165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

1344

Ημερομηνία έκδοσης: 

Παρασκευή, 10 Νοέμβριος, 2017

Παρασκευή 10 Νοεμβρίου σήμερα καί η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του οσίου Αρσενίου του Καππαδόκου. Tη μνήμη των αγίων ενδόξων και πανευφήμων αποστόλων Εράστου επισκόπου Νεάδος, Ηρωδίωνος επισκόπου Πανεάδος, Κουάρτου επισκόπου Βηρυττού, Ολυμπά και Σωσιπάτρου επισκόπου Ικονίου. Τη μνήμη των ιερομαρτύρων Γεδίου επισκόπου και ομολογητού, Μίλου επισκόπου του θαυματουργού και Σενοεί, του διακόνου.

Τη μνήμη των αγίων μαρτύρων Εβόρη, Καλλιοπίου, Νίρου, Ορέστου  του Τυάνεως, Πάπα και Ωρίωνος.Του Οσίου Μαρτίνου επισκόπου Ταρακίνης.

Επίσης σήμερα η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη των οσίων Θεοστηρίκτου του εν Συμβόλοις και Νόννου επισκόπου, του κατηχήσαντος την αγία Πελαγία.

Ας δούμε τώρα ποιοι είναι οι τίτλοι των κυριοτέρων ειδήσεων

(*) Με μεγάλη ευλάβεια και την συμμετοχή εκατοντάδων πιστών απ' όλη την πόλη της Λαμίας εορτάσθηκε χθες  η Ιερά μνήμη του Αγίου Νεκταρίου στον ομώνυμο Ιερό Ναό του Αγίου στην Νεάπολη Λαμίας.

(*) Ο Αγιος Νεκτάριος ήταν σήμερα το κεντρικό θέμα της μηνιαίας συνάξεως των εφημερίων Λαμίας και Περιχώρων, Στυλίδος και Πελασγίας που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Διοικητικό κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως. Αύριο θα αναπτυχθεί το ίδιο θέμα στις υπόλοιπες αρχιερατικές περιφέρειες.

 (*) Αρχιερατική Θεία Λειτουργία θα τελεσθεί την Κυριακή 12 Νοεμβρίου στον ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων Αταλάντης εις ανάμνησιν του θαύματος της σωτηρίας των κατοίκων από θανατηφόρα αρρώστια το έτος 1918 με τη μεσιτεία των Αγίων Αναργύρων.

(*) Τήν Τετάρτη 15 Νοεμβρίου ἀρχίζουν οἱ ἑσπερινές ὁμιλίες τοῦ Ποιμενάρχου μας κ. Νικολάου στόν Μητροπολιτικό Ἱερό Ναό Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου Λαμίας.Της ομιλίας θα προηγείται η ακολουθία της Ιεράς Παρακλήσεως στην Υπεραγία Θεοτόκο.

(*) Ο έρανος Αγάπης της Ιεράς Μητροπόλεως για την ανακούφιση των ενδεών και πασχόντων συνανθρώπων μας θα αρχίσει φέτος την Κυριακή 19 Νοεμβρίου.

(*) Ομιλία με θέμα «η ελληνορθόδοξη παιδεία στην εποχή της παγκοσμιοποιήσεως» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου στις 6:00 το απόγευμα στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Διοικητικού κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως. Ομιλητής είναι ο πολιτικός επιστήμονας και συγγραφέας κ Κωνσταντίνος Χολέβας.

(*) Τη μνήμη του Αγίου μεγαλομάρτυρος Μηνά θα πανηγυρίσει αύριο η ενορία της  Παναγίας Δεσποίνης Λαμίας στο Ιερό Παρεκκλήσιο που βρίσκεται στην οδό Λαχανά.

 

 

 

(*) Θα αρχίσουμε τις αναλυτικές μας ειδήσεις αγαπητοί ακροατές με την λαμπρή εορτή προς τιμήν του Αγίου Νεκταρίου. Με μεγάλη ευλάβεια, μεγαλοπρέπεια και την συμμετοχή εκατοντάδων πιστών απ' όλη την πόλη της Λαμίας εορτάσθηκε χθες  η Ιερά μνήμη του Αγίου του αιώνος μας,   Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως του Θαυματουργού, του και Ιεροκήρυκος χρηματίσαντος της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.

