία Ελευθερίας. Η έκθεση Φωτογραφίας είναι επισκέψιμη μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου, από τις 10 το πρωί έως 1 το μεσημέρι, από Δευτέρα έως Παρασκευή!

Εδώ ολοκληρώσαμε το σημερινό ενημερωτικό μας δελτίο.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...