165

ραδιοφωνικά δελτία

Εκτυπώσιμη μορφήΕξαγωγή σε PDF

Αριθμός δελτίου: 

1354

Ημερομηνία έκδοσης: 

Δευτέρα, 27 Νοέμβριος, 2017

Δευτέρα 27 Νοεμβρίου σήμερα καί η εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Αγίου μεγαλομάρτυρος Ιακώβου του Πέρσου καθώς και των Οσίων Μωυσέως, Ναθαναήλ, Πινουφρίου και Ιακώβου επισκόπου, του Ρώσου.

Ας δούμε τώρα ποιοι είναι οι τίτλοι των κυριοτέρων ειδήσεων

(*) «Η αιώνιος ζωή κερδίζεται με την πίστη, τα καλά μας έργα και την χάρη που μας δίδει ο Θεός. Δεν αρκεί να εφαρμόζουμε μόνο τις εντολές του Θεού αλλά θα πρέπει να προσφέρουμε και αγάπη στο συνάνθρωπο». Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων στο κήρυγμά του χθες ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας στον εορτασμό προς τιμ’ήν του Αγίου Στυλιανού στην Εκκλησιαστική Σχολή Λαμίας.

(*) Αρχιερατική Θεία Λειτουργία επί τη μνήμη της Αγίας μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης τελέσθηκε το Σάββατο στον πανηγυρίζοντα ιερό Ναό της Αγίας στη Στυλίδα.

(*) Με άρθρο του ο Ποιμενάρχης μας κ Νικόλαος παίρνει θέση στην απόφαση του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης να ματαιώσει την ομόφωνη αποφασή του να αναγορεύσει τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ Ανθιμο σε επίτιμο διδάκτορα του,μετά από σκληρή αντίδραση της νεολαίας του Σύριζα.

(*) Πανηγυρική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας θα τελεσθεί την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου, μνήμη του Αγίου Φιλουμένου, στην ενορία του Αγίου Νεκταρίου Λαμίας.

Από τους τίτλους περνάμε στα θέματα μας αναλυτικά και συγκεκριμένα στην κυριακάτικη Θεία Λειτουργία

(*) Πανηγυρικά εορτάσθηκε η μνήμη του αγίου Στυλιανού του Παφλαγόνος στο ομώνυμο Ιερό Παρεκκλήσιο στην Εκκλησιαστική Σχολή Λαμίας.            Χθες Κυριακή 26 Νοεμβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος χοροστάτησε στον Όρθρο και κατόπιν τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Το ιερό αναλόγιο πλαισίωσε χορός ιεροψαλτών υπό την διεύθυνση του Καθηγητού μουσικής της Σχολής κ. Χαραλάμπους  Παπαδοπούλου.     Στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας αναλύσας την ευαγγελική περικοπή του πλουσίου άρχοντος ωμίλησε περί της αιωνίου ζωής και χαρακτηριστικά ανέφερε: « Η αιώνιος ζωή αγαπητοί μου αδελφοί είναι η επιδίωξη και ο πόθος κάθε χριστιανού. Αυτή την επιθυμία είχε και ο πλούσιος άρχων της σημερινής ευαγγελικής περικοπής. Ενώ τηρούσε τις εντολές του Θεού του έλλειπε κάτι το βασικό, η ελεημοσύνη. Η αγάπη δηλαδή και η προσφορά στο συνάνθρωπο.

            Η αιώνιος ζωή κερδίζεται με την πίστη, τα καλά μας έργα και την χάρη που μας δίδει ο Θεός. Δεν αρκεί να εφαρμόζουμε μόνο τις εντολές του Θεού αλλά θα πρέπει να προσφέρουμε και αγάπη στο συνάνθρωπο.

            Πολλοί άνθρωποι φτάνουν σε μια απόφαση και την τελευταία στιγμή κάνουν πίσω. Μένουν προσκολλημένοι στα πλούτη και στις υλικές τους απολαύσεις.