            Επίκεντρο των λαμπρών εορτασμών ήταν ο ομώνυμος Ιερός Ναός του Αγίου στην Νεάπολη Λαμίας, στον οποίο κατά  την διάρκεια των εορτασμών τέθηκε προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών τεμάχιο Ιερού Λειψάνου του Αγίου, το οποίο η Ιερά Μητρόπολη μας κατέχει ως ανεκτίμητο θησαυρό.

            Το πρωί στον Πανηγυρικό Όρθρο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος και στην συνέχεια προηξήρχε της λαμπρής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας κατά την διάρκεια της οποίας τέλεσε  την εις διάκονον χειροτονία του μοναχού πατρός Παρθενίου Κουκούλη, αδελφού της Ιεράς Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Αντινίτσης, πνευματικό ανάστημα της Ενορίας.

       Τα ιερά αναλόγια στελέχωσαν χοροί ιεροψαλτών υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου του Ιερού Ναού Αγίων Αποστόλων Λαμίας και Καθηγητού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως μας κυρίου Ευθυμίου Τσούμα εκ δεξιών και του Λαμπαδαρίου του ως άνω Ιερού Ναού και Προέδρου του συνδέσμου Ιεροψαλτών Φθιώτιδος κ. Γεωργίου Παλιούρα.

            Στον χειροτονιτήριο του λόγο ο νέος διάκονος βαθύτατα συγκινημένος, εδόξασε το όνομα του Αγίου Θεού που τον αξίωσε στον υπερμέγιστο βαθμό της ιερωσύνης που τόσο πολύ από μικρός ποθούσε, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την πατρική στήριξη και αγάπη  και την εκπλήρωση αυτής του της επιθυμίας, καθώς  και την Παναγία την Αντίνιτσα, την οποία διακονεί και η οποία τον κρατά στην ζεστή  αγκαλιά της, προστατεύοντας τον, όπως χαρακτηριστικά τόνισε.      Επίσης ευχαρίστησε τον πνευματικό του πατέρα και Προϊστάμενο της Ενορίας π. Γεώργιο Κάλλο για την καλή πνευματική του καθοδήγηση και αναφέρθηκε στην γνωριμία τους πριν δέκα χρόνια όταν για πρώτη φορά επισκέφθηκε τον ιερό ναό του αγίου Νεκταρίου, αντλώντας απ' αυτόν τον ιερό πόθο της ιερωσύνης, τον Υπεύθυνο της αδελφότητος της Ιεράς Μονής Παναγίας Αντινίτσης Πανοσιολ. Αρχιμ. πατέρα Αμβρόσιο Αναστασίου, καθώς και τους γονείς του για την στήριξη που του παρείχαν και συνεχίζουν να του παρέχουν  στην απόφασή του αυτή .           

       Στην αντιφώνησή του ο Σεβασμιώτατος, απηύθηνε στο νεοχειροτονούμενο τις πατρικές του νουθεσίες και τον προέτρεψε λέγοντας του χαρακτηριστικά:

       Αγαπητό μου παιδί Παρθένιε. Η ζωή του κληρικού είναι σταυροαναστάσιμη. Ως παράδειγμα να έχεις τον Άγιο Νεκτάριο, που τόσο πολύ ευλαβείσαι και τον όποιο διακόνησες εδώ στο ναό του κοντά στον καλό σου πνευματικό π. Γεώργιο.

       Όσες θλίψεις και στεναχώριες κι' αν έρθουν στην ζωή σου να καταφεύγεις στον Κύριο και την Παναγία και να είσαι σίγουρος ότι θα σε ακούσουν με προσοχή.

  Σε συγχαίρω  για την απόφασή σου να αφήσεις τη χαρά της νεότητός σου  και να ακολουθήσεις το δρόμο του Θεού.

       Δοξάζουμε τον Θεό αγαπητοί μου αδελφοί που σε μια εποχή που έχει κυριεύσει το  κοσμικό πνεύμα, νέα παιδιά προσέρχονται στο χώρο της Εκκλησίας και χειροτονούνται κληρικοί και μάλιστα άμισθοι.

        Ο νέος ιεροδιάκονος π. Παρθένιος είναι ο 12ος άμισθος κληρικός της Φθιωτικής εκκλησίας και ευχαριστώ μέσα απ' την καρδιά μου τον λαό της Φθιώτιδος που συμπαραστέκεται οικονομικά στους αμίσθους ιερείς, προσφέροντας στον λογαριασμό που διατηρεί η Μητρόπολις».

       Τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στο νεοχειροτονηθέντα να είναι άξιος και  καταστεί ως ελαία κατάκαρπος στον ευωδιαστό κήπο της Εκκλησίας μας.

    Ακολούθησε σε έντονο συγκινησιακό κλίμα η χειροτονία του νέου Διακόνου, του κλήρου και όλου  του ευσεβούς εκκλησίασματος  αναφωνούντων το  «Άξιος!»

            Προ της απολύσεως της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Πρωτ. π. Γεώργιος Κάλλος εκ μέσης καρδίας ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη μας για την αγιαστική παρουσία του στις Ιερές Πανηγυρικές Ακολουθίες της Ενορίας και του ευχήθηκε έτη πολλά, γεμάτα υγεία, δύναμη και ευλογία από τον Θεό.

        Συνεχάρη το πνευματικό του παιδί π. Παρθένιο και τον συμβούλεψε πάντα να ακολουθεί το λόγο του επισκόπου του,  διαβεβαιώνοντάς τον  ότι εκτός από  τον Θεό, θα έχει  συμπαραστάτη του  και τον Σεβασμιώτατο, ο οποίος πάντα με στοργική και πατρική αγάπη αγκαλιάζει όλους τους ιερείς.

         Στην αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταξύ άλλων παρέστησαν: ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγάθωνος  Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Γερμανός Γιαντσίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ Ευθύμιος Καραΐσκος, μαθητές και μαθήτριες του 5ουλυκείου Λαμίας συνοδευόμενοι από καθηγητές και τον Διευθυντή του σχολείου κ. Κωνσταντίνο Σπαλιώρα, Πρόεδρο της Π.Ε.Θ, πολλοί ιερείς και πλήθος πιστών, οι οποίοι και τις δύο ημέρες κατέκλυσαν όλους τους χώρους εξωτερικά και εσωτερικά του Ναού, δείχνοντας την πίστη και την αγάπη τους προς τον συγκλονιστικό άγιο Νεκτάριο τον Θαυματουργό.

        Ακολούθησε κέρασμα στην παράπλευρη  αίθουσα του Ιερού Ναού προς  όλους τους εορταστάς, κατά την διάρκεια του οποίου τα παιδιά του κατηχητικού της Ενορίας προσέφεραν εις ένδειξιν τιμής και σεβασμού στον Ποιμενάρχη μας ένα χειροποίητο πήλινο στεφάνι με λουλούδια και μία κάρτα, στην οποία απεικονίζεται η εικόνα του Αγίου και μέσα τα παιδιά γράφουν τις ευχές τους προς τον Ποιμενάρχη μας.Φωτογραφίες αγαπητοί ακροατές από τον λαμπρό αυτό εορτασμό δημοσιευονται στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως.

(*) Την καθιερωμένη μηνιαία Ιερατική σύναξη τους πραγματοποίησαν το πρωί οι ιερείς των Αρχιερατικών Περιφερειών Λαμίας, Λιανοκλαδίου, Υπάτης, Θερμοπυλών και Ροδίτσης και Στυλίδος και Πελασγίας στη μεγάλη αίθουσα του Πνευματικού - Διοικητικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως μας. Οι ιερείς συγκεντρώθηκαν στις 9:00 το πρωί στην μεγάλη αίθουσα και μετά την καθιερωμένη προσευχή,  στο πρώτο μέρος της συνάξεως ο πατήρ Νικόλαος Κατσαρέλης, εφημέριος του ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Λαμίας μετά από προτροπή του Ποιμενάρχου μας ανέγνωσε ένα άρθρο για τον Αγιο Νεκτάριο «ο Αγιος Νεκτάριος Μητροπολίτης Πενταπόλεως» το οποίο έγραψε ο αείμνηστος πατήρ Αγγελος Νησιώτης, μαθητής και πνευματικό τέκνο του Αγίου Νεκταρίου.