            Το ερώτημα που τίθεται είναι: «καὶ τίς δύναται σωθῆναι;» και μας απαντά ο Χριστός: «τὰ ἀδύνατα παρὰ ἀνθρώποις δυνατὰ παρὰ τῷ Θεῷ ἐστιν». Να ζητήσουμε το έλεος του Θεού, διότι μόνο αυτό μπορεί να μας σώσει συνέχισε ο Σεβασμιώτατος.    Αυτό έκαναν και οι προστάτες άγιοι του παρεκκλησίου της Εκκλησιαστικής μας Σχολής, αγία Αικατερίνα και άγιος Στυλιανός και αυτό μας διδάσκουν να ζητούμε το έλεος και την βοήθεια του Θεού και ο  Θεός θα μας σώσει.

            Μακάρι αδελφοί μου πρόσθεσε ο Σεβασμιώτατος οι άγιοι να γίνουν μεσίτες στο Θεό για την σωτηρία μας και ακόμη να μας οπλίζουν με δύναμη για να δίδουμε την ομολογία της πίστεως μας σ’ αυτή την υλόφρονα, ταραγμένη και παράφρονα εποχή που ζούμε».

 Τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλους Χρόνια Πολλά και ιδιαιτέρως στον Διευθυντή της Σχολής, τους καθηγητές και τους μαθητές να έχουν πλουσία την ευλογία του αγίου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε ιερό Μνημόσυνο υπέρ των κτητόρων, εφόρων, διδασκάλων, μαθητών και υπαλλήλων της Σχολής και εν συνεχεία  προσφέρθηκε κέρασμα προς  όλους στην τραπεζαρία της Σχολής.

Στην ιερά πανήγυρη παρέστησαν μεταξύ των πολλών προσκυνητών, οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Ιωάννης Σαρακιώτης και κ. Χρήστος Σταϊκούρας,  ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Αντιδήμαρχος Λαμιέων κ. Στυλιανός Καραγιάννης,  ο Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων κ. Δημήτριος Φύκας, ο Διευθυντής της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας κ. Ιωάννης Ζαχαράκης, οι καθηγητές και οι μαθητές της Σχολής.

(*) Σήμερα η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Σεπτού Οικουμενικού Πατριαρχείου προέβη στην αγιοκατάταξη του Οσίου Γέροντος Ιακώβου Τσαλίκη Ηγουμένου της Ιεράς Μονής του Οσίου Δαβίδ Ευβοίας. Στο άκουσμα της χαρμόσυνης αυτής είδησης ο Ποιμενάρχης μας αύριο Τρίτη στις 9:00 το πρωί καλεί τον κλήρο και το λαό της Ιεράς Μητροπόλεως μας στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας προκειμένου όλοι μαζί να αναπέμψουμε ευχαριστήρια δέηση προς τον Υψιστο.

(*) Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η ιερά μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Νύμφης του Χριστού Αικατερίνας της Πανσόφου στον ομώνυμο, πάνσεπτο,  πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της,  στην πόλη της Στυλίδος.

            Ανήμερα της εορτής Σάββατο 25 Νοεμβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας χοροστάτησε στον Όρθρο και κατόπιν προηξήρχε της πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, πλαισιούμενος από τον Προϊστάμενο του Ναού και Διευθυντή του Γηροκομείου Στυλίδος Αρχιμ. πατέρα Μάξιμο Νικολόπουλο, τον Εφημέριο του Αγίου Αθανασίου Στυλίδος και Καθηγητή του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδος Αρχιμ. πατέρα Δαμασκηνό Ξηρομερίτη, τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Στυλίδος πατέρα Βασίλειο Θεοδοσίου , τον Προϊστάμενο του Ναού Αγίας Μαρίνας Στυλίδος πατέρα Ευστάθιο Μελαχροινό, τον Αρχιδιάκονό του πατέρα Ευστάθιο Κατόπη και τον Ιεροδιάκονο πατέρα Βαρθολομαίο Κάσση.

            Το ιερό αναλόγιο εκόσμησε βυζαντινή χορωδία ιεροψαλτών υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Λαμίας και Καθηγητού κ. Σεραφείμ Κυρίτση.

            Στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας αναλύσας την αναγνωσθείσα ευαγγελική περικοπή της θεραπείας της αιμορροούσης γυναικός ωμίλησε για την καθαρή πίστη εκείνης της γυναικός του ευαγγελίου ,στοιχείο το οποίο κατείχε και η αγία Αικατερίνα και χαρακτηριστικά ανέφερε:

            «Η αληθινή πίστη αγαπητοί μου αδελφοί κάνει θαύματα, θεραπεύει και μετακινεί ακόμη και βουνά. Η πίστη είναι αφοσίωση στο Θεό και ενώνει τον άνθρωπο μαζί Του. Οι ανθρώπινες αισθήσεις δεν μπορούν να ερμηνεύσουν την πίστη  διότι είναι πνευματικής φύσεως.

            Τέτοια πίστη είχε και η τιμωμένη αγία μεγαλομάρτυς Αικατερίνη και γι’ αυτό εφίμωσε τα στόματα των ρητόρων, υπέμεινε καρτερικά τα μαρτύριά της και χαριτώθηκε από τον Θεό. Ήταν πάρα πολύ μορφωμένη, πάρα πολύ δυνατή στο λόγο και είχε ισχυρή θέληση  και γι’ αυτό όταν εκλήθη να αρνηθεί τον Χριστό εκείνη με την δυνατή και αληθινή της πίστη έμεινε αμετακίνητη.

            Η αγία παντρέυτηκε τον Χριστό και  σήμερα μας διδάσκει την ένωση μας με τον Θεό, αυτό δηλαδή που  λείπει από την ζωή μας, διότι δεν έχουμε καρδιακή πίστη.  

            Να μην απογοητευόμαστε πρόσθεσε στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος και να μην τα χάνουμε  αδελφοί μου απ’ αυτά που προβάλλουν στις τηλεοράσεις. Η αληθινή κρίση που μαστίζει σήμερα την κοινωνία  είναι η πνευματική μας κάμψη. Πρέπει να μείνουμε αφοσιωμένοι στην Εκκλησία και στις αρχές μας, διότι δεν υπάρχει άλλη αληθινή δύναμη να μας κρατήσει».

            Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε η αγία Αικατερίνη να σκεπάζει την Ενορία της, την πόλη της Στυλίδος και ολόκληρη την Μητρόπολή μας, καθώς και σε όσες εορτάζουν να τους χαρίζει έτη πολλά.

            Περί το τέλος της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας ο Ποιμενάρχης μας ευλόγησε τα εορτάσιμα κόλλυβα προς τιμήν της Αγίας ευχόμενος και πάλι σε όλους Χρόνια πολλά.

            Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παρέστησαν μεταξύ των εκατοντάδων πιστών, ο Δήμαρχος Στυλίδος κ. Απόστολος Γκλέτσος συνοδευόμενος από Δημοτικούς Συμβούλους και ο Διοικητής της 695 ΑΒΠ Αυλακίου Συνταγματάρχης Δημήτριος Νικολάου.

            Τέλος το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναού παρέθεσε πλούσιο κέρασμα για όλους στην τραπεζαρία του Ιδρύματος «Αργύρη Πετρή – Στέγη Γερόντων Στυλίδος, κατά την διάρκεια του οποίου ο Ποιμενάρχης μας ευλόγησε το μεσημεριανό εόρτιο γεύμα των τροφίμων και μαζί με τον κ. Δήμαρχο συνανεστάφησαν για αρκετή ώρα με τους γέροντες.

 (*) Πριν λίγες ημέρες αγαπητοί ακροατές το τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι αποφάσισε ομοφώνως να αναγορεύσει τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ Ανθιμο σε επίτιμο διδάκτορα του, αναγνωρίζοντας την συνείσφορά του στην ακαδημαϊκή θεολογική κοινότητα.Το εν λόγω τμήμα όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή του προέβη στην απόφαση αυτή επειδή ο Παναγιώτατος  «ανήκει στους κορυφαίους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος του κλίματος των Νέων Χωρών. Πρόκειται για έναν Ιεράρχη με υψηλό αίσθημα ποιμαντικής ευθύνης, ρέκτη του βιβλίου και της πολιτιστικής δημιουργίας, βοηθό και συμπαραστάτη στις προσπάθειες της ακαδημαϊκής θεολογικής κοινότητας». Η τελετή αναγόρευσης είχε προγραμματιστεί για σήμερα Δευτέρα 27 Νοεμβρίου το απόγευμα στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αλλά τελικά αναβλήθηκε λόγω της αντίδρασης της Νεολαίας Σύριζα η οποία στη σκληρή ανακοινωσή της μεταξύ άλλων χαρακτήρισε τον Μητροπολίτη κ Ανθιμο “εκπρόσωπο του σκοταδισμού”.Την αποψή του στο θέμα εξέφρασε με άρθρο του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ Νικόλαος. Το άρθρο έχει τον τίτλο «Ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος είναι Αρχιερεύς ποιότητος» και ο Ποιμενάρχης μας αναφέρει τα εξής…