         Αμέσως μετά ο Σεβασμιώτατος με αφορμή το αναγνωσθέν άρθρο αναφέρθηκε στη λειτουργία της Ριζαρείου σχολής, διευθυντής της οποίας διετέλεσε ο Αγιος, στο πρόσωπο του Αγίου και ανέφερε κάποια από τα αμέτρητα θαύματά του.Επίσης ενημέρωσε τους ιερείς για την λειτουργία των κέντρων ιερατικής μαθητείας.

Ακολούθησε διάλογος μεταξύ των ιερέων και του  Σεβασμιωτάτου,  στον οποίο οι ιερείς έθεσαν τα ερωτηματά τους και τους προβληματισμούς τους.

        Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους έγινε ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα για πρωινό κατά τη διάρκεια του οποίου ο Ποιμενάρχης μας είχε συνάντηση στο γραφείο του με τους αρχιερατικούς επιτρόπους. Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε το δεύτερο μέρος της συνάξεως όπου ο Σεβασμιώτατος έδωσε κατευθυντήριες οδηγίες για διάφορα θέματα ποιμαντικής και διοικητικής φύσεως και ενημέρωσε τους ιερείς για τον έρανο της αγάπης που θα αρχίσει στις 19 Νοεμβρίου.  Τέλος εδόθη σε όλους τους ιερείς φάκελος με έντυπο υλικό.

         Στις υπόλοιπες Αρχιερατικές Περιφέρειες της Μητροπόλεως μας η Σύναξη θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 9:00 το πρωί από τους κατά τόπους εντεταλμένους ιερείς εισηγητές ως εξής..

Στις Αρχιερατικές Περιφέρειες Μακρακώμης-Τυμφρηστού  και Σπερχειάδος-Γαρδικίου στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Μακρακώμης, από τους Αρχιερατικούς Επιτρόπους πατέρα Ηλία Σκαρλάτο και πατέρα Δημήτριο Κυρίτση.

Στην  Αρχιερατική Περιφέρεια Μενδενίτσης και Καμένων Βουρλων στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερου Ναού Αγίου Παντελεήμονος Καμένων Βούρλων από τον  Αρχιμανδρίτη πατέρα Χριστοφόρο Κολοκυθά.

Στις Αρχιερατικές Περιφέρειες Δομοκού –Ξυνιάδος και Θαυμακού – Νέου Μοναστηρίου στο ενοριακό Πνευματικό Κέντρο της Αγίας Παρασκευής Δομοκού από τον πατέρα Αμβρόσιο Αναστασίου.

Στις Αρχιερατικές Περιφέρειες Αταλάντης και Οπουντίων—Μαλεσίνης στο ενοριακό Πνευματικό Κέντρο του Αγίου Αθανασίου Αταλάντης από τον Αρχιμανδρίτη πατέρα Δημήτριο Ζελιαναίο.

Τέλος στην Αρχιερατική Περιφέρεια Αμφικλείας στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου κάτω Τιθορέας από τον πατέρα Διομήδη Παναγιω­τό­που­λο.

(*) Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας θα τελεσθεί την Κυριακή 12 Νοεμβρίου στον ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων Αταλάντης. Η πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία θα τελεσθεί εις ανάμνησιν του θαύματος που συντελέστηκε από τους Αγίους Αναργύρους στην περιοχή και έσωσαν την πόλη από θανατηφόρα αρρώστια της ισπανικής γρίπης το έτος 1918. Η υποδοχή της ιεράς και θαυματουργής εικόνας των αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού από την ομώνυμη ιερά μονή της Αταλάντης θα γίνει την Κυριακή στις 4:30 το απόγευμα στην είσοδο της πόλης και συγκεκριμένα στο εκκλησάκι της αγίας Τριάδας. Ακολούθως εν πομπή κλήρος και λαός θα μεταφέρουν την εικόνα στον ιερό ναό των αγίων θεοδώρων και θα τελεσθεί πανηγυρικός εσπερινός στις 5:00 η ώρα. Τη Δευτέρα το πρωί στον ιερό ναό των αγίων Θεοδώρων θα τελεσθεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Μετά τη Θεία Λειτουργία, γύρω στις 10:30 το πρωί θα γίνει λιτάνευση της ιεράς εικόνας. Τη Δευτέρα στις 5:00 το απόγευμα θα τελεσθούν εσπερινός και Ιερά Παράκληση στους Αγίους.

Η εικόνα  των αγίων Αναργύρων θα παραμείνει προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών, στην ενορία των αγίων θεοδώρων, έως τη Κυριακή 19 Νοεμβρίου

(*) Μέ τήν Χάρη τοῦ Κυρίου μας Ἰησοῦ Χριστοῦ ἀρχίζουν καί πάλι οἱ καθιερωμένες ὁμιλίες τῆς Τετάρτης, πού πραγματοποιοῦνται ἀπό τόν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Νικόλαο στόν Μητρο­πο­λι­τι­κό Ἱερό Ναό τοῦ Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου Λαμίας.Ἡ ὁμιλία θά ἀρχίζει ἀκριβῶς στίς 6 τό ἀπόγευμα καί διαρκεῖ μέχρι τίς 7. Πρό τῆς ὁμιλίας ψάλλεται ἀπό τούς Ἱερεῖς ἡ Ἱερά Παράκληση εἰς τήν Ὑπεραγία Θεοτόκο.Τό θέμα τῆς ὁμιλίας τῆς φετινῆς περιόδου εἶναι ἡ συνέχεια τῆς  ἑρμηνείας τοῦ βιβλίου τῶν Πράξεων τῶν Ἀποστόλων.Ἡ ἔναρξη τῶν ὁμιλιῶν θά γίνει τήν Τετάρτη 15 Νοεμβρίου στίς 6 τό ἀπόγευμα. Καλείστε όλοι να συμμετάσχετε κάθε Τετάρτη στήν πνευματική αὐτή ἐκδήλωση τῆς ἑρμηνείας τοῦ Θείου Λόγου, ὑπό τοῦ ἰδίου τοῦ Ἐπισκόπου μας, ὁ ὁποῖος ἐκφράζει τήν διδασκαλία τῆς Ἐκκλησίας, ὡς διάδοχος τῶν Ἁγίων Ἀποστόλων καί ὁρατή κεφαλή τῆς τοπικῆς μας Ἐκκλησίας. Σχετική ἀνακοίνωση θα αναγνωσθεί στους ιερούς Ναούς της Λαμίας τήν Κυριακή 12 Νοεμβρίου πρό τῆς ἀπολύσεως τῆς Θ. Λει­τουρ­γίας.

 (*) Η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος θα πραγ­μα­το­ποιήσει τον καθιερωμένο Ερανο της Αγάπης , για τις ανάγκες των ενδεών και πασχόντων αδελφών μας  την Κυριακή 19 Νοεμβρίου. Για τον σωστό συντονισμό του Εράνου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος θα αποστείλει Εγκύκλιο, στις Ενορίες στην οποία δίνει οδηγίες στούς εφημερίους προκειμένου να διεξαχθεί και φέτος σωστά ο έρανος της αγάπης. Είναι γνωστό ότι η Ιερά Μητρόπολή μας χρόνια τώρα έχει οργανώσει σειρά δραστηριοτήτων μέσω των οποίων ανακουφίζει σε καθημερινή βάση τις πολλαπλές ανάγκες των εμπερίστατων αδελφών μας. Η Μητρόπολή μας παρά τις πε­ριο­ρισμένες οικονομικές δυνατότητές της, φροντίζει μέσω του Γενικού Φιλο­πτώχου Ταμείου της να ανακουφίζει τις ανάγκες εμπε­ρί­στα­των αδελφών μας και να ασκεί έργο φιλανθρωπίας και διακονίας. Το Ταμείο αυτό στηρίζεται εξ ολοκλήρου στην προσφορά αγάπης και φιλοτιμίας του λαού, αφού η Μητρόπολή μας δεν έχει κρατικές επιχορηγήσεις. Περιουσία της είναι το χριστεπώνυμο πλήρωμα που εμπιστεύεται το περίσσευμα της αγάπης του, στα χέρια της Εκκλησίας. Παράλληλα, τονίζεται πως η προσφορά όλων στον Έρανο Αγάπης αποτελεί έμπρακτη συμμετοχή στην απρόσκοπτη λειτουργία και παροχή υπηρεσιών από τα Ιδρύματα της Μητροπόλεως που απαλύνουν τον πόνο των ανθρώπων και συγχρόνως συνδράμει στην το­πι­κή κοινωνία με θέσεις εργασίας. Σε ό,τι αφορά τά Κέντρα Αγάπης, η προ­­σφορά τους σε συμπατριώτες μας που έχουν ανάγκη ανέρχεται σε  πολλές μερίδες φαγητού την ημέρα. Επίσης, τα φιλόπτωχα όλων των ενο­ριών βοηθούν όσους εχουν πραγματική ανάγκη. Ιδιαιτέρως κατά τίς ημέρες των Χριστουγέννων θα διανεμηθούν τρό­φι­μα και χρήματα για την κάλυψη των αναγκών των συνανθρώπων μας. Η εγκύκλιος για τον έρανο της αγάπης θα αναγνωσθεί στου Ναούς στις 12 Νοεμβρίου.