Η αναβληθείσα τελετή αναγορεύσεως του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου σε επίτιμο Διδάκτορα της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης ύστερα από τις αντιδράσεις της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης δεν προσβάλλει τον κ. Άνθιμο αλλά την ίδια την Θεολογική Σχολή, η οποία ενόθευσε το πνευματικό κύρος της και υπέκυψε σε αντιδράσεις ενός πολιτικού κόμματος γνωστού τοις πάσιν για τα αισθήματά του απέναντι στον ισχυρό και αψεγάδιαστο Ιεράρχη της Βορείου Ελλάδος.

   Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης δεν έχει ανάγκη από τέτοιου είδους τιμές. Η μεγάλη του τιμή είναι η αναγνώριση της προσφοράς του στα Εθνικά, κοινωνικά, Εκκλησιαστικά, μορφωτικά θέματα από τον λαό. Οι καθηγητές αντελήφθησαν το χρέος, που έχουν απέναντι στον ακαταμάχητο Ιεράρχη, ο οποίος μετά τον Αρχιεπίσκοπο ήταν αδιανόητο να μείνει εκτός της εν λόγω τιμής. Δυστυχώς όμως η κομματική μηχανή εμπόδισε την Θεολογική Σχολή να επιτελέσει το καθήκον της.

   Οι αντιδράσαντες δεν ενοχλήθηκαν από το Αρχιερατικό αξίωμα. Ενοχλήθηκαν από την προσωπικότητα του Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης και από τις θέσεις που παίρνει κατά καιρούς επάνω στα διάφορα θέματα, που προωθεί η νέα πολιτική κατάσταση. Ο Θεσσαλονίκης δεν είναι εύχρηστος σε αυτούς. Επειδή λοιπόν είναι δύσχρηστος, γι’ αυτό τον πολεμούν και προσπαθούν να τον τσαλακώσουν και να τον ευτελίσουν. Όμως δεν γνωρίζουν, ότι ο Άνθιμος είναι σκληρό καρύδι για τους πολεμίους της Εκκλησίας. Είναι έμπειρος κυβερνήτης και γνήσιος Έλληνας Ιεράρχης, συνεχιστής των γενναίων Ιεραρχικών μορφών της Εκκλησίας, πιστός στην παράδοση της Ορθοδοξίας και της πατρίδος. Έχει δώσει μάχες και τις έχει κερδίσει σε όλα τα επίπεδα. Αυτή η προσβολή είναι γι’ αυτόν πιστοποιητικό γνησιότητος.

  Θεωρώ, ότι η υποχώρηση των Πανεπιστημιακών μειώνει την πνευματική και ιδεολογική αυτονομία τους και ανοίγει την πόρτα στους αντιλέγοντες, κάθε φορά που θα προβάλλεται κάποιος μη αρεστός και μη ημέτερος να ξεσηκώνονται και να δημιουργούν προβλήματα.

  Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος είναι μια ηγετική μορφή της Εκκλησίας με έντονη παρουσία από της νεότητός του στα μεγάλα θέματα, που αντιμετώπισε η Εκκλησία της Ελλάδος και η πατρίδα μας.

  Τριάντα χρόνια στον Έβρο και τώρα 14 στην καρδιά της Μακεδονίας, στην Θεσσαλονίκη, με τον στιβαρό και πειστικό λόγο του, έδωσε και δίδει μάχες για να κρατήσει υψηλά το φρόνημα του λαού στην υπεράσπιση των δικαίων της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού.