 (*) Αλλάζουμε θέμα και κλίμα. Άγνωστοι ιερόσυλοι τις προηγούμενες ημέρες εισήλθαν στον Ιερό Ναό Γενεσίου της Θεοτόκου στον συνοικισμό Πετρίλια της ενορίας Σοφιάδος Δομοκού και έκλεψαν ένα κουτί με χρήματα που υπήρχε πάνω από το παγκάρι του Ναού. Μόλις έγινε αντιληπτό το γεγονός ο εφημέριος ενημέρωσε την Ιερά Μητρόπολη και το αστυνομικό τμήμα Δομοκού,  το οποίο  διενεργεί τις απαραίτητες έρευνες.Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος πληροφορηθείς το συμβάν, εξέφρασε για μία ακόμη φορά την λύ­πη του και καλεί τον λαό να δείξει ενδιαφέρον για την περι­φρού­ρηση των Ιερών Ναών – Μονών και των Κειμηλίων της τοπικής μας Εκκλησίας.

(*) Ομιλία με θέμα «η ελληνορθόδοξη παιδεία στην εποχή της παγκοσμιοποιήσεως» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου στις 6:00 το απόγευμα στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Διοικητικού κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως στη Λαμία οδός Αγράφων και Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ομιλητής θα είναι ο πολιτικός επιστήμονας και συγγραφέας κ Κωνσταντίνος Χολέβας. Η ομιλία διοργανώνεται από την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος και τον πολιτιστικό σύλλογο Σταθμού Λιανοκλαδίου «ο Αγιος Μάρκος».Την εκδήλωση θα χαιρετίσει και θα κλείσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Νικόλαος. Σχετική ανακοίνωση θα αναγνωσθεί στους ιερούς ναούς μας προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας την Κυριακή 12 Νοεμβρίου.

ΑΠΟ ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΝΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ ΜΑΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ  

(*) Τη μνήμη του Αγίου μεγαλομάρτυρος Μηνά θα εορτάσει αύριο η εκκλησία μας. Στη πόλη της Λαμίας πανηγυρίζει το Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου της ενορίας  Παναγίας Δεσποίνης όπου σύμφωνα με το πρόγραμμα εορτασμού σήμερα στις 5:30 το απόγευμα θα τελεσθεί πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία. Θα ακολουθήσει Ιερά Παράκληση στον Αγιο. Αύριο το πρωί Ορθρος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Στο τέλος του δελτίου μας αγαπητοί ακροατές θα έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα για το παρεκκλήσιο από τον εφημέριο πατέρα Αλέξανδρο Κουτσοράκη.

(*) Τη μνήμη του Αγίου Ιωάννου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινου­πό­λεως, του Χρυσοστόμου θα εορτάσει η εκκλησία μας τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου. Στην Ιερά Μητροπολή μας πανηγυρίζει ο ενοριακός ιερός ναός Σοφιάδος Δομοκού ο οποίος είναι αφιερωμένος στο μεγάλο Ιεράρχη της εκκλησίας μας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα εορτασμού την Κυριακή το απόγευμα θα τελεσθεί πανηγυρικός εσπερινός με αρτοκλασία και τη Δευτέρα το πρωί Ορθρος και Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία. Ο ιερός ναός του αγίου Ιωάννου ανεγέρθη το έτος 1880. Καταστράφηκε ολοσχερως από το σεισμό του έτους 1954 και ανοικοδημήθηκε εκ βάθρων το 1962 στο ίδιο σημείο.

 (*) Την Ιερά Εικόνα της Παναγίας Δαμάστας θα φιλοξενήσει τις επόμενες ημέρες η ενορία του Αγίου Γεωργίου Μεγάλης Βρύσης. Η υποδοχή θα γίνει στον προαύλιο χώρο του Ναού σήμερα στις 5:00 το απόγευμα. Ακολούθως  θα τελεσθεί Ιερά Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο και στις 9:00 το βράδυ Ιερά Αγρυπνία με αρτοκλασία. Αύριο στις 11:00 το πρωί θα τελεσθεί Ιερό Ευχέλαιο και στις 5:00 το απόγευμα οι ακολουθίες του εσπερινού και της Ιεράς Παρακλήσεως. Την Κυριακή το πρωί Ορθρος και Θεία Λειτουργία και στις 5:00 το απόγευμα εσπερινός και Ιερά Παράκληση. Η αναχώρηση της εικόνος για το μοναστήρι της Δαμάστας θα γίνει τη Δευτέρα στις 5:15 το απόγευμα αφού πρώτα τελεσθούν στις 4:00 εσπερινός και Ιερά Παράκληση.

(*) Ιερά Αγρυπνία θα τελεσθεί σήμερα στον Ιερό Ναό Aγίων Αποστόλων Παγκρατίου. Η ιερά Αγρυπνία θα αρχίσει στις 9:00 το βράδυ και θα τελειώσει γύρω στις 12:30 μετά τα μεσάνυκτα.

(*) Ιερά Αγρυπνία θα τελεσθεί την Κυριακή το βράδυ στον ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Τυμφρηστού επί τη μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Οι ακολουθίες θα αρχίσουν στις 8:30 το βράδυ και θα τελειώσουν γύρω στις 12 και μισή μετά τα μεσάνυκτα.

 (*) Ιερά Παράκληση  προς τον ¨Αγιο Νεκτάριο τελείται κάθε Παρασκευή στις 5:00 το απόγευμα στον  Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου Λαμίας. Επίσης κάθε Παρασκευή εκτός Λαμίας τελείται Ιερά Παράκληση στην Αγία Παρασκευή στον ομώνυμο ενοριακό Ιερό Ναό Πετρωτού και Ιερά Παράκληση στους Αγίους Αναργύρους στον ιερό Ναό της Γλύφας.

 (*) Στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στην Ταράτσα τελείται Θεία Λειτουργία κάθε Σάββατο από τις 7:00 το πρωί έως τις 9:15. Επίσης Θεία Λειτουργία τελείται το Σάββατο στον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, στον κοιμητηριακό Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου Καλυβίων και στον Κοιμητηριακό Ιερό Ναό της Παναγίας της Ξηριώτισσας.

  (*)   2η Θεία Λειτουργία τελείται κάθε Κυριακή στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας.       Η Θεία Λειτουργία αυτή τελείται για τους πιστούς που για διαφόρους λόγους αδυνατούν να προσέλθουν το πρωί στην Εκκλησία, είτε είναι μικρά παιδιά, είτε είναι εργαζόμενοι, είτε είναι ηλικιωμένοι. Αρχίζει στις 11 το πρωί και ολοκληρώνεται γύρω στις 12 το μεσημέρι.

(*) Η ενοριακή σύναξη νέων του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Λαμίας άρχισε τα μαθήματα το Σάββατο 21 Οκτωβρίου. Το θέμα των φετινών μαθημάτων είναι λόγοι του πατρός Παισίου του Αγιορείτου από το βιβλίο «πάθη και αρετές». Τα μαθήματα  πραγματοποιούνται στο ενοριακό πνευματικό κέντρο κάθε Σάββατο στις 7:30 το απόγευμα.