  Αυτού του διαμετρήματος τις μορφές θα πρέπει να τις κρατάμε υψηλά και να μη επιτρέπουμε στους ισοπεδοτές να τις προσβάλουν.

† ο Φθιώτιδος Νικόλαος. Αυτά αναφέρει στο άρθρο του ο Ποιμενάρχης μας και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το αναζητήσουν στην ιστοσελίδα της Ι Μ. Φιλοξενείται δε στα περισσότερα πρακτορεία ηλεκτρονικών ειδήσεων.

(*) Αλλάζουμε θέμα και κλίμα και περνάμε στη μνήμη του Αγίου Φιλουμένου την οποία θα πανηγυρίσει την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου η ενορία του Αγίου Νεκταρίου Λαμίας. Σύμφωνα με το εορταστικό πρόγραμμα αύριο στις 5:00 το απόγευμα θα τελεσθεί εσπερινός και την Τετάρτη το πρωί πανηγυρική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ Νικολάου.

 (*) Συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της η σχολή κατηχήσεως της Ιεράς Μητροπόλεως με σκοπό την κατάρτιση των αλλόθρησκων αδελφών μας οι οποίοι επιθυμούν να βαπτισθούν και να γίνουν συνειδητά μέλη της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα στο πνευματικο κέντρο του ιερού ναού Παναγίας Δεσποίνης Λαμίας από τις 3:00 το μεσημέρι έως τις 6:00 το απόγευμα και θα διαρκέσουν έως τις 13 Δεκεμβρίου.  Καταρτισμένοι κληρικοί και λαϊκοί θεολόγοι κατηχούν τους αλλόθρησκους αδελφούς μας στα ιερά μυστήρια της εκκλησίας μας, στο νόημα των εορτών, στη ζωή των αγίων μας, στην ερμηνεία του ιερού ευαγγελίου και του συμβόλου πίστεως. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται από Θεολόγους Ιερείς και τον υπεύθυνο της σχολής κατηχήσεως κ. Κωνσταντίνο Βαλτινό.

 ΑΠΟ ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΝΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ ΜΑΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ    

(*) Στο νέο Καθολικό της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καμένων Βούρλων που τιμάται επ' ονόματι του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης εν' όψει της Μεγάλης Εορτής των Χριστουγέννων τελείται σαρανταλείτουργο κάθε βράδυ 11 με 1 τα ξημερώματα.

(*) Ο Αγιορείτης Ιερομόναχος πατήρ Κοσμάς Δοχειαρίτης βρίσκεται στην Ιερά Μητροπολή μας και  συγκεκριμένα στην ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Δαδίου όπου δέχεται τις εξομολογήσεις των πιστών μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

(*) Εσπερινές ομιλίες πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα απόγευμα σε όλους τους Ιερούς  Ναούς της Λαμίας αλλά και σε διάφορες ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως. Οι ομιλητές αντλούν τα θεματά τους από το βιβλίο του πατρός Παρασκευά  Ζωγράφου «Κηρύγματα αλήθειας και ζωής στις Ευαγγελικές περικοπές των Κυριακών. Προ των ομιλιών τελείται η ακολουθία του Μικρού Παρακλητικού κανόνος προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου.

 (*) Στο Πνευματικό κέντρου του Ιερού Ναού Αγίας Σοφίας Λαμίας σήμερα στις 5:30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί ομιλία από τον Εκπαιδευτικό και Δημοσιογράφο κ. Κωνσντίνο Μήτσιου με θέμα " Καταλαλιά και κατάκριση". Της ομιλίας θα προηγηθεί Ιερά Παράκληση προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου.

 Επίσης η Ενορία θα πραγματοποιήσει απογευματινή προσκυνηματική επίσκεψη στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Ξυνιάδος αύριο Τρίτη. Για δηλώσεις συμμετοχής καλέστε στο τηλ του Ναού 2231038708.

 ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

(*) Με τη συμμετοχή απογόνων των μελών της Συμμαχικής Αποστολής πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διήμερο οι εκδηλώσεις για τον Πανελλήνιο Εορτασμό της Εθνικής Αντίστασης, 75 χρόνια μετά την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο 25 Νοεμβρίου με μια ξεχωριστή και συγκινητική ξενάγηση στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης του Δήμου Λαμιέων. Συνοδοιπόροι μας σε αυτό το ταξίδι στην Ιστορία ήταν ο Δήμος Δελφών, παρουσία του Δημάρχου κ. Θανάση Παναγιωτόπουλου και της Αντιδημάρχου κ. Μαίρης Ανδρεοπούλου, συγγενείς και απόγονοι των μελών της αποστολής Harling και ο Στρατιωτικός Ακόλουθος της Πρεσβείας του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ το Δημοτικό μας Ωδείο απέδωσε με τον καλύτερο τρόπο το μουσικό πνεύμα της εποχής.

Η κεντρική εκδήλωση για την απόδοση του οφειλόμενου φόρου τιμής στους Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944, που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το Δήμο Λαμιέων και Αντιστασιακές Οργανώσεις, πραγματοποιήθηκε χθες, Κυριακή 26 Νοεμβρίου στο Γοργοπόταμο.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την έπαρση σημαίας, την  επιμνημόσυνο δέηση και ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Δήμαρχο Λαμιέων κ. Νικόλαο Σταυρογιάννη, από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Ευθύμιο Καραΐσκο, από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αναστάσιο Πετρόπουλο, από τον εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων Βουλευτή κ. Γιάννη Σαρακιώτη, από την Πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Kate Smith και από την κ. Roz Stephens, κόρη Βρετανού σαμποτέρ, που παρουσίασε και τα υπόλοιπα παιδιά και συγγενείς των μελών της Συμμαχικής Αποστολής.

Ακολούθησε η ομιλία του τ. Υπουργού κ. Γεώργιου Σούρλα με θέμα: «Γουντχάουζ: ο μεγάλος Φιλέλληνας σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης και Ενότητας», η κεντρική ομιλία από τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Οργάνωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, κ. Χρήστο Οικονόμου, έγινε εκφώνηση των ονομάτων των Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης στον Γοργοπόταμο, των ονομάτων των Υπαταίων που εκτελέστηκαν από τους Ιταλούς και των ονομάτων των φονευθέντων από την έκρηξη νάρκης στον Γοργοπόταμο και διαβάστηκε το Ψήφισμα της εκδήλωσης από το Γενικό Γραμματέα του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγωνιστών Εθνικής Αντιστάσεως ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ Ναπολέων Ζέρβας, κ. Δημήτρη Γερογιάννη.

Στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους των Πολιτικών, Στρατιωτικών Αρχών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των επιζώντων αγωνιστών, των συγγενών των μελών της Συμμαχικής Αποστολής και των εκπροσώπων των Αντιστασιακών Οργανώσεων ενώ η εκδήλωση έκλεισε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.  

Ο εορτασμός για τα 75 χρόνια από την ανατίναξη του Γοργοποτάμου ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής 26 Νοεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο όπου ο Δήμος Λαμιέων, το Σωματείο – Ιστορικό Αρχείο Ρούμελης 1940-1950 (Μ.Ι.Α.Ρ) και ο Όμιλος Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων διοργάνωσαν εκδήλωση με θέμα «Γοργοπόταμος, κορυφαία πράξη της Εθνικής Αντίστασης, 75 χρόνια μετά».

Ομιλητές ήταν ο Ομότιμος Καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας Παντείου Πανεπιστημίου κ. Προκόπης Παπαστράτης, ο Φιλόλογος – Ιστορικός Ερευνητής κ. Χρόνης Βάρσος, η Δρ. Ιστορίας Πανεπιστημίου Sussex κ. Λη Σαράφη και ο Συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα κ. Αριστομένης Συγγελάκης. Η εκδήλωση, που συντόνισε η Δρ. Ιστορίας Παντείου Πανεπιστημίου κ. Βασιλική Λάζου, έκλεισε με την προβολή του ντοκιμαντέρ του Τάκη Σακελλαρίου «Σημαίες οι φοβερές της λευτεριάς».

 Εδώ ολοκληρώσαμε το σημερινό ενημερωτικό μας δελτίο

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επικοινωνήστε μαζί μας στο+22310 50552-3
Στείλτε μας email στο
 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα της Ι.Μ. Φθιώτιδος μέσα από την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...