 (*)Συνεχίζουμε με ενοριακές εκδρομές. Μονοήμερη προσκυνηματική εκδρομή στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει η ενορία της Αγίας Αικατερίνης Αχινού την Κυριακή 12 Νοεμβρίου. Οι προσκυνητές θα αναχωρήσουν από τον Αχινό στις 11:00 το πρωί και θα μεταβούν στον ιερό ναό των Αγίων αναργύρων Νέας Ιωνίας όπου αυτές τις ημ’έρες φιλοξενείται η Τιμία Ζώνη της Θεοτόκου από το Αγιο Ορος και συγκεκριμένα από την ιερά  μονή Βατοπεδίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο 22380 – 31410.

(*) Η ενορία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Νέας Μαγνησίας διοργανώνει προσκυνηματική εκδρομή τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Λιβανατών. Οι προσκυνητές θα αναχωρήσουν από το Ναό στις 11 το πρωί και αφού προακυνήσουν στο μοναστήρι θα τελέσουν Ιερά Παράκληση. Η τιμή εισιτηρίου είναι 10 ευρώ και για δηλώσεις συμμετοχής καλέστε στον αριθμό 69 06 54 25 78.

 (*)Προσκυνηματική εκδρομή θα πραγματοποιήσει η ενορία Αγίου γεωργίου Λαμίας την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου στον ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Λάρισας όπου θα φιλοξενηθεί η Τιμία Ζώνη της Παναγίας από το Αγιο Ορος καθώς και στην ιερά μονή Ιωάννου του Θεολόγου Ζάρκου Τρικάλων του 18ου αιώνος. Για να δηλώσετε την συμμετοχή σας καλέστε στο τηλέφωνο 22310 43 4 66.

(*) Μονοήμερη προσκυνηματική εκδρομή θα πραγματοποιήσει η ενορία της Αγίας Παρασκευής Νέας Αμπλιανης Λαμίας τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου σε προσκυνήματα της ιεράς Μητροπόλεως πατρών. Σύμφωνα με το πρόγραμμα οι προσκυνητές θα επισκεφθούν αρχικά τον ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα πολιούχο πατρών. Η εκκλησία αυτή είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα και η τρίτη μεγαλύτερη βυζαντινού ρυθμού στα Βαλκάνια. Ακολούθως θα μεταβούν στην ιερά μονή Γηροκομείου μία από τις αρχαιότερες Μονές της Ελλάδος του 10ου αιώνος.  Η τιμή συμμετοχής είναι 25 ευρώ.Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο του Ναού 22310 – 24961.

 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

(*) Ο Δήμος Λαμιέων και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας μας προσκαλούν στη διάλεξη της αρχαιολόγου της Εφορείας, κ. Ελένης Φρούσσου, με τίτλο: «Λαμία και αρχαιότητες: βιώνοντας την συνύπαρξη με ένα σημαντικό παρελθόν - ανακαλύπτοντας μια ανεξάντλητη δύναμη πολιτισμού και ανάπτυξης για το παρόν και το μέλλον».

Η διάλεξη, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Αρχαίας Αγοράς της Δημοτικής Πινακοθήκης «Αλέκος Κοντόπουλος», στην οδό Αινιάνων 6-8, σήμερα στις 7.00 το απόγευμα, εντάσσεται στο πλαίσιο της συμμετοχής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας στην «Ημέρα Δράσης για την Προβολή του Έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας», την οποία διοργανώνει σε πανελλαδικό επίπεδο ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

(*) Ο Εξωραϊστικός- Εκπολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Λαμίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας λειτουργεί την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο:  «Ρουμελιώτες Αγωνιστές του 1940″ με φωτογραφίες του αρχείου του Συλλόγου στον επιβλητικό χώρο του ισόγειου της Περιφέρειας στην πλατεία Ελευθερίας. Η έκθεση Φωτογραφίας είναι επισκέψιμη μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου, από τις 10 το πρωί έως 1 το μεσημέρι, από Δευτέρα έως Παρασκευή!

Εδώ ολοκληρώσαμε το σημερινό ενημερωτικό μας δελτίο

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...